Corsair Gaming Sabre RGB Laser Review: Light me up
Σε αυτήν την Gaming "φρενίτιδα" που έχει παρατηρηθεί τελευταία από τους κατασκευαστές, είχαμε φτάσει σε σημείο που πλέον έχουν δοκιμαστεί αρκετά σχήματα και χαρακτηριστικά στα προϊόντα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σχετική... μονοτονία. Έπρεπε να βρεθεί και να παρουσιαστεί μια φρέσκια ιδέα, προτού οι κατασκευαστές σταματήσουν να βγάζουν στην παραγωγή νέα πράγματα.
Σε αυτήν την Gaming "φρενίτιδα" που έχει παρατηρηθεί τελευταία από τους κατασκευαστές, είχαμε φτάσει σε σημείο που πλέον έχουν δοκιμαστεί αρκετά σχήματα και χαρακτηριστικά στα προϊόντα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σχετική... μονοτονία. Έπρεπε να βρεθεί και να παρουσιαστεί μια φρέσκια ιδέα, προτού οι κατασκευαστές σταματήσουν να βγάζουν στην παραγωγή νέα πράγματα.
Συνήθως αυτό που κοιτάμε στα gaming περιφερειακά είναι οι δυνατότητές τους. Τι αισθητήρα έχουν; Πόσα προγραμματιζόμενα πλήκτρα; Είναι εργονομικά; Οι προηγούμενες ερωτήσεις είναι κρίσιμης σημασίας στην επιλογή ενός gaming ποντικιού. Όμως, υπάρχει και άλλος ένας παράγοντας, αυτός του customization. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές τα περισσότερα περιφερειακά έρχονται με τον δικό τους (ή και αρκετές φορές καθόλου) χρωματισμό στον φωτισμό, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απουσιάζει οποιαδήποτε επιλογή στην έκδοση, καθιστώντας τα ένα μικρό "deal breaker" σε όσους θέλουν τα περιφερειακά τους να είναι matched με το υπόλοιπο gaming setup τους.
Το ζήτημα αυτό έρχεται να διευθετήσει η Corsair, η οποία ξεκίνησε τον νέο... "πόλεμο" που ακούει στο όνομα RGB. Το Sabre RGB είναι ένα από τα νέα δημιουργήματά της και ευελπιστεί με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο να κατακτήσει την θέση του gaming περιφερειακού που μπορεί να ταιριάξει "γάντι" στα γούστα σας!
To νέο brand της Corsair ακούει στο όνομα Corsair Gaming, με ένα λογότυπο που διαφοροποιείται από τον γνωστό "κουρσάρο" που γνωρίζαμε εδώ και κάποια χρόνια. To RGB είναι ένα νέο χαρακτηριστικό που ενσωματώνεται πρωτίστως σε παλαιότερα και ήδη πετυχημένα προϊόντα της εταιρίας που απέκτησαν το RGB χαρακτηριστικό. Ωστόσο, το Sabre ξεχωρίζει γιατί πρόκειται για ένα νέο προϊόν που ανήκει στην νέα Corsair Gaming σειρά.
Αν και οι "default" χρωματισμοί της συσκευασίας είναι το κίτρινο και το μαύρο, εν τέλει όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω το χρώμα δεν έχει να πει απολύτως τίποτα για τις δυνατότητες του Sabre RGB.
Πριν ξεκινήσουμε με την ανάλυση του Sabre, τι θα πει RGB που αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό του; Πολύ απλά, το Sabre ενσωματώνει RGB LEDs στο εσωτερικό του, τα οποία LED είναι πλήρως προγραμματιζόμενα μέσα από το Corsair Utility Engine, το software δηλαδή που συνοδεύει το Sabre. Τα RGB LEDs έχουν την δυνατότητα να παράγουν περί τα 16.8 εκατομμύρια χρώματα, ώστε να μπορέσετε να δώσετε στο Sabre οποιοδήποτε color scheme εσείς επιθυμείτε στις 3 ζώνες φωτισμού που διαθέτει το Sabre. Περισσότερα για τo RGB lighting στην επόμενη σελίδα!
Το Sabre έχει σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση σε First Person Shooter, RTS και MOBA παιχνίδια, με τα 8 προγραμματιζόμενα πλήκτρα του να σας δίνουν την δυνατότητα να το παραμετροποιήσετε όπως ακριβώς επιθυμείτε. Το Sabre RGB ανήκει στα ποντίκια που έχουν σχετικά μεγάλο μέγεθος, με το μήκος του να ανέρχεται στα 12,4cm, πλάτος 8cm και ύψος 3.8cm, ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να έχει έναν lightweight χαρακτήρα με το βάρος του να ανέρχεται στα μόλις 100 γραμμάρια.
Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το Sabre έχει 8 πλήρως προγραμματιζόμενα πλήκτρα. Στην προκαθορισμένη ρύθμισή τους, αυτά είναι το αριστερό και το δεξί κλικ, η ροδέλα με το μεσαίο κλικ το οποίο δεν έχει δυνατότητα side scrolling. Επιπλέον κάτω από την θέση της ροδέλας θα συναντήσουμε και ένα προγραμματιζόμενο πλήκτρο, το οποίο εξ' ορισμού διατίθεται για την εναλλαγή προφίλ από το Corsair Utility Engine. Περιστρέφοντας το Sabre τριγύρω, παρατηρούμε πως τα περισσότερα στοιχεία ελέγχου θα τα συναντήσουμε στην αριστερή πλευρά του Sabre. Αρχικά, δίπλα από το αριστερό κλικ υπάρχουν τα 2 πλήκτρα ρύθμισης των DPI up και down, μαζί με το RGB LED που έχει διαφορετικό χρώμα για κάθε επιλογή. Τέλος, πάνω από από την θέση το thumb rest υπάρχουν τα πλήκτρα πλοήγησης back & forward.
Το Sabre RGB είναι ένα ποντίκι σχεδιασμένο για για δεξιόχειρες. Η επιλογή αυτή έχει γίνει με σκοπό την βέλτιστη εργονομία κατά το gaming, με το Sabre RGB να είναι ένα ποντίκι που βολεύει τόσο το palm όσο και claw grip. Η καμπύλη του σώματός του εναρμονίζεται άψογα με το κοίλωμα της παλάμης, την ίδια στιγμή που τα πλήκτρα φέρουν την ίδια καμπυλότητα με το υπόλοιπο σώμα. Η περιοχή όπου τοποθετείται ο αντίχειρας έχει και αυτός μια μεγάλη κοιλότητα για την εύκολη τοποθέτηση του δαχτύλου "αγκαλιάζοντας" έτσι τον αντίχειρα. Αντίστοιχη κοιλότητα θα συναντήσουμε και από την δεξιά πλευρά για την τοποθέτηση του μικρού δαχτύλου. Τέλος, δεν θα αμελήσουμε να αναφέρουμε το soft touch φινίρισμα που εκτείνεται σε όλη την επιφάνεια του Sabre.
Στα τεχνικά στοιχεία του Sabre η Corsair επέλεξε να διαθέσει το Sabre RGB σε δύο εκδόσεις: Μία με Optical αισθητήρα και μια με Laser, έκδοση την οποία παραλάβαμε ως review sample. Το πλεονέκτημα του laser αισθητήρα είναι πως έχει την δυνατότητα να προσφέρει μεγαλύτερη ανάλυση ενώ ταυτόχρονα μπορεί να κάνει tracking απροβλημάτιστα σε οποιαδήποτε επιφάνεια - ακόμα και γυαλί. Ο laser αισθητήρας του Sabre μπορεί να αποδώσει από 50 μέχρι και 8200 DPI.
Τέλος, το καλώδιο του Sabre RGB είναι sleeved, ενώ το μήκος του φτάνει φτάνει τα 180 εκατοστά. Όσον αφορά το άλλο άκρο του καλωδίου, θα συναντήσουμε έναν τυπικό USB κονέκτορα, με την επαφή να είναι η παραδοσιακή μεταλλική, με το βύσμα να διαθέτει έναν πλατύτερο σχεδιασμό και κίτρινες - μαύρες πινελιές.
Τέλος, δυο φωτογραφίες, με το σετ του Sabre RGB σε συνδυασμό με το K70 RGB, καθώς και πως φαίνεται ο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Ο κύριος λόγος που καθυστέρησε η κυκλοφορία των RGB προϊόντων ήταν το γεγονός πως η Corsair έπρεπε να σχεδιάσει και να παρουσιάσει το απόλυτο software ελέγχου, το οποίο θα είναι σε θέσει να υποστηρίξει όλα τα gaming προϊόντα της εταιρίας, και ακόμα περισσότερο τις advanced ρυθμίσεις του φωτισμού που είναι σε θέση να προσφέρουν όλα τα RGB προϊόντα της εταιρίας.
Και έτσι, εγένετο το Corsair Utility Engine. Ένα ενιαίο interface το οποίο είναι σε θέση να χειριστεί όλα τα περιφερειακά της Corsair και προσφέρει όση παραμετροποίηση επιθυμείτε για το περιφερειακό σας. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η αρχική οθόνη μας καλωσορίζει στο περιβάλλον παραμετροποίησης του Sabre RGB. Στην αρχική οθόνη θα ασχοληθούμε με τα προφίλ του ποντικιού όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε προκαθορισμένα σετ λειτουργιών και φωτισμών, αναλόγως το παιχνίδι που επιθυμούμε. Το προφίλ όμως ορίζεται ως κάτι καθολικό, και έτσι η Corsair εισήγαγε και την έννοια των modes, τα οποία θα μπορούσαμε να τα μετονομάσουμε και σαν "υπό-προφίλ". Για να δώσουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα προφίλ παιχνιδιού "CS:GO", με τα modes να είναι 2 ξεχωριστά για τους Terrorists και και για τους Counter Terrorists. Έτσι, τα δυο modes μπορεί να έχουν διαφορετικά key assignments, σκάλες DPI αλλά ακόμα και φωτισμό. Φυσικά, μέσω του software δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά το πλήθος των modes ανά προφίλ αλλά και συνολικά των profiles. Τέλος, κάθε προφίλ έχει δυνατότητα προβολής ακόμα και OSD σε όποιο μέρος της οθόνης προκαθορίσουμε.
Επίσης, έχουμε την δυνατότητα να σώσουμε ολόκληρα τα προφίλ μαζί με τα εκάστοτε mode τους στην μνήμη του Sabre RGB, ώστε αν χρειαστεί η μεταφορά του ποντικιού σε άλλο σύστημα να μην είναι αναγκαία η εγκατάσταση του CUE.
Τέλος, δεν είναι ανάγκη να δημιουργείτε από μόνοι σας προφίλ. Υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής αλλά και εισαγωγής profiles ώστε να μπορείτε είτε να μοιραστείτε τις δημιουργίες σας, είτε να εισάγετε προφίλ τα οποία μπορείτε να συναντήσετε στο φόρουμ υποστήριξης της Corsair!
Από κει και πέρα σε κάθε mode θα ξεχωρίσουμε τα διαφορετικά setting που μπορούμε να πειράξουμε, και τα οποία χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: Assignments, Performance και Lighting.
Στην καρτέλα assignments μπορούμε να προγραμματίσουμε πλήρως το εκάστοτε πλήκτρο του ποντικιού. Οι δυνατότητες που δίνονται είναι αρκετές: Καταγραφή και εκτέλεση Macro, εισαγωγή προκαθορισμένου κειμένου, συνδυασμούς πλήκτρων του πληκτρολογίου, τροποποίηση DPI ή δημιουργία sniper button, συντομεύσεις ακόμα και media controls. Οι επιλογές που δίνονται μας είναι ήδη αρκετές και εντυπωσιακές.
Η καρτέλα Performance ασχολείται με τις κλίμακες των DPI. Βάση του software μπορούμε να δημιουργήσουμε έως 5 + 1 διαφορετικά DPI stages, με το +1 να είναι η ξεχωριστή ρύθμιση για Sniper button. Μερικές ακόμα ρυθμίσεις αφορούν την επιτάχυνση του κέρσορα, την ανίχνευση του σηκώματος του mouse και την ενεργοποίηση του angle snapping.
Η τρίτη καρτέλα αφορά και την διαχείριση των φωτισμών στο Sabre RGB. Στην συγκεκριμένη καρτέλα μπορούμε να ασχοληθούμε είτε με την εφαρμογή solid χρωμάτων σε κάθε μια από τις 3 δυναμικές ζώνες φωτισμού. Φυσικά, το βάθος των ρυθμίσεων είναι και σε αυτή την περίπτωση αρκετό, καθώς μπορούμε είτε να επιλέξουμε χρώματα από μια παλέτα 16.8 εκατομυρίων χρωμάτων όσο και να δημιουργήσουμε τα δικά μας breathing effects όπου τα χρώματα μπορούν να εναλλάσσονται καθ' οποιονδήποτε τρόπο επιθυμούμε.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες επιλογές, έχουμε την δυνατότητα επεξεργασίας όλων των προκαθορισμένων actions αλλά και ειδών φωτισμού. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως η εισαγωγή προφίλ από διαφορετικό χρήστη μπορεί να εισάγει και μια ολόκληρη λίστα από περιττά actions και lighting effects τα οποία μπορεί να καταλήξουν να υπάρχουν ως απλά σκουπίδια.
Τέλος στην καρτέλα Settings υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του Polling rate του Sabre, να τροποποιήσουμε διάφορες επιλογές για το OSD αλλά και συμβατών media players, και φυσικά να προβούμε στην αναβάθμιση firmware της συσκευής μας η οποία αν βρεθεί νεότερη, το CUE θα μας ειδοποιήσει αυτόματα!
Αν και σε πρώτη όψη το Corsair Utility Engine μπορεί να μας μπερδέψει, εν τέλει αν ασχοληθεί κάποιος θα διαπιστώσει πως το πλήθος αλλά και το βάθος των επιλογών είναι μεγάλο. Αναμφίβολα, το CUE είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα utilities που έχουμε δει μέχρι στιγμής στην αγορά!
Για τις δοκιμές μας, προσπάθησα να περάσω μια περίοδο χρήσης ενσωματώνοντας το Corsair Sabre RGB στην καθημερινότητά μου. Η χρήση ήταν άκρως λογική και χρησιμοποιήθηκαν διάφορες περιστάσεις, όπως browsing, επεξεργασία εικόνας, καθώς και gaming. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα ευρήματά μου!
Όντας συνηθισμένος σε ένα αρκετά πιο μικρό σε μέγεθος αλλά και πιο βαρύ ποντίκι (Corsair M65, Logitech G502), το Sabre μου φάνηκε εξαιρετικά πιο ελαφρύ, αλλά και με ένα μεγάλο πέλμα. Το thumb rest είναι αρκετά ικανοποιητικό, όμως δεν έμεινα και τόσο ικανοποιημένος από το rest για του μικρού δάχτυλου, κυρίως εξαιτίας της διαγώνιας τοποθέτησης που τείνει να έχει το χέρι μου, ως αποτέλεσμα να μην νιώθω απόλυτα βολικά με το grip του. Όμως κατά τα άλλα, η Soft touch υφή που αφήνει το Sabre είναι ξεκούραστη χωρίς να προκαλεί ιδρώτα στο χέρι.
Η τοποθέτηση του δείκτη στο αριστερό κλικ είναι αρκετά ικανοποιητική. Αν και δεν υπάρχει κάποια "βύθιση" στο αριστερό πλήκτρο, σε καμία από τις περιπτώσεις δεν είχα ατυχή πατήματα του κλικ, όσο και αν προσπάθησα να αφήνω ελεύθερα τα δάχτυλά μου πάνω στα πλήκτρα. Όμως, η αίσθηση του κλικ που αφήνει το Sabre κινείται σε αρκετά μέτρια επίπεδα, με την αντίσταση να είναι αρκετή και χρειάζεται περισσότερη πίεση από το δάχτυλο.
Η ροδέλα του Sabre RGB είναι περισσότερο optimised για FPS τίτλους. Η υφή της είναι ελαστική ενώ διαθέτει αυλακώσεις, όμως τα "κλικ" της ροδέλας κατά την ολίσθηση είναι είναι αρκετά ισχνά.
Πάντως, το Sabre RGB νιώθει αρκετά ελαφρύ στο χέρι σε σχέση με άλλα mouse, και αυτό οφείλεται κυρίως στην απουσία βαρών αλλά και στον πλαστικό σκελετό που διαθέτει. Κατά τα προσωπικά μου γούστα, το Sabre ανήκει στην κατηγορία "φτερού". Μετά από πολύωρη χρήση δεν ένιωσα κάποια κούραση.
Εδώ είναι ένας τομέας από τον οποίο το Sabre με άφησε απολύτως ικανοποιημένο. Η Corsair αναφέρει πως το Sabre RGB έχει 4 διαφορετικές ζώνες φωτισμών , αν και επί της ουσίας μόλις 3 είναι παραμετροποιήσημες με την τέταρτη να αφορά την λυχνία ένδειξης του DPI scale. Έτσι, οι 3 δυναμικές ζώνες είναι οι εξής: Το λογότυπο της Corsair, η ροδέλα, καθώς και το μπροστινό δεξί τμήμα του Sabre.
Όσον αφορά το λογότυπο αλλά και την ροδέλα η ποιότητα φωτισμού είναι εξαιρετική, ενώ ο μπροστινός φωτισμός είναι αρκετά πιο αμυδρός σε σχέση με τις άλλες δυο ζώνες.
Πάντως, η δυνατότητες είναι αρκετές, και μπορείτε όχι μόνο να ορίσετε ξεχωριστό χρώμα για κάθε μια από τις 3 ζώνες, αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε και ξεχωριστά lighting effects για κάθε ζώνη!
Δεν μπορεί να πάει κάτι στραβά με έναν laser αισθητήρα. Όλες μου οι κινήσεις μεταφράστηκαν με ακρίβεια στον κέρσορα της οθόνης, χωρίς να συναντήσω λανθασμένο tracking σε οποιαδήποτε λογική κίνηση.
Οι επιλογές των DPI είναι αρκετές. Το εύρος ορίζεται από τα 50 μέχρι και τα 8200 DPI, ανάλυση η οποία είναι αρκετή για τους περισσότερους FPS τίτλους, ενώ το ανώτατο όριο μοιάζει απολύτως φυσιολογικό καθώς κάτι περισσότερο αγγίζει τα όρια της υπερβολής.Πάντως, η μεταβλητότητα στα DPI μπορεί να φέρει το Sabre ακριβώς στα μέτρα σας, με το Sabre RGB να σας προσφέρει 5 δυνατές θέσεις για DPI ανάλυση, συν ακόμα μια αν ορίσετε κάποιο dedicated Sniper Button.
Κλείνοντας, όσον αφορά το lift-off ύψος, το Sabre RGB σταματάει να κάνει tracking σχεδόν άμεσα, περί το 1 mm.
Τα rubber pads του Sabre είναι σχετικά λεπτά, ως εκ τούτου σε λείες επιφάνειες με χαμηλή τριβή έχει την τάση να κινείται αρκετά εύκολα και ομαλά. Η προσωπική μου προτίμηση όμως περιλαμβάνει υφασμάτινα mousepads που αυξάνουν λίγο την τριβή, και σε καταστάσεις όπου απαιτείται περισσότερη ακρίβεια οι ανεπιθύμητες κινήσεις είναι κακές. Σε υφασμάτινο pad λοιπόν το Sabre ανταποκρίθηκε εξαιρετικά. Η κύλιση στις λείες επιφάνειες (γυαλιστερό ξύλο, hard mousepad), αν συνυπολογίσουμε και το χαμηλό βάρος του Sabre RGB, μου φάνηκε αρκετά εύκολη, αν και εκτός των προτιμήσεών μου.
Πάντως, η κύλιση του έμοιαζε αρκετά διαφορετική, και αυτό ίσως οφείλεται στο αρκετά πλατύ πέλμα το Sabre.
Τελικά τι καινοτόμο πέτυχε η Corsair; Να καταφέρει να δημιουργήσει ένα απλό και design-άτο gaming ποντίκι που... "πουλάει μούρη" ή μήπως ένα έξυπνο περιφερειακό, το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε χρήστη;
Η αλήθεια είναι πως αν επικεντρωθεί κανείς μονάχα στην φυσική υπόσταση του Sabre, τότε τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα. Για την ακρίβεια, σαν συσκευή το Sabre RGB δεν έχει και πολλά πράγματα να δείξει - πρόκειται για τυπικό gaming mouse το οποίο δεν ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Είναι εξοπλισμένο με έναν αρκετά ικανοποιητικό laser αισθητήρα, έχει 8 πλήρως προγραμματιζόμενα πλήκτρα και μια εργονομική σχεδίαση που απευθύνεται σε gamers, με μια ποιότητα κατασκευής που κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα καθώς δεν κάνει χρήση μετάλλων. Μέχρι στιγμής, με αυτά τα δεδομένα μας ήταν λίγο δύσκολο να δικαιολογήσουμε τα χρήματα που ζητά το Sabre RGB σε σχέση πάντα με αυτό που είναι, κ
Όμως εδώ εισέρχεται ο δεύτερος παράγοντας που ακούει στο όνομα "Corsair Utility Engine", και είναι φυσικά το συνοδευτικό software που δίνει μια τεράστια δυναμική στο συγκεκριμένο mouse. Αν και δεν είναι το πιο user-friendly UI και σε αυτό το σημείο το CUE θα χρειαστεί αρκετή δουλειά, όμως το βάθος των ρυθμίσεων που προσφέρει φτάνουν το customizing σε ανώτερα επίπεδα. Επί της ουσίας και με λίγη ενασχόληση μαζί του, μπορείτε να καταφέρετε να φέρετε το Sabre RGB ακριβώς στα μέτρα σας!
Ο RGB φωτισμός του δεν είναι ένα απλό διακοσμητικό στοιχείο. Αντίθετα, η Corsair επένδυσε αρκετά σε αυτό και θέλει να το ενσωματώσει σε όσα περισσότερα προϊόντα μπορεί. Ο RGB φωτισμός που προσφέρει το Sabre μπορεί είτε να είναι μια ευχάριστη νότα στο γραφείο σας, είτε ακόμα ένα οπτικό aid που σας βοηθάει στο gaming χωρίς να χρειαστεί να "ψάχνεστε" μέσω software ή να κοιτάτε μικρά ledάκια στην συσκευή σας. Το RGB lighting είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να έχει ουσία.
Το Corsair Sabre RGB έρχεται με τιμή που κυμαίνεται στα 70?. Εάν αναζητάτε το απόλυτα customizable gaming mouse, το Sabre RGB μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες λύσεις της αγοράς!
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!
Σε αυτήν την Gaming "φρενίτιδα" που έχει παρατηρηθεί τελευταία από τους κατασκευαστές, είχαμε φτάσει σε σημείο που πλέον έχουν δοκιμαστεί αρκετά σχήματα και χαρακτηριστικά στα προϊόντα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σχετική... μονοτονία. Έπρεπε να βρεθεί και να παρουσιαστεί μια φρέσκια ιδέα, προτού οι κατασκευαστές σταματήσουν να βγάζουν στην παραγωγή νέα πράγματα.
Συνήθως αυτό που κοιτάμε στα gaming περιφερειακά είναι οι δυνατότητές τους. Τι αισθητήρα έχουν; Πόσα προγραμματιζόμενα πλήκτρα; Είναι εργονομικά; Οι προηγούμενες ερωτήσεις είναι κρίσιμης σημασίας στην επιλογή ενός gaming ποντικιού. Όμως, υπάρχει και άλλος ένας παράγοντας, αυτός του customization. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές τα περισσότερα περιφερειακά έρχονται με τον δικό τους (ή και αρκετές φορές καθόλου) χρωματισμό στον φωτισμό, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απουσιάζει οποιαδήποτε επιλογή στην έκδοση, καθιστώντας τα ένα μικρό "deal breaker" σε όσους θέλουν τα περιφερειακά τους να είναι matched με το υπόλοιπο gaming setup τους.
Το ζήτημα αυτό έρχεται να διευθετήσει η Corsair, η οποία ξεκίνησε τον νέο... "πόλεμο" που ακούει στο όνομα RGB. Το Sabre RGB είναι ένα από τα νέα δημιουργήματά της και ευελπιστεί με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο να κατακτήσει την θέση του gaming περιφερειακού που μπορεί να ταιριάξει "γάντι" στα γούστα σας!
To νέο brand της Corsair ακούει στο όνομα Corsair Gaming, με ένα λογότυπο που διαφοροποιείται από τον γνωστό "κουρσάρο" που γνωρίζαμε εδώ και κάποια χρόνια. To RGB είναι ένα νέο χαρακτηριστικό που ενσωματώνεται πρωτίστως σε παλαιότερα και ήδη πετυχημένα προϊόντα της εταιρίας που απέκτησαν το RGB χαρακτηριστικό. Ωστόσο, το Sabre ξεχωρίζει γιατί πρόκειται για ένα νέο προϊόν που ανήκει στην νέα Corsair Gaming σειρά.
Αν και οι "default" χρωματισμοί της συσκευασίας είναι το κίτρινο και το μαύρο, εν τέλει όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω το χρώμα δεν έχει να πει απολύτως τίποτα για τις δυνατότητες του Sabre RGB.
Πριν ξεκινήσουμε με την ανάλυση του Sabre, τι θα πει RGB που αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό του; Πολύ απλά, το Sabre ενσωματώνει RGB LEDs στο εσωτερικό του, τα οποία LED είναι πλήρως προγραμματιζόμενα μέσα από το Corsair Utility Engine, το software δηλαδή που συνοδεύει το Sabre. Τα RGB LEDs έχουν την δυνατότητα να παράγουν περί τα 16.8 εκατομμύρια χρώματα, ώστε να μπορέσετε να δώσετε στο Sabre οποιοδήποτε color scheme εσείς επιθυμείτε στις 3 ζώνες φωτισμού που διαθέτει το Sabre. Περισσότερα για τo RGB lighting στην επόμενη σελίδα!
Το Sabre έχει σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση σε First Person Shooter, RTS και MOBA παιχνίδια, με τα 8 προγραμματιζόμενα πλήκτρα του να σας δίνουν την δυνατότητα να το παραμετροποιήσετε όπως ακριβώς επιθυμείτε. Το Sabre RGB ανήκει στα ποντίκια που έχουν σχετικά μεγάλο μέγεθος, με το μήκος του να ανέρχεται στα 12,4cm, πλάτος 8cm και ύψος 3.8cm, ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να έχει έναν lightweight χαρακτήρα με το βάρος του να ανέρχεται στα μόλις 100 γραμμάρια.
Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το Sabre έχει 8 πλήρως προγραμματιζόμενα πλήκτρα. Στην προκαθορισμένη ρύθμισή τους, αυτά είναι το αριστερό και το δεξί κλικ, η ροδέλα με το μεσαίο κλικ το οποίο δεν έχει δυνατότητα side scrolling. Επιπλέον κάτω από την θέση της ροδέλας θα συναντήσουμε και ένα προγραμματιζόμενο πλήκτρο, το οποίο εξ' ορισμού διατίθεται για την εναλλαγή προφίλ από το Corsair Utility Engine. Περιστρέφοντας το Sabre τριγύρω, παρατηρούμε πως τα περισσότερα στοιχεία ελέγχου θα τα συναντήσουμε στην αριστερή πλευρά του Sabre. Αρχικά, δίπλα από το αριστερό κλικ υπάρχουν τα 2 πλήκτρα ρύθμισης των DPI up και down, μαζί με το RGB LED που έχει διαφορετικό χρώμα για κάθε επιλογή. Τέλος, πάνω από από την θέση το thumb rest υπάρχουν τα πλήκτρα πλοήγησης back & forward.
Το Sabre RGB είναι ένα ποντίκι σχεδιασμένο για για δεξιόχειρες. Η επιλογή αυτή έχει γίνει με σκοπό την βέλτιστη εργονομία κατά το gaming, με το Sabre RGB να είναι ένα ποντίκι που βολεύει τόσο το palm όσο και claw grip. Η καμπύλη του σώματός του εναρμονίζεται άψογα με το κοίλωμα της παλάμης, την ίδια στιγμή που τα πλήκτρα φέρουν την ίδια καμπυλότητα με το υπόλοιπο σώμα. Η περιοχή όπου τοποθετείται ο αντίχειρας έχει και αυτός μια μεγάλη κοιλότητα για την εύκολη τοποθέτηση του δαχτύλου "αγκαλιάζοντας" έτσι τον αντίχειρα. Αντίστοιχη κοιλότητα θα συναντήσουμε και από την δεξιά πλευρά για την τοποθέτηση του μικρού δαχτύλου. Τέλος, δεν θα αμελήσουμε να αναφέρουμε το soft touch φινίρισμα που εκτείνεται σε όλη την επιφάνεια του Sabre.
Στα τεχνικά στοιχεία του Sabre η Corsair επέλεξε να διαθέσει το Sabre RGB σε δύο εκδόσεις: Μία με Optical αισθητήρα και μια με Laser, έκδοση την οποία παραλάβαμε ως review sample. Το πλεονέκτημα του laser αισθητήρα είναι πως έχει την δυνατότητα να προσφέρει μεγαλύτερη ανάλυση ενώ ταυτόχρονα μπορεί να κάνει tracking απροβλημάτιστα σε οποιαδήποτε επιφάνεια - ακόμα και γυαλί. Ο laser αισθητήρας του Sabre μπορεί να αποδώσει από 50 μέχρι και 8200 DPI.
Τέλος, το καλώδιο του Sabre RGB είναι sleeved, ενώ το μήκος του φτάνει φτάνει τα 180 εκατοστά. Όσον αφορά το άλλο άκρο του καλωδίου, θα συναντήσουμε έναν τυπικό USB κονέκτορα, με την επαφή να είναι η παραδοσιακή μεταλλική, με το βύσμα να διαθέτει έναν πλατύτερο σχεδιασμό και κίτρινες - μαύρες πινελιές.
Τέλος, δυο φωτογραφίες, με το σετ του Sabre RGB σε συνδυασμό με το K70 RGB, καθώς και πως φαίνεται ο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Ο κύριος λόγος που καθυστέρησε η κυκλοφορία των RGB προϊόντων ήταν το γεγονός πως η Corsair έπρεπε να σχεδιάσει και να παρουσιάσει το απόλυτο software ελέγχου, το οποίο θα είναι σε θέσει να υποστηρίξει όλα τα gaming προϊόντα της εταιρίας, και ακόμα περισσότερο τις advanced ρυθμίσεις του φωτισμού που είναι σε θέση να προσφέρουν όλα τα RGB προϊόντα της εταιρίας.
Και έτσι, εγένετο το Corsair Utility Engine. Ένα ενιαίο interface το οποίο είναι σε θέση να χειριστεί όλα τα περιφερειακά της Corsair και προσφέρει όση παραμετροποίηση επιθυμείτε για το περιφερειακό σας. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η αρχική οθόνη μας καλωσορίζει στο περιβάλλον παραμετροποίησης του Sabre RGB. Στην αρχική οθόνη θα ασχοληθούμε με τα προφίλ του ποντικιού όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε προκαθορισμένα σετ λειτουργιών και φωτισμών, αναλόγως το παιχνίδι που επιθυμούμε. Το προφίλ όμως ορίζεται ως κάτι καθολικό, και έτσι η Corsair εισήγαγε και την έννοια των modes, τα οποία θα μπορούσαμε να τα μετονομάσουμε και σαν "υπό-προφίλ". Για να δώσουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα προφίλ παιχνιδιού "CS:GO", με τα modes να είναι 2 ξεχωριστά για τους Terrorists και και για τους Counter Terrorists. Έτσι, τα δυο modes μπορεί να έχουν διαφορετικά key assignments, σκάλες DPI αλλά ακόμα και φωτισμό. Φυσικά, μέσω του software δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά το πλήθος των modes ανά προφίλ αλλά και συνολικά των profiles. Τέλος, κάθε προφίλ έχει δυνατότητα προβολής ακόμα και OSD σε όποιο μέρος της οθόνης προκαθορίσουμε.
Επίσης, έχουμε την δυνατότητα να σώσουμε ολόκληρα τα προφίλ μαζί με τα εκάστοτε mode τους στην μνήμη του Sabre RGB, ώστε αν χρειαστεί η μεταφορά του ποντικιού σε άλλο σύστημα να μην είναι αναγκαία η εγκατάσταση του CUE.
Τέλος, δεν είναι ανάγκη να δημιουργείτε από μόνοι σας προφίλ. Υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής αλλά και εισαγωγής profiles ώστε να μπορείτε είτε να μοιραστείτε τις δημιουργίες σας, είτε να εισάγετε προφίλ τα οποία μπορείτε να συναντήσετε στο φόρουμ υποστήριξης της Corsair!
Από κει και πέρα σε κάθε mode θα ξεχωρίσουμε τα διαφορετικά setting που μπορούμε να πειράξουμε, και τα οποία χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: Assignments, Performance και Lighting.
Στην καρτέλα assignments μπορούμε να προγραμματίσουμε πλήρως το εκάστοτε πλήκτρο του ποντικιού. Οι δυνατότητες που δίνονται είναι αρκετές: Καταγραφή και εκτέλεση Macro, εισαγωγή προκαθορισμένου κειμένου, συνδυασμούς πλήκτρων του πληκτρολογίου, τροποποίηση DPI ή δημιουργία sniper button, συντομεύσεις ακόμα και media controls. Οι επιλογές που δίνονται μας είναι ήδη αρκετές και εντυπωσιακές.
Η καρτέλα Performance ασχολείται με τις κλίμακες των DPI. Βάση του software μπορούμε να δημιουργήσουμε έως 5 + 1 διαφορετικά DPI stages, με το +1 να είναι η ξεχωριστή ρύθμιση για Sniper button. Μερικές ακόμα ρυθμίσεις αφορούν την επιτάχυνση του κέρσορα, την ανίχνευση του σηκώματος του mouse και την ενεργοποίηση του angle snapping.
Η τρίτη καρτέλα αφορά και την διαχείριση των φωτισμών στο Sabre RGB. Στην συγκεκριμένη καρτέλα μπορούμε να ασχοληθούμε είτε με την εφαρμογή solid χρωμάτων σε κάθε μια από τις 3 δυναμικές ζώνες φωτισμού. Φυσικά, το βάθος των ρυθμίσεων είναι και σε αυτή την περίπτωση αρκετό, καθώς μπορούμε είτε να επιλέξουμε χρώματα από μια παλέτα 16.8 εκατομυρίων χρωμάτων όσο και να δημιουργήσουμε τα δικά μας breathing effects όπου τα χρώματα μπορούν να εναλλάσσονται καθ' οποιονδήποτε τρόπο επιθυμούμε.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες επιλογές, έχουμε την δυνατότητα επεξεργασίας όλων των προκαθορισμένων actions αλλά και ειδών φωτισμού. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως η εισαγωγή προφίλ από διαφορετικό χρήστη μπορεί να εισάγει και μια ολόκληρη λίστα από περιττά actions και lighting effects τα οποία μπορεί να καταλήξουν να υπάρχουν ως απλά σκουπίδια.
Τέλος στην καρτέλα Settings υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του Polling rate του Sabre, να τροποποιήσουμε διάφορες επιλογές για το OSD αλλά και συμβατών media players, και φυσικά να προβούμε στην αναβάθμιση firmware της συσκευής μας η οποία αν βρεθεί νεότερη, το CUE θα μας ειδοποιήσει αυτόματα!
Αν και σε πρώτη όψη το Corsair Utility Engine μπορεί να μας μπερδέψει, εν τέλει αν ασχοληθεί κάποιος θα διαπιστώσει πως το πλήθος αλλά και το βάθος των επιλογών είναι μεγάλο. Αναμφίβολα, το CUE είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα utilities που έχουμε δει μέχρι στιγμής στην αγορά!
Για τις δοκιμές μας, προσπάθησα να περάσω μια περίοδο χρήσης ενσωματώνοντας το Corsair Sabre RGB στην καθημερινότητά μου. Η χρήση ήταν άκρως λογική και χρησιμοποιήθηκαν διάφορες περιστάσεις, όπως browsing, επεξεργασία εικόνας, καθώς και gaming. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα ευρήματά μου!
- Εργονομία
Όντας συνηθισμένος σε ένα αρκετά πιο μικρό σε μέγεθος αλλά και πιο βαρύ ποντίκι (Corsair M65, Logitech G502), το Sabre μου φάνηκε εξαιρετικά πιο ελαφρύ, αλλά και με ένα μεγάλο πέλμα. Το thumb rest είναι αρκετά ικανοποιητικό, όμως δεν έμεινα και τόσο ικανοποιημένος από το rest για του μικρού δάχτυλου, κυρίως εξαιτίας της διαγώνιας τοποθέτησης που τείνει να έχει το χέρι μου, ως αποτέλεσμα να μην νιώθω απόλυτα βολικά με το grip του. Όμως κατά τα άλλα, η Soft touch υφή που αφήνει το Sabre είναι ξεκούραστη χωρίς να προκαλεί ιδρώτα στο χέρι.
Η τοποθέτηση του δείκτη στο αριστερό κλικ είναι αρκετά ικανοποιητική. Αν και δεν υπάρχει κάποια "βύθιση" στο αριστερό πλήκτρο, σε καμία από τις περιπτώσεις δεν είχα ατυχή πατήματα του κλικ, όσο και αν προσπάθησα να αφήνω ελεύθερα τα δάχτυλά μου πάνω στα πλήκτρα. Όμως, η αίσθηση του κλικ που αφήνει το Sabre κινείται σε αρκετά μέτρια επίπεδα, με την αντίσταση να είναι αρκετή και χρειάζεται περισσότερη πίεση από το δάχτυλο.
Η ροδέλα του Sabre RGB είναι περισσότερο optimised για FPS τίτλους. Η υφή της είναι ελαστική ενώ διαθέτει αυλακώσεις, όμως τα "κλικ" της ροδέλας κατά την ολίσθηση είναι είναι αρκετά ισχνά.
Πάντως, το Sabre RGB νιώθει αρκετά ελαφρύ στο χέρι σε σχέση με άλλα mouse, και αυτό οφείλεται κυρίως στην απουσία βαρών αλλά και στον πλαστικό σκελετό που διαθέτει. Κατά τα προσωπικά μου γούστα, το Sabre ανήκει στην κατηγορία "φτερού". Μετά από πολύωρη χρήση δεν ένιωσα κάποια κούραση.
- Lighting Effects
Εδώ είναι ένας τομέας από τον οποίο το Sabre με άφησε απολύτως ικανοποιημένο. Η Corsair αναφέρει πως το Sabre RGB έχει 4 διαφορετικές ζώνες φωτισμών , αν και επί της ουσίας μόλις 3 είναι παραμετροποιήσημες με την τέταρτη να αφορά την λυχνία ένδειξης του DPI scale. Έτσι, οι 3 δυναμικές ζώνες είναι οι εξής: Το λογότυπο της Corsair, η ροδέλα, καθώς και το μπροστινό δεξί τμήμα του Sabre.
Όσον αφορά το λογότυπο αλλά και την ροδέλα η ποιότητα φωτισμού είναι εξαιρετική, ενώ ο μπροστινός φωτισμός είναι αρκετά πιο αμυδρός σε σχέση με τις άλλες δυο ζώνες.
Πάντως, η δυνατότητες είναι αρκετές, και μπορείτε όχι μόνο να ορίσετε ξεχωριστό χρώμα για κάθε μια από τις 3 ζώνες, αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε και ξεχωριστά lighting effects για κάθε ζώνη!
- Tracking
Δεν μπορεί να πάει κάτι στραβά με έναν laser αισθητήρα. Όλες μου οι κινήσεις μεταφράστηκαν με ακρίβεια στον κέρσορα της οθόνης, χωρίς να συναντήσω λανθασμένο tracking σε οποιαδήποτε λογική κίνηση.
Οι επιλογές των DPI είναι αρκετές. Το εύρος ορίζεται από τα 50 μέχρι και τα 8200 DPI, ανάλυση η οποία είναι αρκετή για τους περισσότερους FPS τίτλους, ενώ το ανώτατο όριο μοιάζει απολύτως φυσιολογικό καθώς κάτι περισσότερο αγγίζει τα όρια της υπερβολής.Πάντως, η μεταβλητότητα στα DPI μπορεί να φέρει το Sabre ακριβώς στα μέτρα σας, με το Sabre RGB να σας προσφέρει 5 δυνατές θέσεις για DPI ανάλυση, συν ακόμα μια αν ορίσετε κάποιο dedicated Sniper Button.
Κλείνοντας, όσον αφορά το lift-off ύψος, το Sabre RGB σταματάει να κάνει tracking σχεδόν άμεσα, περί το 1 mm.
- Κύλιση
Τα rubber pads του Sabre είναι σχετικά λεπτά, ως εκ τούτου σε λείες επιφάνειες με χαμηλή τριβή έχει την τάση να κινείται αρκετά εύκολα και ομαλά. Η προσωπική μου προτίμηση όμως περιλαμβάνει υφασμάτινα mousepads που αυξάνουν λίγο την τριβή, και σε καταστάσεις όπου απαιτείται περισσότερη ακρίβεια οι ανεπιθύμητες κινήσεις είναι κακές. Σε υφασμάτινο pad λοιπόν το Sabre ανταποκρίθηκε εξαιρετικά. Η κύλιση στις λείες επιφάνειες (γυαλιστερό ξύλο, hard mousepad), αν συνυπολογίσουμε και το χαμηλό βάρος του Sabre RGB, μου φάνηκε αρκετά εύκολη, αν και εκτός των προτιμήσεών μου.
Πάντως, η κύλιση του έμοιαζε αρκετά διαφορετική, και αυτό ίσως οφείλεται στο αρκετά πλατύ πέλμα το Sabre.
Τελικά τι καινοτόμο πέτυχε η Corsair; Να καταφέρει να δημιουργήσει ένα απλό και design-άτο gaming ποντίκι που... "πουλάει μούρη" ή μήπως ένα έξυπνο περιφερειακό, το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε χρήστη;
Η αλήθεια είναι πως αν επικεντρωθεί κανείς μονάχα στην φυσική υπόσταση του Sabre, τότε τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα. Για την ακρίβεια, σαν συσκευή το Sabre RGB δεν έχει και πολλά πράγματα να δείξει - πρόκειται για τυπικό gaming mouse το οποίο δεν ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Είναι εξοπλισμένο με έναν αρκετά ικανοποιητικό laser αισθητήρα, έχει 8 πλήρως προγραμματιζόμενα πλήκτρα και μια εργονομική σχεδίαση που απευθύνεται σε gamers, με μια ποιότητα κατασκευής που κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα καθώς δεν κάνει χρήση μετάλλων. Μέχρι στιγμής, με αυτά τα δεδομένα μας ήταν λίγο δύσκολο να δικαιολογήσουμε τα χρήματα που ζητά το Sabre RGB σε σχέση πάντα με αυτό που είναι, κ
Όμως εδώ εισέρχεται ο δεύτερος παράγοντας που ακούει στο όνομα "Corsair Utility Engine", και είναι φυσικά το συνοδευτικό software που δίνει μια τεράστια δυναμική στο συγκεκριμένο mouse. Αν και δεν είναι το πιο user-friendly UI και σε αυτό το σημείο το CUE θα χρειαστεί αρκετή δουλειά, όμως το βάθος των ρυθμίσεων που προσφέρει φτάνουν το customizing σε ανώτερα επίπεδα. Επί της ουσίας και με λίγη ενασχόληση μαζί του, μπορείτε να καταφέρετε να φέρετε το Sabre RGB ακριβώς στα μέτρα σας!
Ο RGB φωτισμός του δεν είναι ένα απλό διακοσμητικό στοιχείο. Αντίθετα, η Corsair επένδυσε αρκετά σε αυτό και θέλει να το ενσωματώσει σε όσα περισσότερα προϊόντα μπορεί. Ο RGB φωτισμός που προσφέρει το Sabre μπορεί είτε να είναι μια ευχάριστη νότα στο γραφείο σας, είτε ακόμα ένα οπτικό aid που σας βοηθάει στο gaming χωρίς να χρειαστεί να "ψάχνεστε" μέσω software ή να κοιτάτε μικρά ledάκια στην συσκευή σας. Το RGB lighting είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να έχει ουσία.
Το Corsair Sabre RGB έρχεται με τιμή που κυμαίνεται στα 70?. Εάν αναζητάτε το απόλυτα customizable gaming mouse, το Sabre RGB μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες λύσεις της αγοράς!