Megaupload.com: Κατέβασε ρολά η γνωστή ιστοσελίδα!

Ως συνέπεια των νέων νόμων που θέλει να περάσει η Αμερικάνικη Κυβέρνηση σχετικά με το censorship διαφόρων ιστοσελίδων, προκειμένου να προστατευθούν τα πνευματικά δικαιώματα των αρχικών εταιρειών και να καταπολεμηθεί η πειρατεία (SOPA/PIPA), άρχισαν να έρχονται σιγά-σιγά στο προσκήνιο οι αναπόφευκτες συνέπειες. Μια από τις μεγαλύτερες σελίδες ανταλλαγής αρχείων, το Megaupload.com, έκλεισε από τις αμερικάνικες αρχές. Ο ιδρυτής της και πολλοί διευθυντές της εταιρίας κατηγορούνται για παραβίαση νόμων εναντίον της ηλεκτρονικής πειρατείας. Ως συνέπεια των νέων νόμων που θέλει να περάσει η Αμερικάνικη Κυβέρνηση σχετικά με το censorship διαφόρων ιστοσελίδων, προκειμένου να προστατευθούν τα πνευματικά δικαιώματα των αρχικών εταιρειών και να καταπολεμηθεί η πειρατεία (SOPA/PIPA), άρχισαν να έρχονται σιγά-σιγά στο προσκήνιο οι αναπόφευκτες συνέπειες. Μια από τις μεγαλύτερες σελίδες ανταλλαγής αρχείων, το Megaupload.com, έκλεισε από τις αμερικάνικες αρχές. Ο ιδρυτής της και πολλοί διευθυντές της εταιρίας κατηγορούνται για παραβίαση νόμων εναντίον της ηλεκτρονικής πειρατείας.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η σελίδα Megaupload.com κοστίζει στους ιδιοκτήτες των πνευματικών δικαιωμάτων πάνω από 500 εκ δολ χαμένα έσοδα από αντιγραμμένα έργα, μουσική κ.τ.λ. Το κλείσιμο έγινε μόλις μια μέρα μετά τη διαμαρτυρία πολλών σελίδων για τις δύο προτάσεις νόμου στις ΗΠΑ. Μάλιστα σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Dotcom έβγαλε 42 εκατομμύρια δολάρια μονάχα για το έτος 2010.

Το υπουργείο δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ο Kim Dotcom (του οποίου το επίσημο όνομα είναι Kim Schmitz) και 3 άλλοι, συνελήφθησαν την Πέμπτη στη Νέα Ζηλανδία μετά από αίτημα των αμερικάνικων αρχών, ενώ καταζητούνται ακόμη δύο κατηγορούμενοι. Το Megaupload ήταν μοναδικό όχι μόνο επειδή περιείχε τεράστιο όγκο δεδομένων αλλά επειδή είχε την υποστήριξη πολλών διασημοτήτων (Kim Kardashian, Alicia Keys και Kanye West) που συνήθως είναι θύματα της ηλεκτρονικής πειρατείας.

Οι χρήστες μπορούσαν να ανεβάσουν και να μεταφέρουν αρχεία που είναι μεγάλα για να σταλούν με email. Τέτοιες σελίδες είναι κατά βάση νόμιμες αλλά η Motion Picture Association of America, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία του κινηματογράφου, θεωρεί ότι η πλειοψηφία των αρχείων που διακινούνται μέσω Megaupload είναι προϊόν πειρατείας και παραβιάζει τους σχετικούς νόμους. Από την πλευρά της η ιστοσελίδα επέτρεπε στους χρήστες να κατεβάζουν ψηφιακά αρχεία και κέρδιζε χρήματα από όσους ήθελαν να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερες ταχύτητες downloading, ενώ παράλληλα είχε και διαφημίσεις.


Megaupload.com: Κατέβασε ρολά η γνωστή ιστοσελίδα!