QNAP TS-421 Review

QNAP TS-421: Small Cloud Cruncher

Μια γενική τάση που μπορούμε να παρατηρήσουμε στην enterprise, αλλά και consumer αγορά προϊόντων είναι η συγκέντρωση ολοένα και περισσότερων λειτουργιών και χαρακτηριστικών σε αυτόνομες All-in-One υλοποιήσεις. Από τα smartphones μέχρι και τα ολοκληρωμένα συστήματα server, οι συσκευές δεν έχουν στόχο μια και μόνο λειτουργία, αλλά συνεχώς διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Ένα απλό παράδειγμα αποτελούν τα smartphones που μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το laptop, το mp3 ή ακόμα και τη DSLR μηχανή σας χωρίς απώλεια στην ποιότητα, ενώ παράλληλα διατηρούν τις μικρές τους διαστάσεις και τη βασική λειτουργία για την οποία προορίζονταν εξ αρχής. Πέρα από τις αλλαγές στις επιλογές των κατασκευαστών, αλλάζουν και οι ανάγκες / προτιμήσεις των καταναλωτών, απαιτώντας πολλά χαρακτηριστικά με πρωτόγνωρη ευκολία διαχείρισης τους. Η QNAP είναι μια από αυτές τις εταιρείες που θέτει ψηλά τον πήχη στα χαρακτηριστικά των προϊόντων της, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται πολύ θετικά στις απαιτήσεις των πελατών της, κάνοντας τη λειτουργικότητα πιο εύκολη και από παιχνίδι. Μια γενική τάση που μπορούμε να παρατηρήσουμε στην enterprise, αλλά και consumer αγορά προϊόντων είναι η συγκέντρωση ολοένα και περισσότερων λειτουργιών και χαρακτηριστικών σε αυτόνομες All-in-One υλοποιήσεις. Από τα smartphones μέχρι και τα ολοκληρωμένα συστήματα server, οι συσκευές δεν έχουν στόχο μια και μόνο λειτουργία, αλλά συνεχώς διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Ένα απλό παράδειγμα αποτελούν τα smartphones που μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το laptop, το mp3 ή ακόμα και τη DSLR μηχανή σας χωρίς απώλεια στην ποιότητα, ενώ παράλληλα διατηρούν τις μικρές τους διαστάσεις και τη βασική λειτουργία για την οποία προορίζονταν εξ αρχής. Πέρα από τις αλλαγές στις επιλογές των κατασκευαστών, αλλάζουν και οι ανάγκες / προτιμήσεις των καταναλωτών, απαιτώντας πολλά χαρακτηριστικά με πρωτόγνωρη ευκολία διαχείρισης τους. Η QNAP είναι μια από αυτές τις εταιρείες που θέτει ψηλά τον πήχη στα χαρακτηριστικά των προϊόντων της, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται πολύ θετικά στις απαιτήσεις των πελατών της, κάνοντας τη λειτουργικότητα πιο εύκολη και από παιχνίδι.

Αυτή τη φορά θα έχουμε κοντά μας ένα 4-bay Network Attached System (NAS) παραπλήσιο με το αντίστοιχο που σας παρουσιάσαμε ακριβώς πριν από ένα χρόνο, ωστόσο με ένα ανανεωμένο λειτουργικό περιβάλλον που αλλάζει πλήρως τη φύση της συσκευής. Σχετικά πρόσφατα πήρατε μια γεύση από τις νέες αναβαθμίσεις που προέβαλε η QNAP στην παρουσίαση του μικρού παιδιού της σειράς, TS-269L, ωστόσο σήμερα θα παίξουμε με ένα μεγαλύτερο σύστημα το οποίο θα μας προσδιορίσει επακριβώς τις ευελιξίες του νέου λειτουργικού συστήματος QTS 4.0!

Κυρίες και κύριοι, έχουμε την τιμή να σας παρουσιάζουμε το QNAP Turbo NAS TS-421, ένα προϊόν που είναι έτοιμο να αναλάβει τη διαφύλαξη των αρχείων, την παροχή άπλετου αποθηκευτικού χώρου για κάθε σας ανάγκη και την πρόσβαση σε μια πληθώρα εφαρμογών που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στην καθημερινότητα σας είτε από το σπίτι/γραφείο είτε απομακρυσμένα!

QNAP Turbo NAS TS-421 Review: Small Cloud Cruncher




Θα ξεκινήσουμε την περιήγηση μας με το φωτογραφικό υλικό που έχει ετοιμάσει ο επίσημος φωτογράφος του hwbox.gr, ο Jason. Το QNAP TS-421 έρχεται σε μια οικολογική ευμεγέθης χάρτινη κούτα με εκτύπωση σε κάθε πλευρά της, παρουσιάζοντας κυρίως τις δυνατότητες, αλλά και την ομορφιά του νέου λειτουργικού συστήματος (OS) QTS 4.0! Πέραν αυτών αναφέρονται πλήρως τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανήματος που θα αναφέρουμε εκτενώς στην επόμενη σελίδα.

QNAP Turbo NAS TS-421 Review: Small Cloud CruncherQNAP Turbo NAS TS-421 Review: Small Cloud Cruncher


Ανοίγοντας τη συσκευασία, μπορούμε να διακρίνουμε τη συσκευή μας τυλιγμένη σε χοντρό διαφανής σελοφάν και προστατευμένη από μαλακό υλικό πολυαιθυλενίου. Ανασηκώνοντας το πάνω κομμάτι, εμφανίζεται και μια επιπλέον συσκευασία που περιέχει όλα τα επιπλέον αξεσουάρ για τη χρήση της συσκευής. Τo QNAP TS-421 είναι κατασκευασμένο κατά κύριο λόγο από μεταλλικά μέρη και μονάχα η πρόσοψη αποτελείται από σκληρό πλαστικό, με τις εγκοπές για τα hdd trays! Το εξωτερικό περίβλημα είναι από βουρτσισμένο αλουμίνιο με γκρι απόχρωση και με λίγες οπές στην αριστερή πλευρά για τον αερισμό του εσωτερικού.

Τα σημεία ενδιαφέροντος σε τέτοιες συσκευές είναι δυο, στην πρόσοψη και στην πίσω όψη! Ξεκινώντας με το front panel μπορούμε να δούμε το LCD panel 2 γραμμών με τα κουμπιά "Select" & "Enter" να βρίσκονται για γρήγορες αλλαγές στο σύστημα χωρίς την ανάγκη χρήσης του web interface. Πιο κάτω συναντάμε τα 4 HDD trays για δίσκους 2.5/3.5" με πλαστικό μοχλό κλειδώματος, ωστόσο με μεταλλικό tray bed για την απορρόφηση της θερμότητας. Στο συγκεκριμένο μοντέλο τα trays δεν κλειδώνουν, όπως στο TS-469 Pro που εξετάσαμε πέρσι, ωστόσο το feeling τους παραμένει αρκετά στιβαρό. Την εικόνα ολοκληρώνουν τα Status leds για τους δίσκους και τις λειτουργίες του NAS, παρέα με τα buttons "Power" και "Copy" για το front USB.

QNAP Turbo NAS TS-421 Review: Small Cloud CruncherQNAP Turbo NAS TS-421 Review: Small Cloud CruncherQNAP Turbo NAS TS-421 Review: Small Cloud Cruncher
QNAP Turbo NAS TS-421 Review: Small Cloud CruncherQNAP Turbo NAS TS-421 Review: Small Cloud CruncherQNAP Turbo NAS TS-421 Review: Small Cloud Cruncher


Περιστρέφοντας τη συσκευή 180 μοίρες θα δούμε όλες τις διαθέσιμες διασυνδέσεις και υποδοχές! Μια βασική διαφορά σε σχέση με τα παλαιότερα μοντέλα είναι η ύπαρξη εξωτερικού τροφοδοτικού παροχής ρεύματος, το οποίο έχει ελαφρύνει αρκετά τη συνολική συσκευή και μειώνει και το τελικό κόστος παραγωγής. Ανάμεσα στις διασυνδέσεις θα βρούμε 2 x eSata, 2 x USB 3.0 και 1 x USB 2.0, όπως και τις απαραίτητες 2 x Gigabit Ethernet και την υποδοχή για το τροφοδοτικό ισχύος. Στο κέντρο της συσκευής δεσπόζει ένας ανεμιστήρας 90 mm 12V με ηλεκτρονικό ρυθμιστή στροφών που έχει σκοπό να απάγει τη θερμότητα από τους δίσκους και τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά του motherboard της συσκευής.

Να μην ξεχάσουμε το δεύτερο μικρότερο κουτί που είχαμε εντοπίσει όταν ανοίξαμε τη συσκευασία του TS-421, το οποίο περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσει η λειτουργία του μηχανήματος μας. Μεταξύ άλλων περιέχει τις απαραίτητες βίδες για να βιδώσουμε τους δίσκους μας στα trays (ασημένιες για δίσκους 3.5" και μαύρες για 2.5"), 2 x καλώδια cat5e μαύρου χρώματος με RJ-45 connectors, τροφοδοτικό ισχύος 120 watt και φυλλάδιο για την γρήγορη συναρμολόγηση του QNAP.

QNAP Turbo NAS TS-421 Review: Small Cloud Cruncher




Αφού κάναμε μια σύντομη αναφορά στις εξωτερικές προδιαγραφές του QNAP TS-421, ήρθε η ώρα να μάθουμε σε τι ρυθμούς χτυπάει το εσωτερικό του. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε έναν αναλυτικό πίνακα με όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά συγκεντρωμένα και αμέσως μετά ετοιμαστείτε να τα αναλύσουμε!

QNAP TS-421 Specifications
CPUMarvell 2.0GHz
DRAM1GB DDR3 Ram
(not expandable)
Hard Disk Drive4 x 3.5" or 2.5" Sata HDD/SSD
(maximum raw capacity 16 TB)
Lan Ports2 x Gigabit RJ-45 Ethernet
(failover, load balancing, multi-IP)
Led IndicatorsStatus, Lan, USB, eSata, HDD 1/2/3/4
USB Connections
  • 1 x USB 2.0 (front)
  • 2 x USB 3.0 (back)
  • 1 x USB 2.0 (back)

(supports usb printer, flash drive, disk drive, hub, UPS, etc)
eSata2 x eSata ports (back)
ButtonsPower, USB one touch copy, Enter, Select
Weight3.00 KG
Dimensions177 (H) x 180 (W) x 235 (D) mm
Fan1 x 90mm, 12V @ 30 dBA
Security DesignK-lock security lock
Warranty2 years
Power SupplyExternal power adaptor,120W, Input: 100-240V


Την καρδιά του συστήματος μας αποτελεί ένας μονοπύρηνος Marvell 88F6282, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει στις συχνότητες 1.6 || 1.8 || 2.0 GHz, ωστόσο στη δική μας περίπτωση είναι μόνιμα κλειδωμένος στα 2.0 GHz. Πρόκειται για ένα SoC το οποίο έχει αρκετά μικρή κατανάλωση και καλές προδιαγραφές επιδόσεων στο σύνολο του. Η μνήμη του TS-421 ανέρχεται στο 1 GB και αποτελείται από τέσσερις Hynix H5TQ2G83CFR-H9C DDR3-1333 MHz με χρονισμούς CL 9-9-9 των 256 ΜΒ έκαστη. Δυστυχώς στο συγκεκριμένο μοντέλο δεν έχουμε τη δυνατότητα επέκτασης της μνήμης με κάποιο extra slot, ενώ οι υπάρχουσες μνήμες είναι κολλημένες στο PCB της μητρικής (σε δυάδες ανά την πλευρά).

QNAP Turbo NAS TS-421 Review: Small Cloud Cruncher


Στη μητρική του QNAP πέρα όσων έχουμε αναφερθεί μέχρι τώρα υπάρχουν μερικά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δυνατότητες του μηχανήματος. Θα ξεκινήσουμε με το πρόσθετο PCB που τοποθετείται στην θύρα PCI-Express της κυρίως μητρικής πλακέτας, το οποίο ενσωματώνει τον Marvell 88SX7042, υπεύθυνο για την υποστήριξη μέχρι και τεσσάρων δίσκων Serial ATA, των 3GB/s σε κάθε θύρα και το μέσο για την ενδοεπικοινωνία της κεντρικής μονάδας με τον αποθηκευτικό χώρο. Η τροφοδοσία της συγκεκριμένης πλακέτας γίνεται απευθείας από τη μητρική, μιας και το τροφοδοτικό πλέον είναι εξωτερικό. Για την καθοδήγηση των δυο θυρών Gigabit ethernet υπεύθυνος είναι ο Marvell Alaska 88E1318, το οποίο αποτελεί το μικρότερο chip της βιομηχανίας που μπορεί να προσφέρει οικονομία και ασύγκριτες επιδόσεις στις δικτυακές επικοινωνίες. Στο θέμα των δυο θυρών USB 3.0, η QNAP έκανε χρήση του EtronTech EJ168A controller, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη μαύρη ψύκτρα .

Για τη ψύξη του συστήματος, αλλά κυρίως τον δίσκων που χρησιμοποιούνται μιας τα υποσυστήματα στη μητρική έρχονται με παθητική ψύξη, μεριμνεί ένας ανεμιστήρας 90 cm της AVC (μοντέλο: DS09225S12H-034). Οι δυνατότητες του φτάνουν τα 41.3 CFM ροής αέρα με μέγιστο παραγόμενο θόρυβο τα 39.3 dBA. Κλείνοντας το κομμάτι των τεχνικών προδιαγραφών να τονίσουμε πως το TS-421 υποστηρίζει δίσκους μέχρι 4 TB (έκαστος) από όλες τις γνωστές εταιρείες, με μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα τα 16 TB σε JBOD mode.

QNAP Turbo NAS TS-421 Review: Small Cloud CruncherQNAP Turbo NAS TS-421 Review: Small Cloud Cruncher
QNAP Turbo NAS TS-421 Review: Small Cloud CruncherQNAP Turbo NAS TS-421 Review: Small Cloud Cruncher





QNAP TS-421: Small Cloud Cruncher

Επόμενος στόχος μας είναι η ενιαία εμπειρία χρήσης του λειτουργικού της QNAP, QTS 4.0! Η συσκευή έρχεται με προεγκατεστημένη την έκδοση 4.0.0, ωστόσο στο διαδικτυακό τόπο της εταιρείας μπορούμε να βρούμε την έκδοση 4.0.2 (ημ. έκδοσης: 26/07/2013 - και αναμένεται να κυκλοφορήσει καινούρια εντός ημερών), την οποία και θα δούμε στην περιήγηση μας. Να σημειώσουμε πως το TS-421 μας έβγαλε άμεσα μήνυμα πως υπάρχει διαθέσιμη καινούρια έκδοση και με 1-2 click προσφέρθηκε να την εγκαταστήσει, όμως για κάποιο περίεργο λόγο μετά την εγκατάσταση η συσκευή δεν μπορούσε να διαχειριστεί κανέναν δίσκο, συνεπώς κατεβάσαμε το αντίστοιχο αρχείο "*.img" από το δικτυακό τόπο της qnap και προχωρήσαμε σε manual εγκατάσταση. Δέκα λεπτά αργότερα η συσκευή ήταν έτοιμη να μας υποδεχτεί στο νέο περιβάλλον χρήσης.

Να θυμίσουμε πως το QTS από την έκδοση 4.0.0 και πάνω βασίζεται πλήρως σε λειτουργίες javascipt και Ajax, με αποτέλεσμα να μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα εντός των ορίων του παραθύρου του browser μας. Από την τακτοποίηση των εικονιδίων, το άνοιγμα πολλαπλών παραθύρων και την μετακίνηση τους σε οποιοδήποτε σημείο μέχρι και το απλό task της αντιγραφής - επικόλλησης αρχείων από διαφορετικούς φακέλους ήταν εφικτό με τη χρήση του ποντικιού. Δυστυχώς οι συντομεύσεις πληκτρολογίου δεν είναι ακόμα λειτουργικές (όπως αυτές πραγματοποιούνται σε υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα), βέβαια ελπίζουμε ότι σε μελλοντική έκδοση του QTS θα δούμε και αυτό το χαρακτηριστικό. Προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία είναι χρήση της τελευταίας έκδοσης Java για τον υπολογιστή σας.



Το QNAP TS-421, όπως αναφέραμε και νωρίτερα είναι μια συσκευή που κατέχει κατά κύριο λόγο ένα κομβικό σημείο του δικτύου, όπου μπορούμε να διατηρούμε όλα μας τα αρχεία συγκεντρωμένα, με πολλαπλούς διαφορετικούς χρήστες και ομάδες προσβάσεων. Πέρα από αυτά αποτελεί ένα εργαλείο ψυχαγωγίας το οποίο δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Στα προεγκατεστημένα προγράμματα διαθέτει εφαρμογές όπως : music center, photo center, video center, download center και φυσικά το app center. Με μερικά επιπλέον κλικ μπορούμε να εγκαταστήσουμε το Video Station, όπως και το Survailance Station, ενώ σίγουρα αρκετοί θα βρούμε χρήση και αρκετά πακέτα εφαρμογών QPKG, τα οποία φτιάχνονται αυτόνομα από τη QNAP ή από τρίτους developers, ώστε να ολοκληρώσουν το μεγαλείο του OS.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πέρα από το μαγικό κόσμο του entertainment το QTS διαθέτει και enterprise στοιχεία τα οποία βοηθούν στην καλύτερη και αρμονικότερη λειτουργία και προστασία του NAS. To Backup Station, το Antivirus Center, όπως και το LDAP server είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να κεντρίσουν την προσοχή και όσων αναζητούν ένα σύστημα για SOHO χρήση (μικρά γραφεία / επιχειρήσεις). Επιπλέον, η δυνατότητα δημιουργίας συστοιχιών Raid 0/1/5/6/10, όπως και JBOD σίγουρα βελτιώνουν την εικόνα του στους system admins!

Music Station
QNAP TS-421: Small Cloud Cruncher
Με το πάτημα της συντόμευσης του Music Station ένα νέο παράθυρο εμφανίζεται, και μας περιμένει ένας πλήρης Web Music Player. Η λειτουργικότητα του Music Station έρχεται στα μέτρα κάθε σύγχρονου music player, περαιτέρω ενσωματώνοντας τη δυνατότητα να οργανώνει και να αναπαράγει όλα τα διαθέσιμα αρχεία μουσικής που φιλοξενούνται εντός του TS-421 - ή για να είμαστε πιο ακριβής, σε οποιουσδήποτε φακέλους έχει δικαιώματα πρόσβασης ο κάθε χρήστης. Το Music Station οργανώνει όλη την μουσική βιβλιοθήκη σας καθ' οποιοδήποτε τρόπο επιθυμείτε, ενώ τέλος δεν λείπουν οι παραδοσιακές λειτουργίες όπως η δημιουργία playlists! Επιπρόσθετα, το Music Station επιτρέπει και την δημιουργία Ιδιωτικής (κρυφής) Συλλογής, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται και ξεχωριστός uploader! Στα θετικά πρέπει να σημειώσουμε τη δυνατότητα αναπαραγωγής ραδιοφώνου μέσω της εφαρμογής TuneIn Radio!


Photo Station
Όπως το Music Station αναλαμβάνει τη μουσική σας, το Photo Station αναλαμβάνει την οργάνωση και προβολή των φωτογραφιών σας ή και των video που αποθηκεύσατε στο TS-421! Η εφαρμογή θα σας εμφανίσει την συλλογή σας όπως ακριβώς την ζητήσετε. Αρκετά θετικό στοιχείο αποτελεί και το panel πληροφοριών, καθώς μπορεί να σας εμφανίσει γρήγορες πληροφορίες από τα meta data της φωτογραφίας καθώς και προεπισκόπιση της, επιτρέπει την καλύτερη οργάνωση μέσω της εισαγωγής tags και authors και φυσικά το sharing αποτελεί αναπόσπαστη λειτουργία του! Με ένα κλικ στην φωτογραφία μας μπορούμε να δούμε μια πλήρη προεπισκόπιση της στον browser μας. Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα δημιουργίας custom slideshows, ώστε να μοιράζετε τμήματα ή και ολόκληρη της συλλογή σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, χωρίς το περιορισμό της μιας φωτογραφίας! Σκεφτείτε πως με πολύ απλά βήματα, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας...Flickr, με ένα web page αντίστοιχων δυνατοτήτων, και όλα αυτά φυσικά προέρχονται από το TS-421 σας! Και αν ακόμα και αυτό δεν σας εντυπωσίασε, το Photo Station επιτρέπει την εύκολη επεξεργασία των εικόνων μας μέσω του Pixlr.com, ενός web based image manipulator!
QNAP TS-421: Small Cloud Cruncher


Video Station
QNAP TS-421: Small Cloud Cruncher
Θέλετε το δικό σας Youtube? Το έχετε! Αυτή τη φορά, το Video Station δεν αποτελεί μια εφαρμογή εντός του QTS 4.0, αλλά μια web υπηρεσία που φιλοξενείται από το TS-421. Το Video Station μπορεί να δημιουργήσει την ιδιωτική σελίδα σας στο web ενώ οι επισκέπτες μπορούν να αναζητήσουν όλα τα δημοσιευμένα σας βίντεο. Με το που ανεβάσετε το βίντεό σας στην κατάλληλη τοποθεσία, το NAS σας θα ξεκινήσει αυτομάτως την μετατροπή του σε Web Video! Φυσικά, η προβολή γίνεται μέσα από τον ενσωματωμένο FLV Player ενώ υπάρχει και η δυνατότητα likes, dislikes και σχολίων!


File Station
Δεν νοείται ένα ολοκληρωμένο NAS χωρίς έναν εξαιρετικό File explorer. Το File Station σας επιτρέπει να δείτε και να αναζητήσετε όλα τα αρχεία που έχετε αποθηκεύσει στο TS-421 NAS σας, ανάλογα φυσικά με τα δικαιώματα του κάθε χρήστη. Η οργάνωση των αρχείων είναι η τυπική που περιμένουμε από έναν file explorer, ο οποίος παράλληλα διαθέτει και τον δικό του file uploader. Πάντως η λειτουργικότητα είναι εξαιρετική, με το δεξί κλικ να παρέχει το context μενού και το drag 'n' drop να λειτουργεί όπως ακριβώς στο OS σας, με άκρως ικανοποιητική συμβατότητα! Κλείνοντας, το File Station μπορεί και παρέχει την λειτουργία File Sharing δημιουργώντας direct download links από την συσκευή σας!
QNAP TS-421: Small Cloud Cruncher


Download Station
QNAP TS-421: Small Cloud Cruncher
Ένας από τους βασικούς ρόλους οι οικιακοί χρήστες να στραφούν σε κάποιο NAS είναι η ενσωματωμένη του λειτουργία για download περιεχομένου από το διαδίκτυο όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Το Download Station αποτελεί την εφαρμογή που θα επιτρέψει στο TS-421 να έχει και αυτόν τον ρόλο. Σε ένα παράθυρο με Interface παρόμοιο με το γνωστό σε όλους μας BitTorrent έχετε την δυνατότητα να κατεβάσετε αρχεία από τις διάφορες p2p πλατφόρμες, αρχεία από πηγές όπως το HTTP, Rapidshare και FTP συνδέσεις. Οι ρυθμίσεις δεν φτάνουν σε αρκετά προχωρημένο επίπεδο αλλά θεωρούνται ικανοποιητικές, ώστε να πραγματοποιείται τις απαραίτητες μεταφορτώσεις κάθε στιγμή και ώρα της ημέρας. Όλα τα προαναφερθέντα πρωτόκολλα υποστηρίζονται εξαιρετικά. Αν δεν σας αρκεί η PC-less εμπειρία που προσφέρει το Download Station, η Qnap προσφέρει και την ξεχωριστή εφαρμογή QGet για Windows και OSX. Μετά τις σχετικές ρυθμίσεις και την σύνδεση με το Qnap σας, το QGet σας προσφέρει την ίδια εμπειρία διαχείρισης με το web interface, μόνο που αυτή την φορά έχετε την δυνατότητα να το κάνετε απ' ευθείας από μια εφαρμογή στο λειτουργικό σας, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε τον browser σας!


App Center
Και αν όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν μια ολοκληρωμένη εμπειρία για εσάς, τότε η Qnap έρχεται να συμπληρώσει κάθε κενό με το App Center. Το Κέντρο εφαρμογών αποτελεί και έναν σημαντικό κόμβο στο QTS 4.0 καθώς παρέχονται διάφορες εφαρμογές που επεκτείνουν τις δυνατότητες του κάθε QNAP NAS! Η οργάνωση των εφαρμογών γίνεται φυσικά αναλόγως με το είδος της εφαρμογής, όπως ακριβώς και στα γνωστότερα Application Centers, τουτέστιν Google Play και App Store. Μέσα από ένα μεγάλο πλήθος εφαρμογών ξεχωρίσαμε τις εφαρμογές για διασύνδεση με τις Cloud Υπηρεσίες Google Drive και DropBox, την εφαρμογή της Wordpress για να φιλοξενήσετε το blog σας από το από το ίδιο σας το NAS (!) καθώς ακόμα και το EyeOS, ένα brower-based λειτουργικό σύστημα με αρκετές εφαρμογές! Τέλος το App Center διαθέτει και τον updater του όπου οι εφαρμογές σας αναβαθμίζονται με ένα μόλις click!
QNAP TS-421: Small Cloud Cruncher


Surveillance Station
QNAP TS-421: Small Cloud Cruncher
Από το πακέτο δεν θα μπορούσε να λήψει ένα μικρό κέντρο εγγραφής και παρακολούθησης του χώρου που βρίσκεται εγκατεστημένο το TS-421. Είτε πρόκειται για παρακολούθηση του γραφείου σας όλο το 24ωρο, είτε για να δείτε αν το κατοικίδιο σας δεν έκανε κάποια ζημιά στο σπίτι, το Surveillance βρίσκεται εδώ για να συνδέσει τις IP κάμερες που διαθέτει σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα. Για όσους διαθέτουν κάμερες με δυνατότητες αλλαγής κατεύθυνσης λήψης/zoom ή ενίσχυσης όρασης, τότε σίγουρα θα βρούν όλα τα controls έτοιμα για απομακρυσμένη παρακολούθηση. Να σημειώσουμε πως στο αρχικό πακέτο δίδεται μονάχα μια άδεια για σύνδεση με IP κάμερα, ωστόσο μπορείτε εύκολα να προμηθευτείτε περαιτέρω από το δικτυακό τόπο της QNAP.


DJ Station
Οι λάτρεις της μουσικής θα το λατρέψουν και το κυριότερο θα μπορέσουν να μοιραστούν τα κομμάτια που ακούνε άμεσα με τους φίλους τους και μέσω social media (πχ. Facebook). Το DJ Station φτιάχτηκε για ενώση τη λατρεία σας για μουσική και μοίρασμα των playlist που θέλετε να παίξετε με την παρέα σας. Αρκεί να το ανοίξετε, να φορτώσετε της Playlists που έχετε δημιουργήσει στο Music Station και να ανοίξετε το δικό σας "ραδιοφωνικό σταθμό" στον αέρα!
QNAP TS-421: Small Cloud Cruncher


Φυσικά τα χαρακτηριστικά δεν τελειώνουν, ωστόσο αναφέραμε τα πιο σημαντικά, ώστε να καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων που μπορεί να έχει ένας home ή soho user! Για περισσότερα μπορείτε να δείτε όλο το λειτουργικό σε demo στις παρακάτω διευθύνσεις:

Demo 1 - Europe
Live Demo 2 - Asia
Live Demo 3 - USA

Account: qnap
Password: qnap



QNAP NAS TS-421: Small Cloud Cruncher


Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια που απαρτίζουν το QTS 4.0 είναι δυνατότητα σύνδεσης των συσκευών QNAP στο cloud, χωρίς πολλές και δύστροπες διαδικασίες εκμεταλλευόμενοι απλά τη σειρά προϊόντων που έχει δημιουργήσει η ίδια εταιρεία για λογαριασμό του πελάτη! Το πιο βασικό infrastructure που απαιτείται για να στηριχτεί μια τέτοια εγκατάσταση είναι η ύπαρξη ταυτοποίησης μεταξύ της συσκευής σας και του internet που αποκαλείται ως DNS. Η Qnap έχει επενδύσει σε μια πλατφόρμα παρόμοια με το DynDns, όπου ανά πάσα στιγμή γνωρίζει την πραγματική web IP της internet γραμμής σας και φροντίζει να ανακατευθύνει την κίνηση προς και από αυτήν με τη χρήση ενός web url και του προσωπικού σας username & password.

QNAP TS-421: Small Cloud Cruncher


Στο δικό σας κομμάτι το μόνο που απαιτείται να κάνετε, είναι να δημιουργήσετε μερικές NAT εντολές στο router σας ή ακόμα πιο απλά να ενεργοποιήσετε το UPnP, ώστε το TS-421 να αναλάβει τα υπόλοιπα και φυσικά να σας δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης από οποιοδήποτε σημείο στον πλανήτη! Στη συνέχεια μια εγγραφή στην υπηρεσία του "myqnapcloud.com" θα αναλάβει τα υπόλοιπα αφήνοντας σας να επιλέξετε απλά τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιείται τη συσκευή σας. Επιπρόσθετες υπηρεσίες, όπως η χρήση VPN, FTP, SSH, Telnet και άλλων, είναι διαθέσιμες προς χρήση σε συνεργασία με την υπηρεσία myQNAPcloud χωρίς καμία απαίτηση για Static IP από τον πάροχο internet που χρησιμοποιείται, όλα αυτά τα αναλαμβάνει από μόνο του TS-421 αυτόματα!

QSync - Your files everywhere / anytime

Η σύνδεση στο cloud είναι ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία, ωστόσο ο συγχρονισμός όλων των απαραίτητων στοιχείων σας από διαφορετικές τοποθεσίες στο δικό σας ιδιωτικό χώρο αποτελεί επανάσταση. Φυσικά, υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές υπηρεσίες στο διαδίκτυο που αναλαμβάνουν τα πάντα για σας (Dropbox, Google Drive, Box, etc), αλλά σε κάθε μια από αυτές στέλνετε τα ιδιωτικά σας αρχεία σε ξένους servers. Τι καλύτερο από το να κρατάτε συγχρονισμένα όλα σας τα απαραίτητα αρχεία στο δικό σας TS-421 και φυσικά με άμεση πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημείο και αν βρίσκεστε, είτε από το laptop είτε από το κινητό σας τηλέφωνο;

QNAP TS-421: Small Cloud Cruncher


Μετά την εγκατάσταση της Desktop εφαρμογής, ολοκληρώνετε την διαδικασία είτε εισάγοντας την τοπική IP του TS-421 σας, είτε το dynDNS URL του, καθώς και το account σας. Πλέον, το Qsync θα αναλαμβάνει τον αυτόματο συγχρονισμό του επιλεγμένου φακέλου σας, ενώ έχετε την δυνατότητα να εναποθέσετε οτιδήποτε είδους αρχεία και φακέλους επιθυμείτε χωρίς περιορισμούς! Τέλος, δεν λείπουν οι δυνατότητες για άμεσο sharing με άλλους εγγεγραμμένους χρήστες στο TS-421 σας, μια υπόθεση μερικών κλικ. Αυτό ήταν! Πλέον φιλοξενείτε το δικό σας... syncing folder από το δικό σας δίκτυο, χωρίς τους περίεργους περιορισμούς ή τα ζητήματα ασφαλείας παρόμοιων υπηρεσιών!




Σε έναν κόσμο όπου οι περισσότεροι διαθέτουν μια κινητή συσκευή ανά πάσα στιγμή και ώρα μαζί τους, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι ανάλογες προδιαγραφές διασύνδεσης με το πολυπόθητοQNAP NAS. Η εταιρεία έχει επιμεληθεί της δημιουργίας έξι συμβατών εφαρμογών, τόσο για κινητά με λειτουργικό Android, όσο και για αυτά με iOS, ώστε η απομακρυσμένη διαχείριση ή αναπαραγωγή των ψηφιακών μας αρχείων να μη διαφέρει από το couchsurfing! Όλες οι εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο μέσω WiFi, όσο και με μέσω 3G/4G συνδέοντας διαφορετικά κανάλια λειτουργιών. Το κοινό χαρακτηριστικό και των έξι είναι πως απαιτούν login, ενώ μπορούν να σώσουν τα credentials για μελλοντική χρήση. Ο έλεγχος όλων των υπηρεσιών ποτέ δεν ήταν τόσο απλός.


Qfile
Το όνομα της εφαρμογής προδίδει άμεσα τη λειτουργία της. Το Qfile είναι ένας file explorer με δυνατότητα αναπαραγωγής και διαχείρισης αρχείων απευθείας από το Turbo NAS. Περαιτέρω, επιτρέπει την εύκολη διαμοίραση των αρχείων μέσω email ή SMS δημιουργώντας ένα αίτημα download για τον παραλήπτη ή ως συνημμένο αρχείο. Εντύπωση προκαλεί η δυνατότητα για offline availability των αρχείων και απευθείας αναπαραγωγή μέσα από την εφαρμογή.

Download: Android 2.3.4+ || iOS 4+
Qmanager
Ο Qmanager είναι άλλο ένα εύχρηστο εργαλείο διαχείρισης του Qnap TS-469 Pro μέσα από το κινητό ή το iPod. Διαθέτει απλό layout παρουσιάζοντας άμεσα τη χρήση του επεξεργαστή και της μνήμης ram, ενώ παράλληλα επιτρέπει στον χρήστη να εκκινήσει ή να τερματίσει applications, να δει το download status ή το σημείο που έχει φτάσει το backup κάθε είδους. Η λειτουργία του είναι απλή και η ενημέρωση των προβαλλόμενων πληροφοριών άμεση.

Download: Android 2.3.4+ || iOS 4+
Qmobile
Ο τέλειος multimedia player εν κινήσει. Το Qmobile επιτρέπει στον χρήστη να συνδεθεί με το NAS και να αναπαράγει εύκολα αρχεία εικόνων, μουσικής ή βίντεο απευθείας στην κινητή του συσκευή. Επιπλέον, διαθέτει άμεσο upload tool για φωτογραφίες διευκολύνοντας έτσι την μεταφορά των αγαπημένων σας στιγμών κατευθείαν σε μια τοποθεσία.

Download: Android 2.3.4+ || iOS 4+
Vmobile
Ένας κατάσκοπος από απόσταση! Το VMobile μπορεί να συνδεθεί με το οικιακό/εταιρικό δίκτυο και να δείξει live την εικόνα από τις κάμερες που έχετε συνδεδεμένες στο NAS σας. Πλέον δεν χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες, ούτε ο υπολογιστής. Όλα όμορφα και νοικοκυρεμένα στη φορητή σας συσκευή.

Download: Android 2.3.4+ || iOS 4+
Qmusic
Θέλεις τη δική σου εμπειρία Napster στο κινητό σου; Θέλεις να ακους τη μουσική σου σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, χωρίς περιορισμούς και χρεώσεις; Τώρα μπορείς χάρις στο QMusic, το οποίο μεταδίδει όλα σου τα αγαπημένα κομμάτια απευθείας από το NAS σου.

Download: Android 2.3.4+ || iOS 4+
Qget
Βρίσκεσαι συνέχεια εν κινήσει και θέλεις να κατεβάσεις τις φωτογραφίες από γάμο του φίλου σου ή το τελευταίο επισόδειο του Breaking Bad για να τις απολαύσεις το βράδυ μπροστά από την τηλεόραση σου; Το QGet αναλαμβάνει να συγχρονίσει όλα τα downloads σου στο Turbo NAS σου, ώστε να τα βρεις όλα έτοιμα!

Download: Android 2.3.4+





QNAP NAS TS-421: Small Cloud Cruncher


Σύνδρομο των καιρών αποτελεί η δημιουργία ενός κοινού χώρου αποθήκευσης αρχείων και δρομολόγησης των εφαρμογών σε ένα οικιακό ή εταιρικό περιβάλλον. Ολοένα και περισσότερες συσκευές συνδέονται στο δίκτυο (και το διαδίκτυο) με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερη διακίνηση πληροφοριών, αρχείων, γνώσεων και μορφών ψυχαγωγίας. Το QNAP TS-421 συνδυάζει όλες τις παραπάνω λειτουργίες και μπορεί να τις εναρμονίσει σε μια συσκευασία που δεν θα πιάσει παραπάνω χώρο από ένα set ηχείων για τον υπολογιστή σας. Σύμφωνα με αυτά που αναλύσαμε στις προηγούμενες σελίδες, οι ανάγκες που μπορεί να εξυπηρετήσει μια συσκευή είναι πρακτικά ατελείωτες, αλλά ας δούμε και πράγματα πιο σφαιρικά!

Τη στιγμή που γράφονται οι συγκεκριμένες γραμμές, το TS-421 διατίθεται στην ελληνική αγορά με λίγα παραπάνω από 500?. Η τιμή δεν θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική ειδικά όταν κρίνουμε την αγορά μας από την σκοπιά του αποθηκευτικού χώρου. Διάθεση για τέσσερις δίσκους με συνολική χωρητικότητα τα 16 TB, στις μέρες μας αποτελεί υπερβολή, μιας και με λιγότερα θα στήναμε ένα καινούριο pc με μεγαλύτερες δυνατότητες επέκτασης. Για να δικαιολογήσουμε εν μέρη τη μεγάλη τιμή πρέπει να σκεφτούμε την πληρότητα του λειτουργικού συστήματος που το απαρτίζει και το πλήθος των επιπλέον εφαρμογών που προσφέρονται δωρεάν, ωστόσο και αυτό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογήσει εν έτη 2013 το υψηλό κόστος, μιας και η συσκευή δεν είναι σε θέση να συνδεθεί σε τηλεόραση (απουσιάζουν οι υποδοχές για HDMI/VGA/etc).

Το QTS 4.0 είναι ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο όχι μόνο δείχνει φανταστικό, αλλά είναι κιόλας. Βέβαια για να λειτουργήσει κάτι αποδοτικά χρειάζονται και την απαραίτητη υποδομή που θα το στηρίξει. Όπως και με τις εκδόσεις του android (συγχωρέστε τον γράφοντα για την μονόπλευρη τοποθέτηση στο λειτουργικό των smartphones), κάθε συσκευή μπορεί και φτάνει μέχρι μια συγκεκριμένη έκδοση λειτουργικού, διότι σε αντίθετη περίπτωση παρατηρούνται περίεργα κολλήματα ή και σφάλματα. Στη περίπτωση του QNAP TS-421 ο μονοπύρηνος Marvel επεξεργαστής στα 2.0 GHz δεν φαντάζει ιδανική λύση για την υποστήριξη του λειτουργικού. Φορτώνοντας το σύστημα με εφαρμογές μπορούμε να παρατηρήσουμε μικρό κολλήματα στο UI, καθώς και καθυστέρηση στην φόρτωση εφαρμογών.

Ένα θέμα που μας προκάλεσε έκπληξη είναι ο χρόνος που απαιτείται η συσκευή να εκκινήσει/τερματιστεί, ο οποίος ξεπερνάει κάποια λογικά πλαίσια ακόμα και για συγκεκριμένες εκδόσεις enterprise servers. Σίγουρα σε ένα σημείο φταίει το εμπλεκόμενο hardware, αν και δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε καθαρά ως μειονέκτημα μιας και η συσκευή προορίζεται να μένει ανοιχτή για μεγάλα χρονικά διαστήματα! Ένα δεύτερο σημείο που δεν μας ενθουσίασε είναι η ύπαρξη εξωτερικού τροφοδοτικού. Πιάνει περισσότερο χώρο, απαιτούνται περισσότερα καλώδια και φυσικά η επένδυση της εταιρείας είναι μικρότερη σε αυτή την περίπτωση.

Στο συγκεκριμένο παρουσιαστικό δεν πραγματοποιήθηκαν ενδεικτικές μετρήσεις επιδόσεων, ωστόσο μπορούμε να αναφέρουμε ότι το QNAP TS-421 θα καλύψει τις απαιτήσεις του οικιακού χρήστη, καθώς και τις ανάγκες μιας μικρής επιχείρησης με το παραπάνω. Με βάση τα παραπάνω σας παραθέτουμε και την αξιολόγηση του προϊόντος.




Ακόμη μία HwBox παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Qnap για την παραχώρηση του δείγματος!