CoolerMaster N400: Cheap, yet rich

CoolerMaster N400: Cheap, yet rich

Κουτιά μικρά, κουτιά μεγάλα. Κουτιά σε διάφορα μήκη, ύψη, πλάτη. Κουτιά παντός είδους: mITX, uATX, Midi, Full Tower. Κουτιά λευκά! Κουτιά μαύρα. Όπου και να κοιτάξει κανένας στην αγορά των PC Cases, θα δει πληθώρα λύσεων αλλά και προτάσεων. Το πρόβλημα, ή για να το θέσουμε πιο ρεαλιστικά η τελική επιλογή, κρίνεται περισσότερο με τα γούστα του καθενός, παρά με το ποσό που επιθυμεί να επενδύσει στο κουτί του. Και, όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές εδώ στο HwBox, το θέμα του Case δεν είναι κάτι που θα πρέπει να επιλέγουμε ελαφρά τι καρδία, αλλά να δίνουμε αρκετή προσοχή, καθώς αποτελεί το κομμάτι εκείνο που ίσως να μας συντροφεύει για αρκετά χρόνια – ή τουλάχιστον μέχρι να το βαρεθεί ο κάτοχός του. Κουτιά μικρά, κουτιά μεγάλα. Κουτιά σε διάφορα μήκη, ύψη, πλάτη. Κουτιά παντός είδους: mITX, uATX, Midi, Full Tower. Κουτιά λευκά! Κουτιά μαύρα. Όπου και να κοιτάξει κανένας στην αγορά των PC Cases, θα δει πληθώρα λύσεων αλλά και προτάσεων. Το πρόβλημα, ή για να το θέσουμε πιο ρεαλιστικά η τελική επιλογή, κρίνεται περισσότερο με τα γούστα του καθενός, παρά με το ποσό που επιθυμεί να επενδύσει στο κουτί του. Και, όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές εδώ στο HwBox, το θέμα του Case δεν είναι κάτι που θα πρέπει να επιλέγουμε ελαφρά τι καρδία, αλλά να δίνουμε αρκετή προσοχή, καθώς αποτελεί το κομμάτι εκείνο που ίσως να μας συντροφεύει για αρκετά χρόνια – ή τουλάχιστον μέχρι να το βαρεθεί ο κάτοχός του.

Επειδή όμως και η τιμή αποτελεί επίσης έναν παράγοντα αγοράς, εδώ κάνουν την εμφάνισή τους μερικά διλήμματα στην τελική επιλογή. Κοιτώντας και αναλύοντας την αγορά των κουτιών, θα δει κανείς πως τα ποιοτικά, εκείνα που διαθέτουν κάτι παραπάνω σε χαρακτηριστικά, διακρίνονται κυρίως από την τιμή τους: ένα αρκετά ποιοτικό Midi Case έχει «σκαρφαλώσει» πλέον στα 100?. Πηγαίνοντας όμως πιο κάτω, ναι μεν οι τιμές είναι ελκυστικές, αλλά τα δυνατά features λάμπουν δια της απουσίας τους. Μήπως ήρθε η ώρα κάποιος να διευθετήσει αυτό το ζήτημα;

Η CoolerMaster έρχεται για να δώσει τη λύση. Παρουσιάζοντας τα N-series κουτιά, η CoolerMaster φιλοδοξεί να κινήσει λίγο περισσότερο τα νήματα στην κατηγορία των Value PC cases. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας το CoolerMaster N400. Για να δούμε, μπορεί να δικαιολογήσει την τιμή του;

















CoolerMaster N400: Cheap, yet rich





Ήρθε η ώρα λοιπόν να «εγκαινιάσουμε» και μεις με την σειρά μας το N400. Ξεκινώντας από την συσκευασία, το Ν400 έρχεται σε ένα τυπικό κουτί από χαρτόνι, με το Case να περιβάλλεται από δυο σκληρά κομμάτια φελιζόλ για προστασία κατά την μεταφορά του. Αφαιρώντας το περιεχόμενο, το Ν400 στέκεται μπροστά μας έτοιμο για την παρουσίαση.

CoolerMaster N400: Cheap, yet richCoolerMaster N400: Cheap, yet rich


Το Ν400 εμφανίζεται με αρκετά "compact" διαστάσεις. Με ύψος 42 εκατοστά, πλάτος 19 και μήκος που φτάνει τα 50, το Ν400 καταφέρνει να ζυγίζει περί τα 5,6 κιλά, φιλοδοξώντας να χωρέσει ακόμα και σε... "στριμωγμένες" καταστάσεις.

Τα συνοδευτικά που παρέχει το Ν400 έρχονται σε μερικά σακουλάκια, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις βίδες συγκράτησης, 10 δεματικά καλωδίων, ένα speaker/buzzer, ενώ μαζί με τους αποστάτες της μητρικής παρέχεται ένας αντάπτορας από τον τυπικό «σταυρό» σε εξαγωνικό, ώστε να μπορέσετε να βιδώσετε εύκολα τους αποστάτες.

Front Panel

Ξεκινώντας την εξωτερική περιήγησή μας, θα ασχοληθούμε με το κύριο μέρος, το front panel. Το μεγαλύτερο μέρος του panel είναι διάτρητο, κάτι που θα επιτρέψει το ευκολότερο air flow προς το εσωτερικό του κουτιού. Οι εμφανείς θέσεις για οπτικά ή αφαιρούμενα μέσα αποθήκευσης φτάνουν τις 4 συνολικά: 2x 5.25” και άλλες 2 των 3.5”. Μια κάθετη λωρίδα από πλαστικό, και η οποία εξέχει ελαφρώς περισσότερο, είναι και αυτή στην οποία στηρίζεται όλη η αλληλεπίδραση του χρήστη με το Ν400. Ξεκινώντας από επάνω προς τα κάτω, συναντάμε τα εξής: Reset switch, Power switch, 1 x Headphone jack, 1 x Microphone jack καθώς και 2 x USB 2.0 θύρες και άλλες 2 x USB 3.0. Τέλος, υπάρχει και ένας διακόπτης για την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση του φωτισμού του εσωτερικού ανεμιστήρα.

CoolerMaster N400: Cheap, yet richCoolerMaster N400: Cheap, yet rich


Η ποιότητα των διακοπτών δεν αποτέλεσε κάτι το ιδιαίτερο. Τα κουμπιά Reset καθώς και εκείνο του φωτισμού του ανεμιστήρα είναι στο ίδιο επίπεδο με το πάνελ, αλλά το μέγεθός τους μπορεί να αποτρέψει τα τυχαία πατήματα, καθώς θα χρειαστεί να πιεστούν ελαφρώς με το νύχι για να λειτουργήσουν. Αντίθετα, το μπουτόν Power είναι μεγαλύτερο σε διάμετρο. Η ποιότητα βύθισής του είναι αρκετά μέτρια και το πάτημα του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σκληρό. Για να αφαιρέσουμε το front panel, το μόνο που θα χρειαστεί είναι να τραβήξουμε προς τα έξω, πιάνοντας την εγκοπή που υπάρχει στην κάτω πλευρά του κουτιού. Εδώ η CooleMaster έδειξε διαύγεια στον σχεδιασμό, καθώς το PCB του front panel είναι εγκατεστημένο στο σασί και όχι πάνω στο εξωτερικό κάλυμμα. Έτσι, δεν χρειάζεται να προσέξουμε το τράβηγμα των καλωδίων του front panel. Η αφαίρεσή του μας οδηγεί στο εσωτερικό, όπου έχουμε την δυνατότητα εγκατάστασης όλων των οπτικών μέσων καθώς και να μεταβάλλουμε / προσθέσουμε τους μπροστινούς ανεμιστήρες. Όπως θα δούμε και παρακάτω, το Ν400 παρέχει 2 ανεμιστήρες των 12cm, με τον έναν από αυτούς να είναι φωτιζόμενος. Κλείνοντας με τον front panel, δεν υπάρχει αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης, καθώς είναι ενσωματωμένο. Αν και το φίλτρο σκόνης αποτελεί μια ευκολία, εντούτοις αυτό υπερκαλύπτεται από το γεγονός πως μπορείτε να αφαιρέσετε ολόκληρο το panel και να το καθαρίσετε, αντί να αφαιρείτε το φίλτρο του.

Top & Bottom View

Προχωράμε στο υπόλοιπο του Ν400! Η οροφή του Ν400 διαθέτει 2 θέσεις για 120mm ανεμιστήρες, οι οποίες καλύπτονται εσωτερικά από ένα αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης. Αν και έχει προβλεφθεί χώρος, δυστυχώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο περιθώριο για εσωτερική εγκατάσταση ανεμιστήρων. Ως εκ τούτου, το Ν400 απλώς είναι διάτρητο στην οροφή για καλύτερη απαγωγή της θερμότητας.

CoolerMaster N400: Cheap, yet richCoolerMaster N400: Cheap, yet rich


Λίγα πράγματα και στην βάση του Ν400. 4 λαστιχένια πόδια είναι αυτά που θα κρατήσουν το κουτί σας όρθιο, ενώ η βάση του τροφοδοτικού είναι επίσης διάτρητη με παρεχόμενο φίλτρο σκόνης, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο εσωτερικά.

Side Panels

Έχοντας την απλή έκδοση του Ν400 στην διάθεσή μας, την ΚΚΝ1, δεν είδαμε κάτι το εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το συγκεκριμένο SKU παρέχει ένα απλό solid αριστερό side panel το οποίο έχει στην διάθεσή του μια θέση για ανεμιστήρα έως 14cm ακριβώς πάνω από την περιοχή των PCI Slots.

CoolerMaster N400: Cheap, yet richCoolerMaster N400: Cheap, yet rich


Το δεξί side panel διαφέρει ελαφρώς. Προς το μπροστινό μέρος του κουτιού υπάρχουν διαθέσιμες υποδοχές για 2 ανεμιστήρες των 120mm σε κάθετη διάταξη, που έχουν προβλεφθεί στο εσωτερικό του Ν400 και για το οποίο θα αναφερθούμε εκτενώς στην συνέχεια. Πάντως, και σε αυτές τις θέσεις υπάρχει εσωτερικά το τρίτο και τελευταίο αφαιρούμενο dust filter.

Συνολικά, τα side panels αναδυκνύουν και την γενική ποιότητα κατασκευής του Ν400. Μπορεί να μην αποτελεί κάτι το εντυπωσιακό, αλλά το φινίρισμά τους είναι αρκετά καλό, το βάρος τους ικανοποιητικό ενώ είναι αρκετά άκαμπτα, συνθέτοντας έτσι μια στιβαρή κατασκευή.

Rear panel – I/O

CoolerMaster N400: Cheap, yet richCoolerMaster N400: Cheap, yet rich


Κλείνοντας με την εξωτερική εμφάνιση του Ν400, μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά. Στην κορυφή συναντάμε την εγκοπή για τα I/O της μητρικής, καθώς και την θέση για τον ανεμιστήρα των 120mm η οποία είναι ήδη κατηλημμένη. 7 PCI brackets υπάρχουν συνολικά διαθέσιμα υποστηρίζοντας όλες τις ΑΤΧ μητρικές της αγοράς, ενώ το σκηνικό ολοκληρώνεται με την υποδοχή για το τροφοδοτικό στο κάτω μέρος του κουτιού.

Φινίρισμα – Βαφή

Εξωτερικά, το CoolerMaster μας άφησε αρκετά θετικές εντυπώσεις όσον αφορά το φινίρισμά του. Η ποιότητα των πλαστικών είναι αρκετά τυπική, αλλά η χρήση του υλικού έχει περιοριστεί μόλις στο front panel. Ολόκληρο το κουτί είναι βαμμένο σε μαύρο ματ χρώμα, το οποίο είναι αρκετά ανθεκτικό στις γρατσουνιές, παρʼ όλα αυτά οι δαχτυλιές ίσως αποτελέσουν ένα μικρό θέμα, αλλά μπορούν να απομακρυνθούν σχετικά εύκολα. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να δείχνει πως κατασκευαστικά το CM N400 υστερεί από τον ανταγωνισμό – η ποιότητα της SECC λαμαρίνας είναι αυτή που θα συναντήσουμε και σε πιο ακριβά cases και το πάχος της είναι ικανοποιητικό ώστε να συνθέσει ένα στιβαρό τελικό αποτέλεσμα.




Έφτασε και η ώρα στην οποία θα εξετάσουμε τι τελικά μπορεί να προσφέρει το Ν400.

Ξεκινώντας με την βάση της μητρικής, παρατηρούμε πως υπάρχει μια «βύθιση» στην περιοχή όπου έχει προβλεφθεί η τοποθέτησή της. Το Ν400 μπορεί να υποστηρίξει μητρικές μεγέθους μέχρι Full ATX και όχι κάτι περισσότερο. Η βύθιση που εμφανίζει το motherboard tray είναι και ένα ακόμα στοιχείο που προορίζεται για καλύτερη στιβαρότητα, μιας και απουσιάζει ένα μεγάλο κομμάτι. Το «παράθυρο» που σχηματίζεται έχει μέγεθος 17x12cm και φυσικά αποσκοπεί στην ευκολότερη εγκατάσταση ψυκτρών.

CoolerMaster N400: Cheap, yet richCoolerMaster N400: Cheap, yet richCoolerMaster N400: Cheap, yet richCoolerMaster N400: Cheap, yet rich


Κοιτάζοντας λίγο τον χώρο της μητρικής, παρατηρεί κανείς πως σχεδόν φτάνει τα όρια του ύψους του κουτιού. Δυστυχώς, λόγω του συνολικού του ύψους, δεν υπάρχει χώρος για εγκατάσταση ανεμιστήρων ή/και υδρόψυξης στην οροφή. Μετακινούμενοι στην βάση του Ν400, υπάρχει ο χώρος εγκατάστασης του τροφοδοτικού. To τροφοδοτικό στηρίζεται σε 4 ελαστικά ποδαράκια για απορρόφηση των τριγμών, ενώ υπάρχει και ένα αφαιρούμενο dust filter. Δυστυχώς όμως, μετά την εγκατάσταση του τροφοδοτικού, χάνεται η πρόσβαση στο φίλτρο με αποτέλεσμα να χρειάζεται να το ξεβιδώνετε κάθε φορά για να το αφαιρέσετε. Συνολικά πάντως υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος για όλα τα τροφοδοτικά οποιουδήποτε μήκους. Επιπροσθέτως, το «κόψιμο» στην βάση του motherboard tray αποτελεί την δίοδο ώστε να προχωρήσετε την καλωδίωση προς την πλάτη του motherboard tray.

CoolerMaster N400: Cheap, yet richCoolerMaster N400: Cheap, yet rich


Και φτάνουμε στον χώρο της εγκατάστασης των αποθηκευτικών μέσων. Η CoolerMaster επέλεξε να τοποθετήσει στο Ν400 ένα σταθερό σύστημα συγκράτησης, με όλα τα drives να έχουν το τυπικό προσανατολισμό, δηλαδή τα ports των drives να «κοιτάζουν» προς την μητρική. Αυτό ίσως δυσκολέψει το εγχείρημα για καλύτερο cable routing. Το Ν400 προσφέρει δυο θέσεις για 5,25” οπτικά drives, ενώ ο υπόλοιπος χώρος είναι διαθέσιμος για 3,5” & 2,5” drives. Πιο συγκεκριμένα, στις άνω θέσεις έχει προβλεφθεί χώρος για τοποθέτηση 2,5” δίσκων, ενώ οι υπόλοιπες 7 είναι αφιερωμένες για HDD των 3,5 ιντσών. Η διαδικασία τοποθέτησης είναι αρκετά εύκολη, με την λογική “Slide and lock”, μέσω των μηχανισμών κλειδώματος που παρέχει η CoolerMaster.

CoolerMaster N400: Cheap, yet richCoolerMaster N400: Cheap, yet rich



Μιας και το drive cage είναι σταθερό, ο συνολικός διαθέσιμος χώρος για κάρτες γραφικών αγγίζει τα 32 εκατοστά, κάτι παραπάνω από αρκετός για εγκατάσταση όλων των mainstream και high-end GPUs. Κλείνοντας τα διαστασιολογικά, το Ν400 θα σας διαθέσει χώρο για εγκατάσταση ψύκτρας μέγιστου ύψους 15,5cm – ότι πρέπει για μια ψύκτρα με 14άρη ανεμιστήρα. Θεωρητικά, μέχρι και μια Noctua NH-D14 θα μπορέσει να χωρέσει στο N400.


Και πάμε στην δεξιά πλευρά του εσωτερικού. Κοιτώντας προς την μεριά των drive cages, θα δούμε πως η CoolerMaster έχει κάνει μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές. Το κενό που δημιουργεί το cage των 3,5 ιντσών είναι ο χώρος που μπορείτε να προσθέσετε μερικά ακόμα πράγματα. Έτσι, μεταξύ side panel και cage μπορείτε να τοποθετήσετε 2 ανεμιστήρες των 12cm σε κάθετη διάταξη για καλύτερη ψύξη των δίσκων, ενώ εσωτερικά υπάρχει υποστήριξη για slim ψυγείο των 2,5 εκατοστών. Παρʼ όλα αυτά, η συγκεκριμένη διάταξη κάνει τα πράγματα αρκετά οριακά, οπότε είτε θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί με τις επιλογές σας είτε να μην ασχοληθείτε καθόλου με την εγκατάσταση 240mm AIO Watercooling. Εάν δεν ασχοληθείτε, υπάρχει μια αφαιρούμενη πλαστική βάση για τοποθέτηση 2 επιπλέον 2.5” drives. Η ποιότητα της βάσης είναι αρκετά μέτρια και θα σας συνιστούσαμε, αν επιλέξετε να την χρησιμοποιήσετε, να τοποθετήσετε μόνο ένα drive πάνω της.

CoolerMaster N400: Cheap, yet richCoolerMaster N400: Cheap, yet rich




Κλείνοντας, ο χώρος που παρέχεται για cable routing είναι αρκετά περιορισμένος. Λόγω της «βύθισης» του motherboard tray, o διαθέσιμος μέγιστος χώρος που έχετε στην διάθεση σας φτάνει το 1,5 εκατοστό, οριακό για να περάσετε το 24pin του τροφοδοτικού σας και να το διπλώσετε προς το εσωτερικό. Τέλος, σε όλη την πλάτη του motherboard tray είναι διάσπαρτες εγκοπές για την τοποθέτηση των δεματικών καλωδίων, ενώ στον χώρο που βρίσκεται το τροφοδοτικό υπάρχει άλλος ένας χώρος ώστε να προορίσετε τα καλώδια του front panel προς την μητρική.





Αν είναι να σχηματίσουμε μια πλήρη γνώμη όσον αφορά το Ν400, τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε hardware στο εσωτερικό του! Πήραμε ότι καλύτερο είχαμε στην διάθεσή μας και αρχίσαμε την συναρμολόγηση.










Προετοιμασία

Η προετοιμασία του Ν400 πριν τοποθετήσουμε ήταν αρκετά απλοϊκή. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, αφαιρέσαμε και τα 2 side panels. Τα πάνελ συγκρατούνται με 2 χειρόβιδες έκαστο, και το ξεβίδωμά τους ήταν αρκετά ομαλό. Έπειτα χρειάστηκε να τοποθετήσουμε τους αποστάτες της μητρικής. Αυτή η διαδικασία δεν είναι ότι πιο εύκολο να γίνει απλά με το χέρι, οπότε χρειάζεται κάποιου είδους εργαλείο. Στο σημείο αυτό να παρατηρήσω πως η CoolerMaster είναι από τις λίγες εταιρίες που παρέχουν ειδικό «κλειδάκι» ώστε να βιδώσετε τους αποστάτες στο motherboard tray με κατσαβίδι. Μικρή λεπτομέρεια, όμως έκανε την συναρμολόγηση αρκετά πιο εύκολη, και ένα μεγάλο ευχαριστώ από κάποιον που έχει συναρμολογήσει αρκετά μηχανήματα από το μηδέν!

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν επίσης να αφαιρέσουμε 2 από τα brackets των PCI Slots, ώστε να τοποθετήσουμε την κάρτα γραφικών μας. Τα καλύμματα είναι «κολλημένα» με τον υπόλοιπο σκελετό, οπότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποιο εργαλείο για την απομάκρυνσή τους. Εφαρμόζοντας λίγη δύναμη με ένα κατσαβίδι το πετύχαμε, αχρηστεύοντας όμως τα περισσευούμενα καλύμματα. Επιπροσθέτως, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε από το σακουλάκι 2 από τις βίδες, καθότι δεν υπάρχουν προεγκατεστημένες πάνω στο κουτί. Λύσιμο επίσης των καλωδίων του front panel, και είμαστε έτοιμοι!


CoolerMaster N400: Cheap, yet richCoolerMaster N400: Cheap, yet rich


Εγκατάσταση Hardware

Δεν είδαμε κάτι που να μας παραξένεψε κατά την διαδικασία της εγκατάστασης. Ο τρόπος που έχει επιλέξει η CoolerMaster είναι και ο αναμενόμενος, αλλά ίσως και ο πιο user-friendly. Όλα τα κομμάτια φαίνεται να κουμπώνουν στην θέση τους άνετα και απροβλημάτιστα. Φυσικά θα πρέπει να ακολουθήσετε μια λογική σειρά προκειμένου να ολοκληρώσετε την σύνθεση (δηλαδή πρώτα η μητρική, μετά οι σκληροί δίσκοι, έπειτα μνήμες και κάρτα γραφικών και στο τέλος η καλωδίωση), καθότι συγκεκριμένοι χωρικοί περιορισμοί θα σας δυσκολέψουν στην συνέχεια.

Μετά το τέλος της εγκατάστασης, το κλείσιμο του δεξιού πάνελ δεν αποτέλεσε πρόβλημα. Όμως αυτό συνέβη έχοντας επιλέξει να περάσουμε συγκεκριμένα καλώδια από το πίσω μέρος. Οποιαδήποτε επιλογή για cable routing στην πλάτη της μητρικής, απλά απορρίπτεται καθώς κάνει το κλείσιμο του panel σχεδόν αδύνατο.

Cable Management

Αν συναντήσαμε κάποια δυσκολία, αυτή θα ήταν σαφώς η διαδικασία της καλωδίωσης. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τον τρόπο που θα περάσετε τα καλώδια, έχοντας μόλις μια επί της ουσίας οδό ώστε να οδηγήσετε τα καλώδια από το τροφοδοτικό στο πίσω μέρος της μητρικής, στα drive cages και πάλι εντός του εσωτερικού.

Και αυτό δεν ισχύει για όλα τα καλώδια: Κλασσική περίπτωση αποτελεί αυτή του 4/8pin EPS, το οποίο συνήθως δεν είναι αρκετά μακρύ για να πάρει αυτή τη διαδρομή, οπότε θα μπορεί να ακολουθήσει την επιλογή να περάσει από την κάρτα γραφικών. Την καλωδίωση επίσης δεν βοηθάει η διάταξη των drive cages, που κοιτάζουν προς την μητρική. Επειδή δεν βρίσκονται κάθετα αλλά παράλληλα από αυτήν, τα περισσότερα καλώδια των drives θα είναι εκτεθειμένα.


CoolerMaster N400: Cheap, yet richCoolerMaster N400: Cheap, yet richCoolerMaster N400: Cheap, yet rich



Παράλληλα, θα πρέπει να προσέξετε κάτι: Αν τελικά επιλέξετε την οδό πίσω από την μητρική, αχρηστεύετε τις θέσεις των πλαϊνών ανεμιστήρων, οπότε είναι μια από τις επιλογές που θα πρέπει να πάρετε εξ αρχής: Θυσία των ανεμιστήρων ή του cable routing;

Σαν τελική εικόνα, το αποτέλεσμα είναι αρκετά τυπικό. Μπορούμε να καταφέρουμε να κρύψουμε αρκετά καλώδια, και η CM παρέχει αυτές τις επιλογές. Όμως λόγω της διάταξης του εσωτερικού, αρκετά από τα καλώδια θα μείνουν εκτεθειμένα. Φυσικά, απομένει το ερώτημα τι γίνεται με τα περισσευούμενα καλώδια του τροφοδοτικού. Σε αυτήν την περίπτωση, θα βοηθούσε αρκετά ένα modular τροφοδοτικό, όμως για ένα non-modular θα χρειαστεί να στριμώξουμε τα καλώδια είτε στο πάτωμα του κουτιού είτε ενδιάμεσα από το χώρο των drive cages και του δεξιού καλύμματος.

Cooling options

Μιας και το Ν400 είναι αρκετά compact σε μέγεθος, δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές. Ως στάνταρ, η CoolerMaster ισχυρίζεται πως μπορεί να δεχτεί έως 2 στο μπροστινό μέρος, δυο στο δεξιό πάνελ, ένα στο αριστερό και ένα στο πίσω μέρος του Ν400. Επίσης, η εταιρία ισχυρίζεται πως υποστηρίζεται ακόμα και ένα 240mm AIO Watercooling, κάτι το οποίο αδυνατώ να δω ως επιλογή. Πρώτον, διότι θα χρειαστεί να θυσιάσουμε τις επιλογές για cable routing, και δεύτερον γιατί στο συγκεκριμένο σημείο δεν χωράει οποιοδήποτε AIO W/C, με πολύ ελάχιστες εξαιρέσεις. Οπότε για μένα, δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς με την εγκατάσταση τέτοιας υδρόψυξης εντός του Ν400.

Ανούσιο επίσης θεωρώ και τον χώρο της πλαϊνής ψύξης. Αν και μπορεί να βοηθήσει στην ψύξη των σκληρών δίσκων, οι τελευταίοι έχουν επίσης και τον μπροστινό ο οποίος μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά.

Θα πρότεινα λοιπόν να αφήσετε αυτόν τον χώρο του δεξιού side panel ώστε να τον διαθέσετε για την καλωδίωσή σας, παρά για ψύξη.

Οπότε τι απομένει; Δυο μπροστινοί ανεμιστήρες και ένας πίσω. Με δεδομένου ότι το front panel είναι διάτρητο και υπάρχει αρκετός χώρος για «ανάσες» στο σύστημα, εάν δεν το παρακάνετε με το hardware σας τότε θα έπρεπε ακόμα και οι δυο ανεμιστήρες (συν αυτόν για την ψύξη του CPU) να σας είναι αρκετοί.

Θα βοηθούσε επίσης η επιλογή ενός 120mm AIO Watercooler, το οποίο θα συμμάζευε αρκετά και την εσωτερική εικόνα του κουτιού. Παρʼ όλα αυτά, είστε ελεύθεροι να διαλέξετε οποιαδήποτε ψύκτρα έως και 14mm ανεμιστήρα επιθυμείτε, μιας και το Ν400 διαθέτει το απαραίτητο πλάτος για κάτι τέτοιο.

Final Experience

Εν τέλει, θέσαμε το σύστημα του Ν400 σε λειτουργία. Κατά την λειτουργία του συστήματος δοκιμών δεν παρατηρήσαμε κάτι το ασυνήθιστο. Το Ν400 συμπεριφέρθηκε αρκετά… solid όταν λειτουργούσε. Οι παρεχόμενοι ανεμιστήρες δεν είναι και ότι πιο ήσυχο υπάρχει, και το γεγονός ενισχύεται από το διάτρητο front panel. Πάντως, ο θόρυβος κινήθηκε σε αρκετά ανεκτά επίπεδα, έχοντας υπʼ όψη ότι δεν χρησιμοποιήσαμε το βέλτιστο setup.

Ο φωτιζόμενος ανεμιστήρας μπορεί να προσθέσει μια ευχάριστη νότα σε ένα γενικά «σκοτεινό» κουτί. Πάντως, το γεγονός πως δεν είχαμε στην διάθεσή μας το side panel με το παράθυρο, ο φωτισμός δεν μας απασχόλησε ιδιαίτερα. Αντίθετα, βρήκαμε χρήσιμη την λειτουργία της απενεργοποίησης του φωτισμού του μπροστινού ανεμιστήρα, ειδικά για άτομα που δεν επιθυμούν φως να προέρχεται από το σύστημά τους…

Τέλος, για το σύντομο χρονικό διάστημα της χρήσης τους, τα dust filters λειτούργησαν αρκετά καλά. Το Ν400 είναι ένα κουτί που μπορεί να απορροφήσεις σκόνη από πολλά σημεία, οπότε θα προτείναμε για ανά τακτά χρονικά διαστήματα το καθάρισμα των φίλτρων και του μπροστινού πάνελ.





CoolerMaster N400 Review


“Σκρουτζάροντας” λίγο το τι κινείται στην αγορά των PC Cases, και θέτοντας ένα εύρος με μέγιστο τα 65? της τελικής τιμής του CoolerMaster N400, τα αποτελέσματα που εμφανίστηκαν ήταν, για να μην πω άπειρα, πάρα πολλά. Τα περισσότερα από αυτά ήταν απλές OEM εταιρίες, κάποια με πιο γνωστά ονόματα του χώρου αλλά χωρίς παράδοση στα cases, και η CoolerMaster. Αναμφίβολα, η συγκεκριμένη εταιρία ξέρει πώς να φτιάξει ένα κουτί και να το πουλήσει στην mainstream αγορά, και αυτός είναι ο λόγος που εντός του price range θα συναντήσει κανείς πολλές λύσεις της. Και το Ν400 δεν αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα!

Συνολικά, το Ν400 μας άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις, κρίνοντας φυσικά από το κόστος του συγκεκριμένου κουτιού. Η αλήθεια είναι πως από αυτή την κατηγορία κουτιών είναι δύσκολο να έχει κάποιος αρκετές απαιτήσεις από το κουτί του. Δεν περιμένει να βάλει X79 σε συνδιασμό με μια Titan και καμιά δεκαριά δίσκους. Παρʼ όλα αυτά, το Ν400 «τσεκάρει» αρκετά από τα κουτάκια που θα συναντούσε κανείς σε πιο ακριβές κατηγορίες κουτιών: Στιβαρή κατασκευή με καλή ποιότητα μετάλλου; Check. Υποστήριξη όλων των σύγχρονων ΑΤΧ μητρικών; Check. Δέχεται όλες τις σύγχρονες GPU της αγοράς; Check. Καλή ψύξη; Φίλτρα σκόνης; Όλα είναι εκεί πέρα.

Δεν σημαίνει πάντως πως με το Ν400 μπορείτε να έχετε όλα τα παραπάνω, πάραυτα. Για παράδειγμα, θεωρώ άστοχη την υποστήριξη κάποιου 240mm AIO WaterCooler – θα μπορούσε αυτός ο χώρος να είχε διατεθεί καλύτερα για cable management. Θα μπορούσε να υπάρξει επιλογή για τοποθέτηση ανεμιστήρων στην οροφή. Παρʼ όλα αυτά, δεν μπορεί να ζητήσει κανείς κάτι περισσότερο από ένα Midi chassis που αγγίζει τα όρια του compact και πρέπει ταυτόχρονα να είναι και οικονομικό. Όμως, εντός του Ν400 μπορείτε να επιτύχετε να χτίσετε ένα αρκετά ισορροπημένο budget σύστημα, και γιατί όχι για ένα compact αερόψυκτο Hi-End gaming rig!

Όπως και να έχει, οι επιλογές που έχουμε σε αυτήν την κατηγορία είναι αρκετές. Η CoolerMaster είναι εκεί για να δώσει άλλη μια λύση, προσθέτοντας την δική της ποιότητα. Αν και οι επιλογές που προσφέρει το N400 δεν είναι και τόσο ευέλικτες όσο θα επιθυμούσαμε, αν δεν είστε υπερβολικοί με τις προσδοκίες σας και το σύστημα που θα εγκαταστήσετε στο εσωτερικό, το Ν400 είναι μια επιλογή που θα άξιζε να έχετε υπʼ όψη!

CoolerMaster N400: Cheap, yet rich

CoolerMaster N400: Cheap, yet rich



Eυχαριστούμε θερμά την Cooler Master Hellas για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!