Raijintek Aidos & Ereboss: Ρεαλιστικοί ...μύθοι!

Raijintek Aidos & Ereboss: Ρεαλιστικοί ...μύθοι!

Αν το άκουσμα του ονόματος Raijin σας λέει κάτι, τότε δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή έχετε εντρυφήσει στην Ιαπωνική παράδοση και έχετε διαβάσει για τον τερατόμορφο Θεό του κεραυνού, της βροντής και την καταιγίδας ή απλά κάποτε παίζατε Final Fantasy και θυμηθήκατε τον ομώνυμο ήρωα. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν ακούγονται οικεία, τότε ίσως αντί για Final Fantasy να παίζατε Mortal Kombat και να επιλέγατε τον Raiden (rai (雷, thunder), den (電, lightning)) που όλως τυχαίως και αυτός είναι ένα από τα πολλά εναλλακτικά ονόματα του Raijin (Raiden-sama: rai (雷, thunder), den (電, lightning), and -sama (様, master)). Και αν ούτε αυτό σας λέει κάτι, τότε λυπάμαι αλλά ξεμένω από αναφορές για να εισάγω το brand που θα μας απασχολήσει σήμερα!
Αν το άκουσμα του ονόματος Raijin σας λέει κάτι, τότε δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή έχετε εντρυφήσει στην Ιαπωνική παράδοση και έχετε διαβάσει για τον τερατόμορφο Θεό του κεραυνού, της βροντής και την καταιγίδας ή απλά κάποτε παίζατε Final Fantasy και θυμηθήκατε τον ομώνυμο ήρωα. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν ακούγονται οικεία, τότε ίσως αντί για Final Fantasy να παίζατε Mortal Kombat και να επιλέγατε τον Raiden (rai (雷, thunder), den (電, lightning)) που όλως τυχαίως και αυτός είναι ένα από τα πολλά εναλλακτικά ονόματα του Raijin (Raiden-sama: rai (雷, thunder), den (電, lightning), and -sama (様, master)). Και αν ούτε αυτό σας λέει κάτι, τότε λυπάμαι αλλά ξεμένω από αναφορές για να εισάγω το brand που θα μας απασχολήσει σήμερα!

Raijintek λοιπόν. Και αν δεν την έχετε ακουστά μην νιώθετε άσχημα μιας και μιλάμε για μια νέα (2013) εταιρία στον χώρο των ψυκτρών, τροφοδοτικών και cases που ευαγγελίζεται καλό value for money και "σχεδιασμό στην Γερμανία" ενώ παραλείπει ευγενικά την αυτονόητη χώρα παραγωγής. Ας είναι: με προτεινόμενες τιμές στα ?15.99 για την μικρή (92mm) Raijintek Aidos και ?34.9 για την μεγάλη (140mm) Raijintek Ereboss ήδη οι εντυπώσεις είναι θετικές και αν αυτές οι μονάδες αποδώσουν έστω και "ανταγωνιστικά" σε σχέση με τα πιο γνώριμά μας brands τότε το ντεμπούτο της εταιρίας θα κριθεί μάλλον θετικό.


Αλλά πριν παρασυρθούμε από τα "αν" και "έστω", ας δούμε συνοπτικά τα χαρακτηριστικά των δύο ψυκτρών μας...





...και ελάτε να τις γνωρίσουμε από κοντά, μέσα από τον φακό του Jason.












Ξεκινώντας από την μικρή Aidos και δη από την συσκευασία, δεν συναντάμε κάποια έκπληξη: γυαλιστερά χαρτόνια, specs και τα χρώματα-ταυτότητα, που εταιρία έχει επιλέξει να την χαρακτηρίζουν. Η μικρή single tower των 95x55x136mm kai 325g φιγουράρει στην πρόσοψη με τον sleeve bearing 92άρι της εγκατεστημένο. Ανοίγοντας το κουτί και παίρνοντας της Aidos στα χέρια διαπιστώνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μία τυπική single tower προσέγγιση με U-shaped heatpipes να περνάνε από την βάση, όπου θα έρχονται σε άμεση επαφή με το IHS. Το φινίρισμα δεν είναι κορυφαίο και τα fins είναι μάλλον λεπτά και σχετικά εύθραυστα, αλλά αν θυμηθούμε το MSRP του προϊόντος η εικόνα μπορεί να περιγραφεί από αναμενόμενη μέχρι και τίμια.

Ο ανεμιστήρας, που διαθέτει sleeved καλώδιο, θα προσαρτηθεί στον σώμα της ψύκτρα με τέσσερα λαστιχένια ποδαράκια - τα οποία θα φροντίσουν και για τους όποιους κραδασμούς αλλά ενδέχεται να σας παιδέψουν στην εγκατάσταση. Μας θύμισαν έντονα Xigmatek. Δεν θα βρείτε δεύτερη τετράδα για push-pull και αυτό μας ξένισε μιας και η ψύκτρα σαφώς φέρει προβλέψεις και για δεύτερο ανεμιστήρα. Τα mounting κομμάτια είναι στην πλειοψηφία τους μεταλλικά με εξαίρεση το backplate που είναι μεν πλαστικό, αλλά με αρκετά νεύρα ώστε να μην εμπνέει κάποια άμεση ανησυχία. Το mounting γίνεται σε δύο χρόνους και με την σωστή λογική (backplate με brackets, και έπειτα crossbar πάνω τους) αλλά δεν έχει πουθενά κάποιο spring loaded στέλεχος: τα πάντα βιδώνουν και τερματίζουν! Η παρεχόμενη θερμοαγώγιμη είναι για μία χρήση και δεν γνωρίζουμε την σύνθεσή της.















Προχωρώντας στην Ereboss, η συσκευασία μας καλωσορίζει με ακριβώς αντίστοιχη αισθητική. Εδώ εντύπωση προκαλεί ο λεπτός (13mm) ανεμιστήρας που απεικονίζεται στην πρόσοψη. Αυτοί οι ανεμιστήρες συνήθως υστερούν σε στατική πίεση οπότε απαιτείται μια "αραιά" σε fins ψύκτρα για να έχουμε κάποιο βιώσιμο και λειτουργικό αποτέλεσμα. Πράγματι το 800 και πλέον γραμμαρίων τερατάκι που αντικρίζουμε διαθέτει σχετικά αραιή διάταξη αλουμινένιων fins και φαντάζει ογκωδέστατο (140x110.5x160mm) και ασύμμετρο, με το μεγαλύτερο μέρος της μάζα του αν βρίσκεται στην περιοχή πάνω από τα VRM της μητρικής σας. Αυτό, σε συνδυασμό με τον λεπτό ανεμιστήρα εξασφαλίζουν RAM clearance για τις μητρικές που διαθέτουν DIMM Slots μόνο ανατολικά του socket, αν και πάλι στην Maximus V Formula των δοκιμών μας το πρώτο DIMM Slot καλύπτονταν και εκεί δεν θα έμπαινε τίποτα ψηλότερο από ~3cm.

Και πάλι το φινίρισμα είναι μέτριο ενώ τα έξι χάλκινα heatpipes (6mm) περνούν σε αυτή την περίπτωση, εντός της βάσης. Η επιφάνεια επαφής είναι αρκετά λεία και με mirror finish αν και υποπτευόμαστε μια υποψία ( εσκεμμένης; ) κυρτότητας. Όπως και να έχει αυτά είναι λεπτομέρειες ανάξιες αναφοράς μιας και στην συνέχεια θα δοκιμάσουμε την ψύκτρα επί το έργον και θα φανεί αν έχουμε λόγο να ανησυχούμε για την ποιότητα επαφής της ψύκτρας με το IHS του 3570k μας.

To mounting γίνεται και πάλι σε δύο χρόνους, ενώ στην Ereboss συναντάμε και μία επιπλέον τετράδα λαστιχένιων προσαρτήσεων για δεύτερο ανεμιστήρα. Συνολικά η Ereboss θυμίζει μάλλον passive ψύκτρα και όχι επιθετικό single tower flagship, αλλά ας μην προτρέχουμε. Ελάτε στην επόμενη σελίδα να δούμε το σύστημα των δοκιμών, που θα μας βοηθήσει να βγάλουμε ένα κάποιο συμπέρασμα για τις δύο ψύκτρες με τα Ελληνοπρεπή ονόματα.

Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.

Part list

  • ASUS Maximus V Formula
  • Ivy Bridge i5 3570K
  • 2x4GB G.skill Sniper 1600MHz
  • Intel Postville 80GB
  • AMD Radeon HD 4770
  • Enermax Pro 82+ 625Watt


Παρατηρήσεις

Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.


Δοκιμές

Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.

Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.

Πάμε να δούμε τι συνέβη όταν η Raijintek δυάδα θέλησε να δοκιμαστεί στον πολύπαθο Ιvy Bridge μας. Για να έχετε ένα σημείο αναφοράς, δανειστήκαμε τα αποτελέσματα της Noctua NH-U12S που κατά γενική ομολογία είναι ένα καλό reference σημείο μίας 12άς single tower ψύκτρας αξιώσεων.


Raijintek Aidos & Ereboss: Ρεαλιστικοί ...μύθοι!


Με τα πρώτα αποτελέσματα αν χείρας, η ανάγνωση είναι η εξής: ενώ σε stock λειτουργία οι διαφορές είναι μικρές, στο overclocked test η μικρή (και μακράν πιο θορυβώδης) Aidos ζορίζεται αρκετά αλλά δεν εγκαταλείπει ακόμα και αν υπερβούμε την προκαθορισμένη διάρκεια των δοκιμών μας. Από την άλλη η σαφώς πιο πληθωρική Ereboss στέκεται πολύ καλά δίπλα στην πιο μαζεμένη, αλλά εγνωσμένη αξίας, NH-U12S. Πάμε όμως να δούμε τι γίνεται στο test με τον "δαμασμένο" θόρυβο.



Raijintek Aidos & Ereboss: Ρεαλιστικοί ...μύθοι!


Με τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 50dB, η μικρή Aidos έριξε λευκή πετσέτα στα πρώτα 3 λεπτά των δοκιμών, μιας και το μικρό (92mm) και θορυβώδες ανεμιστήρακι της έπρεπε να περιστρέφεται μόλις 1500 κάτι στροφές για να μην ξεπερνάει το όριο του θορύβου, πράγμα που της προκάλεσε ασφυξία και τελικά thermal throttling. Αντίθετα η Ereboss που και αυτή απεμπόλησε αρκετά RPM για να πιάσει το όριο του θορύβου, δεν έχασε κάτι σημαντικό από τις επιδόσεις της: η μεγάλη της μάζα και τα αραιά της fins που μάλλον δεν διψούν για airflow έφεραν της Ereboss πολύ κοντά στην 12άρα Noctua που μας είχε εντυπωσιάσει στο παρελθόν. Ναι, μιλάμε για μια σαφώς πιο βαριά και μεγάλη ψύκτρα, αλλά αν θέλουμε να κάνουνε "περίεργες" συγκρίσεις, εκτός από τις διαστάσεις υπάρχουν και τα MSRP...

Τελευταία σελίδα του review και με τα αποτελέσματα των δοκιμών να διαδέχονται τις αρχικές παρατηρήσεις ήρθε η ώρα για μια συνολική εκτίμηση τόσο για τα δύο προϊόντα όσο και για τον νεόφερτο Θεό των αστραπών. Και για να μην χαρακτηριστώ αθεόφοβος, ας ξεκινήσω από το δεύτερο.

Η Raijintek σίγουρα ακόμα δεν έχει δώσει επαρκή δείγματα για να την βάλουμε δίπλα στις πραγματικά μεγάλες εταιρίες του χώρου, αλλά ξεκινάει με μία ενδιαφέρουσα στρατηγική: αφενός με το καλημέρα θέτει τιμές σε επίπεδα που επιβάλουν την παρουσία της στον χώρο, αφετέρου τόλμα να αποκτήσει από νωρίς ένα αισθητικό theme και ακόμα να πρωτοτυπήσει με την σχεδίαση της μεγάλης της ψύκτρας με τους λεπτούς ανεμιστήρες.

Στα επιμέρους, ξεκινώντας από την μικρή Raijintek Aidos, πράγματι το overclocked τεστ μας την έφερε στα όρια της ενώ στις δοκιμές με τον "κλειδωμένο" θόρυβο η ψύκτρα δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας το test σε όλη του την διάρκεια. Αλλά πράγματι, με ρεαλιστικότερα "καθημερινά" loads η Aidos μάλλον θα την έβγαζε καθαρή. Οι κανόνες όμως είναι κανόνες και είναι κοινοί. Όπως και να 'χει, αν σκεφτούμε την καθολική υποστήριξη sockets και την προτεινόμενη τιμή, δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κάποιο φοβερό ναυάγιο. "Προβλέψιμες επιδόσεις σε ευχάριστα ταπεινή τιμή" θα ήταν η φράση που θα τα περιείχε όλη την ουσία, μιας ψύκτρας που μάλλον δεν είχε σχεδιαστεί εξαρχής για φοβερά overclocks.


Raijintek Aidos & Ereboss: Ρεαλιστικοί ...μύθοι!
Raijintek Aidos & Ereboss: Ρεαλιστικοί ...μύθοι!


Και πάμε και στην μεγαλύτερη Ereboss. Οι ανησυχίες μου πριν καν ανοίξω το κουτί εδράζονταν στην επιλογή του λεπτού ανεμιστήρα και μάλλον διαψεύσθηκαν ...μερικώς. Για να είμαι ειλικρινής περίμενα την Ereboss να αποδίδει χειρότερα αλλά τελικά τα αποτελέσματά της είναι μάλλον τίμια. Αν δε, δεν κάλυπτε και το πρώτο DIMM Slot θα έλεγα ότι η "θυσία" ενός πιο αποδοτικού ανεμιστήρα (25mm) θα είχε κάποια έννοια αλλά με αυτό να μην συμβαίνει, μένω να αναρωτιέμαι γιατί οι μηχανικοί της Raijintek έμπλεξαν σε ένα τέτοιο μεσοβέζικο συμβιβασμό. Ούτε απόλυτο ram clearance, ούτε φοβερά αποδοτικών διαστάσεων ανεμιστήρας, ούτε απόλυτες επιδόσεις. Μάλλον η Ereboss προσπάθησε να βάλει ένα tick σε κάθε box και τα κατάφερε ελαφρώς καλύτερα απ' ότι θα περίμενα. Όπως και να έχει, σαν προϊόν φέρνει αξιοπρεπείς επιδόσεις που θα υπηρετήσουν το overclock σας, με μια ανάλαφρη τιμή. Αν δε, η τιμή επιβεβαιωθεί και στην Ελληνική αγορά, δεν θα είχα σοβαρές επιφυλάξεις να την προτείνω έναντι άλλων αλμυρότερων λύσεων.

Raijintek Aidos & Ereboss: Ρεαλιστικοί ...μύθοι!




Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Raijintek για την παραχώρηση των δειγμάτων. :T: