CoolerMaster N600: Suitable for everyone

CoolerMaster N600: Suitable for everyone

Η αγορά των PC cases έχει διευρυνθεί ιλιγγιωδώς τα τελευταία χρόνια. Μια απλή αναζήτηση στα γνωστά ιντερνετικά μαγαζιά θα σας επιστρέψει εκατοντάδες αποτελέσματα. Δεν είναι κακό να έχουμε απεριόριστες επιλογές, αν όμως ο επίδοξος αγοραστής δεν έχει προσδιορίσει ένα σαφές ποσό για το οποίο θα επενδύσει, κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε μία… «δίνη», με την τελική του επιλογή να μην στηρίζεται αρκετές φορές στα σωστά κριτήρια. Η αγορά των PC cases έχει διευρυνθεί ιλιγγιωδώς τα τελευταία χρόνια. Μια απλή αναζήτηση στα γνωστά ιντερνετικά μαγαζιά θα σας επιστρέψει εκατοντάδες αποτελέσματα. Δεν είναι κακό να έχουμε απεριόριστες επιλογές, αν όμως ο επίδοξος αγοραστής δεν έχει προσδιορίσει ένα σαφές ποσό για το οποίο θα επενδύσει, κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε μία… «δίνη», με την τελική του επιλογή να μην στηρίζεται αρκετές φορές στα σωστά κριτήρια.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, σχεδόν οι περισσότεροι κατασκευαστές του χώρου έχουν κάνει το δικό τους εγχείρημα να δώσουν στην αγορά την δική τους λύση. Πλέον υπάρχουν πολλές ποικιλίες κουτιών για να μπορεί να διαλέξει ο οποιοσδήποτε: Άλλα είναι οικονομικά, άλλα δίνουν έμφαση στην εμφάνιση, άλλα στην ποιότητα κατασκευής και άλλα στην πρακτικότητα. Και υπάρχει και η CoolerMaster. Η συγκεκριμένη εταιρία, έχοντας πολυετή παράδοση στον χώρο των PC Cases, γνωρίζει τι είναι αναγκαίο για ένα κουτί και αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να προσφέρει όλες τις προαναφερθείσες κατηγορίες!

Παρουσιάζοντας τα νέα N-series κουτιά, η CoolerMaster φιλοδοξεί να κινήσει λίγο περισσότερο τα νήματα στην κατηγορία των Value PC cases. Σε προγενέστερο review μας είδαμε το Ν400, ένα compact οικονομικό κουτί που άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις. Ήρθε η ώρα για την μεγαλύτερη εκδοχή του, το CoolerMaster N600!



















CoolerMaster N600: Suitable for everyone






To N600 πήρε την θέση του στον πάγκο του HwBox Lab, και ήρθε η ώρα να το εξετάσουμε… «εξονυχιστικά»! Ξεκινώντας από την συσκευασία, το Ν600 έρχεται σε ένα τυπικό κουτί από χαρτόνι, με το Case να περιβάλλεται από δυο σκληρά κομμάτια φελιζόλ για προστασία κατά την μεταφορά του. Αφαιρώντας το περιεχόμενο, το Ν600 στέκεται μπροστά μας έτοιμο για την παρουσίαση.

CoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyone


Το Ν600 εμφανίζεται με αρκετά "compact" διαστάσεις. Με ύψος 45,5 εκατοστά, πλάτος 20,7 και μήκος που φτάνει τα 52, το Ν600 καταφέρνει να ζυγίζει περί τα 5,6 κιλά, φιλοδοξώντας να χωρέσει ακόμα και σε... "στριμωγμένες" καταστάσεις.

Τα συνοδευτικά που παρέχει το Ν600 έρχονται σε μερικά σακουλάκια, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις βίδες συγκράτησης, 10 δεματικά καλωδίων, ένα speaker/buzzer, ενώ μαζί με τους αποστάτες της μητρικής παρέχεται ένας αντάπτορας από τον τυπικό «σταυρό» σε εξαγωνικό, ώστε να μπορέσετε να βιδώσετε εύκολα τους αποστάτες.

Front Panel

Ξεκινώντας την εξωτερική περιήγησή μας, θα ασχοληθούμε με το κύριο μέρος, το front panel. Το μεγαλύτερο μέρος του panel είναι διάτρητο, κάτι που θα επιτρέψει το ευκολότερο air flow προς το εσωτερικό του κουτιού. Οι εμφανείς θέσεις για οπτικά ή αφαιρούμενα μέσα αποθήκευσης φτάνουν τις 3 των 5.25”, ενώ οι υπόλοιποι χώροι είναι μη εμφανείς και βρίσκονται στο εσωτερικό του Ν60. Μια κάθετη λωρίδα από πλαστικό, και η οποία εξέχει ελαφρώς περισσότερο, είναι και αυτή στην οποία στηρίζεται όλη η αλληλεπίδραση του χρήστη με το Ν600. Ξεκινώντας από επάνω προς τα κάτω, συναντάμε τα εξής: Reset switch, Power switch, 1 x Headphone jack, 1 x Microphone jack καθώς και 2 x USB 2.0 θύρες και άλλες 2 x USB 3.0. Τέλος, υπάρχει και ένας διακόπτης για την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση του φωτισμού του εσωτερικού ανεμιστήρα.

CoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyone


Η ποιότητα των διακοπτών δεν αποτέλεσε κάτι το ιδιαίτερο. Τα κουμπιά Reset καθώς και εκείνο του φωτισμού του ανεμιστήρα είναι στο ίδιο επίπεδο με το πάνελ, αλλά το μέγεθός τους μπορεί να αποτρέψει τα τυχαία πατήματα, καθώς θα χρειαστεί να πιεστούν ελαφρώς με το νύχι για να λειτουργήσουν. Αντίθετα, το μπουτόν Power είναι μεγαλύτερο σε διάμετρο. Η ποιότητα βύθισής του είναι αρκετά μέτρια και το πάτημα του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σκληρό. Για να αφαιρέσουμε το front panel, το μόνο που θα χρειαστεί είναι να τραβήξουμε προς τα έξω, πιάνοντας την εγκοπή που υπάρχει στην κάτω πλευρά του κουτιού. Εδώ η CoolerMaster έδειξε διαύγεια στον σχεδιασμό, καθώς το PCB του front panel είναι εγκατεστημένο στο σασί και όχι πάνω στο εξωτερικό κάλυμμα. Έτσι, δεν χρειάζεται να προσέξουμε το τράβηγμα των καλωδίων του front panel. Η αφαίρεσή του μας οδηγεί στο εσωτερικό, όπου έχουμε την δυνατότητα εγκατάστασης όλων των οπτικών μέσων καθώς και να μεταβάλλουμε / προσθέσουμε τους μπροστινούς ανεμιστήρες. Όπως θα δούμε και παρακάτω, το Ν600 παρέχει 2 ανεμιστήρες των 12cm, με τον έναν από αυτούς να είναι φωτιζόμενος. Κλείνοντας με τον front panel, δεν υπάρχει αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης, καθώς είναι ενσωματωμένο. Αν και το φίλτρο σκόνης αποτελεί μια ευκολία, εντούτοις αυτό υπερκαλύπτεται από το γεγονός πως μπορείτε να αφαιρέσετε ολόκληρο το panel και να το καθαρίσετε, αντί να αφαιρείτε το φίλτρο του.

Top & Bottom View

Προχωράμε στο υπόλοιπο του Ν600! Η οροφή του διαθέτει 2 θέσεις για 120mm ανεμιστήρες, οι οποίες καλύπτονται από ένα αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης το οποίο είναι εγκατεστημένο στο εσωτερικό του. Το κοίλωμα που εμφανίζει το άνω μέρος του Ν600 εξασφαλίζει το απαιτούμενο περιθώριο για εσωτερική εγκατάσταση ανεμιστήρων.

CoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyone


4 λαστιχένια πόδια είναι αυτά που θα κρατήσουν το κουτί σας όρθιο, ενώ η βάση του τροφοδοτικού είναι επίσης διάτρητη. Το παρεχόμενο φίλτρο σκόνης στηρίζεται στην κάτω επιφάνεια του Ν600 και για να αφαιρεθεί, απλώς τραβάτε το tab που εξέχει στο πίσω μέρος του. Η αφαίρεσή του γίνεται «συρταρωτά», ενώ παρατηρήσαμε πως η προσθαφαίρεσή του είναι αρκετά εύκολη! Κλείνοντας, το φίλτρο σκόνης έχει το απαραίτητο μήκος ώστε να καλύψει τον χώρο του τροφοδοτικού καθώς και έναν ακόμα ανεμιστήρα, η θέση του οποίου έχει προβλεφθεί εσωτερικά.

CoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyone


Side Panels

Έχοντας την απλή έκδοση του Ν600 στην διάθεσή μας, την ΚΚΝ1, δεν είδαμε κάτι το εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το συγκεκριμένο SKU παρέχει ένα απλό solid αριστερό side panel το οποίο έχει στην διάθεσή του μια θέση για ανεμιστήρα έως 20cm ακριβώς πάνω από την περιοχή των PCI Slots.

CoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyone


Το δεξί side panel διαφέρει ελαφρώς. Προς το μπροστινό μέρος του κουτιού υπάρχουν διαθέσιμες υποδοχές για 2 ανεμιστήρες των 120mm σε κάθετη διάταξη, που έχουν προβλεφθεί στο εσωτερικό του Ν600 και για το οποίο θα αναφερθούμε εκτενώς στην συνέχεια. Πάντως, και σε αυτές τις θέσεις υπάρχει εσωτερικά το τρίτο και τελευταίο αφαιρούμενο dust filter.

CoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyone



Συνολικά, τα side panels αναδυκνύουν και την γενική ποιότητα κατασκευής του Ν600. Μπορεί να μην αποτελεί κάτι το εντυπωσιακό, αλλά το φινίρισμά τους είναι αρκετά καλό, το βάρος τους ικανοποιητικό ενώ είναι αρκετά άκαμπτα, συνθέτοντας έτσι μια στιβαρή κατασκευή.

Rear panel – I/O

CoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyone


Κλείνοντας με την εξωτερική εμφάνιση του Ν600, μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά. Στην κορυφή συναντάμε έναν fan controller τύπου διακόπτη δύο θέσεων (high και low), την εγκοπή για τα I/O της μητρικής, καθώς και την θέση για τον ανεμιστήρα των 120mm η οποία είναι ήδη κατειλημμένη. 7 PCI brackets υπάρχουν συνολικά διαθέσιμα υποστηρίζοντας όλες τις ΑΤΧ μητρικές της αγοράς συν ένα ακόμα κάθετο bracket για εγκατάσταση διαφόρων άλλων bracket (πχ USB, bracket κλειδώματος περιφεριακών), ενώ το σκηνικό ολοκληρώνεται με την υποδοχή για το ΑΤΧ τροφοδοτικό στο κάτω μέρος του κουτιού.

CoolerMaster N600: Suitable for everyone



Φινίρισμα – Βαφή

Εξωτερικά, το CoolerMaster μας άφησε αρκετά θετικές εντυπώσεις όσον αφορά το φινίρισμά του. Η ποιότητα των πλαστικών είναι αρκετά τυπική, αλλά η χρήση του υλικού έχει περιοριστεί μόλις στο front panel. Ολόκληρο το κουτί είναι βαμμένο σε μαύρο ματ χρώμα, το οποίο είναι αρκετά ανθεκτικό στις γρατσουνιές, παρʼ όλα αυτά οι δαχτυλιές ίσως αποτελέσουν ένα μικρό θέμα, αλλά μπορούν να απομακρυνθούν σχετικά εύκολα. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να δείχνει πως κατασκευαστικά το CM Ν600 υστερεί από τον ανταγωνισμό – η ποιότητα της SECC λαμαρίνας είναι αυτή που θα συναντήσουμε και σε πιο ακριβά cases και το πάχος της είναι ικανοποιητικό ώστε να συνθέσει ένα στιβαρό τελικό αποτέλεσμα.




Άσχετα αν το Ν600 καταφέρνει να εντυπωσιάσει με την εξωτερική του εμφάνιση ή όχι, ήρθε η ώρα να «βουτήξουμε στα βαθιά» και να ασχοληθούμε με το εσωτερικό του και τις ευκολίες που προσφέρει.

Ξεκινώντας με την βάση της μητρικής, παρατηρούμε πως υπάρχει μια «βύθιση» στην περιοχή όπου έχει προβλεφθεί η τοποθέτησή της. Το Ν600 μπορεί να υποστηρίξει μητρικές μεγέθους μέχρι Full ATX και όχι κάτι περισσότερο. Η βύθιση που εμφανίζει το motherboard tray είναι και ένα ακόμα στοιχείο που προορίζεται για καλύτερη στιβαρότητα, μιας και απουσιάζει ένα μεγάλο κομμάτι. Το «παράθυρο» που σχηματίζεται έχει μέγεθος 17x12cm και φυσικά αποσκοπεί στην ευκολότερη εγκατάσταση ψυκτρών.


CoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyone


Κοιτάζοντας λίγο τον χώρο της μητρικής, παρατηρεί κανείς πως λόγω των μεγαλύτερων διαστάσεων του Ν600, υπάρχει αρκετός χώρος για να δουλέψει κανείς. Έτσι, σε αντίθεση με το Ν400, το Ν600 προσφέρει έναν επιπλέον χώρο στην οροφή για εγκατάσταση 2 x 12cm ανεμιστήρων. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, στο Ν600 έχει τοποθετηθεί εσωτερικά το φίλτρο σκόνης, χωρίς όμως να είναι εύκολη η αφαίρεσή του εάν εγκατασταθούν ανεμιστήρες, οπότε θα ήταν σοφό να το αφαιρέσετε πριν την τοποθέτησή τους.


Μετακινούμενοι στην βάση του Ν600, υπάρχει ο χώρος εγκατάστασης του τροφοδοτικού. To τροφοδοτικό στηρίζεται σε 4 ελαστικά ποδαράκια για απορρόφηση των τριγμών, ενώ υπάρχει και ένα αφαιρούμενο dust filter. Επιπλέον, ένας ακόμα ανεμιστήρας 12cm μπορεί να τοποθετηθεί στο πάτωμα του Ν600. Το φίλτρο σκόνης τοποθετείται και αφαιρείται εξωτερικά, οπότε δεν θα σας δημιουργήσει «πονοκεφάλους» κατά την διάρκεια της εγκατάστασης. Συνολικά πάντως υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος για όλα τα τροφοδοτικά οποιουδήποτε μήκους. Επιπροσθέτως, το «κόψιμο» στην βάση του motherboard tray αποτελεί την δίοδο ώστε να προχωρήσετε την καλωδίωση προς την πλάτη του.

Το motherboard tray φιλοξενεί αρκετές τρύπες για cable management. 3 εξʼ αυτών διαθέτουν rubber grommets, και είναι οι μεγαλύτερες τρύπες του Ν600 ώστε να περάσουν καλώδια. Παρʼ όλα αυτά δεν είναι και οι μοναδικές: Στην κορυφή του tray υπάρχουν ακόμα 2 τρύπες για το πέρασμα του 4/8pin EPS καθώς και για διάφορα άλλα καλώδια για βέλτιστο Cable Management.

Σε αντίθεση με το «οικονομικό» Ν400, το Ν600 έχει εύκολα αφαιρούμενα καλύμματα στα PCI Brackets. Για κάθε bracket η CoolerMaster έχει τοποθετήσει και από μια χειρόβιδα, για ευκολότερη εγκατάσταση καρτών επέκτασης!

CoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyone


Και φτάνουμε στον χώρο της εγκατάστασης των αποθηκευτικών μέσων. Η CoolerMaster επέλεξε να τοποθετήσει στο Ν600 δύο σταθερά συστήματα συγκράτησης καθώς και ένα αφαιρούμενο. Τα drives cages των 5,25 και 3,5” έχουν το τυπικό προσανατολισμό, δηλαδή τα ports των drives να «κοιτάζουν» προς την μητρική, ενώ αυτό των 2,5 είναι προσανατολισμένο κάθετα προς το επίπεδο της μητρικής. Το Ν600 προσφέρει τρεις θέσεις για 5,25” οπτικά drives στην κορυφή, και 3 θέσεις των 3,5 ιντσών στο πάτωμα. Όσον αφορά το αφαιρούμενο / μεταβαλλόμενο drive cage, δεν περιέχει κάτι το «εκλεπτυσμένο» στο σχεδιασμό του, καθώς πρόκειται για δυο μεταλλικά στοιχεία τα οποία συγκρατούνται από το κάτω μέρος του optical drive cage και το άνω των 3,5 cage. Στην εργοστασιακή του διάταξη έχει εγκατασταθεί κατά τρόπο ώστε να δέχεται 4 drives των 2,5 ιντσών, όμως η αλλαγή του είναι μια υπόθεση 3 βιδών. Μετακινώντας το αριστερό στοιχείο μια θέση παραπέρα, το cage μετατρέπεται σε χώρο εγκατάστασης 3,5 HDD. Αν όμως επιθυμεί κανείς βέλτιστο airflow και υποστήριξη όλων των GPUs, τότε μπορεί απλά να αφαιρέσει και τα 2 μεταλλικά στοιχεία, αφήνοντας τον χώρο αυτόν ουσιαστικά κενό!

Συνολικά, το Ν600 δύναται να φιλοξενήσει μέχρι και 7 HDDs. Η διαδικασία τοποθέτησης είναι αρκετά εύκολη, με την λογική “Slide and lock”, μέσω των μηχανισμών κλειδώματος που παρέχει η CoolerMaster.


CoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyone



O συνολικός διαθέσιμος χώρος για κάρτες γραφικών αγγίζει τα 43 εκατοστά, κάτι παραπάνω από αρκετός για εγκατάσταση όλων των mainstream και high-end GPUs. Κλείνοντας τα διαστασιολογικά, το Ν600 θα σας διαθέσει χώρο για εγκατάσταση ψύκτρας μέγιστου ύψους 167mm – ότι πρέπει για μια ψύκτρα με 14άρη ανεμιστήρα. Θεωρητικά, μέχρι και μια Noctua NH-D14 θα μπορέσει να χωρέσει στο Ν600.


Και πάμε στην δεξιά πλευρά του εσωτερικού. Κοιτώντας προς την μεριά των drive cages, θα δούμε πως η CoolerMaster έχει κάνει μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές. Το κενό που δημιουργεί το cage των 3,5 ιντσών είναι ο χώρος που μπορείτε να προσθέσετε μερικά ακόμα πράγματα. Έτσι, μεταξύ side panel και cage μπορείτε να τοποθετήσετε 2 ανεμιστήρες των 12cm σε κάθετη διάταξη για καλύτερη ψύξη των δίσκων, ενώ εσωτερικά υπάρχει υποστήριξη για slim ψυγείο των 2,5 εκατοστών. Παρʼ όλα αυτά, η συγκεκριμένη διάταξη κάνει τα πράγματα αρκετά οριακά, οπότε είτε θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί με τις επιλογές σας είτε να μην ασχοληθείτε καθόλου με την εγκατάσταση 240mm AIO Watercooling. Εάν δεν ασχοληθείτε, υπάρχει μια αφαιρούμενη πλαστική βάση για τοποθέτηση 2 επιπλέον 2.5” drives. Η ποιότητα της βάσης είναι αρκετά μέτρια και θα σας συνιστούσαμε, αν επιλέξετε να την χρησιμοποιήσετε, να τοποθετήσετε μόνο ένα drive πάνω της.

Και πάμε στην δεξιά πλευρά του εσωτερικού. Κοιτώντας προς την μεριά των drive cages, θα δούμε πως η CoolerMaster έχει κάνει μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές. Το κενό που δημιουργεί το cage των 3,5 ιντσών είναι ο χώρος που μπορείτε να προσθέσετε μερικά ακόμα πράγματα. Έτσι, μεταξύ side panel και cage μπορείτε να τοποθετήσετε 1 ανεμιστήρα των 12cm σε κάθετη διάταξη για καλύτερη ψύξη των δίσκων, ενώ εσωτερικά υπάρχει υποστήριξη για slim ψυγείο των 2,5 εκατοστών.

CoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyone




Κλείνοντας, ο χώρος που παρέχεται για cable routing είναι σχετικά περιορισμένος αλλά ικανοποιητικός. Λόγω της «βύθισης» του motherboard tray, o διαθέσιμος μέγιστος χώρος που έχετε στην διάθεση σας φτάνει το 1,5 εκατοστό, οριακό για να περάσετε το 24pin του τροφοδοτικού σας και να το διπλώσετε προς το εσωτερικό. Ακόμα ένα χαρακτηριστικό που έχει προσθέσει η CoolerMaster είναι να τοποθετήσετε στην βάση της μητρικής ακόμα έναν SSD. Τέλος, σε όλη την πλάτη του motherboard tray είναι διάσπαρτες εγκοπές για την τοποθέτηση των δεματικών καλωδίων, ενώ στον χώρο που βρίσκεται το τροφοδοτικό υπάρχει άλλος ένας χώρος ώστε να δρομολογήσετε τα καλώδια του front panel προς την μητρική.





Στις προηγούμενες σελίδες είδαμε συνοπτικά τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό του Ν600. Για να το αξιολογήσουμε όμως καταλλήλως, διαλέξαμε μερικά από τα spare parts που βρίσκονται στο HwBox Lab και «στήσαμε» από την αρχή ένα νέο σύστημα. Η αξιολόγηση της διαδικασίας θα έχει βαρύνουσα σημασία στην τελική βαθμολογία του Ν600! Ας ξεκινήσουμε με το Hardware που χρησιμοποιήσαμε.










Προετοιμασία

Η προετοιμασία του Ν600 πριν τοποθετήσουμε ήταν αρκετά απλοϊκή. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, αφαιρέσαμε και τα 2 side panels. Τα πάνελ συγκρατούνται με 2 χειρόβιδες έκαστο, και το ξεβίδωμά τους ήταν αρκετά ομαλό. Έπειτα χρειάστηκε να τοποθετήσουμε τους αποστάτες της μητρικής. Αυτή η διαδικασία δεν είναι ότι πιο εύκολο να γίνει απλά με το χέρι, οπότε χρειάζεται κάποιου είδους εργαλείο. Στο σημείο αυτό να παρατηρήσω πως η CoolerMaster είναι από τις λίγες εταιρίες που παρέχουν ειδικό «κλειδάκι» ώστε να βιδώσετε τους αποστάτες στο motherboard tray με κατσαβίδι. Μικρή λεπτομέρεια, όμως έκανε την συναρμολόγηση αρκετά πιο εύκολη, και ένα μεγάλο ευχαριστώ από κάποιον που έχει συναρμολογήσει αρκετά μηχανήματα από το μηδέν!

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν επίσης να αφαιρέσουμε 2 από τα brackets των PCI Slots, ώστε να τοποθετήσουμε την κάρτα γραφικών μας. Τα καλύμματα όπως είπαμε και προηγουμένως, δεν είναι κολλημένα αλλά διαθέτουν απλώς μια thumbscrew για να συγκρατούνται. Λύσαμε επίσης τα καλωδίων του front panel, και είμαστε έτοιμοι για την τελική σύνθεση!


CoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyone


Εγκατάσταση Hardware

Δεν είδαμε κάτι που να μας παραξένεψε κατά την διαδικασία της εγκατάστασης. Ο τρόπος που έχει επιλέξει η CoolerMaster είναι και ο αναμενόμενος, αλλά ίσως και ο πιο user-friendly. Όλα τα κομμάτια φαίνεται να κουμπώνουν στην θέση τους άνετα και απροβλημάτιστα. Αν και δεν μιλάμε για το πιο ευρύχωρο κουτί της αγοράς, ο χώρος που υπάρχει για να δουλέψετε και να τοποθετήσετε το Hardware σας είναι ικανοποιητικός, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως για παράδειγμα το πέρασμα του 4/8pin EPS στο άνω μέρος της μητρικής.

Μετά το τέλος της εγκατάστασης, το κλείσιμο του δεξιού πάνελ δεν αποτέλεσε πρόβλημα. Όμως αυτό συνέβη έχοντας επιλέξει να περάσουμε συγκεκριμένα καλώδια από το πίσω μέρος και όχι όλα όσα μας παρείχε το τροφοδοτικό. Παρʼ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές δυνατότητες για cable management όπως θα δείτε και στην συνέχεια.


Cable Management

Οι μεγαλύτεροι χώροι που προσφέρει το Ν600 σε σχέση με το «μικρό αδερφάκι» του, σαφώς και εξυπηρετούν καλύτερα την εικόνα που διαμορφώσαμε για την διαχείριση των καλωδίων.

Όλα τα καλώδια που χρησιμοποιήσαμε πέρασαν αρκετά άνετα μέσω των rubber grommets που υπάρχουν στο Ν600 και έφτασαν στον τελικό προορισμό τους με σχετική άνεση. Μοναδικό ίσως παράπονο που είχαμε από την όλη διαδικασία είναι πως η τρύπα για το πέρασμα του EPS καλωδίου είναι αρκετά στενή, με αποτέλεσμα να χρειάζεται λίγη περισσότερη προσπάθεια. Επίσης, θα πρέπει να δώσετε λίγη προσοχή στο αν τελικά φτάνει το καλώδιο τροφοδοσίας – στην δική μας περίπτωση τα πράγματα ήταν οριακά. Αν δεν φτάνει, δυστυχώς θα πρέπει να ακολουθήσει την εναλλακτική «οδό», από την μπροστινή πλευρά και μπροστά από την GPU.

Βολική επίσης θα μπορέσαμε να χαρακτηρίσουμε και την διαδρομή που υπάρχει για τα καλώδια που κατευθύνονται προς τους σκληρούς δίσκους. Ακριβώς ανάμεσα στο κενό που δημιουργείται μεταξύ του σταθερού 3,5” drive cage και του side panel υπάρχει χώρος για να περάσετε τα καλώδια τροφοδοσίας και δεδομένων. Δεν θα λέγαμε όμως ότι ισχύει το ίδιο και για το αφαιρούμενο drive cage: Αν τελικά επιλέξετε να το χρησιμοποιήσετε, δεν υπάρχει χώρος ώστε να αξιοποιήσετε τον χώρο για την εγκατάσταση ψυγείου.



CoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyoneCoolerMaster N600: Suitable for everyone



Σαν τελική εικόνα, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Μπορούμε να καταφέρουμε να κρύψουμε αρκετά καλώδια, και η CM παρέχει αυτές τις επιλογές. Φυσικά, απομένει το ερώτημα τι γίνεται με τα περισσευούμενα καλώδια του τροφοδοτικού. Σε αυτήν την περίπτωση, θα βοηθούσε αρκετά ένα modular τροφοδοτικό, όμως για ένα non-modular θα χρειαστεί να στριμώξουμε τα καλώδια είτε στο πάτωμα του κουτιού είτε ενδιάμεσα από το χώρο των drive cages και του δεξιού καλύμματος.

Cooling options

Το Ν600 ως ένα Midi Tower Chassis προσφέρει αρκετές δυνατότητες. Ως στάνταρ, η CoolerMaster ισχυρίζεται πως μπορεί να δεχτεί έως 2 στο μπροστινό μέρος, έναν στο δεξιό πάνελ, ένα στο αριστερό, δύο στην οροφή και ένα στο πίσω μέρος του Ν600. Επίσης, η εταιρία ισχυρίζεται πως υποστηρίζεται ακόμα και ένα 240mm AIO Watercooling, κάτι το οποίο είναι πιθανό ως επιλογή, αλλά με κάποιους περιορισμούς. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να επιλέξετε να αφαιρέσετε το drive cage για να εγκαταστήσετε κάποιο All In One Watercooler. Επίσης, αν και η CoolerMaster δεν κάνει κάποια τέτοια αναφορά επισήμως, θα πρέπει να προσέχετε την τελική επιλογή σας. Το Corsair H100 που είχαμε σαν Demo Cooler δεν έφτανε μέχρι το CPU Socket. Οπότε πιθανολογώ πως τα πλήρως συμβατά είναι τα νεότερα AIO W/Cs, με τα πιο πιθανά στην λίστα να είναι αυτά με κατασκευαστή την CoolerMaster.

Από εκεί και πέρα, θεωρώ ελαφρώς ανούσιο τον χώρο της πλαϊνής ψύξης. Αν και μπορεί να βοηθήσει στην ψύξη των σκληρών δίσκων, οι τελευταίοι έχουν επίσης και τον μπροστινό ο οποίος μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά.

Οπότε τι απομένει; Δυο μπροστινοί ανεμιστήρες, δυο στην οροφή, ένας πίσω και από ένας σε κάθε side panel. Με δεδομένου ότι το front panel είναι διάτρητο και υπάρχει αρκετός χώρος για «ανάσες» στο σύστημα, θα πρότεινα να μην το παρακάνετε σε ανεμιστήρες – το Ν600 έχει αρκετούς χώρους.

Θα βοηθούσε επίσης η επιλογή ενός 120mm AIO Watercooler, το οποίο θα συμμάζευε αρκετά και την εσωτερική εικόνα του κουτιού. Παρʼ όλα αυτά, είστε ελεύθεροι να διαλέξετε οποιαδήποτε ψύκτρα έως και 14mm ανεμιστήρα επιθυμείτε, μιας και το Ν600 διαθέτει το απαραίτητο πλάτος για κάτι τέτοιο.


Final Experience

Εν τέλει, θέσαμε το σύστημα του Ν600 σε λειτουργία. Κατά την λειτουργία του συστήματος δοκιμών δεν παρατηρήσαμε κάτι το ασυνήθιστο. Το Ν600 συμπεριφέρθηκε αρκετά… solid όταν λειτουργούσε. Οι παρεχόμενοι ανεμιστήρες δεν είναι και ότι πιο ήσυχο υπάρχει, και το γεγονός ενισχύεται από το διάτρητο front panel. Πάντως, ο θόρυβος κινήθηκε σε αρκετά ανεκτά επίπεδα, έχοντας υπʼ όψη ότι δεν χρησιμοποιήσαμε το βέλτιστο setup.

Ο φωτιζόμενος ανεμιστήρας μπορεί να προσθέσει μια ευχάριστη νότα σε ένα γενικά «σκοτεινό» κουτί. Πάντως, το γεγονός πως δεν είχαμε στην διάθεσή μας το side panel με το παράθυρο, ο φωτισμός δεν μας απασχόλησε ιδιαίτερα. Αντίθετα, βρήκαμε χρήσιμη την λειτουργία της απενεργοποίησης του φωτισμού του μπροστινού ανεμιστήρα, ειδικά για άτομα που δεν επιθυμούν φως να προέρχεται από το σύστημά τους…

Τέλος, για το σύντομο χρονικό διάστημα της χρήσης τους, τα dust filters λειτούργησαν αρκετά καλά. Το Ν600 είναι ένα κουτί που μπορεί να απορροφήσει σκόνη από πολλά σημεία, οπότε θα προτείναμε για ανά τακτά χρονικά διαστήματα το καθάρισμα των φίλτρων και του μπροστινού πάνελ.





CoolerMaster N600 Review


Οι επιλογές για κουτιά στην κατηγορία μεταξύ 90 – 120? είναι αρκετές, και με δυνατά ονόματα στον χώρο. Η CoolerMaster έρχεται σε αυτήν την κατηγορία να προσθέσει ένα ακόμα «πιόνι» στην «σκακιέρα» των PC cases. Αν μη τι άλλο, σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν επιλογές ακόμα και από την ίδια την εταιρία, που ακούνε στο όνομα «HAF». Για να δούμε, είναι ικανό να σταθεί και το Ν600 σε αυτή την κατηγορία, ή μήπως ζητάει πολλά;

Το Ν600 είναι ένα αρκετά συμπαγές και αποδοτικό κουτί. Φυσικά, τα στάνταρ της πρακτικότητας και των λύσεων που προσφέρει αγγίζουν τα επίπεδα που έχει θέσει η CoolerMaster στα περισσότερα κουτιά που παράγει, και το Ν600 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα. Το CoolerMaster N600 καταφέρνει και «τικάρει» πολλά κουτάκια, και σε αντίθεση με το μικρότερο Ν400, είναι ικανό να κρατήσει τις υποσχέσεις του. Μερικά από τα highlights που συναντήσαμε στο Ν600 είναι το αφαιρούμενο drive cage του, η δυνατότητα υποστήριξης μέχρι και 240mm AIO Watercooler, το γεγονός πως προσφέρει ικανοποιητικό airflow και αρκετά λογικό cable management. Φυσικά δεν θα αμελήσουμε το γεγονός της πολύ καλής ποιότητας κατασκευής, με το τελικό φινίρισμα και την ποιότητα των μετάλλων να αγγίζουν αρκετά υψηλά επίπεδα.

Δυστυχώς όμως, τα 95? τελικής τιμής +ΦΠΑ με το οποίο θα το συναντήσετε στην Ελληνική αγορά, τοποθετούν το Ν600 σε μια αρκετά δύσκολη κατηγορία, την κατηγορία που ο κάθε «ψαγμένος» PC user θα κοιτάξει πριν αποφασίσει. Και εκεί υπάρχουν αρκετά δυνατά ονόματα, τόσο δυνατά που αποτρέπουν να κάνουν το Ν600 μια από τις πρώτες λύσεις για κάποιον που βρίσκεται στην αναζήτηση ενός Midi Chassis. Για να είμαστε ρεαλιστικοί, δεν αρκούν μόνο τα χαρακτηριστικά του Ν600 για να δικαιολογήσουν την τιμή του, τουλάχιστον στα μάτια ενός PC user. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, το Ν600 θα πρέπει να υποστεί μια μικρή μείωση στην τελική του τιμή για να καταφέρει να είναι αρκετά ανταγωνιστικό.

Όχι όμως ότι δεν είναι ανταγωνιστικό ακόμα και τώρα. Το Ν600 αποτελεί ένα αρκετά συμπαγές αποτέλεσμα, και μπορεί να αποτελέσει μια αρκετά καλή λύση σε κάποιον που αναζητεί ένα αρκετά λογικό Midi Chassis χωρίς να έχει υπερβολικές απαιτήσεις από αυτό. Παρʼ όλα αυτά, η τελική κρίση είναι πάντα θέμα αντιπαραβολής με τις υπόλοιπες εναλλακτικές της κατηγορίας, και εκεί το Ν600 θα δυσκολευτεί αρκετά.


CoolerMaster N600: Suitable for everyone



Eυχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!