Patriot Viper III 2400MHz 2x4GB Review: Black Mamba

Patriot Viper III 2400MHz 2x4GB CL10 Review: Black Mamba

Το DDR4 είναι κάπου εδώ, τριγύρω. Από την άλλη όμως DDR4 ακούμε, αλλά προς το παρόν βλέπουμε μονάχα μερικά “sneak peeks” μερικών engineering samples, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάποια από τις επερχόμενες πλατφόρμες επεξεργαστών οι οποίες θα υποστηρίξουν από την αρχή το νέο αυτό πρότυπο της μνήμης. Οπότε όπως καταλαβαίνετε, το DDR3 μέχρι στιγμής ζει και βασιλεύει, βάζοντας σίγουρα ακόμα ένα χρόνο παραμονής στην αγορά, στην ήδη «γερασμένη» πλάτη του.
Το DDR4 είναι κάπου εδώ, τριγύρω. Από την άλλη όμως DDR4 ακούμε, αλλά προς το παρόν βλέπουμε μονάχα μερικά “sneak peeks” μερικών engineering samples, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάποια από τις επερχόμενες πλατφόρμες επεξεργαστών οι οποίες θα υποστηρίξουν από την αρχή το νέο αυτό πρότυπο της μνήμης. Οπότε όπως καταλαβαίνετε, το DDR3 μέχρι στιγμής ζει και βασιλεύει, βάζοντας σίγουρα ακόμα ένα χρόνο παραμονής στην αγορά, στην ήδη «γερασμένη» πλάτη του.

Για όσους συνθέτουν ένα νέο σύστημα αυτή την στιγμή, η επιλογή μνήμης είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα. 8 GB και θα είμαι καλυμμένος για αρκετό καιρό, ή 16 για να είμαι “future-proof”; Αλλά από speed rating; 1600, 1866, 2133 ή μήπως 2400; Σε τι timings; Και πόση τάση λειτουργίας; Πόσο overclocking potential έχουν; Εν τέλει, με τόσες επιλογές στην αγορά, είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο «αναποφάσιστος» θα πρέπει να διαλέξει έχοντας κατά νου πως ίσως είναι η τελευταία φορά που αγοράζει κάποιο DDR3 κιτάκι.

Το σημερινό κιτ προς αξιολόγηση μας έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Patriot, μια αμιγώς Αμερικάνικη εταιρία γνωστή στον χώρο των NAND flash, έρχεται με την δική της πρόταση στην High-End κατηγορία. Ο λόγος για τις Patriot Viper III 2400MHz στο κιτ των 2x4GB. High clock material!














Patriot Viper III 2400MHz 2x4GB Review: Black Mamba




Ας δούμε τώρα αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των Patriot Viper III Black Mamba 2400MHz 2x4GB PV38G240C0K. To kit αποτελείται από δύο modules των 4GB (συνολική χωρητικότητα 8GB), με συχνότητα λειτουργίας 2400MHz, timings 10-12-12-30 και τάση λειτουργίας στα 1.65V. Με μια πρώτη ματιά παρατηρούμε ότι το εργοστασιακό τους έχει μια σκάλα πιο «σφιχτά» timings σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κιτ της ίδιας κατηγορίας. Μένει να αποδειχτεί πόσο είναι ικανό να κάνει την διαφορά!

Patriot Viper III 2400MHz 2x4GB Review: Black Mamba Patriot Viper III 2400MHz 2x4GB Review: Black Mamba Patriot Viper III 2400MHz 2x4GB Review: Black Mamba


Adata XPG V1.0 1600MHz 2x4GB Review



Ας προχωρήσουμε στα ενδότερα, εξετάζοντας τι κρύβεται στις Viper 3 Black Mamba. Αφαιρώντας το heatspreader, ήρθαμε αντιμέτωποι με τα Hynix H5TQ4G83MFR. Τα MFR chips είναι αρκετά γνωστά για τις overclocking δυνατότητές τους καθώς και για τις τα timings που μπορούν να προσφέρουν. Σύμφωνα με το site της SK Hynix, τα H5TQ4G83MFR IC's προσφέρουν by default τα παρακάτω χαρακτηριστικά:


  • VDD=VDDQ=1.5V +/- 0.075V
  • Fully differential clock inputs (CK, /CK) operation
  • Differential Data Strobe (DQS, /DQS)
  • On chip DLL align DQ, DQS and /DQS transition with CK transition
  • DM masks write data-in at the both rising and falling edges of the data strobe
  • All addresses and control inputs except data, data strobes and data masks latched on the rising edges of the clock
  • Programmable CAS latency 5, 6, 7, 8, 9, 10 and 11, 13 supported
  • Programmable additive latency 0, CL-1, and CL-2 supported
  • Programmable CAS Write latency (CWL) = 5, 6, 7, 8
  • Programmable burst length 4/8 with both nibble
  • sequential and interleave mode
  • BL switch on the fly
  • 8banks
  • JEDEC standard 78ball FBGA(x4/x8), 96ball FBGA (x16)
  • Driver strength selected by EMRS
  • Dynamic On Die Termination supported
  • Asynchronous RESET pin supported
  • ZQ calibration supported
  • TDQS (Termination Data Strobe) supported (x8 only)
  • Write Levelization supported
  • 8 bit pre-fetch



Patriot Viper III 2400MHz 2x4GB Review: Black Mamba ]


Αναφορικά με την συσκευασία, δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο όπως άλλωστε συμβαίνει με το packaging των μνημών. Η εξωτερική συσκευασία είναι χάρτινη αλλά αναδεικνύει τι υπάρχει στο εσωτερικό της, ενώ εσωτερικά το πλαστικό που χρησιμοποιήθηκε είναι αρκετά χοντρό και προστατεύει τις μνήμες απίστευτά καλά, ενώ έτσι όπως σχεδιάστηκε το όλο package, επιτρέπει στον καταναλωτή να δει ακριβώς πως είναι οι μνήμες που αγοράζει. Το άνοιγμα της συσκευασίας ήταν αρκετά εύκολο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά, ενώ επίσης προσφέρει και ένα sticker σε σχήμα κεραυνού με το λογότυπο της εταιρίας.

Patriot Viper III 2400MHz 2x4GB Review: Black Mamba Patriot Viper III 2400MHz 2x4GB Review: Black Mamba Patriot Viper III 2400MHz 2x4GB Review: Black Mamba


Από αισθητικής άποψης, οι PV38G240C0K διαθέτουν μαύρες εξωτερικές ψύκτρες, ενώ το PCB τους είναι πράσινο. Το ύψος των ψυκτρών υπερβαίνει κατά μισό εκατοστό περίπου το ύψος του PCB, ένα χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να προσφέρει ελαφρώς καλύτερη ψύξη, αλλά θα έχει έναν μικρό αντίκτυπο όσον αφορά το clearance με τις ευμεγέθεις ψύκτρες που κυκλοφορούν στην αγορά. Βέβαια το έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν ότι η εμφάνιση ενός DRAM kit θα πρέπει να είναι το τελευταίο κριτήριο για έναν καταναλωτή. Έτσι κι αλλιώς από την στιγμή που οι μνήμες μπουν μες στο κουτί φαίνονται με τα βίας, οπότε ποιος ο λόγος να σας απασχολεί το ζήτημα αυτό;

Κλείνοντας το κομμάτι των τεχνικών χαρακτηριστικών να πούμε ότι οι Viper III 2400MHz 2x4GB προσφέρουν XMP Profile για τους αρχάριους χρήστες ή και για τους έμπειρους. Ενεργοποιώντας το στην Asrock Z87 Pro3 του setup μας, οι μνήμες λειτούργησαν απροβλημάτιστα στα 2400MHz 10-12-12-30 @ 1.65V χωρίς να χρειάζονται κάποια επιπλέον ρύθμιση από μέρους μας.


Με την κυκλοφορία του Socket LGA1155, άλλαξε εντελώς ο τρόπος που προσεγγίζαμε μέχρι στιγμής τις μνήμες. Λόγω του ότι οι Sandy Bridge & Ivy Bridge επεξεργαστές δεν μας επιτρέπουν την αύξηση του bclk σε ιδιαίτερα μεγάλες τιμές, γίνεται ανούσιο το κλασικό CAS Latency & Voltage Scaling που κάναμε μέχρι τώρα στα HwBox RAM Reviews. Ακόμα και επί P55/X58 εποχής, το voltage scaling είχε νόημα λόγω του ότι το bclk ξεκινούσε πχ από 133MHz και έφτανε μέχρι 230MHz+ με αερόψυξη. Οπότε στα RAM reviews, μπορούσαμε σε κάθε DRAM διαιρέτη να αυξάνουμε το bclk κατά βούληση και να σημειώνουμε το ακριβές scaling με 1.65/1.7/1.75/1.8V. Δυστυχώς, οι Sandy Bridge,Ivy Bridge και Haswell ανεβάζουν σταθερά BCLK (Base Clock) μέχρι και 106-108MHz το πολύ με αερόψυξη κι έτσι δεν έχει λογική να επιχειρήσουμε μετρήσεις με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Για να δούμε λοιπόν την μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε για να δοκιμάσουμε εξονυχιστικά τις των Patriot Viper III Black Mamba 2400MHz 2x4GB.



  • Undervolting


Patriot Viper III 2400MHz 2x4GB Review: Black Mamba


Όσοι έχετε διαβάσει ήδη τα προηγούμενα HwBox RAM reviews μας, θα ξέρετε πάνω-κάτω την μεθοδολογία που ακολουθούμε, ξεκινώντας πάντα με το κομμάτι του undervolting - αναζητούμε την ελάχιστη τάση λειτουργίας των μνημών προκειμένου να είναι stable στα εργοστασιακά specs. Αυτό σημαίνει ότι θέσαμε την συχνότητα των Viper III στα 24000MHz, με timings 10-12-12-31 και με την βοήθεια του HCI Memtest, αναζητήσαμε το χαμηλότερο δυνατό voltage που χρειάζονται για να "παίξουν" απολύτως σταθερά. Μία ώρα μετά, είχαμε ήδη καταλήξει στο minimum voltage, το οποίο και ανήλθε στα 1.60V, δηλαδή 0.05V από τα εργοστασιακά 1.65V.

-2400MHz Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θα λέγαμε πως είναι μάλλον φυσιολογικό undervolting, λόγω του επιπέδου της ταχύτητας που τρέχουν οι συγκεκριμένες μνήμες. Δοκιμάζοντας να πέσουμε ελάχιστα πιο κάτω (1.59V) οδήγησε σε σφάλματα στο Memtest, πράγμα που σήμαινε πως δεν υπήρχε λόγος να πιέσουμε για παρακάτω. Παρʼ όλα αυτά, είναι και πάλι ένα μικρό κέρδος!


  • Stock Voltage


Patriot Viper III 2400MHz 2x4GB Review: Black Mamba


Το εργοστασιακό ρέυμα των Viper III είναι 1.65V. Εφόσον λοιπόν στο κομμάτι του undervolting καλύψαμε ήδη τις stock επιδόσεις και παράλληλα εντοπίσαμε το minimum voltage που απαιτούν (1.60V), τώρα θα ξεκινήσουμε με το ανέβασμα του διαιρέτη. Αναζητάμε λοιπόν τις καλύτερες δυνατές συχνότητες λειτουργίας με χρήση της default τάσης. Μετά από αρκετές ώρες memtesting καταλήξαμε στα εξής αποτελέσματα:

-2666MHz 12-13-13-34@ 1.65V
-2800MHz 12-14-13-35@ 1.65V


Και όμως, το 1.65V φάνηκε πως είναι μια τάση λειτουργίας που πιάνει ένα μεγάλο spectrum λειτουργίας. Με άλλα λόγια ήμασταν κάτι παραπάνω από ικανοί να φτάσουμε μέχρι και τα 2800MHz, αυτό προϋποθέτει όμως να χαλαρώσουν παραπάνω τα timings. Παρʼ όλα αυτά το σύστημα ήταν κάτι παραπάνω από σταθερό, οπότε ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε τις δοκιμές.

Συνοψίζοντας, οι ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε ήταν οι εξής:

-Undervolting: 2400MHz Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
-OC1: 2666MHz 12-13-13-34@ 1.65V
-OC2: 2800MHz 12-14-13-35@ 1.65V













SuperPi 32M

Patriot Viper III 2400MHz 2x4GB Review: Black Mamba


Το καλύτερο αποτέλεσμα στο SuperPi 32M, το πήραμε στα 2600MHz, χωρίς ωστόσο η διαφορά από τα 2400MHz να είναι εντυπωσιακή και να περιορίζεται σε <3 sec. Είμαστε ήδη αρκετά ψηλά σε συχνότητες, οπότε πρέπει να αρχίσουν να παίζουν και άλλα tweaks ώστε να εμφανιστεί καλύτερος χρόνος!


WinRAR

Patriot Viper III 2400MHz 2x4GB Review: Black Mamba


Ελαφρώς μεικτά συναισθήματα μας άφησε το Winrar. Την καλύτερη επίδοση την πετύχαμε στα 2666MHz, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα αποτελέσματα δεν είναι αρκετά καλά από μόνα τους.

MaxxMem

Patriot Viper III 2400MHz 2x4GB Review: Black Mamba


Ανατροπή σκηνικού στο MaxxMem. Εδώ οι διαφορά στις συχνότητες δίνει και καλύτερα αποτελέσματα. Οι έντονες διεργασίες στην μνήμη έχουν αν επωφεληθούν αρκετά από ψηλότερα ρολόγια!


AIDA64








Τα ίδια ισχύουν και στο report που μας παρέδωσε το AIDA64, δεν είναι όμως άσχημες και οι επιδόσεις στα 2400, αλλά επιβάλλεται να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!


  • Overvolting & Overclocking


Patriot Viper III 2400MHz 2x4GB Review: Black Mamba



Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που φοβούνται να αυξήσουν έστω και λίγο το DRAM voltage, με αποτέλεσμα να μην εκμεταλλεύονται στο έπακρον το DRAM kitάκι τους. Αν ο λόγος που φοβάστε το overvoltage είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, τότε να πούμε ότι ειδικά τα MFR της Hynnix δύσκολα θα σας απογοητεύσουν, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν σε αρκετά ψηλότερες τάσεις από τις συνηθισμένες. Οπότε για τις Viper III Black Mamba θα λειτουργήσουν εγγυημένα στα 1.65V @ 24/7 χρήση, χωρίς προβλήματα θερμοκρασίας.

Έτσι λοιπόν στοχεύσαμε ψηλά. Θέσαμε στην μητρική μας το περισσότερο που μπορούσαμε να δώσουμε, δηλαδή ακριβώς 1.8V και αρχίσαμε τις δοκιμές, ξεκινώντας με βάση τα 2800MHz 12-14-13-35@ 1.65V με τα οποία σταματήσαμε ακριβώς νωρίτερα. Τα 2900MHz ήρθαν αρκετά εύκολα, ενώ το μόνο που χρειάστηκε να κάνουμε ήταν να χαλαρώσουμε ένα σκαλοπάτι τα subtimings στα 12-14-14-35, έχοντας ήδη αυξήσει την τάση στα 1.8. Το πρώτο memtest έδειξε πως το σύστημα ήταν αρκετά σταθερό, οπότε ήρθε ώρα για το επόμενο βήμα, τα 2933MHz. Και εκεί το σύστημα ήταν σταθερό, οπότε προχωρήσαμε στα 3000… Δυστυχώς όμως ότι και να δοκιμάσαμε, το μόνο που βλέπαμε ήταν η απογοήτευση της «μαύρης οθόνης», εκεί που το σύστημα αδυνατεί να περάσει ακόμα και το POST. Δεδομένου ότι τα MFR είναι τσιπάκια που μπορούν να παίξουν αρκετά ψηλότερα τόσο σε συχνότητες όσο και σε τάσεις, θεωρήσαμε ότι ξεμείναμε από “juice” και ίσως θα θέλαμε ένα κλικ πιο ξεκλείδωτο DRAM Voltage από την μητρική μας. Το τελικό ρολόι «έγραψε» 2932,8MHz (1466,4MHz πραγματικά) με subtimings 12-14-14-35.

Patriot Viper III 2400MHz 2x4GB Review: Black Mamba


Το τελικό αποτέλεσμα σαφώς και ήταν ικανό να ζωγραφίσει ένα χαμόγελο στο στόμα μας, δεδομένου ότι για να φτάσουμε τόσο ψηλά δεν ήταν ανάγκη να «καούμε» με τα settings της μητρικής μας. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα όμως, θα θέλαμε να φτάναμε ένα κλικ πιο πάνω στα 3GHz. Το τελικό αποτέλεσμα όμως έδειξε Super Pi, όπου ο χρόνος για τα 32 Million digits έπεσε κατά 2,5 δευτερόλεπτα, αφιερώνοντας χρόνο μονάχα στο Memory Overclocking.



Adata XPG V1.0 1600MHz CL9 2x4GB Review


Μνήμες, είναι δύσκολο να ενθουσιαστεί κανείς. Κάποτε θεωρούταν «μαστοριά» το να καταφέρεις να παίξεις ένα κιτάκι μνήμες 500MHz παραπάνω σε σχέση με αυτό που ήταν rated. Τα κέρδη όμως ήταν πολλά: Ελέω χαμηλότερου bandwidth λόγω του εκάστοτε spec (DDR & DDR2), το Memory Overclocking μπορούσε να δώσει εμφανή κέρδη σε ταχύτητα. Και τότε ήταν που τα καλά κιτ τα οποία «φορούσαν» τα γνωστά high-tier τσιπάκια, άξιζαν αρκετά παραπάνω. Όλα αυτά όμως μέχρι το DDR3 και τους βελτιωμένους Memory Controllers. Το bandwidth άνοιξε διάπλατα και πλέον, τι 2133, τι 2800MHz, το να δει κάποιος αισθητή διαφορά θα είναι κοιτώντας μόνο τα νούμερα που του παραδίδουν τα benchmarks.

Φτάνω σε αυτό το σημείο για να μπορέσω να δικαιολογήσω λίγο καλύτερα την ύπαρξη κιτ που είναι αρκετά ψηλά rated. Ένα καλό κιτάκι με τέτοιες συχνότητες λειτουργίας δύσκολα θα σας προσφέρει αισθητές διαφορές για απλή, καθημερινή χρήση. Εκεί που μπορούν να κάνουν την διαφορά όμως, είναι σε σενάρια που έχουμε πραγματική ανάγκη την απόδοση της μνήμης μας: Video editing, RAM disks, Virtual Machines αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις με το HSA που υποστηρίζουν οι Kaveri, ένα κιτ που έχει την δυνατότητα να πάει αρκετά ψηλά είναι ένα έξτρα δωρεάν κέρδος.

2400MHz- rated kits των 8GB θα βρείτε αρκετά, και σίγουρα φτηνότερα από τα Patriot Viper III Black Mamba. Όμως άλλο το πόσο είναι rated, και το πόσο μπορούν πραγματικά να φτάσουν αυτά τα kit. Και τα Patriot Viper III Black Mamba 2400ΜΗz μας έδωσαν μια ευχάριστη ανάμνηση με την δυνατότητα να παίξουν αρκετά ψηλά. Το kit των 8GB 2400MHz Patriot Viper III Black Mamba δεν μπορέσαμε να το βρούμε διαθέσιμο στην Ελληνική αγορά, με μια πρόχειρη αναζήτηση τα βρήκαμε σε καταστήματα του εξωτερικού σε τιμές που ανήκουν στο φάσμα των 115-120?. Αν και δεν είναι η βέλτιστη δυνατή, είναι αρκετά fair τιμή για ένα kit το οποίο έχει αρκετό potential και εστιάζεται στο performance, παρά στην μέγιστη χωρητικότητα.


Patriot Viper III 2400MHz 2x4GB Review: Black Mamba


Ακόμη μία HwBox παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε την Patriot Memory για την παραχώρηση του δείγματος!