Crucial M550: Crucial strikes back

Crucial M550 256GB SSD Review: Crucial strikes back

To όνομα της Crucial είναι γνωστό στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως Crucial Technologies είναι η ονομασία που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές. Πίσω από τo όνομα Crucial είναι η Micron Technology Inc., η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου, για το 2013, κατασκευής ημιαγωγών. Η Micron χρησιμοποιώντας το όνομα Crucial και Lexar, δίνει στους καταναλωτές προϊόντα DRAM, SDRAM, NAND flash, SSD καθώς και CMOS chip αισθητήρων εικόνας.
To όνομα της Crucial είναι γνωστό στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως Crucial Technologies είναι η ονομασία που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές. Πίσω από τo όνομα Crucial είναι η Micron Technology Inc., η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου, για το 2013, κατασκευής ημιαγωγών. Η Micron χρησιμοποιώντας το όνομα Crucial και Lexar, δίνει στους καταναλωτές προϊόντα DRAM, SDRAM, NAND flash, SSD καθώς και CMOS chip αισθητήρων εικόνας.

Η Crucial ήταν η πρώτη εταιρεία που κυκλοφόρησε SATAIII SSD (Crucial C300) σε μία περίοδο που ο Intel X25-M G2 ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Με αυτή όμως την κίνηση κατάφερε και ξεπέρασε την Intel, σε ένα παιχνίδι που στην ουσία έπαιζε μόνη της. Τον C300, διαδέχτηκε ο κορυφαίος M4, που αν και δεν ήταν το κορυφαίο σε επιδόσεις drive, πιστεύουμε πως ήταν ένα από τα πιο αξιόπιστα. Τις ίδιες ακριβώς εντυπώσεις αποκομίσαμε και όταν δοκιμάσαμε τον Crucial M500 240GB στο τελευταίο SSD Round Up 2013. To drive ήταν ικανοποιητικά γρήγορο (δεν έβαζε φωτιά στα benchmarks) ακόμα και με χαμηλότερες ονομαστικές ταχύτητες από τα υπόλοιπα, αλλά ήταν αξιόπιστο σε ότι κι αν δοκιμάσαμε, χωρίς περίεργες συμπεριφορές.

Στο νέο drive η Crucial αλλάζει προσέγγιση. Το νέο drive που μας παρουσίασε στις 18 Μαρτίου, όχι μόνο περιμένουμε να είναι αξιόπιστο, αλλά σύμφωνα με την εταιρεία θα είναι και πολύ γρήγορο.

Ο νέος Crucial M550 256GB που είχαμε στην κατοχή μας έρχεται σε χαρακτηριστικό λιτό πακέτο από την Crucial. Μόνο το drive μέσα. Οι επιδόσεις όμως αυτή τη φορά είναι αρκετά ανεβασμένες από το προηγούμενο μοντέλο: 550ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και 500MB/s σειριακών εγγραφών υπόσχεται η Crucial. Και τα νούμερα δεν σταματούν εδώ. 90.000 IOPS στις τυχαίες αναγνώσεις 4Κ και 80.000IOPS στις τυχαίες εγγραφές 4Κ για το μοντέλο των 256GΒ. Δεν σταματάμε όμως ούτε εδώ... 72ΤΒ συνολικών εγγραφών ή 66GB ημερήσιων εγγραφών μπορεί να "αντέξει" το drive στα κελιά του για τα 3 χρόνια της εγγύησης που δίνει η Crucial. Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με τη Marvell. O Crucial M550 φοράει το νέο Marvell 88SS9189 controller φυσικά με 20nm NAND flash μνήμες της Micron. Αρκετά όμως με τα χαρακτηριστικά του drive. Ας δούμε μερικές φωτογραφίες και ας περάσουμε στις επόμενες σελίδες για να δοκιμάσουμε το drive:

Crucial M550: Crucial strikes backCrucial M550: Crucial strikes back

Crucial M550: Crucial strikes backCrucial M550: Crucial strikes back

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με το σύστημα δοκιμής και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήσαμε για να δοκιμάσουμε το drive...


To σύστημα της δοκιμής μας αποτελείται από:

Crucial M550: Crucial strikes back


Όλα τα drives δοκιμάστηκαν σαν δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα, συνδεδεμένα σε SATA3 θύρα της μητρικής και μετά μεταφέραμε μία καθαρή εγκατάσταση του λειτουργικού σε αυτά για να πραγματοποιήσουμε τις υπόλοιπες μετρήσεις. Οι AHCI/RAID drivers ήταν η έκδοση 12.8.0.1016 από την Intel.
Όπως θα παρατηρήσατε κάποιοι το σύστημα της δοκιμής μας άλλαξε στη νέα Haswell γενιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλα τα προηγούμενα αποτελέσματα μετρήσεων μέχρι τώρα να μην ισχύουν πλέον και έτσι ξεκινήσαμε σιγά-σιγά να μετράμε όλα τα drives που θα χρησιμοποιήσουμε στο παρών review.

Σε όλες τις περιπτώσεις μετρήσεων με λειτουργικό σύστημα, τα drives είχαν, εκτός από τους απαραίτητους drivers και προγράμματα, κατειλημμένα 107GB της συνολικής διαθέσιμης χωρητικότητας τους, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο κοντά σε πιθανά σενάρια χρήσης από τον υποψήφιο αγοραστή.
Τα προγράμματα και οι εφαρμογές που δοκιμάσαμε με τα drives άδεια ως δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα αλλά και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτά είναι:

Crucial M550: Crucial strikes back


To drive της Crucial που προμηθευτήκαμε ήταν το μοντέλο των 256GB όπως είπαμε και στην προηγούμενη σελίδα. Φυσικά δεν θα λείψει από το παρόν review μια άμεση σύγκριση του drive με άλλα μοντέλα της αγοράς. Έτσι στο παρόν review προσθέσαμε και τα αποτελέσματα από τον Vector 150, τον Samsung 840 PRO καθώς και τον Intel 530. Τέλος για να πάρουμε μία γεύση της δουλειάς που έχει κάνει η Crucial, θα έχουμε και μετρήσεις από το απερχόμενο μοντέλο, τον Crucial M500 των 240GB.

Από την επόμενη σελίδα λοιπόν, ξεκινάμε της μετρήσεις με HD Tune Pro 5.50 και AIDA64.



Και ξεκινάμε τις μετρήσεις μας με τα drives άδεια και συνδεδεμένα σαν δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα. H πρώτη μέτρηση που θα πάρουμε προέρχεται από το γνωστό σε όλους HD Tune Pro στην έκδοση 5.50. Εκτελέσαμε τα Random Access tests με την προεπιλεγμένες επιλογές του προγράμματος και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα για τις εγγραφές και αναγνώσεις:

HD Tune Pro 5.50 Random Access Read


Crucial M550: Crucial strikes back



HD Tune Pro 5.50 Random Access Write



Crucial M550: Crucial strikes back


Με τα drives κενά, τις κορυφαίες επιδόσεις στο HD Tune Pro Random Access Read tests εμφανίζει ο Intel 530. Ως γνωστόν, τα drives με Sandforce SF-2281 controller, εμφανίζουν τα μέγιστα IOPS όταν το λειτουργικό σύστημα δεν είναι εγκατεστημένο σε αυτά. Επόμενο drive στην κατάταξη, ο νέος Crucial M550 με τον OCZ Vector 150 και τον Μ500 να ακολουθούν. Στο τέλος βρίσκουμε τον Samsung 840 PRO.
Στις εγγραφές του HD Tune Pro, την αυλαία των επιδόσεων ανοίγει ο OCZ Vector 150 με τον Samsung 840 PRO να ακολουθεί. Πιο πίσω ο νέος Crucial M550 και ακόμα πιο πίσω ο M500. Στις μετρήσεις των εγγραφών τελευταίος έρχεται ο Intel 530.

Συνέχεια με AIDA64 Average Access times.

AIDA64 Average Read Access


Crucial M550: Crucial strikes back


AIDA64 Average Write Access


Crucial M550: Crucial strikes back


Στις αναγνώσεις τυχαίας προσπέλασης ο Crucial M550, ο OCZ Vector 150 και ο Samsung 840 PRO εμφανίζουν ακριβώς τις ίδιες επιδόσεις. Πιο πίσω ο "παλιός" M500 με τον Intel 530 να τερματίζει τελευταίος.
Στις εγγραφές τυχαίας προσπέλασης, ο OCZ Vector 150 είναι ξεκάθαρος νικητής με τον Crucial M550 να είναι 0.3ms πιο πίσω. Ακόμα πιο πίσω ο Crucial M500. Προτελευταία θέση για τον Samsung 840 PRO και στο τέλος ο Intel 530 και πάλι.

Συνέχεια στην επόμενη σελίδα με γνωστά benchmarks μέτρησης επιδόσεων σειριακών και τυχαίων αναγνώσεων...



Το AS SSD Benchmark αποτελεί πλέον, ίσως, το πιο διαδεδομένο benchmark για Solid State Drive. Και αυτό γιατί με μια πολύ γρήγορη ματιά μπορεί ο καθένας να καταλάβει τις επιδόσεις που μπορεί να αποδώσει το drive του.

AS SSD Benchmark Read


Crucial M550: Crucial strikes back


AS SSD Benchmark Write


Crucial M550: Crucial strikes back


Στις αναγνώσεις του AS SSD Benchmark o Crucial M550 εμφανίζεται ταχύτερο drive όλων και παίρνει την πρωτιά. Ακολουθεί από πολύ κοντά ο Samsung 840 PRO και ελάχιστα πιο πίσω ο OCZ Vector 150. Στην τέταρτη θέση ο M500 και στην πέμπτη και τελευταία θέση ο Intel 530 240GB.
Στις εγγραφές η κατάταξη αλλάζει. Ο νέος Vector 150 τερματίζει στην πρώτη θέση με τον Samsung 840 PRO να ακολουθεί. Στην τρίτη θέση ο νεοφερμένος Crucial M550 με τον Intel 530 να ακολουθεί από μακριά. Τελευταία θέση σε αυτή τη μέτρηση, ο Crucial M500.

Tο CrystalDiskMark ήταν το πρώτο πρόγραμμα που μπορούσε να αποδώσει σωστά τη διαφορά μεταξύ των Solid State Drives και των Hard Disk Drives. Χρησιμοποιήσαμε την έκδοση 3.02 64bit και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα των drives παρακάτω:


CrystalDiskMark 3.02 x64 Read


Crucial M550: Crucial strikes back


CrystalDiskMark 3.02 x64 Write


Crucial M550: Crucial strikes back


Τις αναγνώσεις του CrystalDiskMark οδηγεί ο Samsung 840 PRO με τον Crucial M550 να είναι ακριβώς πίσω του. Τρίτος στην κατάταξη ο OCZ Vector 150 και πιο πίσω ο Crucial M500. Τελευταίος και εδώ ο Intel 530.
Στις εγγραφές την πρωτιά κερδίζει ο OCZ Vector 150 με τον Samsung 840 PRO να ακολουθεί. Ελάχιστα πιο πίσω ο Crucial M550 και αρκετά πιο πίσω (500MB/s συνολικών επιδόσεων) ο Intel 530. Πέμπτο drive της κατάταξης ο Crucial M500.

Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems.org. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο κάθε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, incompressible data - από την έκδοση RC3 και μετά τα data είναι incompressible σαν default ρύθμιση) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives μας.

Anvils Storage Utilities 1.1.0


Crucial M550: Crucial strikes back


Στα Anvils SU και μετά από ενάμιση σχεδόν χρόνο που η θέση ήταν κατειλημμένη μόνιμα από τον Samsung 840 PRO, ο νέος Crucial M550 περνάει μπροστά, έστω και ελάχιστα και παίρνει το θρόνο. Ελάχιστα πιο πίσω ο Samsung 840 PRO με τον OCZ Vector 150 να ακολουθεί από μακριά. Πιο πίσω ο Intel 530 και τελευταίος ο Crucial M500.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με τα benchmarks της Futuremark...



Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε δύο από τις σουίτες της. Το PCMark 05 και 7 και στη σελίδα που ακολουθεί θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives της δοκιμής μας:

PCMark05


Crucial M550: Crucial strikes back


PCMark7 Table 1


Crucial M550: Crucial strikes back


PCMark7 Table 2


Crucial M550: Crucial strikes back


Στο PCMark05 την κατάταξη οδηγεί ο Samsung 840 PRO με τον Crucial M550 να είναι ελάχιστα πιο πίσω του. Στην τρίτη θέση βρίσκουμε τον OCZ Vector 150 και στην τέταρτη θέση τον Intel 530. Τελευταίος και εδώ ο Crucial M500.

Στο PCMark7 η σειρά κατάταξης των drives παραμένει ακριβώς η ίδια όπως και στο PCMark05. Πρώτος ο Samsung 840 PRO με τον Crucial M550 να ακολουθεί. Πιο πίσω βρίσκουμε τον OCZ Vector 150 με τον Intel 530 και τελευταίος ο Crucial M500.

Από την επόμενη σελίδα εγκαθιστούμε στα drives λειτουργικό σύστημα και ξεκινάμε μετρήσεις από την αρχή...


Αφού είδαμε τις επιδόσεις των drives σαν δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα, εγκαταστήσαμε σε αυτά Windows 7 Enterprise 64bit με SP1, drivers, όλα τα απαραίτητα προγράμματα για τις μετρήσεις που θα πραγματοποιήσουμε, τα γεμίσαμε με 107GB από δεδομένα και αρχίζουμε τις μετρήσεις από την αρχή με AIDA64 και HD Tune Pro 5.50. Προχωράμε λοιπόν πιο κάτω στη σελίδα για να δούμε τις πραγματικές επιδόσεις των drives σε συνθήκες καθημερινής χρήσης. Οι επιδόσεις των drives στο HD Tune Pro Random Access Read test φαίνονται παρακάτω:

OS - HD Tune Pro 5.50 Random Read


Crucial M550: Crucial strikes back


Συνεχίζουμε με AIDA64 Average Read Access test:

OS - AIDA64 Average Read Access


Crucial M550: Crucial strikes back


Μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος στον υπολογιστή μας, ο Samsung 840 PRO παίρνει τα ηνία και οδηγεί την κατάταξη. Πίσω του ο Crucial M550 με τον OCZ Vector 150 να τερματίζει τρίτος. Πιο πίσω το απερχόμενο μοντέλο της Crucial, M500 και στο τέλος ο Intel 530.

Στις τυχαίες αναγνώσεις του AIDA64, πρώτος εμφανίζεται ο Samsung 840 PRO με 0.01ms διαφορά από το δεύτερο Crucial M550. Πιο πίσω, στην τρίτη θέση, ο OCZ Vector 150 και στην τέταρτη θέση βρίσκουμε τον M500. Τελευταίος και εδώ ο Intel 530.

Συνέχεια μετρήσεων στην επόμενη σελίδα...


Το AS SSD Benchmark αποτελεί πλέον, ίσως, το πιο διαδεδομένο benchmark για Solid State Drive. Και αυτό γιατί με μια πολύ γρήγορη ματιά μπορεί ο καθένας να καταλάβει τις επιδόσεις που μπορεί να αποδώσει το drive του. Ας δούμε τις επιδόσεις των drives με το λειτουργικό να είναι εγκατεστημένο σε αυτά:

OS - AS SSD Benchmark Read


Crucial M550: Crucial strikes back


OS - AS SSD Benchmark Write


Crucial M550: Crucial strikes back


Στις αναγνώσεις του AS SSD Benchmark με το λειτουργικό εγκατεστημένο στο σύστημα της δοκιμής, την κατάταξη οδηγεί ο Crucial M550 με τον Samsung 840 PRO να είναι αρκετά πίσω του. Στην τρίτη θέση ο OCZ Vector 150 και στην τέταρτη θέση ο Crucial M500. Τελευταίος στην κατάταξη ο Intel 530.
Στις εγγραφές του AS SSD Benchmark, πρώτος τερματίζει ο OCZ Vector 150 με τον Samsung 840 PRO να ακολουθεί. Ελάχιστα πιο πίσω, στην τρίτη θέση ο Crucial M550. Αρκετά πιο πίσω και στην τέταρτη θέση βρίσκουμε τον Crucial M500 και στην τελευταία θέση τον Intel 530.

Συνεχίζουμε με CrystalDiskMark 3.02 x64...

OS - CrystalDiskMark 3.02 x64 Read


Crucial M550: Crucial strikes back


OS - CrystalDiskMark 3.02 x64 Write


Crucial M550: Crucial strikes back


Στις αναγνώσεις του CrystalDiskMark η κατάταξη αλλάζει. Πρώτος εμφανίζεται ο Samsung 840 PRO με τον Crucial M550 να ακολουθεί. Στην τρίτη θέση ο OCZ Vector 150 και στην τέταρτη θέση ο Crucial M500. Τελευταία θέση και αυτή τη φορά για τον Intel 530.
Στις εγγραφές του CrystalDiskMark, την κατάταξη οδηγεί ο OCZ Vector 150 με τον Samsung 840 PRO να εμφανίζεται ελάχιστα πιο αργός και να καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Πιο πίσω ο Crucial M550 και αρκετά πιο πίσω, ο M500. Τελευταίος και εδώ ο Intel 530.

Ας δούμε και τα αποτελέσματα από το Anvils Storage Utilities:

OS - Anvils Storage Utilities 1.1.0


Crucial M550: Crucial strikes back


Στο Anvils SU και με το λειτουργικό εγκατεστημένο στα drives o Crucial Μ550 συνεχίζει να κατέχει την πρωτιά με τον Samsung 840 PRO να έχει πέσει στη δεύτερη θέση. Πιο πίσω ο OCZ Vector 150. Στην τέταρτη θέση ο Intel 530 και στην τελευταία θέση ο Crucial M500.

Στην επόμενη σελίδα συνεχίζουμε με PCMark05 και PCMark7 με το λειτουργικό εγκατεστημένο στα drives.



Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε δύο από τις σουίτες της. Το PCMark 05 και 7 και στη σελίδα που ακολουθεί θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives της δοκιμής μας:

OS - PCMark05



Crucial M550: Crucial strikes back


OS - PCMark7 Table 1


Crucial M550: Crucial strikes back


OS - PCMark7 Table 2


Crucial M550: Crucial strikes back


Μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού, ο Samsung 840 PRO συνεχίζει να είναι πρώτος στο PCMark05. Δεύτερος τερματίζει ο Intel 530 και πιο πίσω, στην τρίτη θέση ο OCZ Vector 150. Τέταρτη θέση για τον Crucial M550 και πέμπτη θέση για τον M500.
Στο PCMark7, πάλι τα πρωτεία έχει ο Samsung 840 PRO. Στη δεύτερη θέση της κατάταξης ο Crucial M550 και στη τρίτη θέση ο OCZ Vector 150. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Intel 530 και στην τελευταία θέση βρίσκουμε τον M500.

Συνέχεια των μετρήσεων στην επόμενη σελίδα...



Μπορεί τα benchmarks να δείχνουν ωραία νούμερα, το βασικό ζήτημα όμως για έναν υποψήφιο αγοραστή είναι η καθημερινότητά του. Οπότε κι εμείς εκτελέσαμε κάποιες βασικές διεργασίες σε όλα τα drives και σας δίνουμε τους χρόνους που χρειάστηκαν για να ολοκληρώσουν την κάθε διεργασία… Ξεκινάμε όπως σας είπαμε και στην προηγούμενη σελίδα με αντιγραφές αρχείων. Για τη δοκιμή αυτή χρησιμοποιήσαμε ένα αρχείο 13.2GB VHD, ένα αρχείο 3.03GB ISO και τέλος πολλά αρχεία διαφορετικού μεγέθους (από 1KB ως 10MB) συνολικού μεγέθους 6.75GB. Για τις δοκιμές της αντιγραφής χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα FastCopy 2.11 το οποίο δίνει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την αντιγραφή που πραγματοποιήθηκε:

OS - Copy Tests


Crucial M550: Crucial strikes back


Στις δοκιμές αντιγραφής ο Crucial M550 δεν κατάφερε να περάσει κανένα από τα δύο κορυφαία drives, Samsung 840 PRO και OCZ Vector 150. Βέβαια η διαφορά του πιο γρήγορου drive, Samsung 840 PRO με τον τρίτο Crucial M550 είναι μόλις 2.5 δευτερόλεπτα για το σύνολο των αντιγραφών. Στην τέταρτη θέση και μετά από 44 ολόκληρα δευτερόλεπτα βρίσκουμε τον Intel 530 και τελευταίος ο Crucial M500.

Συνεχίζουμε με Adobe Photoshop CS6. Χρησιμοποιήσαμε μία φωτογραφία TIFF μεγέθους 385ΜΒ για να τη φορτώσουμε στο Adobe Photoshop και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η διεργασία:

OS - Adobe Photoshop CS6 385ΜΒ TIFF load


Crucial M550: Crucial strikes back


Στη δοκιμή με τη φωτογραφία του Adobe Photoshop CS6, o Crucial M550 καταφέρνει και παίρνει την πρωτιά με 6.05sec μαζί με το απερχόμενο μοντέλο M500, ο οποίος καταφέρνει το ίδιο χρόνο. Στην τρίτη θέση ο OCZ Vector 150 και στην τέταρτη θέση ο Samsung 840 PRO. Τελευταίος ο Intel 530.

Επόμενο πρόγραμμα στην λίστα το Acronis True Image Home στην έκδοση 2013. Εκτελέσαμε ένα full image backup των drives μας, χωρίς συμπίεση και με priority της εργασίας στο High και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η διεργασία:

OS - Acronis TIH full backup


Crucial M550: Crucial strikes back


O Intel 530 εμφανίζεται πιο γρήγορο drive από όλα στη μέτρηση με το Acronis TIH 2013. Λιγότερο από 1 sec πιο πίσω ο Crucial M550. Τρίτος στην κατάταξη ο Samsung 840 PRO με διαφορά από τον Crucial M550 μόλις 0.28 δευτερόλεπτα. Στην τέταρτη θέση ο Crucial M500 και όπως είναι γνωστό για τη συγκεκριμένη δοκιμή ο OCZ Vector 150 στην τελευταία θέση.

Συνέχεια στην επόμενη σελίδα...


Μετά το Acronis, αφήσαμε κάθε drive να "ηρεμήσει" για 2 λεπτά, ώστε να δουλέψει o Garbage Collector του κάθε controller και το TRIM των Windows και εκτελέσαμε ξανά το AS SSD Benchmark, αυτή τη φορά με 214GB από DATA μέσα στα drives. Τα αποτελέσματα παρακάτω τόσο στις αναγνώσεις, όσο και στις εγγραφές...

OS - AS SSD Benchmark Read 214GB full


Crucial M550: Crucial strikes back


OS - AS SSD Benchmark Write 214GB full


Crucial M550: Crucial strikes back


Αφού τα drives κυριολεκτικά γέμισαν με δεδομένα, τα αποτελέσματα άλλαξαν αρκετά. Στις αναγνώσεις ο Crucial M550 παρά τα 214GB δεδομένων στα κελιά του, κρατάει την πρωτιά και εμφανίζεται γρηγορότερος όλων. Ελάχιστα πιο πίσω ο OCZ Vector 150. Στη τρίτη θέση βρίσκουμε τον Crucial M500 με τον Samsung 840 PRO να τον ακολουθεί.
Και στις εγγραφές έχουμε αλλαγές στην κατάταξη. Ο Samsung 840 PRO εμφανίζεται γρηγορότερος όλων με τον Crucial M550 να τον ακολουθεί. Πιο πίσω ο OCZ Vector 150 και στην τέταρτη θέση ο Crucial M500. Τελευταία θέση στις εγγραφές για τον Intel 530.

Επόμενη δοκιμή καθημερινών διεργασιών. Επιστρατεύσαμε το Microsoft Office 2010 στην έκδοση Pro Plus x64 με ενσωματωμένο το SP1. Εγκαταστήσαμε όλη τη σουίτα και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το drive για να ολοκληρώσει την εγκατάσταση:

OS - Microsoft Office 2010 Pro. Plus w/SP1 installation


Crucial M550: Crucial strikes back


Στις μετρήσεις για την εγκατάσταση του Office 2010, την πρωτιά πήρε ο Intel 530 με τον Samsung 840 PRO να τον ακολουθεί. Ελάχιστα πιο πίσω ο OCZ Vector 150 και ακόμα πιο πίσω ο Crucial M550. Στην τελευταία θέση ο Crucial M500. Πρώτο και τέταρτο drive έχουν διαφορά 3.5 δευτερόλεπτα για το σύνολο της εγκατάστασης.

Συνεχίζουμε με δοκιμές συμπίεσης και αποσυμπίεσης. Αρχείο δοκιμής, ένα Windows 7 ISO μεγέθους 3.03GB. Συμπιέσαμε το αρχείο με το WinRAR 4.20 ρυθμίζοντας την επιλογή συμπίεσης στο store και χωρίζοντας το αρχείο σε μικρότερα αρχεία των 100MB. Όταν δημιουργήθηκαν τα αρχεία των 100MB σβήσαμε το αρχείο ISO και χρησιμοποιώντας τα αρχεία των 100MB κάναμε αποσυμπίεση μετρώντας πάλι το χρόνο που θα χρειαστούν τα drives για να δημιουργήσουν το ISO αρχείο.

OS - winRAR 4.20 tests


Crucial M550: Crucial strikes back


Στις δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης την πρωτιά κατέχει ο Samsung 840 PRO. Στη δεύτερη θέση, 0.19 δευτερόλεπτα πιο πίσω, τερματίζει ο OCZ Vector 150 και σε ακόμα 0.12 δευτερόλεπτα, για την τρίτη θέση, τερματίζει ο Crucial M550. Στην τέταρτη θέση ο Crucial M500 με τον Intel 530 να τερματίζει στην τελευταία θέση.

Συνεχίζουμε τις μετρήσεις μας με το F-Secure Antivirus. Εκτελέσαμε ένα Full Antivirus Scan με το F-Secure Antivirus το οποίο ήταν πλήρως ενημερωμένο τόσο ως προς το engine του όσο και ως προς τα Virus Definitions του:

OS - F-Secure Full Antivirus Scan


Crucial M550: Crucial strikes back


Στο Antivirus scanning, πρώτος τερματίζει ο Crucial M550, με τον Samsung 840 PRO να είναι ελάχιστα πιο πίσω του. Τρίτη θέση για τον OCZ Vector 150 και τέταρτη θέση για τον Crucial M500. Τελευταία θέση για τον Intel 530.

Και τελειώνουμε τις καθημερινές μετρήσεις με το γνωστό πρόγραμμα BootTimer που μετράει το χρόνο που χρειάζεται ο υπολογιστής μας για να εκκινήσει την εγκατάσταση των Windows. Πήραμε τρεις μετρήσεις για τα drives και σας τις δείχνουμε αναλυτικά:

OS - BootTimer


Crucial M550: Crucial strikes back


Στις μετρήσεις εκκίνησης του λειτουργικού συστήματος, πρώτος εμφανίζεται ο Samsung 840 PRO με συνολικά 16.55 δευτερόλεπτα για τρεις εκκινήσεις του λειτουργικού συστήματος. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο OCZ Vector 150 και την τρίτη θέση ο Intel 530. Στην τέταρτη θέση βρίσκουμε το drive της δοκιμής μας, Crucial M550 και στην τελευταία θέση το μοντέλο που αντικαθιστά, M500.

Και με το BootTimer ολοκληρώνουμε τις μετρήσεις καθημερινών διεργασιών που υποβάλαμε στα drives της δοκιμής μας.

Στην επόμενη σελίδα θα μιλήσουμε για τις συνολικές επιδόσεις των drives...

Τα νούμερα ήταν πολλά, ήταν πολύπλοκα και ίσως αρκετοί δεν μπόρεσαν να βγάλουν ασφαλές συμπέρασμα από τα πολλά γραφήματα που υπήρξαν σε αυτό το review. Θα σας βοηθήσουμε λοιπόν με τα τελευταία γραφήματα για αυτό το review τα οποία δείχνουν τη συνολική απόδοση των drives σε σχέση με το πιο αργό. Χωρίσαμε τα αποτελέσματα σε τρεις κατηγορίες. Στις μετρήσεις των επιδόσεων στα benchmarks με τα drives κενά, στις μετρήσεις των benchmarks με τα drives με λειτουργικό σύστημα και δεδομένα και τέλος στις μετρήσεις των επιδόσεων σε καθημερινές εφαρμογές με τα drives να φιλοξενούν το λειτουργικό σύστημα. Σε κάθε γράφημα το drive με τις χαμηλότερες επιδόσεις βρίσκεται στο 100% των επιδόσεων και τα επόμενα πιο γρήγορα έχουν το ποσοστό που τους αναλογεί από το σύνολο των μετρήσεων. Πάμε να δούμε τα γραφήματα:

Επιδόσεις των drives χωρίς OS


Crucial M550: Crucial strikes back


Επιδόσεις των drives με OS στα benchmarks


Crucial M550: Crucial strikes back


Επιδόσεις των drives με OS στα daily tasks


Crucial M550: Crucial strikes back


Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα τελευταία γραφήματα σας βοήθησαν ακόμα περισσότερο για να βγάλετε κι εσείς τα συμπεράσματά σας για τη νέα σειρά Crucial M550. Ας πούμε λίγα λόγια στη τελευταία σελίδα για το νέο drive της Crucial...



Crucial M550: Crucial strikes back


Στις 18 Μαρτίου του 2014 η Crucial παρουσίασε στο ευρύ κοινό το νέο της δημιούργημα στα Solid State Drives, τον Crucial M550. To drive θα είναι διαθέσιμο σε τρεις διαφορετικούς τύπους:
2.5 ιντσών SATAIII, mSATA και M.2. Τα διαθέσιμα μοντέλα θα ξεκινούν από τη χωρητικότητα των 128GB και θα φτάνουν μέχρι τα 512GB. Μόνο σε μορφή 2.5 ιντσών SATAIII, θα υπάρχει και ένα μοντέλο του 1TB.
H Crucial δανείστηκε το νέο Marvell 88SS9189 controller και μαζί με 20nm NAND flash της μητρικής εταιρείας, Micron, έφτιαξε το νέο της drive το οποίο εκτός από αυξημένες επιδόσεις σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο έχει μερικές ακόμα τεχνολογίες να μας δώσει. Μερικές από αυτές είναι η NWA (Native Write Acceleration), RAIN (Redundant Array of Independent NAND), ATP (Adaptive Thermal Protection) ενώ δεν λείπει και η AES 256bit hardware κρυπτογράφηση. Να μην ξεχάσουμε φυσικά να αναφέρουμε τα 72TB συνολικών host writes που μπορεί να δεχθεί το drive ή αλλιώς 66GB εγγραφών ημερησίως. Τέλος το drive συνοδεύεται από τριετή εγγύηση.

Το drive μας,μετά την ολοκλήρωση των μετρήσεων, μας άφησε με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη. Όχι μόνο κατάφερε να φτάσει σε επιδόσεις τα δύο κορυφαία drives του ανταγωνισμού (Samsung 840 PRO και OCZ Vector 150) αλλά καταφέρνει και το κάνει αυτό με λιγότερο κόστος απόκτησης. Ναι μεν το bundle, στην ουσία δεν είναι bundle, γιατί η συσκευασία περιέχει μόνο το drive, αλλά το drive σε επιδόσεις καταφέρνει και φέρνει σε δύσκολη θέση τα δύο κορυφαία μοντέλα. Με κόστος απόκτησης για το μοντέλο των 256GB στα 148? (γερμανικό AMAZON) είναι το φθηνότερο drive από τα τρία και αυτό μόλις 10 μέρες μετά την επίσημη παρουσίασή του. Σίγουρα η τιμή του θα πέσει κι άλλο, όπως γίνεται με όλα τα πρωτοεμφανιζόμενα μοντέλα. Δυστυχώς είναι το drive με την μικρότερη εγγύηση (τρία χρόνια) αλλά αν αναλογιστεί κανείς τα host writes που προσφέρει η Crucial, τότε το θέμα της εγγύησης δεν θα σας απασχολήσει.
Για εμάς εδώ στο HwBox.gr, ο νέος Crucial M550 είναι μία κορυφαία από άποψης επιδόσεων επιλογή που είναι και φθηνότερη από τα drives του ανταγωνισμού. Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα από τα κορυφαία Solid State Drives του χώρου, τότε ο Crucial M550 πρέπει να είναι μέσα στις επιλογές σας.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω θα δώσουμε στον Crucial M550 256GB την παρακάτω βαθμολογία:

Crucial M550: Crucial strikes back