CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer

CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer

Πληκτρολόγιο ή χειριστήριο ελέγχου; Όπως και να έχει, η νο.1 συσκευή εισόδου για τους PC Gamers είναι το πληκτρολόγιο. Και ενώ οποιοδήποτε πληκτρολόγιο μπορεί να κάνει την δουλειά του, υπάρχουν κάποια εξειδικευμένα keyboards που είναι προσανατολισμένα ώστε να παρέχουν στον Gamer έξτρα λειτουργικότητα, αφαιρώντας τα πλήκτρα τα οποία δεν είναι επιθυμητά και καταλαμβάνουν παραπάνω χώρο, με σκοπό την βελτίωση της εργονομίας. Αυτή είναι και η κατηγορία των 10-keyless πληκτρολογίων.
Πληκτρολόγιο ή χειριστήριο ελέγχου; Όπως και να έχει, η νο.1 συσκευή εισόδου για τους PC Gamers είναι το πληκτρολόγιο. Και ενώ οποιοδήποτε πληκτρολόγιο μπορεί να κάνει την δουλειά του, υπάρχουν κάποια εξειδικευμένα keyboards που είναι προσανατολισμένα ώστε να παρέχουν στον Gamer έξτρα λειτουργικότητα, αφαιρώντας τα πλήκτρα τα οποία δεν είναι επιθυμητά και καταλαμβάνουν παραπάνω χώρο, με σκοπό την βελτίωση της εργονομίας. Αυτή είναι και η κατηγορία των 10-keyless πληκτρολογίων.

Η πρώτη μας επαφή με ένα Ten-keyless πληκτρολόγιο έγινε πριν λίγο καιρό με το QuickFire TK Stealth της CM Storm. Το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο είχε μια περίεργη διάταξη, κρατώντας το numpad keyset για τους χρήστες που δεν επιθυμούν την πλήρη απώλειά του, ενώ εφάρμοζε μια "συγχώνευση" μεταξύ arrow keys και numpad, επιτρέποντας στον χρήστη την διατήρηση και των δυο σετ πλήκτρων σε ένα μόνο σημείο. Η σειρά QuickFire της CM Storm ήρθε να ενισχυθεί με ακόμα ένα ten-keyless πληκτρολόγιο, το Rapid-i. Τι αλλάζει;

Η συσκευασία του CM Storm QuickFire Rapid-i έρχεται σε διαστάσεις ακριβώς τόσες ώστε να χωρέσει στο εσωτερικό του το Rapid-i μαζί με τα συνοδευτικά του: Ένα User's Guide, ένα Quick Start guide φυλλάδιο με όλα τα shortcuts που θα έπρεπε να γνωρίζετε, καθώς και το USB καλώδιο διασύνδεσης και ένα keycap removal πιαστράκι.

CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and ConquerCM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and ConquerCM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer


Βγάζοντας το QuickFire Rapid-i από την συσκευασία, είμαστε έτοιμοι να του ρίξουμε μια ολοκληρωτική ματιά - αλλά πρώτα προηγείται μια υπενθύμιση του τι συμβαίνει στον χώρο των μηχανικών πληκτρολογίων.

CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer













CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and ConquerΤα μηχανικά πληκτρολόγια δεν ενσωματώνουν κάποια νέα τεχνολογία. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να τα είδαμε στις αγορές, αλλά ανέκαθεν κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας! Βέβαια, το υψηλό κόστος κατασκευής τους, έκανε τις εταιρίες να παράγουν μαζικά τα πληκτρολόγια μεμβρανών, με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος της αγοράς να μην έχει καν ακούσει για τα μηχανικά πληκτρολόγια. Τα τελευταία χρόνια όμως, με τις απαιτήσεις των Gamers να έχουν ανέβει και με τα κοινά πληκτρολόγια να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές, οι κατασκευάστριες εταιρείες μπήκαν σε σκέψεις για το επόμενο βήμα στα Gaming Keyboards. Με αυτόν τον τρόπο, η δημιουργία μηχανικών πληκτρολογίων ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, όπου καθημερινά βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρίες να κατασκευάζουν πληκτρολόγια αυτού τύπου. Πως όμως δουλεύουν τα μηχανικά πληκτρολόγια και ποια χαρακτηριστικά τα διαφοροποιούν από αυτά των μεμβρανών;

Τα μηχανικά πληκτρολόγια, βασίζονται στη χρήση ενός ελατηρίου κάτω από κάθε πλήκτρο τους. Στο εσωτερικό των πλήκτρων (switch), υπάρχει ένα ελατήριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κατοχύρωση της εντολής. Η διαφορά από τα Membrane (μεμβράνη) ή τα Rubber Dome (καουτσούκ) keyboard, σε έναν απλό χρήστη μπορεί να είναι από αισθητή, έως μηδαμινή ή και ανούσια. Ένας φανατικός Gamer όμως, δίχως υπερβολή, θα καταλάβει την διαφορά σε κλάσματα δευτερολέπτου. Εκτός από τον χαρακτηριστικό ήχο που έχουν τα μηχανικά πληκτρολόγια, η αμεσότητα που δίνουν στον χρήστη είναι κάτι μοναδικό. Η απόσταση η οποία χρειάζεται για να δοθεί η εντολή του πατήματος είναι αισθητά μικρότερη, δίνοντας την δυνατότητα στον gamer να χρησιμοποιεί παραπάνω πλήκτρα το δευτερόλεπτο. Όσοι βρίσκεστε έξω από τον χορό και νομίζεται πως όλα αυτά είναι υπερβολικά, καλύτερα να ρωτήσετε κάποιον Gamer. Ένα από τα κλασικά παράπονα των παικτών FPS (First Person Shooter) είναι η καθυστέρηση απόκρισης του πλήκτρου. Έτσι χάνονται πολύτιμα ms τα οποία ισοδυναμούν σε “deaths”!

Έχοντας μιλήσει πιο πάνω για τα switches, καλό θα ήταν στο συγκεκριμένο σημείο να αναλύσουμε τα διάφορα είδη που υπάρχουν. Από τη στιγμή που τα μηχανικά πληκτρολόγια απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό, θα πρέπει να μπορούν να τους προσφέρουν την δυνατότητα παραμετροποίησης. Δίχως αυτήν, οι παίκτες δεν θα μπορέσουν να νιώσουν το keyboard σαν προέκταση του χεριού τους. Συνεπώς, οι διακόπτες παίζουν μεγάλο ρόλο στον «χαρακτήρα» του πληκτρολογίου.

Η Cherry, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής switch γερμανικής προέλευσης. Αυτή συνεργάζεται με τους περισσότερους κατασκευαστές πληκτρολογίων, παρέχοντάς τους ποιοτικούς διακόπτες για όλες τις ανάγκες. Ανάμεσα στα πολλά είδη διακοπτών που προσφέρει η Cherry, εμείς θα αναλύσουμε την σειρά MX, την Gaming δηλαδή σειρά, την οποία φοράνε τα πληκτρολόγια που θα μας απασχολήσουν.

Η Cherry παρέχει πέντε ειδή MΧ διακοπτών:


Cherry MX Brown Switches

CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer

Τα κύρια χαρακτηριστικά των διακοπτών είναι το βάρος πίεσης, η απόσταση πίεσης, ο ήχος και το tactile. Το τελευταίο χαρακτηριστικό το βρίσκουμε στους Brown, White και Blue switches και στην ουσία είναι ένα feedback του διακόπτη στον χρήση για το πως πατήθηκε το πλήκτρο. Συγκεκριμένα, οι καφέ διακόπτες έχουν βάρος πίεσης 45g και η απόσταση που χρειάζεται για να δοθεί η εντολή του πλήκτρου είναι 2mm. Θεωρούνται γενικού τύπου διακόπτες, έχοντας χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν είτε στο Gaming, είτε στην καθημερινή χρήση.

Cherry MX Black Switches

CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer

Cherry MΧ Black βρίσκονται στην κατηγορία των Linear switches, το οποίο σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο κατά την πίεση του πλήκτρου. Θεωρούνται Gaming switches καθώς χρειάζεται αισθητή πίεση (40-80g) για την κατοχύρωση της εντολής και έτσι δεν είναι τα ιδανικά για γράψιμο κειμένων. Η απόσταση που χρειάζεται για την ενεργοποίηση του γράμματος είναι 2mm. Ένα από τα χαρακτηριστικά των μαύρων διακοπτών είναι η smooth επαναφορά τους, καθώς το σημείο ενεργοποίησης ταυτίζεται με το σημείο επαναφοράς τους.

Cherry MX Red Switches



Τα MX Red switches είναι φτιαγμένα για Gaming. Με την πίεση να πέφτει στα 45g από τα MΧ Black, τα κόκκινα switches διακρίνονται για την αμεσότητα τους, που σε συνδυασμό με την απόσταση ενεργοποίησης των 2mm, βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις των Gamers. Εδώ, να επισημάνουμε πως καλό θα ήταν πριν τα αγοράσετε, να μπείτε στην διαδικασία της δοκιμής, καθώς είναι αρκετά «ελαφριά» συγκριτικά τόσο με τα υπόλοιπα switches όσο και με τα άλλα πλήκτρα των keyboard, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα για παράδειγμα στη συγγραφή κειμένων.

Cherry MΧ WhiteSwitches

CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer

Άλλο ένα tactical switch. Οι λευκοί διακόπτες έχουν το σκληρότερο ελατήριο στην σειρά MΧ. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η πίεση, αφού χρειάζονται 55g κατά την ενεργοποίηση του διακόπτη. Επίσης, η έντονη αίσθηση του εμποδίου (tactile) τους κάνει αρκετά ιδιαίτερους συγκριτικά με τα υπόλοιπα switches. Είναι αρκετά δυσεύρετοι, αφού λίγες εταιρίες τους παρέχουν με τα πληκτρολόγια τους.

Cherry MX Blue Switches

CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer

Τέλος αφήσαμε τα «κουμπιά της γραφομηχανής». Έχοντας τον πιο ιδιαίτερο θόρυβο, τα Blue Switches είναι ιδανικά για γράψιμο μεγάλων κειμένων. Έχουν και αυτά feedback μέσου του tactile και εάν δεν έχετε πρόβλημα με τον ήχο τους μπορούν να σας κάνουν να λατρέψετε. Πίεση ενεργοποίησης 50g, 2mm απόσταση ενεργοποίησης και έναν ιδιαίτερο ήχο κατά το πάτημα (ή αλλιώς "Clicky") είναι τα χαρακτηριστικά του τελευταίου switch που αναλύουμε.


Περί Key Roll Over...

Έχοντας πλέον αναλύσει τους βασικούς τύπους switches, ας μιλήσουμε για το KRO ή Key Roll Over. Το KRO είναι εξίσου σημαντικό στους gamers όσο και τα switches που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σε κρίσιμες στιγμές μέσα σε ένα παιχνίδι, ο παίκτης μπορεί να πατήσει πάνω από 4 κουμπιά την ίδια χρονική στιγμή για να μπορέσει να «αποκτήσει πλήρη έλεγχο του χαρακτήρα του». Τα κοινά πληκτρολόγια μεμβρανών, δεν αντιλαμβάνονται πάνω από 3 χαρακτήρες ταυτόχρονα και έτσι αφήνουν τους παίκτες “στο κρύο του λουτρού” σε τέτοιες καταστάσεις. Πολλά Gaming πληκτρολόγια χρησιμοποιούν λογισμικό για την αντιμετώπιση τέτοιων συνθηκών, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να δοθεί κάποια “native” λύση. Από την άλλη μεριά τα Mechanical Keyboards δεν έχουν περιορισμούς από άποψη τεχνολογίας. Αν το πληκτρολόγιο μας είναι συνδεδεμένο σε Usb port τότε έχουμε στην διάθεσή μας 6 πλήκτρα για ταυτόχρονη χρήση (6KRO), ενώ σε PS2 δεν έχουμε κανένα όριο (NKRO).



Άλλο ένα μηχανικό πληκτρολόγιο βρίσκεται μπροστά μας. Το Quickfire Rapid-i είναι ένα fully-backlighted και fully-mechanical keyboard, στο οποίο η CM Storm έκανε την κλασσική επιλογή των Cherry MX διακοπτών. Η Cherry MX κρατώντας την παράδοση (αλλά όχι την αποκλειστική πατέντα πλέον) που έχει στα πληκτρολόγια για περισσότερο από 60 χρόνια, έχουμε σήμερα μια ολοκληρωμένη συλλογή από switches (διακόπτες) που στοχεύουν σε διαφορετικούς χρήστες και διαφέρουν τόσο στην δύναμη που απαιτείται για να πατηθεί το πλήκτρο, όσο και στον clicky ήχο που παράγουν όταν η εντολή εγγράφεται (key press registered). Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Cooler Master Storm έχει τοποθετήσει στο QuickFire Rapid-i, Cherry MX Brown switches.


Το QuickFire Rapid-i συνεχίζει την παράδοση από τον... "δίδυμο αδελφό" του, το απλό Quickfire Rapid. Κοιτώντας τα δυο αυτά πληκτρολόγια, θα παρατηρήσει πως ένα... "i" αρκεί να διαφοροποιηθούν το ένα από το άλλο. Έτσι το QuickFire Rapid-i πρόκειται για ένα 10 key-less πληκτρολόγιο, με Cherry MX Switches. Εάν δεν γνωρίζετε τι είναι τα 10 key-less πληκτρολόγια, με πολύ σύντομα λόγια πρόκειται για πληκτρολόγια των οποίων έχει αφαιρεθεί ένα σετ πλήκτρων με σκοπό την μείωση του μεγέθους του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που απουσιάζει από το Rapid-i σε σχέση με ένα τυπικό πληκτρολόγιο είναι ολόκληρη η περιοχή του Numpad. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του συνολικού μήκους του πληκτρολογίου, και πιο συγκεκριμένα στα 359mm, διευκολύνοντας έτσι τον χρήστη που δεν έχει ανάγκη όλα τα πλήκτρα του πληκτρολογίου - ναι σωστά καταλάβατε, το QuickFire Rapid-i είναι ένα πληκτρολόγιο βελτιστοποιημένο για Gaming. Ταυτόχρονα, το βάρος του QuickFire Rapid-i παραμένει λίγο πιο κάτω από το Κιλό - και πιο συγκεκριμένα στα 932 γραμμάρια.

CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer


CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and ConquerCM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and ConquerCM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer


CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer


Το QuickFire Rapid-i κυκλοφορεί σε τρεις εκδόσεις, με όλες να διαθέτουν την ίδια εμφάνιση, αλλά υπάρχει η δυνατότητα επιλογής των Cherry MX Switches μεταξύ Red, Blue και Brown (πληροφορίες για τα είδη των switches θα συναντήσετε στην προηγούμενη σελίδα). Στην διάθεσή μας είχαμε το SGK-4040-GKCM1 SKU του πληκτρολογίου, που διαθέτει τους "Καφέ" διακόπτες. Οι Cherry MX Brown switches είναι η "μέση λύση" καθώς κρίνονται ικανοί τόσο για πληκτρολόγηση όσο και για gaming, ενώ δεν παράγουν τον ενοχλητικό, "clicky" ήχο των Blue, ειδικά εάν χρησιμοποιούνται σε περιβάλλον με πολλούς εργαζόμενους. Επιπλέον, οι Brown MX διακόπτες απαιτούν περίπου 55g πίεσης για να ενεργοποιηθεί το πάτημα του πλήκτρου επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα περί πληκτρολόγησης. Όλα τα πλήκτρα είναι Cherry MX Brown, ενώ να σημειώσουμε πως στα μακρύτερα πλήκτρα χρησιμοποιούνται και Cherry Stabilizers.

CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer
Cherry MX Brown Switches


CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer


Το δυνατό σημείο είναι το σύστημα Backlighting του πληκτρολογίου. Πιο συγκεκριμένα, κάθε switch έχει στην διάθεσή του και από μια λυχνία LED, της οποίας ο φωτισμός ποικίλει ανάλογα με το SKU του πληκτρολογίου - στο δικό μας ο οπίσθιος φωτισμός ήταν λευκού χρώματος. Η CM Storm όμως έδωσε ιδιαίτερη βάση στον φωτισμό του Rapid-i, και πιο συγκεκριμένα του διέθεσε 5 διαφορετικά modes λειτουργίας. Τα modes είναι:


  • Mode 1: Gaming Cluster (W, A, S, D, 4 direction keys)
  • Mode 2: Full LED backlight
  • Mode 3: Full LED backlight με breathing effect
  • Mode 4: ActivLite με ενεργοποιημένα πλήκτρα και απλό σβήσιμο μετά το release.
  • Mode 5: ActivLite με ενεργοποιημένα πλήκτρα και fade-away σβήσιμο μετά το release.


CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and ConquerCM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer
CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer


Μέχρι το τρίτο mode όλα φαίνονται τυπικά. Στο τέταρτο όμως παρατηρούμε το μεγαλύτερο feature που ενσωμάτωσε η CM Storm - την λειτουργία ActivLite. Το ActivLite είναι το mode το οποίο σας επιτρέπει να καταγράψετε πόσα ενεργά πλήκτρα επιθυμείτε να παραμένουν φωτιζόμενα κατά την διάρκεια του gaming, ενώ έχετε την δυνατότητα αποθήκευσης έως τεσσάρων διαφορετικών προφίλ. Όλα αυτά μέσω ενός 32bit ARM επεξεργαστή σε συνδυασμό με 128kb μνήμης, εκτός από την ROM η οποία επιτρέπει στο συγκεκριμένο πληκτρολόγιο να λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα σε οποιοδήποτε σύστημα, χωρίς την απαίτηση για έξτρα software στο σύστημα.

CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and ConquerCM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer


Ένα από τα κεντρικά σημεία του QuickFire Rapid-i είναι ίσως απρόσμενο για ένα πληκτρολόγιο. Το "απρόσμενο" πλήκτρο είναι το Pause (Break), ένα πλήκτρο το οποίο χρησιμοποιείται σπάνια στις μέρες μας. Έτσι με τον συνδυασμό Fn+Rec ξεκινάτε την διαδικασία εγγραφής. Έπειτα επιλέγετε κάποιο από τα προφίλ με κάποιο από τα M1-M4 που αντιστοιχούν στα πλήκτρα F9-F12, και το επιλεγμένο προφίλ θα ενεργοποιηθεί και θα αναβοσβήνει. Αυτό που έχετε να κάνετε στην συνέχεια είναι να διαλέξετε οποιαδήποτε από τα πλήκτρα που εσείς επιθυμείτε να παραμείνουν φωτιζόμενα κατά την διάρκεια που το ActivLite είναι ενεργοποιημένο, ενώ το πάτημα εκ νέου του πλήκτρου προφίλ ολοκληρώνει την διαδικασία της εγγραφής!

CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and ConquerCM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer


Στα Function Keys έχουν ενσωματωθεί επίσης μερικές χρήσιμες λειτουργίες. Παραδοσιακά, τα F1-F12 χωρίζονται σε τρεις τετράδες. Το πρώτο σετ χρησιμοποιείται για τις επιλογές του φωτισμού, δηλαδή την ενεργοποίηση - απενεργοποίηση του, την αυξομείωση της έντασης του φωτισμού (παρέχονται 5 διαφορετικές κλίμακες) καθώς και την επιλογή του mode φωτισμού. Στο δεύτερο σετ έχει ενσωματωθεί η λειτουργία "Repeat Rate". Έτσι μέσω των F5 - F8 μπορείτε να επιλέξετε 4 διαφορετικές ταχύτητες ενεργοποίησης του πλήκτρου - 1x, 2x, 4x και 8x, χρήσιμο για επαναλαμβανόμενες εντολές. Στα F9, F10, F11 και F12 υπάρχουν τα προφίλ φωτισμού ActivLite που αναφέραμε νωρίτερα, ενώ τα τα Media Playback Keys (Play-Pause, Stop, Back & Forward) υπάρχουν στα Insert, Delete, Home και End, και τα Volume Controls (Volume Up, Volume Down) στα Page Up και Page Down αντίστοιχα, με το πλήκτρο Mute να απουσιάζει χαρακτηριστικά.

Για την ενεργοποίηση των παραπάνω λειτουργιών απαιτείται ο συνδυασμός με το πλήκτρο Fn που βρίσκεται δίπλα από το δεξί Ctrl. Τέλος, απουσιάζει κάποιο πλήκτρο FN lock όπου θα ενεργοποιούνταν οι έξτρα λειτουργίες χωρίς την ανάγκη πατήματος του Fn πλήκτρου.


Λιτή και απέριττη η κάτω όψη του QuickFire Rapid-i. Δυο ποδαράκια μπορούν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κλίση του πληκτρολογίου, 4 rubber pads θα φροντίσουν για το βέλτιστο grip του QuickFire Rapid-i σε οποιαδήποτε επιφάνεια επαφή. Τέλος, στην δεξιά πλευρά και στο πίσω μέρος του πληκτρολογίου θα συναντήσουμε την μια και μοναδική θύρα microUSB.


Η υποδοχή του USB είναι τοποθετημένη στο κέντρο και κατ' αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται από ποια πλευρά του πληκτρολογίου μπορεί να "βγει" το καλώδιο: είτε παραδοσιακά από το κέντρο, είτε από την δεξιά ή την αριστερή πλευρά του QuickFire Rapid-i, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τον χρήστη σε περίπτωση που τον ενοχλούν οι περίεργες κλίσεις που μπορεί να πάρει το καλώδιο.

CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer


CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and ConquerCM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and ConquerCM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer


Η CM Storm επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει κάποιο USB Hub ή Audio Pass-through. Αντ' αυτού, χρησιμοποίησε ένα micro USB connector το οποίο είναι επιχρυσωμένο. Η επιλογή αυτή δεν είναι και η βέλτιστη επιλογή που θα μπορούσε να γίνει - παρόλο που το καλώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες συσκευές, το βύσμα θεωρώ πως είναι αρκετά μικρό για ένα πληκτρολόγιο καθώς μπορεί να λυγίσει - σπάσει αρκετά ευκολότερα σε σχέση με τα μεγαλύτερου μεγέθους βύσματα. Ίσως θα μπορούσε να έχει γίνει μια καλύτερη επιλογή σε αυτό το κομμάτι! Τέλος, το παρεχόμενο καλώδιο του QuickFire Rapid-i είναι braided και έχει μήκος τα 1,8 μέτρα.

Προχωράμε με την εμπειρία χρήσης του QuickFire Rapid-i!


Εργονομία - Layout
Ας ασχοληθούμε λίγο με την εργονομία του QuickFire Rapid-i. Το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο είναι ένα Ten keyless πληκτρολόγιο, που σημαίνει ότι διαθέτει μερικά πλήκτρα λιγότερα σε σχέση με τα παραδοσιακά Standard 101/102 keyboards. Με την αφαίρεση των "περιττών" πλήκτρων, το QuickFire Rapid-i έχει λιγότερο πλάτος, πράγμα που από άποψης εργονομίας συμφέρει λόγω του μικρότερου ανοίγματος που μπορούν να έχουν τα χέρια του χρήστη.

CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer


Παρότι Ten Keyless, το QuickFire Rapid-i δεν σημαίνει ότι κάνει οικονομία στην έξτρα λειτουργικότητα. Αναφερθήκαμε στην προηγούμενη σελίδα σχετικά με την διάταξη των Function Keys (F1-F12) και τα Special (text) keys και τις πρόσθετες λειτουργίες που προσφέρουν. Εκεί που θα επικεντρωθούμε είναι στην λειτουργικότητά τους: η θέση του Fn Key βρίσκεται δίπλα από το δεξί Ctrl πλήκτρο. Ο συνδυασμός Fn και Function keys είναι αρκετά βολικός, καθότι οι περισσότερες χρήσιμες λειτουργίες βρίσκονται στο δεξί μέρος του πληκτρολογίου, αρκετά κοντά ώστε οι απαιτούμενοι συνδυασμοί να γίνουν μόνο με το ένα χέρι. Ειδικά δε, βολεύει αρκετά η θέση των Media playback & Volume control πλήκτρων, που βρίσκονται αρκετά κοντά στο Fn και κατά συνέπεια είναι ευκολότερη η χρήση με το 1 χέρι.

CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and ConquerCM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer


Κατά τα λοιπά, το typing layout του QuickFire Rapid-i δεν θα μπερδέψει κανέναν. Το Backspace έχει ικανοποιητικό μέγεθος όπως και τα δυο Shift, ενώ το Enter είναι μονής γραμμής και όχι full sized.



Κλείνοντας με αυτό το κεφάλαιο, θα ασχοληθούμε με την θέση των χεριών στο QuickFire Rapid-i. Το κατώτερο ύψος του πληκτρολογίου ανέρχεται στο 1 εκατοστό, ενώ δεν παρέχεται κάποιο wrist wrest. Ως εκ τούτου, ο καρπός είναι πάντα ακουμπισμένος στο γραφείο. Σε κάποιες περιπτώσεις η πολύωρη χρήση μπορεί να κουράσει - τα πάντα είναι όμως θέμα συνήθειας. Την κατάσταση μπορεί να βοηθήσει η αύξηση της κλίσης του πληκτρολογίου μέσω των παρεχόμενων stands.

CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and ConquerCM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer


Πληκτρολόγηση

To QuickFire Rapid-i όσο και αν είναι ένα μηχανικό πληκτρολόγιο, ως Ten keyless έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: Η επεξεργασία κειμένου και γενικότερα οι επαγγελματικές εφαρμογές δεν είναι το ατού του συγκεκριμένου πληκτρολογίου, και το QuickFire Rapid-i δεν είναι προσανατολισμένο γι' αυτή την χρήση. Σε αυτό οφείλεται κυρίως η αφαίρεση του Number Pad. Και ενώ η εισαγωγή απλών αριθμών, όπως πχ passwords είναι εφικτή, η συχνότερη εισαγωγή αριθμών σίγουρα θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς μόνο μέσω του Numpad είναι ταχύτερη διαδικασία. Κατά τα λοιπά, τα arrow keys είναι εκεί και μπορούν να επιτρέψουν τουλάχιστον μια τυπική πληκτρολόγηση σε κείμενο όπου η επεξεργασία χρειάζεται γρήγορες μετακινήσεις του κέρσορα.

Αναφορικά με τα Cherry MX Brown Switches μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι. Η ταχύτητα πληκτρολόγησης ήταν αρκετά καλή, το ίδιο και η ποιότητα και το feedback των συγκεκριμένων πλήκτρων. Τα Brown switches είναι αρκετά μαλακά στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί πάνω τους, ενώ όπως θα δείτε στο παρακάτω γραφικό απαιτείται μόλις 3mm για την ενεργοποίηση του. Το σημείο τερματισμού είναι λίγο παρακάτω και απαιτεί ακόμα 2-3 mm, αλλά είναι και το μόνο σημείο το οποίο θα σας δώσει πολλαπλά πατήματα του ίδιου πλήκτρου. Επίσης αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός της χρήσης των Cherry Stabilizers, όπου στα μακρύτερα πλήκτρα (Space, Shift, Backspace) η αίσθηση του κλικ είναι αρκετά πιο αισθητή.

Η συνολική αίσθηση κινήθηκε σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Η ύπαρξη μεταλλικής πλάκας για την διάχυση του οπίσθιου φωτισμού προσδίδει στιβαρότητα ενώ το βάρος του είναι άμεσα αντιληπτό και προσφέρει μεγαλύτερη ακινησία στο επίπεδο. Τα Cherry MX Brown ίσως έχουν τον καλύτερο συνδυασμό μεταξύ ασκούμενης πίεσης και tacktile feedback. Κατά την πληκτρολόγηση δεν είναι ανάγκη να τερματίσετε το πλήκτρο, αρκεί να συνηθίσετε το σημείο ενεργοποίησης του πλήκτρου, κάτι που μπορεί να αυξήσει και την ταχύτητα πληκτρολόγησης. Επίσης, το feedback μας απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό τα παραπάνω πατήματα πλήκτρων.

Gaming

Δεν είναι απαραίτητο πως ένα gaming πληκτρολόγιο θα σας κάνει απαραίτητα και καλύτερους παίκτες. Όμως αυτό που μπορεί να κάνει είναι να βελτιώσει το γενικότερο experience του χρήστη κατά το gaming. Μπορεί να μην υπάρχουν ενσωματωμένα Macro keys ή reprogrammable buttons, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί ένα εξαιρετικό gaming χειριστήριο. Η διάταξη του πληκτρολογίου προδιαθέτει σαφέστατα την εκτενή χρήση των WASD πλήκτρων σε FPS ή TPS παιχνίδια. Παιχνίδια όμως με εκτενής συνδυασμούς πλήκτρων απέδωσαν εξίσου ικανοποιητικά.

Αυτό που μπορεί να βοηθήσει αρκετά κατά το Gaming είναι η λειτουργία ActivLite. Παρόλο που βρίσκω σχετικά αδιάφορο το γεγονός μεταξύ άμεσου ή fade-away εφέ σβησίματος του φωτισμού, το γεγονός ότι μπορούν να μείνουν ενεργοποιημένα συγκεκριμένα πλήκτρα μπορεί να βοηθήσει αρκετά, ειδικά σε περιπτώσεις εκμάθησης του layout. Για παράδειγμα, στο Watch_Dogs είχα την δυνατότητα να κάνω mapping όλα τα κουμπιά που απαιτούνται για το παιχνίδι. Και παρ' όλο που δεν είναι πολλά και περιορίζονται μόνο στο αριστερό μου χέρι, το ActivLite μου επέτρεψε ταχύτερη επανατοποθέτηση των δαχτύλων μου στα πλήκτρα. Είναι ίσως ένα από τα καλύτερα features του Rapid-i! Η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις χαμηλού ή και μηδενικού φωτισμού.

Αντιθέτως, δεν χρησιμοποίησα και τόσο την λειτουργία repeat rate. Αν και την δοκίμασα, φυσικά. Η ρυθμιζόμενη ταχύτητα μπορεί να βοηθήσει σε παιχνίδια με επαναλαμβανόμενες εντολές που χρειάζεται το "spam" ορισμένων πλήκτρων. Από την άλλη, η υπερβολική ταχύτητα μπορεί να οδηγήσει σε μη επιθυμητά register πλήκτρων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Κλείνοντας, τα Brown Switches βοήθησαν ως κάποιον βαθμό στην αποφυγή των περιττών πλήκτρων. Παράλληλα σε αυτό συνδράμουν και τα έξτρα χαρακτηριστικά του QuickFire Rapid-i όπως το anti-ghosting και το N-Key Rollover.

Ήχος
Τελειώνοντας με την γενική αξιολόγηση, πάμε να δούμε τον ήχο που παρήγαγε το QuickFire Rapid-i. Για να δοκιμάσουμε τον συγκεκριμένο τομέα, πληκτρολογήσαμε σε διάφορα πληκτρολόγια το ίδιο κείμενο:

“Αυτό είναι ένα τεστ κείμενο. Κατά την διάρκεια αυτού του τεστ κειμένου προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τον ήχο που παρήγαγε το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο.”

Την ίδια στιγμή, με την χρήση της εφαρμογής Sound Meter καταγράψαμε στο Smartphone μας τα σχετικά επίπεδα θορύβου που παρήγαγαν τα πληκτρολόγια, όπως επίσης και ένα ηχητικό κλιπ. Το μικρόφωνο τοποθετήθηκε σε απόσταση 1 μέτρου, ενώ το db Meter σε απόσταση 30 εκατοστών.





Ένα μηχανικό πληκτρολόγιο σε αντιπαραβολή με δυο μεμβράνης, ένα με λεπτά πλήκτρα και ένα με κανονικά. Όπως θα παρατηρήσετε από τον παραπάνω πίνακα, το QuickFire Rapid-i παρήγαγε σχεδόν 10dΒ παραπάνω θόρυβο, πράγμα αναμενόμενο για ένα μηχανικό πληκτρολόγιο! Δεν ήταν όμως το πιο θορυβώδες πληκτρολόγιο που συναντήσαμε, καθώς το CM Storm Trigger Z συνεχίζει να είναι σε μια κλίμακα πιο ψηλά λόγω της πιο σκληρής - μεταλλικής υφής και κατασκευής του.


CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer


CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer
Αναμφίβολα δεν έχουμε παράπονο από την Gaming σειρά πληκτρολογίων της CM Storm και κατ' επέκταση από την Cooler Master. Η συγκεκριμένη εταιρία κατάφερε να δημιουργήσει μια "παράδοση" στα μηχανικά πληκτρολόγια, σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα. Η σειρά της μπορεί να θεωρηθεί αρκετά "πλήρης", από τα mainstream πληκτρολόγια μέχρι και τα ten keyless. Η σειρά QuickFire Rapid δεν είναι νέα, αλλά το Rapid-i είναι μια καινούρια προσθήκη στην σειρά.

Για ποιον προορίζεται το Rapid-i τελικά; Το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο προορίζεται αναμφίβολα προς τον Gamer, που έχει το PC του για Gaming και multimedia χρήση. Το QuickFire Rapid-i ως ten keyless keyboard είναι ένα... "πληκτρολόγιο ειδικών περιστάσεων" και δεν σκοπεύει επ' ουδενί να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά πληκτρολόγια. Άλλωστε, η απουσία του Numpad το κάνει να έχει κακές επιδόσεις όσον αφορά τις εφαρμογές παραγωγικότητας. Αλλά εκεί που διαπρέπει είναι η απόδοση του κατά το παιχνίδι. Το Rapid-i έρχεται εξοπλισμένο με χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν την βελτίωση της εμπειρίας. Ένα από αυτά είναι η έξυπνη λειτουργία ActiveLite, η οποία επιτρέπει την ενεργοποίηση του φωτισμού σε συγκεκριμένα πλήκτρα. Έχοντάς το "πακετάκι" με το νέο Watch_Dogs, το QuickFire Rapid-i με βοήθησε αρκετά στην "αποστήθιση" των πλήκτρων που χρειαζόμουν! Παράλληλα, το μικρότερό του μέγεθος με βοήθησε με την εργονομία κατά το παιχνίδι, έχοντας την δυνατότητα να έχω πιο κοντά στο πληκτρολόγιο το ποντίκι, ώστε να μην χρειάζεται να έχω μεγάλο άνοιγμα στα χέρια. Κατά τα λοιπά, η υψηλής ποιότητας κατασκευή του και τα υλικά που χρησιμοποιεί, του προσδίδουν αρκετή στιβαρότητα, καλή αίσθηση και μια νότα... "build to last". Στα αρνητικά του, θα μπορούσα να εστιαστώ κυρίως στην χρήση micro USB θύρας, που είναι ένα από τα πιο εύθραυστα βύσματα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Πρόκειται για μία νέα κυκλοφορία, που ακόμα δεν έχει γίνει listed σε κάποιο Ελληνικό κατάστημα. Μια πρόχειρη αναζήτηση στα Ευρωπαϊκά καταστήματα μας οδηγεί στην εκτιμώμενη τελική τιμή των 99,90?, χωρίς να υπολογίζονται φόροι και άλλα κόστη. Το Rapid-i αγγίζει σε τιμή τα επίπεδα του Trigger-Z και σίγουρα πρόκειται για ένα από τα πιο ακριβά keyboards της κατηγορίας. Αν και δεν βρίσκω τον εαυτό μου συνηθισμένο στην έλλειψη του numpad και ως εκ τούτου δεν θα ήμουν υποψήφιος αγοραστής του, μπορώ να εκτιμήσω τα features που περιλαμβάνει το QuickFire Rapid-i και να το προτείνω στους απανταχού gamers ως ένα πολύ ξεχωριστό gaming πληκτρολόγιο!

CM Storm QuickFire Rapid-i Review: Command and Conquer


[/TD]


[/TR]

[/TABLE]















Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!