Gigabyte Aorus Z270X-Gaming 7 Review
Η "μεσαία" της σειράς Aorus, Ζ270Χ-Gaming 7, μας δείχνει πόσο μπορεί να λάμψει μια μητρική.
Λήξη "συναγερμού", και ώρα για νέες κυκλοφορίες. Στο πλαίσιο της κυκλοφορίας των Z270 μητρικών, που λανσάρονται ταυτόχρονα με τους 7ης Γενιάς Kaby Lake επεξεργαστές, η Gigabyte μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι ρίχνοντας μια νέα σειρά μητρικών στην αγορά η οποία ακούει στο όνομα Aorus, και έχει ως στόχο - ποιον άλλον; - τους high end gamers. Η σειρά κάνει "ποδαρικό" στο 2017 με τρια νέα μοντέλα τα οποία έρχονται για να καλύψουν διαφορετικές απαιτήσεις, χωρίς ωστόσο η μια να υπολείπεται σημαντικά των άλλων από άποψης χαρακτηριστικών.
Σε προηγούμενο review είδαμε με την "μικρή" της σειράς, την Z270X-Gaming 5, και σειρά έχει η "μεσαία" Z270X-Gaming 7.
Με βελτιωμένη αισθητική έρχονται οι συσκευασίες των Aorus μητρικών. Στην Gaming 5 τα περιεχόμενα είναι αρκετά λιτά, όπου συναντάμε 4 SATA καλώδια, ένα καλώδιο για σύνδεση σε RGB LED ταινίες, 2 θέρμιστορ για σύνδεση στην μητρική, ετικέτες και βέλκρο δεματικά καλωδίων όπως επίσης ένα HB SLI bridge και ένα G-Connector για εύκολη σύνδεση των front panel καλωδίων.
Αναβαθμισμένη η αισθητική της νέας Aorus σειράς, η οποία είναι ομοιογενής για τις νέες gaming μητρικές της εταιρίας. Το PCB είναι μαύρο και διαθέτει λευκές γραμμές, ενώ συμπληρώνεται από το λευκό κάλυμα των θυρών, καθώς και τις βουρτσισμένες αλουμινένιες επιφάνειες των heatsinks.
Η εμφάνιση της μητρικής ολοκληρώνεται με τον πλήρη RGB φωτισμό. Η Gaming 7 έχει στην διάθεση της μια πληθώρα από RGB ζώνες, όπως τα heatsinks, τα RAM slots, καθώς και τα PCI slots. Μπορείτε να διαμορφώσετε το δικό σας στυλ φωτισμού μέσα από το συνοδευτικό software αλλά και το BIOS της μητρικής.
Τα 3 PCI x16 slots διαθέτουν φυσικά μεταλλική ενίσχυση. Όσον αφορά τα lanes τους, το πρώτο έχει στην διάθεση του x16 , με το δεύτερο x8 και το 3ο x4, ενώ συμπληρώνονται από 3 x PCI-e x1 slots. Επιπλέον να σημειώσουμε πως η πρώτη x16 θύρα έχει επιπλέον απόσταση σε σχέση με την δεύτερη, δίνοντας έτσι περισσότερο χώρο για dual-GPU configuration.
Από άποψης δυνατοτήτων storage δεν λείπει κάτι. 6 SATA 6 Gbps θύρες, οι οποίες μπορούν να δώσουν έως 3 SATA Express θύρες. Συνοδεύονται από μια U.2 θύρα, καθώς και 2 M.2 NVME θύρες με υποστήριξη M.2 μήκους έως 11 εκατοστά για την πρώτη και 8 για την δεύτερη.
Στο κομμάτι του ήχου, ο Realtek 1220 είναι αυτός που πλαισιώνει το AMP-UP audio της Gaming 7. Η προενίσχυση του ήχου γίνεται από ένα TI NE5532 OP AMP, ενώ συνοδεύεται από 7 gold πυκνωτές στο φιλτράρισμα των συχνοτήτων.
Το κομμάτι της δικτύωσης ολοκληρώνεται από 2 ελεγκτές δικτύου: Τον - νέο - Killer E2500 που συντροφεύεται από το αντίστοιχο software για την βελτιστοποίηση του gaming traffic, ενώ διατίθεται και ο "παραδοσιακός" Intel I-219V.
Φυσικά δεν θα λείψει και το 7 segment debug LED με ένδειξη των κωδικών λειτουργίας του BIOS, για εύκολη αποσφαλμάτωση, καθώς και τα πλήκτρα OC και ECO που θέτουν τον επεξεργαστή στα αντίστοιχα προφίλ.
Rear I/O
Στην πίσω πλευρά, συναντάμε τις εξής διαθέσιμες θύρες I/O:
- 1 x PS/2 keyboard/mouse port
- 1 x USB Type-C
- 1 x USB 3.1 Type-A
- 1 x HDMI
- 1 x DisplayPort
- 3 x USB 3.0
- 2 x USB 2.0
- 2 x RJ-45 (Gigabit Ethernet)
- 1 x optical S/PDIF Out
- 5 x audio jacks (Center/Subwoofer Speaker Out, Rear Speaker Out, Line In, Line Out, Mic In)
Αφαιρώντας τα heatsinks, παρατηρούμε το σύστημα τροφοδοσίας.
Εκεί συναντάμε ένα VRM κύκλωμα 7+2+1+1 φάσεων με την χρήση διπλασιαστών (phase doublers). Με τις βασικές γραμμές τροφοδοσίας να είναι οι VCC (VCore), VCCGT (Graphics core), VCCSA (System Agent) και VCCIO (CPU IO), ο πρώτος επαγωγέας (choke) χρησιμοποιείται για το VCCSA, οι 3 επόμενες φάσεις προορίζονται για το CPU VCCGT, οι επόμενες 4 προορίζονται για το Vcore, ενώ οι εναπομείναντες χρησιμοποιούν από μια φάση έκαστη.
Θέτωντας την μητρική σε λειτουργία, παρατηρούμε το νέο BIOS που προσφέρει η εταιρία. Το BIOS των νέων μητρικών δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, όπως κάνουν οι ανταγωνιστές του χώρου. Πολλές από τις επιλογές είναι υπερβολικά, θα λέγαμε, χωρισμένες σε υπο-μενού, με την διάδραση του ποντικιού να έρχεται σε δεύτερη μοίρα καθώς θα λέγαμε πως βολεύει περισσότερο η χρήση του πληκτρολογίου. Ρίξτε μια ματιά για να καταλάβετε τι εννοούμε.
CPU Support / Socket | LGA 1151 Skylake / Kaby Lake |
Memory Spec | 4 slots (Max 64 GB) Dual Channel Up to DDR4 4000MHz
|
Expansion slots | 3 x PCI Express Gen 3 x16 3 x PCI Express Gen 3 x1 |
Storage | 6 x SATA 6Gbps 1 x U.2 2 x M.2 3 x SATA Express |
Audio | 7.1 Surround |
GoriLLakoS
Γιιιια δώστε μας input
Nickzzz
On 7/1/2017 at 2:12 PM, GoriLLakoS said:Γιιιια δώστε μας input
Πως και βάλατε όλες τις μετρήσεις σε μία σελίδα;
GoriLLakoS
On 9/1/2017 at 9:58 PM, Nickzzz said:
Πως και βάλατε όλες τις μετρήσεις σε μία σελίδα;
Ο κόσμος φαίνεται πως "σνομπάρει" πλέον τα "πολλά γραπτά".
Θα φτιάξουμε ένα θέμα που θα αναλύουμε γιατί μετράμε τι και τι σημαίνει το καθένα και θα το λινκάρουμε κάθε φορά στα reviews.
Ο κόσμος θέλει video και εικόνες. Όποιος έχει απορία ρωτάει αν και με το θέμα που θα φτιάξουμε δεν θα έχει απορίες άμα το διαβάσει. Σε λίγο καιρό θα περάσουμε σε μια σελίδα όλο το review που είναι περισσότερο 2017 και λιγότερο πολλές σελίδες που θυμίζει 2010.
venisk
Συμφωνώ απόλυτα, ποτέ δεν συμπάθησα το πολύ μπλα μπλά σε κανένα review πουθενά