Gigabyte Aorus Z270X-Gaming 9 Review
Η Gigabyte το... "παρακάνει", με την πλούσια σε χαρακτηριστικά Z270X-Gaming 9.
Με τις Z270-X Gaming 5 και Z270X-Gaming 7, η νέα σειρά Aorus κάνει το ντεμπούτο της στην Z270 πλατφόρμα, η οποία κυκλοφορεί και επίσημα από την έλευση των Kaby Lake επεξεργαστών. Είναι προφανές όμως πως η Gigabyte δεν θα άφηνε... λειψή την σειρά, χωρίς κάποιο enthusiast μοντέλο το οποίο θα πρέπει να θεωρείται ολοκληρωμένο σε χαρακτηριστικά - απ' όλες τις απόψεις.
Αυτήν την ολοκληρωμένη μητρική από την εταιρία, την συναντάμε στην όψη της Ζ270Χ-Gaming 9.
Με βελτιωμένη αισθητική έρχονται οι συσκευασίες των Aorus μητρικών. Στην Gaming 9, πάντως, η συσκευασία παρέχει όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα - κάτι που προϊδεάζει εμφανώς για το πλήθος των χαρακτηριστικών της. Έτσι, συναντάμε 6, καλαίσθητα, braided SATA καλώδια, το nickel I/O shield, βέλκρο δεματικά καλωδίων, 2 καλώδια για την σύνδεση με RGB LED ταινίες, 1 κεραία για το WiFi module, καθώς και 4 (!) SLI bridges όλων των μεγεθών.
Και επειδή μια φωτογραφία δεν τα χωράει όλα, συνεχίζοντας βρίσκουμε ένα ανταλλακτικό ακρυλικό κάλυμμα για τον φωτισμό, θέρμιστορ για ανίχνευση θερμοκρασιών, αυτοκόλλητες ετικέτες καλωδίων, το G-Connector για την σύνδεση των καλωδίων του front panel, παρέα φυσικά με το απαραίτητο εγχειρίδιο χρήσης και το DVD με τους Drivers.
Αυτό που κάνει όμως την διαφορά στην Z270X-Gaming 9, έναντι των μικρότερων μητρικών, είναι το μεγαλύτερο κύκλωμα VRM τροφοδοσίας των 22, παρακαλώ, φάσεων. Όπως αντιλαμβάνεστε ένα απλό heatsink δεν αρκεί, και έτσι η Gigabyte συνεργάστηκε με την EK waterblocks όπου και σχεδίασαν το υβρίδιο ψύκτρας/waterblock που ψύχει ενεργά το VRM καθώς και το PLX κύκλωμα.
Η εμφάνιση της μητρικής ολοκληρώνεται με τον πλήρη RGB φωτισμό. Η Gaming 9 έχει στην διάθεση της μια πληθώρα από RGB ζώνες, όπως τα heatsinks, τα RAM slots, καθώς και τα PCI slots. Μπορείτε να διαμορφώσετε το δικό σας στυλ φωτισμού μέσα από το συνοδευτικό software αλλά και το BIOS της μητρικής.
Τα 4 PCI x16 slots διαθέτουν φυσικά μεταλλική ενίσχυση. Όσον αφορά τα lanes τους, τα 2 πρώτα έχουν στην διάθεση τους x16 ταχύτητα, ενώ τα υπόλοιπα 2 x8. Για να επιτευχθεί η χρήση περισσότερων lanes, χρησιμοποιείται το PLX κύκλωμα που δίνει "εικονικά" lanes στις PCI θύρες. Τέλος συμπληρώνονται από 2 συμβατικά PCI-e x1 slots.
Από άποψης δυνατοτήτων storage δεν λείπει κάτι. 8 SATA 6 Gbps θύρες, οι οποίες μπορούν να δώσουν έως 3 SATA Express θύρες. Συνοδεύονται από δύο U.2 θύρες, καθώς και 2 M.2 NVME θύρες με υποστήριξη M.2 μήκους έως 11 εκατοστά για την πρώτη και 8 για την δεύτερη. Αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός πως η Gigabyte δίνει την δυνατότητα για RAID 0 με 3 U.2 δίσκους, ένας εκ των οποίων όμως θα πρέπει να λειτουργήσει μέσω της πρώτης M.2 θύρας με την χρήση του αντίστοιχου μετατροπέα - ο οποίος όμως δεν παρέχεται στην συσκευασία.
Στο κομμάτι του ήχου, ο Creative Sound Core 3D είναι αυτός που πλαισιώνει το AMP-UP audio της Gaming 9. Η προενίσχυση του ήχου γίνεται από 2 x JRC NJM2114 και 1 x TI Burr Brown OPA2134 OP AMP, ενώ συνοδεύεται από τους gold πυκνωτές καθώς και τους ξεχωριστούς WIMA πυκνωτές στο φιλτράρισμα των συχνοτήτων.
Το κομμάτι της δικτύωσης ολοκληρώνεται από 2 ελεγκτές δικτύου: Τον - νέο - Killer E2500 που συντροφεύεται από το αντίστοιχο software για την βελτιστοποίηση του gaming traffic, ενώ διατίθεται και ο "παραδοσιακός" Intel I-219V.
Όμως, δεν λείπει και η ασύρματη συνδεσιμότητα, με τον Killer Wireless-AC 1535 να παρέχει υποστήριξη για WiFi 802.11a/b/g/n/ac, με μέγιστο ρυθμό διαμεταγωγής τα 867Mbps, ενώ προστίθεται και η Bluetooth 4.1 συνδεσιμότητα.
Φυσικά δεν θα λείψει και το 7 segment debug LED με ένδειξη των κωδικών λειτουργίας του BIOS, η οποία συμπληρώνεται από τα έξτρα διαγνωστικά LED λειτουργίας που βρίσκονται πάνω στο PCB, για εύκολη αποσφαλμάτωση. Επιπλέον, παρέχονται και τα πλήκτρα Power και OC - ECO που θέτουν τον επεξεργαστή στα αντίστοιχα προφίλ.
Rear I/O
Στην πίσω πλευρά, συναντάμε τις εξής διαθέσιμες θύρες I/O:
- 1 x PS/2 keyboard/mouse port
- 1 x USB Type-C
- 1 x USB 3.1 Type-A
- 1 x HDMI
- 1 x DisplayPort
- 3 x USB 3.0
- 2 x USB 2.0
- 2 x RJ-45 (Gigabit Ethernet)
- 1 x optical S/PDIF Out
- 5 x audio jacks (Center/Subwoofer Speaker Out, Rear Speaker Out, Line In, Line Out, Mic In)
Αφαιρώντας τα heatsinks, παρατηρούμε το σύστημα τροφοδοσίας.
Εκεί συναντάμε ένα VRM κύκλωμα 22 φάσεων με την χρήση διπλασιαστών (phase doublers). Με τις βασικές γραμμές τροφοδοσίας να είναι οι VCC (VCore), VCCGT (Graphics core), VCCSA (System Agent) και VCCIO (CPU IO), ο πρώτος επαγωγέας (choke) χρησιμοποιείται για το VCCSA, οι επόμενες φάσεις προορίζονται για το CPU VCCGT και το Vcore.
Το κύκλωμα VRM καταλαμβάνει σημαντικό χώρο στο PCB της Gaming 9.
Θέτωντας την μητρική σε λειτουργία, παρατηρούμε το νέο BIOS που προσφέρει η εταιρία. Το BIOS των νέων μητρικών δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, όπως κάνουν οι ανταγωνιστές του χώρου. Πολλές από τις επιλογές είναι υπερβολικά, θα λέγαμε, χωρισμένες σε υπο-μενού, με την διάδραση του ποντικιού να έρχεται σε δεύτερη μοίρα καθώς θα λέγαμε πως βολεύει περισσότερο η χρήση του πληκτρολογίου. Ρίξτε μια ματιά για να καταλάβετε τι εννοούμε.
CPU Support / Socket | LGA 1151 Skylake / Kaby Lake |
Memory Spec | 4 slots (Max 64 GB) Dual Channel Up to DDR4 4000MHz |
Expansion slots | 4 x PCI Express Gen 3 x16 2 x PCI Express Gen 3 x1 |
Storage | 8 x SATA 6Gbps 2 x U.2 2 x M.2 3 x SATA Express |
Audio | 7.1 Surround |
GoriLLakoS