ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical

Τα μηχανικά πληκτρολόγια θα πρέπει να θεωρούνται ένα από τα περιφερειακά που θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ένας gamer. Δεν είναι μόνο η χρήση μηχανικών διακοπτών, ούτε η προσθήκη προγραμματιζόμενων πλήκτρων τα μεμονωμένα στοιχεία τα οποία θα κάνουν την διαφορά, αλλά η συνολική παρουσία ενός έξυπνου, προγραμματιζόμενου και με στιβαρή κατασκευής πληκτρολόγιο βελτιώνει δραματικά την gaming εμπειρία για κάποιον που χρησιμοποιεί αρκετά το πληκτρολόγιο του.


Τα μηχανικά πληκτρολόγια θα πρέπει να θεωρούνται ένα από τα περιφερειακά που θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ένας gamer. Δεν είναι μόνο η χρήση μηχανικών διακοπτών, ούτε η προσθήκη προγραμματιζόμενων πλήκτρων τα μεμονωμένα στοιχεία τα οποία θα κάνουν την διαφορά, αλλά η συνολική παρουσία ενός έξυπνου, προγραμματιζόμενου και με στιβαρή κατασκευής πληκτρολόγιο βελτιώνει δραματικά την gaming εμπειρία για κάποιον που χρησιμοποιεί αρκετά το πληκτρολόγιο του.

Τα Battlenet Internet Stations βρέθηκαν στην αναζήτηση της απαραίτητης συνοδείας για τα gaming συστήματα τους - εκεί όπου ένα μηχανικό πληκτρολόγιο θα πρέπει να αντέξει τις... κακουχίες των απαιτητικών gamers που ασχολούνται με το competitive επίπεδο. Εν τέλει, κατέληξαν στην επιλογή της ASUS, η οποία έχει μπει με την σειρά της στο "παιχνίδι" των gaming περιφερειακών, και από την Republic of Gamers συλλογή τους δεν θα μπορούσε να λείπει ένα μηχανικό πληκτρολόγιο. Αυτό είναι το ROG GK2000 Horus.

Αν και δεν έφτασε στα εργαστήρια του HwBox με την πλήρη του συσκευασία, αρκεί να αναφέρουμε πως εντός αυτής ο κάτοχος θα συναντήσει μια υφασμάτινη τσάντα μεταφοράς αρκετά καλής ποιότητας, σε συνδυασμό με μια πληθώρα από ανταλλακτικά keycaps τα οποία αφορούν τα προγραμματιζόμενα πλήκτρα. Επίσης, το ROG GK2000 Horus συνοδεύεται από ένα έξτρα smartphone/tablet holder, το οποίο δυστυχώς δεν είχαμε στην διάθεση μας.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanicalASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanicalASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



Βγάζοντας το ROG GK2000 Horus από την θήκη μεταφοράς, είμαστε έτοιμοι να του ρίξουμε μια ολοκληρωμένη ματιά - αλλά πρώτα προηγείται μια υπενθύμιση του τι συμβαίνει στον χώρο των μηχανικών πληκτρολογίων.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical

 



ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanicalΤα μηχανικά πληκτρολόγια δεν ενσωματώνουν κάποια νέα τεχνολογία. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να τα είδαμε στις αγορές, αλλά ανέκαθεν κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας! Βέβαια, το υψηλό κόστος κατασκευής τους, έκανε τις εταιρίες να παράγουν μαζικά τα πληκτρολόγια μεμβρανών, με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος της αγοράς να μην έχει καν ακούσει για τα μηχανικά πληκτρολόγια. Τα τελευταία χρόνια όμως, με τις απαιτήσεις των Gamers να έχουν ανέβει και με τα κοινά πληκτρολόγια να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές, οι κατασκευάστριες εταιρείες μπήκαν σε σκέψεις για το επόμενο βήμα στα Gaming Keyboards. Με αυτόν τον τρόπο, η δημιουργία μηχανικών πληκτρολογίων ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, όπου καθημερινά βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρίες να κατασκευάζουν πληκτρολόγια αυτού τύπου. Πως όμως δουλεύουν τα μηχανικά πληκτρολόγια και ποια χαρακτηριστικά τα διαφοροποιούν από αυτά των μεμβρανών;

Τα μηχανικά πληκτρολόγια, βασίζονται στη χρήση ενός ελατηρίου κάτω από κάθε πλήκτρο τους. Στο εσωτερικό των πλήκτρων (switch), υπάρχει ένα ελατήριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κατοχύρωση της εντολής. Η διαφορά από τα Membrane (μεμβράνη) ή τα Rubber Dome (καουτσούκ) keyboard, σε έναν απλό χρήστη μπορεί να είναι από αισθητή, έως μηδαμινή ή και ανούσια. Ένας φανατικός Gamer όμως, δίχως υπερβολή, θα καταλάβει την διαφορά σε κλάσματα δευτερολέπτου. Εκτός από τον χαρακτηριστικό ήχο που έχουν τα μηχανικά πληκτρολόγια, η αμεσότητα που δίνουν στον χρήστη είναι κάτι μοναδικό. Η απόσταση η οποία χρειάζεται για να δοθεί η εντολή του πατήματος είναι αισθητά μικρότερη, δίνοντας την δυνατότητα στον gamer να χρησιμοποιεί παραπάνω πλήκτρα το δευτερόλεπτο. Όσοι βρίσκεστε έξω από τον χορό και νομίζεται πως όλα αυτά είναι υπερβολικά, καλύτερα να ρωτήσετε κάποιον Gamer. Ένα από τα κλασικά παράπονα των παικτών FPS (First Person Shooter) είναι η καθυστέρηση απόκρισης του πλήκτρου. Έτσι χάνονται πολύτιμα ms τα οποία ισοδυναμούν σε “deaths”!

Έχοντας μιλήσει πιο πάνω για τα switches, καλό θα ήταν στο συγκεκριμένο σημείο να αναλύσουμε τα διάφορα είδη που υπάρχουν. Από τη στιγμή που τα μηχανικά πληκτρολόγια απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό, θα πρέπει να μπορούν να τους προσφέρουν την δυνατότητα παραμετροποίησης. Δίχως αυτήν, οι παίκτες δεν θα μπορέσουν να νιώσουν το keyboard σαν προέκταση του χεριού τους. Συνεπώς, οι διακόπτες παίζουν μεγάλο ρόλο στον «χαρακτήρα» του πληκτρολογίου.

Η Cherry, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής switch γερμανικής προέλευσης. Αυτή συνεργάζεται με τους περισσότερους κατασκευαστές πληκτρολογίων, παρέχοντάς τους ποιοτικούς διακόπτες για όλες τις ανάγκες. Ανάμεσα στα πολλά είδη διακοπτών που προσφέρει η Cherry, εμείς θα αναλύσουμε την σειρά MX, την Gaming δηλαδή σειρά, την οποία φοράνε τα πληκτρολόγια που θα μας απασχολήσουν.

Η Cherry παρέχει πέντε ειδή MΧ διακοπτών:

 


Cherry MX Brown Switches

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical

Τα κύρια χαρακτηριστικά των διακοπτών είναι το βάρος πίεσης, η απόσταση πίεσης, ο ήχος και το tactile. Το τελευταίο χαρακτηριστικό το βρίσκουμε στους Brown, White και Blue switches και στην ουσία είναι ένα feedback του διακόπτη στον χρήση για το πως πατήθηκε το πλήκτρο. Συγκεκριμένα, οι καφέ διακόπτες έχουν βάρος πίεσης 45g και η απόσταση που χρειάζεται για να δοθεί η εντολή του πλήκτρου είναι 2mm. Θεωρούνται γενικού τύπου διακόπτες, έχοντας χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν είτε στο Gaming, είτε στην καθημερινή χρήση.

Cherry MX Black Switches

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical

Cherry MΧ Black βρίσκονται στην κατηγορία των Linear switches, το οποίο σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο κατά την πίεση του πλήκτρου. Θεωρούνται Gaming switches καθώς χρειάζεται αισθητή πίεση (40-80g) για την κατοχύρωση της εντολής και έτσι δεν είναι τα ιδανικά για γράψιμο κειμένων. Η απόσταση που χρειάζεται για την ενεργοποίηση του γράμματος είναι 2mm. Ένα από τα χαρακτηριστικά των μαύρων διακοπτών είναι η smooth επαναφορά τους, καθώς το σημείο ενεργοποίησης ταυτίζεται με το σημείο επαναφοράς τους.

Cherry MX Red Switches



Τα MX Red switches είναι φτιαγμένα για Gaming. Με την πίεση να πέφτει στα 45g από τα MΧ Black, τα κόκκινα switches διακρίνονται για την αμεσότητα τους, που σε συνδυασμό με την απόσταση ενεργοποίησης των 2mm, βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις των Gamers. Εδώ, να επισημάνουμε πως καλό θα ήταν πριν τα αγοράσετε, να μπείτε στην διαδικασία της δοκιμής, καθώς είναι αρκετά «ελαφριά» συγκριτικά τόσο με τα υπόλοιπα switches όσο και με τα άλλα πλήκτρα των keyboard, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα για παράδειγμα στη συγγραφή κειμένων.

Cherry MΧ White Switches

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical

Άλλο ένα tactical switch. Οι λευκοί διακόπτες έχουν το σκληρότερο ελατήριο στην σειρά MΧ. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η πίεση, αφού χρειάζονται 55g κατά την ενεργοποίηση του διακόπτη. Επίσης, η έντονη αίσθηση του εμποδίου (tactile) τους κάνει αρκετά ιδιαίτερους συγκριτικά με τα υπόλοιπα switches. Είναι αρκετά δυσεύρετοι, αφού λίγες εταιρίες τους παρέχουν με τα πληκτρολόγια τους.

Cherry MX Blue Switches

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical

Τέλος αφήσαμε τα «κουμπιά της γραφομηχανής». Έχοντας τον πιο ιδιαίτερο θόρυβο, τα Blue Switches είναι ιδανικά για γράψιμο μεγάλων κειμένων. Έχουν και αυτά feedback μέσου του tactile και εάν δεν έχετε πρόβλημα με τον ήχο τους μπορούν να σας κάνουν να λατρέψετε. Πίεση ενεργοποίησης 50g, 2mm απόσταση ενεργοποίησης και έναν ιδιαίτερο ήχο κατά το πάτημα (ή αλλιώς "Clicky") είναι τα χαρακτηριστικά του τελευταίου switch που αναλύουμε.



Περί Key Roll Over...

Έχοντας πλέον αναλύσει τους βασικούς τύπους switches, ας μιλήσουμε για το KRO ή Key Roll Over. Το KRO είναι εξίσου σημαντικό στους gamers όσο και τα switches που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σε κρίσιμες στιγμές μέσα σε ένα παιχνίδι, ο παίκτης μπορεί να πατήσει πάνω από 4 κουμπιά την ίδια χρονική στιγμή για να μπορέσει να «αποκτήσει πλήρη έλεγχο του χαρακτήρα του». Τα κοινά πληκτρολόγια μεμβρανών, δεν αντιλαμβάνονται πάνω από 3 χαρακτήρες ταυτόχρονα και έτσι αφήνουν τους παίκτες “στο κρύο του λουτρού” σε τέτοιες καταστάσεις. Πολλά Gaming πληκτρολόγια χρησιμοποιούν λογισμικό για την αντιμετώπιση τέτοιων συνθηκών, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να δοθεί κάποια “native” λύση. Από την άλλη μεριά τα Mechanical Keyboards δεν έχουν περιορισμούς από άποψη τεχνολογίας. Αν το πληκτρολόγιο μας είναι συνδεδεμένο σε Usb port τότε έχουμε στην διάθεσή μας 6 πλήκτρα για ταυτόχρονη χρήση (6KRO), ενώ σε PS2 δεν έχουμε κανένα όριο (NKRO).



Με έναν εμφανώς επιθετικό σχεδιασμό, το ROG GK2000 Horus ξεχωρίζει με την συνολική παρουσία του να ξεφεύγει από τους παραδοσιακούς σχεδιασμούς πληκτρολογίων. Στον σκελετό του θα συναντήσουμε την αλουμινένια επιφάνεια, η οποία έρχεται σε μαύρο brushed aluminium σχεδιασμό, την ίδια στιγμή που μερικές συνοδευτικές επιφάνειες αλουμινίου σε γκρι χρώμα ολοκληρώνουν το σχεδιασμό του, αυξάνοντας ελαφρώς και τις διαστάσεις του.

Μιλώντας για διαστάσεις, το ROG GK2000 Horus φτάνει τα 52.65 εκατοστά σε μήκος, με το πλάτος να φτάνει τα 17 ενώ το ύψος του ανέρχεται έως και τα 4.9 cm. Η μεγάλη του παρουσία αντικατοπτρίζεται και στο βάρος του, το οποίο αγγίζει τα 1700 γραμμάρια στο σύνολο του.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



Το ASUS ROG GK2000 Horus κυκλοφορεί σε μια μόλις έκδοση, η οποία χρησιμοποιεί τους Cherry MX Red διακόπτες. Οι Cherry MX Red switches είναι η "μέση λύση" καθώς κρίνονται ικανοί τόσο για πληκτρολόγηση όσο και για gaming, την ίδια στιγμή που δεν παρέχουν tactile feedback όπως αρκετοί από τους υπόλοιπους διακόπτες. Επιπλέον, οι Red διακόπτες απαιτούν περίπου 45g πίεσης για να ενεργοποιηθεί το πάτημα του πλήκτρου επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα περί πληκτρολόγησης. Όλα τα πλήκτρα είναι Cherry MX Red, ενώ να σημειώσουμε πως στα μακρύτερα πλήκτρα χρησιμοποιούνται και Cherry Stabilizers. Στην περίπτωση του ROG GK2000 Horus η ASUS χρησιμοποιεί το παραδοσιακό housing των Cherry MX διακοπτών, με τον φωτισμό να γίνεται μέσω ενός LED ο οποίος ενσωματώνεται στην πάνω πλευρά του κάθε housing.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



Συνεπώς, προκύπτει πως το ROG GK2000 Horus διαθέτει πλήρη φωτισμό, που έρχεται σε ένα χρώμα - το κόκκινο. Όλα τα πλήκτρα είναι ανεξάρτητα φωτιζόμενα, ενώ παρέχονται διαφορετικά εφέ φωτισμού όπως και 4 επίπεδα φωτεινότητας.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



Όλες οι λειτουργίες του ROG GK2000 Horus που αφορούν τον φωτισμό αλλά και τον έλεγχο των Macro keys γίνονται μέσω της μονάδας MCU, ενός 32bit ARM Cortex επεξεργαστή, ο οποίος επίσης συντροφεύεται από 4MB ενσωματωμένης μνήμης, ούτως ώστε τα αποθηκευμένα προφίλ καθώς και τα Macro keys να αποθηκεύονται στο πληκτρολόγιο, ούτως ώστε να μην είναι αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός των λειτουργιών κάθε φορά που το πληκτρολόγιο μεταφέρεται.

Επιπλέον, το ROG GK2000 Horus διαθέτει και ένα αρκετά πλατύ wrist rest, το οποίο έχει πλήρως πλαστική κατασκευή για όσους επιθυμούν μικρότερη γωνία στους καρπούς τους.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanicalASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanicalASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



Στο δεύτερο σετ έχει ενσωματωθεί η λειτουργία "Repeat Rate". Έτσι μέσω των F5 - F8 μπορείτε να επιλέξετε 4 διαφορετικές ταχύτητες ενεργοποίησης του πλήκτρου - 1x, 2x, 4x και 8x, χρήσιμο για επαναλαμβανόμενες εντολές.

Μιλώντας για Macro keys, το ROG GK2000 Horus έχει στο σύνολο του 16 πλήρως προγραμματιζόμενα πλήκτρα. Η βασική σειρά πλήκτρων βρίσκεται στα αριστερά του πληκτρολογίου όπου και συναντάμε τα πλήκτρα M1-M4, με το ML πλήκτρο στην κορυφή να χρησιμοποιείται ως διακόπτης επιλογής μεταξύ των 3 προφίλ που μπορεί να αποθηκεύσει το πληκτρολόγιο, ενώ μια σειρά από λυχνίες δείχνουν πιο προφίλ είναι ενεργοποιημένο. Τα 4 πρώτα προγραμματιζόμενα πλήκτρα είναι αυτόνομα και δεν θα χρειαστεί ο συνδυασμός κάποιου άλλου πλήκτρου για να εκτελέσουν την εντολή τους.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanicalASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



Από την άλλη πλευρά, τα υπόλοιπα 12 πλήκτρα βρίσκονται ενσωματωμένα στα F πλήκτρα. Για τον προγραμματισμό όλων των Macro keys απαιτείται το παρεχόμενο software που θα εξετάσουμε στην συνέχεια, ενώ για τα M5 έως M16 πλήκτρα απαιτείται ο συνδυασμός του FN πλήκτρου.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως τα πλήκτρα F7 έως F12 έχουν περαιτέρω λειτουργίες ενσωματωμένες. Για αρχή, το F7 εναλλάσσει μεταξύ των 7 διαφορετικών εφέ φωτισμού, ενώ το F8 αναλαμβάνει την εκκίνηση του default media player. Η τελευταία "τετράδα" F9 - F12 να έχει ενσωματωμένα τα playback keys (Play/Pause, Stop, Backward, Forward). Εάν δεν προγραμματίσετε τα πλήκτρα F7 έως F12, τότε αυτά θα εκτελούν τις default λειτουργίες τους που αναγράφονται.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanicalASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



Στην δεξιά πλευρά του πληκτρολογίου συναντάμε μερικά έξτρα στοιχεία. Εκεί διακρίνονται οι 2 ροδέλες, με την πρώτη να αφορά την ρύθμιση των επιπέδων φωτισμού, ενώ η δεξιά αφορά την ρύθμιση της στάθμης του ήχου. Πατώντας το πλήκτρο προς τα μέσα, παρέχεται και η λειτουργία για σίγαση (Mute).

Τέλος, δυο ακόμα πλήκτρα ξεχωρίζουν. Το RoG πλήκτρο δεν είναι κάτι περισσότερο από την λειτουργία ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του Windows Key, για αποτροπή των ατυχών πατημάτων, με την ένδειξη να εμφανίζεται στο αναβόσβημα του ίδιου του Win Key. Επιπλέον, στο -σχετικά άχρηστο - Pause/Break πλήκτρο ενσωματώνεται και η λειτουργία NKRO (N-Key Roll Over), με την λειτουργία να ενεργοποιείται με τον συνδυασμό του FN πλήκτρου, ενώ η ένδειξη γίνεται στο ίδιο το κουμπί - όταν το NKRO είναι ενεργοποιημένο τότε το πλήκτρο φωτίζεται.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanicalASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanicalASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



Στην πίσω πλευρά του ROG GK2000 Horus συναντάμε μερικά χρήσιμα pass-throughs. Το ένα pass through επιτρέπει την απευθείας σύνδεση ακουστικών και μικροφώνου πάνω στο πληκτρολόγιο, ενώ το δεύτερο είναι 2 συνοδευτικές USB 2.0 θύρες οι οποίες είναι χρήσιμες για την σύνδεση λοιπών περιφερειακών - όπως ποντίκι ή κάποιο USB flash drive.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanicalASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanicalASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



Πέρα από τα 2 πλαστικά ποδαράκια που προσφέρουν κλίση στο πληκτρολόγιο, η κάτω πλευρά του ROG GK2000 Horus είναι αρκετά απλοϊκή, με τα ελαστικά pads να βελτιώνουν το grip με την επιφάνεια τοποθέτησης, ενώ παρατηρούμε πως το - παχύ - braided καλώδιο προεκτείνεται ελαφρώς πιο εσωτερικά από το πληκτρολόγιο.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanicalASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanicalASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



Το παχύ braided καλώδιο δεν είναι τυχαίο, καθώς μέσα από αυτό καταλήγουν 4 απολήξεις: 2 USB βύσματα τα οποία προσφέρουν την τροφοδοσία και επικοινωνία με το σύστημα αλλά και την υποστήριξη του hub που βρίσκεται στο πίσω μέρος, όπως επίσης και δυο audio jacks τα οποία συνδέονται απ' ευθείας στις αντίστοιχες θύρες της κάρτας ήχου.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanicalASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



Μετά την παρουσίαση, ας δούμε και τις εμπειρίες που αποκομίσαμε κατά την διάρκεια χρήσης του ROG GK2000 Horus.



Software
Τι θα ήταν ένα εξειδικευμένο gaming πληκτρολόγιο, χωρίς την συνοδεία του απαραίτητου software διαχείρισης; Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα βασικά στοιχεία του ROG GK2000 Horus software.

Η αρχική οθόνη μας μεταφέρει απ' ευθείας στην διαχείριση και δημιουργία των προφίλ. Μέσα από την οθόνη έχουμε την δυνατότητα δημιουργίας και επεξεργασίας πολλών διαφορετικών προφίλ, με τα 10 εξ' αυτών να είναι άμεσα διαχειρίσιμα από το software.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



Στην δεύτερη οθόνη, μας δίνεται η δυνατότητα πλήρους προγραμματισμού ή αλλαγής λειτουργίας των πλήκτρων. με τις βασικές επιλογές να είναι Mouse, Computer ή Media funciton, Internet, λειτουργία για rapid fire (3 ή 5 φορές), επιλογή macro λειτουργίας, χρήση ως επιλογή profile switch, καθώς και ρύθμιση του φωτισμού. όλα τα πλήκτρα μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να αντικαταστήσουν κάποια άλλα υπάρχοντα, ή να προστεθούν λειτουργίες επάνω τους.

Ορίζοντας ένα πλήκτρο ως Macro μας δίνεται η δυνατότητα για μονή ενεργοποίηση, λειτουργία loop μέχρι το επόμενο πάτημα του ίδιου πλήκτρου, λειτουργία επανάληψης σε συγκεκριμένο αριθμό ή επανάληψη όσο το πλήκτρο είναι πατημένο.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



Στην καρτέλα του φωτισμού έχουμε την δυνατότητα να δούμε μερικά από τα προ-εγκατεστημένα εφέ, όπου συναντάμε τα Pulse, chase, wave, firefly και blitz, ενώ δίνεται η δυνατότητα για δημιουργία custom φωτισμού, η οποία περιορίζεται στην επιλογή των πλήκτρων, την προσθήκη breathing effect καθώς και τον χρόνο διάρκειας του φωτισμού.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical

 

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



Η καρτέλα macrο εκκινεί ένα έξτρα παράθυρο που είναι το macro studio. Έτσι, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο macro function και να καταγράψουμε πλήκτρα του πληκτρολογίου αλλά και του ποντικιού, καθώς και να εισάγουμε περαιτέρω χρόνους καθυστέρησης. Τα εκάστοτε macros που δημιουργούμε μπορούν στη συνέχεια να ανατεθούν σε οποιοδήποτε πλήκτρο επιλέξουμε.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



Στην τελευταία καρτέλα μπορούμε να συνδέσουμε κάποιο προφίλ με μια συγκεκριμένη εφαρμογή, να περάσουμε στο πληκτρολόγιο κάποιο προφίλ από αυτά που δημιουργήσαμε, καθώς και να ελέγξουμε το polling rate του ROG GK2000 Horus το οποίο εξ' ορισμού είναι στα 1000Hz.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



Σε γενικές γραμμές, το συνοδευτικό software κάνει τα απαραίτητα και φροντίζει να διαχειρίζεται όλα τα χαρακτηριστικά που προσφέρει το πληκτρολόγιο. Το UI του είναι σχετικά απλό, αν και θα χρειαστεί μερική εξοικείωση και μια ματιά στο manual ώστε να μην ψάχνουμε για πληροφορίες. Αν θα θέλαμε κάτι να βελτιωθεί, καλό θα ήταν το layout του πληκτρολογίου να εμφανίζεται με πιο έντονη και ευδιάκριτη παρουσία.

User Experience

Αν και το ROG GK2000 Horus μας ήρθε με Ιταλική διάταξη πληκτρολογίου, αυτό δεν μας εμπόδισε να εκτελέσουμε όλες τις βασικές λειτουργίες.

Κατά την έντονη πληκτρολόγηση, το ROG GK2000 Horus έδειξε ένα αρκετά καλό built quality, με τα πλήκτρα να παράγουν έναν βαθύ ήχο ο οποίος σαφώς επηρεάζεται από την πλάκα αλουμινίου που συναντάμε στον σκελετό του. Το layout είναι αρκετά ικανοποιητικό για τους απαιτητικούς της πληκτρολόγησης, αν και κατά το gaming το μεγαλύτερο πλάτος του πληκτρολογίου ίσως αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα επιλογής. Ένα σημείο το οποίο διαπίστωσα κατά την δική μου χρήση, είναι πως στα "αυθόρμητα", χωρίς να κοιτάζω το πλήκτρο, πατήματα του Esc, το δάχτυλο μου ακουμπούσε αρκετές φορές στην διακοσμητική επιφάνεια που βρίσκεται ακριβώς από πάνω, πράγμα που μου προκάλεσε ακόμα και δυσαρέσκεια σε μερικές περιπτώσεις - αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο ευθύνεται ο γραφών λόγω συνήθειας από άλλα πληκτρολόγια.

Η ποιότητα κατασκευής του wrist rest από την άλλη, δεν είναι το ίδιο ικανοποιητική. Ασχέτως της κατασκευής του η οποία είναι πλήρως από πλαστικό, το rest δεν έχει κάποια μαλακή επιφάνεια και ως εκ τούτου η αίσθηση του είναι αρκετά... φτηνή. Επιπλέον, δεν το χρησιμοποίησα πολύ για 2 λόγους - αφ' ενός δεν με βόλεψε ο σχεδιασμός του, και αφ' εταίρου το ένα από τα 2 κλιπ συγκράτησης ήταν ήδη σπασμένο, κάτι που σημαίνει ότι το wrist rest πάντα διακατέχει τον κίνδυνο του να σπάσει εύκολα.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



Περνώντας στις έξτρα λειτουργίες του ROG GK2000 Horus, στην αρχή το χαρακτηριστικό με τα 16 συνολικά Macro keys μπορεί να εντυπωσιάζει σε πρώτη ματιά, όμως αν έχω κάποια ένσταση είναι το γεγονός πως μόλις τα 4 πρώτα είναι επί της ουσίας πλήρως αξιοποιήσιμα. Τα υπόλοιπα M-keys που βρίσκονται ενσωματωμένα στα F keys, έχουν λιγότερη ευκολία στην πρόσβαση καθώς εξ' ορισμού απαιτείται είτε η χρήση του συνδυασμού FN+Fx, είτε ο επαναπρογραμματισμός του ως dedicated macro key - όπου εκεί θα χάσει την αρχική του λειτουργία. Ειδικά δε για τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν 3 ενσωματωμένες λειτουργίες, όπως το F7 όπου με την χρήση του Fn επιλέγουμε τα διαφορετικά εφέ φωτισμού, αν ενσωματώσουμε μέσω του software λειτουργία στο πάτημα Fn+F7 τότε προκαλείται "σύγκρουση" μεταξύ των ήδη δυο διαθέσιμων λειτουργιών.

Η ποιότητα και τα επίπεδα φωτισμού στο ROG GK2000 Horus είναι αρκετά ικανοποιητική, καθώς τα πλήκτρα εμφανίζονται αρκετά λαμπρά στο μέγιστο επίπεδο. Αυτό που δεν με εντυπωσίασε ήταν τα ενσωματωμένα εφέ φωτισμού τα οποία θεωρώ πως είναι αρκετά "basic", ενώ έκπληξη μου προκάλεσε το γεγονός πως by default δεν υπάρχει breathing effect φωτισμού, κάτι που θα πρέπει να γίνει μόνο μέσω της δημιουργίας custom φωτισμού.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



Αρκετά θετική θεωρώ την ύπαρξη Windows lock key, όμως και εδώ έχω μια ένσταση όσον αφορά την υλοποίηση του. Αντί για το RoG λογότυπο που διαθέτει το εκάστοτε πλήκτρο, θα προτιμούσα η λειτουργία του να αναδεικνύεται μέσα στο πλήκτρο, ενώ θα προτιμούσα η ένδειξη για το κλείδωμα να γινόταν διαφορετικά. Στην υπάρχουσα μορφή, κλειδώνοντας το πλήκτρο η ένδειξη είναι ένα αργό αναβόσβημα, με το πλήκτρο να επανέρχεται στον αρχικό του φωτισμό, ενώ κατά το ξεκλείδωμα το αναβόσβημα γίνεται πιο γρήγορα, αλλά το πλήκτρο πάλι επανέρχεται στον αρχικό του φωτισμό. Ιδανικά, θα προτιμούσα αντ' αυτού το πλήκτρο να φωτίζεται όταν είναι ξεκλέιδωτο, και να μην φωτίζεται όταν είναι κλειδωμένο - όπως ακριβώς συμβαίνει στην λειτουργία NKRO. Το... μπέρδεμα συνεχίζεται ακόμα περισσότερο, όταν το πλήκτρο του κλειδώματος φωτίζεται ως ένδειξη για caps lock, αντί της λειτουργίας που προσφέρει, την ίδια στιγμή που τα num lock και scroll lock έχουν ξεχωριστές λυχνίες.

Τέλος, θεωρώ αρκετά θετική την παρουσία δυο ροδελών, μια για τα επίπεδα φωτισμού και μια για τα επίπεδα του ήχου. Οι δυο ροδέλες όμως έχουν διαφορετική αντίσταση, με την ροδέλα του φωτισμού να έχει χαμηλή αντίσταση, και την ροδέλα του ήχου να απαιτεί αρκετή δύναμη για να περιστραφεί. Αν και δεν είμαι αντίθετος στην διαφορετική αντίσταση, εντούτοις θεωρώ πως οι αντιστάσεις θα έπρεπε να ήταν αντίστροφες σε σχέση με τώρα: η ροδέλα του φωτισμού θα έπρεπε να έχει αρκετή αντίσταση, καθώς με την χαμηλή δεν υπάρχει ακρίβεια στην επιλογή των επιπέδων φωτισμού, από τα 4 που διατίθενται, ενώ αντίστροφα απαιτείται αρκετή προσπάθεια από τον χρήστη ώστε να κατεβάσει το volume μόλις κατά 2% που προσφέρει η κάθε στάθμη. Παρ' όλα αυτά, θεωρώ θετικό τον τρόπο του mute όπου απαιτείται πάτημα από το πλάι, καθώς έτσι αποφεύγονται ατυχή πατήματα.

ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical



ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical

Μαζί με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό, και η ASUS μπήκε στον χώρο των μηχανικών πληκτρολογίων. Ένα εξ' αυτών είναι και το ROG GK2000 Horus με το οποίο ο Ταϊβανέζικος "κολοσσός" επιδιώκει να κατακτήσει μερίδιο στις τάξεις των σκληροπυρηνικών gamers με απαιτήσεις. Μετά από μια αναλυτική παρουσίαση, θα αφήσουμε τις τελευταίες σκέψεις μας από τις εμπειρίες που αποκομίσαμε κατά την χρήση του.

Με λίγα λόγια, το ROG GK2000 Horus μας άφησε ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς πρόκειται για ένα εντυπωσιακής κατασκευής πληκτρολόγιο το οποίο όμως μπορεί να έχει προτερήματα, αλλά παρουσιάζει και κάποιες "χτυπητές" αδυναμίες τις οποίες δεν μπορούμε να προσπεράσουμε εύκολα, ειδικά για την κατηγορία τιμής που έχει το συγκεκριμένο keyboard, το οποίο κάθε άλλο παρά budget-friendly είναι, και αν και δεν έχουμε στην διάθεση μας κάποια Ελληνική τιμή, στα καταστήματα της Ευρώπης δεν θα ζητήσει κάτι λιγότερο από 300?.

Παρά λοιπόν την καλή ποιότητα κατασκευής, τις μεγάλες δυνατότητες προγραμματισμού πλήκτρων, τις λεπτομέρειες όπως τα USB & audio passthrough, αρκετά από τα χαρακτηριστικά του ROG GK2000 Horus θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί με πολύ καλύτερο τρόπο - κάτι που δείχνει πως η ASUS είναι αρχάρια όσον αφορά τα μηχανικά πληκτρολόγια. Οι δυνατότητες φωτισμού θα μπορούσαν να είναι ακόμα καλύτερες, το wrist rest ήταν κάτω του μετρίου σε ποιότητα κατασκευής, τα ενσωματωμένα (με εξαίρεση τα dedicated) macro πλήκτρα μπορούν να προκαλέσουν "συγκρούσεις" μεταξύ λειτουργιών, ενώ ακόμα και λεπτομέρειες όπως η ένδειξη για το Caps lock και Win lock ή οι ροδέλες φωτισμού και volume θα μπορούσαν να είχαν καλύτερη υλοποίηση. Για όλες τις παρατηρήσεις, μπορείτε να διαβάσετε την επόμενη σελίδα.

Στο δια ταύτα, αν το design σας φαίνεται ικανοποιητικό, και οι παρατηρήσεις μας δεν σας ενοχλούν, τότε και μόνο ίσως δεν έχετε πρόβλημα στο να δαπανήσετε το μεγάλο ποσό που ζητά. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως ακόμα και με τα μισά χρήματα, υπάρχουν πιο εντυπωσιακές, RGB και μη, προτάσεις.


ASUS ROG GK2000 Horus Review: Going mechanical

[/TD]

[/TR]

 

[/TABLE]


 

 

Ευχαριστούμε θερμά την Battlenet Internet Stations για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!

 

venisk

Members
2016-08-04T15:22:35Z

Ζαλάδα με έπιασε με την τιμή του! 300 ευρώ!!!!!!!!!!....Δεν ξέρω αλλά νομίζω ότι αρχίζουμε και χάνουμε την μπάλα στις τιμές των προϊόντων....

GregEl

Members
2016-08-04T16:48:50Z

Ωραίο review! Συμφωνώ με το θέμα στην αντίσταση για τις ροδέλες! Kαι ναι η τιμή είναι άκυρη τελείως και καθόλου ρεαλιστική. Τα νέα μηχανικά της cm κάνουν 120. Δηλαδή για λίγο αλουμίνιο, 2 ροδέλες, audio pass through και ένα rog themed settings application πάμε στα 300; Σοβαρά; Ελπίζω να μην πουλήσει ούτε ένα μπας και ξυπνήσει η ASUS.

Spirosssss

Members
2016-08-05T23:55:35Z

Αδιάφορο εντελώς. Καλά για την τιμή ουδέν σχόλιον..

Ps. Τα battlenet με πληκτρολόγια των 300eur (λιανική) θα εξοπλιστουν; Πήραν και strix καρτονια. Μια χαρά πάει η μπιζνα.

Sent from my A0001 using Tapatalk

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...