Hans & Euros Review: Reeven's Essentials!
Μαζί με το καλωσόρισμα στο σημερινό review, αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, σας οφείλουμε και ένα disclaimer: η ψύκτρα αυτής της δοκιμής δεν πρόκειται να ταράξει την έως τώρα κατάσταση στο performance των air coolers. Γιατί μπορεί η Reeven Hans να προσπαθεί να μας πείσει για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της στο product page της, αλλά ας μην γελιόμαστε, πόσα "μοναδικά χαρακτηριστικά" μπορεί να διαθέτει, όντας μία ακόμα 120mm single tower αερόψυκτρα των 700 περίπου γραμμαρίων; Έτσι, όσοι περιμένετε εντυπωσιακά νούμερα και επεξεργαστές στα όρια του ...κρυοπαγήματος, μπορείτε να κλείσετε το tab μιας και σήμερα θα ασχοληθούμε με μια πιο γήινη λύση, που κινείται τιμολογιακά στην περιοχή περί τα 30?, περιοχή η οποία μπορεί σπάνια να παίρνει τα πρωτεία των επιδόσεων, παίρνει όμως τα πρωτεία στον τζίρο και είναι η τιμολογιακή περιοχή που η κάθε εταιρία θέλει να έχει - για να μιλάμε με ονόματα - την δική της "Cooler Master Hyper 212"!
Μαζί με το καλωσόρισμα στο σημερινό review, αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, σας οφείλουμε και ένα disclaimer: η ψύκτρα αυτής της δοκιμής δεν πρόκειται να ταράξει την έως τώρα κατάσταση στο performance των air coolers. Γιατί μπορεί η Reeven Hans να προσπαθεί να μας πείσει για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της στο product page της, αλλά ας μην γελιόμαστε, πόσα "μοναδικά χαρακτηριστικά" μπορεί να διαθέτει, όντας μία ακόμα 120mm single tower αερόψυκτρα των 700 περίπου γραμμαρίων; Έτσι, όσοι περιμένετε εντυπωσιακά νούμερα και επεξεργαστές στα όρια του ...κρυοπαγήματος, μπορείτε να κλείσετε το tab μιας και σήμερα θα ασχοληθούμε με μια πιο γήινη λύση, που κινείται τιμολογιακά στην περιοχή περί τα 30?, περιοχή η οποία μπορεί σπάνια να παίρνει τα πρωτεία των επιδόσεων, παίρνει όμως τα πρωτεία στον τζίρο και είναι η τιμολογιακή περιοχή που η κάθε εταιρία θέλει να έχει - για να μιλάμε με ονόματα - την δική της "Cooler Master Hyper 212"!
Reeven Hans λοιπόν και επ' ευκαιρίας, εκτός από την mainstream single tower ψύκτρα της Reeven, θα δούμε και τον νέο της 120mm ανεμιστήρα της, ονόματι Euros με το Fluid Dynamic Bearing του που υπόσχεται αξιοπιστία και μεγάλα MTBF και τον σχεδιασμό των λεπίδων που στόχο έχουν τις αυξημένες επιδόσεις ακόμα και στην αθόρυβη περιοχή λειτουργίας τους. Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την τελευταία μας επαφή με προϊόν της εταιρίας (Kelveros), έτσι που μπορεί η Hans να μην προκαλεί ανατριχίλες με την παρακάτω επιγραμματική περιγραφή της, σίγουρα όμως μας προκαλεί το ενδιαφέρον, μιας και έχει κάποια αξία να δούμε τι πρόσθεσαν αυτά τα τρία χρόνια στην σχεδιαστική εμπειρία της Reeven και αν αυτός ο wannabe εμπορικός εκπρόσωπός της, πείσει και μπορέσει να ανοίξει δρόμο για τα μεγαλύτερα cooler στην καταναλωτική συνείδηση των αγοραστών. Αν μη τι άλλο, η passe-partout λύση μια μαζεμένης 120mm single tower, που στις μέρες μας μπορεί να εγκατασταθεί στην συντριπτική πλειονότητα ακόμα και των φθηνών mid tower αφορά μεγάλο μέρος της αγοράς και η μικρή Hans πρέπει να σηκώσει μεγάλο βάρος στους ώμους της, αν θέλει να μπει σε αυτό το κομμάτι της αγοράς και να παίξει απέναντι στα καταξιωμένα brands.
Ξεκινώντας από την συσκευασία της Reeven Hans βρεθήκαμε απέναντι στο εξής παράδοξο: ενώ οι φωτογραφίες της ψύκτρας, τα υποστηριζόμενα sockets και οι πιο κρίσιμες διαστάσεις της, αναφέρονται ευδιάκριτα πάνω στο κουτί και κανονικά δεν θα έπρεπε να βρούμε κάτι μεμπτό να αναφέρουμε, και όμως τα χρώματα και το περίεργο pattern της, την κάνουν να μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου. Γνωρίζουμε ότι το θέμα της αισθητικής μιας συσκευασίας είναι ο ορισμός της υποκειμενικότητας και ότι οι Ασιατικές αγορές είχαν, έχουν και θα έχουν τα δικά τους γούστα, άλλα για τις εδώ παραστάσεις μας, θα λέγαμε ότι η Reeven Hans έρχεται σε μία τυπικά προστατευτική, αρκούντως ενημερωτική, πλην ελαφρώς κακόγουστη συσκευασία.
Και με την συσκευασία στην άκρη, περνάμε στο σώμα της 120άρας sigle tower, όπου κοιτώντας από διάφορες πλευρές το βλέμμα σταματά πρώτα στο πολύ καλό δέσιμο των heatpipes στην αρκετά γυαλισμένη βάση, καθώς και στο όμορφα brushed αλουμινένιο fin στο επάνω μέρος, όπου με το αυξημένο πάχος του και το διάτρητο λογότυπο της εταιρίας (προσοχή στο orientation της εγκατάστασης) δίνει μια σαφή αίσθηση ακριβού και προσεγμένου προϊόντος ή οποία μπορεί εύκολα να παραπλανήσει όποιον δεν γνωρίζει την τιμή των 32? που η Reeven έχει ορίσει για την Hans. Κατά τα άλλα, το σχήμα είναι πολυφορεμένο και γνώριμο με τα τέσσερα nickel plated (για την RC-1205) ή non nickel plated (για την RC-1205n) heatpipes να διατρέχουν τα αλουμινένια fins και τον Sleeve Bearing ανεμιστήρα με τις έντονα χρωματισμένες λεπίδες να μην διαθέτει - δυστυχώς - λαστιχένιες λεπτομέρειες για την απόσβεση των κραδασμών.
Στα του mounting, η θετική έκπληξη ήταν το πάχος των μετάλλων στα παρεχόμενα κομμάτια, η λογική δύο χρόνων για την εγκατάσταση καθώς και τα σπειρώματα στις βίδες που θα χρειαστεί να σφίξετε. Το κομμάτι που δεν μας ενθουσίασε είναι ότι δεν είδαμε κάποιο spring loaded σχεδιασμό και έτσι η τελική πίεση της επιφάνειας της ψύκτρα επάνω στο IHS του επεξεργαστή καθορίζεται στην ουσία από τις ανοχές παραμόρφωσης του μεταλλικού crossbar, πράγμα το οποίο δεν προκαλεί κινδύνους στα κανονικά συστήματα αλλά αξίζει να αναφέρεται για τα delided εκεί έξω. Το πρώτο RAM slot καλύπτεται οριακά από τον ανεμιστήρα, που μπορεί όμως να κουμπώσει και ψηλότερα αν αυτό είναι απαραίτητο. Τέλος, ελπίζουμε να διακρίνετε στην φωτογραφία το μικρό "κλειδί" μέσα στο σακουλάκι με τις βίδες: είναι και παραμένει μια κακή ιδέα, που λόγω της παράλληλης προς την μητρική χρήση, βρίσκει σε πυκνωτές και δυσκολεύει κάτι που με ένα απλό socket "καρυδάκι" θα γινόταν εύκολα με ένα απλό κατσαβίδι, όπως έχουμε δει σε προτάσεις του ανταγωνισμού.
Η σειρά του Reeven Euros. Με το διάφανο κουτάκι (και τις αντανακλάσεις του!) στην άκρη, η συσκευασία μπορεί να παραπέμπει σε αντίστοιχες προτάσεις μέσου κόστους, δεν της λείπουν όμως όλες οι βασικές πληροφορίες. Έτσι στο εμπρός μέρος βλέπουμε αναφορές για την αθόρυβη λειτουργία της S-FDB έδρασης του ανεμιστήρα, αναφορές για MTBF με πολλά μηδενικά καθώς και ισχυρισμούς για πιο ομαλή λειτουργία του εν λόγω σφραγισμένου Fluid Dynamic design σε σχέση με έναν συμβατικό "ρουλεμανάτο" ανεμιστήρα. Στο πίσω μέρος της συσκευασίας, εκτός από κάποιες απαραίτητες διαστάσεις, αναφέρονται και τα χαρακτηριστικά όλων των εκδοχών των Euros, όπως σας τα δείχνουμε, μαζί με τα αντίστοιχα part number τους, στο τέλος της σελίδας.
Με την συσκευασία στην άκρη, ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύο μικρά σακουλάκια - ένα με τέσσερις μεταλλικές και ένα με τέσσερις λαστιχένιες βίδες - και ασφαλώς με τον ίδιο τον ανεμιστήρα. Οι παρατηρήσεις για Euros, μετά την προφανή για τις αεροδυναμικές λεπτομέρειες στην πίσω μεριά των blades είναι οι εξής: μπορεί το frame να είναι πραγματικά άκαμπτο και το κέντρο του ανεμιστήρα να μην έχει ούτε χιλιοστό "τζόγου", αλλά οι απουσία λαστιχένιων γωνιών είναι κάτι που σίγουρα θα βάλει σε σκέψεις όσους δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις λαστιχένιες βίδες, μιας και αυτό δεν είναι πάντα μέσα στις δυνατές επιλογές (εφαρμογή σε ψύκτρα με clips κτλ.).
Πέραν της μικρής μομφής για την - μερική - λύση στο θέμα της απόσβεσης των κραδασμών, το ντυμένο καλώδιο αφήνει άριστη εντύπωση αν και δεν θα μας πείραζε να βλέπαμε και μαύρο PWM connector. Και μιλώντας για PWM, μπορεί εμείς να επιλέξαμε για την δοκιμή το μοντέλο των 800-2000 RPM αλλά στην πράξη ο ανεμιστήρας μπορεί να εκκινήσει και χαμηλότερα και σε DC λειτουργία αρκείται στα ~3.7 volts για να νικήσει την αδράνεια. Επίσης οι δοκιμές χωρίς οποιαδήποτε λαστιχένια pads, τόσο στην Hans όσο και σε άλλη, πιο "αφιλόξενη" AIO, έδειξαν ότι από την στιγμή που θα χρησιμοποιήσετε και τις τέσσερις παρεχόμενες βίδες, ο ανεμιστήρας είναι πραγματικά "γλυκός" κατά την περιστροφή και στην πράξη δεν εμφανίζει τριγμούς ή συντονισμούς. Παρακάτω σας παραθέτουμε και τα υπόλοιπα SKUs της οικογένειας των 120mm Euros.
Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Παρατηρήσεις
Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.
Δοκιμές
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.
Ας δούμε τι συνέβη στις δοκιμές, με τον i5 3570k σε ρόλο loader. Για να έχετε σημεία αναφοράς, βάλαμε στα γραφήματα και την Noctua NH-U12S, μια ψύκτρα που υποπτευόμασταν ότι θα προηγείται σε επιδόσεις, αλλά είναι καλό παράδειγμα μοντέρνας και premium 120mm single tower. Στα γραφήματα επίσης, θα δείτε αποτελέσματα και με τον Euros, καθώς και με δύο Euros σε διάταξη Push Pull, μια διάταξη που η Hans δεν ενθαρρύνει με την απουσία επιπλέον συρμάτινων clips αλλά θελήσαμε, έστω και με ghetto τρόπο, να δούμε αν θα απέδιδε. Όπως πάντα, μπορείτε να ανατρέχετε σε παρελθόντα reviews και να κάνετε τις δικές σας συγκρίσεις.
Με τα πάντα στα 12v, παίρνουμε άριστες idle θερμοκρασίες, ενώ στις θερμοκρασίες load το overclocked κομμάτι δείχνει να είναι το δυνατότερο σημείο της Hans μιας και εκεί η ψαλίδα με την διπλάσιου και πλέον κόστους NH-U12S είναι μικρότερη από τα stock load αποτελέσματα. Με την αντικατάσταση του παρεχόμενου ανεμιστήρα με τον Euros δε, κερδίζουμε παντού έναν βαθμό, εύρημα όχι εντυπωσιακό αλλά αρκετά συνεπές για να πει κάτι για την απόδοση του μαύρου ανεμιστήρα. Στις ghetto (λόγω απουσίας δεύτερου set συρμάτινων clips) δοκιμές με δύο Euros τα επιπλέον οφέλη κινούνται μεταξύ στατιστικού σφάλματος και placebo.
Με τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 50dB και τις overclocked ρυθμίσεις η NH-U12S κρατάει μια σεβαστή διαφορά από την Hans, χωρίς η δεύτερη όμως να εγκαταλείπει την προσπάθεια. Αν συγκρίνετε δε την load θερμοκρασία με AIO πρόσφατης δοκιμής θα καταλάβετε ότι μπορεί να επιλέξαμε τον αφρό των 120mm single tower για το γράφημα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Hans μένει σε άκρως αποδεκτές θερμοκρασίες, δεδομένου τον σκληρού load και του περιορισμού των RPM σε αυτό το test. Ο ένα Euros και πάλι μας δίνει κάτι παραπάνω από έναν βαθμό ενώ οι δύο μας φέρνουν έναν αντιφατικό αποτέλεσμα. Η εξήγηση είναι απλή. Ένας Euros, περιορισμένος στα 50 dB @ 10 cm είναι ικανός να κορέσει σε παρεχόμενο airflow την μικρή Hans, έτσι που αν προσθέσετε (παρά τις επιταγές του κατασκευαστή) και έναν δεύτερο, θα πρέπει να ρίξετε ελαφρώς τις στροφές για να μείνετε στο ίδιο noise envelope, με το τελευταίο να σημαίνει οριακά χειρότερες επιδόσεις. Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ...
Σελίδα επιλόγου και ας ξεκινήσουμε ανάποδα, με τον Reeven Euros και τα 13.5 ...euros που ζητάει. Δεδομένων των επιδόσεων του, το προφανές συμπέρασμα από τις δοκιμές με την ομόσταυλη Hans είναι ότι πράγματι έχουμε να κάνουμε με έναν πιο αποδοτικό ανεμιστήρα με ποιότητα κατασκευής που πείθει και επιδόσεις που κινούνται σε καλά επίπεδα, ειδικά όταν οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν και τον μειωμένο θόρυβο λειτουργίας. Από την άλλη, η απουσία λαστιχένιων γωνιών και ίσως κάποιου adaptor για μείωση των RPM ή και κάποιου Y-Splitter για λειτουργία δύο ανεμιστήρων από ένα header, κάνουν τον Euros να φαντάζει ως ένα πιο φθηνό προϊόν σε σχέση με τις premium προτάσεις του ανταγωνισμού. Το ευτυχές όμως είναι ότι η τιμή είναι τέτοια που εν τέλει, αν το δεις ψύχραιμα, ξοδεύεις τα χρήματα σου εκεί που μετράει (σχεδίαση, υλικά, bearing) και όχι σε συσκευασίες, παρελκόμενα και λοιπά δευτερεύοντα χαρακτηριστικά. Οπότε, με την επιφύλαξη περίεργων τοποθετήσεων, όπου λαστιχένιες γωνίες θα έκαναν την διαφορά, δεν έχουμε κάποια επιφύλαξη να προτείνουμε τον Euros ως μια γήινη, ευέλικτη και ανθεκτική λύση, για τις ανάγκες ψύξης του συστήματός σας.
Και με τα του ανεμιστήρα στην άκρη, πάμε και στο κυρίως πιάτο τους σημερινού μας review, την Hans. Το εύκολο μέγεθος που είναι συμβατό με την πλειονότητα των cases σε συνδυασμό με τις τιμιότατες επιδόσεις είναι τα δύο σημαντικότερα ατού της Hans. Αυτά, σε συνδυασμό με την πολύ καλή εικόνα στα υλικά και την άκρως επιθετική τιμολόγηση, οπλίζουν την Hans με αυτοπεποίθηση για την μάχη στην αρένα των φθηνών 120mm single tower. Η Hans αποδίδει καλά και δείχνει ακριβότερη από όσο πραγματικά είναι, έτσι που αν διαθέτετε και άλλα κίτρινα parts, μπορείτε χωρίς επιφυλάξεις να την εντάξετε στο build σας, ακόμα και αν αυτό είναι κάθε άλλο παρά budget.
Περνώντας στα αρνητικά ευρήματα, αντί για μια ξερή απαρίθμηση μειονεκτημάτων, θα κάνουμε τις παρατηρήσεις μας εν είδει προτάσεων προς τον κατασκευαστή. Τι θα μπορούσε να αλλάξει, έτσι ώστε η Hans να ήταν μια ακόμα καλύτερη πρόταση, στο ίδιο κοστολόγιο; Πρόταση πρώτη λοιπόν, η εξαφάνιση του ανόητου κλειδιού από τα παρελκόμενα και η αντικατάστασή του από ένα "καρυδάκι". Ίδιο κόστος, καλύτερη εμπειρία εγκατάστασης και win win. Πρόταση δεύτερη, μια πιο όμορφη (όχι ακριβότερη) συσκευασία. Γιατί μπορεί αν ψωνίζετε από ηλεκτρονικά καταστήματα η συσκευασία να μην παίζει σημαντικό ρόλο αλλά αν δείτε την Hans σε κάποιο φυσικό κατάστημα, δίπλα σε μια ψύκτρα της π.χ. Cryorig θα νιώσετε καταναλωτές δεύτερη ταχύτητας. Καθαρότερο design και πιο δροσερά χρώματα, θα ήταν μια απλή και ανέξοδη αλλαγή που θα μεταμόρφωνε την εικόνα της στο ράφι. Πρόταση τρίτη και τελευταία, ένα επιπλέον SKU: μπορεί η Hans να έρχεται ήδη σε δύο εκδοχές, μια αυτή της δοκιμής (RC-1205) και μια με μη νικελωμένα heatpipes (RC-1205n) αλλά ας αντικρίσουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο: την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι σύγχρονες μητρικές με κίτρινα χρώματα περιορίζονται στα δάκτυλα του ενός χεριού, έτσι που σε συνδυασμό με τους μαύρους Euros, μια "BLACK" έκδοση της Hans θα ήταν μια κίνηση που θα πολλαπλασίαζε το εν δυνάμει αγοραστικό κοινό της συμπαθέστατης 120άρας της Reeven.
Κλείνοντας, ελπίζουμε να μπορέσαμε να σας κάνουμε να διαβάσετε ανάμεσα από τις γραμμές. Παρά τις προτάσεις για βελτίωση, η Hans μας άφησε παραπάνω από ικανοποιημένους. Πρόκειται για μια ψύκτρα με καταπληκτικό value και ποιότητα κατασκευής πάνω από την τιμολογιακή της κατηγορία. Και μπορεί να είναι η επαγγελματική διαστροφή κάθε reviewer να βρίσκει τρωτά σημεία και αδυναμίες, μα εν προκειμένω δεν πρέπει να χάνουμε το δάσος: η Hans αξίζει και το τελευταίο cent της τιμής της και ακόμα και αν η Reeven αγνοήσει όλες μας τις προτάσεις, παραμένει μια ψύκτρα που μπορεί τόσο να φέρει τις μεγάλες πωλήσεις λόγω του εύκολου form factor και της τιμής, όσο και να προλειάνει το αγοραστικό κοινό για τις μεγαλύτερες (και ακριβότερες) προτάσεις της εταιρίας.
Μαζί με το καλωσόρισμα στο σημερινό review, αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, σας οφείλουμε και ένα disclaimer: η ψύκτρα αυτής της δοκιμής δεν πρόκειται να ταράξει την έως τώρα κατάσταση στο performance των air coolers. Γιατί μπορεί η Reeven Hans να προσπαθεί να μας πείσει για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της στο product page της, αλλά ας μην γελιόμαστε, πόσα "μοναδικά χαρακτηριστικά" μπορεί να διαθέτει, όντας μία ακόμα 120mm single tower αερόψυκτρα των 700 περίπου γραμμαρίων; Έτσι, όσοι περιμένετε εντυπωσιακά νούμερα και επεξεργαστές στα όρια του ...κρυοπαγήματος, μπορείτε να κλείσετε το tab μιας και σήμερα θα ασχοληθούμε με μια πιο γήινη λύση, που κινείται τιμολογιακά στην περιοχή περί τα 30?, περιοχή η οποία μπορεί σπάνια να παίρνει τα πρωτεία των επιδόσεων, παίρνει όμως τα πρωτεία στον τζίρο και είναι η τιμολογιακή περιοχή που η κάθε εταιρία θέλει να έχει - για να μιλάμε με ονόματα - την δική της "Cooler Master Hyper 212"!
Reeven Hans λοιπόν και επ' ευκαιρίας, εκτός από την mainstream single tower ψύκτρα της Reeven, θα δούμε και τον νέο της 120mm ανεμιστήρα της, ονόματι Euros με το Fluid Dynamic Bearing του που υπόσχεται αξιοπιστία και μεγάλα MTBF και τον σχεδιασμό των λεπίδων που στόχο έχουν τις αυξημένες επιδόσεις ακόμα και στην αθόρυβη περιοχή λειτουργίας τους. Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την τελευταία μας επαφή με προϊόν της εταιρίας (Kelveros), έτσι που μπορεί η Hans να μην προκαλεί ανατριχίλες με την παρακάτω επιγραμματική περιγραφή της, σίγουρα όμως μας προκαλεί το ενδιαφέρον, μιας και έχει κάποια αξία να δούμε τι πρόσθεσαν αυτά τα τρία χρόνια στην σχεδιαστική εμπειρία της Reeven και αν αυτός ο wannabe εμπορικός εκπρόσωπός της, πείσει και μπορέσει να ανοίξει δρόμο για τα μεγαλύτερα cooler στην καταναλωτική συνείδηση των αγοραστών. Αν μη τι άλλο, η passe-partout λύση μια μαζεμένης 120mm single tower, που στις μέρες μας μπορεί να εγκατασταθεί στην συντριπτική πλειονότητα ακόμα και των φθηνών mid tower αφορά μεγάλο μέρος της αγοράς και η μικρή Hans πρέπει να σηκώσει μεγάλο βάρος στους ώμους της, αν θέλει να μπει σε αυτό το κομμάτι της αγοράς και να παίξει απέναντι στα καταξιωμένα brands.
Ξεκινώντας από την συσκευασία της Reeven Hans βρεθήκαμε απέναντι στο εξής παράδοξο: ενώ οι φωτογραφίες της ψύκτρας, τα υποστηριζόμενα sockets και οι πιο κρίσιμες διαστάσεις της, αναφέρονται ευδιάκριτα πάνω στο κουτί και κανονικά δεν θα έπρεπε να βρούμε κάτι μεμπτό να αναφέρουμε, και όμως τα χρώματα και το περίεργο pattern της, την κάνουν να μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου. Γνωρίζουμε ότι το θέμα της αισθητικής μιας συσκευασίας είναι ο ορισμός της υποκειμενικότητας και ότι οι Ασιατικές αγορές είχαν, έχουν και θα έχουν τα δικά τους γούστα, άλλα για τις εδώ παραστάσεις μας, θα λέγαμε ότι η Reeven Hans έρχεται σε μία τυπικά προστατευτική, αρκούντως ενημερωτική, πλην ελαφρώς κακόγουστη συσκευασία.
Και με την συσκευασία στην άκρη, περνάμε στο σώμα της 120άρας sigle tower, όπου κοιτώντας από διάφορες πλευρές το βλέμμα σταματά πρώτα στο πολύ καλό δέσιμο των heatpipes στην αρκετά γυαλισμένη βάση, καθώς και στο όμορφα brushed αλουμινένιο fin στο επάνω μέρος, όπου με το αυξημένο πάχος του και το διάτρητο λογότυπο της εταιρίας (προσοχή στο orientation της εγκατάστασης) δίνει μια σαφή αίσθηση ακριβού και προσεγμένου προϊόντος ή οποία μπορεί εύκολα να παραπλανήσει όποιον δεν γνωρίζει την τιμή των 32? που η Reeven έχει ορίσει για την Hans. Κατά τα άλλα, το σχήμα είναι πολυφορεμένο και γνώριμο με τα τέσσερα nickel plated (για την RC-1205) ή non nickel plated (για την RC-1205n) heatpipes να διατρέχουν τα αλουμινένια fins και τον Sleeve Bearing ανεμιστήρα με τις έντονα χρωματισμένες λεπίδες να μην διαθέτει - δυστυχώς - λαστιχένιες λεπτομέρειες για την απόσβεση των κραδασμών.
Στα του mounting, η θετική έκπληξη ήταν το πάχος των μετάλλων στα παρεχόμενα κομμάτια, η λογική δύο χρόνων για την εγκατάσταση καθώς και τα σπειρώματα στις βίδες που θα χρειαστεί να σφίξετε. Το κομμάτι που δεν μας ενθουσίασε είναι ότι δεν είδαμε κάποιο spring loaded σχεδιασμό και έτσι η τελική πίεση της επιφάνειας της ψύκτρα επάνω στο IHS του επεξεργαστή καθορίζεται στην ουσία από τις ανοχές παραμόρφωσης του μεταλλικού crossbar, πράγμα το οποίο δεν προκαλεί κινδύνους στα κανονικά συστήματα αλλά αξίζει να αναφέρεται για τα delided εκεί έξω. Το πρώτο RAM slot καλύπτεται οριακά από τον ανεμιστήρα, που μπορεί όμως να κουμπώσει και ψηλότερα αν αυτό είναι απαραίτητο. Τέλος, ελπίζουμε να διακρίνετε στην φωτογραφία το μικρό "κλειδί" μέσα στο σακουλάκι με τις βίδες: είναι και παραμένει μια κακή ιδέα, που λόγω της παράλληλης προς την μητρική χρήση, βρίσκει σε πυκνωτές και δυσκολεύει κάτι που με ένα απλό socket "καρυδάκι" θα γινόταν εύκολα με ένα απλό κατσαβίδι, όπως έχουμε δει σε προτάσεις του ανταγωνισμού.
Η σειρά του Reeven Euros. Με το διάφανο κουτάκι (και τις αντανακλάσεις του!) στην άκρη, η συσκευασία μπορεί να παραπέμπει σε αντίστοιχες προτάσεις μέσου κόστους, δεν της λείπουν όμως όλες οι βασικές πληροφορίες. Έτσι στο εμπρός μέρος βλέπουμε αναφορές για την αθόρυβη λειτουργία της S-FDB έδρασης του ανεμιστήρα, αναφορές για MTBF με πολλά μηδενικά καθώς και ισχυρισμούς για πιο ομαλή λειτουργία του εν λόγω σφραγισμένου Fluid Dynamic design σε σχέση με έναν συμβατικό "ρουλεμανάτο" ανεμιστήρα. Στο πίσω μέρος της συσκευασίας, εκτός από κάποιες απαραίτητες διαστάσεις, αναφέρονται και τα χαρακτηριστικά όλων των εκδοχών των Euros, όπως σας τα δείχνουμε, μαζί με τα αντίστοιχα part number τους, στο τέλος της σελίδας.
Με την συσκευασία στην άκρη, ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύο μικρά σακουλάκια - ένα με τέσσερις μεταλλικές και ένα με τέσσερις λαστιχένιες βίδες - και ασφαλώς με τον ίδιο τον ανεμιστήρα. Οι παρατηρήσεις για Euros, μετά την προφανή για τις αεροδυναμικές λεπτομέρειες στην πίσω μεριά των blades είναι οι εξής: μπορεί το frame να είναι πραγματικά άκαμπτο και το κέντρο του ανεμιστήρα να μην έχει ούτε χιλιοστό "τζόγου", αλλά οι απουσία λαστιχένιων γωνιών είναι κάτι που σίγουρα θα βάλει σε σκέψεις όσους δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις λαστιχένιες βίδες, μιας και αυτό δεν είναι πάντα μέσα στις δυνατές επιλογές (εφαρμογή σε ψύκτρα με clips κτλ.).
Πέραν της μικρής μομφής για την - μερική - λύση στο θέμα της απόσβεσης των κραδασμών, το ντυμένο καλώδιο αφήνει άριστη εντύπωση αν και δεν θα μας πείραζε να βλέπαμε και μαύρο PWM connector. Και μιλώντας για PWM, μπορεί εμείς να επιλέξαμε για την δοκιμή το μοντέλο των 800-2000 RPM αλλά στην πράξη ο ανεμιστήρας μπορεί να εκκινήσει και χαμηλότερα και σε DC λειτουργία αρκείται στα ~3.7 volts για να νικήσει την αδράνεια. Επίσης οι δοκιμές χωρίς οποιαδήποτε λαστιχένια pads, τόσο στην Hans όσο και σε άλλη, πιο "αφιλόξενη" AIO, έδειξαν ότι από την στιγμή που θα χρησιμοποιήσετε και τις τέσσερις παρεχόμενες βίδες, ο ανεμιστήρας είναι πραγματικά "γλυκός" κατά την περιστροφή και στην πράξη δεν εμφανίζει τριγμούς ή συντονισμούς. Παρακάτω σας παραθέτουμε και τα υπόλοιπα SKUs της οικογένειας των 120mm Euros.
Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Παρατηρήσεις
Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.
Δοκιμές
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.
Ας δούμε τι συνέβη στις δοκιμές, με τον i5 3570k σε ρόλο loader. Για να έχετε σημεία αναφοράς, βάλαμε στα γραφήματα και την Noctua NH-U12S, μια ψύκτρα που υποπτευόμασταν ότι θα προηγείται σε επιδόσεις, αλλά είναι καλό παράδειγμα μοντέρνας και premium 120mm single tower. Στα γραφήματα επίσης, θα δείτε αποτελέσματα και με τον Euros, καθώς και με δύο Euros σε διάταξη Push Pull, μια διάταξη που η Hans δεν ενθαρρύνει με την απουσία επιπλέον συρμάτινων clips αλλά θελήσαμε, έστω και με ghetto τρόπο, να δούμε αν θα απέδιδε. Όπως πάντα, μπορείτε να ανατρέχετε σε παρελθόντα reviews και να κάνετε τις δικές σας συγκρίσεις.
Με τα πάντα στα 12v, παίρνουμε άριστες idle θερμοκρασίες, ενώ στις θερμοκρασίες load το overclocked κομμάτι δείχνει να είναι το δυνατότερο σημείο της Hans μιας και εκεί η ψαλίδα με την διπλάσιου και πλέον κόστους NH-U12S είναι μικρότερη από τα stock load αποτελέσματα. Με την αντικατάσταση του παρεχόμενου ανεμιστήρα με τον Euros δε, κερδίζουμε παντού έναν βαθμό, εύρημα όχι εντυπωσιακό αλλά αρκετά συνεπές για να πει κάτι για την απόδοση του μαύρου ανεμιστήρα. Στις ghetto (λόγω απουσίας δεύτερου set συρμάτινων clips) δοκιμές με δύο Euros τα επιπλέον οφέλη κινούνται μεταξύ στατιστικού σφάλματος και placebo.
Με τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 50dB και τις overclocked ρυθμίσεις η NH-U12S κρατάει μια σεβαστή διαφορά από την Hans, χωρίς η δεύτερη όμως να εγκαταλείπει την προσπάθεια. Αν συγκρίνετε δε την load θερμοκρασία με AIO πρόσφατης δοκιμής θα καταλάβετε ότι μπορεί να επιλέξαμε τον αφρό των 120mm single tower για το γράφημα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Hans μένει σε άκρως αποδεκτές θερμοκρασίες, δεδομένου τον σκληρού load και του περιορισμού των RPM σε αυτό το test. Ο ένα Euros και πάλι μας δίνει κάτι παραπάνω από έναν βαθμό ενώ οι δύο μας φέρνουν έναν αντιφατικό αποτέλεσμα. Η εξήγηση είναι απλή. Ένας Euros, περιορισμένος στα 50 dB @ 10 cm είναι ικανός να κορέσει σε παρεχόμενο airflow την μικρή Hans, έτσι που αν προσθέσετε (παρά τις επιταγές του κατασκευαστή) και έναν δεύτερο, θα πρέπει να ρίξετε ελαφρώς τις στροφές για να μείνετε στο ίδιο noise envelope, με το τελευταίο να σημαίνει οριακά χειρότερες επιδόσεις. Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ...
Σελίδα επιλόγου και ας ξεκινήσουμε ανάποδα, με τον Reeven Euros και τα 13.5 ...euros που ζητάει. Δεδομένων των επιδόσεων του, το προφανές συμπέρασμα από τις δοκιμές με την ομόσταυλη Hans είναι ότι πράγματι έχουμε να κάνουμε με έναν πιο αποδοτικό ανεμιστήρα με ποιότητα κατασκευής που πείθει και επιδόσεις που κινούνται σε καλά επίπεδα, ειδικά όταν οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν και τον μειωμένο θόρυβο λειτουργίας. Από την άλλη, η απουσία λαστιχένιων γωνιών και ίσως κάποιου adaptor για μείωση των RPM ή και κάποιου Y-Splitter για λειτουργία δύο ανεμιστήρων από ένα header, κάνουν τον Euros να φαντάζει ως ένα πιο φθηνό προϊόν σε σχέση με τις premium προτάσεις του ανταγωνισμού. Το ευτυχές όμως είναι ότι η τιμή είναι τέτοια που εν τέλει, αν το δεις ψύχραιμα, ξοδεύεις τα χρήματα σου εκεί που μετράει (σχεδίαση, υλικά, bearing) και όχι σε συσκευασίες, παρελκόμενα και λοιπά δευτερεύοντα χαρακτηριστικά. Οπότε, με την επιφύλαξη περίεργων τοποθετήσεων, όπου λαστιχένιες γωνίες θα έκαναν την διαφορά, δεν έχουμε κάποια επιφύλαξη να προτείνουμε τον Euros ως μια γήινη, ευέλικτη και ανθεκτική λύση, για τις ανάγκες ψύξης του συστήματός σας.
Και με τα του ανεμιστήρα στην άκρη, πάμε και στο κυρίως πιάτο τους σημερινού μας review, την Hans. Το εύκολο μέγεθος που είναι συμβατό με την πλειονότητα των cases σε συνδυασμό με τις τιμιότατες επιδόσεις είναι τα δύο σημαντικότερα ατού της Hans. Αυτά, σε συνδυασμό με την πολύ καλή εικόνα στα υλικά και την άκρως επιθετική τιμολόγηση, οπλίζουν την Hans με αυτοπεποίθηση για την μάχη στην αρένα των φθηνών 120mm single tower. Η Hans αποδίδει καλά και δείχνει ακριβότερη από όσο πραγματικά είναι, έτσι που αν διαθέτετε και άλλα κίτρινα parts, μπορείτε χωρίς επιφυλάξεις να την εντάξετε στο build σας, ακόμα και αν αυτό είναι κάθε άλλο παρά budget.
Περνώντας στα αρνητικά ευρήματα, αντί για μια ξερή απαρίθμηση μειονεκτημάτων, θα κάνουμε τις παρατηρήσεις μας εν είδει προτάσεων προς τον κατασκευαστή. Τι θα μπορούσε να αλλάξει, έτσι ώστε η Hans να ήταν μια ακόμα καλύτερη πρόταση, στο ίδιο κοστολόγιο; Πρόταση πρώτη λοιπόν, η εξαφάνιση του ανόητου κλειδιού από τα παρελκόμενα και η αντικατάστασή του από ένα "καρυδάκι". Ίδιο κόστος, καλύτερη εμπειρία εγκατάστασης και win win. Πρόταση δεύτερη, μια πιο όμορφη (όχι ακριβότερη) συσκευασία. Γιατί μπορεί αν ψωνίζετε από ηλεκτρονικά καταστήματα η συσκευασία να μην παίζει σημαντικό ρόλο αλλά αν δείτε την Hans σε κάποιο φυσικό κατάστημα, δίπλα σε μια ψύκτρα της π.χ. Cryorig θα νιώσετε καταναλωτές δεύτερη ταχύτητας. Καθαρότερο design και πιο δροσερά χρώματα, θα ήταν μια απλή και ανέξοδη αλλαγή που θα μεταμόρφωνε την εικόνα της στο ράφι. Πρόταση τρίτη και τελευταία, ένα επιπλέον SKU: μπορεί η Hans να έρχεται ήδη σε δύο εκδοχές, μια αυτή της δοκιμής (RC-1205) και μια με μη νικελωμένα heatpipes (RC-1205n) αλλά ας αντικρίσουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο: την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι σύγχρονες μητρικές με κίτρινα χρώματα περιορίζονται στα δάκτυλα του ενός χεριού, έτσι που σε συνδυασμό με τους μαύρους Euros, μια "BLACK" έκδοση της Hans θα ήταν μια κίνηση που θα πολλαπλασίαζε το εν δυνάμει αγοραστικό κοινό της συμπαθέστατης 120άρας της Reeven.
Κλείνοντας, ελπίζουμε να μπορέσαμε να σας κάνουμε να διαβάσετε ανάμεσα από τις γραμμές. Παρά τις προτάσεις για βελτίωση, η Hans μας άφησε παραπάνω από ικανοποιημένους. Πρόκειται για μια ψύκτρα με καταπληκτικό value και ποιότητα κατασκευής πάνω από την τιμολογιακή της κατηγορία. Και μπορεί να είναι η επαγγελματική διαστροφή κάθε reviewer να βρίσκει τρωτά σημεία και αδυναμίες, μα εν προκειμένω δεν πρέπει να χάνουμε το δάσος: η Hans αξίζει και το τελευταίο cent της τιμής της και ακόμα και αν η Reeven αγνοήσει όλες μας τις προτάσεις, παραμένει μια ψύκτρα που μπορεί τόσο να φέρει τις μεγάλες πωλήσεις λόγω του εύκολου form factor και της τιμής, όσο και να προλειάνει το αγοραστικό κοινό για τις μεγαλύτερες (και ακριβότερες) προτάσεις της εταιρίας.
Ευχαριστούμε θερμά την Reeven για την παραχώρηση του δείγματος!