AMD Radeon Pro Duo Review: Building the most powerful GPU
Πάντα οι νέες τεχνολογίες και οι δυνατότερες αρχιτεκτονικές αποτελούν το αντικείμενο προσμονής για τις νέες κυκλοφορίες. Παρόμοιο όμως ενδιαφέρον υπάρχει και από πλευράς των διπύρηνων καρτών γραφικών, των καρτών που πάνω στο ίδιο PCB έχουν την δυνατότητα να στεγάσουν δύο επεξεργαστικές μονάδες - και ο λόγος του ενδιαφέροντος είναι φυσικά η "ωμή" επεξεργαστική δύναμη που μπορούν να προσφέρουν αυτές οι κάρτες, καθώς αποτελούν το κορυφαίο επίτευγμα για κάθε εταιρία.
Πάντα οι νέες τεχνολογίες και οι δυνατότερες αρχιτεκτονικές αποτελούν το αντικείμενο προσμονής για τις νέες κυκλοφορίες. Παρόμοιο όμως ενδιαφέρον υπάρχει και από πλευράς των διπύρηνων καρτών γραφικών, των καρτών που πάνω στο ίδιο PCB έχουν την δυνατότητα να στεγάσουν δύο επεξεργαστικές μονάδες - και ο λόγος του ενδιαφέροντος είναι φυσικά η "ωμή" επεξεργαστική δύναμη που μπορούν να προσφέρουν αυτές οι κάρτες, καθώς αποτελούν το κορυφαίο επίτευγμα για κάθε εταιρία.
Αμφότερες όμως AMD και nVidia δείχνουν πως έχουν παραμελήσει αυτήν την αγορά τα τελευταία χρόνια, με τις τελευταίες διπύρηνες κυκλοφορίες τους να χρονολογούνται το 2014 με τις R9 295X2 και την Titan Z. Έκτοτε, υπήρξε απόλυτη "σιγή ιχθύος", μέχρι τις πρώτες αποκαλύψεις ενός διπύρηνου HBM-based μοντέλου από την AMD, λίγο μετά την κυκλοφορία της Fury X.
Ο χρόνος όμως πέρασε, και πλέον έχουμε στα χέρια μας αυτήν την κάρτα. Το όνομα αυτής: AMD Radeon Pro Duo.
Η ογκώδης συσκευασία της Radeon Pro Duo δικαιολογεί το μέγεθος της, ελέω των περιεχομένων της. Πέρα από τα τυπικά εγχειρίδια χρήσης, καθώς και ένα DVD με τους drivers, το μεγαλύτερο όγκο της συσκευασίας καταλαμβάνει το αφρώδες υλικό το οποίο θα προστατέψει αρκετά καλά το πολύτιμο περιεχόμενό της.
Ένα από τα δώρα της συσκευασίας είναι και ένας Fiji XT πυρήνας, που αποτελεί ένα όμορφο gizmo για τον κάτοχο της κάρτας. Ρίχνοντας μια κοντινή ματιά, μπορεί κάποιος να εξετάσει με περίσσεια άνεση τον Fiji XT πυρήνα, υπενθυμίζοντας του ότι στην Radeon Pro Duo έχουν ενσωματωθεί δυο από αυτούς.
Με την εικασία πως πρόκειται για κάποιο defective (ελαττωματικό) κομμάτι, το πακέτο του -ομολογουμένως εντυπωσιακού - Fiji XT πυρήνα έχει μέγεθος περί τα 5,5 τετραγωνικά εκατοστά. Περισσότερες πληροφορίες για τις τεχνολογίες που ενσωματώθηκαν στον Fiji XT μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα που ακολουθεί.
Αφήνοντας όμως τα περιεχόμενα του πακέτου, περνάμε στο "κυρίως πιάτο", το οποίο αφορά την Radeon Pro Duo. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η νέα flagship GPU της AMD προορίζει τους 2 x Fiji XT πυρήνες ως την απόλυτη λύση για τους χρήστες με απαιτήσεις: Επαγγελματίες creators, gamers σε 4K ανάλυση αλλά και χρήστες VR Headsets.
Σε μια πρώτη ματιά, η μονάδα διατηρεί την ίδια ακριβώς αισθητική με αυτήν που συναντήσαμε στην Fury X, με τις επιφάνειες χρωμίου, τα εμφανή Radeon λογότυπα στην πρόσοψη αλλά και στην πάνω πλευρά, καθώς και το soft touch υλικό που χαρακτηρίζει την κύρια επιφάνεια. Όλο το πακέτο είναι σχεδόν ίδιο με αυτό της Fury X, μόνο που στην Radeon Pro Duo αυτό που αλλάζει είναι το μήκος της κάρτας, το οποίο ανέρχεται στα 27 εκατοστά. Η πρώτη επαφή με την κάρτα μας υπενθυμίζει το πόσο διαφορετική είναι με τις κάρτες γραφικών που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. H Radeon Pro Duo πρόκειται για μια dual-GPU η οποία όμως ενσωματώνει ένα κλειστό κύκλωμα υδρόψυξης, αφήνοντας στην άκρη οποιοδήποτε σύστημα ψύξης με χρήση ανεμιστήρων. Και όλα αυτά έρχονται σε ένα μέγεθος όσο οι απλές single-GPU κάρτες, την ίδια στιγμή που διατηρείται το χαμηλό προφίλ καθώς και το πάχος των 2 PCI slots.
Το παρουσιαστικό της Radeon Pro Duo ξεφεύγει από τα συνηθισμένα reference design συστήματα ψύξης που είχαμε συνηθίσει από την εταιρία τα τελευταία χρόνια - έτσι, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνιση της. Πράγματι, αρκετά χαρακτηριστικά ξεχωρίζουν, κάνοντας την κάρτα να έχει ένα αρκετά μεγαλύτερο "premium feel" σε σχέση με τα τυπικά (και θορυβώδη) συστήματα που παρείχε η εταιρία τα τελευταία χρόνια. Στο σημείο αυτό να παραθέσουμε πως το παρουσιαστικό της θα είναι πάντα το ίδιο ανεξαρτήτως vendor, κάτι που σημαίνει πως δεν θα δούμε (επισήμως) κάποια εκδοχή της με aftermarket σύστημα ψύξης (κρατώντας μια παρόμοια τακτική με αυτήν που εφαρμόζει η nVidia στις Titan GPUs της).
Το πακέτο συμπληρώνεται και από το μεταλλικό αλλά με soft-touch φινίρισμα backplate της κάρτας, το οποίο επί της ουσίας δεν αφήνει κανένα κομμάτι του PCB εκτεθειμένο - εκτός από το PCI Express 3.0 slot.
Για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, η Radeon Pro Duo απαιτεί 3 x 8pin PCI-e τροφοδοσίες! Μπορεί αυτό να είναι ενδεικτικό για τις απαιτήσεις της κάρτας, σύμφωνα όμως με την AMD το TDP της ανέρχεται στα 350W - κάτι που θυμίζει περισσότερο μια διάταξη 2 x Fury Nano. Για να επιτύχει κάτι τέτοιο, η AMD χρησιμοποιεί την PowerTune τεχνολογία, και έτσι ενώ χρησιμοποιούνται 2 πλήρεις Fiji XT πυρήνες, η κάρτα υπολογίζει δυναμικά τα ρολόγια της λειτουργώντας κάτω από έναν συγκεκριμένο "φάκελο" λειτουργίας.
Το επόμενο σημαντικό σημείο της κάρτας βρίσκεται... λίγο παραέξω. Η AMD μαθαίνοντας από την απήχηση που είχε το σύστημα ψύξης της R9 295X2, χρησιμοποίησε και εδώ την ίδια λογική. Έτσι, πέρα από το ενσωματωμένο μπλοκ-αντλία που βρίσκεται στο εσωτερικό της κάρτας, η ψύξη της ολοκληρώνεται στο 120mm ψυγείο το οποίο είναι παχύ (40mm) και διαθέτει και το ρεζερβουάρ. Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα ψύξης αναπτύχθηκε από κοινού σε συνεργασία με την Cooler Master ειδικά για την Radeon Pro Duo.
Αφαιρώντας το μεγάλο backplate, έχουμε την δυνατότητα να αρχίσουμε να αποκτούμε πρόσβαση προς το εσωτερικό της κάρτας.
"Ψαχουλεύοντας" στο εσωτερικό της , θα διαπιστώσουμε έναν αρκετά περίπλοκο σχεδιασμό - όχι όσον αφορά το PCB, αλλά το σύστημα ψύξης της. Τα waterblock της Cooler Master έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να ψύχει ολόκληρη την επιφάνεια του πυρήνα αλλά και των ενσωματωμένων μνημών που διαθέτει. Το σύστημα χρησιμοποιεί 6 συνολικά barbs ώστε να συνδέσει την μια αντλία με την άλλη, και να ολοκληρώσει το loop με το ψυγείο, χρησιμοποιώντας ένα σετ από 3 wateblock για την σύνδεση των 2 αντλιών. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει στην Radeon Pro Duo να είναι όσο πιο "συμπυκνωμένη" γίνεται, χωρίς να καταλαμβάνει πολύ χώρο.
Αξίζει να σημειώσουμε και το εξής: Το εξωτερικό κάλυμμα έχει έναν open - source χαρακτήρα. H AMD έχει κάνει ανοιχτά στην διάθεση του κοινού τα σχέδια του καλύμματος, ενθαρρύνοντας το modding αλλά και το 3D printing - και μάλιστα χωρίς να χάνεται η εγγύηση της κάρτας, αρκεί να μην αφαιρεθούν τα waterblock της.
Μια ματιά στο εσωτερικό μας δείχνει το πόσο έχει συμπυκνωθεί η δύναμη της κάρτας σε μια GPU η οποία υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 10 εκατοστά μακρύτερη. Σε αυτό συμβάλλει φυσικά η ενσωμάτωση των RAM chips στην ίδια επιφάνεια με αυτήν του πυρήνα, μειώνοντας έτσι το συνολικό μέγεθος του PCB κατά 90%!
Όσον αφορά τα τεχνικά στοιχεία της κάρτας, οι Fiji XT πυρήνες έρχονται με default χρονισμούς τα 1000MHz. Στα της μνήμης, η HBM τεχνολογία είναι προς το παρόν περιορισμένη και έχει μια μέγιστη χωρητικότητα περί τα 4GB για κάθε πυρήνα (8 GB συνολικά), με τους χρονισμούς να είναι αρκετά χαμηλούς και να ανέρχονται στα 500MHz ή αλλιώς 1 Gbps, λειτουργώντας σε ένα 4096-bit wide bus. Αν αθροίσουμε την υπολογιστική ισχύ της κάρτας, τότε συναντάμε 8192 Stream Processors σε 128 μονάδες επεξεργασίας, 512 Texture Units, 128 ROPs και 512 Z/Stencil με την Radeon Pro Duo να έχει την δυνατότητα να παράγει 16.38 TFLOPS υπολογιστικής ισχύος, έχοντας Texture Fill Rate στα 512 Gigatexel ανά δευτερόλεπτο, και Pixel Fill Rate στα 128 Gigapixels / s.
Κλείνοντας, οι διαθέσιμες έξοδοι προς οθόνες είναι 4, με την απουσία μιας DVI θύρας να είναι μια από τις μεγαλύτερες απώλειες.
1x HDMI 1.4a, max 4096x2160 @24 Hz
4x DisplayPort 1.2, max 4096x2160 @60 Hz
Κλείνουμε την αρχική μας παρουσίαση με μια σύντομη ματιά στα specs της Radeon Pro Duo που θα σας λύσει τυχόν απορίες.
Στην νέα γενιά της AMD επιχειρεί κάτι πρωτοποριακό, θέλοντας να δείξει πως κάνει το πρώτο βήμα σε μια νέα κατεύθυνση. Οι νέοι πυρήνες εν ονόματι Fiji αποτελούν την κορυφή της "πυραμίδας" της σειράς R9 300 από την AMD, όμως δεν λαμβάνουν την "παραδοσιακή" ονοματολογία (R9 3Χ0) με τις υπόλοιπες κάρτες της νέας γενιάς, αλλά αντιθέτως διαφοροποιούνται έχοντας ένα ιδιαίτερο όνομα, το "Fury", με την Fury X να αποτελεί το κορυφαίο single-GPU μοντέλο, και τις Fury και Fury Nano να αναμένονται ως ελαφρώς stripped down εκδοχές του Fiji ΧΤ που εξοπλίζει την R9 Fury X. Επειδή όμως οι ονοματολογίες έχουν και το λιγότερο ενδιαφέρον στην υπόθεση, ας περάσουμε στην ενδελεχή ανάλυση όλων των νέων χαρακτηριστικών που φέρει ο πυρήνας Fiji.
The Fiji Core
Ο πυρήνας Fiji που ενσωματώνεται στις νέες R9 Fury GPUs αποτελεί και το νεότερο επίτευγμα της AMD σε μια προσπάθεια της να πάρει τα μέγιστα που μπορεί από την κλίμακα των 28nm, την ίδια δηλαδή ακριβώς κλίμακα που εισήχθη εδώ και μια τριετία. Ο πυρήνας Fiji δεν αποτελεί όμως μια απλή εξέλιξη του Hawaii που συναντήσαμε στις 290 και 290Χ - και συνεχίζουμε να συναντάμε στις 390 και 390Χ της νέας γενιάς.
Αυτό που αρχικά παρατηρούμε είναι είναι πως σε ένα die size των 596 τετραγωνικών χιλιοστών η AMD καταφέρνει να ενσωματώσει 8.9 δισεκατομμύρια τρανζίστορ, αριθμός ανεβασμένος κατά περίπου 44% σε σχέση με τον Hawaii XT. Παράλληλα, στο ίδιο silicon interposer η AMD ενσωμάτωσε και 4 στοίβες από High Bandidth Memory που θα αναλύσουμε στην συνέχεια, αυξάνοντας το συνολικό μέγεθος του τσιπ στα 1011mm2 - το οποίο φαντάζει μεγάλο για αρχή αλλά τα κέρδη είναι πολλαπλάσια, όπως θα δούμε παρακάτω.
Σαν σχεδιασμός στο κέντρο του πυρήνα, ο Fiji κρατάει την ίδια φιλοσοφία που εισήγαγε ο Hawaii, με αμφότερους να είναι οργανωμένοι σε 4 Shader Engines έχοντας το καθένα από έναν geometry processor καθώς και από έναν rasterizer, ενώ επιπροσθέτως υπάρχουν και 4 render back-end μονάδες με την κάθε μια να έχει δυνατότητα επεξεργασίας 16 pixel ανά κύκλο ρολογιού. Αυτό που προστίθεται είναι η εισαγωγή 16 Compute Units σε σχέση με 11 που συναντήσαμε στο παρελθόν, ενώ κάθε Compute Unit διαθέτει 64 shaders - πλήθος ακριβώς ίδιο με τον πυρήνα Hawaii.. Αν βάλουμε τους αριθμούς κάτω, αυτό μεταφράζεται σε 1024 shaders ανά Shader Engine, πράγμα που σημαίνει 4096 shaders στο σύνολο του πυρήνα Fiji, ο οποίος τελικά μπορεί να μας παραδώσει pixel fillrate περί τα 67.2 GPixels ανά δευτερόλεπτο καθώς και texture fillrate στα 268.8 GTexel / s.
Μερικές ακόμα βελτιώσεις θα βρούμε και σε άλλα σημαντικά στοιχεία. Η αρχιτεκτονική του Fiji βασίζεται στο Graphics Core Next, ο οποίος βρίσκεται πλέον στην τρίτη του εκδοχή - ήτοι 1.2. To GCN 1.2 το συναντήσαμε για πρώτη φορά στον πυρήνα Tonga της R9 285 και αυτό που περιλαμβάνει είναι αναβαθμισμένους Geometry processors οι οποίοι επιτυγχάνουν καλύτερη απόδοση στο tessellation, lossless συμπίεση χρωμάτων, νέες 16bit integer/floating point εντολές καθώς και διπλασιασμό της L2 cache η οποία ανεβαίνει στα 2MB πλέον. Τέλος περιλαμβάνεται ένας νέος υψηλής ποιότητας display scalar καθώς και μια αναβαθμισμένη μηχανή επιτάχυνσης βίντεο η οποία πλέον υποστηρίζει και την αναπαραγωγή HEVC.
Στον τομέα του compute, o Fiji περιλαμβάνει νέο και βελτιωμένο task schedulling καθώς και νέες εντολές που αφορούν την παράλληλη επεξεργασία δεδομένων, πράγματα που αφορούν τις 8 συνολικά Asynchronous Compute Engines που προέρχονται απ' τον πυρήνα Hawaiil. Συνδυάζοντας τους 4096 shaders οι οποίοι τρέχουν στα 1050MHz o Fiji ΧΤ θα μπορούσε να παραδώσει 8,6 TFLOP σε single precision, όμως το FP64 έχει περιοριστεί στο 1/16 δίνοντας ένα "ταβάνι" στην απόδοση περί τα 537,6 MFLOPs.
High Bandwidth Memory - HBM
Σε αυτό το σημείο εισέρχεται η νέα πρωτοπορία της AMD όσον αφορά την αρχιτεκτονική της, καθώς από μόνο του το Fiji δεν θα σήμαινε τίποτα περισσότερο από έναν αναβαθμισμένο Hawaii πυρήνα. H R9 Fury X υπόσχεται περί τα 512 GB/s έναντι των 320GB/s της 290Χ. Για να το πετύχει αυτό, η AMD σε συνεργασία με την SK Hynixx δημιούργησαν την τεχνολογία High Bandwidth Memory ή στα Ελληνικά "Μνήμη Υψηλού Εύρους Ζώνης". Επί της ουσίας πρόκειται για στοιβαγμένα DRAM Dies το ένα πάνω στο άλλο, με τις στοίβες να βρίσκονται ακριβώς δίπλα από τον Fiji πυρήνα. Κάθε "στοίβα" περιλαμβάνει 4 DRAM dies με το καθένα να έχει ένα ζευγάρι από 2 128bit κανάλια, ενώ το σύνολο των 4 δημιουργεί έναν 1024 bit κανάλι, συντελώντας σε ένα 4096 bit δίαυλο στο σύνολο με απόδοση 1 Gbps. Τα 4 DRAM dies τοποθετούνται πάνω σε ένα logic die το οποίο βρίσκεται στον ίδιο interposer και επικοινωνεί με τον πυρήνα μέσω ενός απλού PHY.
Το HBM βρίσκεται στην πρώτη του γενιά και σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε δει τα μέγιστα που μπορεί να παραδώσει αυτή η τεχνολογία. Στην παρούσα φάση λοιπόν, το HBM χρονίζεται αρκετά χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στα 500MHz με τις δυνατότητες για overclocking να παραμένουν απενεργοποιημένες. Η παρούσα υλοποίηση έχει την δυνατότητα να μεταφέρει 2 bit ανά κύκλο ρολογιού και σε αντίθεση με τα 4bit που μπορεί να προσφέρει το GDDR5. Όμως, συνυπολογίζοντας τα 128 GB/s ανά στοίβα σε αντίθεση με τα 28 GB/s που προσφέρει το 32 bit του GDDR5 πακέτου. Για να αντιπαραθέσουμε την απλή GDDR5 τεχνολογία σε σχέση με το HBM, μια κάρτα όπως η GTX 980 Ti που διαθέτει 6GB συνολικής VRAM χρειάζεται 6 x 64 bit memory controllers, κάτι που σημαίνει μεταγωγές της τάξεως των 336 GB/s.
Τα οφέλη της HBM τεχνολογίας δεν περιορίζονται μόνο στην καθαρή απόδοση. Με την τοποθέτηση των DRAM dies τόσο κοντά στον πυρήνα έχουμε σημαντική βελτίωση στα latencies των μνημών, βελτιώνει το power efficiency κατά 3 φορές περισσότερο σε σχέση με το GDDR5 ενώ παράλληλα η VRAM δεν καταλαμβάνει πλέον χώρο στο PCB της κάρτας έχοντας ανάγκη για 94% λιγότερη επιφάνεια.
Ξεκινώντας από σήμερα, σας παρουσιάζουμε την νέα και βελτιωμένη Μεθοδολογία Μετρήσεων και Αξιολόγησης. Ο λόγος αυτού του ανασχεδιασμού ήταν να καταλήξουμε σε έναν όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης των δειγμάτων που αποστέλλονται στα HwBox Labs με απώτερο σκοπό την καλύτερη ενημέρωσή σας. Έτσι, πριν αρχίσετε να διαβάζετε το παρόν review, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στον τρόπο που μετρήσαμε το προς αξιολόγηση προϊόν, και το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από την τελική βαθμολογία που του απονεμήθηκε.
To σύστημα δοκιμών που χρησιμοποιήσαμε:
Gaming Performance
Με κύριο στόχο να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες μιας κάρτας γραφικών, επικεντρωθήκαμε σε 3 βασικές κατηγορίες παιχνιδιών, 4 3D Benchmarks και 3 General Purpose GPU (GPGPU) Benchmarks. Οι κάρτες τίθενται στα βέλτιστα εργοστασιακά clocks αποφεύγοντας ρυθμίσεις όπως το Quiet mode, και οι μετρήσεις ξεκινούν.
Οι 3 κατηγορίες παιχνιδιών που επιλέξαμε αποτελούν και ένα μεγάλο ποσοστό των πιο απαιτητικών σε υπολογιστικούς πόρους μιας κάρτας γραφικών. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής: Action – Adventure, First Person Shooter, και Strategy, με τις δύο πρώτες να έχουν περισσότερους αντιπροσώπους, ενώ οι υπόλοιπες έχουν από τουλάχιστον έναν γνωστό τίτλο. Έτσι, τα παιχνίδια που διαλέξαμε ήταν τα εξής:
Action – Adventure
First Person Shooter
Racing
Επειδή όμως δεν προορίζονται όλες οι κάρτες για την ίδια χρήση, επιβάλλεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε αναλύσεις για τις οποίες προορίζεται η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών. Αυτό προκύπτει βάση του price range που ανήκει. Έτσι, χωρίζουμε τα κυκλώματα γραφικών σε 4 διαφορετικές κατηγορίες: Intergrated (IGP), Entry level, Mainstream και High end.
Επίσης, δεν μπορούμε να μετρήσουμε όλες τις κάρτες με την ίδια ποιότητα εικόνας. Συνεπώς, καταλήξαμε σε 5 δημοφιλείς αναλύσεις και επιλέξαμε συγκεκριμένα φίλτρα και image Quality presets. Για την ακρίβεια, τα settings που χρησιμοποιούνται σε όλες τις δοκιμές είναι τα εξής:
Εν τέλει, προκύπτει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ κατηγορίας GPU και ανάλυσης δοκιμών. Το κοινό σημείο αποτελεί η ανάλυση των 1920x1080 η οποία είναι και η πιο δημοφιλής ανάλυση μεταξύ των χρηστών του HwBox, όπως αυτή προέκυψε από την δημοσκόπηση που υποβάλαμε και είστε ευπρόσδεκτοι να συμμετέχετε!
Από τα παιχνίδια αυτά εξάγουμε τα Framerate και Frame Times που συγκεντρώσαμε μέσω της καταγραφής του FRAPS σε διάστημα 60 δευτερολέπτων. Τα παραγόμενα CSV αρχεία αναλύονται μέσω του προγράμματος FRAFS Benchmark Tools από το οποίο παρουσιάζονται γραφικά τα Frames per Second καθώς και τα Frame Times συναρτήσει του χρόνου δειγματοληψίας.
Synthetics Performance
Η ομάδα των Synthetic Benchmarks αποτελείται από τα εξής:
Τέλος, τα GPGPU Benchmarks είναι τα εξής:
Από τα οποία benchmarks λαμβάνουμε και αξιολογούμε τους πόντους που παρήγαγαν.
Overclocking
Για το overclocking χρησιμοποιούμε μια απλή διαδικασία. Ελέω διαφόρων τεχνολογιών μεταβλητών χρονισμών στον πυρήνα κάθε GPU, προσπαθούμε να κάνουμε την κάρτα να αποδώσει στα καλύτερα δυνατά ρολόγια που μπορεί σε πυρήνα και μνήμες, ανεξαρτήτως εάν μας είναι δυνατή η ρύθμιση του Vcore. Αφού κατασταλάξουμε στο μέγιστο stable OC, επαναλαμβάνουμε τα εξής benchmarks:
Έπειτα, συγκρίνουμε την μεταβολή στα αποτελέσματα που λάβαμε σε σύγκριση με τα εργοστασιακά ρολόγια και αξιολογούμε το πόσο αξίζει αυτή η προσπάθεια.
Στην τελική αξιολόγηση του κατηγορίας, τόσο το εργοστασιακό OC όσο και η προσπάθεια που καταβάλαμε για τα δικά μας custom ρολόγια, έχουν ειδικό βάρος από 50% έκαστο.
Cooling
Έπειτα από 30 λεπτά OCCT σε GPU 3D με DX11 και windows 1080p mode, μετράμε μέσω του MSI Afterburner την μέγιστη θερμοκρασιακή τιμή που σημειώθηκε. Έχοντας καταγράψει την θερμοκρασία δωματίου, αφαιρούμε αυτήν την τιμή από την θερμοκρασία που λάβαμε από την κάρτα γραφικών μας. Συνεπώς, η φόρμουλα υπολογισμού που προκύπτει είναι η εξής:
Από το οποίο ο δείκτης Δ θα αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για την GPU μας.
Βαθμολογία
Με στόχο την όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη αξιολόγηση του προϊόντος, δημιουργήσαμε ένα σύστημα βαθμολόγησης το οποίο λειτουργεί με το σύστημα των βαρών, δηλαδή λαμβάνονται υπʼ όψη όλες οι κατηγορίες τις οποίες αξιολογήθηκε το προϊόν, και οι οποίες συμμετέχουν με διαφορετικό βάρος (ποσοστό) στην τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score).
Οι κατηγορίες αξιολόγησης καθώς και τα βάρη τους, παρουσιάζονται στον παρακάτω αναλυτικό πίνακα:
Οι κατηγορίες αξιολόγησης είναι λίγο – πολύ αυτό-επεξηγούμενες. Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα εύρος τιμών από το 0,0 έως το 10,0, κάθε κατηγορία ή υπο-κατηγορία λαμβάνει ένα υποκειμενικό σκορ. Οι 5 βασικές κατηγορίες βαθμολόγησης συμμετέχουν στο 80% της Γενικής Βαθμολογίας και είτε λειτουργούν ως αυτόνομες, είτε διαμορφώνονται με βάση το ποσοστό συμμετοχής που έχουν οι υποκατηγορίες τους, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα. Η τελευταία κατηγορία βαθμολόγησης είναι η Τιμή, η οποία έχει ειδικό βάρος 20%. Η τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score) διαμορφώνεται από το άθροισμα των πόντων των επιμέρους κατηγοριών. Εάν στο άθροισμα προκύψουν 2 ή περισσότερα δεκαδικά ψηφία, τότε το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται με βάση την γνωστή μέθοδο.
Η βαθμολόγηση αυτή δημιουργεί κάποια – συνειδητά – τρικ. Επειδή αρκετά προϊόντα παρουσιάζουν αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, κάποιες κατηγορίες μπορούν να έχουν το ίδιο σκορ και να διαφοροποιούνται σε άλλες κατηγορίες. Για παράδειγμα, οι κάρτες γραφικών που έχουν τον ίδιο πυρήνα και κατʼ επέκταση περίπου πανομοιότυπη απόδοση, θα αξιολογούνται με βάση τα υπόλοιπα features που έχει ενσωματώσει ο κατασκευαστής. Έτσι, οι προσπάθειες όπως ένα όμορφο σύστημα ψύξης ή ένα μεγαλύτερο εργοστασιακό overclock, μπορούν να έχουν μερικούς έξτρα κερδισμένους πόντους.
Tomb Raider
1920 x 1080
Στο πρώτο μας δείγμα, η Radeon Pro Duo φαίνεται πως αποτελεί την ισχυρότερη κάρτα που έρχεται σε single-PCB διάταξη, και μάλιστα με μια "χαοτική" διαφορά από την GTX 980 Ti. Συγκρινόμενη όμως με δυο GTX 970 σε SLI, παρατηρούμε πως υπάρχει ένα "cap" στις επιδόσεις, αν και αυτήν ο σχολιασμός των καθαρών αποτελεσμάτων σε τέτοιες τάξεις μεγέθους έχει μικρή σημασία.
2560 x 1440
Η διαφορά μειώνεται από τις 2 970 όσο ανεβαίνουμε σε ανάλυση. Μια καλή εξήγηση είναι πως οι 2 Fiji XT πυρήνες λειτουργούν στα όρια του power envelope, πράγμα που περιορίζει τις επιδόσεις της - σε αντίθεση με τις "απεριόριστες GTX 970.
3840 x 2160
Στην 4Κ ανάλυση η διαφορά μικραίνει ακόμα περισσότερο. Φυσικά, σε single PCB διάταξη η Radeon Pro Duo κερδίζει με διαφορά τις υπόλοιπες, δεν είναι όμως ότι ταχύτερο μπορούμε να συναντήσουμε συνολικά.
Bioshock Infinite
1920 x 1080
Παρόμοια και η περίπτωση του Bioshock Infinite, με τις 2 GTX 970 να διατηρούν το προβάδισμα, και την Radeon Pro Duo να αποδίδει όσο μια GTX 980 Ti.
2560 x 1440
Η πρώτη "ανάκαμψη" εμφανίζεται ανεβάζοντας τον πήχη. Η Radeon Pro Duo παραδίδει το καλύτερο αποτέλεσμα, με τις μονοπύρηνες κάρτες να βρίσκονται αρκετά πίσω.
3840 x 2160
Στην 4Κ ανάλυση η διαφορά ανοίγει ακόμα περισσότερο, υπέρ της Radeon Pro Duo. Αρχίζει και γίνεται εμφανής η διαφορά στην δύναμη των πυρήνων, οι οποίοι προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις στις υπερ-υψηλές αναλύσεις.
Assassins Creed: Unity
Πάντα οι νέες τεχνολογίες και οι δυνατότερες αρχιτεκτονικές αποτελούν το αντικείμενο προσμονής για τις νέες κυκλοφορίες. Παρόμοιο όμως ενδιαφέρον υπάρχει και από πλευράς των διπύρηνων καρτών γραφικών, των καρτών που πάνω στο ίδιο PCB έχουν την δυνατότητα να στεγάσουν δύο επεξεργαστικές μονάδες - και ο λόγος του ενδιαφέροντος είναι φυσικά η "ωμή" επεξεργαστική δύναμη που μπορούν να προσφέρουν αυτές οι κάρτες, καθώς αποτελούν το κορυφαίο επίτευγμα για κάθε εταιρία.
Αμφότερες όμως AMD και nVidia δείχνουν πως έχουν παραμελήσει αυτήν την αγορά τα τελευταία χρόνια, με τις τελευταίες διπύρηνες κυκλοφορίες τους να χρονολογούνται το 2014 με τις R9 295X2 και την Titan Z. Έκτοτε, υπήρξε απόλυτη "σιγή ιχθύος", μέχρι τις πρώτες αποκαλύψεις ενός διπύρηνου HBM-based μοντέλου από την AMD, λίγο μετά την κυκλοφορία της Fury X.
Ο χρόνος όμως πέρασε, και πλέον έχουμε στα χέρια μας αυτήν την κάρτα. Το όνομα αυτής: AMD Radeon Pro Duo.
Η ογκώδης συσκευασία της Radeon Pro Duo δικαιολογεί το μέγεθος της, ελέω των περιεχομένων της. Πέρα από τα τυπικά εγχειρίδια χρήσης, καθώς και ένα DVD με τους drivers, το μεγαλύτερο όγκο της συσκευασίας καταλαμβάνει το αφρώδες υλικό το οποίο θα προστατέψει αρκετά καλά το πολύτιμο περιεχόμενό της.
Ένα από τα δώρα της συσκευασίας είναι και ένας Fiji XT πυρήνας, που αποτελεί ένα όμορφο gizmo για τον κάτοχο της κάρτας. Ρίχνοντας μια κοντινή ματιά, μπορεί κάποιος να εξετάσει με περίσσεια άνεση τον Fiji XT πυρήνα, υπενθυμίζοντας του ότι στην Radeon Pro Duo έχουν ενσωματωθεί δυο από αυτούς.
Με την εικασία πως πρόκειται για κάποιο defective (ελαττωματικό) κομμάτι, το πακέτο του -ομολογουμένως εντυπωσιακού - Fiji XT πυρήνα έχει μέγεθος περί τα 5,5 τετραγωνικά εκατοστά. Περισσότερες πληροφορίες για τις τεχνολογίες που ενσωματώθηκαν στον Fiji XT μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα που ακολουθεί.
Αφήνοντας όμως τα περιεχόμενα του πακέτου, περνάμε στο "κυρίως πιάτο", το οποίο αφορά την Radeon Pro Duo. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η νέα flagship GPU της AMD προορίζει τους 2 x Fiji XT πυρήνες ως την απόλυτη λύση για τους χρήστες με απαιτήσεις: Επαγγελματίες creators, gamers σε 4K ανάλυση αλλά και χρήστες VR Headsets.
Σε μια πρώτη ματιά, η μονάδα διατηρεί την ίδια ακριβώς αισθητική με αυτήν που συναντήσαμε στην Fury X, με τις επιφάνειες χρωμίου, τα εμφανή Radeon λογότυπα στην πρόσοψη αλλά και στην πάνω πλευρά, καθώς και το soft touch υλικό που χαρακτηρίζει την κύρια επιφάνεια. Όλο το πακέτο είναι σχεδόν ίδιο με αυτό της Fury X, μόνο που στην Radeon Pro Duo αυτό που αλλάζει είναι το μήκος της κάρτας, το οποίο ανέρχεται στα 27 εκατοστά. Η πρώτη επαφή με την κάρτα μας υπενθυμίζει το πόσο διαφορετική είναι με τις κάρτες γραφικών που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. H Radeon Pro Duo πρόκειται για μια dual-GPU η οποία όμως ενσωματώνει ένα κλειστό κύκλωμα υδρόψυξης, αφήνοντας στην άκρη οποιοδήποτε σύστημα ψύξης με χρήση ανεμιστήρων. Και όλα αυτά έρχονται σε ένα μέγεθος όσο οι απλές single-GPU κάρτες, την ίδια στιγμή που διατηρείται το χαμηλό προφίλ καθώς και το πάχος των 2 PCI slots.
Το παρουσιαστικό της Radeon Pro Duo ξεφεύγει από τα συνηθισμένα reference design συστήματα ψύξης που είχαμε συνηθίσει από την εταιρία τα τελευταία χρόνια - έτσι, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνιση της. Πράγματι, αρκετά χαρακτηριστικά ξεχωρίζουν, κάνοντας την κάρτα να έχει ένα αρκετά μεγαλύτερο "premium feel" σε σχέση με τα τυπικά (και θορυβώδη) συστήματα που παρείχε η εταιρία τα τελευταία χρόνια. Στο σημείο αυτό να παραθέσουμε πως το παρουσιαστικό της θα είναι πάντα το ίδιο ανεξαρτήτως vendor, κάτι που σημαίνει πως δεν θα δούμε (επισήμως) κάποια εκδοχή της με aftermarket σύστημα ψύξης (κρατώντας μια παρόμοια τακτική με αυτήν που εφαρμόζει η nVidia στις Titan GPUs της).
Το πακέτο συμπληρώνεται και από το μεταλλικό αλλά με soft-touch φινίρισμα backplate της κάρτας, το οποίο επί της ουσίας δεν αφήνει κανένα κομμάτι του PCB εκτεθειμένο - εκτός από το PCI Express 3.0 slot.
Για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, η Radeon Pro Duo απαιτεί 3 x 8pin PCI-e τροφοδοσίες! Μπορεί αυτό να είναι ενδεικτικό για τις απαιτήσεις της κάρτας, σύμφωνα όμως με την AMD το TDP της ανέρχεται στα 350W - κάτι που θυμίζει περισσότερο μια διάταξη 2 x Fury Nano. Για να επιτύχει κάτι τέτοιο, η AMD χρησιμοποιεί την PowerTune τεχνολογία, και έτσι ενώ χρησιμοποιούνται 2 πλήρεις Fiji XT πυρήνες, η κάρτα υπολογίζει δυναμικά τα ρολόγια της λειτουργώντας κάτω από έναν συγκεκριμένο "φάκελο" λειτουργίας.
Το επόμενο σημαντικό σημείο της κάρτας βρίσκεται... λίγο παραέξω. Η AMD μαθαίνοντας από την απήχηση που είχε το σύστημα ψύξης της R9 295X2, χρησιμοποίησε και εδώ την ίδια λογική. Έτσι, πέρα από το ενσωματωμένο μπλοκ-αντλία που βρίσκεται στο εσωτερικό της κάρτας, η ψύξη της ολοκληρώνεται στο 120mm ψυγείο το οποίο είναι παχύ (40mm) και διαθέτει και το ρεζερβουάρ. Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα ψύξης αναπτύχθηκε από κοινού σε συνεργασία με την Cooler Master ειδικά για την Radeon Pro Duo.
Αφαιρώντας το μεγάλο backplate, έχουμε την δυνατότητα να αρχίσουμε να αποκτούμε πρόσβαση προς το εσωτερικό της κάρτας.
"Ψαχουλεύοντας" στο εσωτερικό της , θα διαπιστώσουμε έναν αρκετά περίπλοκο σχεδιασμό - όχι όσον αφορά το PCB, αλλά το σύστημα ψύξης της. Τα waterblock της Cooler Master έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να ψύχει ολόκληρη την επιφάνεια του πυρήνα αλλά και των ενσωματωμένων μνημών που διαθέτει. Το σύστημα χρησιμοποιεί 6 συνολικά barbs ώστε να συνδέσει την μια αντλία με την άλλη, και να ολοκληρώσει το loop με το ψυγείο, χρησιμοποιώντας ένα σετ από 3 wateblock για την σύνδεση των 2 αντλιών. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει στην Radeon Pro Duo να είναι όσο πιο "συμπυκνωμένη" γίνεται, χωρίς να καταλαμβάνει πολύ χώρο.
Αξίζει να σημειώσουμε και το εξής: Το εξωτερικό κάλυμμα έχει έναν open - source χαρακτήρα. H AMD έχει κάνει ανοιχτά στην διάθεση του κοινού τα σχέδια του καλύμματος, ενθαρρύνοντας το modding αλλά και το 3D printing - και μάλιστα χωρίς να χάνεται η εγγύηση της κάρτας, αρκεί να μην αφαιρεθούν τα waterblock της.
Μια ματιά στο εσωτερικό μας δείχνει το πόσο έχει συμπυκνωθεί η δύναμη της κάρτας σε μια GPU η οποία υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 10 εκατοστά μακρύτερη. Σε αυτό συμβάλλει φυσικά η ενσωμάτωση των RAM chips στην ίδια επιφάνεια με αυτήν του πυρήνα, μειώνοντας έτσι το συνολικό μέγεθος του PCB κατά 90%!
Όσον αφορά τα τεχνικά στοιχεία της κάρτας, οι Fiji XT πυρήνες έρχονται με default χρονισμούς τα 1000MHz. Στα της μνήμης, η HBM τεχνολογία είναι προς το παρόν περιορισμένη και έχει μια μέγιστη χωρητικότητα περί τα 4GB για κάθε πυρήνα (8 GB συνολικά), με τους χρονισμούς να είναι αρκετά χαμηλούς και να ανέρχονται στα 500MHz ή αλλιώς 1 Gbps, λειτουργώντας σε ένα 4096-bit wide bus. Αν αθροίσουμε την υπολογιστική ισχύ της κάρτας, τότε συναντάμε 8192 Stream Processors σε 128 μονάδες επεξεργασίας, 512 Texture Units, 128 ROPs και 512 Z/Stencil με την Radeon Pro Duo να έχει την δυνατότητα να παράγει 16.38 TFLOPS υπολογιστικής ισχύος, έχοντας Texture Fill Rate στα 512 Gigatexel ανά δευτερόλεπτο, και Pixel Fill Rate στα 128 Gigapixels / s.
Κλείνοντας, οι διαθέσιμες έξοδοι προς οθόνες είναι 4, με την απουσία μιας DVI θύρας να είναι μια από τις μεγαλύτερες απώλειες.
1x HDMI 1.4a, max 4096x2160 @24 Hz
4x DisplayPort 1.2, max 4096x2160 @60 Hz
Κλείνουμε την αρχική μας παρουσίαση με μια σύντομη ματιά στα specs της Radeon Pro Duo που θα σας λύσει τυχόν απορίες.
Στην νέα γενιά της AMD επιχειρεί κάτι πρωτοποριακό, θέλοντας να δείξει πως κάνει το πρώτο βήμα σε μια νέα κατεύθυνση. Οι νέοι πυρήνες εν ονόματι Fiji αποτελούν την κορυφή της "πυραμίδας" της σειράς R9 300 από την AMD, όμως δεν λαμβάνουν την "παραδοσιακή" ονοματολογία (R9 3Χ0) με τις υπόλοιπες κάρτες της νέας γενιάς, αλλά αντιθέτως διαφοροποιούνται έχοντας ένα ιδιαίτερο όνομα, το "Fury", με την Fury X να αποτελεί το κορυφαίο single-GPU μοντέλο, και τις Fury και Fury Nano να αναμένονται ως ελαφρώς stripped down εκδοχές του Fiji ΧΤ που εξοπλίζει την R9 Fury X. Επειδή όμως οι ονοματολογίες έχουν και το λιγότερο ενδιαφέρον στην υπόθεση, ας περάσουμε στην ενδελεχή ανάλυση όλων των νέων χαρακτηριστικών που φέρει ο πυρήνας Fiji.
The Fiji Core
Ο πυρήνας Fiji που ενσωματώνεται στις νέες R9 Fury GPUs αποτελεί και το νεότερο επίτευγμα της AMD σε μια προσπάθεια της να πάρει τα μέγιστα που μπορεί από την κλίμακα των 28nm, την ίδια δηλαδή ακριβώς κλίμακα που εισήχθη εδώ και μια τριετία. Ο πυρήνας Fiji δεν αποτελεί όμως μια απλή εξέλιξη του Hawaii που συναντήσαμε στις 290 και 290Χ - και συνεχίζουμε να συναντάμε στις 390 και 390Χ της νέας γενιάς.
Αυτό που αρχικά παρατηρούμε είναι είναι πως σε ένα die size των 596 τετραγωνικών χιλιοστών η AMD καταφέρνει να ενσωματώσει 8.9 δισεκατομμύρια τρανζίστορ, αριθμός ανεβασμένος κατά περίπου 44% σε σχέση με τον Hawaii XT. Παράλληλα, στο ίδιο silicon interposer η AMD ενσωμάτωσε και 4 στοίβες από High Bandidth Memory που θα αναλύσουμε στην συνέχεια, αυξάνοντας το συνολικό μέγεθος του τσιπ στα 1011mm2 - το οποίο φαντάζει μεγάλο για αρχή αλλά τα κέρδη είναι πολλαπλάσια, όπως θα δούμε παρακάτω.
Σαν σχεδιασμός στο κέντρο του πυρήνα, ο Fiji κρατάει την ίδια φιλοσοφία που εισήγαγε ο Hawaii, με αμφότερους να είναι οργανωμένοι σε 4 Shader Engines έχοντας το καθένα από έναν geometry processor καθώς και από έναν rasterizer, ενώ επιπροσθέτως υπάρχουν και 4 render back-end μονάδες με την κάθε μια να έχει δυνατότητα επεξεργασίας 16 pixel ανά κύκλο ρολογιού. Αυτό που προστίθεται είναι η εισαγωγή 16 Compute Units σε σχέση με 11 που συναντήσαμε στο παρελθόν, ενώ κάθε Compute Unit διαθέτει 64 shaders - πλήθος ακριβώς ίδιο με τον πυρήνα Hawaii.. Αν βάλουμε τους αριθμούς κάτω, αυτό μεταφράζεται σε 1024 shaders ανά Shader Engine, πράγμα που σημαίνει 4096 shaders στο σύνολο του πυρήνα Fiji, ο οποίος τελικά μπορεί να μας παραδώσει pixel fillrate περί τα 67.2 GPixels ανά δευτερόλεπτο καθώς και texture fillrate στα 268.8 GTexel / s.
Μερικές ακόμα βελτιώσεις θα βρούμε και σε άλλα σημαντικά στοιχεία. Η αρχιτεκτονική του Fiji βασίζεται στο Graphics Core Next, ο οποίος βρίσκεται πλέον στην τρίτη του εκδοχή - ήτοι 1.2. To GCN 1.2 το συναντήσαμε για πρώτη φορά στον πυρήνα Tonga της R9 285 και αυτό που περιλαμβάνει είναι αναβαθμισμένους Geometry processors οι οποίοι επιτυγχάνουν καλύτερη απόδοση στο tessellation, lossless συμπίεση χρωμάτων, νέες 16bit integer/floating point εντολές καθώς και διπλασιασμό της L2 cache η οποία ανεβαίνει στα 2MB πλέον. Τέλος περιλαμβάνεται ένας νέος υψηλής ποιότητας display scalar καθώς και μια αναβαθμισμένη μηχανή επιτάχυνσης βίντεο η οποία πλέον υποστηρίζει και την αναπαραγωγή HEVC.
Στον τομέα του compute, o Fiji περιλαμβάνει νέο και βελτιωμένο task schedulling καθώς και νέες εντολές που αφορούν την παράλληλη επεξεργασία δεδομένων, πράγματα που αφορούν τις 8 συνολικά Asynchronous Compute Engines που προέρχονται απ' τον πυρήνα Hawaiil. Συνδυάζοντας τους 4096 shaders οι οποίοι τρέχουν στα 1050MHz o Fiji ΧΤ θα μπορούσε να παραδώσει 8,6 TFLOP σε single precision, όμως το FP64 έχει περιοριστεί στο 1/16 δίνοντας ένα "ταβάνι" στην απόδοση περί τα 537,6 MFLOPs.
High Bandwidth Memory - HBM
Σε αυτό το σημείο εισέρχεται η νέα πρωτοπορία της AMD όσον αφορά την αρχιτεκτονική της, καθώς από μόνο του το Fiji δεν θα σήμαινε τίποτα περισσότερο από έναν αναβαθμισμένο Hawaii πυρήνα. H R9 Fury X υπόσχεται περί τα 512 GB/s έναντι των 320GB/s της 290Χ. Για να το πετύχει αυτό, η AMD σε συνεργασία με την SK Hynixx δημιούργησαν την τεχνολογία High Bandwidth Memory ή στα Ελληνικά "Μνήμη Υψηλού Εύρους Ζώνης". Επί της ουσίας πρόκειται για στοιβαγμένα DRAM Dies το ένα πάνω στο άλλο, με τις στοίβες να βρίσκονται ακριβώς δίπλα από τον Fiji πυρήνα. Κάθε "στοίβα" περιλαμβάνει 4 DRAM dies με το καθένα να έχει ένα ζευγάρι από 2 128bit κανάλια, ενώ το σύνολο των 4 δημιουργεί έναν 1024 bit κανάλι, συντελώντας σε ένα 4096 bit δίαυλο στο σύνολο με απόδοση 1 Gbps. Τα 4 DRAM dies τοποθετούνται πάνω σε ένα logic die το οποίο βρίσκεται στον ίδιο interposer και επικοινωνεί με τον πυρήνα μέσω ενός απλού PHY.
Το HBM βρίσκεται στην πρώτη του γενιά και σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε δει τα μέγιστα που μπορεί να παραδώσει αυτή η τεχνολογία. Στην παρούσα φάση λοιπόν, το HBM χρονίζεται αρκετά χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στα 500MHz με τις δυνατότητες για overclocking να παραμένουν απενεργοποιημένες. Η παρούσα υλοποίηση έχει την δυνατότητα να μεταφέρει 2 bit ανά κύκλο ρολογιού και σε αντίθεση με τα 4bit που μπορεί να προσφέρει το GDDR5. Όμως, συνυπολογίζοντας τα 128 GB/s ανά στοίβα σε αντίθεση με τα 28 GB/s που προσφέρει το 32 bit του GDDR5 πακέτου. Για να αντιπαραθέσουμε την απλή GDDR5 τεχνολογία σε σχέση με το HBM, μια κάρτα όπως η GTX 980 Ti που διαθέτει 6GB συνολικής VRAM χρειάζεται 6 x 64 bit memory controllers, κάτι που σημαίνει μεταγωγές της τάξεως των 336 GB/s.
Τα οφέλη της HBM τεχνολογίας δεν περιορίζονται μόνο στην καθαρή απόδοση. Με την τοποθέτηση των DRAM dies τόσο κοντά στον πυρήνα έχουμε σημαντική βελτίωση στα latencies των μνημών, βελτιώνει το power efficiency κατά 3 φορές περισσότερο σε σχέση με το GDDR5 ενώ παράλληλα η VRAM δεν καταλαμβάνει πλέον χώρο στο PCB της κάρτας έχοντας ανάγκη για 94% λιγότερη επιφάνεια.
Ξεκινώντας από σήμερα, σας παρουσιάζουμε την νέα και βελτιωμένη Μεθοδολογία Μετρήσεων και Αξιολόγησης. Ο λόγος αυτού του ανασχεδιασμού ήταν να καταλήξουμε σε έναν όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης των δειγμάτων που αποστέλλονται στα HwBox Labs με απώτερο σκοπό την καλύτερη ενημέρωσή σας. Έτσι, πριν αρχίσετε να διαβάζετε το παρόν review, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στον τρόπο που μετρήσαμε το προς αξιολόγηση προϊόν, και το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από την τελική βαθμολογία που του απονεμήθηκε.
To σύστημα δοκιμών που χρησιμοποιήσαμε:
Gaming Performance
Με κύριο στόχο να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες μιας κάρτας γραφικών, επικεντρωθήκαμε σε 3 βασικές κατηγορίες παιχνιδιών, 4 3D Benchmarks και 3 General Purpose GPU (GPGPU) Benchmarks. Οι κάρτες τίθενται στα βέλτιστα εργοστασιακά clocks αποφεύγοντας ρυθμίσεις όπως το Quiet mode, και οι μετρήσεις ξεκινούν.
Οι 3 κατηγορίες παιχνιδιών που επιλέξαμε αποτελούν και ένα μεγάλο ποσοστό των πιο απαιτητικών σε υπολογιστικούς πόρους μιας κάρτας γραφικών. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής: Action – Adventure, First Person Shooter, και Strategy, με τις δύο πρώτες να έχουν περισσότερους αντιπροσώπους, ενώ οι υπόλοιπες έχουν από τουλάχιστον έναν γνωστό τίτλο. Έτσι, τα παιχνίδια που διαλέξαμε ήταν τα εξής:
Action – Adventure
- Tomb Raider (2013)
- Assassins Creed: Unity
First Person Shooter
- Crysis 3
- Bioshock Infinite
- Call of Duty: Advanced Warfare
- Alien: Isolation
Racing
- Grid 2
- F1 2014
Επειδή όμως δεν προορίζονται όλες οι κάρτες για την ίδια χρήση, επιβάλλεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε αναλύσεις για τις οποίες προορίζεται η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών. Αυτό προκύπτει βάση του price range που ανήκει. Έτσι, χωρίζουμε τα κυκλώματα γραφικών σε 4 διαφορετικές κατηγορίες: Intergrated (IGP), Entry level, Mainstream και High end.
Επίσης, δεν μπορούμε να μετρήσουμε όλες τις κάρτες με την ίδια ποιότητα εικόνας. Συνεπώς, καταλήξαμε σε 5 δημοφιλείς αναλύσεις και επιλέξαμε συγκεκριμένα φίλτρα και image Quality presets. Για την ακρίβεια, τα settings που χρησιμοποιούνται σε όλες τις δοκιμές είναι τα εξής:
Εν τέλει, προκύπτει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ κατηγορίας GPU και ανάλυσης δοκιμών. Το κοινό σημείο αποτελεί η ανάλυση των 1920x1080 η οποία είναι και η πιο δημοφιλής ανάλυση μεταξύ των χρηστών του HwBox, όπως αυτή προέκυψε από την δημοσκόπηση που υποβάλαμε και είστε ευπρόσδεκτοι να συμμετέχετε!
Από τα παιχνίδια αυτά εξάγουμε τα Framerate και Frame Times που συγκεντρώσαμε μέσω της καταγραφής του FRAPS σε διάστημα 60 δευτερολέπτων. Τα παραγόμενα CSV αρχεία αναλύονται μέσω του προγράμματος FRAFS Benchmark Tools από το οποίο παρουσιάζονται γραφικά τα Frames per Second καθώς και τα Frame Times συναρτήσει του χρόνου δειγματοληψίας.
Synthetics Performance
Η ομάδα των Synthetic Benchmarks αποτελείται από τα εξής:
- 3DMark 11 Performance Preset
- 3DMark Vantage Performance Preset
- 3DMark Firestrike
- Unigine Heaven v4.0
Τέλος, τα GPGPU Benchmarks είναι τα εξής:
- Luxmark LuxBall Preset
- SystemCompute AMP Score
- CompuBench CL 1.1.3
Από τα οποία benchmarks λαμβάνουμε και αξιολογούμε τους πόντους που παρήγαγαν.
Overclocking
Για το overclocking χρησιμοποιούμε μια απλή διαδικασία. Ελέω διαφόρων τεχνολογιών μεταβλητών χρονισμών στον πυρήνα κάθε GPU, προσπαθούμε να κάνουμε την κάρτα να αποδώσει στα καλύτερα δυνατά ρολόγια που μπορεί σε πυρήνα και μνήμες, ανεξαρτήτως εάν μας είναι δυνατή η ρύθμιση του Vcore. Αφού κατασταλάξουμε στο μέγιστο stable OC, επαναλαμβάνουμε τα εξής benchmarks:
- Games @ 1920x1080: Crysis 3, Tomb Raider, Bioshock Infinite
- Synthetic Benchmarks: 3DMark 11, 3DMark Firestrike, Unigine Heaven, Unigine Valley, 3DMark Vantage, Catzilla 720p, GPUPI 2.1, 3DMark SkyDiver, 3DMark IceStorm Extreme και HWBot Heaven.
Έπειτα, συγκρίνουμε την μεταβολή στα αποτελέσματα που λάβαμε σε σύγκριση με τα εργοστασιακά ρολόγια και αξιολογούμε το πόσο αξίζει αυτή η προσπάθεια.
Στην τελική αξιολόγηση του κατηγορίας, τόσο το εργοστασιακό OC όσο και η προσπάθεια που καταβάλαμε για τα δικά μας custom ρολόγια, έχουν ειδικό βάρος από 50% έκαστο.
Cooling
Έπειτα από 30 λεπτά OCCT σε GPU 3D με DX11 και windows 1080p mode, μετράμε μέσω του MSI Afterburner την μέγιστη θερμοκρασιακή τιμή που σημειώθηκε. Έχοντας καταγράψει την θερμοκρασία δωματίου, αφαιρούμε αυτήν την τιμή από την θερμοκρασία που λάβαμε από την κάρτα γραφικών μας. Συνεπώς, η φόρμουλα υπολογισμού που προκύπτει είναι η εξής:
Δ = GPUTemp – RoomTemp
Από το οποίο ο δείκτης Δ θα αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για την GPU μας.
Βαθμολογία
Με στόχο την όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη αξιολόγηση του προϊόντος, δημιουργήσαμε ένα σύστημα βαθμολόγησης το οποίο λειτουργεί με το σύστημα των βαρών, δηλαδή λαμβάνονται υπʼ όψη όλες οι κατηγορίες τις οποίες αξιολογήθηκε το προϊόν, και οι οποίες συμμετέχουν με διαφορετικό βάρος (ποσοστό) στην τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score).
Οι κατηγορίες αξιολόγησης καθώς και τα βάρη τους, παρουσιάζονται στον παρακάτω αναλυτικό πίνακα:
Οι κατηγορίες αξιολόγησης είναι λίγο – πολύ αυτό-επεξηγούμενες. Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα εύρος τιμών από το 0,0 έως το 10,0, κάθε κατηγορία ή υπο-κατηγορία λαμβάνει ένα υποκειμενικό σκορ. Οι 5 βασικές κατηγορίες βαθμολόγησης συμμετέχουν στο 80% της Γενικής Βαθμολογίας και είτε λειτουργούν ως αυτόνομες, είτε διαμορφώνονται με βάση το ποσοστό συμμετοχής που έχουν οι υποκατηγορίες τους, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα. Η τελευταία κατηγορία βαθμολόγησης είναι η Τιμή, η οποία έχει ειδικό βάρος 20%. Η τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score) διαμορφώνεται από το άθροισμα των πόντων των επιμέρους κατηγοριών. Εάν στο άθροισμα προκύψουν 2 ή περισσότερα δεκαδικά ψηφία, τότε το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται με βάση την γνωστή μέθοδο.
Η βαθμολόγηση αυτή δημιουργεί κάποια – συνειδητά – τρικ. Επειδή αρκετά προϊόντα παρουσιάζουν αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, κάποιες κατηγορίες μπορούν να έχουν το ίδιο σκορ και να διαφοροποιούνται σε άλλες κατηγορίες. Για παράδειγμα, οι κάρτες γραφικών που έχουν τον ίδιο πυρήνα και κατʼ επέκταση περίπου πανομοιότυπη απόδοση, θα αξιολογούνται με βάση τα υπόλοιπα features που έχει ενσωματώσει ο κατασκευαστής. Έτσι, οι προσπάθειες όπως ένα όμορφο σύστημα ψύξης ή ένα μεγαλύτερο εργοστασιακό overclock, μπορούν να έχουν μερικούς έξτρα κερδισμένους πόντους.
Tomb Raider
Game Info | |
Developer: | Crystal Dynamics Eidos Montreal |
Graphics Engine: | Crystal Engine |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
Η πασίγνωστη ηρωίδα μας Lara Croft μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά, η Lara ως μια νεαρή φοιτήτρια αρχαιολογίας, παγιδεύεται σε ένα άγνωστο νησί που κυριαρχούν το μυστήριο και οι αρχαίοι θεοί του. Η μόνη διέξοδος της Lara από το νησί είναι να κάνει κάτι που κανένας άλλος δεν κατάφερε στο παρελθόν: να λύσει το μυστήριο του θανάτου του θεού Himiko. Θα τα καταφέρει άραγε; Το remake του πασίγνωστου τίτλου ήρθε το 2013 από την Square Enix και αποτέλεσε το reboot μιας αρκετά επιτυχημένης adventure σειράς.
1920 x 1080
Στο πρώτο μας δείγμα, η Radeon Pro Duo φαίνεται πως αποτελεί την ισχυρότερη κάρτα που έρχεται σε single-PCB διάταξη, και μάλιστα με μια "χαοτική" διαφορά από την GTX 980 Ti. Συγκρινόμενη όμως με δυο GTX 970 σε SLI, παρατηρούμε πως υπάρχει ένα "cap" στις επιδόσεις, αν και αυτήν ο σχολιασμός των καθαρών αποτελεσμάτων σε τέτοιες τάξεις μεγέθους έχει μικρή σημασία.
2560 x 1440
Η διαφορά μειώνεται από τις 2 970 όσο ανεβαίνουμε σε ανάλυση. Μια καλή εξήγηση είναι πως οι 2 Fiji XT πυρήνες λειτουργούν στα όρια του power envelope, πράγμα που περιορίζει τις επιδόσεις της - σε αντίθεση με τις "απεριόριστες GTX 970.
3840 x 2160
Στην 4Κ ανάλυση η διαφορά μικραίνει ακόμα περισσότερο. Φυσικά, σε single PCB διάταξη η Radeon Pro Duo κερδίζει με διαφορά τις υπόλοιπες, δεν είναι όμως ότι ταχύτερο μπορούμε να συναντήσουμε συνολικά.
Bioshock Infinite
Game Info | |
Developer: | Irrational Games |
Graphics Engine: | Unreal Engine 3 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
Το BioShock Infinite είναι ένα first-person shooter και αποτελεί το τρίτο μέρος της σειράς BioShock. Η Irrational Games έβαλε τα δυνατά της ώστε το BioShock Infinite να είναι ένας από τους πιο δυνατούς τίτλους του 2013. Αν και δεν είναι μέρος της ιστορίας των προηγούμενων παιχνιδιών BioShock, σίγουρα διαθέτει παρόμοιο στυλ. Αυτή τη φορά ο Booker αναλαμβάνει μια ιδιαίτερη αποστολή, να μεταφέρει την όμορφη και αρκετά ιδιαίτερη και χαρισματική Elizabeth εκεί που του ζητήθηκε… Τι γίνεται όμως όταν η φαντασία μπλέκεται με την πραγματικότητα…;
1920 x 1080
Παρόμοια και η περίπτωση του Bioshock Infinite, με τις 2 GTX 970 να διατηρούν το προβάδισμα, και την Radeon Pro Duo να αποδίδει όσο μια GTX 980 Ti.
2560 x 1440
Η πρώτη "ανάκαμψη" εμφανίζεται ανεβάζοντας τον πήχη. Η Radeon Pro Duo παραδίδει το καλύτερο αποτέλεσμα, με τις μονοπύρηνες κάρτες να βρίσκονται αρκετά πίσω.
3840 x 2160
Στην 4Κ ανάλυση η διαφορά ανοίγει ακόμα περισσότερο, υπέρ της Radeon Pro Duo. Αρχίζει και γίνεται εμφανής η διαφορά στην δύναμη των πυρήνων, οι οποίοι προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις στις υπερ-υψηλές αναλύσεις.
Assassins Creed: Unity
Game Info | |
Developer: | Ubisoft Montreal |
Graphics Engine: | AnvilNext |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2014 |
Η νέα κυκλοφορία της Ubisoft φροντίζει να συνεχίσει την άκρως αυτή πετυχημένη σειρά τίτλων. Το Assassins Creed Unity μας μεταφέρει χρονολογικά πίσω στην εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, με το Unity να διαδραματίζεται στους δρόμους του Μεσαιωνικού Παρισιού. Ο Αρνό καλείται να φέρει εις πέρας όλα τα συμβόλαια θανάτου αλλά και να εκτελέσει πολλές επιπλέον αποστολές , που θα βοηθήσουν την Abstergo να αποκτήσει πρόσβαση σε ακόμα περισσότερες "γενετικές μνήμες".
1920 x 1080
Για ακόμα μια περίπτωση, η Full HD ανάλυση δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την Radeon Pro Duo...
2560 x 1440
Όμως τα δεδομένα ανατρέπονται σημαντικά ανεβάζοντας την ανάλυση. Εκεί, οι μονοπύρηνες κάρτες απέχουν σημαντικά, την ώρα που οι 2 GTX 970 χάνουν έδαφος - αλλά με σχετικά μικρή διαφορά.
3840 x 2160
Για μια ακόμα φορά, η Radeon Pro Duo δείχνει την δυναμική της στην 4Κ ανάλυση.
Crysis 3
Game Info | |
Developer: | Crytek Frankfurt/Crytek UK |
Graphics Engine: | CryEngine 3 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
24 χρόνια μετά τα γεγονότα του Crysis 2 η Νέα Υόρκη έχει μετατραπεί σε μια αγνώριστη πόλη, ή για την ακρίβεια μια απέραντη… ζούγκλα. Η προσωπικότητα και οι αναμνήσεις του Profet αποθηκεύονται στη Nanosuit, η οποία αφομοιώνει το σώμα Alcatraz και τις αναμνήσεις του, αντικαθιστώντας συνείδηση του… Έχοντας στο πλευρό του τον Psycho από το πρώτο Crysis καθώς και μια ομάδα επίλεκτων στρατιωτών με το Nanosuit, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ψάχνοντας για το Alpha Ceph, το απόλυτο ηγέτη των Ceph. Η Electronic Arts αυτή τη φορά έδωσε όσο το δυνατόν περισσότερη έμφαση στα γραφικά του Crysis 3 χτίζοντας μια αρκετά δυνατή μηχανή γραφικών, την Cry Engine 3.
1920 x 1080
Σε έναν από τους τίτλους που περιμένουμε το καλύτερο δυνατό scaling, η Radeon Pro Duo δείχνει τις ικανότητες της με το εξαιρετικό Pixel FIllrate που διαθέτουν δυο συνδυασμένοι Fiji XT πυρήνες.
2560 x 1440
Κατάσταση η οποία δεν αλλάζει στα 1440p όπου και η Radeon Pro Duo δεν δυσκολεύεται να κρατήσει ένα υψηλό framerate.
3840 x 2160
Η "βαριά" μηχανή γραφικών του Crysis 3 υποβάλλει σε αρκετά "ζόρια" όλες τις κάρτες των δοκιμών, με την Radeon Pro Duo να χάνει σχεδόν το 50% των επιδόσεων σε σύγκριση με την προηγούμενη ανάλυση - σε κάθε περίπτωση όμως η διαφορά είναι αρκετά υψηλή, με τα ελάχιστα FPS να είναι τόσα όσο και ο μέσος όρος 2 GTX 970 σε SLI.
Metro: Last Light
Game Info | |
Developer: | 4A Games |
Graphics Engine: | 4A Engine |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
Το παιχνίδι είναι τοποθετημένο στην μετα-αποκαλυπτική Μόσχα, μέρος του σύμπαντος του μυθιστορήματος Metro 2033 και των sequel της, που γράφτηκε από τον Ρώσο συγγραφέα Dmitry ο Glukhovsky, αλλά δεν ακολουθεί την storyline από τα βιβλία. Έχοντας προ- ανακοινωθεί ως Metro 2034 , το παιχνίδι είναι η συνέχεια του _ Metro 2033, και παρόλο που ο Glukhovsky συνεργάστηκε με την 4A Games, αυτό δεν έχει καμία σχέση με το βιβλίο Metro 2034.
To Metro: Last Light λαμβάνει χώρα ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του Metro 2033, μετά το κανονικό τέλος όπου ο Artyom αποφάσισε να προχωρήσει με την πυραυλική επίθεση ενάντια στις Dark One. Οι Rangers έχουν έκτοτε καταλάβει την στρατιωτική εγκατάσταση D6, ένα τεράστιο προπολεμικό καταφύγιο με μίλια των σηράγγων που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως, με τον Artyom να είναι πλέον επίσημος Ranger. Μετά από ένα χρόνο, ο Artyom εξακολουθεί να είναι στοιχειωμένος από την εκτόξευση των πυραύλων που προκάλεσε την εξαφάνιση των "Σκοτεινών" ενώ εκείνοι αποζητούσαν μόνο την ειρήνη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποφέρει από εφιάλτες. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, η φήμη της D6 έχει εξαπλωθεί γύρω από το μετρό, με τις φήμες ότι το καταφύγιο μπορεί να περιέχει αρκετές προμήθειες για να διατηρήσει το Metro επ 'αόριστον. Οι εντάσεις αυξάνονται καθώς οι αντίπαλες παρατάξεις ετοιμάζονται για πόλεμο με την ελπίδα να αδράξουν την αποθήκη και το περιεχόμενό της για τον εαυτό τους.
To Metro: Last Light λαμβάνει χώρα ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του Metro 2033, μετά το κανονικό τέλος όπου ο Artyom αποφάσισε να προχωρήσει με την πυραυλική επίθεση ενάντια στις Dark One. Οι Rangers έχουν έκτοτε καταλάβει την στρατιωτική εγκατάσταση D6, ένα τεράστιο προπολεμικό καταφύγιο με μίλια των σηράγγων που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως, με τον Artyom να είναι πλέον επίσημος Ranger. Μετά από ένα χρόνο, ο Artyom εξακολουθεί να είναι στοιχειωμένος από την εκτόξευση των πυραύλων που προκάλεσε την εξαφάνιση των "Σκοτεινών" ενώ εκείνοι αποζητούσαν μόνο την ειρήνη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποφέρει από εφιάλτες. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, η φήμη της D6 έχει εξαπλωθεί γύρω από το μετρό, με τις φήμες ότι το καταφύγιο μπορεί να περιέχει αρκετές προμήθειες για να διατηρήσει το Metro επ 'αόριστον. Οι εντάσεις αυξάνονται καθώς οι αντίπαλες παρατάξεις ετοιμάζονται για πόλεμο με την ελπίδα να αδράξουν την αποθήκη και το περιεχόμενό της για τον εαυτό τους.
1920 x 1080
2560 x 1440
3840 x 2160
Σίγα - σιγά έχουμε παρατηρήσει το μοτίβο που διαγράφεται, με την Radeon Pro Duo να δείχνει πως η δύναμη της γίνεται εμφανής στην UHD ανάλυση - εκεί όπου μετράει σημαντικά η ωμή επεξεργαστική δύναμη.
Grid 2
Game Info | |
Developer: | Codemasters |
Graphics Engine: | EGO 3.0 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
Ο τίτλος που έβαλε την Codemasters πίσω στους μεγαλύτερους publishers, ήρθε η ώρα να λάβει και συνέχεια. Έχοντας μια από τις πιο επιτυχημένες racing engines, την EGO στην version 3.0, ένα από τα πιο επιτυχημένα racing simulators σας καλεί να γίνετε από ένας τυπικός οδηγός, σε έναν επαγγελματία πρωταθλητή, για να το καταφέρετε όμως αυτό θα πρέπει να περάσετε από όλα τα στάδια των αγώνων!
1920 x 1080
2560 x 1440
3840 x 2160
Οι προηγούμενοι ισχυρισμοί μας δεν ισχύουν για όλους κατ' ανάγκη τους τίτλους. Ένα από αυτά τα παραδείγματα είναι και το Grid 2 το οποίο δείχνει πως δεν μπορεί να προσφέρει scaling σε πολλαπλούς πυρήνες.
Far Cry 4
Game Info | |
Developer: | Ubisoft Montreal |
Graphics Engine: | Dunia Engine 2 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2014 |
Ένα από τα πιο επιτυχημένα open world FPS επιστρέφει. Αυτήν την φορά, το Far Cry αφήνει τα εξωτικά νησιά για να καταλήξει στις παρυφές των Ιμαλαΐων. Εκεί, ο Ajay Ghale θα αναλάβει να οδηγήσει στην απελευθέρωση των Kyrati και την εξόντωση του συστήματος και του αδίστακτου βασιλιά της, Pagan Min.
1920 x 1080
2560 x 1440
3840 x 2160
Από την άλλη, τo Far Cry 4 αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως η Radeon Pro Duo είναι μια από τις καλύτερες δυνατές επιλογές όταν η παράμετρος είναι οι επιδόσεις στην 4Κ ανάλυση.
Call of Duty: Advanced Warfare
Game Info | |
Developer: | Activision |
Graphics Engine: | In-House |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
Μια ματιά στο μέλλον της Άμυνας. Το Call of Duty Advanced Warfare μας μεταφέρει στο 2050, και την ιστορία του στρατιώτη Jack Mitchell, ο οποίος μετά τον θάνατο του συμπολεμιστή και φίλου του αλλάζει ζωή και αναλαμβάνει καθήκοντα στην Atlas Corporation ως ιδιωτικός στρατιώτης. Ο Jonathan Irons, ο ιδιοκτήτης της Atlas, ενώ φαίνεται να έχει καλές προθέσεις, τελικά δεν αρκούν για να πείσουν τον Jack, ο οποίος καλείται να αποτρέψει την κυριαρχία της εταιρίας σε ολόκληρο τον πλανήτη!
1920 x 1080
2560 x 1440
Και ενώ οι επιδόσεις της Radeon Pro Duo δεν είναι ενθαρρυντικές στις mainstream αναλύσεις...
3840 x 2160
... έρχεται για να κάνει την διαφορά εκεί που τα πράγματα "δυσκολεύουν" για οποιαδήποτε κάρτα γραφικών.
Alien: Isolation
Game Info | |
Developer: | Sega |
Graphics Engine: | In-house |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2014 |
Στο μακρινό 2137, οι αποικίες έχουν επεκταθεί και πέρα από τον πλανήτη γη. Η Amanda αναζητά πληροφορίες για την εξαφάνιση της μητέρας της και μεταβαίνει στον διαστημικό σταθμό Sevastopol για να βρει τον καταγραφέα πτήσης του χαμένου Nostromo, όμως εκεί θα συνειδητοποιήσει πως ο σταθμός δεν κατοικείται μόνο από ανθρώπους, αλλά και από το Alien που έχει εξολοθρεύσει ένα μεγάλο μέρος του πληρώματος. Θα τα καταφέρει ή θα παγιδευτεί και εκείνη;
1920 x 1080
2560 x 1440
3840 x 2160
Καμία ανατροπή και στο Alien: Isolation, με την Radeon Pro Duo να συνεχίζει να δείχνει πως είναι μια κάρτα που δεν προορίζεται για κάτι λιγότερο από τα 2560 x 1440 pixels.
Project Cars
Game Info | |
Developer: | Slightly Mad Studios |
Graphics Engine: | MadnessEngine |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2015 |
Το Project CARS (Community Assisted Racing Simulator) είναι ένας προσομοιωτής motorsport racing που αναπτύχθηκε από τη βρετανική εταιρία Slightly Mad Studios. Το Project CARS προορίζεται να αντιπροσωπεύει μια ρεαλιστική προσομοίωση οδήγησης. Για να διαφοροποιηθεί από τον καθιερωμένο ανταγωνισμό, τέθηκε μια προσέγγιση τύπου «sandbox» που επιτρέπει στον παίκτη να επιλέξει ανάμεσα σε μια ποικιλία από διαφορετικές σταδιοδρομίες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό παρέχοντας άμεση πρόσβαση σε όλες τις πίστες και τα οχήματα που περιλαμβάνονται. Το Project CARS απεικονίζει αγωνιστικά γεγονότα που εκτείνονται σε πολλές ημέρες, ξεκινώντας από το shakedown και κατατακτήριες μέχρι και την ημέρα του αγώνα, ενώ οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες φωτισμού προσομοιώνονται δυναμικά από την next-gen μηχανή γραφικών.
1920 x 1080
2560 x 1440
3840 x 2160
Ο racing simulation τίτλος των δοκιμών μας φαίνεται πως δεν ευνοεί τις κάρτες γραφικών της AMD, οι οποίες αποδίδουν σαφώς χειρότερα σε όλο το φάσμα των αναλύσεων.
Dying Light
Game Info | |
Developer: | Techland |
Graphics Engine: | Chrome Engine 6 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2015 |
Το Dying Light είναι ένα open-world παιχνίδι τρόμου/επιβίωσης σε first person, το οποίο αναπτύχθηκε από την πολωνική προγραμματιστής βιντεοπαιχνιδιών Techland και εκδόθηκε από την Warner Bros Interactive Entertainment. Το παιχνίδι περιστρέφεται γύρω από έναν μυστικό πράκτορα που ονομάζεται Kyle Crane και η αποστολή του είναι να διεισδύσει σε μια ζώνη απομόνωσης στην πόλη Harran. Ο παίκτης πρέπει να επιβιώσει από μολυσμένους ανθρώπους – zombie μέσα από τον ανοιχτό κόσμο της πόλης σε έναν δυναμικό κύκλο ημέρας και νύχτας. Ο κύκλος ημέρας-νύχτας αλλάζει το παιχνίδι δραματικά, καθώς οι εχθροί γίνονται πιο επιθετικοί και πιο δύσκολοι να αντιμετωπίστούν κατά τη διάρκεια της διάρκεια της νύχτας. Το gameplay επικεντρώνεται στην μάχη που βασίζεται σε όπλα καθώς και σε free running τύπου παρκούρ, ενώ διαθέτει επίσης ένα ασύμμετρο multiplayer mode καθώς και συνεργατική λειτουργία co-op πολλών παικτών.
1920 x 1080
2560 x 1440
3840 x 2160
Το τελευταίο μας τεστ έρχεται για να διαμορφώσει το πεδίο δυνατοτήτων της Radeon Pro Duo. Η διπύρηνη κάρτα της AMD δεν αποδίδει σε όλες τις περιπτώσεις, όμως στην 4Κ ανάλυση έχει τις δυνατότητες να προσφέρει αυτό το... "κάτι παραπάνω" έναντι του ανταγωνισμού.
Benchmarks
Παρόλο που υπάρχουν αρκετές διαφορές στις επιδόσεις των καρτών γραφικών, ελέω φυσικά driver updates, πάντα θα ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά και στα σκορ που έδωσε μια GPU στα πιο γνωστά 3D Benchmarks. Ίσως κατʼ αυτόν τον τρόπο να βοηθιόμαστε όλοι μας περισσότερο ώστε να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε που στέκεται η συγκεκριμένη κάρτα πάντα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Τα αποτελέσματα που μας έδωσε η AMD Radeon Pro Duo είναι τα εξής:
Unigine Heaven, Unigine Valley, CatZilla
Αν τα gaming benchmarks δεν ξεκαθάρισαν το τοπίο σχετικά με την θέση της GTX 970 έναντι του ανταγωνισμού, τα συνθετικά benchmarks έρχονται για να διευκολύνουν την κατάσταση. Εδώ παρατηρούμε την υπεροχή της Radeon Pro Duo έναντι του ανταγωνισμού - όταν φυσικά το scaling λειτουργεί σωστά, όπως στην περίπτωση του Catzilla. Και αν παραξενεύεστε γιατί μια μονή Fury X αποδίδει περισσότερο, αυτό μπορεί να εντοπιστεί κυρίως στον φάκελο λειτουργίας της Radeon Pro Duo ο οποίος της "επιβάλλει" χαμηλότερους χρονισμούς σε υψηλό φορτίο.
3D Mark 11, Vantage, Firestrike
Στην σουίτα της Futuremark η Radeon Pro Duo παρουσιάζεται η ταχύτερη δυνατή λύση μέχρι στιγμής - για μια ακόμα φορά το scaling δεν λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις σωστά. Όταν λειτουργεί όμως, η Radeon Pro Duo είναι με σημαντική διαφορά η καλύτερη single PCB κάρτα.
Φυσικά θα αναφερθούμε και λίγο στις GPGPU επιδόσεις της συγκεκριμένης κάρτας. Δεδομένου πως πλέον ολοένα και περισσότερες εφαρμογές που εκμεταλλεύονται την επιτάχυνση υπολογισμών μέσω της GPU κάνουν την εμφάνιση τους, θα εξετάζουμε και τις δυνατότητες των καρτών σε αυτόν τον τομέα.
Luxmark v2.0: LuxBall
Το LuxMark είναι ένα free benchmark το οποίο χρησιμοποιεί τις GPGPU δυνατότητες ενός επεξεργαστή γραφικών κάνοντας χρήση του OpenCL, για να κατασκευάσει 3 εικόνες μέσω υπολογισμών. Οι υπολογισμοί αυτοί είναι αρκετά ιδιαίτεροι, καθώς περιλαμβάνουν στοιχεία όπως Ray Tracing και Depth of Field. Τα αποτελέσματα εκφράζονται σε Samples per Second.
SystemCompute C++ AMP
GPU Pi 2.1
Είναι γνωστό πως οι computational επιδόσεις ευνοούν συστηματικά τις AMD κάρτες, κάτι που ανταποκρίνεται και στα General Purpose GPU benchmarks. Στα συγκεκριμένα τεστ, η Radeon Pro Duo είναι σε θέση να παρέχει το καλύτερο computational performance με εμφατική διαφορά από τον ανταγωνισμό, όταν το πρόγραμμα καταφέρνει να αξιοποιήσει και τις δυο κάρτες.
Αν και το overclocking είναι μια "περίεργη" υπόθεση στις διπύρηνες κάρτες, και ειδικά στις κάρτες που κάνουν χρήση της HBM αρχιτεκτονικής, εν τούτοις η Radeon Pro Duo δίνει μερικές επιλογές για τον υπερχρονισμό της.
MSI Afterburner
Χρησιμοποιώντας το MSI Afterburner, μας δίνεται η δυνατότητα για ρύθμιση τόσο των τάσεων, όσο και του Board Power. Παρ' όλα αυτά, οι ενδελεχείς δοκιμές μας έδειξαν πως πειράζοντας την τάση των πυρήνων, που ανέρχεται στο 1.28V by default, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δημιουργούμε throttling στην κάρτα, με το PowerTune να επεμβαίνει στο υψηλό φορτίο.
Έπειτα από μερικές δοκιμές, καταφέραμε να επιτύχουμε ελαφρώς καλύτερους χρονισμούς, ανεβαίνοντας από τα 1000 MHz στα 1120 MHz για τον πυρήνα, και τα 571 MHz για τις μνήμες, ένα overclocking το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί πως θα συντελέσει σημαντικά στην αύξηση των επιδόσεων.
Στους gaming τίτλους, αυτό μεταφράστηκε σε αρκετά μικρές διαφορές, με την μέγιστη διαφορά να φτάνει τα 10 και την ελάχιστη μόλις τα 1,2 FPS.
Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρούμε και στα συνθετικά τεστ, με το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα να εμφανίζεται στο 3D Mark Firestrike το οποίο ανέβηκε κατά σχεδόν 2000 πόντους, όπως και στο catzilla το οποίο όπως αναλύσαμε σε προηγούμενη σελίδα, δεν λειτουργεί το scaling των 2 πυρήνων.
Ένας από τους κρίσιμους παράγοντες στην επιλογής μιας σύγχρονης GPU είναι και αυτός της απόδοσης του συστήματος ψύξης. Όταν αναφερόμαστε δε σε high end GPUs με αρκετά αυξημένο κόστος,, τότε ένα μέτριο ή/και θορυβώδες σύστημα ψύξης είναι αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά ή να είναι deal breaker.
Η Radeon Pro Duo φέρει ένα μοναδικό υδρόψυκτο σύστημα ψύξης, το οποίο κάνει χρήση 2 waterblock (από ένα για κάθε πυρήνα), με την θερμότητα να μεταφέρεται στο εξωτερικό ψυγείο των 120mm. Ας δούμε ποια ήταν η θερμική συμπεριφορά της κάρτας.
Οι θερμικές επιδόσεις της Radeon Pro Duo φαίνονται εξαιρετικές για ένα αρκετά έντονο σενάριο χρήσης. Σε μια ζεστή ημέρα με 26 βαθμούς Κελσίου στον χώρο, το Δ ανήλθε στους 30.9 βαθμούς κάτι το οποίο μεταφράζεται σε μια από τις καλύτερες επιδόσεις - κάτι πλήρως αναμενόμενο για μια υδρόψυκτη κάρτα.
Παρ' όλο την αρκετά καλή διαχείριση της θερμικής της συμπεριφοράς, η Radeon Pro Duo δεν έδειξε να μεταφράζει αυτήν την ικανότητα σε κάποιο είδος boost χρονισμών, οι οποίοι ως επί το πλείστον παρέμειναν στατικοί στα 1000MHz.
Πάμε λοιπόν να δούμε και την συμπεριφορά των ανεμιστήρων. Βάση των μετρήσεών μας, το μέγιστο ποσοστό περιστροφής των ανεμιστήρων από το 15 έως και το 22% PWM, κάτι που σημαίνει πως ο ανεμιστήρας λειτουργεί στα χαμηλότερα επίπεδα λειτουργίας του. Έχοντας όμως την δυνατότητα να μεταβάλλουμε την περιστροφή του, μετρήσαμε και τα επίπεδα θορύβου που παράγει. Τοποθετώντας το dB Meter μας σε απόσταση ενός 10 εκατοστών από το ψυγείο, και έχοντας μετρήσει πως σε απόλυτη ησυχία το δωμάτιο των δοκιμών βρίσκεται στα 32 dB, πάμε να δούμε πως συμπεριφέρεται η Radeon Pro Duo.
Από το παραπάνω γράφημα διακρίνουμε πως η ακουστική της κάρτας είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Υπολογίζοντας πως μετά δυσκολίας ο ανεμιστήρας θα ξεπεράσει το 30% PWM, η κάρτα λειτουργεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα θορύβου που δεν ξεπερνούν τα 39 dB. Σε κάθε περίπτωση, ο ανεμιστήρας σε όλο το φάσμα των περιστροφών του λειτουργεί σε λογικά επίπεδα θορύβου - υπενθυμίζουμε όμως πως αν δεν επέμβει ο χρήστης, σπάνια έως ποτέ θα φτάσει η κάρτα σε αυτά τα επίπεδα.
Κλείνοντας με την αξιολόγηση της σημερινής μας GPU, αξίζει να ρίξουμε και μια ματιά στο ενεργειακό φορτίο που παράγει η Radeon Pro Duo . Τα πρώτα δείγματα γραφής της Fiji XT αρχιτεκτονικής τα έχουμε συναντήσει στην Fury X, η οποία μας έδειξε πως η AMD βρίσκεται στον σωστό δρόμο του power efficiency, πόσο καλά θα τα πάει όμως το flagship μοντέλο; Ώρα να μας διαφωτίσουν τα παρακάτω νούμερα.
Για τον λόγο αυτό, τοποθετήσαμε ένα Watt-o-meter την πρίζα από την οποία τροφοδοτούνταν το σύστημα δοκιμής μας, και αρχίσαμε τις μετρήσεις σε ρεαλιστικά Gaming σενάρια.
Την αρχή θα κάνουμε με τα απόλυτα νούμερα. Παίρνοντας μετρήσεις από 6 κορυφαίους τίτλους, κοιτάζοντας ποια ήταν η Peak κατανάλωση που σημείωσε το σύστημά μας.
Έπειτα, επαναλάβαμε το τεστ χρησιμοποιώντας τις Overclocking ρυθμίσεις που σας περιγράψαμε σε προηγούμενη σελίδα. Έτσι, έχουμε μια άμεση αντιπαραβολή όσον αφορά τις επιπτώσεις που φέρει το Overclocking στην συνολική κατανάλωση του συστήματος. Τέλος, προσδιορίσαμε έναν μέσο όρο κατανάλωσης, από τον οποίο υπολογίσαμε το 90% το οποίο αντιστοιχεί στην πραγματική κατανάλωση του συστήματος, λόγω του efficiency του Cooler Master V1200 τροφοδοτικού των δοκιμών μας.
Τα νούμερα όχι απλώς φοβίζουν, αλλά μπορεί και να τρομάξουν μερικούς, όμως θα σας καθησυχάσουμε λέγοντας σας πως αυτά τα νούμερα είναι πλήρως αποδεκτά για μια διπύρηνη λύση - η οποία μάλιστα υπόκειται υπό αυστηρούς περιορισμούς του PowerTune. Σε κάθε περίπτωση, δικαιολογείται απόλυτα η χρήση 3 8pin PCI-e συνδέσμων, καθώς η κάρτα έχει υψηλές απαιτήσεις. Σημειωτέο δε είναι το γεγονός πως απαιτείται ένα αρκετά ισχυρό τροφοδοτικό, τουλάχιστον της τάξης των 750W, καθώς είναι και η κατηγορία στην οποία προσφέρονται παραπάνω από 2 PCI-e connectors.
Σίγουρα όμως τα νούμερα που εμφανίζει η κάρτα είναι αρκετά υψηλά, ενώ παρατηρούμε και την δραματική επίπτωση που είχε το overclocking της κάρτας μας - ιδίως αν αυξήσουμε το board power, το οποίο κατά μέσο όρο πρόσθεσε ένα +25% στην κατανάλωση της, κάνοντας το σύστημα να τραβήξει έως και 650W (!) σε πλήρες φορτίο.
Ας δούμε όμως πως αυτά τα νούμερα μεταφράζονται στο προκαθορισμένο Power index μας.
Ο δεύτερος πίνακας μας εμφανίζει την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, εκεί όπου παρατηρούμε πως παρά τα υψηλά νούμερα κατανάλωσης, το efficiency βρίσκεται σε αρκετά λογικά επίπεδα, ακόμα καλύτερα και από αυτά μιας απλής Fury X. Εν ολίγοις, αυτό σημαίνει πως μπορεί η Radeon Pro Duo να έχει υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια, σίγουρα όμως τα watt δεν πάνε "χαμένα" αλλά αξιοποιούνται στο μέγιστο δυνατό - σε αντίθεση με τις παλαιότερες αρχιτεκτονικές της AMD.
Το μόνο που μπορούμε να υποστηρίξουμε μετά βεβαιότητας για την AMD Radeon Pro Duo, είναι πως πρόκειται για ένα αρκετά εντυπωσιακό κομμάτι hardware, με αρκετές τεχνολογίες "συμπυκνωμένες" σε ένα μονάχα PCB το οποίο είναι μικρότερο από την ισχυρότερη single GPU κάρτα της αγοράς, την GTX 980 Ti. Όμορφα όλα αυτά, αλλά για μια κάρτα γραφικών η οποία κοστίζει - κρατηθείτε γερά - περί τα 2000?, τι απαιτήσεις θα πρέπει να έχουμε για την κορυφαία κάρτα γραφικών της AMD;
Είναι σαφές ότι η AMD παρήγαγε την Radeon Pro Duo ώστε να δείξει πως έχει ακόμα την δυνατότητα να προσφέρει επιδόσεις, σε ένα form factor που ο ανταγωνισμός δεν καταφέρνει να επιτύχει - και σε αυτό συμβάλει το HBM (High Bandwidth Memory) το οποίο σχεδιαστικά καταλαμβάνει μικρότερο χώρο στο PCB, ένα "προνόμιο" που μόνο η AMD έχει την δυνατότητα να προσφέρει στο αγοραστικό κοινό. Η δύναμη της κάρτας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ειδικά δε από την στιγμή που προσφέρονται δυο πλήρεις Fiji XT πυρήνες - αν και με μερικούς περιορισμούς όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας. Επί των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται πάνω της δεν θα πρέπει να είμαστε απογοητευμένοι, καθώς τόσο το PCB της όσο και το μοναδικό σύστημα ψύξης της αρκούν ώστε να κάνουν την Radeon Pro Duo ως ένα κομμάτι που ανήκει στην επιτομή της τεχνολογίας η οποία είναι διαθέσιμη στον απλό καταναλωτή.
Η AMD Radeon Pro Duo είναι μια κάρτα που απευθύνεται σε λίγους - και όχι μονάχα λόγω της τιμής της. Είναι η κάρτα γραφικών η οποία επί της ουσίας είναι πανέτοιμη ώστε να τρέξει όλους τους τίτλους στην 4Κ ανάλυση, και τίποτε παρακάτω, όσο φυσικά και για τους ιδιαίτερα απαιτητικούς VR τίτλους που απαιτούν τα καλύτερα δυνατά frame rates στις υψηλές αναλύσεις που διαθέτουν τόσο το Oculus Rift όσο και το HTC Vive. Διότι εκεί είναι τα σημεία που ο χρήστης θα αναγνωρίσει τις ικανότητες της κάρτας, παρά στις "mainstream" αναλύσεις όπου όχι απλώς μια κάρτα επιπέδου GTX 970 αρκεί, αλλά η AMD Radeon Pro Duo δείχνει πως δεν μπορεί να προσφέρει το καλύτερο δυνατό. Σε αυτό όμως δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε την AMD, καθώς εξ' αρχής δηλώνει ότι η κάρτα είναι σχεδιασμένη ακριβώς για τα σενάρια στα οποία αποδίδει.
Το πακέτο της όσο και η τιμή της, την καθιστούν αυτομάτως ως ένα premium κομμάτι hardware, που απευθύνεται σε λίγους. Η τιμή της είναι αν όχι υψηλή, σχεδόν απρόσιτη για το απλό αγοραστικό κοινό, αλλά σε κάθε περίπτωση η AMD προσφέρει αρκετή δύναμη σε ένα μέγεθος το οποίο ο ανταγωνισμός θα αργήσει να προσφέρει. Λύσεις που αποδίδουν παρόμοια ή και καλύτερα μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα και σήμερα, και σε τιμή ακόμα πιο λογική, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούμε 2 PCI Express slots.
Ευχαριστούμε θερμά το Plaisio για την παραχώρηση του δείγματος δοκιμής!