SSD Round Up 2013: Benchmarks και αλήθειες
Πέρασε αρκετός καιρός από το τελευταίο SSD Round Up, εδώ στο HwBox.gr. Σχεδόν ένας χρόνος και 3 μήνες πέρασαν και οι εξελίξεις στο SSD σκηνικό μόνο στάσιμες δεν θα μπορούσαν να είναι. Οι ανάγκες για χωρητικότητα συνεχώς αυξάνονται και ευτυχώς για τον τελικό καταναλωτή, την ίδια αύξουσα πορεία από άποψης χωρητικότητας ακολουθούν και οι SSD. Εννοείται πως drives μεγάλης χωρητικότητας υπήρχαν και πριν ένα χρόνο, αλλά πλέον οι τιμές έχουν πέσει σχεδόν στο μισό. Πλέον η αναλογία ?/GB έχει πέσει κάτω από το 1/1 ακόμα και στα κορυφαία μοντέλα, όταν τον Απρίλιο του 2012, ο καταναλωτής χρειαζόταν να αποχωριστεί 200+? για τα κορυφαία μοντέλα των 128GB. Δυστυχώς οι τιμές δεν ακολουθούν συνεχώς πτωτική πορεία. Από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά παρατηρείται μία σταδιακή αύξηση των τιμών σε όλες τις κατηγορίες των SSD. Κύριος λόγος για αυτό, η έλλειψη NAND flash μνημών στην αγορά, όπως έχουμε αναφέρει νωρίτερα στα δύο reviews των OCZ Vertex 3.20 και OCZ Vertex 450. Φυσικά, όταν οι περισσότερες εταιρείες παρουσιάσουν λύσεις με 20nm NAND flash, η πτώση στις τιμές των SSD θα συνεχιστεί. Πέρασε αρκετός καιρός από το τελευταίο SSD Round Up, εδώ στο HwBox.gr. Σχεδόν ένας χρόνος και 3 μήνες πέρασαν και οι εξελίξεις στο SSD σκηνικό μόνο στάσιμες δεν θα μπορούσαν να είναι. Οι ανάγκες για χωρητικότητα συνεχώς αυξάνονται και ευτυχώς για τον τελικό καταναλωτή, την ίδια αύξουσα πορεία από άποψης χωρητικότητας ακολουθούν και οι SSD. Εννοείται πως drives μεγάλης χωρητικότητας υπήρχαν και πριν ένα χρόνο, αλλά πλέον οι τιμές έχουν πέσει σχεδόν στο μισό. Πλέον η αναλογία ?/GB έχει πέσει κάτω από το 1/1 ακόμα και στα κορυφαία μοντέλα, όταν τον Απρίλιο του 2012, ο καταναλωτής χρειαζόταν να αποχωριστεί 200+? για τα κορυφαία μοντέλα των 128GB. Δυστυχώς οι τιμές δεν ακολουθούν συνεχώς πτωτική πορεία. Από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά παρατηρείται μία σταδιακή αύξηση των τιμών σε όλες τις κατηγορίες των SSD. Κύριος λόγος για αυτό, η έλλειψη NAND flash μνημών στην αγορά, όπως έχουμε αναφέρει νωρίτερα στα δύο reviews των OCZ Vertex 3.20 και OCZ Vertex 450. Φυσικά, όταν οι περισσότερες εταιρείες παρουσιάσουν λύσεις με 20nm NAND flash, η πτώση στις τιμές των SSD θα συνεχιστεί.
Ακολουθώντας κι εμείς την εποχή, στο νέο SSD Round Up που θα σας παρουσιάσουμε εδώ στο HwBox.gr, θα χρησιμοποιήσουμε μοντέλα των 240-256GB και όχι τα μικρά τους αδελφάκια των 120-128GB.
Στο Round Up που θα ακολουθήσει, δοκιμάσαμε συνολικά 10+1 drives. Θέλουμε να πιστεύουμε πως το δείγμα των drives είναι το πιο διαδεδομένο και αντιπροσωπευτικό που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά. Φυσικά ήταν αδύνατο να δοκιμάσουμε όλα τα drives που κυκλοφορούν, καθώς το σύνολο των εταιρειών που προσφέρουν λύσεις NAND Flash drives ξεπερνούν τις 60. Ηγέτης στο χώρο αυτό η Samsung, η οποία μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2013 κατείχε περίπου το 31% της αγοράς, με την SanDisk να την ακολουθεί με 17%. Όπως και στην αγορά, έτσι και στο SSD Round Up που θα ακολουθήσει η Samsung έχει τον ηγετικό ρόλο με τρία drives συνολικά.
Περισσότερα όμως για τα drives στην επόμενη σελίδα...
Αν και η Corsair ξεκίνησε συνεργασία με την Link-A-Media, ώστε να κάνει χρήση των δικών της controller, ποτέ δεν έκοψε τις πολύ καλές σχέσεις που είχε με την Sandforce. O Force GS, είναι το κορυφαίο μοντέλο της εταιρείας που κάνει χρήση του Sandforce SF-2281VB1 controller μαζί με μνήμες Toggle NAND flash των 25nm. H Corsair υπόσχεται 555MB/s σειριακών αναγνώσεων και 525ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τις τυχαίες εγγραφές 4Κ να φτάνουν τις 90.000 IOPS. O Corsair Force GS συνοδεύεται από ένα λιτό bundle που περιλαμβάνει το drive, έναν adaptor από τις 2.5 στις 3.5 ίντσες, και 8 βίδες. Το drive συντροφεύεται από 3 χρόνια εγγύησης.
Όπως αναφέραμε πιο πάνω, η Corsair ξεκίνησε νέα συνεργασία με την Link-A-Media για να προμηθεύεται από αυτήν SSD controllers (ίδιο controller χρησιμοποιεί και ο νεοφερμένος στην αγορά Seagate 600). Αν και έχουμε δοκιμάσει τον Corsair Neutron GTX λίγο καιρό πριν, δεν θα μπορούσε να λείπει από το SSD Round Up μας. H Corsair υπόσχεται για τον Neutron GTX 550MB/s σειριακών αναγνώσεων και 470MB/s σειριακών εγγραφών με τις τυχαίες εγγραφές στα 4Κ να φτάνουν τις 85.000 IOPS. Το ίδιο λιτό bundle βρίσκουμε και σε αυτό το drive της Corsair, το οποίο περιέχει το drive, ένα μετατροπέα από 2.5 σε 3.5 ίντσες και 8 βίδες. Το drive έρχεται με 5 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση.
H Crucial δεν είναι καθόλου άγνωστη στο χώρο των Solid State Drives. O C300 ήταν ο πρώτος SATA3 SSD που κυκλοφόρησε στην αγορά. Τον διαδέχτηκε ο πολύ επιτυχημένος M4, o οποίος εκτός του ότι αποδείχτηκε ένα από τα πιο αξιόπιστα drives, ήταν και πάρα πολύ φθηνός. Την σκυτάλη τώρα παίρνει ο M500, o οποίος είναι η τελευταία πρόταση της εταιρείας. H Crucial χρησιμοποιεί Marvell controller, τον πολύ γνωστό 88SS9187 μαζί με Micron NAND flash μνήμες των 20nm. H εταιρεία υπόσχεται 500ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και 250MB/s σειριακών εγγραφών, με τις τυχαίες εγγραφές 4Κ να αγγίζουν τις 60.000 IOPS. To bundle του Crucial M500, ήταν το πιο φτωχό της δοκιμής μας καθώς περιείχε μόνο το drive. O M500 έρχεται με 3 χρόνια εγγύηση.
Την Kingston όλοι λίγο πολύ την έχουμε ακουστά στο χώρο των υπολογιστών. Είτε για τις μνήμες (όλων των ειδών) που παράγει, είτε για τους SSD της. Στην κατοχή μας είχαμε τον HyperX 3K, ο οποίος είναι το γρηγορότερο μοντέλο του line up της εταιρείας. Με Sandforce SF-2281VB1 controller και μνήμες MLC 25nm, μπορεί να φτάσει θεωρητικές ταχύτητες που φτάνουν τα 555ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και 510ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τις τυχαίες εγγραφές 4Κ να φτάνουν τις 86.000 IOPS. Το bundle του drive, είχε μόνο τα απαραίτητα, drive, βίδες και μετατροπέα από 2.5 σε 3.5 ίντσες. Ο Kingston HyperX 3K, έρχεται με 3 χρόνια εγγύηση.
Η OCZ τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει drives που βασίζονται στις νέες NAND flash μνήμες των 20nm. Το πρώτο drive ήταν ο OCZ Vertex 3.20 και το δεύτερο ο OCZ Vertex 450. Και τα δύο drives τα δοκιμάσαμε σε προηγούμενα review εδώ στο HwBox.gr. O OCZ Vector που αποτελεί και το flagship της εταιρείας, δεν έχει δεχθεί ακόμα κάποια ανανέωση, ούτε ως προς τον controller (OCZ Vertex 4--> 450), ούτε ως προς τις μνήμες (OCZ Vertex 3.20). Μάλλον δεν χρειάζεται, θα σκέφτεται η OCZ, αφού ακόμα αποτελεί ένα από τα γρηγορότερα drives της αγοράς. Με ταχύτητες που αγγίζουν τα 550ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και 530MB/s σειριακών εγγραφών και τις τυχαίες εγγραφές 4Κ να φτάνουν τις 100.000 IOPS, είναι στα χαρτιά ένα από τα γρηγορότερα drives. Το αν θα το αποδείξει και στην πράξη θα το δούμε στις σελίδες που θα ακολουθήσουν. Το bundle του drive περιέχει ότι είναι απαραίτητο. Το drive, τον μετατροπέα από 2.5 σε 3.5 ίντσες με τις απαραίτητες βίδες και μία άδεια χρήσης του Acronis True Image HD, για την μεταφορά του λειτουργικού σας στο νέο drive. Ο OCZ Vector καλύπτεται από 5 χρόνια εργοστασιακής εγγύησης.
Η δεύτερη ανανέωση στον στόλο της OCZ, ήταν ο OCZ Vertex 450. Με την παραγωγή των μνημών NAND flash των 25nm να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στη ζήτηση, η OCZ ανανέωσε τον OCZ Vertex 4 με μνήμες nand των 20nm. Έτσι πήραμε τον OCZ Vertex 450 o οποίος εκτός από διαφορετικές μνήμες, έχει και διαφορετικό πλέον controller (Indilinx Barefoot 3 Μ10 αντί για 2). Οι ταχύτητες που υπόσχεται η OCZ για τον Vertex 450 φτάνουν τα 540MB/s σειριακών αναγνώσεων και 525MB/s σειριακών εγγραφών με τις τυχαίες εγγραφές 4Κ να είναι στις 90.000 IOPS. To drive έχει το ίδιο bundle με τον OCZ Vector (drive, βίδες, adaptor, Acronis True Image HD) και έρχεται με εγγύηση 3 ετών.
Στο τελευταίο SSD RAID0 Round Up δοκιμάσαμε το νεοφερμένο drive της Plextor, Μ5 Pro. Αυτό ήταν βέβαια πριν 7 μήνες όπου αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε τους δύο Plextor M5 Pro από το εξωτερικό. Από τότε η Plextor έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά, κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα, καθώς ο M5 Pro αλλά και γενικά όλο το line up της Plextor, είναι αρκετά αξιόλογο, ως προς την αξιοπιστία αλλά και τις επιδόσεις του. Η Plextor χρησιμοποιεί τη δοκιμασμένη λύση του Marvell 88SS9187 controller με Toggle nand flash των 19nm από τη Toshiba. Η Plextor υπόσχεται για το drive επιδόσεις που θα φτάσουν τα 540MB/s σειριακών αναγνώσεων και 460MB/s σειριακών εγγραφών με τις τυχαίες εγγραφές 4Κ να είναι κοντά στις 86.000 IOPS. Το drive συνοδεύεται από bundle που περιλαμβάνει τα απαραίτητα, το drive, τις βίδες, τον μετατροπέα από 2.5 σε 3.5 ίντσες και το Acronis TI HD. To εντυπωσιακό στο bundle είναι οι αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης του νέου σας drive σε laptop ή desktop. Ο Plextor M5 Pro συνοδεύεται από 5 χρόνια εγγύησης.
Ο Samsung 830 δεν πωλείται πλέον στην αγορά. Ο λόγος που τον συμπεριλάβαμε σε αυτό το SSD Round Up είναι απλός. Θέλουμε να δείξουμε αν ο ήδη κάτοχος ενός πολύ γρήγορου drive προηγούμενης γενιάς, αξίζει να αναβαθμίσει σε ένα νέο drive. O Samsung 830 στο bundle του περιείχε μόνο το drive, τον μετατροπέα 2.5 σε 3.5 ίντσες και τις βίδες. Το drive είχε εγγύηση 3 ετών.
Πριν από περίπου 8 μήνες η Samsung παρουσίασε τη νέα της γενιά Solid State Drives, δίνοντας στο κοινό τη νέα σειρά 840. Η σειρά 840 χωρίστηκε σε δύο κατηγορίες. Τον απλό 840 και τον 840 PRO. Η διαφορά των δύο drives από την Samsung, ήταν στις μνήμες NAND που χρησιμοποιούσαν. Αν και ο controller παρέμενε ο ίδιος (MDX) και στις δύο περιπτώσεις, ο απλός 840 έκανε χρήση μνημών TLC (Triple Level Cell) ενώ ο 840 PRO, ο οποίος είναι και το flagship της εταιρείας έκανε χρήση μνημών Toggle NAND των 21nm. Οι επιδόσεις των δύο drives μόνο από τη διαφορετική χρήση μνημών, διαφέρουν αρκετά. Ο μεν απλός 840 έχει επιδόσεις που φτάνουν τα 540ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και τα 250MB/s σειριακών εγγραφών με τις τυχαίες εγγραφές 4Κ να φτάνουν τις 62.000 IOPS. Από την άλλη ο 840 PRO κάνοντας χρήση ακριβότερων μνημών έχει επιδόσεις που αγγίζουν τα 540MB/s σειριακών αναγνώσεων και 520MB/s σειριακών εγγραφών με τις τυχαίες εγγραφές 4Κ να φτάνουν τις 90.000 IOPS. Και τα δύο drives έρχονται με το ίδιο bundle (drive, βίδες, adaptor, Samsung Magician software, Samsung migration software) αλλά με διαφορετική εγγύηση. Ο μεν απλός 840 με 3 χρόνια εγγύησης και ο 840 PRO με 5 χρόνια.
H παραπάνω επιλογή drives για το Round Up 2013 είναι καθαρά πληροφοριακή. Αν κάποιος έχει δύο drives των 128GB σε RAID0 διάταξη, κατά πόσο αξίζει ή όχι να τα αλλάξει με ένα drive των 240/256GB. Φυσικά, το TRIM ήταν ενεργοποιημένο και δούλευε κανονικά στη RAID0 συστοιχία μας.
Όπως προαναφέραμε και στην αρχή του SSD Round Up 2013, όλα τα drives ήταν χωρητικότητας 240 ως 256GB, ακολουθώντας την τάση της εποχής. Σε όλα τα drives ήταν εγκατεστημένο το τελευταίο επίσημο firmware που παρέχει η κάθε εταιρεία. Ας δούμε μαζί στην επόμενη σελίδα το σύστημα που χρησιμοποιήσαμε για να μετρήσουμε τα drives καθώς και τη μεθοδολογία των μετρήσεων.
To σύστημα της δοκιμής μας αποτελείται από:
Όλα τα drives δοκιμάστηκαν σαν δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα, συνδεδεμένα σε SATA3 θύρα της μητρικής και μετά μεταφέραμε μία καθαρή εγκατάσταση του λειτουργικού σε αυτά για να πραγματοποιήσουμε τις υπόλοιπες μετρήσεις. Στην περίπτωση της RAID0 συστοιχίας και οι δύο SATA3 θύρες χρησιμοποιήθηκαν και το 2ο drive με το λειτουργικό ήταν συνδεδεμένο σε SATA2 θύρα. Οι AHCI/RAID drivers ήταν η έκδοση 11.7.0.1013 από την Intel.
Σε όλες τις περιπτώσεις μετρήσεων με λειτουργικό σύστημα, τα drives είχαν, εκτός από τους απαραίτητους drivers και προγράμματα, κατειλημμένα 107GB της συνολικής διαθέσιμης χωρητικότητας τους, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο κοντά σε πιθανά σενάρια χρήσης από τον υποψήφιο αγοραστή.
Τα προγράμματα και οι εφαρμογές που δοκιμάσαμε με τα drives άδεια ως δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα αλλά και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτά είναι:
Από την επόμενη σελίδα ξεκινάμε τις μετρήσεις με AIDA64 και HD Tune Pro 5.50.
Και ξεκινάμε τις μετρήσεις μας με τα drives άδεια και συνδεδεμένα σαν δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα. H πρώτη μέτρηση που θα πάρουμε προέρχεται από το γνωστό σε όλους HD Tune Pro στην έκδοση 5.50. Εκτελέσαμε τα Random Access tests με την προεπιλεγμένες επιλογές του προγράμματος και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα για τις εγγραφές και αναγνώσεις:
HD Tune Pro 5.50 Random Access Read
HD Tune Pro 5.50 Random Access Write
Στις τυχαίες αναγνώσεις οι Sanforce based SSD (Corsair Force GS και Kingston HyperX 3K) είναι μπροστά σε επιδόσεις από όλα τα drives. Ακολουθούν οι OCZ Vector και Vertex 450, με τον Crucial M500 και Samsung 840 PRO να είναι πιο πίσω. Πιο κάτω ο Samsung 840 με τον Plextor Μ5Pro. Στο τέλος βρίσκουμε τον Corsair Neutron GTX μαζί με τον Samsung 830.
Στις εγγραφές τη σκυτάλη παίρνουν οι OCZ Vector και Vertex 450 με τον Samsung 840 PRO να ακολουθεί. Στην συνέχεια έχουμε τους Samsung 830, 840 και Corsair Neutron GS σχεδόν με ίδιες επιδόσεις, με τον Neutron GTX να ακολουθεί από πολύ κοντά. Στο τέλος βρίσκουμε τον Kingston HyperX 3K, Crucial M500 και Plextor M5Pro.
Συνέχεια με AIDA64 Average Access times.
AIDA64 Average Read Access
AIDA64 Average Write Access
Στους χρόνους ανάγνωσης τυχαίας προσπέλασης του AIDA64, τα σκήπτρα κρατά ο Samsung 840 PRO με τον OCZ Vector να είναι ελάχιστα πίσω του (0.02ms συνολικά). Στην συνέχεια βρίσκουμε τους Corsair Neutron GTX, OCZ Vertex 450, Samsung 830 και Samsung 840 με ίδιες επιδόσεις και αμέσως μετά ακολουθεί ο Plextor M5Pro. Τελευταίους βρίσκουμε τους Crucial M500 και τους δύο Sandforce based, Corsair Force GS και Kingston HyperX 3K με ίδιες επιδόσεις.
Στις εγγραφές του AIDA64 η κατάταξη αλλάζει με τον OCZ Vector να εμφανίζεται γρηγορότερος όλων και τον Vertex 450 να ακολουθεί. Αμέσως μετά βρίσκουμε τον Plextor M5Pro και λίγο πιο πίσω τον Crucial M500 με τον Corsair Neutron GTX. Ελάχιστα πιο πίσω και ο Samsung 840 PRO. Τέταρτο drive από το τέλος ο Kingston HyperX 3K και ελάχιστα πιο κάτω ο Corsair Force GS. Τελευταία πέφτουν τα δύο drives της Samsung, o 840 και ο 830.
Συνέχεια στην επόμενη σελίδα με γνωστά benchmarks μέτρησης επιδόσεων σειριακών και τυχαίων αναγνώσεων...
Το AS SSD Benchmark αποτελεί πλέον, ίσως, το πιο διαδεδομένο benchmark για Solid State Drive. Και αυτό γιατί με μια πολύ γρήγορη ματιά μπορεί ο καθένας να καταλάβει τις επιδόσεις που μπορεί να αποδώσει το drive του.
AS SSD Benchmark Read
AS SSD Benchmark Write
Στις αναγνώσεις με το AS SSD ο OCZ Vector εμφανίζεται πάλι το γρηγορότερο drive από όλα, αν και στις αναγνώσεις 4Κ ο Samsung 840 PRO και αμέσως μετά ο Plextor M5Pro είναι πιο γρήγοροι με 35.33MB/s και 34.19MB/s αντίστοιχα. Τον OCZ Vector ακολουθεί ο Corsair Neutron GTX και αμέσως μετά οι Samsung 840 PRO και Plextor M5Pro. Επόμενοι στην κατάταξη οι OCZ Vertex 450, Samsung 840 και Crucial M500. Στην τελευταία τριάδα βρίσκουμε τους Samsung 830, Kingston HyperX 3K και Corsair Force GS.
Στις εγγραφές η πρωτιά περνάει στον OCZ Vertex 450 με τον Vector να τον ακολουθεί ελάχιστα πιο πίσω. Άλλωστε ο Vertex 450 είχε την καλύτερη επίδοση 4Κ από όλα τα drives. Μετά τους δύο OCZ, βρίσκουμε τον Samsung 840 PRO και Corsair Neutron GTX, με τον Plextor M5Pro ελάχιστα πιο πίσω. Αρκετά πιο πίσω οι Corsair Force GS, Kingston HyperX 3K και Crucial M500. Την κατάταξη κλείνουν οι Samsung 840 και 830.
Tο CrystalDiskMark ήταν και το πρώτο πρόγραμμα που μπορούσε να αποδώσει σωστά τη διαφορά μεταξύ των Solid State Drives και των Hard Disk Drives. Χρησιμοποιήσαμε την έκδοση 3.02 64bit και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα των drives παρακάτω:
CrystalDiskMark 3.02 x64 Read
CrystalDiskMark 3.02 x64 Write
Στις αναγνώσεις του CrystalDiskMark 3.02 βρίσκουμε πρώτο στην κατάταξη τον Samsung 840 PRO με δεύτερο το "μικρό" αδερφό του Samsung 840 οι οποίοι είναι τα μοναδικά drives που ξεπερνούν τα 540MB/s σειριακών αναγνώσεων. Ακολουθεί ο OCZ Vector και ο Plextor M5Pro με τον Corsair Neutron GTX. Στη συνέχεια βρίσκουμε τον Crucial M500 και Kingston HyperX. Την κατάταξη ολοκληρώνουν οι OCZ Vertex 450, Corsair Force GS και Samsung 830.
Στις εγγραφές η κατάταξη αλλάζει. Πρώτοι εμφανίζονται οι συνήθεις ύποπτοι, OCZ Vector και Vertex 450 με τον Samsung 840 PRO να τους ακολουθεί από πολύ κοντά. Τα τρία drives είναι και τα μοναδικά που ξεπερνούν τα 500MB/s στις σειριακές εγγραφές και στις εγγραφές 512Κ. Πιο πίσω βρίσκουμε τον Plextor M5Pro, Corsair Neutron GTX και Force GS. Στην τελευταία τετράδα πέφτουν οι Crucial M500, Samsung 830, Kingston HyperX 3K και Samsung 840.
Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems.org. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο κάθε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, incompressible data - από την έκδοση RC3 και μετά τα data είναι incompressible σαν default ρύθμιση) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives μας.
Anvils Storage Utilities RC6
Στο Anvils Storage Utilities σας παρουσιάζουμε τα score που κατάφεραν τα drives στις αναγνώσεις και εγγραφές καθώς και το συνολικό score στο benchmark. Πρώτος και με διαφορά εμφανίζεται ο Samsung 840 PRO ο οποίος καταφέρνει και ξεπερνά σε επιδόσεις ακόμα και τη συστοιχία RAID0 με τους δύο Samsung 830. Ακολουθεί ο OCZ Vector και αμέσως μετά ο OCZ Vertex 450. Πιο κάτω ο Plextor M5Pro με τον Corsair Neutron GTX και Samsung 840. Στο τέλος βρίσκουμε τους Crucial M500, Kingston HyperX 3K, Corsair Force GS και Samsung 830.
Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με τα benchmarks της Futuremark...
Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε δύο από τις σουίτες της. Το PCMark 05 και 7 και στη σελίδα που ακολουθεί θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives της δοκιμής μας:
PCMark05
PCMark7 Table 1
PCMark7 Table 2
Tο PCMark05 ειδικά χωρίς λειτουργικό σύστημα είναι το αγαπημένο benchmark των Sandforce based SSDs. Έτσι στην αρχή της κατάταξης βρίσκουμε τους δύο Sandforce, Kingston HyperX 3K και Corsair Force GS. Ακολουθεί ο Samsung 840 PRO και αμέσως μετά ο Samsung 830. Στη μέση της κατάταξης ο Plextor M5Pro με τους δύο OCZ, Vector και Vertex 450. Την κατάταξη κλείνουν οι Samsung 840, Corsair Neutron GTX και Crucial M500.
Στο PCMark7 η κατάταξη αλλάζει. Ο Samsung 840 PRO ηγείται με τον Plextor M5Pro να ακολουθεί. Πιο κάτω ο OCZ Vector και αμέσως μετά ο απλός Samsung 840. Στη μέση της κατάταξης ο Kingston HyperX 3K, OCZ Vertex 450 και Corsair Force GS. Στο τέλος πέφτουν οι Samsung 830, Corsair Neutron GTX και Crucial M500.
Αφού είδαμε τις επιδόσεις των drives σαν δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα, εγκαταστήσαμε σε αυτά Windows 7 Enterprise 64bit με SP1, drivers, όλα τα απαραίτητα προγράμματα για τις μετρήσεις που θα πραγματοποιήσουμε, τα γεμίσαμε με 107GB από δεδομένα και αρχίζουμε τις μετρήσεις από την αρχή με AIDA64 και HD Tune Pro 5.50. Προχωράμε λοιπόν πιο κάτω στη σελίδα για να δούμε τις πραγματικές επιδόσεις των drives σε συνθήκες καθημερινής χρήσης. Οι επιδόσεις των drives στο HD Tune Pro Random Access Read test φαίνονται παρακάτω:
OS - HD Tune Pro 5.50 Random Read
Πρώτος στη λίστα των επιδόσεων ο νεοφερμένος OCZ Vertex 450. To drive παρουσιάζει κορυφαίες αναγνώσεις σε όλες τις επιμέρους μετρήσεις. Toν Vertex ακολουθεί ο Corsair Neutron GTX και ο απλός Samsung 840. Πιο πίσω ο Samsung 840 PRO και ο OCZ Vector με τον Plextor M5Pro να ακολουθεί. Τέλος στην κατάταξη βρίσκουμε τον Crucial M500, Samsung 830, Kingston HyperX και Corsair Force GS.
Συνεχίζουμε με AIDA64 Average Read Access test:
OS - AIDA64 Average Read Access
Τα αποτελέσματα αναγνώσεων τυχαίας προσπέλασης στο AIDA64 έχουν αλλάξει σε σχέση με όταν τα drives ήταν άδεια. Ο Corsair Neutron GTX εμφανίζεται το γρηγορότερο drive όλων ΜΑΖΙ με τον OCZ Vertex 450. O OCZ Vector ακολουθεί ενώ οι Plextor M5Pro και Samsung 840 PRO παρουσιάζουν τις ίδιες επιδόσεις. Στα μέσα της κατάταξης βρίσκουμε τους επόμενους δύο Samsung, 840 και 830 ενώ την κατάταξη ολοκληρώνουν οι Crucial M500, Kingston HyperX 3K και Corsair Force GS.
Συνέχεια μετρήσεων στην επόμενη σελίδα...
Το AS SSD Benchmark αποτελεί πλέον, ίσως, το πιο διαδεδομένο benchmark για Solid State Drive. Και αυτό γιατί με μια πολύ γρήγορη ματιά μπορεί ο καθένας να καταλάβει τις επιδόσεις που μπορεί να αποδώσει το drive του. Ας δούμε τις επιδόσεις των drives με το λειτουργικό να είναι εγκατεστημένο σε αυτά:
OS - AS SSD Benchmark Read
OS - AS SSD Benchmark Write
Στις αναγνώσεις του AS SSD Benchmark την κατάταξη οδηγεί ο OCZ Vector. Πιο πίσω ο Plextor M5Pro με τον Corsair Neutron GTX. Ακόμα πιο πίσω οι δύο Samsung 840 PRO και 840. Πέμπτη θέση από το τέλος καταλαμβάνει ο OCZ Vertex 450 με τον Crucial M500 και Samsung 830. Τελευταίοι στην κατάταξη οι Sandforce based SSD, Kingston HyperX 3K και Corsair Force GS.
Στις εγγραφές ο OCZ Vector εμφανίζεται πάλι πρώτος αυτή τη φορά με τον Vertex 450 να τον ακολουθεί. Πιο πίσω οι Samsung 840 PRO και Plextor M5Pro. Στα μέσα της κατάταξης οι Corsair Neutron GTX, Samsung 830 και Corsair Force GS. Την τελευταία τριάδα στην κατάταξη ολοκληρώνουν οι Kingston HyperX 3K, Crucial M500 και Samsung 840.
Συνεχίζουμε με CrystalDiskMark 3.02 x64...
OS - CrystalDiskMark 3.02 x64 Read
OS - CrystalDiskMark 3.02 x64 Write
Στις αναγνώσεις του CrystalDiskMark 3.02 o Samsung 840 PRO εμφανίζεται σαν το γρηγορότερο drive από όλα, με τον απλό 840 να ακολουθεί από κοντά. Ο OCZ Vector βρίσκεται πίσω από τα δύο drives της Samsung με τον Plextor M5Pro να είναι ελάχιστα πιο πίσω. Στη μέση της κατάταξης ο Corsair Neutron GTX και Crucial M500, που τους ακολουθεί ο OCZ Vertex 450. Τέλος στην κατάταξη βρίσκουμε τον Kingston HyperX 3K o οποίος έχει όμως και τις καλύτερες επιδόσεις στις αναγνώσεις 4Κ, ο Corsair Force GS και Samsung 830.
Στις εγγραφές η κατάταξη αλλάζει και πάλι, με τους OCZ Vector και Vertex 450 να κυριαρχούν, όπως γίνεται συνήθως στις εγγραφές. Την πρώτη τριάδα ολοκληρώνει ο Samsung 840 PRO. Πιο πίσω ο Plextor M5Pro, Corsair Neutron GTX και Samsung 830. Στην τελευταία τετράδα οι Corsair Force GS, Crucial M500, Kingston HyperX 3K και Samsung 840.
Ας δούμε και τα αποτελέσματα από το Anvils Storage Utilities:
OS - Anvils Storage Utilities RC6
Για άλλη μια φορά ο Samsung 840 PRO εμφανίζεται γρηγορότερος όλων στο Anvils SU. Τον ακολουθεί ο OCZ Vector και πιο πίσω ο Vertex 450. Πιο κάτω στην κατάταξη ο Plextor M5Pro, ο Corsair Neutron GTX και ο Samsung 840. Ακόμα πιο πίσω ο Crucial M500 και Kingston HyperX 3K. Την τελική κατάταξη ολοκληρώνουν οι Corsair Force GS και Samsung 830.
Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε δύο από τις σουίτες της. Το PCMark 05 και 7 και στη σελίδα που ακολουθεί θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives της δοκιμής μας:
OS - PCMark05
OS - PCMark7 Table 1
OS - PCMark7 Table 2
Είναι γνωστό όπως έχουμε ξαναπεί πως μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, οι επιδόσεις όλων των drives πέφτουν αρκετά στο PCMark05. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Kingston HyperX 3K να πάρει για ακόμα μία φορά την πρώτη θέση στο συγκεκριμένο benchmark. Στη δεύτερη θέση ο Samsung 840 PRO και πιο πίσω ο δεύτερος SSD με Sandforce controller, Corsair Force GS. Πιο πίσω ο "γέρος" Samsung 830 που τον ακολουθούν οι OCZ Vector και Vertex 450. Πιο κάτω βρίσκουμε τον Plextor M5Pro μαζί με τον Samsung 840. Στις τελευταίες θέσεις ο Corsair Neutron GTX και ο Crucial M500.
Στο PCMark7 η κατάταξη αλλάζει. Το PCMark στην έκδοση 7 δεν επηρεάζεται τόσο από το λειτουργικό σύστημα και έτσι στα περισσότερα drives οι επιδόσεις παραμένουν ίδιες. Πρώτο στη λίστα βρίσκουμε τον Samsung 840 PRO με διαφορά μάλιστα από τα επόμενα drives. Ακολουθεί ο Plextor M5Pro και αμέσως επόμενος ο OCZ Vector. Πιο κάτω ο απλός 840 μαζί με τον OCZ Vertex 450. Στην έκτη θέση ο Kingston HyperX 3K και πιο πίσω ο Samsung 830. Την κατάταξη κλείνουν οι Corsair Force GS, Corsair Neutron GTX και Crucial M500.
Και με τα PCMarks ολοκληρώνουμε τον πρώτο κύκλο μετρήσεων με τα drives να έχουν εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα επάνω τους. Από την επόμενη σελίδα θα υποβάλλουμε τα drives σε δοκιμές καθημερινών εργασιών και θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις τους σε πιο ρεαλιστικά σενάρια. Θα ξεκινήσουμε με αντιγραφές στην επόμενη σελίδα...
Μπορεί τα benchmarks να δείχνουν ωραία νούμερα, το βασικό ζήτημα όμως για έναν υποψήφιο αγοραστή είναι η καθημερινότητά του. Οπότε κι εμείς εκτελέσαμε κάποιες βασικές διεργασίες σε όλα τα drives και σας δίνουμε τους χρόνους που χρειάστηκαν για να ολοκληρώσουν την κάθε διεργασία… Ξεκινάμε όπως σας είπαμε και στην προηγούμενη σελίδα με αντιγραφές αρχείων. Για τη δοκιμή αυτή χρησιμοποιήσαμε ένα αρχείο 13.2GB VHD, ένα αρχείο 3.03GB ISO και τέλος πολλά αρχεία διαφορετικού μεγέθους (από 1KB ως 10MB) συνολικού μεγέθους 6.75GB. Για τις δοκιμές της αντιγραφής χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα FastCopy 2.11 το οποίο δίνει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την αντιγραφή που πραγματοποιήθηκε:
OS - Copy Tests
Ο Samsung 840 PRO παίρνει την πρωτιά στο συνολικό χρόνο για τις αντιγραφές, με τον OCZ Vector να είναι πίσω του κατά 0.05sec. Πιο πίσω και από τα δύο drives ο OCZ Vertex 450 με διαφορά 3 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Πιο πίσω ο Corsair Neutron GTX και ο Plextor M5Pro με 98.62sec και 100.91sec αντίστοιχα. Πιο κάτω στην κατάταξη ο Samsung 830 με 106.97 δευτερόλεπτα και για τις τρεις αντιγραφές ενώ τον ακολουθεί ο Corsair Force GS με 113.17 δευτερόλεπτα. Στις τρεις τελευταίες θέσεις οι Kingston HyperX 3K με 114.34sec, o Samsung 840 με 139.85sec και ο Crucial M500 με 140.97sec. Οι διαφορές που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος είναι σχεδόν 50 δευτερόλεπτα στο σύνολο των τριών εργασιών από τα κορυφαία drives στα όχι και τόσο γρήγορα. Όχι και τόσο μικρή διαφορά...
Συνεχίζουμε με Adobe Photoshop CS6. Χρησιμοποιήσαμε μία φωτογραφία TIFF μεγέθους 385ΜΒ για να τη φορτώσουμε στο Adobe Photoshop και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η διεργασία:
OS - Adobe Photoshop CS6 385ΜΒ TIFF load
Στο Adobe Photoshop την κατάταξη οδηγεί ο Plextor M5Pro με τον Samsung 840 PRO να είναι ελάχιστα πίσω του. Πιο πίσω ο OCZ Vertex 450 μαζί με τον Kingston HyperX 3K και OCZ Vector. Ακόμα πιο πίσω ο Samsung 840 και ο Corsair Force GS. Την κατάταξη κλείνουν οι Samsung 830, Corsair Neutron GTX και Crucial M500. Οι διαφορές μεταξύ των drives για τη συγκεκριμένη διεργασία είναι πάρα πολύ μικρές (λιγότερο από 0.4 δευτερόλεπτα) για να είναι αντιληπτές.
Επόμενο πρόγραμμα στην λίστα το Acronis True Image Home στην έκδοση 2013. Εκτελέσαμε ένα full image backup των drives μας, χωρίς συμπίεση και με priority της εργασίας στο High και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η διεργασία:
OS - Acronis TIH full backup
Στο Acronis TIH την κατάταξη οδηγεί ο Kingston HyperX 3K ο οποίος κατάφερε και ξεπέρασε ακόμα και το RAID0 με τους δύο Samsung 830. Επόμενος ο απλός Samsung 840 με τον Corsair Force GS να ακολουθεί. Είναι περίεργο το γεγονός αλλά, σε ένα πρόγραμμα με απενεργοποιημένη τη συμπίεση, έχουμε στις πρώτες θέσεις δύο drives που χρησιμοποιούν controller που κάνει συμπίεση. Mετά τον Force GS βρίσκουμε τον Samsung 840 PRO. Ο Crucial M500 ακολουθεί τέσσερα δευτερόλεπτα πιο πίσω και ο Corsair Neutron GTX μαζί με τον Plextor M5Pro ελάχιστα πιο πίσω. Τελευταίοι στην κατάταξη ο Samsung 830 και ο OCZ Vector μαζί με τον OCZ Vertex 450. Να αναφέρουμε πως τα αποτελέσματα του OCZ Vector και Vertex 450, μας φάνηκαν περίεργα. Εκτελέσαμε πάλι την διεργασία και πήραμε παραπλήσια αποτελέσματα, οπότε είναι κάποιο θέμα του controller ή του firmware.
Αν εξαιρέσουμε τους OCZ SSD, τα drives από το πρώτο, στο τελευταίο έχουν 15 δευτερόλεπτα διαφορά. Μικρή διαφορά αν αναλογιστεί κανείς το σύνολο της διεργασίας.
Συνέχεια στην επόμενη σελίδα...
Μετά το Acronis, αφήσαμε κάθε drive να "ηρεμήσει" για 2 λεπτά, ώστε να δουλέψει o Garbage Collector και το TRIM του κάθε controller και εκτελέσαμε ξανά το AS SSD Benchmark, αυτή τη φορά με 214GB από DATA μέσα στα drives. Τα αποτελέσματα παρακάτω τόσο στις αναγνώσεις, όσο και στις εγγραφές...
OS - AS SSD Benchmark Read 214GB full
OS - AS SSD Benchmark Write 214GB full
Αν και μετρήσαμε τα drives μόνο με το λειτουργικό επάνω τους και 107GB δεδομένων συνολικά, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά όταν τα GB χωρητικότητας έχουν φτάσει σε επικίνδυνα μικρά νούμερα. Στις αναγνώσεις ο Samsung 840 PRO φαίνεται να είναι πλέον το κορυφαίο drive και να διαχειρίζεται καλύτερα την έλλειψη χώρου με τον OCZ Vector να χάνει την πρωτιά και να βρίσκεται στην δεύτερη θέση. Ο Pextor Μ5Pro πέφτει και αυτός μία θέση, από τη δεύτερη στην τρίτη. O OCZ Vertex 450 βρίσκεται πλέον στη τέταρτη θέση και εμφανίζεται γρηγορότερος απ' ότι όταν είχε μόνο το OS επάνω του. Πιο πίσω ο Samsung 840 που κρατάει τη θέση του και πιο πίσω ο Corsair Neutron GTX ο οποίος, γεμίζοντάς τον, έπεσε κατά τρεις θέσεις στην κατάταξη. Οι Crucial M500, Samsung 830, Kingston HyperX 3K και Corsair Force GS κράτησαν ακριβώς τις ίδιες επιδόσεις.
Στις εγγραφές η κατάταξη άλλαξε μόνο για τον OCZ Vector ο οποίος φάνηκε πως δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά τα πολλά GB δεδομένων. "Έπεσε" από την πρώτη στη πέμπτη θέση. Οι OCZ Vertex 450 και Samsung 840 PRO βρέθηκαν στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα ενώ πιο κάτω βρίσκουμε τον Corsair Neutron GTX. Στην έκτη θέση ο Plextor M5Pro με τον Samsung 830 και Corsair Force GS να ακολουθούν. Τελευταίοι στην κατάταξη ο Kingston HyperX 3K, Crucial M500 και Samsung 840.
Επόμενη δοκιμή καθημερινών διεργασιών. Επιστρατεύσαμε το Microsoft Office 2010 στην έκδοση Pro Plus x64 με ενσωματωμένο το SP1. Εγκαταστήσαμε όλη τη σουίτα και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το drive για να ολοκληρώσει την εγκατάσταση:
OS - Microsoft Office 2010 Pro. Plus w/SP1 installation
Ο "παλιός", Samsung 830, βάζει τα γυαλιά στα νέα drives και καταφέρνει την καλύτερη επίδοση από όλους με 109.99sec. Τον ακολουθεί ο Corsair Force GS και ελάχιστα πιο πίσω ο δεύτερος Sandforce SSD, Kingston HyperX 3K. Πιο πίσω ο OCZ Vertex 450 με διαφορά 1.5 δευτερολέπτου. Πιο πίσω ο Samsung 840 PRO και OCZ Vector. Ο Plextor M5Pro που είναι ο επόμενος στην κατάταξη, χρειάζεται 117.7 δευτερόλεπτα για την ολοκλήρωση την εγκατάστασης με τον Crucial M500 να τον ακολουθεί, με 120.23 δευτερόλεπτα. Τέλος βρίσκουμε τον Corsair Neutron GTX και Samsung 840 με 128.54sec και 130.23sec αντίστοιχα.
Συνεχίζουμε με δοκιμές συμπίεσης και αποσυμπίεσης. Αρχείο δοκιμής, ένα Windows 7 ISO μεγέθους 3.03GB. Συμπιέσαμε το αρχείο με το WinRAR 3.20 ρυθμίζοντας την επιλογή συμπίεσης στο store και χωρίζοντας το αρχείο σε μικρότερα αρχεία των 100MB. Όταν δημιουργήθηκαν τα αρχεία των 100MB σβήσαμε το αρχείο ISO και χρησιμοποιώντας τα αρχεία των 100MB κάναμε αποσυμπίεση μετρώντας πάλι το χρόνο που θα χρειαστούν τα drives για να δημιουργήσουν το ISO αρχείο.
OS - winRAR 3.20 tests
Στα winRAR tests τα σκήπτρα κρατά ο OCZ Vertex 450 με συνολική επίδοση 12.48sec, ακολουθούμενος από τον Corsair Force GS με 14.19sec. Πιο πίσω ο OCZ Vector με 17.05sec και ελάχιστα πιο πίσω ο Samsung 840 PRO με 17.22 δευτερόλεπτα. Πιο κάτω βρίσκουμε τον Corsair Neutron GTX και Samsung 830 με 18.73 και 19.2 δευτερόλεπτα αντίστοιχα. Την κατάταξη κλείνουν ο Plextor M5Pro με 21.4 δευτερόλεπτα, ο Kingston HyperX 3K με 21.96 δευτερόλεπτα, ο Crucial M500 με 23.28 δευτερόλεπτα και τελευταίος ο Samsung 840 με 24.4 δευτερόλεπτα. Ο πρώτος, OCZ Vertex 450 με τον τελευταίο Samsung 840, αν και σε απόλυτους αριθμούς έχουν μικρή διαφορά, μόλις 12 δευτερόλεπτα, στο συγκεκριμένο τεστ η διαφορά αντιστοιχεί σε σχεδόν 100% καλύτερες επιδόσεις, αφού οι χρόνοι πέφτουν στο μισό.
Συνεχίζουμε τις μετρήσεις μας με το F-Secure Antivirus. Eκτελέσαμε ένα Full Antivirus Scan με το F-Secure Antivirus το οποίο ήταν πλήρως ενημερωμένο τόσο ως προς το engine του όσο και ως προς τα Virus Definitions του:
OS - F-Secure Full Antivirus Scan
Στη μέτρηση με το F-Secure Antivirus, o Corsair Force GS εμφανίζεται ταχύτερος όλων με μόλις 171.31 δευτερόλεπτα για ένα full scan του συστήματος. Τον ακολουθεί ο OCZ Vector και Samsung 840 PRO με 173.53 και 173.88 δευτερόλεπτα. Πιο πίσω ο Kingston HyperX 3K και ο Corsair Neutron GTX. O Samsung 830 ολοκληρώνει το τεστ σε 179.37 δευτερόλεπτα με τον Plextor M5Pro να τον ακολουθεί με 182.63sec. Στη τελευταία τριάδα ο OCZ Vertex 450 με 189.81 δευτερόλεπτα, ο Samsung 840 με 225.28 δευτερόλεπτα και ο Crucial M500 με 245.25 seconds. To πρώτο με το τελευταίο drive έχουν μία διαφορά στο συνολικό χρόνο ολοκλήρωσης της διεργασίας που ξεπερνά το 1 λεπτό και 10 δευτερόλεπτα.
Και τελειώνουμε τις καθημερινές μετρήσεις με το γνωστό προγραμματάκι BootTimer που μετράει το χρόνο που χρειάζεται ο υπολογιστής μας για να εκκινήσει την εγκατάσταση των Windows. Πήραμε τρεις μετρήσεις για τον OCZ Vertex 450 και σας τις δείχνουμε αναλυτικά:
OS - BootTimer
Την πρωτιά έχει ο Samsung 840 PRO ο οποίος περνά μπροστά και από τους δύο Samsung 830 σε RAID0. O 840 PRO χρειάστηκε λιγότερα από 19 δευτερόλεπτα για να κάνει και τις τρεις εκκινήσεις του λειτουργικού συστήματος. Πιο πίσω ο Plextor M5Pro και ελάχιστα πιο πίσω ο Kingston HyperX 3K. O OCZ Vector ακολουθεί την πρώτη τριάδα, με τον Corsair Force GS να ολοκληρώνει την πεντάδα της κατάταξης. Πιο πίσω ο OCZ Vertex 450 με τον Samsung 830 και Samsung 840. Τέλος βρίσκουμε τον Crucial M500 και Corsair Neutron GTX. Οι διαφορές μεταξύ των drives είναι πολύ μικρές. Η γρηγορότερη εκκίνηση από drive έγινε από τον Samsung 840 PRO σε 6.271 δευτερόλεπτα και η πιο αργή από τον Corsair Neutron GTX σε 7.924 δευτερόλεπτα, 1,7 δευτερόλεπτα διαφορά.
Και με το BootTimer ολοκληρώνουμε τις μετρήσεις καθημερινών διεργασιών που υποβάλαμε στα drives της δοκιμής μας.
Στην επόμενη σελίδα θα μιλήσουμε για τις συνολικές επιδόσεις των drives...
Τα νούμερα ήταν πολλά, ήταν πολύπλοκα και ίσως αρκετοί δεν μπόρεσαν να βγάλουν ασφαλές συμπέρασμα από τα πολλά γραφήματα που υπήρξαν σε αυτό το SSD Round Up. Θα σας βοηθήσουμε λοιπόν με τα τελευταία γραφήματα για αυτό το Round Up τα οποία δείχνουν τη συνολική απόδοση των drives σε σχέση με το πιο αργό. Χωρίσαμε τα αποτελέσματα σε τρεις κατηγορίες. Στις μετρήσεις των επιδόσεων στα benchmarks με τα drives κενά, στις μετρήσεις των benchmarks με τα drives με λειτουργικό σύστημα και δεδομένα και τέλος στις μετρήσεις των επιδόσεων σε καθημερινές εφαρμογές με τα drives να φιλοξενούν το λειτουργικό σύστημα. Σε κάθε γράφημα το drive με τις χαμηλότερες επιδόσεις βρίσκεται στο 100% των επιδόσεων και τα επόμενα πιο γρήγορα έχουν το ποσοστό που τους αναλογεί από το σύνολο των μετρήσεων. Πάμε να δούμε τα γραφήματα:
Επιδόσεις των drives χωρίς OS
Επιδόσεις των drives με OS στα benchmarks
Επιδόσεις των drives με OS στα daily tasks
Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα τελευταία γραφήματα σας βοήθησαν ακόμα περισσότερο για να βγάλετε κι εσείς τα συμπεράσματά σας για τα drives της δοκιμής μας. Ας πούμε λίγα λόγια στη τελευταία σελίδα για όλα τα drives καθώς και για το ποια μας κέντρισαν το ενδιαφέρον περισσότερο...
Όπως σας είπαμε και στην εισαγωγή, πέρασε πάνω από ένας χρόνος από το τελευταίο SSD Round Up που πραγματοποιήσαμε εδώ, στο HwBox.gr. Οι περισσότερες εταιρείες παρουσίασαν νέες υλοποιήσεις, με νέους controllers και μνήμες μικρότερης ολοκλήρωσης. Τι ακριβώς όμως κερδίσαμε από όλο αυτό;
Σίγουρα όχι επιδόσεις. Σίγουρα όχι διάρκεια στο χρόνο αφού οι νέες μνήμες NAND που χρησιμοποιούνται έχουν χαμηλότερη διάρκεια ζωής (λιγότερα P/E cycles) από την προηγούμενη γενιά SSD. Το μόνο κέρδος μέχρι τώρα λοιπόν είναι το κόστος. Οι χωρητικότητες αυξήθηκαν και οι τιμές, αν και τελευταία ανέβηκαν αρκετά, είναι πιο χαμηλά απ'ότι πριν από ένα χρόνο. Τα Solid State Drives έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και δεν νοείται υπολογιστής υψηλών επιδόσεων χωρίς ένα SSD εγκατεστημένο σε αυτό. Περιμέναμε όμως περισσότερα από τα Solid State Drives τέταρτης γενιάς στο θέμα των επιδόσεων, κάτι που δεν παρέδωσαν. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα drives της δοκιμής μας:
Ο Corsair Force GS είναι ένα από τα τελευταία drive που παρουσίασε η Corsair με τον Sandforce SF-2281VB1 controller. Η μεγάλη διαφορά του από τα υπόλοιπα drives της σειράς Force, έχει να κάνει με τις μνήμες Toggle NAND που φοράει. Το drive έρχεται με κλασικό bundle της Corsair, που περιέχει το drive, τον μετατροπέα από 2.5 σε 3.5 ίντσες και 8 βίδες. Στις επιδόσεις ήταν κάτω του μετρίου όταν το drive ήταν άδειο στα benchmarks και τελευταίο όταν το λειτουργικό στήθηκε επάνω του. στις καθημερινές εφαρμογές όμως, ήταν το τρίτο γρηγορότερο μονό drive της δοκιμής μας. Η τιμή του στην ελληνική αγορά ξεκινά από τα 205?. Μία καλή πρόταση από την Corsair που δεν περιμέναμε να αποδώσει έτσι...
Ο Corsair Neutron GTX είναι η δεύτερη πρόταση της Corsair που δοκιμάσαμε. Με τον Link_A_Media controller, τη νέα συνεργασία της Corsair, το drive δεν απέδωσε όπως θα περιμέναμε. Το bundle είναι το ίδιο ακριβώς με τον Force GS (drive, adaptor, βίδες) και οι επιδόσεις κυμάνθηκαν σε μέτρια επίπεδα όταν το drive ήταν άδειο. Με λειτουργικό σύστημα τα πήγε περίφημα στα benchmarks, αλλά όχι και στις καθημερινές εργασίες που είναι και το ζητούμενο από ένα SSD. Εκεί ήταν στην τελευταία τριάδα. Η τιμή του στην ελληνική αγορά ξεκινά από τα 215?. Αρκετά ψηλά θα λέγαμε για αυτά που προσφέρει...
Το νέο παιδί της Crucial ακούει στο όνομα Μ500. Το drive με το φτωχότερο bundle που έχουμε δει ποτέ, καθώς περιείχε μόνο το drive. O Μ500 αν και φέρει το νέο controller της Marvell, 88SS9187, δεν τα κατάφερε στις δοκιμές επιδόσεων. Τερμάτισε έβδομος στην τελική κατάταξη χωρίς το λειτουργικό σύστημα και τρίτος από το τέλος στα benchmarks όταν το λειτουργικό εγκαταστάθηκε επάνω του. Στις καθημερινές εργασίες όμως ήταν το baseline για όλους τους άλλους SSD, που σημαίνει ότι συνολικά είχε τις χαμηλότερες επιδόσεις. Η τιμή του στην ελληνική αγορά ξεκινά από τα 175? για το drive των 240GB. Καθόλου κακή επιλογή από άποψης τιμής. Αν τα χρήματά σας δεν επαρκούν για το drive της επιλογής σας, τότε είναι μία αρκετά τίμια λύση...
Ο Kingston HyperX 3K είναι το κορυφαίο drive της Kingston. Κάνει χρήση του Sandforce SF-2281VB1 controller και έρχεται με μνήμες των MLC των 25nm. To bundle του περιλαμβάνει τα απαραίτητα (drive, μετατροπέα, βίδες) και έρχεται με τιμή που ξεκινάει από τα 182?. H τιμή είναι αρκετά καλή για αυτά που προσφέρει το drive, τουλάχιστον σε σχέση με τον Crucial. Και στις τρεις περιπτώσεις (χωρίς λειτουργικό, με λειτουργικό και καθημερινών εργασιών) ήταν καλύτερος από τον Crucial M500 και κοστίζει 7? περισσότερα. Δεν έσπασε τα χρονόμετρα με τις επιδόσεις του, αλλά δεν τερμάτισε και τελευταίος όμως ο Crucial. Σίγουρα είναι ένα drive που πρέπει να έχετε στα υπόψιν αν το budget σας είναι χαμηλό...
Το flagship της OCZ ακούει στο όνομα Vector. Πλήρες bundle από την OCZ με ότι μπορεί να χρειαστεί ο τελικός χρήστης για τη μεταφορά του λειτουργικού του στο νέο drive. O Vector φοράει Indilinx Barefoot 3 controller μαζί με 25nm MLC NAND flash μνήμες. Το drive σάρωσε ότι βρήκε μπροστά του όταν ήταν άδειο και μετά... φρέναρε απότομα. Στις δοκιμές με λειτουργικό ήταν πάνω από το μέσο όρο και στα benchmarks αλλά και στις καθημερινές εργασίες. Η αλήθεια είναι πως περιμέναμε κάτι παραπάνω από το κορυφαίο drive της OCZ που κοστολογείται στα 260? (πάνω από 1?/GB)...
To δεύτερο drive της OCZ που είχαμε στην κατοχή μας και συμπεριλάβαμε στο συγκριτικό ήταν ο Vertex 450. Αν και το drive το είχαμε δοκιμάσει πριν λίγο καιρό, δεν μπορέσαμε να δούμε τις επιδόσεις του συγκριτικά με τα drives που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο Vertex 450 είναι το drive των απόλυτων επιδόσεων στο συγκριτικό μας. Το drive κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση όταν ήταν άδειο, την δεύτερη θέση όταν είχε το λειτουργικό επάνω του (ξεπεράστηκε μόνο από τη συστοιχία RAID0) και τέλος τη δεύτερη θέση στις καθημερινές διεργασίες (πάλι ξεπεράστηκε μόνο από τη συστοιχία RAID0). Το bundle της OCZ περιέχει ότι είναι απαραίτητο για την εγκατάσταση και μεταφορά του λειτουργικού στο νέο drive. Η τιμή δυστυχώς είναι κάτι που θέλει αρκετό ψάξιμο. Στην ελληνική αγορά μπορεί να βρεθεί στην τιμή των 217? αλλά από μαγαζί του εξωτερικού. Στο εξωτερικό η τιμή του είναι στα 215? αλλά και πάλι με υψηλά μεταφορικά. Ας ελπίζουμε πως όταν θα έρθει στην ελληνική αγορά θα έχει σχετικά λογική τιμή, γιατί είναι ένα drive που ο αγοραστής που θέλει να διαθέσει αυτό το ποσό δεν πρέπει να το χάσει...
Ο Plextor M5Pro χρησιμοποιεί και αυτός Toggle NAND μνήμες της Toshiba με τον 88SS9187 controller της Marvell. Αν και περιμέναμε πολλά από το drive, δεν κατάφερε να αποδώσει τόσο καλά όσο θα θέλαμε. Με το drive άδειο και χωρίς λειτουργικό σύστημα, οι επιδόσεις του κυμάνθηκαν στο μέσο όρο. Το ίδιο ακριβώς έγινε και όταν εγκαταστήσαμε το λειτουργικό σύστημα επάνω του και τρέξαμε τα benchmarks μας. Στις καθημερινές εφαρμογές εμφανίστηκε ελάχιστα κάτω του μετρίου και πάλι. Η τιμή του στην ελληνική αγορά αρχίζει από τα 240?, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για αυτά που προσφέρει. Το bundle οφείλουμε να ομολογήσουμε πως έχει ότι μπορεί να χρειαστεί κανείς από το νέο του SSD (ακόμα και αναλυτικές οδηγίες για την εγκατάσταση του drive σε σταθερό ή φορητό υπολογιστή) αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την τιμή η οποία πιστεύουμε πως είναι ψηλά. Το μόνο θετικό σε σχέση με τον ανταγωνισμό, είναι τα 5 χρόνια εγγύησης που προσφέρει η Plextor.
Και φτάνουμε στον γερόλυκο του συγκριτικού. Ο Samsung 830 έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε αρκετά συγκριτικά που έχουμε κάνει στο HwBox.gr. Προσωπικά, ακόμα έχω ένα drive στο καθημερινό μηχάνημα μου. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Μπορεί το drive να μην είναι το κορυφαίο σε επιδόσεις στα benchmarks με ή χωρίς λειτουργικό σύστημα, αλλά στις καθημερινές εφαρμογές στέκεται ακόμα αξιοπρεπώς απέναντι στις νέες προτάσεις των εταιρειών. Στις καθημερινές διεργασίες αποδείχτηκε 14% πιο γρήγορος από τον αντικαταστάτη του Samsung 840. Θα πρότεινα στους κατόχους, να μην σκεφτούν να αλλάξουν το drive για κάτι άλλο. Οι επιδόσεις του είναι ακόμα κορυφαίες σε σχέση με ότι κυκλοφορεί εκεί έξω...
Ο Samsung 840 250GB είναι το πρώτο drive της Samsung με TLC μνήμες. Φοράει τον MDX controller της εταιρείας και έρχεται με 3 χρόνια εγγύησης. Στο θέμα των επιδόσεων δυστυχώς το drive απογοήτευσε. Άδειο και χωρίς λειτουργικό τερμάτισε στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Όταν το μετρήσαμε με benchmarks και με το λειτουργικό εγκατεστημένο επάνω του, τα πήγε αρκετά καλύτερα περνώντας μπροστά από το drive που αντικαθιστά, 830, αλλά στις καθημερινές εφαρμογές απογοήτευσε πλήρως αφού τερμάτισε δεύτερο από το τέλος. Όταν όμως σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τον παράγοντα της τιμής, τότε τα συμπεράσματα αλλάζουν. Η τιμή του Samsung 840 250GB ξεκινά στην ελληνική αγορά από τα 160?. Με το κόστος να είναι κοντά στα 0.64?/GB, δεν νομίζουμε πως υπάρχει άλλο drive που θα μπορέσετε να αγοράσετε σε αυτή την τιμή. Μπορεί να μην είναι το πιο γρήγορο drive της αγοράς, αλλά η Samsung το συντροφεύει με ένα τυπικό bundle που περιέχει ότι μπορεί να χρειαστεί ο αγοραστής, 3 χρόνια εγγύησης και η αξιοπιστία του ονόματος της Samsung το κατατάσσουν στο πιο δελεαστικό drive για αγορά του συγκριτικού μας. Ειδικά για όσους δεν έχουν αγοράσει ποτέ Solid State Drive.
O μεγάλος αδερφός του Samsung 840, φέρει τον ίδιο MDX controller της εταιρείας, αυτή τη φορά με Toggle NAND flash που κατασκευάζει η ίδια. Ο 840 PRO αποδείχτηκε αρκετά γρήγορος στα benchmarks, χωρίς λειτουργικό σύστημα και κράτησε την ίδια θέση (τέταρτος) όταν το λειτουργικό σύστημα εγκαταστάθηκε επάνω του. Στις μετρήσεις καθημερινών εφαρμογών εμφανίστηκε σχεδόν το ίδιο γρήγορος με τον OCZ Vertex 450 (διαφορά 1.6% συνολικά), κάτι που τον κάνει πολύ καλή επιλογή για αγορά. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τα +2 χρόνια εγγύησης που έχει σε σχέση με τον Vertex 450 τότε είναι μία πολύ καλή επιλογή. Η τιμή του στην ελληνική αγορά ξεκινά από τα 225?, 10? περίπου παραπάνω από τον OCZ Vertex 450. Ο Vertex 450, δεν είναι όμως διαθέσιμος ακόμα. Όποτε εύκολα μπορούμε να πούμε πως η μοναδική επιλογή για Top Performance SSD αυτή τη στιγμή είναι ο Samsung 840 PRO.
Μετά την εμφάνιση της υποστήριξης TRIM από RAID0 συστοιχίες, οι επιλογές για αναβάθμιση των SSD αυξήθηκαν. Πλέον ο καθένας που έχει μητρική με P67,Z68,Z77,Z87 chipset μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τους SSD του, αγοράζοντας ακόμα έναν ίδιο και εγκαθιστώντας μία συστοιχία RAID0. Και τα οφέλη εκτός από το οικονομικό, είναι πολλά και στις επιδόσεις. Χρησιμοποιήσαμε δύο Samsung 830 128GB σε RAID0 συστοιχία για να δούμε πως μπορούν να αντεπεξέλθουν απέναντι στους SSD τελευταίας γενιάς και το αποτέλεσμα ήταν παραπάνω από ικανοποιητικό. Ναι μεν, τα drives δεν απέδωσαν κορυφαία, όσον αφορά τα benchmarks όταν ήταν άδεια, αλλά μόλις το λειτουργικό εγκαταστάθηκε επάνω τους, οι επιδόσεις ήταν οι καλύτερες του συγκριτικού και στα benchmarks αλλά και στις καθημερινές εφαρμογές. Αν είστε κάτοχος μίας μητρικής τελευταίας γενιάς από την Intel και έχετε ήδη ένα SSD 64 ή 128GB και θέλετε διπλάσια χωρητικότητα, η καλύτερη επιλογή είναι να πάρετε ακόμα έναν ίδιο. Τα οφέλη θα είναι αρκετά περισσότερα από το να μπείτε στη διαδικασία αγοραπωλησίας του παλιού drive σας. To μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να έχετε πάντα ένα καλό backup σε περίπτωση αστοχίας του υλικού, αλλά αυτό ισχύει για όλα τα drives.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως σας δώσαμε μία αρκετά καλή εικόνα για τα drives που κυκλοφορούν στην αγορά αυτή τη στιγμή. Άλλωστε αυτό που θέλαμε να δείξουμε μέσα από το Round Up είναι τι γίνεται σε πραγματικές συνθήκες με τους SSD που υπάρχουν διαθέσιμοι και όχι τι λένε τα μετροπρογράμματα. Λίγα ήταν τα drives που αποδείχτηκαν πως έχουν τις επιδόσεις των μετροπρογραμμάτων και στις καθημερινές εργασίες τους. Οι διαφορές όμως στην καθημερινότητα, είναι τόσο μικρές (22%) που μπορεί να αναρωτηθεί κανείς αν αξίζει η διαφορά στα χρήματα. Εκεί οι ακριβές υλοποιήσεις, προσφέρουν το κάτι παραπάνω (πιο πλήρες bundle, software μεταφοράς του λειτουργικού και διαχείρισης του drive, μεγαλύτερη εγγύηση) ώστε να εξαλείψουν ακόμα περισσότερο το "κενό" στην τσέπη. Όπως πάντα η τελική επιλογή είναι δική σας...
Κανένα από τα drives του συγκριτικού δεν παραχωρήθηκε από εταιρεία SSD εκτός του OCZ Vertex 450, του οποίου το review είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα και στο παρόν SSD Round Up χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια αποτελέσματα.
Ακολουθώντας κι εμείς την εποχή, στο νέο SSD Round Up που θα σας παρουσιάσουμε εδώ στο HwBox.gr, θα χρησιμοποιήσουμε μοντέλα των 240-256GB και όχι τα μικρά τους αδελφάκια των 120-128GB.
Στο Round Up που θα ακολουθήσει, δοκιμάσαμε συνολικά 10+1 drives. Θέλουμε να πιστεύουμε πως το δείγμα των drives είναι το πιο διαδεδομένο και αντιπροσωπευτικό που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά. Φυσικά ήταν αδύνατο να δοκιμάσουμε όλα τα drives που κυκλοφορούν, καθώς το σύνολο των εταιρειών που προσφέρουν λύσεις NAND Flash drives ξεπερνούν τις 60. Ηγέτης στο χώρο αυτό η Samsung, η οποία μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2013 κατείχε περίπου το 31% της αγοράς, με την SanDisk να την ακολουθεί με 17%. Όπως και στην αγορά, έτσι και στο SSD Round Up που θα ακολουθήσει η Samsung έχει τον ηγετικό ρόλο με τρία drives συνολικά.
Περισσότερα όμως για τα drives στην επόμενη σελίδα...
Corsair Force GS 240GB
Αν και η Corsair ξεκίνησε συνεργασία με την Link-A-Media, ώστε να κάνει χρήση των δικών της controller, ποτέ δεν έκοψε τις πολύ καλές σχέσεις που είχε με την Sandforce. O Force GS, είναι το κορυφαίο μοντέλο της εταιρείας που κάνει χρήση του Sandforce SF-2281VB1 controller μαζί με μνήμες Toggle NAND flash των 25nm. H Corsair υπόσχεται 555MB/s σειριακών αναγνώσεων και 525ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τις τυχαίες εγγραφές 4Κ να φτάνουν τις 90.000 IOPS. O Corsair Force GS συνοδεύεται από ένα λιτό bundle που περιλαμβάνει το drive, έναν adaptor από τις 2.5 στις 3.5 ίντσες, και 8 βίδες. Το drive συντροφεύεται από 3 χρόνια εγγύησης.
Corsair Neutron GTX 240GB
Όπως αναφέραμε πιο πάνω, η Corsair ξεκίνησε νέα συνεργασία με την Link-A-Media για να προμηθεύεται από αυτήν SSD controllers (ίδιο controller χρησιμοποιεί και ο νεοφερμένος στην αγορά Seagate 600). Αν και έχουμε δοκιμάσει τον Corsair Neutron GTX λίγο καιρό πριν, δεν θα μπορούσε να λείπει από το SSD Round Up μας. H Corsair υπόσχεται για τον Neutron GTX 550MB/s σειριακών αναγνώσεων και 470MB/s σειριακών εγγραφών με τις τυχαίες εγγραφές στα 4Κ να φτάνουν τις 85.000 IOPS. Το ίδιο λιτό bundle βρίσκουμε και σε αυτό το drive της Corsair, το οποίο περιέχει το drive, ένα μετατροπέα από 2.5 σε 3.5 ίντσες και 8 βίδες. Το drive έρχεται με 5 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση.
Crucial M500 240GB
H Crucial δεν είναι καθόλου άγνωστη στο χώρο των Solid State Drives. O C300 ήταν ο πρώτος SATA3 SSD που κυκλοφόρησε στην αγορά. Τον διαδέχτηκε ο πολύ επιτυχημένος M4, o οποίος εκτός του ότι αποδείχτηκε ένα από τα πιο αξιόπιστα drives, ήταν και πάρα πολύ φθηνός. Την σκυτάλη τώρα παίρνει ο M500, o οποίος είναι η τελευταία πρόταση της εταιρείας. H Crucial χρησιμοποιεί Marvell controller, τον πολύ γνωστό 88SS9187 μαζί με Micron NAND flash μνήμες των 20nm. H εταιρεία υπόσχεται 500ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και 250MB/s σειριακών εγγραφών, με τις τυχαίες εγγραφές 4Κ να αγγίζουν τις 60.000 IOPS. To bundle του Crucial M500, ήταν το πιο φτωχό της δοκιμής μας καθώς περιείχε μόνο το drive. O M500 έρχεται με 3 χρόνια εγγύηση.
Kingston HyperX 3K 240GB
Την Kingston όλοι λίγο πολύ την έχουμε ακουστά στο χώρο των υπολογιστών. Είτε για τις μνήμες (όλων των ειδών) που παράγει, είτε για τους SSD της. Στην κατοχή μας είχαμε τον HyperX 3K, ο οποίος είναι το γρηγορότερο μοντέλο του line up της εταιρείας. Με Sandforce SF-2281VB1 controller και μνήμες MLC 25nm, μπορεί να φτάσει θεωρητικές ταχύτητες που φτάνουν τα 555ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και 510ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τις τυχαίες εγγραφές 4Κ να φτάνουν τις 86.000 IOPS. Το bundle του drive, είχε μόνο τα απαραίτητα, drive, βίδες και μετατροπέα από 2.5 σε 3.5 ίντσες. Ο Kingston HyperX 3K, έρχεται με 3 χρόνια εγγύηση.
OCZ Vector 256GB
Η OCZ τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει drives που βασίζονται στις νέες NAND flash μνήμες των 20nm. Το πρώτο drive ήταν ο OCZ Vertex 3.20 και το δεύτερο ο OCZ Vertex 450. Και τα δύο drives τα δοκιμάσαμε σε προηγούμενα review εδώ στο HwBox.gr. O OCZ Vector που αποτελεί και το flagship της εταιρείας, δεν έχει δεχθεί ακόμα κάποια ανανέωση, ούτε ως προς τον controller (OCZ Vertex 4--> 450), ούτε ως προς τις μνήμες (OCZ Vertex 3.20). Μάλλον δεν χρειάζεται, θα σκέφτεται η OCZ, αφού ακόμα αποτελεί ένα από τα γρηγορότερα drives της αγοράς. Με ταχύτητες που αγγίζουν τα 550ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και 530MB/s σειριακών εγγραφών και τις τυχαίες εγγραφές 4Κ να φτάνουν τις 100.000 IOPS, είναι στα χαρτιά ένα από τα γρηγορότερα drives. Το αν θα το αποδείξει και στην πράξη θα το δούμε στις σελίδες που θα ακολουθήσουν. Το bundle του drive περιέχει ότι είναι απαραίτητο. Το drive, τον μετατροπέα από 2.5 σε 3.5 ίντσες με τις απαραίτητες βίδες και μία άδεια χρήσης του Acronis True Image HD, για την μεταφορά του λειτουργικού σας στο νέο drive. Ο OCZ Vector καλύπτεται από 5 χρόνια εργοστασιακής εγγύησης.
OCZ Vertex 450 256GB
Η δεύτερη ανανέωση στον στόλο της OCZ, ήταν ο OCZ Vertex 450. Με την παραγωγή των μνημών NAND flash των 25nm να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στη ζήτηση, η OCZ ανανέωσε τον OCZ Vertex 4 με μνήμες nand των 20nm. Έτσι πήραμε τον OCZ Vertex 450 o οποίος εκτός από διαφορετικές μνήμες, έχει και διαφορετικό πλέον controller (Indilinx Barefoot 3 Μ10 αντί για 2). Οι ταχύτητες που υπόσχεται η OCZ για τον Vertex 450 φτάνουν τα 540MB/s σειριακών αναγνώσεων και 525MB/s σειριακών εγγραφών με τις τυχαίες εγγραφές 4Κ να είναι στις 90.000 IOPS. To drive έχει το ίδιο bundle με τον OCZ Vector (drive, βίδες, adaptor, Acronis True Image HD) και έρχεται με εγγύηση 3 ετών.
Plextor M5Pro Extreme 256GB
Στο τελευταίο SSD RAID0 Round Up δοκιμάσαμε το νεοφερμένο drive της Plextor, Μ5 Pro. Αυτό ήταν βέβαια πριν 7 μήνες όπου αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε τους δύο Plextor M5 Pro από το εξωτερικό. Από τότε η Plextor έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά, κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα, καθώς ο M5 Pro αλλά και γενικά όλο το line up της Plextor, είναι αρκετά αξιόλογο, ως προς την αξιοπιστία αλλά και τις επιδόσεις του. Η Plextor χρησιμοποιεί τη δοκιμασμένη λύση του Marvell 88SS9187 controller με Toggle nand flash των 19nm από τη Toshiba. Η Plextor υπόσχεται για το drive επιδόσεις που θα φτάσουν τα 540MB/s σειριακών αναγνώσεων και 460MB/s σειριακών εγγραφών με τις τυχαίες εγγραφές 4Κ να είναι κοντά στις 86.000 IOPS. Το drive συνοδεύεται από bundle που περιλαμβάνει τα απαραίτητα, το drive, τις βίδες, τον μετατροπέα από 2.5 σε 3.5 ίντσες και το Acronis TI HD. To εντυπωσιακό στο bundle είναι οι αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης του νέου σας drive σε laptop ή desktop. Ο Plextor M5 Pro συνοδεύεται από 5 χρόνια εγγύησης.
Samsung 830 256GB
Ο Samsung 830 δεν πωλείται πλέον στην αγορά. Ο λόγος που τον συμπεριλάβαμε σε αυτό το SSD Round Up είναι απλός. Θέλουμε να δείξουμε αν ο ήδη κάτοχος ενός πολύ γρήγορου drive προηγούμενης γενιάς, αξίζει να αναβαθμίσει σε ένα νέο drive. O Samsung 830 στο bundle του περιείχε μόνο το drive, τον μετατροπέα 2.5 σε 3.5 ίντσες και τις βίδες. Το drive είχε εγγύηση 3 ετών.
Samsung 840 250GB & 840 PRO 256GB
Πριν από περίπου 8 μήνες η Samsung παρουσίασε τη νέα της γενιά Solid State Drives, δίνοντας στο κοινό τη νέα σειρά 840. Η σειρά 840 χωρίστηκε σε δύο κατηγορίες. Τον απλό 840 και τον 840 PRO. Η διαφορά των δύο drives από την Samsung, ήταν στις μνήμες NAND που χρησιμοποιούσαν. Αν και ο controller παρέμενε ο ίδιος (MDX) και στις δύο περιπτώσεις, ο απλός 840 έκανε χρήση μνημών TLC (Triple Level Cell) ενώ ο 840 PRO, ο οποίος είναι και το flagship της εταιρείας έκανε χρήση μνημών Toggle NAND των 21nm. Οι επιδόσεις των δύο drives μόνο από τη διαφορετική χρήση μνημών, διαφέρουν αρκετά. Ο μεν απλός 840 έχει επιδόσεις που φτάνουν τα 540ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και τα 250MB/s σειριακών εγγραφών με τις τυχαίες εγγραφές 4Κ να φτάνουν τις 62.000 IOPS. Από την άλλη ο 840 PRO κάνοντας χρήση ακριβότερων μνημών έχει επιδόσεις που αγγίζουν τα 540MB/s σειριακών αναγνώσεων και 520MB/s σειριακών εγγραφών με τις τυχαίες εγγραφές 4Κ να φτάνουν τις 90.000 IOPS. Και τα δύο drives έρχονται με το ίδιο bundle (drive, βίδες, adaptor, Samsung Magician software, Samsung migration software) αλλά με διαφορετική εγγύηση. Ο μεν απλός 840 με 3 χρόνια εγγύησης και ο 840 PRO με 5 χρόνια.
Samsung 830 128GB RAID0 (2x128GB)
H παραπάνω επιλογή drives για το Round Up 2013 είναι καθαρά πληροφοριακή. Αν κάποιος έχει δύο drives των 128GB σε RAID0 διάταξη, κατά πόσο αξίζει ή όχι να τα αλλάξει με ένα drive των 240/256GB. Φυσικά, το TRIM ήταν ενεργοποιημένο και δούλευε κανονικά στη RAID0 συστοιχία μας.
Όπως προαναφέραμε και στην αρχή του SSD Round Up 2013, όλα τα drives ήταν χωρητικότητας 240 ως 256GB, ακολουθώντας την τάση της εποχής. Σε όλα τα drives ήταν εγκατεστημένο το τελευταίο επίσημο firmware που παρέχει η κάθε εταιρεία. Ας δούμε μαζί στην επόμενη σελίδα το σύστημα που χρησιμοποιήσαμε για να μετρήσουμε τα drives καθώς και τη μεθοδολογία των μετρήσεων.
To σύστημα της δοκιμής μας αποτελείται από:
Όλα τα drives δοκιμάστηκαν σαν δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα, συνδεδεμένα σε SATA3 θύρα της μητρικής και μετά μεταφέραμε μία καθαρή εγκατάσταση του λειτουργικού σε αυτά για να πραγματοποιήσουμε τις υπόλοιπες μετρήσεις. Στην περίπτωση της RAID0 συστοιχίας και οι δύο SATA3 θύρες χρησιμοποιήθηκαν και το 2ο drive με το λειτουργικό ήταν συνδεδεμένο σε SATA2 θύρα. Οι AHCI/RAID drivers ήταν η έκδοση 11.7.0.1013 από την Intel.
Σε όλες τις περιπτώσεις μετρήσεων με λειτουργικό σύστημα, τα drives είχαν, εκτός από τους απαραίτητους drivers και προγράμματα, κατειλημμένα 107GB της συνολικής διαθέσιμης χωρητικότητας τους, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο κοντά σε πιθανά σενάρια χρήσης από τον υποψήφιο αγοραστή.
Τα προγράμματα και οι εφαρμογές που δοκιμάσαμε με τα drives άδεια ως δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα αλλά και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτά είναι:
Από την επόμενη σελίδα ξεκινάμε τις μετρήσεις με AIDA64 και HD Tune Pro 5.50.
Και ξεκινάμε τις μετρήσεις μας με τα drives άδεια και συνδεδεμένα σαν δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα. H πρώτη μέτρηση που θα πάρουμε προέρχεται από το γνωστό σε όλους HD Tune Pro στην έκδοση 5.50. Εκτελέσαμε τα Random Access tests με την προεπιλεγμένες επιλογές του προγράμματος και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα για τις εγγραφές και αναγνώσεις:
HD Tune Pro 5.50 Random Access Read
HD Tune Pro 5.50 Random Access Write
Στις τυχαίες αναγνώσεις οι Sanforce based SSD (Corsair Force GS και Kingston HyperX 3K) είναι μπροστά σε επιδόσεις από όλα τα drives. Ακολουθούν οι OCZ Vector και Vertex 450, με τον Crucial M500 και Samsung 840 PRO να είναι πιο πίσω. Πιο κάτω ο Samsung 840 με τον Plextor Μ5Pro. Στο τέλος βρίσκουμε τον Corsair Neutron GTX μαζί με τον Samsung 830.
Στις εγγραφές τη σκυτάλη παίρνουν οι OCZ Vector και Vertex 450 με τον Samsung 840 PRO να ακολουθεί. Στην συνέχεια έχουμε τους Samsung 830, 840 και Corsair Neutron GS σχεδόν με ίδιες επιδόσεις, με τον Neutron GTX να ακολουθεί από πολύ κοντά. Στο τέλος βρίσκουμε τον Kingston HyperX 3K, Crucial M500 και Plextor M5Pro.
Συνέχεια με AIDA64 Average Access times.
AIDA64 Average Read Access
AIDA64 Average Write Access
Στους χρόνους ανάγνωσης τυχαίας προσπέλασης του AIDA64, τα σκήπτρα κρατά ο Samsung 840 PRO με τον OCZ Vector να είναι ελάχιστα πίσω του (0.02ms συνολικά). Στην συνέχεια βρίσκουμε τους Corsair Neutron GTX, OCZ Vertex 450, Samsung 830 και Samsung 840 με ίδιες επιδόσεις και αμέσως μετά ακολουθεί ο Plextor M5Pro. Τελευταίους βρίσκουμε τους Crucial M500 και τους δύο Sandforce based, Corsair Force GS και Kingston HyperX 3K με ίδιες επιδόσεις.
Στις εγγραφές του AIDA64 η κατάταξη αλλάζει με τον OCZ Vector να εμφανίζεται γρηγορότερος όλων και τον Vertex 450 να ακολουθεί. Αμέσως μετά βρίσκουμε τον Plextor M5Pro και λίγο πιο πίσω τον Crucial M500 με τον Corsair Neutron GTX. Ελάχιστα πιο πίσω και ο Samsung 840 PRO. Τέταρτο drive από το τέλος ο Kingston HyperX 3K και ελάχιστα πιο κάτω ο Corsair Force GS. Τελευταία πέφτουν τα δύο drives της Samsung, o 840 και ο 830.
Συνέχεια στην επόμενη σελίδα με γνωστά benchmarks μέτρησης επιδόσεων σειριακών και τυχαίων αναγνώσεων...
Το AS SSD Benchmark αποτελεί πλέον, ίσως, το πιο διαδεδομένο benchmark για Solid State Drive. Και αυτό γιατί με μια πολύ γρήγορη ματιά μπορεί ο καθένας να καταλάβει τις επιδόσεις που μπορεί να αποδώσει το drive του.
AS SSD Benchmark Read
AS SSD Benchmark Write
Στις αναγνώσεις με το AS SSD ο OCZ Vector εμφανίζεται πάλι το γρηγορότερο drive από όλα, αν και στις αναγνώσεις 4Κ ο Samsung 840 PRO και αμέσως μετά ο Plextor M5Pro είναι πιο γρήγοροι με 35.33MB/s και 34.19MB/s αντίστοιχα. Τον OCZ Vector ακολουθεί ο Corsair Neutron GTX και αμέσως μετά οι Samsung 840 PRO και Plextor M5Pro. Επόμενοι στην κατάταξη οι OCZ Vertex 450, Samsung 840 και Crucial M500. Στην τελευταία τριάδα βρίσκουμε τους Samsung 830, Kingston HyperX 3K και Corsair Force GS.
Στις εγγραφές η πρωτιά περνάει στον OCZ Vertex 450 με τον Vector να τον ακολουθεί ελάχιστα πιο πίσω. Άλλωστε ο Vertex 450 είχε την καλύτερη επίδοση 4Κ από όλα τα drives. Μετά τους δύο OCZ, βρίσκουμε τον Samsung 840 PRO και Corsair Neutron GTX, με τον Plextor M5Pro ελάχιστα πιο πίσω. Αρκετά πιο πίσω οι Corsair Force GS, Kingston HyperX 3K και Crucial M500. Την κατάταξη κλείνουν οι Samsung 840 και 830.
Tο CrystalDiskMark ήταν και το πρώτο πρόγραμμα που μπορούσε να αποδώσει σωστά τη διαφορά μεταξύ των Solid State Drives και των Hard Disk Drives. Χρησιμοποιήσαμε την έκδοση 3.02 64bit και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα των drives παρακάτω:
CrystalDiskMark 3.02 x64 Read
CrystalDiskMark 3.02 x64 Write
Στις αναγνώσεις του CrystalDiskMark 3.02 βρίσκουμε πρώτο στην κατάταξη τον Samsung 840 PRO με δεύτερο το "μικρό" αδερφό του Samsung 840 οι οποίοι είναι τα μοναδικά drives που ξεπερνούν τα 540MB/s σειριακών αναγνώσεων. Ακολουθεί ο OCZ Vector και ο Plextor M5Pro με τον Corsair Neutron GTX. Στη συνέχεια βρίσκουμε τον Crucial M500 και Kingston HyperX. Την κατάταξη ολοκληρώνουν οι OCZ Vertex 450, Corsair Force GS και Samsung 830.
Στις εγγραφές η κατάταξη αλλάζει. Πρώτοι εμφανίζονται οι συνήθεις ύποπτοι, OCZ Vector και Vertex 450 με τον Samsung 840 PRO να τους ακολουθεί από πολύ κοντά. Τα τρία drives είναι και τα μοναδικά που ξεπερνούν τα 500MB/s στις σειριακές εγγραφές και στις εγγραφές 512Κ. Πιο πίσω βρίσκουμε τον Plextor M5Pro, Corsair Neutron GTX και Force GS. Στην τελευταία τετράδα πέφτουν οι Crucial M500, Samsung 830, Kingston HyperX 3K και Samsung 840.
Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems.org. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο κάθε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, incompressible data - από την έκδοση RC3 και μετά τα data είναι incompressible σαν default ρύθμιση) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives μας.
Anvils Storage Utilities RC6
Στο Anvils Storage Utilities σας παρουσιάζουμε τα score που κατάφεραν τα drives στις αναγνώσεις και εγγραφές καθώς και το συνολικό score στο benchmark. Πρώτος και με διαφορά εμφανίζεται ο Samsung 840 PRO ο οποίος καταφέρνει και ξεπερνά σε επιδόσεις ακόμα και τη συστοιχία RAID0 με τους δύο Samsung 830. Ακολουθεί ο OCZ Vector και αμέσως μετά ο OCZ Vertex 450. Πιο κάτω ο Plextor M5Pro με τον Corsair Neutron GTX και Samsung 840. Στο τέλος βρίσκουμε τους Crucial M500, Kingston HyperX 3K, Corsair Force GS και Samsung 830.
Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με τα benchmarks της Futuremark...
Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε δύο από τις σουίτες της. Το PCMark 05 και 7 και στη σελίδα που ακολουθεί θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives της δοκιμής μας:
PCMark05
PCMark7 Table 1
PCMark7 Table 2
Tο PCMark05 ειδικά χωρίς λειτουργικό σύστημα είναι το αγαπημένο benchmark των Sandforce based SSDs. Έτσι στην αρχή της κατάταξης βρίσκουμε τους δύο Sandforce, Kingston HyperX 3K και Corsair Force GS. Ακολουθεί ο Samsung 840 PRO και αμέσως μετά ο Samsung 830. Στη μέση της κατάταξης ο Plextor M5Pro με τους δύο OCZ, Vector και Vertex 450. Την κατάταξη κλείνουν οι Samsung 840, Corsair Neutron GTX και Crucial M500.
Στο PCMark7 η κατάταξη αλλάζει. Ο Samsung 840 PRO ηγείται με τον Plextor M5Pro να ακολουθεί. Πιο κάτω ο OCZ Vector και αμέσως μετά ο απλός Samsung 840. Στη μέση της κατάταξης ο Kingston HyperX 3K, OCZ Vertex 450 και Corsair Force GS. Στο τέλος πέφτουν οι Samsung 830, Corsair Neutron GTX και Crucial M500.
Αφού είδαμε τις επιδόσεις των drives σαν δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα, εγκαταστήσαμε σε αυτά Windows 7 Enterprise 64bit με SP1, drivers, όλα τα απαραίτητα προγράμματα για τις μετρήσεις που θα πραγματοποιήσουμε, τα γεμίσαμε με 107GB από δεδομένα και αρχίζουμε τις μετρήσεις από την αρχή με AIDA64 και HD Tune Pro 5.50. Προχωράμε λοιπόν πιο κάτω στη σελίδα για να δούμε τις πραγματικές επιδόσεις των drives σε συνθήκες καθημερινής χρήσης. Οι επιδόσεις των drives στο HD Tune Pro Random Access Read test φαίνονται παρακάτω:
OS - HD Tune Pro 5.50 Random Read
Πρώτος στη λίστα των επιδόσεων ο νεοφερμένος OCZ Vertex 450. To drive παρουσιάζει κορυφαίες αναγνώσεις σε όλες τις επιμέρους μετρήσεις. Toν Vertex ακολουθεί ο Corsair Neutron GTX και ο απλός Samsung 840. Πιο πίσω ο Samsung 840 PRO και ο OCZ Vector με τον Plextor M5Pro να ακολουθεί. Τέλος στην κατάταξη βρίσκουμε τον Crucial M500, Samsung 830, Kingston HyperX και Corsair Force GS.
Συνεχίζουμε με AIDA64 Average Read Access test:
OS - AIDA64 Average Read Access
Τα αποτελέσματα αναγνώσεων τυχαίας προσπέλασης στο AIDA64 έχουν αλλάξει σε σχέση με όταν τα drives ήταν άδεια. Ο Corsair Neutron GTX εμφανίζεται το γρηγορότερο drive όλων ΜΑΖΙ με τον OCZ Vertex 450. O OCZ Vector ακολουθεί ενώ οι Plextor M5Pro και Samsung 840 PRO παρουσιάζουν τις ίδιες επιδόσεις. Στα μέσα της κατάταξης βρίσκουμε τους επόμενους δύο Samsung, 840 και 830 ενώ την κατάταξη ολοκληρώνουν οι Crucial M500, Kingston HyperX 3K και Corsair Force GS.
Συνέχεια μετρήσεων στην επόμενη σελίδα...
Το AS SSD Benchmark αποτελεί πλέον, ίσως, το πιο διαδεδομένο benchmark για Solid State Drive. Και αυτό γιατί με μια πολύ γρήγορη ματιά μπορεί ο καθένας να καταλάβει τις επιδόσεις που μπορεί να αποδώσει το drive του. Ας δούμε τις επιδόσεις των drives με το λειτουργικό να είναι εγκατεστημένο σε αυτά:
OS - AS SSD Benchmark Read
OS - AS SSD Benchmark Write
Στις αναγνώσεις του AS SSD Benchmark την κατάταξη οδηγεί ο OCZ Vector. Πιο πίσω ο Plextor M5Pro με τον Corsair Neutron GTX. Ακόμα πιο πίσω οι δύο Samsung 840 PRO και 840. Πέμπτη θέση από το τέλος καταλαμβάνει ο OCZ Vertex 450 με τον Crucial M500 και Samsung 830. Τελευταίοι στην κατάταξη οι Sandforce based SSD, Kingston HyperX 3K και Corsair Force GS.
Στις εγγραφές ο OCZ Vector εμφανίζεται πάλι πρώτος αυτή τη φορά με τον Vertex 450 να τον ακολουθεί. Πιο πίσω οι Samsung 840 PRO και Plextor M5Pro. Στα μέσα της κατάταξης οι Corsair Neutron GTX, Samsung 830 και Corsair Force GS. Την τελευταία τριάδα στην κατάταξη ολοκληρώνουν οι Kingston HyperX 3K, Crucial M500 και Samsung 840.
Συνεχίζουμε με CrystalDiskMark 3.02 x64...
OS - CrystalDiskMark 3.02 x64 Read
OS - CrystalDiskMark 3.02 x64 Write
Στις αναγνώσεις του CrystalDiskMark 3.02 o Samsung 840 PRO εμφανίζεται σαν το γρηγορότερο drive από όλα, με τον απλό 840 να ακολουθεί από κοντά. Ο OCZ Vector βρίσκεται πίσω από τα δύο drives της Samsung με τον Plextor M5Pro να είναι ελάχιστα πιο πίσω. Στη μέση της κατάταξης ο Corsair Neutron GTX και Crucial M500, που τους ακολουθεί ο OCZ Vertex 450. Τέλος στην κατάταξη βρίσκουμε τον Kingston HyperX 3K o οποίος έχει όμως και τις καλύτερες επιδόσεις στις αναγνώσεις 4Κ, ο Corsair Force GS και Samsung 830.
Στις εγγραφές η κατάταξη αλλάζει και πάλι, με τους OCZ Vector και Vertex 450 να κυριαρχούν, όπως γίνεται συνήθως στις εγγραφές. Την πρώτη τριάδα ολοκληρώνει ο Samsung 840 PRO. Πιο πίσω ο Plextor M5Pro, Corsair Neutron GTX και Samsung 830. Στην τελευταία τετράδα οι Corsair Force GS, Crucial M500, Kingston HyperX 3K και Samsung 840.
Ας δούμε και τα αποτελέσματα από το Anvils Storage Utilities:
OS - Anvils Storage Utilities RC6
Για άλλη μια φορά ο Samsung 840 PRO εμφανίζεται γρηγορότερος όλων στο Anvils SU. Τον ακολουθεί ο OCZ Vector και πιο πίσω ο Vertex 450. Πιο κάτω στην κατάταξη ο Plextor M5Pro, ο Corsair Neutron GTX και ο Samsung 840. Ακόμα πιο πίσω ο Crucial M500 και Kingston HyperX 3K. Την τελική κατάταξη ολοκληρώνουν οι Corsair Force GS και Samsung 830.
Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε δύο από τις σουίτες της. Το PCMark 05 και 7 και στη σελίδα που ακολουθεί θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives της δοκιμής μας:
OS - PCMark05
OS - PCMark7 Table 1
OS - PCMark7 Table 2
Είναι γνωστό όπως έχουμε ξαναπεί πως μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, οι επιδόσεις όλων των drives πέφτουν αρκετά στο PCMark05. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Kingston HyperX 3K να πάρει για ακόμα μία φορά την πρώτη θέση στο συγκεκριμένο benchmark. Στη δεύτερη θέση ο Samsung 840 PRO και πιο πίσω ο δεύτερος SSD με Sandforce controller, Corsair Force GS. Πιο πίσω ο "γέρος" Samsung 830 που τον ακολουθούν οι OCZ Vector και Vertex 450. Πιο κάτω βρίσκουμε τον Plextor M5Pro μαζί με τον Samsung 840. Στις τελευταίες θέσεις ο Corsair Neutron GTX και ο Crucial M500.
Στο PCMark7 η κατάταξη αλλάζει. Το PCMark στην έκδοση 7 δεν επηρεάζεται τόσο από το λειτουργικό σύστημα και έτσι στα περισσότερα drives οι επιδόσεις παραμένουν ίδιες. Πρώτο στη λίστα βρίσκουμε τον Samsung 840 PRO με διαφορά μάλιστα από τα επόμενα drives. Ακολουθεί ο Plextor M5Pro και αμέσως επόμενος ο OCZ Vector. Πιο κάτω ο απλός 840 μαζί με τον OCZ Vertex 450. Στην έκτη θέση ο Kingston HyperX 3K και πιο πίσω ο Samsung 830. Την κατάταξη κλείνουν οι Corsair Force GS, Corsair Neutron GTX και Crucial M500.
Και με τα PCMarks ολοκληρώνουμε τον πρώτο κύκλο μετρήσεων με τα drives να έχουν εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα επάνω τους. Από την επόμενη σελίδα θα υποβάλλουμε τα drives σε δοκιμές καθημερινών εργασιών και θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις τους σε πιο ρεαλιστικά σενάρια. Θα ξεκινήσουμε με αντιγραφές στην επόμενη σελίδα...
Μπορεί τα benchmarks να δείχνουν ωραία νούμερα, το βασικό ζήτημα όμως για έναν υποψήφιο αγοραστή είναι η καθημερινότητά του. Οπότε κι εμείς εκτελέσαμε κάποιες βασικές διεργασίες σε όλα τα drives και σας δίνουμε τους χρόνους που χρειάστηκαν για να ολοκληρώσουν την κάθε διεργασία… Ξεκινάμε όπως σας είπαμε και στην προηγούμενη σελίδα με αντιγραφές αρχείων. Για τη δοκιμή αυτή χρησιμοποιήσαμε ένα αρχείο 13.2GB VHD, ένα αρχείο 3.03GB ISO και τέλος πολλά αρχεία διαφορετικού μεγέθους (από 1KB ως 10MB) συνολικού μεγέθους 6.75GB. Για τις δοκιμές της αντιγραφής χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα FastCopy 2.11 το οποίο δίνει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την αντιγραφή που πραγματοποιήθηκε:
OS - Copy Tests
Ο Samsung 840 PRO παίρνει την πρωτιά στο συνολικό χρόνο για τις αντιγραφές, με τον OCZ Vector να είναι πίσω του κατά 0.05sec. Πιο πίσω και από τα δύο drives ο OCZ Vertex 450 με διαφορά 3 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Πιο πίσω ο Corsair Neutron GTX και ο Plextor M5Pro με 98.62sec και 100.91sec αντίστοιχα. Πιο κάτω στην κατάταξη ο Samsung 830 με 106.97 δευτερόλεπτα και για τις τρεις αντιγραφές ενώ τον ακολουθεί ο Corsair Force GS με 113.17 δευτερόλεπτα. Στις τρεις τελευταίες θέσεις οι Kingston HyperX 3K με 114.34sec, o Samsung 840 με 139.85sec και ο Crucial M500 με 140.97sec. Οι διαφορές που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος είναι σχεδόν 50 δευτερόλεπτα στο σύνολο των τριών εργασιών από τα κορυφαία drives στα όχι και τόσο γρήγορα. Όχι και τόσο μικρή διαφορά...
Συνεχίζουμε με Adobe Photoshop CS6. Χρησιμοποιήσαμε μία φωτογραφία TIFF μεγέθους 385ΜΒ για να τη φορτώσουμε στο Adobe Photoshop και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η διεργασία:
OS - Adobe Photoshop CS6 385ΜΒ TIFF load
Στο Adobe Photoshop την κατάταξη οδηγεί ο Plextor M5Pro με τον Samsung 840 PRO να είναι ελάχιστα πίσω του. Πιο πίσω ο OCZ Vertex 450 μαζί με τον Kingston HyperX 3K και OCZ Vector. Ακόμα πιο πίσω ο Samsung 840 και ο Corsair Force GS. Την κατάταξη κλείνουν οι Samsung 830, Corsair Neutron GTX και Crucial M500. Οι διαφορές μεταξύ των drives για τη συγκεκριμένη διεργασία είναι πάρα πολύ μικρές (λιγότερο από 0.4 δευτερόλεπτα) για να είναι αντιληπτές.
Επόμενο πρόγραμμα στην λίστα το Acronis True Image Home στην έκδοση 2013. Εκτελέσαμε ένα full image backup των drives μας, χωρίς συμπίεση και με priority της εργασίας στο High και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η διεργασία:
OS - Acronis TIH full backup
Στο Acronis TIH την κατάταξη οδηγεί ο Kingston HyperX 3K ο οποίος κατάφερε και ξεπέρασε ακόμα και το RAID0 με τους δύο Samsung 830. Επόμενος ο απλός Samsung 840 με τον Corsair Force GS να ακολουθεί. Είναι περίεργο το γεγονός αλλά, σε ένα πρόγραμμα με απενεργοποιημένη τη συμπίεση, έχουμε στις πρώτες θέσεις δύο drives που χρησιμοποιούν controller που κάνει συμπίεση. Mετά τον Force GS βρίσκουμε τον Samsung 840 PRO. Ο Crucial M500 ακολουθεί τέσσερα δευτερόλεπτα πιο πίσω και ο Corsair Neutron GTX μαζί με τον Plextor M5Pro ελάχιστα πιο πίσω. Τελευταίοι στην κατάταξη ο Samsung 830 και ο OCZ Vector μαζί με τον OCZ Vertex 450. Να αναφέρουμε πως τα αποτελέσματα του OCZ Vector και Vertex 450, μας φάνηκαν περίεργα. Εκτελέσαμε πάλι την διεργασία και πήραμε παραπλήσια αποτελέσματα, οπότε είναι κάποιο θέμα του controller ή του firmware.
Αν εξαιρέσουμε τους OCZ SSD, τα drives από το πρώτο, στο τελευταίο έχουν 15 δευτερόλεπτα διαφορά. Μικρή διαφορά αν αναλογιστεί κανείς το σύνολο της διεργασίας.
Συνέχεια στην επόμενη σελίδα...
Μετά το Acronis, αφήσαμε κάθε drive να "ηρεμήσει" για 2 λεπτά, ώστε να δουλέψει o Garbage Collector και το TRIM του κάθε controller και εκτελέσαμε ξανά το AS SSD Benchmark, αυτή τη φορά με 214GB από DATA μέσα στα drives. Τα αποτελέσματα παρακάτω τόσο στις αναγνώσεις, όσο και στις εγγραφές...
OS - AS SSD Benchmark Read 214GB full
OS - AS SSD Benchmark Write 214GB full
Αν και μετρήσαμε τα drives μόνο με το λειτουργικό επάνω τους και 107GB δεδομένων συνολικά, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά όταν τα GB χωρητικότητας έχουν φτάσει σε επικίνδυνα μικρά νούμερα. Στις αναγνώσεις ο Samsung 840 PRO φαίνεται να είναι πλέον το κορυφαίο drive και να διαχειρίζεται καλύτερα την έλλειψη χώρου με τον OCZ Vector να χάνει την πρωτιά και να βρίσκεται στην δεύτερη θέση. Ο Pextor Μ5Pro πέφτει και αυτός μία θέση, από τη δεύτερη στην τρίτη. O OCZ Vertex 450 βρίσκεται πλέον στη τέταρτη θέση και εμφανίζεται γρηγορότερος απ' ότι όταν είχε μόνο το OS επάνω του. Πιο πίσω ο Samsung 840 που κρατάει τη θέση του και πιο πίσω ο Corsair Neutron GTX ο οποίος, γεμίζοντάς τον, έπεσε κατά τρεις θέσεις στην κατάταξη. Οι Crucial M500, Samsung 830, Kingston HyperX 3K και Corsair Force GS κράτησαν ακριβώς τις ίδιες επιδόσεις.
Στις εγγραφές η κατάταξη άλλαξε μόνο για τον OCZ Vector ο οποίος φάνηκε πως δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά τα πολλά GB δεδομένων. "Έπεσε" από την πρώτη στη πέμπτη θέση. Οι OCZ Vertex 450 και Samsung 840 PRO βρέθηκαν στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα ενώ πιο κάτω βρίσκουμε τον Corsair Neutron GTX. Στην έκτη θέση ο Plextor M5Pro με τον Samsung 830 και Corsair Force GS να ακολουθούν. Τελευταίοι στην κατάταξη ο Kingston HyperX 3K, Crucial M500 και Samsung 840.
Επόμενη δοκιμή καθημερινών διεργασιών. Επιστρατεύσαμε το Microsoft Office 2010 στην έκδοση Pro Plus x64 με ενσωματωμένο το SP1. Εγκαταστήσαμε όλη τη σουίτα και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το drive για να ολοκληρώσει την εγκατάσταση:
OS - Microsoft Office 2010 Pro. Plus w/SP1 installation
Ο "παλιός", Samsung 830, βάζει τα γυαλιά στα νέα drives και καταφέρνει την καλύτερη επίδοση από όλους με 109.99sec. Τον ακολουθεί ο Corsair Force GS και ελάχιστα πιο πίσω ο δεύτερος Sandforce SSD, Kingston HyperX 3K. Πιο πίσω ο OCZ Vertex 450 με διαφορά 1.5 δευτερολέπτου. Πιο πίσω ο Samsung 840 PRO και OCZ Vector. Ο Plextor M5Pro που είναι ο επόμενος στην κατάταξη, χρειάζεται 117.7 δευτερόλεπτα για την ολοκλήρωση την εγκατάστασης με τον Crucial M500 να τον ακολουθεί, με 120.23 δευτερόλεπτα. Τέλος βρίσκουμε τον Corsair Neutron GTX και Samsung 840 με 128.54sec και 130.23sec αντίστοιχα.
Συνεχίζουμε με δοκιμές συμπίεσης και αποσυμπίεσης. Αρχείο δοκιμής, ένα Windows 7 ISO μεγέθους 3.03GB. Συμπιέσαμε το αρχείο με το WinRAR 3.20 ρυθμίζοντας την επιλογή συμπίεσης στο store και χωρίζοντας το αρχείο σε μικρότερα αρχεία των 100MB. Όταν δημιουργήθηκαν τα αρχεία των 100MB σβήσαμε το αρχείο ISO και χρησιμοποιώντας τα αρχεία των 100MB κάναμε αποσυμπίεση μετρώντας πάλι το χρόνο που θα χρειαστούν τα drives για να δημιουργήσουν το ISO αρχείο.
OS - winRAR 3.20 tests
Στα winRAR tests τα σκήπτρα κρατά ο OCZ Vertex 450 με συνολική επίδοση 12.48sec, ακολουθούμενος από τον Corsair Force GS με 14.19sec. Πιο πίσω ο OCZ Vector με 17.05sec και ελάχιστα πιο πίσω ο Samsung 840 PRO με 17.22 δευτερόλεπτα. Πιο κάτω βρίσκουμε τον Corsair Neutron GTX και Samsung 830 με 18.73 και 19.2 δευτερόλεπτα αντίστοιχα. Την κατάταξη κλείνουν ο Plextor M5Pro με 21.4 δευτερόλεπτα, ο Kingston HyperX 3K με 21.96 δευτερόλεπτα, ο Crucial M500 με 23.28 δευτερόλεπτα και τελευταίος ο Samsung 840 με 24.4 δευτερόλεπτα. Ο πρώτος, OCZ Vertex 450 με τον τελευταίο Samsung 840, αν και σε απόλυτους αριθμούς έχουν μικρή διαφορά, μόλις 12 δευτερόλεπτα, στο συγκεκριμένο τεστ η διαφορά αντιστοιχεί σε σχεδόν 100% καλύτερες επιδόσεις, αφού οι χρόνοι πέφτουν στο μισό.
Συνεχίζουμε τις μετρήσεις μας με το F-Secure Antivirus. Eκτελέσαμε ένα Full Antivirus Scan με το F-Secure Antivirus το οποίο ήταν πλήρως ενημερωμένο τόσο ως προς το engine του όσο και ως προς τα Virus Definitions του:
OS - F-Secure Full Antivirus Scan
Στη μέτρηση με το F-Secure Antivirus, o Corsair Force GS εμφανίζεται ταχύτερος όλων με μόλις 171.31 δευτερόλεπτα για ένα full scan του συστήματος. Τον ακολουθεί ο OCZ Vector και Samsung 840 PRO με 173.53 και 173.88 δευτερόλεπτα. Πιο πίσω ο Kingston HyperX 3K και ο Corsair Neutron GTX. O Samsung 830 ολοκληρώνει το τεστ σε 179.37 δευτερόλεπτα με τον Plextor M5Pro να τον ακολουθεί με 182.63sec. Στη τελευταία τριάδα ο OCZ Vertex 450 με 189.81 δευτερόλεπτα, ο Samsung 840 με 225.28 δευτερόλεπτα και ο Crucial M500 με 245.25 seconds. To πρώτο με το τελευταίο drive έχουν μία διαφορά στο συνολικό χρόνο ολοκλήρωσης της διεργασίας που ξεπερνά το 1 λεπτό και 10 δευτερόλεπτα.
Και τελειώνουμε τις καθημερινές μετρήσεις με το γνωστό προγραμματάκι BootTimer που μετράει το χρόνο που χρειάζεται ο υπολογιστής μας για να εκκινήσει την εγκατάσταση των Windows. Πήραμε τρεις μετρήσεις για τον OCZ Vertex 450 και σας τις δείχνουμε αναλυτικά:
OS - BootTimer
Την πρωτιά έχει ο Samsung 840 PRO ο οποίος περνά μπροστά και από τους δύο Samsung 830 σε RAID0. O 840 PRO χρειάστηκε λιγότερα από 19 δευτερόλεπτα για να κάνει και τις τρεις εκκινήσεις του λειτουργικού συστήματος. Πιο πίσω ο Plextor M5Pro και ελάχιστα πιο πίσω ο Kingston HyperX 3K. O OCZ Vector ακολουθεί την πρώτη τριάδα, με τον Corsair Force GS να ολοκληρώνει την πεντάδα της κατάταξης. Πιο πίσω ο OCZ Vertex 450 με τον Samsung 830 και Samsung 840. Τέλος βρίσκουμε τον Crucial M500 και Corsair Neutron GTX. Οι διαφορές μεταξύ των drives είναι πολύ μικρές. Η γρηγορότερη εκκίνηση από drive έγινε από τον Samsung 840 PRO σε 6.271 δευτερόλεπτα και η πιο αργή από τον Corsair Neutron GTX σε 7.924 δευτερόλεπτα, 1,7 δευτερόλεπτα διαφορά.
Και με το BootTimer ολοκληρώνουμε τις μετρήσεις καθημερινών διεργασιών που υποβάλαμε στα drives της δοκιμής μας.
Στην επόμενη σελίδα θα μιλήσουμε για τις συνολικές επιδόσεις των drives...
Τα νούμερα ήταν πολλά, ήταν πολύπλοκα και ίσως αρκετοί δεν μπόρεσαν να βγάλουν ασφαλές συμπέρασμα από τα πολλά γραφήματα που υπήρξαν σε αυτό το SSD Round Up. Θα σας βοηθήσουμε λοιπόν με τα τελευταία γραφήματα για αυτό το Round Up τα οποία δείχνουν τη συνολική απόδοση των drives σε σχέση με το πιο αργό. Χωρίσαμε τα αποτελέσματα σε τρεις κατηγορίες. Στις μετρήσεις των επιδόσεων στα benchmarks με τα drives κενά, στις μετρήσεις των benchmarks με τα drives με λειτουργικό σύστημα και δεδομένα και τέλος στις μετρήσεις των επιδόσεων σε καθημερινές εφαρμογές με τα drives να φιλοξενούν το λειτουργικό σύστημα. Σε κάθε γράφημα το drive με τις χαμηλότερες επιδόσεις βρίσκεται στο 100% των επιδόσεων και τα επόμενα πιο γρήγορα έχουν το ποσοστό που τους αναλογεί από το σύνολο των μετρήσεων. Πάμε να δούμε τα γραφήματα:
Επιδόσεις των drives χωρίς OS
Επιδόσεις των drives με OS στα benchmarks
Επιδόσεις των drives με OS στα daily tasks
Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα τελευταία γραφήματα σας βοήθησαν ακόμα περισσότερο για να βγάλετε κι εσείς τα συμπεράσματά σας για τα drives της δοκιμής μας. Ας πούμε λίγα λόγια στη τελευταία σελίδα για όλα τα drives καθώς και για το ποια μας κέντρισαν το ενδιαφέρον περισσότερο...
Όπως σας είπαμε και στην εισαγωγή, πέρασε πάνω από ένας χρόνος από το τελευταίο SSD Round Up που πραγματοποιήσαμε εδώ, στο HwBox.gr. Οι περισσότερες εταιρείες παρουσίασαν νέες υλοποιήσεις, με νέους controllers και μνήμες μικρότερης ολοκλήρωσης. Τι ακριβώς όμως κερδίσαμε από όλο αυτό;
Σίγουρα όχι επιδόσεις. Σίγουρα όχι διάρκεια στο χρόνο αφού οι νέες μνήμες NAND που χρησιμοποιούνται έχουν χαμηλότερη διάρκεια ζωής (λιγότερα P/E cycles) από την προηγούμενη γενιά SSD. Το μόνο κέρδος μέχρι τώρα λοιπόν είναι το κόστος. Οι χωρητικότητες αυξήθηκαν και οι τιμές, αν και τελευταία ανέβηκαν αρκετά, είναι πιο χαμηλά απ'ότι πριν από ένα χρόνο. Τα Solid State Drives έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και δεν νοείται υπολογιστής υψηλών επιδόσεων χωρίς ένα SSD εγκατεστημένο σε αυτό. Περιμέναμε όμως περισσότερα από τα Solid State Drives τέταρτης γενιάς στο θέμα των επιδόσεων, κάτι που δεν παρέδωσαν. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα drives της δοκιμής μας:
Corsair Force GS 240GB
Ο Corsair Force GS είναι ένα από τα τελευταία drive που παρουσίασε η Corsair με τον Sandforce SF-2281VB1 controller. Η μεγάλη διαφορά του από τα υπόλοιπα drives της σειράς Force, έχει να κάνει με τις μνήμες Toggle NAND που φοράει. Το drive έρχεται με κλασικό bundle της Corsair, που περιέχει το drive, τον μετατροπέα από 2.5 σε 3.5 ίντσες και 8 βίδες. Στις επιδόσεις ήταν κάτω του μετρίου όταν το drive ήταν άδειο στα benchmarks και τελευταίο όταν το λειτουργικό στήθηκε επάνω του. στις καθημερινές εφαρμογές όμως, ήταν το τρίτο γρηγορότερο μονό drive της δοκιμής μας. Η τιμή του στην ελληνική αγορά ξεκινά από τα 205?. Μία καλή πρόταση από την Corsair που δεν περιμέναμε να αποδώσει έτσι...
Corsair Neutron GTX 240GB
Ο Corsair Neutron GTX είναι η δεύτερη πρόταση της Corsair που δοκιμάσαμε. Με τον Link_A_Media controller, τη νέα συνεργασία της Corsair, το drive δεν απέδωσε όπως θα περιμέναμε. Το bundle είναι το ίδιο ακριβώς με τον Force GS (drive, adaptor, βίδες) και οι επιδόσεις κυμάνθηκαν σε μέτρια επίπεδα όταν το drive ήταν άδειο. Με λειτουργικό σύστημα τα πήγε περίφημα στα benchmarks, αλλά όχι και στις καθημερινές εργασίες που είναι και το ζητούμενο από ένα SSD. Εκεί ήταν στην τελευταία τριάδα. Η τιμή του στην ελληνική αγορά ξεκινά από τα 215?. Αρκετά ψηλά θα λέγαμε για αυτά που προσφέρει...
Crucial M500 240GB
Το νέο παιδί της Crucial ακούει στο όνομα Μ500. Το drive με το φτωχότερο bundle που έχουμε δει ποτέ, καθώς περιείχε μόνο το drive. O Μ500 αν και φέρει το νέο controller της Marvell, 88SS9187, δεν τα κατάφερε στις δοκιμές επιδόσεων. Τερμάτισε έβδομος στην τελική κατάταξη χωρίς το λειτουργικό σύστημα και τρίτος από το τέλος στα benchmarks όταν το λειτουργικό εγκαταστάθηκε επάνω του. Στις καθημερινές εργασίες όμως ήταν το baseline για όλους τους άλλους SSD, που σημαίνει ότι συνολικά είχε τις χαμηλότερες επιδόσεις. Η τιμή του στην ελληνική αγορά ξεκινά από τα 175? για το drive των 240GB. Καθόλου κακή επιλογή από άποψης τιμής. Αν τα χρήματά σας δεν επαρκούν για το drive της επιλογής σας, τότε είναι μία αρκετά τίμια λύση...
Kingston HyperX 3K 240GB
Ο Kingston HyperX 3K είναι το κορυφαίο drive της Kingston. Κάνει χρήση του Sandforce SF-2281VB1 controller και έρχεται με μνήμες των MLC των 25nm. To bundle του περιλαμβάνει τα απαραίτητα (drive, μετατροπέα, βίδες) και έρχεται με τιμή που ξεκινάει από τα 182?. H τιμή είναι αρκετά καλή για αυτά που προσφέρει το drive, τουλάχιστον σε σχέση με τον Crucial. Και στις τρεις περιπτώσεις (χωρίς λειτουργικό, με λειτουργικό και καθημερινών εργασιών) ήταν καλύτερος από τον Crucial M500 και κοστίζει 7? περισσότερα. Δεν έσπασε τα χρονόμετρα με τις επιδόσεις του, αλλά δεν τερμάτισε και τελευταίος όμως ο Crucial. Σίγουρα είναι ένα drive που πρέπει να έχετε στα υπόψιν αν το budget σας είναι χαμηλό...
OCZ Vector 256GB
Το flagship της OCZ ακούει στο όνομα Vector. Πλήρες bundle από την OCZ με ότι μπορεί να χρειαστεί ο τελικός χρήστης για τη μεταφορά του λειτουργικού του στο νέο drive. O Vector φοράει Indilinx Barefoot 3 controller μαζί με 25nm MLC NAND flash μνήμες. Το drive σάρωσε ότι βρήκε μπροστά του όταν ήταν άδειο και μετά... φρέναρε απότομα. Στις δοκιμές με λειτουργικό ήταν πάνω από το μέσο όρο και στα benchmarks αλλά και στις καθημερινές εργασίες. Η αλήθεια είναι πως περιμέναμε κάτι παραπάνω από το κορυφαίο drive της OCZ που κοστολογείται στα 260? (πάνω από 1?/GB)...
OCZ Vertex 450 256GB
To δεύτερο drive της OCZ που είχαμε στην κατοχή μας και συμπεριλάβαμε στο συγκριτικό ήταν ο Vertex 450. Αν και το drive το είχαμε δοκιμάσει πριν λίγο καιρό, δεν μπορέσαμε να δούμε τις επιδόσεις του συγκριτικά με τα drives που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο Vertex 450 είναι το drive των απόλυτων επιδόσεων στο συγκριτικό μας. Το drive κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση όταν ήταν άδειο, την δεύτερη θέση όταν είχε το λειτουργικό επάνω του (ξεπεράστηκε μόνο από τη συστοιχία RAID0) και τέλος τη δεύτερη θέση στις καθημερινές διεργασίες (πάλι ξεπεράστηκε μόνο από τη συστοιχία RAID0). Το bundle της OCZ περιέχει ότι είναι απαραίτητο για την εγκατάσταση και μεταφορά του λειτουργικού στο νέο drive. Η τιμή δυστυχώς είναι κάτι που θέλει αρκετό ψάξιμο. Στην ελληνική αγορά μπορεί να βρεθεί στην τιμή των 217? αλλά από μαγαζί του εξωτερικού. Στο εξωτερικό η τιμή του είναι στα 215? αλλά και πάλι με υψηλά μεταφορικά. Ας ελπίζουμε πως όταν θα έρθει στην ελληνική αγορά θα έχει σχετικά λογική τιμή, γιατί είναι ένα drive που ο αγοραστής που θέλει να διαθέσει αυτό το ποσό δεν πρέπει να το χάσει...
Plextor M5Pro Extreme 256GB
Ο Plextor M5Pro χρησιμοποιεί και αυτός Toggle NAND μνήμες της Toshiba με τον 88SS9187 controller της Marvell. Αν και περιμέναμε πολλά από το drive, δεν κατάφερε να αποδώσει τόσο καλά όσο θα θέλαμε. Με το drive άδειο και χωρίς λειτουργικό σύστημα, οι επιδόσεις του κυμάνθηκαν στο μέσο όρο. Το ίδιο ακριβώς έγινε και όταν εγκαταστήσαμε το λειτουργικό σύστημα επάνω του και τρέξαμε τα benchmarks μας. Στις καθημερινές εφαρμογές εμφανίστηκε ελάχιστα κάτω του μετρίου και πάλι. Η τιμή του στην ελληνική αγορά αρχίζει από τα 240?, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για αυτά που προσφέρει. Το bundle οφείλουμε να ομολογήσουμε πως έχει ότι μπορεί να χρειαστεί κανείς από το νέο του SSD (ακόμα και αναλυτικές οδηγίες για την εγκατάσταση του drive σε σταθερό ή φορητό υπολογιστή) αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την τιμή η οποία πιστεύουμε πως είναι ψηλά. Το μόνο θετικό σε σχέση με τον ανταγωνισμό, είναι τα 5 χρόνια εγγύησης που προσφέρει η Plextor.
Samsung 830 256GB
Και φτάνουμε στον γερόλυκο του συγκριτικού. Ο Samsung 830 έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε αρκετά συγκριτικά που έχουμε κάνει στο HwBox.gr. Προσωπικά, ακόμα έχω ένα drive στο καθημερινό μηχάνημα μου. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Μπορεί το drive να μην είναι το κορυφαίο σε επιδόσεις στα benchmarks με ή χωρίς λειτουργικό σύστημα, αλλά στις καθημερινές εφαρμογές στέκεται ακόμα αξιοπρεπώς απέναντι στις νέες προτάσεις των εταιρειών. Στις καθημερινές διεργασίες αποδείχτηκε 14% πιο γρήγορος από τον αντικαταστάτη του Samsung 840. Θα πρότεινα στους κατόχους, να μην σκεφτούν να αλλάξουν το drive για κάτι άλλο. Οι επιδόσεις του είναι ακόμα κορυφαίες σε σχέση με ότι κυκλοφορεί εκεί έξω...
Samsung 840 250GB
Ο Samsung 840 250GB είναι το πρώτο drive της Samsung με TLC μνήμες. Φοράει τον MDX controller της εταιρείας και έρχεται με 3 χρόνια εγγύησης. Στο θέμα των επιδόσεων δυστυχώς το drive απογοήτευσε. Άδειο και χωρίς λειτουργικό τερμάτισε στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Όταν το μετρήσαμε με benchmarks και με το λειτουργικό εγκατεστημένο επάνω του, τα πήγε αρκετά καλύτερα περνώντας μπροστά από το drive που αντικαθιστά, 830, αλλά στις καθημερινές εφαρμογές απογοήτευσε πλήρως αφού τερμάτισε δεύτερο από το τέλος. Όταν όμως σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τον παράγοντα της τιμής, τότε τα συμπεράσματα αλλάζουν. Η τιμή του Samsung 840 250GB ξεκινά στην ελληνική αγορά από τα 160?. Με το κόστος να είναι κοντά στα 0.64?/GB, δεν νομίζουμε πως υπάρχει άλλο drive που θα μπορέσετε να αγοράσετε σε αυτή την τιμή. Μπορεί να μην είναι το πιο γρήγορο drive της αγοράς, αλλά η Samsung το συντροφεύει με ένα τυπικό bundle που περιέχει ότι μπορεί να χρειαστεί ο αγοραστής, 3 χρόνια εγγύησης και η αξιοπιστία του ονόματος της Samsung το κατατάσσουν στο πιο δελεαστικό drive για αγορά του συγκριτικού μας. Ειδικά για όσους δεν έχουν αγοράσει ποτέ Solid State Drive.
Samsung 840 PRO 256GB
O μεγάλος αδερφός του Samsung 840, φέρει τον ίδιο MDX controller της εταιρείας, αυτή τη φορά με Toggle NAND flash που κατασκευάζει η ίδια. Ο 840 PRO αποδείχτηκε αρκετά γρήγορος στα benchmarks, χωρίς λειτουργικό σύστημα και κράτησε την ίδια θέση (τέταρτος) όταν το λειτουργικό σύστημα εγκαταστάθηκε επάνω του. Στις μετρήσεις καθημερινών εφαρμογών εμφανίστηκε σχεδόν το ίδιο γρήγορος με τον OCZ Vertex 450 (διαφορά 1.6% συνολικά), κάτι που τον κάνει πολύ καλή επιλογή για αγορά. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τα +2 χρόνια εγγύησης που έχει σε σχέση με τον Vertex 450 τότε είναι μία πολύ καλή επιλογή. Η τιμή του στην ελληνική αγορά ξεκινά από τα 225?, 10? περίπου παραπάνω από τον OCZ Vertex 450. Ο Vertex 450, δεν είναι όμως διαθέσιμος ακόμα. Όποτε εύκολα μπορούμε να πούμε πως η μοναδική επιλογή για Top Performance SSD αυτή τη στιγμή είναι ο Samsung 840 PRO.
Samsung 830 128GB RAID0 (2x128GB)
Μετά την εμφάνιση της υποστήριξης TRIM από RAID0 συστοιχίες, οι επιλογές για αναβάθμιση των SSD αυξήθηκαν. Πλέον ο καθένας που έχει μητρική με P67,Z68,Z77,Z87 chipset μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τους SSD του, αγοράζοντας ακόμα έναν ίδιο και εγκαθιστώντας μία συστοιχία RAID0. Και τα οφέλη εκτός από το οικονομικό, είναι πολλά και στις επιδόσεις. Χρησιμοποιήσαμε δύο Samsung 830 128GB σε RAID0 συστοιχία για να δούμε πως μπορούν να αντεπεξέλθουν απέναντι στους SSD τελευταίας γενιάς και το αποτέλεσμα ήταν παραπάνω από ικανοποιητικό. Ναι μεν, τα drives δεν απέδωσαν κορυφαία, όσον αφορά τα benchmarks όταν ήταν άδεια, αλλά μόλις το λειτουργικό εγκαταστάθηκε επάνω τους, οι επιδόσεις ήταν οι καλύτερες του συγκριτικού και στα benchmarks αλλά και στις καθημερινές εφαρμογές. Αν είστε κάτοχος μίας μητρικής τελευταίας γενιάς από την Intel και έχετε ήδη ένα SSD 64 ή 128GB και θέλετε διπλάσια χωρητικότητα, η καλύτερη επιλογή είναι να πάρετε ακόμα έναν ίδιο. Τα οφέλη θα είναι αρκετά περισσότερα από το να μπείτε στη διαδικασία αγοραπωλησίας του παλιού drive σας. To μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να έχετε πάντα ένα καλό backup σε περίπτωση αστοχίας του υλικού, αλλά αυτό ισχύει για όλα τα drives.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως σας δώσαμε μία αρκετά καλή εικόνα για τα drives που κυκλοφορούν στην αγορά αυτή τη στιγμή. Άλλωστε αυτό που θέλαμε να δείξουμε μέσα από το Round Up είναι τι γίνεται σε πραγματικές συνθήκες με τους SSD που υπάρχουν διαθέσιμοι και όχι τι λένε τα μετροπρογράμματα. Λίγα ήταν τα drives που αποδείχτηκαν πως έχουν τις επιδόσεις των μετροπρογραμμάτων και στις καθημερινές εργασίες τους. Οι διαφορές όμως στην καθημερινότητα, είναι τόσο μικρές (22%) που μπορεί να αναρωτηθεί κανείς αν αξίζει η διαφορά στα χρήματα. Εκεί οι ακριβές υλοποιήσεις, προσφέρουν το κάτι παραπάνω (πιο πλήρες bundle, software μεταφοράς του λειτουργικού και διαχείρισης του drive, μεγαλύτερη εγγύηση) ώστε να εξαλείψουν ακόμα περισσότερο το "κενό" στην τσέπη. Όπως πάντα η τελική επιλογή είναι δική σας...
Κανένα από τα drives του συγκριτικού δεν παραχωρήθηκε από εταιρεία SSD εκτός του OCZ Vertex 450, του οποίου το review είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα και στο παρόν SSD Round Up χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια αποτελέσματα.