Raijintek Agos Review: The value proposition
Πολλές φορές ο τελικός καταναλωτής επιλέγει να θεωρήσει κάτι ως "φτηνό" έχοντας δει το αντίστοιχο προϊόν του αντίπαλου κατασκευαστή να κοστίζει αρκετά παραπάνω. Και όταν φτάνουμε στον χώρο των PC Cases, όπου υπάρχουν πλέον λύσεις για όλα τα γούστα και βαλάντια, ένα midi κουτί των 50 ευρώ μπορεί να θεωρεί "φτηνιάρικο" σε σχέση με ένα midi των 80. Και δεν εννοούμε μόνο στο θέμα της ποιότητας κατασκευής, αλλά και στην έλλειψη features - όπως περιορισμένη επεκτασιμότητα και λιγότερη ευελιξία επιλογών. Δεν είναι λίγες οι φορές εξάλλου που έχουμε δει cases της entry κατηγορίας να μην δίνουν επιλογές, που αρκετές φορές κάποιος μπορεί να σκεφτεί "ε, μπορούσαν να το κάνουν". Έχω αναρωτηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν κοιτάζοντας αυτής της κατηγορίας κουτιά "Αλήθεια, να δίνεις ένα "μεροκάματο" στο κουτί σου, και να μην έχει έστω ένα αφαιρούμενο drive cage;"
Πολλές φορές ο τελικός καταναλωτής επιλέγει να θεωρήσει κάτι ως "φτηνό" έχοντας δει το αντίστοιχο προϊόν του αντίπαλου κατασκευαστή να κοστίζει αρκετά παραπάνω. Και όταν φτάνουμε στον χώρο των PC Cases, όπου υπάρχουν πλέον λύσεις για όλα τα γούστα και βαλάντια, ένα midi κουτί των 50 ευρώ μπορεί να θεωρεί "φτηνιάρικο" σε σχέση με ένα midi των 80. Και δεν εννοούμε μόνο στο θέμα της ποιότητας κατασκευής, αλλά και στην έλλειψη features - όπως περιορισμένη επεκτασιμότητα και λιγότερη ευελιξία επιλογών. Δεν είναι λίγες οι φορές εξάλλου που έχουμε δει cases της entry κατηγορίας να μην δίνουν επιλογές, που αρκετές φορές κάποιος μπορεί να σκεφτεί "ε, μπορούσαν να το κάνουν". Έχω αναρωτηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν κοιτάζοντας αυτής της κατηγορίας κουτιά "Αλήθεια, να δίνεις ένα "μεροκάματο" στο κουτί σου, και να μην έχει έστω ένα αφαιρούμενο drive cage;"
Meet Raijinek. Η σχεδόν νέα αυτή εταιρία έκανε τα βήματά της στον χώρο της ψύξης (Raijintek Nemesis , Themis Evo , Pallas), και τώρα ήρθε η ώρα της επέκτασης στα Midi Cases. Το Raijintek Agos είναι ένα midi case που έχει ως στόχο να φιλοξενήσει ένα αρκετά high-end σύστημα στο εσωτερικό του, παρέχοντας ευελιξία και επιλογές, έχοντας ως στόχο το Value for money. Χωρίς να κάνουμε περαιτέρω νύξεις σχετικά με την αξία του, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στα "ενδότερα".
Κάνοντας την τιμή να αναγράφεται το όνομα του προϊόντος και στα Ελληνικά (αν και με ένα μικρό typo), η συσκευασία του Agos είναι απλή και τυπική, με το case να προστατεύεται με δυο κομμάτια από φελιζόλ. Στα πρόσθετα της συσκευασίας θα βρούμε το userʼs manual ενώ σε ένα κουτάκι στο εσωτερικού του κουτιού θα βρούμε ένα επιπλέον σακουλάκι με όλες τις απαραίτητες βίδες, μια δεκάδα tie-ups καθώς και ένα speaker buzzer. Η όλη συσκευασία δεν ξεπερνά τα 8 κιλά, οπότε και η διαδικασία αφαίρεσης του Agos ήταν αρκετά εύκολη – όπως και πράξαμε.
Το Raijintek Agos στέκεται με όλο του το μεγαλείο μπροστά μας.
Πριν περάσουμε στην περιήγησή μας στο εσωτερικό, ας ρίξουμε μια πρώτη ματιά στα χαρακτηριστικά του Agos:
Ξεκινάμε την περιήγησή μας στο Raijintek Agos. Το case ανήκει καθαρά στην midi κατηγορία, με διαστάσεις που ανέρχονται τα 20cm σε πλάτος, 46 σε μήκος και 49 εκατοστά σε ύψος, ενώ το καθαρό του βάρος είναι τα 5,9 κιλά.
Front Panel
Το κυριότερο σημείο σε ένα κουτί του είναι το front panel - ναι η πλευρά με την οποία έχουμε την μεγαλύτερη αλληλεπίδραση. Πιο συγκεκριμένα, το στοιχείο που ξεχωρίζει περισσότερο είναι το mesh- διάτρητο μπροστινό κάλυμμα του Agos, με το οποίο η Raijintek φιλοδοξεί να βελτιώσει την ψύξη του κουτιού. Από πλευράς άλλων δυνατοτήτων, το Agos διαθέτει τρεις εμφανείς θέσεις για 5.25" ODDs, με τα καλύμματά τους να είναι σε σχήμα mesh και η αφαίρεσή τους να γίνεται μέσω των δυο tabs στις δυο πλευρές του. Ένα κομμάτι που μας ικανοποιεί από την στιγμή που τα covers του 5.25" bay συνήθως δεν έχουν κάποιον εύκολο τρόπο αφαίρεσης.
Στην κορυφή του front panel και πιο συγκεκριμένα στην δεξιά γωνία του, θα συναντήσουμε όλα τα στοιχεία αλληλεπίδρασης: : Μία USB 3.0 θύρα καθώς και άλλη μια USB 2.0, μια υποδοχή για μικρόφωνο και άλλη μια έξοδος ακουστικών, φυσικά τα κουμπιά Power & Reset και τέλος τα Power LED HDD activity LED με χρώματά τους να είναι λευκό για το πρώτο και κόκκινο για το δεύτερο. Η ποιότητα κατασκευής καθώς και το πάτημα των κουμπιών είναι καλή, με το κλικ στο Power να είναι σαφές. Παράλληλα, το γεγονός πως τα πλήκτρα είναι στο ίδιο επίπεδο με τα υπόλοιπα πλαστικά, ίσως αποτρέψει τα ατυχή πατήματα.
Μια λαβή στο κάτω μέρος του front panel μας βοηθά να εισέλθουμε στο εσωτερικό του. Ο ανεμιστήρας εισαγωγής είναι 120mm και είναι κατασκευής της Raijintek, μαύρου χρώματος και χωρίς φωτισμό. Στην αντίθετη πλευρά, το πλέγμα λειτουργεί και ως dust filter - παρόλο που δεν έχει προβλεφθεί η εύκολη αφαίρεσή του, αν ισιώσουν οι προεξοχές που το συγκρατούν στο μπροστινό πλαστικό κάτι τέτοιο μπορεί να είναι δυνατό.
Top & Bottom View
Μετακινούμενοι στην οροφή, παρατηρούμε πως η Raijintek θέλησε και σε αυτό το σημείο να ενισχύσει την ψυκτική ικανότητα του Agos. Έτσι, η οροφή είναι ικανή να φιλοξενήσει έως 2 120 ή 140mm ταυτόχρονα. Παράλληλα, στο εσωτερικό του φιλοξενείται το πρώτο αφαιρούμενο φίλτρο, το οποίο είναι μαγνητικό. Έτσι, μπορεί να τοποθετηθεί τόσο από την εξωτερική όσο και από την εσωτερική πλευρά (βλ. επόμενη σελίδα).
Ήπια πράγματα στο κάτω μέρος του Agos. Τα 4 ποδαράκια υπερυψώνουν κατά 4 εκατοστά το σασί δίνοντας ελευθερία αέρα στο κάτω μέρος, ενώ στην πλευρά του τροφοδοτικού υπάρχει το δεύτερο αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης το οποίο τοποθετείται "συρταρωτά" από το πίσω μέρος και καλύπτει τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού καθώς και άλλη μία θέση για ανεμιστήρα έως 120mm που έχει προβλεφθεί στο πάτωμα του Agos.
Side Panels
Τα side panels είναι ένα κρίσιμο σημείο σε ένα κουτί - όχι τόσο όμως στην πρακτικότητά του, όσο και στην συνολική ποιότητα του κουτιού.
Το αριστερό κάλυμμα διαθέτει ακόμα ένα διάτρητο κομμάτι, στην θέση του οποίου μπορεί να εγκατασταθεί ένα ζευγάρι ανεμιστήρων έως 140mm. Στο σημείο αυτό η Raijintek τοποθέτησε το τελευταίο αφαιρούμενο μαγνητικό φίλτρο, σημείο αρκετά θετικό δεδομένου ότι πρόκειται για μια μεγάλη εισαγωγή αέρα ακόμα και αν δεν καλυφθεί από ανεμιστήρες. Δυστυχώς το early release sample της Raijintek δεν διαθέτει μαγνητικό φίλτρο, αλλά είναι παρόμοιο με αυτό που συναντάμε στην οροφή. Η συγκράτηση του side panel γίνεται με δυο thumbscrews, ενώ για την εύκολη αφαίρεσή του στην άκρη του panel δεσπόζει ένα μικρό χερούλι.
Από την άλλη πλευρά, το δεξί side panel παραμένει απλό και "καθαρό" σε design.
Η ποιότητα των μετάλλων δεν ήταν και η βέλτιστη δυνατή - τα side panel είναι αρκετά ελαφριά και έχουν μια σχετική ευλυγισία. Σίγουρα πάντως είναι κάτι πολύ παραπάνω από "σκέτος τσίγκος", τα panel ξεπερνούν σε πάχος τα 3 χιλιοστά, καθώς οι στρώσεις χρώματος ενισχύουν την τελική ποιότητα τους.
Rear panel – I/O
Κλείνοντας με την εξωτερική εμφάνιση του Agos, μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά. Στην κορυφή συναντάμε την εγκοπή για τα I/O της μητρικής, καθώς και την θέση για τον ανεμιστήρα των 120mm η οποία είναι ήδη κατειλημμένη. 7 διάτρητα PCI brackets υπάρχουν συνολικά διαθέσιμα υποστηρίζοντας όλες τις ΑΤΧ μητρικές της αγοράς, δυο watercooling holes με ελαστικές ροδέλες δίνουν μια νότα watercooling στο Agos, ενώ το σκηνικό ολοκληρώνεται με την υποδοχή για το ΑΤΧ τροφοδοτικό στο κάτω μέρος του κουτιού.
Φινίρισμα – Βαφή
Εξωτερικά, το Raijintek μας άφησε αρκετά θετικές εντυπώσεις όσον αφορά το φινίρισμά του. Η ποιότητα των πλαστικών είναι αρκετά τυπική, αλλά η χρήση του υλικού έχει περιοριστεί μόλις στο front panel. Οι περισσότερες μεταλλικές επιφάνειες είναι βαμμένες σε μαύρο ματ χρώμα, αρκετά πιο σαγρέ όμως σε υφή σε σχέση με άλλα κουτιά. Σε τέτοιου είδους χρωματική επένδυση ίσως να χρειαστεί να είστε πιο προσεκτικοί με τις δαχτυλιές, οι οποίες θα απαιτήσουν περισσότερη προσπάθεια στο καθάρισμά τους. Κατά τα λοιπά, η ποιότητα της SECC λαμαρίνας είναι αρκετά καλή και το τελικό αποτέλεσμα αρκετά στιβαρό.
Δεν περιοριζόμαστε μόνο στην εξωτερική εμφάνιση του Raijintek Agos οπότε ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στις δυνατότητες του Agos Στο πως τα καταφέρνει στο πιο κρίσιμο κομμάτι του, την φιλοξενία hardware. Αφαιρούμε τα 2 side panels, απλώνουμε τα φώτα και ξεκινάμε την περιήγησή μας!
Το Agos μπορεί να υποστηρίξει μητρικές μεγέθους μέχρι Full ATX και όχι κάτι περισσότερο. Οι μικρές βυθίσεις που εμφανίζει το motherboard tray είναι και ένα στοιχείο που προορίζεται για καλύτερη στιβαρότητα και ακαμψία του tray μιας και απουσιάζει ένα μεγάλο κομμάτι. Το "παράθυρο" που σχηματίζεται έχει μέγεθος 20x14cm και φυσικά αποσκοπεί στην ευκολότερη εγκατάσταση ψυκτρών, ενώ δεν διαθέτει ελαστική επικάλυψη αλλά το σημείο είναι ασφαλές από άποψη πρόκλησης τραυματισμού.
Το motherboard tray διαθέτει τρύπες για cable routing. Μια στην βάση του tray ώστε να δρομολογηθούν τα καλώδια του τροφοδοτικού στην "πλάτη" της μητρικής, 2 οι οποίες οδηγούν στο ύψος της GPU και του 20/24pin της μητρικής, ενώ τέλος άλλη μια στην πάνω αριστερή γωνία, την περιοχή του CPU, για το πέρασμα του 4/8pin EPS καλωδίου. Με εξαίρεση την τελευταία, όλες διαθέτουν rubber grommets, ενώ όλες οι τρύπες για cable management έχουν ύψος (λογω του ορθογώνιου σχήματος) περί τα 5 εκατοστά έκαστη.
Η οροφή του Agos έχει σχεδιαστεί ώστε να φιλοξενήσει εγγενώς 2 ανεμιστήρες έως 140mm έκαστος. Όμως, ο χώρος που υπάρχει μεταξύ των πρώτων αποστατών της μητρικής και της οροφής αγγίζει τα 20mm, οριακά δηλαδή για την εγκατάσταση ενός σετ ανεμιστήρων,ίσως και με αρκετές προϋποθέσεις ενός 240mm AIO Watercooler.
Μετακινούμενοι στην βάση του Agos, υπάρχει ο χώρος εγκατάστασης του τροφοδοτικού. Το τροφοδοτικό στηρίζεται σε 4 ελαστικά ποδαράκια για απόσβεση των κραδασμών και βελτίωση των επιπέδων θορύβου που παράγει ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικού. Επιπλέον, ένας ακόμα ανεμιστήρας 12cm μπορεί να τοποθετηθεί στο πάτωμα του Agos. Το φίλτρο σκόνης τοποθετείται και αφαιρείται εξωτερικά, οπότε δεν θα σας δημιουργήσει "πονοκεφάλους" κατά την διάρκεια της εγκατάστασης. Συνολικά πάντως υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος για όλα τα τροφοδοτικά οποιουδήποτε μήκους.
Και φτάνουμε στον χώρο της εγκατάστασης των αποθηκευτικών μέσων. Η Raijintek επέλεξε να τοποθετήσει στο Agos δυο σταθερά συστήματα συγκράτησης καθώς και ένα αφαιρούμενο. Τα drives cages των 5,25” έχουν τον τυπικό προσανατολισμό, δηλαδή τα ports των drives να "κοιτάζουν" προς την μητρική, ενώ αυτά των 3,5/2,5" είναι προσανατολισμένα κάθετα προς το επίπεδο της μητρικής.
Το Agos προσφέρει τρεις θέσεις για 5,25” οπτικά drives στην κορυφή, και 6 θέσεις για 2,5” HDDs και SSDs. Όσον αφορά τα drive cages, αυτά χωρίζονται σε δυο κλουβιά των 3 θέσεων έκαστο. Το κάτω cage είναι σταθερό στο πάτωμα του Agos, οπότε αυτό που απομένει είναι πως το μεσαίο είναι το αφαιρούμενο. Δυο μόλις χειρόβιδες απαιτούνται για την συγκράτηση, σε συνδυασμό με τα tabs που "κλειδώνουν" τα cages μεταξύ τους. Ξεσφίγγωντας τις χειρόβιδες και πιέζοντας τα tabs προς τα κάτω, το cage απελευθερώνεται, δίνοντάς σας έναν έξτρα χώρο της τάξης των 12cm, για την κάρτα γραφικών σας.
Η διαδικασία εγκατάστασης σκληρών δίσκων είναι αρκετά εύκολη, με την λογική “Slide and lock”, μέσω των μηχανισμών κλειδώματος που παρέχει η Raijintek. To μόνο που απαιτείται είναι να τοποθετήσετε το drive στην πλαστική θήκη, φροντίζοντας τα mount points να ευθυγραμμίζονται με τις τρυπες συγκράτησης, όσον αφορά 3,5 ιντσών δίσκους. Για τους 2,5 θα χρειαστούν 4 βίδες από την κάτω πλευρά του δίσκου/SSD. Απο εκεί και πέρα απλώς σπρώχνετε το drive caddy στο cage, και τα tabs θα αναλάβουν να ασφαλίσουν την θήξη στην θέση τους. Αυτό ήταν!
O συνολικός διαθέσιμος χώρος για κάρτες γραφικών αγγίζει τα 29 εκατοστά με το αφαιρούμενο drive cage ή 41 εκατοστά χωρίς, χώρος κάτι παραπάνω από αρκετός για εγκατάσταση των περισσότερων mainstream και high-end GPUs. Κλείνοντας, το Agos θα σας διαθέσει χώρο για εγκατάσταση ψύκτρας μέγιστου ύψους 160mm – ότι πρέπει για μια ψύκτρα με 14άρη ανεμιστήρα. Θεωρητικά, μέχρι και μια Noctua NH-D14, όπως και όλα τα single radiator AIO Watercoolers είναι συμβατά με το Agos.
Κλείνοντας, ο χώρος που παρέχεται για cable routing είναι σχετικά περιορισμένος αλλά ικανοποιητικός. Ο διαθέσιμος μέγιστος χώρος που έχετε στην διάθεση σας φτάνει το 1,5 εκατοστό, οριακό αλλά αρκετό για να περάσετε κάποια από τα περισσότερα καλώδια του τροφοδοτικού σας και να τα διπλώσετε προς το εσωτερικό. Τέλος, στην πλάτη του motherboard tray υπάρχουν διάσπαρτες εγκοπές για την τοποθέτηση των δεματικών καλωδίων, ενώ στον χώρο που βρίσκεται το τροφοδοτικό υπάρχει άλλος ένας χώρος ώστε να προορίσετε τα καλώδια του front panel προς την μητρική.
Αρκετά καλά τα έχει πάει μέχρι τώρα το Agos τόσο εμφανισιακά, όσο και στο κομμάτι των χαρακτηριστικών. Για να μπορέσουμε όμως να το αξιολογήσουμε καταλλήλως, θα πρέπει να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο μαζί του. Έτσι, μαζέψαμε τα κομμάτια που βρίσκονταν διάσπαρτα στο HwBox Lab, και ξεκινήσαμε την συναρμολόγησή του!
Προετοιμασία
Η προετοιμασία του Agos πριν τοποθετήσουμε ήταν αρκετά απλοϊκή. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, αφαιρέσαμε και τα 2 side panels. Τα πάνελ συγκρατούνται με 2 χειρόβιδες έκαστο, και το ξεβίδωμά τους ήταν αρκετά ομαλό αν και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε κατσαβίδι, καθώς ήταν σφιχτά τοποθετημένες. Μετά την αφαίρεση των 2 side το μόνο που χρειάστηκε ήταν επίσης να αφαιρέσουμε 2 από τα brackets των PCI Slots, ώστε να τοποθετήσουμε την κάρτα γραφικών μας. Τα καλύμματα όπως είπαμε και προηγουμένως, δεν είναι κολλημένα αλλά διαθέτουν χειρόβιδα συγκράτησης. Λύσαμε επίσης τα καλώδια του front panel, και είμαστε έτοιμοι για την τελική σύνθεση!
Εγκατάσταση Hardware & Cable Management
Δεν είδαμε κάτι που να μας παραξένεψε κατά την διαδικασία της εγκατάστασης. Ο τρόπος που έχει επιλέξει η Raijintek είναι και ο αναμενόμενος, αλλά ίσως και ο πιο user-friendly. Όλα τα κομμάτια φαίνεται να κουμπώνουν στην θέση τους άνετα και απροβλημάτιστα. Τα σημεία που μας απασχόλησαν ελαφρώς παραπάνω ήταν αφενός το πέρασμα του EPS καλωδίου, και αφεταίρου το βίδωμα της GPU - αν διαθέτετε κάρτα η οποία υπερβαίνει σε ύψος αυτό του PCI slot, τότε το βίδωμα γίνεται δυσκολότερο λόγω του περιορισμένου χώρου ( ~2 εκατοστά) μέχρι την άκρη του σασί.
Μετά το τέλος της εγκατάστασης, το κλείσιμο του δεξιού πάνελ δεν αποτέλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα, παρόλο την αρχική ανησυχία μας λόγω του σχετικά μικρού χώρου. Όμως αυτό συνέβη έχοντας επιλέξει να περάσουμε συγκεκριμένα καλώδια από το πίσω μέρος και όχι όλα όσα μας παρείχε το τροφοδοτικό.
Όλα τα καλώδια που χρησιμοποιήσαμε πέρασαν αρκετά άνετα μέσω των τρυπών για cable management που υπάρχουν στο Agos και έφτασαν στον τελικό προορισμό τους με σχετική άνεση. Το πέρασμα του EPS καλωδίου είναι απλή υπόθεση, αλλά θα πρέπει να περαστεί πριν από την εγκατάσταση της μητρικής, καθώς το ύψος μιας μητρικής σε συνδυασμό με τις ψύκτρες της μπορούν να μπλοκάρουν την τρύπα για το 8pin κατά τέτοιο τρόπο που να μην χωράει το βύσμα να περάσει. Φυσικά θα πρέπει να δώσετε λίγη προσοχή στο αν τελικά φτάνει το καλώδιο τροφοδοσίας – στην δική μας περίπτωση το μήκος του καλωδίου ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό. Αν δεν φτάνει, δυστυχώς θα πρέπει να ακολουθήσει την εναλλακτική "οδό", από την μπροστινή πλευρά και μπροστά από την GPU.
Βολική επίσης θα μπορέσαμε να χαρακτηρίσουμε και την διαδρομή που υπάρχει για τα καλώδια που κατευθύνονται προς τους σκληρούς δίσκους. Ευτυχώς, λόγω της κάθετης τοποθέτησης των drive bays, τα καλώδια μπορούν να κρυφτούν αρκετά ικανοποιητικά στον χώρο μεταξύ bay και side panel – αρκεί να μην το παρακάνετε με τα καλώδια που θα περάσετε από εκεί.
Σαν τελική εικόνα, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Μπορούμε να καταφέρουμε να κρύψουμε την πλειοψηφία των καλωδίων, αλλά όχι στο σύνολό τους. Φυσικά, απομένει το ερώτημα τι γίνεται με τα περισσευούμενα καλώδια του τροφοδοτικού. Σε αυτήν την περίπτωση, θα βοηθούσε αρκετά ένα modular τροφοδοτικό, όμως για ένα non-modular θα χρειαστεί να στριμώξουμε τα καλώδια είτε στο πάτωμα του κουτιού είτε ενδιάμεσα από το χώρο των drive cages και του δεξιού καλύμματος.
Cooling options
Το Agos ως ένα Midi Silent case προσφέρει αρκετές δυνατότητες. Ως στάνταρ, η Raijintek τοποθέτησε στο μπροστινό μέρος του Agos 1 120mm ανεμιστήρες με την δυνατότητα να δεχτεί ακόμα έναν, ενώ μπορεί να δεχθεί ως δυο των 140mm στην οροφή, έναν επίσης των 140mm στο πάτωμα και έναν στο πίσω μέρος του Agos. Αν και είναι σίγουρη η συμβατότητα single-rad AIO watercoolers, στις φωτογραφίες του demo build μας καταφέραμε και εγκαταστήσαμε το Corsair H100 στην οροφή- με μια "ghetto" εγκατάσταση καθώς οι βίδες δεν συμφωνούσαν με τις προβλεπόμενες θέσης της οροφής. Φυσικά η συμβατότητα αλλάζει και ανάλογα με την μητρική αλλά και το μέγεθος του Watercooler, ενώ ίσως να είναι και εφικτή η εγκατάσταση ενός slim radiator.
Το airflow του Agos έχει αρκετές ευελιξίες. Η είσοδος στο κουτί γίνεται κατά κύριο λόγο από το διάτρητο front panel, αλλά και το διάτρητο τμήμα του αριστερού side panel. Η έξοδος μπορεί να περιοριστεί είτε από την οροφή του κουτιού, είτε παραδοσιακά από τον ανεμιστήρα τοποθετημένο στο πίσω rear panel.
Final Experience
Τελειώνοντας με το στήσιμο, θέσαμε το σύστημα που χτίσαμε στο Agos σε λειτουργία. Επιχειρήσαμε να τρέξουμε μερικά stress tests ώστε να δούμε τι καταφέρνει από άποψης επιδόσεων.
Το Agos συμπεριφέρθηκε λογικά κατά την λειτουργία του, παρόλο που δεν είχαμε στην διάθεσή μας και το πιο ήσυχο setup και παρόλο που το κουτί δεν έχει γνώμονα την ησυχία, αλλά το performance. Κατά το load δεν παρατηρήσαμε αυξημένες θερμοκρασίες στο εσωτερικό. Φροντίζοντας όμως να διαθέτετε τους σωστούς ανεμιστήρες, μπορείτε να πετύχετε ένα airflow με αρκετά καλή ισορροπία μεταξύ απόδοσης και θορύβου!
Τέλος, για το σύντομο χρονικό διάστημα της χρήσης τους, τα dust filters λειτούργησαν αρκετά καλά. Το Agos έχει αρκετές διόδους όσον αφορά την είσοδο σκόνης, και σίγουρα θα εστιαστεί περισσότερο στο front panel και στους ανεμιστήρες εισαγωγής. Έτσι, συστήνεται το συχνό καθάρισμα των φίλτρων καθώς και όλων των εισόδων και εξόδων αέρα.
Τι είναι αυτό που χρειάζεται κανείς από το PC case του; Ποιότητα και επιλογές στο εσωτερικό του. Από εκεί και πέρα εισέρχεται και ο παράγοντας "μέγεθος" στην τελική επιλογή του, και εκεί είναι το σημείο που αρχίζουν και ανεβαίνουν οι τιμές και άρα η κατηγορία. Αλλά ας παραμείνουμε στην mainstream αγορά και την midi κατηγορία, όπως είναι αυτή που ανήκει, τιμολογιακά, το Raijintek Agos. Επεκτείνοντας τις σκέψεις της εισαγωγής, αυτό που αρκετές φορές δεν εκτιμά ο τελικός καταναλωτής είναι το τι μπορεί να προσφέρει ένα προϊόν δωθείσας μιας συγκεκριμένης τιμής - και δεν το εκτιμά κυρίως λόγω παραγόντων που ξεφεύγουν και από το κόστος σχεδίασης όσο και από την παραγωγή του. Και το value proposition που προσφέρει το Agos είναι αρκετά δελεαστικό, δεδομένων των ικανοτήτων του.
Η τελική εικόνα που μας άφησε το Agos είναι αρκετά θετική. Σαφώς και θα παραδεχτούμε το γεγονός πως υπάρχουν αρκετά σημεία επάνω του όπου κάποιος που έχει έρθει σε επαφή με αρκετά από αυτά τα κουτιά, θα διαπιστώσει πως έχουν γίνει "περικοπές". Εννοώντας το τελικό φινίρισμα του, που πάντως παραμένει ικανοποιητικό, τα πλαστικά στα drive cages ή τα σχετικά εύκαμπτα side panels του. Αλλά κοιτάμε τα θετικά του - κοιτάμε ένα midi κουτί το οποίο δεν σχεδιάστηκε για υπερβολές, αλλά μπορεί να δεχτεί ένα αρκετά high - end σύστημα στο εσωτερικό του, επιπέδου Core i7 4770K σε συνδυασμό με οποιαδήποτε GPU, ένα ποιοτικό τροφοδοτικό και αρκετά drives. Μας αρέσει η αερόψυκτη νοοτροπία του συγκεκριμένου κουτιού, σε συνδυασμό με τα (πάντα χρήσιμα) μαγνητικά φίλτρα, το αφαιρούμενο drive cage που δίνει μια έξτρα επιλογή στο εσωτερικό του. Η εμπειρία κατά την τοποθέτηση hardware δεν περιείχε "πονοκεφάλους", ενώ τέλος όσον αφορά το κομμάτι της ψύξης, το Agos τα πήγε αρκετά καλά ενώ υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ψυκτρών της κατηγορίας των 140mm, με την υδρόψυξη να είναι μεν εφικτή, αλλά υπό αρκετούς όρους.
Τιμή για το Raijintek Agos; Οι εσωτερικές μας πληροφορίες κάνουν λόγο για 49.90?. Αλλά ακόμα και αν τιμολογηθεί τελικώς στα 60?, για εμάς είναι μια εξαιρετικά καλή επιλογή, ίσως από τις καλύτερες δυνατές για ένα value midi κουτί που υπόσχεται αρκετά. Λίγα είναι τα value cases που θα καταφέρουν να έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά, και το Value for money βραβείο μας είναι άκρως δικαιολογημένο!
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Πολλές φορές ο τελικός καταναλωτής επιλέγει να θεωρήσει κάτι ως "φτηνό" έχοντας δει το αντίστοιχο προϊόν του αντίπαλου κατασκευαστή να κοστίζει αρκετά παραπάνω. Και όταν φτάνουμε στον χώρο των PC Cases, όπου υπάρχουν πλέον λύσεις για όλα τα γούστα και βαλάντια, ένα midi κουτί των 50 ευρώ μπορεί να θεωρεί "φτηνιάρικο" σε σχέση με ένα midi των 80. Και δεν εννοούμε μόνο στο θέμα της ποιότητας κατασκευής, αλλά και στην έλλειψη features - όπως περιορισμένη επεκτασιμότητα και λιγότερη ευελιξία επιλογών. Δεν είναι λίγες οι φορές εξάλλου που έχουμε δει cases της entry κατηγορίας να μην δίνουν επιλογές, που αρκετές φορές κάποιος μπορεί να σκεφτεί "ε, μπορούσαν να το κάνουν". Έχω αναρωτηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν κοιτάζοντας αυτής της κατηγορίας κουτιά "Αλήθεια, να δίνεις ένα "μεροκάματο" στο κουτί σου, και να μην έχει έστω ένα αφαιρούμενο drive cage;"
Meet Raijinek. Η σχεδόν νέα αυτή εταιρία έκανε τα βήματά της στον χώρο της ψύξης (Raijintek Nemesis , Themis Evo , Pallas), και τώρα ήρθε η ώρα της επέκτασης στα Midi Cases. Το Raijintek Agos είναι ένα midi case που έχει ως στόχο να φιλοξενήσει ένα αρκετά high-end σύστημα στο εσωτερικό του, παρέχοντας ευελιξία και επιλογές, έχοντας ως στόχο το Value for money. Χωρίς να κάνουμε περαιτέρω νύξεις σχετικά με την αξία του, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στα "ενδότερα".
Κάνοντας την τιμή να αναγράφεται το όνομα του προϊόντος και στα Ελληνικά (αν και με ένα μικρό typo), η συσκευασία του Agos είναι απλή και τυπική, με το case να προστατεύεται με δυο κομμάτια από φελιζόλ. Στα πρόσθετα της συσκευασίας θα βρούμε το userʼs manual ενώ σε ένα κουτάκι στο εσωτερικού του κουτιού θα βρούμε ένα επιπλέον σακουλάκι με όλες τις απαραίτητες βίδες, μια δεκάδα tie-ups καθώς και ένα speaker buzzer. Η όλη συσκευασία δεν ξεπερνά τα 8 κιλά, οπότε και η διαδικασία αφαίρεσης του Agos ήταν αρκετά εύκολη – όπως και πράξαμε.
Το Raijintek Agos στέκεται με όλο του το μεγαλείο μπροστά μας.
Πριν περάσουμε στην περιήγησή μας στο εσωτερικό, ας ρίξουμε μια πρώτη ματιά στα χαρακτηριστικά του Agos:
Ξεκινάμε την περιήγησή μας στο Raijintek Agos. Το case ανήκει καθαρά στην midi κατηγορία, με διαστάσεις που ανέρχονται τα 20cm σε πλάτος, 46 σε μήκος και 49 εκατοστά σε ύψος, ενώ το καθαρό του βάρος είναι τα 5,9 κιλά.
Front Panel
Το κυριότερο σημείο σε ένα κουτί του είναι το front panel - ναι η πλευρά με την οποία έχουμε την μεγαλύτερη αλληλεπίδραση. Πιο συγκεκριμένα, το στοιχείο που ξεχωρίζει περισσότερο είναι το mesh- διάτρητο μπροστινό κάλυμμα του Agos, με το οποίο η Raijintek φιλοδοξεί να βελτιώσει την ψύξη του κουτιού. Από πλευράς άλλων δυνατοτήτων, το Agos διαθέτει τρεις εμφανείς θέσεις για 5.25" ODDs, με τα καλύμματά τους να είναι σε σχήμα mesh και η αφαίρεσή τους να γίνεται μέσω των δυο tabs στις δυο πλευρές του. Ένα κομμάτι που μας ικανοποιεί από την στιγμή που τα covers του 5.25" bay συνήθως δεν έχουν κάποιον εύκολο τρόπο αφαίρεσης.
Στην κορυφή του front panel και πιο συγκεκριμένα στην δεξιά γωνία του, θα συναντήσουμε όλα τα στοιχεία αλληλεπίδρασης: : Μία USB 3.0 θύρα καθώς και άλλη μια USB 2.0, μια υποδοχή για μικρόφωνο και άλλη μια έξοδος ακουστικών, φυσικά τα κουμπιά Power & Reset και τέλος τα Power LED HDD activity LED με χρώματά τους να είναι λευκό για το πρώτο και κόκκινο για το δεύτερο. Η ποιότητα κατασκευής καθώς και το πάτημα των κουμπιών είναι καλή, με το κλικ στο Power να είναι σαφές. Παράλληλα, το γεγονός πως τα πλήκτρα είναι στο ίδιο επίπεδο με τα υπόλοιπα πλαστικά, ίσως αποτρέψει τα ατυχή πατήματα.
Μια λαβή στο κάτω μέρος του front panel μας βοηθά να εισέλθουμε στο εσωτερικό του. Ο ανεμιστήρας εισαγωγής είναι 120mm και είναι κατασκευής της Raijintek, μαύρου χρώματος και χωρίς φωτισμό. Στην αντίθετη πλευρά, το πλέγμα λειτουργεί και ως dust filter - παρόλο που δεν έχει προβλεφθεί η εύκολη αφαίρεσή του, αν ισιώσουν οι προεξοχές που το συγκρατούν στο μπροστινό πλαστικό κάτι τέτοιο μπορεί να είναι δυνατό.
Top & Bottom View
Μετακινούμενοι στην οροφή, παρατηρούμε πως η Raijintek θέλησε και σε αυτό το σημείο να ενισχύσει την ψυκτική ικανότητα του Agos. Έτσι, η οροφή είναι ικανή να φιλοξενήσει έως 2 120 ή 140mm ταυτόχρονα. Παράλληλα, στο εσωτερικό του φιλοξενείται το πρώτο αφαιρούμενο φίλτρο, το οποίο είναι μαγνητικό. Έτσι, μπορεί να τοποθετηθεί τόσο από την εξωτερική όσο και από την εσωτερική πλευρά (βλ. επόμενη σελίδα).
Ήπια πράγματα στο κάτω μέρος του Agos. Τα 4 ποδαράκια υπερυψώνουν κατά 4 εκατοστά το σασί δίνοντας ελευθερία αέρα στο κάτω μέρος, ενώ στην πλευρά του τροφοδοτικού υπάρχει το δεύτερο αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης το οποίο τοποθετείται "συρταρωτά" από το πίσω μέρος και καλύπτει τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού καθώς και άλλη μία θέση για ανεμιστήρα έως 120mm που έχει προβλεφθεί στο πάτωμα του Agos.
Side Panels
Τα side panels είναι ένα κρίσιμο σημείο σε ένα κουτί - όχι τόσο όμως στην πρακτικότητά του, όσο και στην συνολική ποιότητα του κουτιού.
Το αριστερό κάλυμμα διαθέτει ακόμα ένα διάτρητο κομμάτι, στην θέση του οποίου μπορεί να εγκατασταθεί ένα ζευγάρι ανεμιστήρων έως 140mm. Στο σημείο αυτό η Raijintek τοποθέτησε το τελευταίο αφαιρούμενο μαγνητικό φίλτρο, σημείο αρκετά θετικό δεδομένου ότι πρόκειται για μια μεγάλη εισαγωγή αέρα ακόμα και αν δεν καλυφθεί από ανεμιστήρες. Δυστυχώς το early release sample της Raijintek δεν διαθέτει μαγνητικό φίλτρο, αλλά είναι παρόμοιο με αυτό που συναντάμε στην οροφή. Η συγκράτηση του side panel γίνεται με δυο thumbscrews, ενώ για την εύκολη αφαίρεσή του στην άκρη του panel δεσπόζει ένα μικρό χερούλι.
Από την άλλη πλευρά, το δεξί side panel παραμένει απλό και "καθαρό" σε design.
Η ποιότητα των μετάλλων δεν ήταν και η βέλτιστη δυνατή - τα side panel είναι αρκετά ελαφριά και έχουν μια σχετική ευλυγισία. Σίγουρα πάντως είναι κάτι πολύ παραπάνω από "σκέτος τσίγκος", τα panel ξεπερνούν σε πάχος τα 3 χιλιοστά, καθώς οι στρώσεις χρώματος ενισχύουν την τελική ποιότητα τους.
Rear panel – I/O
Κλείνοντας με την εξωτερική εμφάνιση του Agos, μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά. Στην κορυφή συναντάμε την εγκοπή για τα I/O της μητρικής, καθώς και την θέση για τον ανεμιστήρα των 120mm η οποία είναι ήδη κατειλημμένη. 7 διάτρητα PCI brackets υπάρχουν συνολικά διαθέσιμα υποστηρίζοντας όλες τις ΑΤΧ μητρικές της αγοράς, δυο watercooling holes με ελαστικές ροδέλες δίνουν μια νότα watercooling στο Agos, ενώ το σκηνικό ολοκληρώνεται με την υποδοχή για το ΑΤΧ τροφοδοτικό στο κάτω μέρος του κουτιού.
Φινίρισμα – Βαφή
Εξωτερικά, το Raijintek μας άφησε αρκετά θετικές εντυπώσεις όσον αφορά το φινίρισμά του. Η ποιότητα των πλαστικών είναι αρκετά τυπική, αλλά η χρήση του υλικού έχει περιοριστεί μόλις στο front panel. Οι περισσότερες μεταλλικές επιφάνειες είναι βαμμένες σε μαύρο ματ χρώμα, αρκετά πιο σαγρέ όμως σε υφή σε σχέση με άλλα κουτιά. Σε τέτοιου είδους χρωματική επένδυση ίσως να χρειαστεί να είστε πιο προσεκτικοί με τις δαχτυλιές, οι οποίες θα απαιτήσουν περισσότερη προσπάθεια στο καθάρισμά τους. Κατά τα λοιπά, η ποιότητα της SECC λαμαρίνας είναι αρκετά καλή και το τελικό αποτέλεσμα αρκετά στιβαρό.
Δεν περιοριζόμαστε μόνο στην εξωτερική εμφάνιση του Raijintek Agos οπότε ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στις δυνατότητες του Agos Στο πως τα καταφέρνει στο πιο κρίσιμο κομμάτι του, την φιλοξενία hardware. Αφαιρούμε τα 2 side panels, απλώνουμε τα φώτα και ξεκινάμε την περιήγησή μας!
Το Agos μπορεί να υποστηρίξει μητρικές μεγέθους μέχρι Full ATX και όχι κάτι περισσότερο. Οι μικρές βυθίσεις που εμφανίζει το motherboard tray είναι και ένα στοιχείο που προορίζεται για καλύτερη στιβαρότητα και ακαμψία του tray μιας και απουσιάζει ένα μεγάλο κομμάτι. Το "παράθυρο" που σχηματίζεται έχει μέγεθος 20x14cm και φυσικά αποσκοπεί στην ευκολότερη εγκατάσταση ψυκτρών, ενώ δεν διαθέτει ελαστική επικάλυψη αλλά το σημείο είναι ασφαλές από άποψη πρόκλησης τραυματισμού.
Το motherboard tray διαθέτει τρύπες για cable routing. Μια στην βάση του tray ώστε να δρομολογηθούν τα καλώδια του τροφοδοτικού στην "πλάτη" της μητρικής, 2 οι οποίες οδηγούν στο ύψος της GPU και του 20/24pin της μητρικής, ενώ τέλος άλλη μια στην πάνω αριστερή γωνία, την περιοχή του CPU, για το πέρασμα του 4/8pin EPS καλωδίου. Με εξαίρεση την τελευταία, όλες διαθέτουν rubber grommets, ενώ όλες οι τρύπες για cable management έχουν ύψος (λογω του ορθογώνιου σχήματος) περί τα 5 εκατοστά έκαστη.
Η οροφή του Agos έχει σχεδιαστεί ώστε να φιλοξενήσει εγγενώς 2 ανεμιστήρες έως 140mm έκαστος. Όμως, ο χώρος που υπάρχει μεταξύ των πρώτων αποστατών της μητρικής και της οροφής αγγίζει τα 20mm, οριακά δηλαδή για την εγκατάσταση ενός σετ ανεμιστήρων,ίσως και με αρκετές προϋποθέσεις ενός 240mm AIO Watercooler.
Μετακινούμενοι στην βάση του Agos, υπάρχει ο χώρος εγκατάστασης του τροφοδοτικού. Το τροφοδοτικό στηρίζεται σε 4 ελαστικά ποδαράκια για απόσβεση των κραδασμών και βελτίωση των επιπέδων θορύβου που παράγει ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικού. Επιπλέον, ένας ακόμα ανεμιστήρας 12cm μπορεί να τοποθετηθεί στο πάτωμα του Agos. Το φίλτρο σκόνης τοποθετείται και αφαιρείται εξωτερικά, οπότε δεν θα σας δημιουργήσει "πονοκεφάλους" κατά την διάρκεια της εγκατάστασης. Συνολικά πάντως υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος για όλα τα τροφοδοτικά οποιουδήποτε μήκους.
Και φτάνουμε στον χώρο της εγκατάστασης των αποθηκευτικών μέσων. Η Raijintek επέλεξε να τοποθετήσει στο Agos δυο σταθερά συστήματα συγκράτησης καθώς και ένα αφαιρούμενο. Τα drives cages των 5,25” έχουν τον τυπικό προσανατολισμό, δηλαδή τα ports των drives να "κοιτάζουν" προς την μητρική, ενώ αυτά των 3,5/2,5" είναι προσανατολισμένα κάθετα προς το επίπεδο της μητρικής.
Το Agos προσφέρει τρεις θέσεις για 5,25” οπτικά drives στην κορυφή, και 6 θέσεις για 2,5” HDDs και SSDs. Όσον αφορά τα drive cages, αυτά χωρίζονται σε δυο κλουβιά των 3 θέσεων έκαστο. Το κάτω cage είναι σταθερό στο πάτωμα του Agos, οπότε αυτό που απομένει είναι πως το μεσαίο είναι το αφαιρούμενο. Δυο μόλις χειρόβιδες απαιτούνται για την συγκράτηση, σε συνδυασμό με τα tabs που "κλειδώνουν" τα cages μεταξύ τους. Ξεσφίγγωντας τις χειρόβιδες και πιέζοντας τα tabs προς τα κάτω, το cage απελευθερώνεται, δίνοντάς σας έναν έξτρα χώρο της τάξης των 12cm, για την κάρτα γραφικών σας.
Η διαδικασία εγκατάστασης σκληρών δίσκων είναι αρκετά εύκολη, με την λογική “Slide and lock”, μέσω των μηχανισμών κλειδώματος που παρέχει η Raijintek. To μόνο που απαιτείται είναι να τοποθετήσετε το drive στην πλαστική θήκη, φροντίζοντας τα mount points να ευθυγραμμίζονται με τις τρυπες συγκράτησης, όσον αφορά 3,5 ιντσών δίσκους. Για τους 2,5 θα χρειαστούν 4 βίδες από την κάτω πλευρά του δίσκου/SSD. Απο εκεί και πέρα απλώς σπρώχνετε το drive caddy στο cage, και τα tabs θα αναλάβουν να ασφαλίσουν την θήξη στην θέση τους. Αυτό ήταν!
O συνολικός διαθέσιμος χώρος για κάρτες γραφικών αγγίζει τα 29 εκατοστά με το αφαιρούμενο drive cage ή 41 εκατοστά χωρίς, χώρος κάτι παραπάνω από αρκετός για εγκατάσταση των περισσότερων mainstream και high-end GPUs. Κλείνοντας, το Agos θα σας διαθέσει χώρο για εγκατάσταση ψύκτρας μέγιστου ύψους 160mm – ότι πρέπει για μια ψύκτρα με 14άρη ανεμιστήρα. Θεωρητικά, μέχρι και μια Noctua NH-D14, όπως και όλα τα single radiator AIO Watercoolers είναι συμβατά με το Agos.
Κλείνοντας, ο χώρος που παρέχεται για cable routing είναι σχετικά περιορισμένος αλλά ικανοποιητικός. Ο διαθέσιμος μέγιστος χώρος που έχετε στην διάθεση σας φτάνει το 1,5 εκατοστό, οριακό αλλά αρκετό για να περάσετε κάποια από τα περισσότερα καλώδια του τροφοδοτικού σας και να τα διπλώσετε προς το εσωτερικό. Τέλος, στην πλάτη του motherboard tray υπάρχουν διάσπαρτες εγκοπές για την τοποθέτηση των δεματικών καλωδίων, ενώ στον χώρο που βρίσκεται το τροφοδοτικό υπάρχει άλλος ένας χώρος ώστε να προορίσετε τα καλώδια του front panel προς την μητρική.
Αρκετά καλά τα έχει πάει μέχρι τώρα το Agos τόσο εμφανισιακά, όσο και στο κομμάτι των χαρακτηριστικών. Για να μπορέσουμε όμως να το αξιολογήσουμε καταλλήλως, θα πρέπει να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο μαζί του. Έτσι, μαζέψαμε τα κομμάτια που βρίσκονταν διάσπαρτα στο HwBox Lab, και ξεκινήσαμε την συναρμολόγησή του!
Προετοιμασία
Η προετοιμασία του Agos πριν τοποθετήσουμε ήταν αρκετά απλοϊκή. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, αφαιρέσαμε και τα 2 side panels. Τα πάνελ συγκρατούνται με 2 χειρόβιδες έκαστο, και το ξεβίδωμά τους ήταν αρκετά ομαλό αν και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε κατσαβίδι, καθώς ήταν σφιχτά τοποθετημένες. Μετά την αφαίρεση των 2 side το μόνο που χρειάστηκε ήταν επίσης να αφαιρέσουμε 2 από τα brackets των PCI Slots, ώστε να τοποθετήσουμε την κάρτα γραφικών μας. Τα καλύμματα όπως είπαμε και προηγουμένως, δεν είναι κολλημένα αλλά διαθέτουν χειρόβιδα συγκράτησης. Λύσαμε επίσης τα καλώδια του front panel, και είμαστε έτοιμοι για την τελική σύνθεση!
Εγκατάσταση Hardware & Cable Management
Δεν είδαμε κάτι που να μας παραξένεψε κατά την διαδικασία της εγκατάστασης. Ο τρόπος που έχει επιλέξει η Raijintek είναι και ο αναμενόμενος, αλλά ίσως και ο πιο user-friendly. Όλα τα κομμάτια φαίνεται να κουμπώνουν στην θέση τους άνετα και απροβλημάτιστα. Τα σημεία που μας απασχόλησαν ελαφρώς παραπάνω ήταν αφενός το πέρασμα του EPS καλωδίου, και αφεταίρου το βίδωμα της GPU - αν διαθέτετε κάρτα η οποία υπερβαίνει σε ύψος αυτό του PCI slot, τότε το βίδωμα γίνεται δυσκολότερο λόγω του περιορισμένου χώρου ( ~2 εκατοστά) μέχρι την άκρη του σασί.
Μετά το τέλος της εγκατάστασης, το κλείσιμο του δεξιού πάνελ δεν αποτέλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα, παρόλο την αρχική ανησυχία μας λόγω του σχετικά μικρού χώρου. Όμως αυτό συνέβη έχοντας επιλέξει να περάσουμε συγκεκριμένα καλώδια από το πίσω μέρος και όχι όλα όσα μας παρείχε το τροφοδοτικό.
Όλα τα καλώδια που χρησιμοποιήσαμε πέρασαν αρκετά άνετα μέσω των τρυπών για cable management που υπάρχουν στο Agos και έφτασαν στον τελικό προορισμό τους με σχετική άνεση. Το πέρασμα του EPS καλωδίου είναι απλή υπόθεση, αλλά θα πρέπει να περαστεί πριν από την εγκατάσταση της μητρικής, καθώς το ύψος μιας μητρικής σε συνδυασμό με τις ψύκτρες της μπορούν να μπλοκάρουν την τρύπα για το 8pin κατά τέτοιο τρόπο που να μην χωράει το βύσμα να περάσει. Φυσικά θα πρέπει να δώσετε λίγη προσοχή στο αν τελικά φτάνει το καλώδιο τροφοδοσίας – στην δική μας περίπτωση το μήκος του καλωδίου ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό. Αν δεν φτάνει, δυστυχώς θα πρέπει να ακολουθήσει την εναλλακτική "οδό", από την μπροστινή πλευρά και μπροστά από την GPU.
Βολική επίσης θα μπορέσαμε να χαρακτηρίσουμε και την διαδρομή που υπάρχει για τα καλώδια που κατευθύνονται προς τους σκληρούς δίσκους. Ευτυχώς, λόγω της κάθετης τοποθέτησης των drive bays, τα καλώδια μπορούν να κρυφτούν αρκετά ικανοποιητικά στον χώρο μεταξύ bay και side panel – αρκεί να μην το παρακάνετε με τα καλώδια που θα περάσετε από εκεί.
Σαν τελική εικόνα, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Μπορούμε να καταφέρουμε να κρύψουμε την πλειοψηφία των καλωδίων, αλλά όχι στο σύνολό τους. Φυσικά, απομένει το ερώτημα τι γίνεται με τα περισσευούμενα καλώδια του τροφοδοτικού. Σε αυτήν την περίπτωση, θα βοηθούσε αρκετά ένα modular τροφοδοτικό, όμως για ένα non-modular θα χρειαστεί να στριμώξουμε τα καλώδια είτε στο πάτωμα του κουτιού είτε ενδιάμεσα από το χώρο των drive cages και του δεξιού καλύμματος.
Cooling options
Το Agos ως ένα Midi Silent case προσφέρει αρκετές δυνατότητες. Ως στάνταρ, η Raijintek τοποθέτησε στο μπροστινό μέρος του Agos 1 120mm ανεμιστήρες με την δυνατότητα να δεχτεί ακόμα έναν, ενώ μπορεί να δεχθεί ως δυο των 140mm στην οροφή, έναν επίσης των 140mm στο πάτωμα και έναν στο πίσω μέρος του Agos. Αν και είναι σίγουρη η συμβατότητα single-rad AIO watercoolers, στις φωτογραφίες του demo build μας καταφέραμε και εγκαταστήσαμε το Corsair H100 στην οροφή- με μια "ghetto" εγκατάσταση καθώς οι βίδες δεν συμφωνούσαν με τις προβλεπόμενες θέσης της οροφής. Φυσικά η συμβατότητα αλλάζει και ανάλογα με την μητρική αλλά και το μέγεθος του Watercooler, ενώ ίσως να είναι και εφικτή η εγκατάσταση ενός slim radiator.
Το airflow του Agos έχει αρκετές ευελιξίες. Η είσοδος στο κουτί γίνεται κατά κύριο λόγο από το διάτρητο front panel, αλλά και το διάτρητο τμήμα του αριστερού side panel. Η έξοδος μπορεί να περιοριστεί είτε από την οροφή του κουτιού, είτε παραδοσιακά από τον ανεμιστήρα τοποθετημένο στο πίσω rear panel.
Final Experience
Τελειώνοντας με το στήσιμο, θέσαμε το σύστημα που χτίσαμε στο Agos σε λειτουργία. Επιχειρήσαμε να τρέξουμε μερικά stress tests ώστε να δούμε τι καταφέρνει από άποψης επιδόσεων.
Το Agos συμπεριφέρθηκε λογικά κατά την λειτουργία του, παρόλο που δεν είχαμε στην διάθεσή μας και το πιο ήσυχο setup και παρόλο που το κουτί δεν έχει γνώμονα την ησυχία, αλλά το performance. Κατά το load δεν παρατηρήσαμε αυξημένες θερμοκρασίες στο εσωτερικό. Φροντίζοντας όμως να διαθέτετε τους σωστούς ανεμιστήρες, μπορείτε να πετύχετε ένα airflow με αρκετά καλή ισορροπία μεταξύ απόδοσης και θορύβου!
Τέλος, για το σύντομο χρονικό διάστημα της χρήσης τους, τα dust filters λειτούργησαν αρκετά καλά. Το Agos έχει αρκετές διόδους όσον αφορά την είσοδο σκόνης, και σίγουρα θα εστιαστεί περισσότερο στο front panel και στους ανεμιστήρες εισαγωγής. Έτσι, συστήνεται το συχνό καθάρισμα των φίλτρων καθώς και όλων των εισόδων και εξόδων αέρα.
Τι είναι αυτό που χρειάζεται κανείς από το PC case του; Ποιότητα και επιλογές στο εσωτερικό του. Από εκεί και πέρα εισέρχεται και ο παράγοντας "μέγεθος" στην τελική επιλογή του, και εκεί είναι το σημείο που αρχίζουν και ανεβαίνουν οι τιμές και άρα η κατηγορία. Αλλά ας παραμείνουμε στην mainstream αγορά και την midi κατηγορία, όπως είναι αυτή που ανήκει, τιμολογιακά, το Raijintek Agos. Επεκτείνοντας τις σκέψεις της εισαγωγής, αυτό που αρκετές φορές δεν εκτιμά ο τελικός καταναλωτής είναι το τι μπορεί να προσφέρει ένα προϊόν δωθείσας μιας συγκεκριμένης τιμής - και δεν το εκτιμά κυρίως λόγω παραγόντων που ξεφεύγουν και από το κόστος σχεδίασης όσο και από την παραγωγή του. Και το value proposition που προσφέρει το Agos είναι αρκετά δελεαστικό, δεδομένων των ικανοτήτων του.
Η τελική εικόνα που μας άφησε το Agos είναι αρκετά θετική. Σαφώς και θα παραδεχτούμε το γεγονός πως υπάρχουν αρκετά σημεία επάνω του όπου κάποιος που έχει έρθει σε επαφή με αρκετά από αυτά τα κουτιά, θα διαπιστώσει πως έχουν γίνει "περικοπές". Εννοώντας το τελικό φινίρισμα του, που πάντως παραμένει ικανοποιητικό, τα πλαστικά στα drive cages ή τα σχετικά εύκαμπτα side panels του. Αλλά κοιτάμε τα θετικά του - κοιτάμε ένα midi κουτί το οποίο δεν σχεδιάστηκε για υπερβολές, αλλά μπορεί να δεχτεί ένα αρκετά high - end σύστημα στο εσωτερικό του, επιπέδου Core i7 4770K σε συνδυασμό με οποιαδήποτε GPU, ένα ποιοτικό τροφοδοτικό και αρκετά drives. Μας αρέσει η αερόψυκτη νοοτροπία του συγκεκριμένου κουτιού, σε συνδυασμό με τα (πάντα χρήσιμα) μαγνητικά φίλτρα, το αφαιρούμενο drive cage που δίνει μια έξτρα επιλογή στο εσωτερικό του. Η εμπειρία κατά την τοποθέτηση hardware δεν περιείχε "πονοκεφάλους", ενώ τέλος όσον αφορά το κομμάτι της ψύξης, το Agos τα πήγε αρκετά καλά ενώ υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ψυκτρών της κατηγορίας των 140mm, με την υδρόψυξη να είναι μεν εφικτή, αλλά υπό αρκετούς όρους.
Τιμή για το Raijintek Agos; Οι εσωτερικές μας πληροφορίες κάνουν λόγο για 49.90?. Αλλά ακόμα και αν τιμολογηθεί τελικώς στα 60?, για εμάς είναι μια εξαιρετικά καλή επιλογή, ίσως από τις καλύτερες δυνατές για ένα value midi κουτί που υπόσχεται αρκετά. Λίγα είναι τα value cases που θα καταφέρουν να έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά, και το Value for money βραβείο μας είναι άκρως δικαιολογημένο!
Ευχαριστούμε θερμά την Raijintek για την παραχώρηση του δείγματος!