Chieftec A-90 GDP-650C Review: Powering your mainstream rig
Η επιλογή ενός τροφοδοτικού δεν θα πρέπει να είναι μια τυχαία επιλογή. Αντιθέτως, θα πρέπει να είναι μια πολύ καλά προσεγμένη και "ζυγισμένη" επιλογή, βασισμένη πάντα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του συστήματος που θα τροφοδοτήσει. Και η αιτιολόγηση είναι αρκετά απλή - καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μπορεί τα υπόλοιπα parts να αναβαθμίζονται, όμως το τροφοδοτικό μπορεί να παραμείνει στην θέση του για πολλά χρόνια.
Η επιλογή ενός τροφοδοτικού δεν θα πρέπει να είναι μια τυχαία επιλογή. Αντιθέτως, θα πρέπει να είναι μια πολύ καλά προσεγμένη και "ζυγισμένη" επιλογή, βασισμένη πάντα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του συστήματος που θα τροφοδοτήσει. Και η αιτιολόγηση είναι αρκετά απλή - καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μπορεί τα υπόλοιπα parts να αναβαθμίζονται, όμως το τροφοδοτικό μπορεί να παραμείνει στην θέση του για πολλά χρόνια.
Παρελθόν φαίνεται πως αποτελούν οι μέρες όπου η ονομαστική ισχύς ήταν το κεντρικό selling point. Μέσα από το πέρασμα των χρόνων είδαμε το PC Hardware να γίνεται ολοένα και πιο energy efficient με αποτέλεσμα να μην απαιτείται ένα πολύ ισχυρό τροφοδοτικό για να καλύψει ένα ολόκληρο σύστημα. Έτσι, ενώ τα υψηλής ισχύος τροφοδοτικά απευθύνονται σε πολύ δυνατά συστήματα, για ένα μέσο καθημερινό ή και gaming σύστημα οι απαιτήσεις είναι αρκετά χαμηλότερες, με αποτέλεσμα να "ανθίζει" η κατηγορία των 650W - που φαίνεται πως αποτελεί μια πολύ καλή all-around επιλογή.
Εκεί προσανατολίζεται και το Chieftec A-90 GDP-650C. Αναλύοντας το όνομά του, λαμβάνουμε αμέσως όλες τις βασικές πληροφορίες που χρειαζόμαστε γι' αυτήν την μονάδα τροφοδοσίας: 650W ονομαστικής ισχύος, καθώς και πιστοποίηση 80 Plus Gold που σημαίνει έως και 90% απόδοση σε όλο το φάσμα της ισχύος. Τι περισσότερο να απαιτήσει κανείς από ένα τροφοδοτικό;
"Efficiency" και "Quality" είναι οι δύο λέξεις οι οποίες χαρακτηρίζουν την συσκευασία του Chieftec A-90 GDP-650C. Εντός, η κύρια μονάδα του τροφοδοτικού βρίσκεται τυλιγμένη σε αεροπλάστ ώστε να προστατευτεί από τα χτυπήματα κατά την μεταφορά,, ενώ επίσης θα συναντίσουμε και τα modular καλώδια, τέσσερις βίδες, οδηγίες χρήσεως καθώς και το καλώδιο τροφοδοσίας με την πρίζα τα οποία περιστοιχίζουν την μονάδα.
Το λογότυπο A-90 φαίνεται πως κυριαρχεί παντού, τόσο στην συσκευασία όσο και στα αυτοκόλλητα τα οποία έχουν τοποθετηθεί πάνω στην βασική μονάδα. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του Chieftec A-90 GDP-650C, αυτό καλύπτει όλες τις βασικές προστασίες όπως:UVP (Under Voltage Protection), OVP (over-voltage protection), SCP (short circuit protection), OPP (Over Power Protection), OCP (over current protection), OTP (over temperature protection), ενώ παρέχει και αυτόματη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής του ανεμιστήρα ψύξης.
Η μονάδα ακολουθεί γνώριμες διαστάσεις (150×160×86mm) και το πρώτο χαρακτηριστικό που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι το ανάγλυφο / σαγρέ φινίρισμά της - μια επιλογή η οποία είναι αμφιλεγόμενη καθώς μπορεί να δυσκολέψει το ξεσκόνισμα, όμως σίγουρα προσδίδει έναν
αέρα" υψηλής ποιότητας.
Εκ πρώτης όψεως, το Chieftec A-90 GDP-650C είναι ένα semi-modular τροφοδοτικό, πράγμα το οποίο σημαίνει πως τα βασικά καλώδια τροφοδοσίας όπως το 24 pin ATX και το EPS ATX12V (4+4Pin) είναι μόνιμα εγκατεστημένα στην μονάδα χωρίς δυνατότητα αφαίρεσης. Κατά τα λοιπά, το GDP-650C αφήνει όλες τις υπόλοιπες επιλογές στην διάθεση του χρήστη, παρέχοντας του 6 συνολικές διαθέσιμες εξόδους τροφοδοσίας. Οι δυο κόκκινες γραμμές δίνουν την επιλογή για εγκατάσταση των PCI-Express καλωδίων τροφοδοσίας (με μόλις ένα καλώδιο να παρέχεται στην συσκευασία), ενώ τα υπόλοιπα 4 leads επιτρέπουν την προσθήκη των καλωδίων τροφοδοσίας των περιφερειακών, που θα αναλύσουμε στην συνέχεια.
Και μιας και το αναφέραμε παραπάνω, ας δούμε πως χωρίζονται τα παρεχόμενα καλώδια και τα connectors που σας παρέχονται ανά harness.
Τα καλώδια είναι τυπικά για την κατηγορία της μονάδας και δεν θα σας φανούν λεπτά παρά μόνο αν έρχεστε από μονάδες με τετραψήφιο wattage. Όπως και να 'χει, τα μήκη είναι αυξημένα (σχεδόν 60cm για το EPS 12V) για καλύτερη χρηστικότητα σε midi towers, τα πάντα είναι μαύρα και flat με μόνη αισθητική παραφωνία τα κόκκινα PCI-E connectors. Τα πάντα κουμπώνουν με ένα "click" και δείχνουν κουμπώνουν γερά και χωρίς αέρα για κακές επαφές.
Κοιτάζοντας το αυτοκόλλητο με τις λεπτομέρειες όσον αφορά την κατανομή των ρευμάτων, το GDP-650C μπορεί να προσφέρει από 20A για τις +5V και +3.3V γραμμές, δίνοντας μια ονομαστική ισχύ που αθροίζεται στα 120W. Στην βασική γραμμή των 12V η μονάδα μπορεί να αποδώσει έως 53 Amprere κάτι που οδηγεί σε διαθέσιμα 636W, ενώ για τις συμπληρωματικές γραμμές των -12V και +5VSB έχουμε 0.8A με 3.6W και 3A με 12.5W αντίστοιχα.
Όσον αφορά τα λοιπά χαρακτηριστικά του, το Chieftec A-90 GDP-650C συμπληρώνεται με 2 χρόνια εγγύησης ενώ υπόσχεται περί τις 100000 ώρες απρόσκοπτης λειτουργίας.
Κλείνοντας με την αρχική μας παρουσίαση, ας ρίξουμε μια ματιά στον πίνακα των χαρακτηριστικών:
Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε την μονάδα για να ρίξουμε μια καλή ματιά στο εσωτερικό. Στην πρώτη επαφή συναντάμε τον 140mm ανεμιστήρα της Yate Loon, με το μοντέλο του να είναι το D14SH-12. Η έδραση του είναι ball bearing και οι επίσημες μέγιστες περιστροφές του είναι 1400 RPM, αν και μπορεί και να τις ξεπεράσει αρκετά, πράγμα που όμως δεν συμβαίνει στην συγκεκριμένη εφαρμογή του. Όπως είπαμε και νωρίτερα, η ταχύτητα του ανεμιστήρα είναι ελεγχόμενη από την μονάδα αναλόγως του φόρτου της, φροντίζοντας να ρυθμίσει δυναμικά την περιστροφή του ώστε να κρατήσει τις θερμοκρασίες σε λογικά επίπεδα.
Οπότε μεταβαίνουμε στην κύρια μονάδα. Εδώ θα παρατηρήσουμε πως ο πραγματικός κατασκευαστής της είναι η CWT, μια γνωστή εταιρία κατασκευής που προμηθεύει αρκετούς κατασκευαστές με τα προϊόντα της. Ο σχεδιασμός της είναι βασισμένος στην GP πλατφόρμα, ο οποίος χρησιμοποιείται και από πολλές άλλες μονάδες με χαμηλότερο efficiency. Στην κύρια πλευρά του το κύκλωμα βασίζεται σε ένα ενεργό PFC και ακολουθείται από έναν double-forward μετατροπέα. Επιπλέον, για να επιτευχθεί η απόδοση του 90%, κρίθηκε αναγκαία η χρήση αρκετά efficient MOSFET.
Το φιλτράρισμα από το δίκτυο ξεκινά με δυο Y πυκνωτές και ένα ferrite core, ενώ στην συνέχεια συναντάμε 3 πηνία, δυο X-Y caps και επιπλέον δυο πυκνωτές, ενώ το φιλτράρισμα ολοκληρώνεται από ένα MOV που έχει τον ρόλο της παθητικής προστασίας από υπέρταση.
Ο κύριος ελεγκτής απαρτίζεται από έναν ανορθωτή-γέφυρα καθώς και τον ενεργό PCF κύκλωμα, το οποίο περιέχει ένα μικρό πηνίο, δυο Champion GPT13N50DG MOSFETs καθώς και μια δίοδο CMPFCD86, οι οποίοι θα περικόψουν την τάση σε περίπου 1.5Volt. Όσον αφορά τον κεντρικό ηλεκτρολυτικό πυκνωτή, στην θέση του θα συναντήσουμε έναν LK series της Aishi με χωρητικότητα τα 270uF και διηλεκτρικό σθένος των 400 Volt.
Ο double-forward μετατροπέας βασίζεται σε δυο SVF20N50F MOSFETs σιλανίου, που δίνει μια αντίσταση της τάξης των 20Ω. Επιπλέον, στην θέση του ελεγκτή χρησιμοποιείται το TNY177PN IC.
Για την βελτίωση του efficiency χρησιμοποιούνται τέσσερα SG65N02P MOSFETs σε διάταξη για συγχρονισμένη ανόρθωση.
Ως γνωστόν, η βασική τάση σε ένα τροφοδοτικό παραμένουν τα 12V, όμως αυτά θα πρέπει να μετατραπούν σε γραμμές των 5V και 3.3V για τις τροφοδοσίες της μητρικής. Για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιούνται δυο M3004D και δυο M3006D MOSFETs, με την ρύθμισή τους να αναλαμβάνει ένα APW7159 IC.
Οι πυκνωτές φιλτραρίσματος είναι μικτής ποιότητας. Έτσι για την 12V γραμμή θα συναντήσουμε δυο CapXon KF ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές οι οποίοι έχουν spec τα 3300uF και μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας τους 105 βαθμούς Κελσίου. Τέλος, θα συναντήσουμε και άλλους πυκνωτές της Aishi και της CapXon, ενώ στην πλακέτα DC-DC έχουν τοποθετηθεί οι Enesol solid πυκνωτές.
Κλείνοντας, η κατασκευή είναι αρκετά καλής ποιότητας, με τις συγκολλήσεις να είναι υψηλού επιπέδου.
Απουσία loader και καλού παλμογράφου, θα αρκεστούμε στο να δοκιμάσουμε το Chieftec A-90 GDP-650C πως αποδίδει σε ένα αρκετά δυνατό σύστημα. Το τεστ αποτελείται από 4 κομμάτια: Κατανάλωση όταν το σύστημα είναι απενεργοποιημένο, σε κατάσταση αδράνειας, σε πλήρη φόρτο επεξεργαστή και σε μέγιστο φορτίο επεξεργαστή και κάρτας γραφικών ταυτόχρονα. Έτσι, καλύπτουμε ένα φάσμα όλων των πιθανών δυνατοτήτων του τροφοδοτικού μας.
Στήσαμε ένα σύστημα δοκιμών το οποίο απαρτιζόταν από τα εξής:
Φυσικά, επειδή πάντα ισχύει η γενική απαγόρευση για κάθε τι stock, ο 5960X ήταν στα 4,3GHz με 1,2v vcore ενώ η κάρτα αφέθηκε στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις. Οι μνήμες έμειναν στα 2133 με τάση 1,2V και κάθε energy saving και "πράσινη" επιλογή, ήταν disable στο BIOS.
Πάμε να δούμε τα αποτελέσματα:
Το Chieftec A-90 GDP-650C ήρθε αντιμέτωπο με μια παρόμοια μονάδα, το V650 της Cooler Master το οποίο φέρει και αυτό την πιστοποίηση 80 Plus Gold. Όπως θα παρατηρήσετε από τα παραπάνω νούμερα, οι δυο μονάδες αποδίδουν σχεδόν παρόμοια: Σε κατάσταση ηρεμίας αλλά και κατά τον φόρτο τα αποτελέσματα είναι πανομοιότυπα με μια πολύ μικρή διαφορά της τάξης του 1W - ενώ δεν θα αμελήσουμε να αναφέρουμε και την αυξημένη κατά 0.5 W κατανάλωση όταν το σύστημα παρέμεινε απενεργοποιημένο. Εκεί που εμφανίστηκε η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των 2 μονάδων είναι στο μέγιστο φορτίο, όπου εκείνη της Chieftec έδειξε να χρειάζεται 5.2 Watts παραπάνω για παρόμοιο φορτίο - μια διαφορά όμως που σε τόσο υψηλό φορτίο μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα.
Κλείνοντας με την αξιολόγηση, στον τομέα του θορύβου μείναμε αρκετά ικανοποιημένη, καθώς το Chieftec A-90 GDP-650C δεν μας ενόχλησε ούτε στο ελάχιστο κατά την διάρκεια του μέγιστου φόρτου - κατά την οποία ο ανεμιστήρας συμπεριφέρθηκε άψογα και αθόρυβα ακόμα και όταν βάλαμε το αυτί μας δίπλα ακριβώς από την μονάδα. Χωρίς κανένα παράπονο και σε αυτό το σημείο.
Όπως είναι αναμενόμενο, δύσκολα ένα τροφοδοτικό θα καταφέρει να μας συναρπάσει - και αν καταφέρει να το κάνει, τότε θα έρχεται σε μια τιμή που... ξεφεύγει. Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα ασχοληθούμε με κάτι τέτοιο, αλλά με μια μονάδα η οποία έρχεται να καλύψει τις απαιτήσεις του μέσου χρήστη. Το Chieftec A-90 GDP-650C έρχεται με όλες τις προδιαγραφές που αρκούν ώστε να πλαισιώσει ένα σύγχρονο high-end σύστημα.
Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του GDP-650C είναι φυσικά ο semi-modular σχεδιασμός του, ο οποίος επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει αυτός τα καλώδια που θα χρησιμοποιήσει στο σύστημά του. Η μονάδα έρχεται μαζί με όλα τα απαραίτητα καλώδια, με ένα καλώδιο των 2 x PCI-e 8pin, 2 σετ με 3 x SATA καθώς και ένα ακόμα με 3 x Molex, ενώ εκείνα των 24pin και 8pin EPS 12V είναι μόνιμα τοποθετημένα στην μονάδα. Όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι καθώς το φινίρισμα της μονάδας είναι εξαιρετικό, αλλά αυτό που δεν γοητεύει είναι η κατασκευή των καλωδίων, καθώς ναι μεν αυτά έρχονται με sleeving, αλλά αυτό είναι αρκετά τυπικής ποιότητας και δεν φτάνει μέχρι τις άκρες των καλωδίων, αφήνοντας τα χρωματιστά καλώδια εκτεθειμένα. Από την άλλη, ένα μικρό παράπονο είναι πως τα SATA καλώδια φάνηκαν να έχουν αντίθετη φορά από την φυσιολογική του καλωδίου, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει μερικούς "μικρούς" πονοκεφάλους κατά το cable management.
Σίγουρα κοντοστεκόμαστε σε λεπτομέρειες - όμως είναι και αυτό ένα στοιχείο στην επιλογή ενός τροφοδοτικού. Αφήνοντας τις λεπτομέρειες στην άκρη, η μονάδα συμπεριφέρθηκε άψογα κατά την διάρκεια των δοκιμών μας, δίνοντας μας μικρές διαφορές όσον αφορά το μέγιστα νούμερα των καταναλώσεων. Από την άλλη, το GDP-650C υπήρξε αρκετά αθόρυβο στις δοκιμές μας, όπου ακόμα και κατά τον μέγιστο φόρτο ο ανεμιστήρας δεν έδειξε να παράγει θόρυβο - κάνοντάς το έτσι μια πολύ καλή λύση για silent-optimized συστήματα.
Στην Ελλάδα το Chieftec A-90 GDP-650C έρχεται στην τιμή των 105? τελικής τιμής. Μπορεί να μην είναι το φτηνότερο, αλλά έρχεται σε μια αρκετά ανταγωνιστική τιμή σε σχέση με τα υπόλοιπα semi-modular τροφοδοτικά της αγοράς. Απουσία λεπτομερών μετρήσεων δεν θα παραθέσουμε κάποια βαθμολογία, θα αρκεστούμε όμως στο να έχουμε το Chieftec A-90 GDP-650C ως ένα από τα προτεινόμενα τροφοδοτικά για ένα high-end σύστημα!
Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Chieftec για την παραχώρηση του δείγματος. :T:
Η επιλογή ενός τροφοδοτικού δεν θα πρέπει να είναι μια τυχαία επιλογή. Αντιθέτως, θα πρέπει να είναι μια πολύ καλά προσεγμένη και "ζυγισμένη" επιλογή, βασισμένη πάντα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του συστήματος που θα τροφοδοτήσει. Και η αιτιολόγηση είναι αρκετά απλή - καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μπορεί τα υπόλοιπα parts να αναβαθμίζονται, όμως το τροφοδοτικό μπορεί να παραμείνει στην θέση του για πολλά χρόνια.
Παρελθόν φαίνεται πως αποτελούν οι μέρες όπου η ονομαστική ισχύς ήταν το κεντρικό selling point. Μέσα από το πέρασμα των χρόνων είδαμε το PC Hardware να γίνεται ολοένα και πιο energy efficient με αποτέλεσμα να μην απαιτείται ένα πολύ ισχυρό τροφοδοτικό για να καλύψει ένα ολόκληρο σύστημα. Έτσι, ενώ τα υψηλής ισχύος τροφοδοτικά απευθύνονται σε πολύ δυνατά συστήματα, για ένα μέσο καθημερινό ή και gaming σύστημα οι απαιτήσεις είναι αρκετά χαμηλότερες, με αποτέλεσμα να "ανθίζει" η κατηγορία των 650W - που φαίνεται πως αποτελεί μια πολύ καλή all-around επιλογή.
Εκεί προσανατολίζεται και το Chieftec A-90 GDP-650C. Αναλύοντας το όνομά του, λαμβάνουμε αμέσως όλες τις βασικές πληροφορίες που χρειαζόμαστε γι' αυτήν την μονάδα τροφοδοσίας: 650W ονομαστικής ισχύος, καθώς και πιστοποίηση 80 Plus Gold που σημαίνει έως και 90% απόδοση σε όλο το φάσμα της ισχύος. Τι περισσότερο να απαιτήσει κανείς από ένα τροφοδοτικό;
"Efficiency" και "Quality" είναι οι δύο λέξεις οι οποίες χαρακτηρίζουν την συσκευασία του Chieftec A-90 GDP-650C. Εντός, η κύρια μονάδα του τροφοδοτικού βρίσκεται τυλιγμένη σε αεροπλάστ ώστε να προστατευτεί από τα χτυπήματα κατά την μεταφορά,, ενώ επίσης θα συναντίσουμε και τα modular καλώδια, τέσσερις βίδες, οδηγίες χρήσεως καθώς και το καλώδιο τροφοδοσίας με την πρίζα τα οποία περιστοιχίζουν την μονάδα.
Το λογότυπο A-90 φαίνεται πως κυριαρχεί παντού, τόσο στην συσκευασία όσο και στα αυτοκόλλητα τα οποία έχουν τοποθετηθεί πάνω στην βασική μονάδα. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του Chieftec A-90 GDP-650C, αυτό καλύπτει όλες τις βασικές προστασίες όπως:UVP (Under Voltage Protection), OVP (over-voltage protection), SCP (short circuit protection), OPP (Over Power Protection), OCP (over current protection), OTP (over temperature protection), ενώ παρέχει και αυτόματη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής του ανεμιστήρα ψύξης.
Η μονάδα ακολουθεί γνώριμες διαστάσεις (150×160×86mm) και το πρώτο χαρακτηριστικό που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι το ανάγλυφο / σαγρέ φινίρισμά της - μια επιλογή η οποία είναι αμφιλεγόμενη καθώς μπορεί να δυσκολέψει το ξεσκόνισμα, όμως σίγουρα προσδίδει έναν
αέρα" υψηλής ποιότητας.
Εκ πρώτης όψεως, το Chieftec A-90 GDP-650C είναι ένα semi-modular τροφοδοτικό, πράγμα το οποίο σημαίνει πως τα βασικά καλώδια τροφοδοσίας όπως το 24 pin ATX και το EPS ATX12V (4+4Pin) είναι μόνιμα εγκατεστημένα στην μονάδα χωρίς δυνατότητα αφαίρεσης. Κατά τα λοιπά, το GDP-650C αφήνει όλες τις υπόλοιπες επιλογές στην διάθεση του χρήστη, παρέχοντας του 6 συνολικές διαθέσιμες εξόδους τροφοδοσίας. Οι δυο κόκκινες γραμμές δίνουν την επιλογή για εγκατάσταση των PCI-Express καλωδίων τροφοδοσίας (με μόλις ένα καλώδιο να παρέχεται στην συσκευασία), ενώ τα υπόλοιπα 4 leads επιτρέπουν την προσθήκη των καλωδίων τροφοδοσίας των περιφερειακών, που θα αναλύσουμε στην συνέχεια.
Και μιας και το αναφέραμε παραπάνω, ας δούμε πως χωρίζονται τα παρεχόμενα καλώδια και τα connectors που σας παρέχονται ανά harness.
Τα καλώδια είναι τυπικά για την κατηγορία της μονάδας και δεν θα σας φανούν λεπτά παρά μόνο αν έρχεστε από μονάδες με τετραψήφιο wattage. Όπως και να 'χει, τα μήκη είναι αυξημένα (σχεδόν 60cm για το EPS 12V) για καλύτερη χρηστικότητα σε midi towers, τα πάντα είναι μαύρα και flat με μόνη αισθητική παραφωνία τα κόκκινα PCI-E connectors. Τα πάντα κουμπώνουν με ένα "click" και δείχνουν κουμπώνουν γερά και χωρίς αέρα για κακές επαφές.
Κοιτάζοντας το αυτοκόλλητο με τις λεπτομέρειες όσον αφορά την κατανομή των ρευμάτων, το GDP-650C μπορεί να προσφέρει από 20A για τις +5V και +3.3V γραμμές, δίνοντας μια ονομαστική ισχύ που αθροίζεται στα 120W. Στην βασική γραμμή των 12V η μονάδα μπορεί να αποδώσει έως 53 Amprere κάτι που οδηγεί σε διαθέσιμα 636W, ενώ για τις συμπληρωματικές γραμμές των -12V και +5VSB έχουμε 0.8A με 3.6W και 3A με 12.5W αντίστοιχα.
Όσον αφορά τα λοιπά χαρακτηριστικά του, το Chieftec A-90 GDP-650C συμπληρώνεται με 2 χρόνια εγγύησης ενώ υπόσχεται περί τις 100000 ώρες απρόσκοπτης λειτουργίας.
Κλείνοντας με την αρχική μας παρουσίαση, ας ρίξουμε μια ματιά στον πίνακα των χαρακτηριστικών:
Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε την μονάδα για να ρίξουμε μια καλή ματιά στο εσωτερικό. Στην πρώτη επαφή συναντάμε τον 140mm ανεμιστήρα της Yate Loon, με το μοντέλο του να είναι το D14SH-12. Η έδραση του είναι ball bearing και οι επίσημες μέγιστες περιστροφές του είναι 1400 RPM, αν και μπορεί και να τις ξεπεράσει αρκετά, πράγμα που όμως δεν συμβαίνει στην συγκεκριμένη εφαρμογή του. Όπως είπαμε και νωρίτερα, η ταχύτητα του ανεμιστήρα είναι ελεγχόμενη από την μονάδα αναλόγως του φόρτου της, φροντίζοντας να ρυθμίσει δυναμικά την περιστροφή του ώστε να κρατήσει τις θερμοκρασίες σε λογικά επίπεδα.
Οπότε μεταβαίνουμε στην κύρια μονάδα. Εδώ θα παρατηρήσουμε πως ο πραγματικός κατασκευαστής της είναι η CWT, μια γνωστή εταιρία κατασκευής που προμηθεύει αρκετούς κατασκευαστές με τα προϊόντα της. Ο σχεδιασμός της είναι βασισμένος στην GP πλατφόρμα, ο οποίος χρησιμοποιείται και από πολλές άλλες μονάδες με χαμηλότερο efficiency. Στην κύρια πλευρά του το κύκλωμα βασίζεται σε ένα ενεργό PFC και ακολουθείται από έναν double-forward μετατροπέα. Επιπλέον, για να επιτευχθεί η απόδοση του 90%, κρίθηκε αναγκαία η χρήση αρκετά efficient MOSFET.
Το φιλτράρισμα από το δίκτυο ξεκινά με δυο Y πυκνωτές και ένα ferrite core, ενώ στην συνέχεια συναντάμε 3 πηνία, δυο X-Y caps και επιπλέον δυο πυκνωτές, ενώ το φιλτράρισμα ολοκληρώνεται από ένα MOV που έχει τον ρόλο της παθητικής προστασίας από υπέρταση.
Ο κύριος ελεγκτής απαρτίζεται από έναν ανορθωτή-γέφυρα καθώς και τον ενεργό PCF κύκλωμα, το οποίο περιέχει ένα μικρό πηνίο, δυο Champion GPT13N50DG MOSFETs καθώς και μια δίοδο CMPFCD86, οι οποίοι θα περικόψουν την τάση σε περίπου 1.5Volt. Όσον αφορά τον κεντρικό ηλεκτρολυτικό πυκνωτή, στην θέση του θα συναντήσουμε έναν LK series της Aishi με χωρητικότητα τα 270uF και διηλεκτρικό σθένος των 400 Volt.
Ο double-forward μετατροπέας βασίζεται σε δυο SVF20N50F MOSFETs σιλανίου, που δίνει μια αντίσταση της τάξης των 20Ω. Επιπλέον, στην θέση του ελεγκτή χρησιμοποιείται το TNY177PN IC.
Για την βελτίωση του efficiency χρησιμοποιούνται τέσσερα SG65N02P MOSFETs σε διάταξη για συγχρονισμένη ανόρθωση.
Ως γνωστόν, η βασική τάση σε ένα τροφοδοτικό παραμένουν τα 12V, όμως αυτά θα πρέπει να μετατραπούν σε γραμμές των 5V και 3.3V για τις τροφοδοσίες της μητρικής. Για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιούνται δυο M3004D και δυο M3006D MOSFETs, με την ρύθμισή τους να αναλαμβάνει ένα APW7159 IC.
Οι πυκνωτές φιλτραρίσματος είναι μικτής ποιότητας. Έτσι για την 12V γραμμή θα συναντήσουμε δυο CapXon KF ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές οι οποίοι έχουν spec τα 3300uF και μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας τους 105 βαθμούς Κελσίου. Τέλος, θα συναντήσουμε και άλλους πυκνωτές της Aishi και της CapXon, ενώ στην πλακέτα DC-DC έχουν τοποθετηθεί οι Enesol solid πυκνωτές.
Κλείνοντας, η κατασκευή είναι αρκετά καλής ποιότητας, με τις συγκολλήσεις να είναι υψηλού επιπέδου.
Απουσία loader και καλού παλμογράφου, θα αρκεστούμε στο να δοκιμάσουμε το Chieftec A-90 GDP-650C πως αποδίδει σε ένα αρκετά δυνατό σύστημα. Το τεστ αποτελείται από 4 κομμάτια: Κατανάλωση όταν το σύστημα είναι απενεργοποιημένο, σε κατάσταση αδράνειας, σε πλήρη φόρτο επεξεργαστή και σε μέγιστο φορτίο επεξεργαστή και κάρτας γραφικών ταυτόχρονα. Έτσι, καλύπτουμε ένα φάσμα όλων των πιθανών δυνατοτήτων του τροφοδοτικού μας.
Στήσαμε ένα σύστημα δοκιμών το οποίο απαρτιζόταν από τα εξής:
Φυσικά, επειδή πάντα ισχύει η γενική απαγόρευση για κάθε τι stock, ο 5960X ήταν στα 4,3GHz με 1,2v vcore ενώ η κάρτα αφέθηκε στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις. Οι μνήμες έμειναν στα 2133 με τάση 1,2V και κάθε energy saving και "πράσινη" επιλογή, ήταν disable στο BIOS.
Πάμε να δούμε τα αποτελέσματα:
Το Chieftec A-90 GDP-650C ήρθε αντιμέτωπο με μια παρόμοια μονάδα, το V650 της Cooler Master το οποίο φέρει και αυτό την πιστοποίηση 80 Plus Gold. Όπως θα παρατηρήσετε από τα παραπάνω νούμερα, οι δυο μονάδες αποδίδουν σχεδόν παρόμοια: Σε κατάσταση ηρεμίας αλλά και κατά τον φόρτο τα αποτελέσματα είναι πανομοιότυπα με μια πολύ μικρή διαφορά της τάξης του 1W - ενώ δεν θα αμελήσουμε να αναφέρουμε και την αυξημένη κατά 0.5 W κατανάλωση όταν το σύστημα παρέμεινε απενεργοποιημένο. Εκεί που εμφανίστηκε η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των 2 μονάδων είναι στο μέγιστο φορτίο, όπου εκείνη της Chieftec έδειξε να χρειάζεται 5.2 Watts παραπάνω για παρόμοιο φορτίο - μια διαφορά όμως που σε τόσο υψηλό φορτίο μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα.
Κλείνοντας με την αξιολόγηση, στον τομέα του θορύβου μείναμε αρκετά ικανοποιημένη, καθώς το Chieftec A-90 GDP-650C δεν μας ενόχλησε ούτε στο ελάχιστο κατά την διάρκεια του μέγιστου φόρτου - κατά την οποία ο ανεμιστήρας συμπεριφέρθηκε άψογα και αθόρυβα ακόμα και όταν βάλαμε το αυτί μας δίπλα ακριβώς από την μονάδα. Χωρίς κανένα παράπονο και σε αυτό το σημείο.
Όπως είναι αναμενόμενο, δύσκολα ένα τροφοδοτικό θα καταφέρει να μας συναρπάσει - και αν καταφέρει να το κάνει, τότε θα έρχεται σε μια τιμή που... ξεφεύγει. Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα ασχοληθούμε με κάτι τέτοιο, αλλά με μια μονάδα η οποία έρχεται να καλύψει τις απαιτήσεις του μέσου χρήστη. Το Chieftec A-90 GDP-650C έρχεται με όλες τις προδιαγραφές που αρκούν ώστε να πλαισιώσει ένα σύγχρονο high-end σύστημα.
Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του GDP-650C είναι φυσικά ο semi-modular σχεδιασμός του, ο οποίος επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει αυτός τα καλώδια που θα χρησιμοποιήσει στο σύστημά του. Η μονάδα έρχεται μαζί με όλα τα απαραίτητα καλώδια, με ένα καλώδιο των 2 x PCI-e 8pin, 2 σετ με 3 x SATA καθώς και ένα ακόμα με 3 x Molex, ενώ εκείνα των 24pin και 8pin EPS 12V είναι μόνιμα τοποθετημένα στην μονάδα. Όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι καθώς το φινίρισμα της μονάδας είναι εξαιρετικό, αλλά αυτό που δεν γοητεύει είναι η κατασκευή των καλωδίων, καθώς ναι μεν αυτά έρχονται με sleeving, αλλά αυτό είναι αρκετά τυπικής ποιότητας και δεν φτάνει μέχρι τις άκρες των καλωδίων, αφήνοντας τα χρωματιστά καλώδια εκτεθειμένα. Από την άλλη, ένα μικρό παράπονο είναι πως τα SATA καλώδια φάνηκαν να έχουν αντίθετη φορά από την φυσιολογική του καλωδίου, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει μερικούς "μικρούς" πονοκεφάλους κατά το cable management.
Σίγουρα κοντοστεκόμαστε σε λεπτομέρειες - όμως είναι και αυτό ένα στοιχείο στην επιλογή ενός τροφοδοτικού. Αφήνοντας τις λεπτομέρειες στην άκρη, η μονάδα συμπεριφέρθηκε άψογα κατά την διάρκεια των δοκιμών μας, δίνοντας μας μικρές διαφορές όσον αφορά το μέγιστα νούμερα των καταναλώσεων. Από την άλλη, το GDP-650C υπήρξε αρκετά αθόρυβο στις δοκιμές μας, όπου ακόμα και κατά τον μέγιστο φόρτο ο ανεμιστήρας δεν έδειξε να παράγει θόρυβο - κάνοντάς το έτσι μια πολύ καλή λύση για silent-optimized συστήματα.
Στην Ελλάδα το Chieftec A-90 GDP-650C έρχεται στην τιμή των 105? τελικής τιμής. Μπορεί να μην είναι το φτηνότερο, αλλά έρχεται σε μια αρκετά ανταγωνιστική τιμή σε σχέση με τα υπόλοιπα semi-modular τροφοδοτικά της αγοράς. Απουσία λεπτομερών μετρήσεων δεν θα παραθέσουμε κάποια βαθμολογία, θα αρκεστούμε όμως στο να έχουμε το Chieftec A-90 GDP-650C ως ένα από τα προτεινόμενα τροφοδοτικά για ένα high-end σύστημα!
Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Chieftec για την παραχώρηση του δείγματος. :T: