ASUS G752VY Notebook Review: The desktop replacement
Υπάρχουν οι περιπτώσεις για τις οποίες ένας σταθερός υπολογιστής, με την κύρια μονάδα, την οθόνη και τα περιφερειακά του δεν αποτελεί λύση για κάποιους χρήστες - την ίδια στιγμή που ένα απλό laptop/notebook δεν επαρκεί σε επιδόσεις για το συγκεκριμένο άτομο. Υπάρχει κάτι το ενδιάμεσο σε αυτόν τον τομέα; Μπορεί να υπάρξει υπολογιστής ο οποίος να διατηρεί την φορητότητα, όμως μπορεί να προσφέρει επιδόσεις εφάμιλλες με ένα desktop σύστημα;
Υπάρχουν οι περιπτώσεις για τις οποίες ένας σταθερός υπολογιστής, με την κύρια μονάδα, την οθόνη και τα περιφερειακά του δεν αποτελεί λύση για κάποιους χρήστες - την ίδια στιγμή που ένα απλό laptop/notebook δεν επαρκεί σε επιδόσεις για το συγκεκριμένο άτομο. Υπάρχει κάτι το ενδιάμεσο σε αυτόν τον τομέα; Μπορεί να υπάρξει υπολογιστής ο οποίος να διατηρεί την φορητότητα, όμως μπορεί να προσφέρει επιδόσεις εφάμιλλες με ένα desktop σύστημα;
Η απάντηση ακούει στο όνομα desktop replacement - μια λύση η οποία πρόκειται επί της ουσίας για φορητό υπολογιστή, με το hardware όμως να είναι εστιασμένο στις επιδόσεις παρά στην φορητότητά του. Η κατηγορία μας είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια, με τις απαιτήσεις όμως για το gaming να αυξάνονται οι κατασκευαστές καλούνται να δημιουργήσουν φορητά συστήματα που ενσωματώνουν και ισχυρές μονάδες γραφικών.
Την δική της απάντηση φέρνει η ASUS με την σειρά G752VY, ένα Gaming notebook PC το οποίο δεν έχει να ζηλέψει σε επιδόσεις από πολλά desktop συστήματα!
Η πλατιά συσκευασία του G752VY φροντίζει να προστατέψει το πολύτιμο εσωτερικό της. Το artwork παραπέμπει στον ασημί-πορτοκαλί σχεδιασμό που έχει επιλέξει η εταιρία για το συγκεκριμένο gaming notebook.
Εκεί δεν θα συναντήσει κανείς τίποτε περισσότερο από τα απολύτως απαραίτητα, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα notebooks της αγοράς. Η κύρια μονάδα έρχεται καλυμμένη με μια υφασμάτινη θήκη, ενώ στα υπόλοιπα συνοδευτικά θα συναντήσουμε όλα τα απαραίτητα quick start guides, user's manuals, μια velcro ταινία για το συμμάζεμα των καλωδίων και τέλος το τροφοδοτικό του παρέα με το αντίστοιχο schuko καλώδιο για την Ελληνική αγορά.
Οπότε ήρθε η ώρα να περάσουμε στην αναλυτική περιήγησή μας στο gaming notebook της ASUS. Για αρχή, ακολουθεί ο συγκεντρωτικός πίνακας με το configuration της μονάδας που λάβαμε:
Αυτό που φροντίζει να ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή στο G752VY της ASUS, είναι η εμφάνισή του. Το ασημί χρώμα με τις πορτοκαλί λεπτομέρειες κάνουν έντονη την παρουσία τους, όπως και οι μαύρες επιφάνειες οι οποίες όμως κατά κύριο λόγο εμφανίζονται εσωτερικά. Η σχεδιαστική του γραμμή όμως κάθε άλλο παρά περνά απαρατήρητη, το ίδιο και οι εμφανείς διαστάσεις του gaming notebook της ASUS.
Έτσι, έχοντας μια οθόνη με ονομαστική διαγώνιο τις 17,3 ίντσες, το G752VY έχει διαστάσεις 41 εκατοστά σε μήκος, 32 σε πλάτος ενώ το πάχος του αγγίζει τα 2,9 εκατοστά. Από άποψης βάρους το G752VY είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς αυτό προσδιορίζεται στα - όχι και λίγα - 4,35 κιλά για την μονάδα.
Το κέλυφος του G752VY χαρακτηρίζεται κυρίως από την brushed aluminium κατασκευή του, με το Republic of Gamers λογότυπο της ASUS να συνοδεύεται από δυο πορτοκαλί φωτιζόμενες λωρίδες δεξιά και αριστερά από το λογότυπο. Μια ακόμα ακόμα πορτοκαλί επιφάνεια δεσπόζει στο κέντρο με την αναγραφή "Republic of gamers", σημείο το οποίο έρχεται για να προσφέρει καλύτερη στήριξη στους μεντεσέδες της οθόνης.
Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία του G752VY είναι και ο σχεδιασμός για τις γρίλιες του συστήματος ψύξης. Με μια LED λωρίδα να δεσπόζει στο κέντρο, το τμήμα του εξαερισμού προσφέρει μεγάλα ανοίγματα ώστε η ροή του αέρα να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες αντιστάσεις κατά την έξοδο από το σύστημα ψύξης που βρίσκεται εσωτερικά.
Κοιτώντας τις πλευρές του μεταφερόμαστε στις απαραίτητες θύρες διασύνδεσης. Έτσι, στην δεξιά του πλευρά ξεχωρίζουμε το βύσμα τροφοδοσίας, μια Gigabit Ethernet θύρα, μια HDMI θύρα καθώς και μια mini DisplayPort, 2 x USB 3.0, 1x USB 3.1 με το Type C αναστρέψιμο βύσμα καθώς και 3 audio jacks για ακουστικά, μικρόφωνο αλλά και audio out.
Η αριστερή πλευρά είναι πιο απλουστευμένη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της καταλαμβάνεται από το SuperMulti DVD drive. Επιπλέον συναντάμε ένα SD card reader, ακόμα 2 USB 3.0 θύρες καθώς και τον Kensington lock μηχανισμό κλειδώματος.
Αναφορικά με την κάτω επιφάνεια, η ASUS έχει επιλέξει να μην την αφήσει αδιάφορη. Το διάφανο μαύρο plexy δίνει μια πολύ μικρή ματιά στο εσωτερικό του G752VY. 4 ελαστικά ποδαράκια θα ανασηκώσουν το notebook όσο χρειάζεται προσδίδοντας και το απαραίτητο grip σε οποιαδήποτε επιφάνεια τοποθετηθεί, ενώ στην κάτω δεξιά πλευρά διακρίνεται και το Sonic Bass Woofer που θα αναπαράγει τα μπάσα.
Επιπλέον, στο κέντρο διακρίνεται το αφαιρούμενο κάλυμμα, τρόπος ο οποίος η ASUS έχει επιλέξει ώστε να παρέχεται μερική πρόσβαση στις μονάδες αποθήκευσης που κρύβονται εσωτερικά - και πιο συγκεκριμένα στους 2 M.2 SSD καθώς και τον 2.5" HDD, όπως επίσης και τα 2 ελεύθερα slots για τις RAM. Έτσι η συντήρηση και η αναβάθμιση του G752VY καθίστανται αρκετά εύκολες υποθέσεις.
Με αυτά και εκείνα, ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το καπάκι και να περάσουμε στην ουσία του G752VY. Εκεί μας υποδέχεται ο ανάλογος σχεδιασμός μαζί με το εντυπωσιακό φωτιζόμενο πληκτρολόγιο και την ιδιαίτερα μεγάλη οθόνη του.
Κάνοντας μια στάση στις ενδεικτικές λυχνίες, θα συναντήσουμε 5 στο κάτω μέρος της μπροστινής όψης: Από αριστερά προς τα δεξιά, συναντάμε τα LED για την ενεργή του κατάσταση, την ένδειξη φόρτισης / αποφόρτισης της μπαταρίας, την λυχνία δραστηριότητας των δίσκων, ένδειξη για το airplane mode καθώς και ένδειξη για το NumLock.
Το chiclet -style keyboard είναι αυτό που ξεχωρίζει στην αρχική όψη. Τα πληκτρολόγιο διαθέτει τόσο το παραδοσιακό αλφαριθμητικό κομμάτι, όσο και το numpad, με τα περισσότερα πλήκτρα να δίνουν το παρόν. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι και ο φωτισμός του, ο οποίος είναι κόκκινος LED και παρέχει 3 διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας, καθώς και δυνατότητα απενεργοποίησης του για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας.
Πέρα από αυτό, συναντάμε και επιπρόσθετα πλήκτρα λειτουργιών. Πιο συγκεκριμένα, παρέχονται 5 Macro πλήκτρα για την καταγραφή και εκτέλεση macro εντολών, ενώ ένα επιπλέον πλήκτρο θα ενεργοποιήσει την καταγραφή/streaming του gaming περιεχομένου που εκτελείται εκείνη την στιγμή μέσα από την εφαρμογή Xsplit Gamecaster που συνοδεύεται το G752VY.
Από εκεί και πέρα, όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες έχουν τοποθετηθεί στα Function (F1-F12) πλήκτρα του πληκτρολογίου, κάτι που σημαίνει ότι συνδυάζονται με το F modifier (FN) πλήκτρο που βρίσκεται δίπλα από το αριστερό Alt για να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους. Επιπλέον, στο Numpad ξεχωρίζει το RoG πλήκτρο, με το πάτημα του οποίου θα ενεργοποιηθεί το RoG Center - το συνοδευτικό software διαχείρισης του G752VY.
Φυσικά δεν θα ξεχάσουμε και το touchpad, το οποίο βρίσκεται κάτω από το πληκτρολόγιο αλλά τοποθετημένο πιο κοντά στο αριστερό χέρι. Το touchpad διαθέτει μια λεία και γυαλιστερή υφή που προδιαθέτει για εύκολη κύλιση του δαχτύλου στην επιφάνεια, ενώ οι άκρες του δεν είναι ιδιαίτερα διακριτές στην αφή. Πέρα από τις gesture δυνατότητες του, συναντάμε και δυο αρκετά ευμεγέθη πλήκτρα για αριστερό και δεξί κλικ αντίστοιχα.
Κλείνοντας, δεν θα αμελήσουμε να αναφερθούμε στην οθόνη του G752VY. Έχοντας ονομαστική διαγώνιο στις 17,3 ίντσες, η οθόνη είναι Anti-glare διαθέτοντας μια matte υφή, η οποία μειώνει τις αντανακλάσεις που προέρχονται από εξωτερικές πηγές φωτός. Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, μπορεί και προσφέρει ανάλυση 1920 x 1080 στα 75 Hz, ενώ το πάνελ της είναι τεχνολογίας IPS, το οποίο μπορεί να προσφέρει καλύτερη αναπαραγωγή χρωμάτων καθώς και μεγάλες γωνίες θέασης. Τέλος, η διασύνδεσή της επιτυγχάνεται μέσω του embeded DisplayPort προτύπου, ενώ τέλος υποστηρίζεται και η η τεχνολογία G-Sync της nVidia - πράγμα που σημαίνει πως ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης είναι δυναμικός και συμβαδίζει με τα παραγόμενα FPS της κάρτας γραφικών, αποφεύγοντας έτσι το tearing.
Τέλος, η οθόνη έχει δυνατότητα κλίσης μέχρι και τις 130 μοίρες, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.
Ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στο hardware που φιλοξενεί το ASUS G752VY!
Πάμε να ρίξουμε μια αναλυτικότερη ματιά στο εσωτερικό του ASUS G752VY. Αφαιρούμε προσεκτικά τις βίδες συγκράτησης, κάτι το οποίο οδηγεί στην απελευθέρωση του πάνω μέρους που ενσωματώνει και το πληκτρολόγιο. Η μητρική στηρίζεται στο κάτω κέλυφος του G752VY, όπως και το σύστημα ψύξης που βρίσκεται κάτω από την μητρική.
Cooling
Πριν ξεκινήσουμε με την καλή ματιά στα υποσυστήματα, το μάτι μας πέφτει πρώτο στο σύστημα ψύξης του G752VY. Η αποδοτικότητα του εν λόγω υποσυστήματος είναι αρκετά σημαντική και δη σε ένα φορητό σύστημα. Το συγκεκριμένο αποτελείται από ένα διπλό σύστημα που συνδέεται μέσω heatpipes. Η επαφή με τους πυρήνες επιτυγχάνεται με ένα σύστημα Vaporchamber το οποίο έχει αρκετά μεγάλη θερμική αγωγιμότητα, ενώ ένα κοινό heatpipe που αναλαμβάνει να μοιράσει τις θερμοκρασίες όταν κάποιο από τα δύο αναπτύξει μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Τέλος, χρησιμοποιείται θερμοαγώγιμη πάστα ενώ η εγκατάσταση γίνεται με τέσσερις βίδες ανά chip.
Motherboard
Η μητρική του G752VY είναι μια Custom εκδοχή, ειδικά σχεδιασμένη για το συγκεκριμένο μοντέλο. Φυσικά ο κατασκευαστής της είναι η ASUS, με το μοντέλο να φέρει την κωδική ονομασία G752VYΥ. Το BIOS ανήκει φυσικά στην American Megatrends, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο UEFI interface για την παραμετροποίηση του. Επιπλέον, το Southbridge που φέρει η μητρική είναι το "Sunrise Point" C236 και υποστηρίζει τον Skylake επεξεργαστή του G752VY.
CPU - Intel Core i7 6700ΗQ
Ο επεξεργαστής Core i7 6700HQ έρχεται με τέσσερις Skylake πυρήνες οι οποίοι χρονίζονται στα 2.6GHz με Turbo στα 3.5GHz εφόσον το απαιτεί η εφαρμογή. Ο επεξεργαστής κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2015 και εφοδιάζεται με την τεχνολογία HyperThreading για διπλασιασμό των threads εντός του λειτουργικού (4 cores / 8 threads), ενώ συνοδεύεται από αρκετή μνήμη L3 cache που φτάνει τα 6MB. Η L2 cache αγγίζει το 1MB ενώ η L1 φτάνει μέχρι και τα 256KB. Ο ελεγκτής μνήμης του υποστηρίζει μνήμες LPDDR3 και DDR3L έως 1866 MHz. Κατασκευάζεται στη λιθογραφία των 14nm της Intel με την μέθοδο των 3D transistor που έχει εισάγει από τους Haswell βελτιώνοντας έτσι το TDP που πλέον φτάνει μέχρι τα 45 Watts.
Τέλος, αν και συνοδεύεται από την IGP του, το κύκλωμα θα παραμείνει απενεργοποιημένο για το G752VY.
GPU - nVidia GeForce GTX 980M
Η GTX 980M μαζί με τα τέσσερα chip των 1024MB και τύπου GDDR5. Η κάρτα βασίζεται στον ίδιο GM204 πυρήνα που φέρει και η "ολόκληρη" GTX 980 κατατάσσεται στην high-end αγορά καρτών έχοντας αξιοπρεπείς επιδόσεις, ειδικά για φορητό υπολογιστή. Αποτελείται από 5.2 εκ. τρανζίστορ, 1536 CUDA πυρήνες αρχιτεκτονικής Maxwell «2ης γενιάς», 96 TMUs και 64 ROPs, ενώ υποστηρίζει πλήρως το πρότυπο απεικόνισης DirectX 12 και κατασκευάζεται στη «δοκιμασμένη» αρχιτεκτονική των 28 νανομέτρων της TSMC. Το κύκλωμα τροφοδοσίας αποτελείται από δύο φάσεις για την κάρτα και μια για τις μνήμες και φαίνεται ότι καλύπτει αρκετά τις απαιτήσεις της, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και περιθώρια για περισσότερο «πουσάρισμα» ακολουθώντας τη μέθοδο του overclocking, κάτι που θα ανακαλύψουμε αργότερα. Οι χρονισμοί του πυρήνα, ανάλογα με την υλοποίηση ξεπερνούν τα 1038 MHz ενώ αυτοί της μνήμης βρίσκονται στα 5GHz effective.
Memory
Η δύο της Samsung είναι οι M471A1G43DB0-CPB και βασίζονται στο DDR4 πρότυπο. Χρονίζονται στα 1066MHz (2133MHz Effective) με timings 15-15-15 και τάση τα 1.2V. Τα δυο modules προσφέρουν μια συνολική χωρητικότητα περί τα 16GB στην συγκεκριμένη υλοποίηση σε dual channel mode, ενώ υπάρχουν δυο ακόμα ελεύθερα slots για διπλασιασμό της χωρητικότητας.
Storage
Όχι ένα, αλλά δυοM.2 drive βρίσκονται στο G752VY. Κατασκευάζονται από την Samsung και η χωρητικότητα τους ανέρχεται στα 256GB για κάθε module, με τα drive παρ' όλα αυτά να μην λειτουργούν σε RAID 0 mode. Υποστηρίζονται τεχνολογίες για εξοικονόμηση ενέργειας, TRIM και όλων των σχετικών, ενώ απαιτεί μόλις 3.3V για να λειτουργήσει, ένα σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας M.2 για φορητές συσκευές όπως το σημερινό μας laptop. Το part number του drive όπως το βλέπουμε από το σχετικό αυτοκολλητάκι του είναι MZ-VPV2560.
Ο σκληρός δίσκος είναι ένας Travelstar 7K1000 της HGST και προς μεγάλη μας έκπληξη είναι τύπου SATA III και περιστρέφεται στις 7200 rpm κάτι που τον καθιστά και ιδιαίτερα γρήγορο εάν τον συγκρίνουμε με άλλους των 5400 rpm που δυσκολεύονται στις εγγραφές και στις αναζητήσεις. Η χωρητικότητά του είναι 1000GB (1TB). Το πάχος του δε ξεπερνά τα 7.0mm, ενώ διαθέτει buffer 32MB για προσωρινά δεδομένα. Ο δίσκος σύμφωνα με την HGST διαθέτει και ενσωματωμένη προστασία κατά των χτυπημάτων μιας και βρίσκεται σε πολλούς εξωτερικούς δίσκους της αγοράς και υπολογιστές ultrabook λόγω της λεπτότητας του.
Το DVD Drive, Super Multi x8 όσον αφορά τις εγγραφές οπτικών δίσκων, αλλά και 24X CD-R με σύνδεση SATA και κατασκευάζεται από διάφορες εταιρείες όπως Samsung και Toshiba ενώ ενδέχεται να φέρει αυτοκόλλητο και της Hewlett Packard σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι επιδόσεις του είναι σαφώς κατώτερες απʼ ότι μια desktop υλοποίηση, όμως λαμβάνοντας υπόψιν την επέλαση «εναλλακτικών» μέσω όπως το USB και το cloud storage, δείχνει να μην παίζει πλέον ιδιαίτερο ρόλο.
Battery
Η μπαταρία του συστήματος, είναι ένα υποσύστημα στο οποίο ποντάρουμε πολλά όταν ψάχνουμε ένα gaming laptop. Η συγκεκριμένη έχει χωρητικότητα 5800mAh, 90Wh, ενώ η τάση στην έξοδό της είναι 15V DC. Φυσικά όπως είναι αναμενόμενο, είναι τύπου Li-ion και επαναφορτιζόμενη. Η μονάδα φέρει το μοντέλο 4ICR19/66-2 και φαινομενικά είναι ειδικά φτιαγμένη για την ASUS μιας και έρχεται με όλα τα σχετικά διακριτικά επάνω της.
Wireless Module
Το dual band ασύρματο δίκτυο Wi-Fi καλύπτεται από το module της Intel 8260NGW και προσφέρει ταχύτητες σύμφωνα με το πρότυπο AC. Τα στοιχεία του δείχνουν πως ο ρυθμός μεταφοράς δεδομένων ανέρχεται στα 867 Mbps και είναι το πιο μεγάλο που συναντάται συνήθως σε τέτοια laptop. Αν και η τοποθεσία του βρίσκεται σε λίγο «ανορθόδοξο» σημείο επάνω στη μητρική, δε θα αποτελέσει πρόβλημα εάν θέλετε να ασχοληθείτε με την αφαίρεση των heatsinks για παράδειγμα. Εκτός του WiFi το module περιλαμβάνει και Bluetooth 4.2, υποστηρίζει Intel Wireless Display (WiDi) ενώ συνδέεται μέσω του M.2 NGFF Interface.
Charger
Τέλος, παρέχεται το εξωτερικό τροφοδοτικό του G752VY. Οι διαστάσεις του ανέρχονται στα 165mm x 80mm x 35mm, με το βάρος του να φτάνει τα 1200 γραμμάρια. Έχοντας κατασκευαστή την Delta Electronics, ο φορτιστής μπορεί να αποδώσει 19.5V στην έξοδό του παρέχοντας περί τα 11.8 Ampere. Όλα αυτά συμβάλουν σε ένα τροφοδοτικό με μέγιστη ισχύ τα 230 Watts.
Για την αξιολόγηση του σημερινού μας φορητού υπολογιστή χρησιμοποιήσαμε μια «μείξη» των συνηθισμένων μετροπρογραμμάτων που χρησιμοποιούμε σε κάθε άλλη παρουσίαση, για να καλύψουμε τις επιδόσεις του σε κάθε πιθανό σενάριο χρήσης.
Ξεκινώντας χωρίζουμε την παρουσίαση σε 9 μεγάλες κατηγορίες συν της σελίδας BIOS όπου θα αναφέρουμε επιγραμματικά τι επιλογές δίνονται από τον κατασκευαστή για παραμετροποίηση. Οι υπόλοιπες κατηγορίες ακολουθούν παρακάτω.
CPU / Memory Performance
Ο κορμός των μετρήσεων είναι οι σελίδες CPU και Memory Performance όπου σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τις επιδόσεις των παραπάνω υποσυστημάτων του συστήματος. Σε αυτή τη κατηγορία μετράμε τα παρακάτω:
Storage Performance
Έχοντας καλύψει ένα μόνο μέρος της μεθοδολογίας, προχωράμε σε ένα ακόμα βασικό κομμάτι της αξιολόγησης που είναι η αποθήκευση. Σε αυτή, αξιολογούμε τον ενσωματωμένο SSD εάν υπάρχει, ή/και τον σκληρό δίσκο του μηχανήματος. Τα benchmarks που τρέχουμε σε κάθε περίπτωση είναι τα:
GPU Performance
Στο GPU performance αξιολογούμε τις επιδόσεις του υπολογιστή σε συνθετικά μετροπρογράμματα και φυσικά παιχνίδια για να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των επιδόσεων του υπολογιστή. Τα benchmarks χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, Συνθετικά Benchmarks και Games:
Συνθετικά Μετροπρογράμματα:
Games
Thermals & Acoustics Performance
Η επόμενη κατηγορία περιλαμβάνει δοκιμές και μετρήσεις που σχετίζονται με την ηχορύπανση και τις θερμοκρασίες που παράγει το σύστημα σε συνθήκες φόρτου εργασίας μόνο του CPU, μόνο της GPU και σε συνδυασμό των δύο, ενώ προσθέσαμε και real world δοκιμή σε ένα πραγματικό gaming σενάριο.
Battery Performance
Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της ενσωματωμένης μπαταρίας του φορητού υπολογιστή της παρουσίασης. Σε αυτές θέτουμε ως κατώτερο όριο το 10%, αφήνοντας ένα μικρό ποσοστό για λόγους ασφαλείας. Στη συγκεκριμένη κατηγορία αξιολογούμε τα:
Screen
Ο παράγοντας οθόνη είναι πολύ σημαντικός, ειδικά σε ένα φορητό υπολογιστή. Στην παρουσίαση αξιολογούμε τις γωνίες θέασης, την φωτεινότητα, τα χρώματα και τον χρόνο απόκρισης και σας μεταφέρουμε τις παρατηρήσεις μας.
Software
Όπως κάθε φορητός υπολογιστής, ο OEM το συνοδεύει με μια σουίτα εφαρμογών, τα οποία συνήθως ελέγχουν μέρος του εγκατεστημένου hardware όπως κάρτες ήχου, panel για διάφορες λειτουργίες και shortcuts και πολλά ακόμη. Επειδή ο τομέας software έχει να κάνει γενικά με το λογισμικό που βρίσκουμε το σύστημα, μετρήσαμε τον χρόνο εκκίνησης χωρίς να πειράξουμε κάτι.
Overall Experience
Οι συνολικές εντυπώσεις που αφήνει το σύστημα λαμβάνοντας υπόψιν 6 βασικούς πυλώνες στους οποίου «στηρίζουμε» την άποψή μας. Η φορητότητα είναι ένας μεγάλος παράγοντας, όπως και τα σημεία που ζεστάθηκαν περισσότερο κατά τη χρήση του. Παράλληλα, υπογραμμίζουμε τυχόν ψεγάδια, ενώ αναφέρουμε τις παρατηρήσεις μας στα θέματα του ήχου και του combo touchpad και keyboard.
Ήρθε η ώρα να μετρήσουμε τις επιδόσεις του ASUS G752VY. Έχοντας ως κεντρικό επεξεργαστή τον τετραπύρηνο Skylake Core i7 6700HQ, συνοδευόμενος από 2 x 8 GB DDR4 2133MHz RAM, αναμένουμε αρκετές desktop-like επιδόσεις!
Cinebench R11.5 & R15
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Πολύ δυνατό το ξεκίνημα από τον επεξεργαστή. Οι επιδόσεις του τετραπύρηνου mobile Skylake κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάπου στο ενδιάμεσο μεταξύ 4770Κ και 3770Κ!
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Οι επιδόσεις στο extraction είναι αρκετά εντυπωσιακές. Τα 8 threads του 6700HQ πλησιάζουν τους high-end επεξεργαστές, ενώ το G752VY υποβοηθάται από τις DDR4 2133MHz μνήμες σε dual channel διάταξη, αφήνοντας αρκετά πίσω ακόμα και τον Skylake Core i5 6600K.
POV-RAY, Luxmark & Handbrake
Τα rendering & encoding που προηγήθηκαν ο i7 6700HQ φαίνεται πως στέκεται αρκετά καλά σε σχέση με τα αντίστοιχα desktop μοντέλα. Οι περιορισμοί στην κατανάλωση ενέργειας μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να τον φέρνουν ελάχιστα πιο πίσω από ένα "συμβατικό" 4C/4T CPU, όμως ο 6700HQ καταφέρνει αρκετά "έντιμες" επιδόσεις.
Excel Benchmark
Το productivity test των δοκιμών μας επιστρέφει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα, με τις επιδόσεις του 6700HQ να είναι αρκετά κοντά σε έναν 3770Κ.
Futuremark PCMark 7
Με ενθαρρυντικά νούμερα τελειώνει το τεστ του PCMark 7. To G752VY φαίνεται πως αποδίδει παρόμοια με ένα desktop μηχάνημα, όπως επιβεβαιώνει και το τεστ της Futuremark, ενώ η διαφορά αυξάνεται τόσο με την χρήση του ταχύτατου κομματιού αποθήκευσης που θα αναλύσουμε στην συνέχεια, όσο και από την GTX 980M της nVidia που προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις.
AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency
Κλείνοντας, θα ασχοληθούμε με την απόδοση της μνήμης. Όπως παρατηρήσαμε από το παραπάνω benchmark, το memory performance σε επίπεδα εφάμιλλα με ενός desktop συστήματος σε dual channel διάταξη μνημών. Τα νούμερα αγγίζουν τα 30GB/s στις διαμεταγωγές τόσο στα τεστ των αναγνώσεων, εγγραφών αλλά και αντιγραφής, με μόνη μας παρατήρηση πως αυτό επέρχεται με ελαφρώς πιο αργή απόκριση - από τα συνηθισμένα - της μνήμης η οποία φτάνει τα 75,2 nanoseconds.
Ένα από τα πιο κρίσιμα υποσυστήματα ενός φορητού υπολογιστή είναι και το αποθηκευτικό του κομμάτι. Ένας από τους παράγοντες στα laptops και τα notebooks της αγοράς που, είτε το πιστεύετε είτε όχι, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ταχύτητα όσο και στην φορητότητα αυτής της συσκευής. Εδώ, οι κατασκευαστές έχουν να επιλέξουν μεταξύ ταχύτητας και χωρητικότητας, πάντα όμως ένα σημαντικό στοιχείο είναι και το κόστος. Έτσι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των απλών notebooks της αγοράς τα οποία ναι μεν κυκλοφορούν με χωρητικότητες περί του 1TB, μόνο που οι σκληροί δίσκοι απογοητεύουν με τις επιδόσεις τους και αποτελούν ένα τεράστιο bottleneck για την ταχύτητα τους.
Στο ASUS G752VY η εταιρία επέλεξε έναν διαφορετικό και ιδιαίτερο δρόμο, τουλάχιστον όσον αφορά τα Solid State Drives που τοποθετήθηκαν στο συγκεκριμένο notebook. Έτσι, ενσωματώνονται 2 M.2 NVME drives με κατασκευαστή την Samsung, και πιο συγκεκριμένα τα MZVPV256, που όπως "μαρτυρά" το μοντέλο τους έχουν χωρητικότητα περί τα 256GB έκαστο (237 πραγματική), ενώ χρησιμοποιούν το PCI Express bus για να επιτύχουν τις ταχύτητες διαμεταγωγής τους. Παρ' όλο το γεγονός της ύπαρξης 2 M.2 drives, η ASUS δεν δίνει μέσω του BIOS την δυνατότητα δημιουργίας RAID 0 μεταξύ των δυο αυτών drives. Έτσι, αυτό που απομένει είναι ένα drive για το λειτουργικό σύστημα και όλα τα απαραίτητα προγράμματα, καθώς και ένα κενό drive των 237GB που σας δίνει την δυνατότητα να το αξιοποιήσετε όπως επιθυμείτε.
Επειδή όμως αυτό δεν αρκεί για τις αποθηκευτικές ανάγκες ενός σύγχρονου συστήματος, στον ρόλο της "αποθήκης" συναντάμε έναν Travelstar 7K1000 της HGST (Hitachi), ο οποίος είναι ένα 2.5" HDD με ταχύτητα περιστροφής τις 7200 σ.α.λ και ονομαστική χωρητικότητα τα 1000GB (917GB πραγματικά). Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις επιδόσεις που προσφέρουν τα 2 αυτά drives, και ποιο είναι το ρεαλιστικό σενάριο χρήσης τους.
ATTO Disk Benchmark
Ξεκινάμε με το παραδοσιακό ATTO Disk Benchmark, το οποίο θα μας δώσει μια καλή εικόνα για το τι να αναμένουμε στην συνέχεια. Όπως θα παρατηρήσουμε από το συγκριτικό, η M.2 μονάδα παρουσιάζει εξαιρετικές επιδόσεις, οι οποίες αρχίζουν να φαίνονται από τα 64K όπου και αρχίζουν να ξεπερνούν τα 1880MB/s, για να κλείσουν κοντά στα 2146MB/s που είναι και το peak performance του drive στα 8MB σειριακών αναγνώσεων. Τα νούμερα των εγγραφών δεν ήταν απογοητευτικά, καθώς αυτά κινήθηκαν περί τα 1239MB/s ως το μέγιστο νούμερο.
Από την άλλη, τα νούμερα που παρουσιάζει η μονάδα της HGST είναι ίσως αναμενόμενα για τις δυνατότητες ενός μηχανικού δίσκου. Χωρίς να είναι απογοητευτικά, η μηχανική μονάδα ίσως υποστηρίζει περισσότερο τον ρόλο της "αποθήκης", με ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής περί τα 130MB/s.
AS SSD
Ίδια ιστορία και στο AS SSD Benchmark, το οποίο εμφανώς τονίζει τις δυνατότητες ενός SSD παρά ενός μηχανικού δίσκου. Στην προκειμένη περίπτωση τα νούμερα που λάβαμε ήταν ελαφρώς χειρότερα.
CrystalDisk Mark
Το Crystal Disk Mark μας παρουσιάζει ίσως τις βέλτιστες δυνατές επιδόσεις των δύο μονάδων. Εδώ θα τονίσουμε τις εξαιρετικές ταχύτητες στις αναγνώσεις, ,με τα νούμερα που επιστρέφονται από τις εγγραφές να βρίσκονται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα - ιδιαιτέρως αυτών των 4Κ QD32 αναγνώσεων και εγγραφών που είναι ταχύτατες για μια SSD μονάδα.
Anvil's Storage Utilities
Ρίχνοντας και μια ματιά στα IOPS των δίσκων, παρατηρούμε πως η μονάδα της Samsung μπορεί να παρουσιάσει μέχρι και 152664 operations ανά δευτερόλεπτο σε βάθος εντολών 16, με τα υπόλοιπα νούμερα να μην απογοητεύουν.
Συμπερασματικά, στον χρήστη του G752VY δίνεται η δυνατότητα για δυο ταχύτατες μονάδες αποθήκευσης - μιας που προορίζεται για το λειτουργικό και μιας ελεύθερης με τον χρήστη να έχει την δυνατότητα να εγκαταστήσει τα παιχνίδια που επιθυμεί για ακόμα ταχύτερα load times, την ίδια στιγμή που ο μηχανικός δίσκος μπορεί λειτουργεί ως δευτερεύουσα μονάδα σαν "αποθήκη" για περιεχόμενο από το οποίο δεν έχουμε απαιτήσεις ως προς το performance (φωτογραφίες, μουσική, βίντεο) - σημείο στο οποίο μεγαλύτερη σημασία έχει η χωρητικότητα παρά η απόδοση.
Ένα από τα πλέον υποσχόμενα στοιχεία του ASUS G752VY αποτελεί και η κάρτα γραφικών του, η οποία δεν είναι άλλη από την GTX980M. Η συγκεκριμένη GPU αν και βασίζεται στον GM204 που συναντάμε τόσο στην πλήρη GTX 980 όσο και στην GTX 970, με την διαφορά ότι έχει υποστεί μια μείωση τόσο στον μέγιστο αριθμό shaders (1536 από 2048 της 980 και 1664 της 970) όσο και στις TMU μονάδες (96 από 170). Όπως γίνεται προφανές, οι επιδόσεις της είναι πιο κοντά σε αυτές μιας GTX 970, βάση χαρακτηριστικών, εν τούτοις ας ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα που λάβαμε.
Synthetic Benchmarks
Όπως θα παρατηρήσατε, τα νούμερα είναι αρκετά εντυπωσιακά για μια κάρτα γραφικών τοποθετημένη σε ένα notebook. Τα αποτελέσματα που θα εστιάσουμε περισσότερο είναι αυτά των 3DMark 11 και Firestrike, όπου εκεί η GTX 980M μας δίνει μια καλή ματιά για τις δυνατότητες της κάρτας.
Εντυπωσιακά και τα αποτελέσματα στα benchmarks της Unigine, με τα νούμερα να δείχνουν σχεδόν 2,5 φορές το performance μιας GTX 960M που θα συναντήσουμε στα περισσότερα gaming notebooks.
Αν τα παραπάνω νούμερα δεν σας δίνουν μια αίσθηση για τις επιδόσεις της κάρτας, θα περάσουμε στα πιο ρεαλιστικά σενάρια χρήσης, τα παιχνίδια.
Gaming Performance
Για τα παραπάνω παιχνίδια ακολουθήσαμε την γνωστή μεθοδολογία που χρησιμοποιούμε στις κάρτες γραφικών. Όλα τα παιχνίδια τέθηκαν στα Ultra Settings στην μέγιστη ανάλυση της οθόνης (1920x1080) και μετρήθηκαν για ένα διάστημα 120 δευτερολέπτων.
Αν τα αποτελέσματα δεν σας εντυπωσιάζουν, σας υπενθυμίζουμε ότι τρέχουμε τα υψηλότερα settings! Σε κάθε περίπτωση, οι επιδόσεις είναι πλήρως ικανοποιητικές, και ιδίως όσον αφορά τα MMO παιχνίδια από τα οποία το G752VY δεν φαίνεται να υπο-αποδίδει. Όσον αφορά τους mainstream τίτλους, δεν εμφανίστηκε η ανάγκη για πτώση σε χαμηλότερα settings ώστε οι επιδόσεις να επανέλθουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.
Συνολικά, οι επιδόσεις του notebook της ASUS κρίνονται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές για καθημερινό gaming!
Όπως είναι δεδομένο, ένα πιο ισχυρό notebook έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στο κομμάτι της ψύξης, ειδικά αν λάβουμε πως όσο και αν είναι power-efficient, δεν θα σταματήσει να παράγει θερμότητα. Για τον λόγο αυτό κατά την διάρκεια των τεστ, προσπαθήσαμε να λάβουμε μετρήσεις όσον αφορά τις θερμικές επιδόσεις.
Σε κατάσταση ηρεμίας, το G752VYCV φαίνεται πως λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά. Ο Core i7 6700HQ μπορεί να λειτουργεί στην περιοχή των 48 βαθμών Κελσίου χωρίς φόρτο, όμως και οι δυο ανεμιστήρες είναι απενεργοποιημένοι, λειτουργώντας επί της ουσίας σε passive ψύξη! Αυτό χαρίζει στο G752VY μια αθόρυβη λειτουργία εκεί που δεν το απαιτούν οι συνθήκες. Φυσικά, αυτό συμβαίνει λόγω της εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης του επεξεργαστή, ο οποίος μπορεί να πέσει μέχρι και τα 800MHz σε κατάσταση αδράνειας.
Ρίχνοντας το Gaming workload στο G752VY, τα πράγματα αλλάζουν ελαφρώς. Εδώ θα παρατηρήσουμε την δραματική αύξηση των θερμοκρασιών, με τον επεξεργαστή μας να αγγίζει τους 80 βαθμούς κατά την διάρκεια μιας έντονης χρήσης. Τα πράγματα δεν διαφέρουν για την GTX 980M, καθώς φαίνεται το μέγιστο φορτίο της να παράγει περί τους 75 βαθμούς, όπως απεικονίζεται και στο παρακάτω screenshot, θερμοκρασίες οι οποίες δεν είναι σε καμία περίπτωση απογοητευτικές.
Ταυτόχρονα, αυτό επιβάλλει στους ανεμιστήρες την ταυτόχρονη λειτουργία τους. Χωρίς να έχουμε την δυνατότητα για σαφή ένδειξη των ταχυτήτων περιστροφής των ανεμιστήρων, οι δυο ανεμιστήρες δεν φάνηκε να παράγουν σημαντικό θόρυβο κατά την λειτουργία του συστήματος ψύξης, χαρίζοντας στο G752VY μια αρκετά υγιή απόδοση κατά το έντονο load.
Για το cooldown του συστήματος έπειτα από έντονη χρήση, απαιτήθηκαν περί τα 2 λεπτά μέχρι το σύστημα να επανέλθει σε φυσιολογικές θερμοκρασίες, και γύρω στα 4 έως ότου επανέλθει στην πλήρη passive ψύξη που αναφέραμε στην αρχή.
Η μπαταρία ενός φορητού υπολογιστή, είναι ένα σημείο που καθορίζει την φορητότητα του. Για τον λόγο αυτό, θελήσαμε να μάθουμε τι μπορεί να καταφέρει η μπαταρία που έχει ενσωματωθεί στο G752VY της ASUS.
Η μονάδα των 8 κελιών είναι τοποθετημένη στο εσωτερικό του notebook, πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι αφαιρούμενη. Έτσι, κάθε φορά που το G752VY τοποθετείται στην πρίζα, αμέσως ξεκινά και η φόρτισή της πέρα από την παροχή ρεύματος στο notebook.
Στα τεχνικά της χαρακτηριστικά, πρόκειται για μπαταρία Ιόντων Λιθίου, με χωρητικότητα που ανέρχεται στα 5800mAh είτε 90 Wh αν συνυπολογίσουμε πως η τάση εξόδου που προσφέρει ανέρχεται στα 15V.
Αφαιρώντας το G752VY από την πρίζα, αμέσως περνάμε στο battery profile, κάτι το οποίο σημαίνει και αυτομάτως πτώση στις μέγιστες συχνότητες λειτουργίας του πυρήνα αλλά και του κυκλώματος γραφικών. Έτσι, κατά την χρήση της μπαταρίας ο Core i7 6700HQ θα λειτουργήσει με μέγιστη συχνότητα τα 2GHz από τα 3.
Για αρχή, ξεκινάμε με την διάρκεια φόρτισης. Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, ξεκινώντας την φόρτιση από το 5% μέχρι το πλήρες φορτίο, ο συνολικός χρόνος που απαιτήθηκε ανήλθε στις 2 ώρες και 55 λεπτά.
Η συνολική διαδικασία φαίνεται πως λειτουργεί σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως μέχρι το 50% η φόρτιση είναι ταχύτερη, ενώ σταδιακά αρχίζει και γίνεται σταδιακά και πιο αργή.
Πάμε να δούμε όμως και την συμπεριφορά της κατά την αποφόρτιση. Χρησιμοποιήσαμε 4 είδη διαφορετικών τεστ: Ξεκινώντας με το Battery Life του PCMark 8, το οποίο δοκιμάζει ένα όσο το δυνατόν real-life work load και υπολογίζει την διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Έπειτα, δοκιμάσαμε το notebook όπως οποιοδήποτε καθημερινό σύστημα με browsing, Youtube videos και ακρόαση μουσικής. Έπειτα δοκιμάσαμε την αναπαραγωγή μιας HD ταινίας, και στο τέλος δοκιμάσαμε και gaming με την μπαταρία.
Όλα τα τεστ έγιναν με την μπαταρία πλήρως φορτισμένη (100%), τα επίπεδα φωτεινότητας στο 50% και μετρήσαμε από πλήρες φορτίο μέχρι το 7%, όπου και τα Windows ξεκινούν την αδρανοποίηση του συστήματος.
Τα παραπάνω αποτελέσματα εξαιρετικά, δεδομένου φυσικά και του μεγέθους της μπαταρίας. Το PC Mark 8 με έντονη και συνεχή χρήση της μπαταρίας έδειξε ως εκτιμώμενη διάρκεια τις 3 ώρες και 44 λεπτά, την ίδια στιγμή που το δικό μας σενάριο χρήσης έφτασε το σχετικά φυσιολογικό χρόνο των 4 ωρών και 38 λεπτών χωρίς φόρτιση! Η αναπαραγωγή της HD ταινίας ικανοποίησε επίσης, καθώς η διάρκεια ζωής έφτασε τις 4 ώρες και 18 λεπτά, αρκετός χρόνος για την θέαση δυο ολόκληρων ταινιών.
Τέλος αφήσαμε το gaming, απενεργοποιώντας το Battery Boost χαρακτηριστικό της nVidia, με το οποίο μπορείτε να δώσετε ένα FPS cap ώστε να εξοικονομήσετε ενέργεια. Σε πλήρες φορτίο η μπαταρία διήρκεσε περί την 1 ώρα και 5 λεπτά πλήρους gaming, έχοντας την κάρτα να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων της!
Όπως θα παρατηρήσατε, η μπαταρία αντέχει σε μακριές περιόδους χρήσης, αλλά λειτουργεί ως υποστήριξη σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει παροχή ρεύματος. Φυσικά μπορείτε με μερικούς τρόπους να "κερδίσετε" λεπτά από τον χρόνο ζωής, μειώνοντας αρκετά την φωτεινότητα παραδείγματος χάρη. Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια ζωής της είναι πλήρως ικανοποιητική για να λειτουργήσετε το G752VY για αρκετές ώρες μακριά από την παροχή ρεύματος.
Λίγο πριν το τέλος, θα ρίξουμε μια ματιά στην οθόνη που διαθέτει το G752VY. Όπως έχουμε αναφέρει από την αρχή, το συγκεκριμένο notebook έρχεται με ονομαστική διαγώνιο στις 17.3 ίντσες. Η οθόνη που φέρει το G750VY είναι τύπου IPS, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχει πολύ καλή απόδοση χρωμάτων (περίπου στο 90% του sRGB). Αναφορικά με τα τεχνικά της στοιχεία, η οθόνη είναι ανάλυσης 127 PPI ενώ το pixel pitch της ανέρχεται στα 0.199 x 0.199 mm. Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία της είναι και ο ρυθμός ανανέωσης που προσφέρει, που ανέρχεται στα 75 Hz, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και την G-Sync τεχνολογία της nVidia την οποία επιτρέπει στην οθόνη να έχει μεταβλητούς χρονισμούς οι οποίοι συγχρονίζονται με τα FPS που παράγει η GTX 980M, αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση του screen tearing φαινομένου.
Από την άλλη, η οθόνη έρχεται με matte επίστρωση, η οποία προσφέρει και το anti-glare effect ώστε να αποτρέπονται οι αντανακλάσεις από τις εξωτερικές πηγές φωτός. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να έχει μια επίδραση τόσο στην μέγιστη φωτεινότητα, η οποία προσδιορίζεται στα 334 nits.
Συνολικά η οθόνη φαίνεται να παρουσιάζει μεγάλο μέρος των υποσχέσεών της. Πράγματι, οι γωνίες θέασης είναι εντυπωσιακές, καθώς από τις πλάγιες όψεις η αλλοίωση των χρωμάτων είναι ελάχιστη, Επιπλέον εντυπωσιάζουν τόσο το contrast ratio όσο και η φωτεινότητα, με την οθόνη να αποδίδει εξαιρετικά κάτω από καταστάσεις υψηλού φωτισμού.
Όπως όλα τα gaming notebooks, έτσι και το ASUS G752VY δεν θα μπορούσε να μην υποστηρίζει την Windows πλατφόρμα. Έτσι, το image που έρχεται εξοπλισμένο το Notebook της ASUS περιέχει τα Windows 10 64-bit με το update του Νοεμβρίου στην 10586 ("Threshold"). Βέβαια, η πλειοψηφία των drivers έχουν παραμείνει κάποιους μήνες πίσω, οπότε ορθό θα ήταν ο έλεγχος και η εγκατάσταση όλων των τελευταίων drivers - κυρίως αυτών της κάρτας γραφικών.
Η πρώτη επαφή είναι αρκετά καλοδεχούμενη, με το backround να έρχεται στα χρώματα του G752VY. Αναφορικά με τα προεγκατεστημένα προγράμματα, η ASUS έχει συμπεριλάβει μια δοκιμαστική έκδοση του McAfee LiveSafe Internet Security στην θέση του antivirus software, με την άδεια να διαρκεί 60 ημέρες από την αρχική ενεργοποίησή της. Κατά τα λοιπά, συμπεριλαμβάνεται μια πλήρης έκδοση του Evernote για δημιουργία και συγχρονισμό σημειώσεων, το Dropbox που παρέχει δωρεάν 25GB για τους χρήστες του G752VY καθώς και το WPS Office, ένα freeware office suite με δυνατότητα για επεξεργασία εγγράφων, παρουσιάσεων και spreadsheets.
Το κύριο όμως πρόγραμμα διαχείρισης αποτελεί το RoG Gaming Center, το οποίο αποτελεί το κέντρο όλων των διαθέσιμων λειτουργιών που παρέχει το G752VY. Αρχικά, προσφέρονται βασικές πληροφορίες συστήματος σχετικά με την διαθέσιμη μνήμη RAM καθώς και τον χώρο στα αποθηκευτικά μέσα, ενώ δίνονται ακριβής πληροφορίες όσον αφορά τις συχνότητες επεξεργαστή, κάρτας γραφικών και μνήμης RAM, καθώς και οι ενδείξεις θερμοκρασιών CPU και GPU. Αυτό το κομμάτι του Software παραμένει μόνιμα τοποθετημένο στην αριστερή πλευρά, ενώ στην δεξιά στήλη παρέχονται οι utility lauchers, καθώς και όλα τα απαραίτητα sliders που ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν τον Hot Zone φωτισμό των πλήκτρων (αριστερή πλευρά του πληκτρολογίου), την απενεργοποίηση του Windows key καθώς και την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του φωτισμού στο κέλυφος του G752VY (Lightbar).
Επιπλέον, το Gaming Center παρέχει 4 διαθέσιμα προφίλ, τα οποία μπορείτε να επεξεργαστείτε πλήρως. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα για εκτέλεση συγκεκριμένης εφαρμογής/παιχνιδιού κατά την ενεργοποίηση του προφίλ, προφίλ χρωμάτων της οθόνης, δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένου προφίλ του MacroKey, απελευθέρωση μνήμης καθώς και δυνατότητα να σταματήσετε συγκεκριμένα processes του συστήματος, καθώς και ενεργοποίση/απενεργοποίηση των Hot Zones του πληκτρολογίου, του Windows Key καθώς και του Touchpad!
Μέσα από τους Launchers αποκτάμε πρόσβαση στις διάφορες λειτουργίες που προσφέρει το G752VY.
Με εξαίρεση το πρόγραμμα του XSplit Gamecaster που προσφέρει το streaming και την καταγραφή των games που εκτελούνται, το πρώτο πρόγραμμα διαχείρισης είναι το GameFirst III, ένα κέντρο ελέγχου που επί της ουσίας αναλαμβάνει να οργανώσει όλα τα εξερχόμενα, με στόχο την βέλτιστη απόδοση και τα ping times κατά το Gaming.
Το ROG MacroKey είναι το κέντρο ελέγχου που αφορά τα 5 προγραμματιζόμενα πλήκτρα που βρίσκονται ακριβώς πάνω από το πληκτρολόγιο. Μέσα από το MacroKey έχετε την δυνατότητα να αναθέσετε 3 ρόλους σε κάθε πλήκτρο: 1) Άμεση εκτέλεση εφαρμογής 2) Άμεση εκτέλεση ιστοσελίδας και 3) Εκτέλεση macrokey. Επιλέγοντας την τελευταία επιλογή, περνάτε στο κέντρο επεξεργασίας μάκρο εντολών όπου μπορείτε να καταγράψετε συνδυασμούς πλήκτρων, να επεξεργαστείτε τους χρόνους καθυστέρησης καθώς και να τροποποιήσετε την σειρά εφαρμογής τους. Το MacroKey σας παρέχει 3 διαφορετικά προφίλ, καταλήγοντας σε 5*3=15 δυνατούς προγραμματισμούς των διαθέσιμων πλήκτρων.
Περνώντας στις δυνατότητες του ήχου, το Sonic Radar II αποτελεί την καινοτομία της ASUS. Το συγκεκριμένο Software έχει την δυνατότητα να ανιχνεύσει την πηγή που προέρχεται ο κρότος πυροβόλων όπλων και να προβάλει γραφικά σε ένα παρεχόμενο Radar το οποίο εμφανίζεται στην οθόνη σας την ακριβή απόσταση του. Μέσα από το software έχετε την δυνατότητα να παραμετροποιήσετε τόσο το σημείο εμφάνισης του radar στην οθόνη σας, όσο και την διαφάνεια αλλά και το μέγεθός της, ενώ επίσης μπορείτε να επιλέξετε και τις εφαρμογές στις οποίες θα εμφανίζεται - με το software να έχει την δυνατότητα να ανιχνεύει την πλειοψηφία των 3D εφαρμογών.
Κλείνοντας, το Sonic Studio II αφορά την διαχείριση του προφίλ του ήχου. Το Sonic Studio παρέχει έτοιμα προφίλ που αφορούν τα παιχνίδια, μουσική και ταινίες, ενώ προσφέρει και πλήθος equalizers τόσο για παιχνίδια όσο και για είδη μουσικής.
Το Perfect Voice αφορά αυστηρά την διαχείριση ομιλίας - τόσο εξερχόμενης από εσάς όσο και εισερχόμενης από τους συμπαίκτες σας, όπου σας δίνει τις δυνατότητες για Volume Stabilizer, Noise gate και noise reduction - με τις δυο τελευταίες επιλογές να ενεργοποιούνται κατά το manual mode.
Τέλος, το Casting Enchancher είναι μια αυτόματη λειτουργία με την οποία κατά την ενεργοποίηση της σας επιτρέπει όταν καταγράφετε ένα παιχνίδι, το software αντιλαμβάνεται την ομιλίας σας και την καταγράφει σε enchanced mode ούτως ώστε να εμφανίζεται σε υψηλή ευκρίνεια.
Αυτό που αντικρίζει κανείς στην πρώτη θέα του G752VY από την ASUS είναι ένα... ευμεγέθες notebook. Ο εντυπωσιακός του σχεδιασμός, αλλά και ο όγκος του, προδιαθέτουν για ένα φορητό σύστημα υψηλών επιδόσεων που σε ελάχιστα σημεία έχει να ζηλέψει από ένα ολοκληρωμένο desktop σύστημα.
Τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις μας, εξάλλου, φροντίζουν να επιβεβαιώσουν τον παραπάνω ισχυρισμό μας. Σε αντίθεση με τα κοινά low-spec laptop των οποίων οι επιδόσεις είναι αρκετά περιορισμένες, η λύση της ASUS μας πως μπορεί να "πακεταριστεί" αρκετή δύναμη σε μια μονάδα που δεν ξεπερνά σε διαστάσεις τα 42 x 34 εκατοστά. Η ταχύτητα εκτέλεσης σε αρκετές καθημερινές - και μη - διεργασίες, τόσο οικιακές όσο και επαγγελματικές, είναι κάθε άλλο παρά απογοητευτικές, κάτι το οποίο "ευθύνεται" το high-spec hardware που διαθέτει. Ο Core i7 6700HQ είναι ένα αξιόλογο CPU το οποίο τα καταφέρνει περίφημα από άποψης τόσο απόδοσης όσο και διαχείρισης ενέργειας, ενώ από την άλλη οι δυο ταχύτατες M.2 NVME μονάδες SSD της Samsung μπορούν να παρέχουν περίσσεια ταχύτατη αποθήκευση - και μάλιστα σε σημείο στο οποίο έχουμε στην διάθεσή μας έναν "spare" SSD αποκλειστικά και μόνο για τις gaming εφαρμογές - αν και όσον αφορά το τελευταίο θα θέλαμε να υπάρχει η δυνατότητα για RAID 0, χαρακτηριστικό το οποίο όμως δεν υποστηρίζεται από την συγκεκριμένη υλοποίηση.
Το κύριο όμως ατού του G752VY είναι οι gaming αρετές του. Αυτό το συμπέρασμα δεν απορρέει μονάχα από την GTX 980Μ, η οποία προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις στην Full HD ανάλυση της οθόνης, χρησιμοποιώντας μάλιστα Ultra settings στους περισσότερους τίτλους που δοκιμάσαμε. Παρεμπιπτόντως, η GTX 980M αποτελεί το "next best thing" σε mobile κάρτες γραφικών που τοποθετούνται σε gaming notebooks, με το κορυφαίο μοντέλο να είναι η πλήρης GTX 980 που όμως έχει και επιπλέον απαιτήσεις σε θέματα ψύξης. Συνεχίζοντας με τον προσδιορισμό του απόλυτου gaming notebook, η λύση της ASUS εξοπλίζεται με ένα G-sync IPS panel το οποίο χρονίζεται στα 75Hz και μέσω της τεχνολογίας της nVidia εξαλείφει το φαινόμενο του tearing. Τέλος όλα τα χαρακτηριστικά του G752VY σε επίπεδο software αλλά και λεπτομερειών, δίνουν στον gamer όλα τα απαραίτητα (και μη) εφόδια που θα απαιτήσει κανείς, χωρίς να έχει την ανάγκη να στραφεί σε επιπλέον περιφερειακά: Φωτιζόμενο πληκτρολόγιο, προγραμματιζόμενα macro keys, δυνατότητες για streaming και φυσικά επιπλέον software που θα φέρουν τον ήχο στα μέτρα του χρήστη.
Η ποιότητα κατασκευής είναι αρκετά ικανοποιητική, αν και αυτό δεν φαίνεται ξεκάθαρα στις εξωτερικές επιφάνειες, όπου πέρα από το brushed αλουμίνιο του κελύφους το υπόλοιπο σώμα χρησιμοποιεί πλαστικό. Αυτό που προσδίδει μια καλύτερη αίσθηση στην ποιότητα κατασκευής είναι οι λεπτομέρειες οι οποίες συνθέτουν ένα αρκετά στιβαρό notebook, όπως για παράδειγμα ο ενισχυμένος μηχανισμός των μεντεσέδων της οθόνης, με το σύστημα να διαθέτει αρκετή ποσότητα μετάλλου. Έπειτα, το σύστημα ψύξης με τα vaporchabers μπορεί να μην απέτρεψε τις υψηλές θερμοκρασίες, όμως αυτές συγκεντρώνονται σε σημεία τα οποία δεν είναι ενοχλητικά για τον χρήστη, την ίδια στιγμή που το σύστημα παράγει χαμηλό θόρυβο και διώχνει τον θερμό αέρα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Η καθημερινή του χρήση ήταν μια ευχάριστη και απροβλημάτιστη εμπειρία. Το φωτιζόμενο chiclet πληκτρολόγιο είναι ευχάριστο στην πληκτρολόγηση, όπως και το αρκετά εύχρηστο touchpad το οποίο ήταν αρκετά ακριβές - ωστόσο οι άκρες του δεν είναι απόλυτα διακριτές. Όσον αφορά την οθόνη του, μας εντυπωσίασε τόσο από το γεγονός της υψηλής ανάλυσης που προσφέρει, τις πολύ καλές γωνίες θέασης και το response time, ενώ τα 1080p μοιάζουν να είναι ιδανικά για την ονομαστική διαγώνιο των 17,3 ιντσών του G752VY. Φυσικά, μια οθόνη μεγαλύτερης ανάλυσης θα ήταν υπερβολή τόσο για το μέγεθος των στοιχείων, όσο και για τις επιδόσεις του στα παιχνίδια.
Όσον αφορά την διάρκεια ζωής της μπαταρίας, η κατανάλωση ενέργειας είναι η καλύτερη δυνατή που μπορούμε να έχουμε από μια τέτοια φορητή συσκευή. Κύριο ρόλο όμως στην αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής που συναντήσαμε διαδραματίζει η μεγάλη μπαταρία του G752VY των 5800 mAh που μπορεί να του δώσει κατά μέσο όρο 3.5 έως 4 ώρες αυτονομίας για τυπικά σενάρια χρήσης. Κατά το gaming η αυτονομία περιορίζεται περίπου στην 1,5 ώρα το μέγιστο, αριθμός αρκετά ικανοποιητικός αλλά πρόκειται για ένα σενάριο χρήσης το οποίο είναι σπάνιο.
Η ASUS μπορεί να χαρακτηρίζει το G752VY ως ένα gaming notebook, εμείς όμως αναφερθήκαμε σε αυτό ως ένα desktop replacement. Οι δυο κατηγορίες απέχουν σημαντικά μεταξύ τους, κυρίως όσον αφορά το κομμάτι της φορητότητας. Με το βάρος του να αγγίζει τα 3,5 κιλά καθώς και τον μετασχηματιστή του να προσθέτει ένα ακόμα κιλό βάρους, το G752VY δεν απευθύνεται στον χρήστη που αναζητεί ένα ισχυρό notebook για τις καθημερινές του μετακινήσεις. Δεν είναι μόνο το αυξημένο βάρος που ευθύνεται γι' αυτό, αλλά επίσης και ο όγκος του καθώς το πάχος του σε συγκεκριμένα σημεία το κάνουν ασύμβατο με τις περισσότερες τσάντες μεταφοράς. Δεν ισχυριζόμαστε, πάντως, πως το G752VY δεν μπορεί να είναι φορητό - μπορεί να μεταφερθεί σε ξεχωριστές περιπτώσεις όπως gaming συγκεντρώσεις με παρέα ή LAN parties, και είναι η ιδανική περίπτωση ενός ισχυρού φορητού μηχανήματος για τέτοιες περιστάσεις.
Η ASUS ξέρει πως να σχεδιάζει και να παράγει high-end προϊόντα, και το G752VY δεν είναι παρά μια αντανάκλαση αυτής της ικανότητας της εταιρίας. Το G752VY είναι ένα από τα ισχυρότερα gaming notebooks της αγοράς με επιδόσεις που δεν πρόκειται να απογοητεύσουν, όμως η τελική επιλογή κρίνεται από τον χρήστη σχετικά με το αν επιθυμεί φορητότητα, ή δεν τον απασχολεί αυτό το ζήτημα. Διότι κατά τα λοιπά, το G752VY μπορεί ανά πάσα στιγμή να αντικαταστήσει οποιοδήποτε σταθερό σύστημα εάν κάποιος επικεντρωθεί στις επιδόσεις.
Με ποιο "τίμημα" όμως έρχονται όλα αυτά; Το G752VY θα το συναντήσουμε στα Ελληνικά καταστήματα σε τιμή που ανέρχεται στα 2300?. Όποιο και αν είναι το κόστος του, το G752VY είναι ένα από τα πιο ισχυρά φορητά συστήματα που μπορούμε να έχουμε μέχρι στιγμής.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Ευχαριστούμε θερμά την ASUS για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!
Υπάρχουν οι περιπτώσεις για τις οποίες ένας σταθερός υπολογιστής, με την κύρια μονάδα, την οθόνη και τα περιφερειακά του δεν αποτελεί λύση για κάποιους χρήστες - την ίδια στιγμή που ένα απλό laptop/notebook δεν επαρκεί σε επιδόσεις για το συγκεκριμένο άτομο. Υπάρχει κάτι το ενδιάμεσο σε αυτόν τον τομέα; Μπορεί να υπάρξει υπολογιστής ο οποίος να διατηρεί την φορητότητα, όμως μπορεί να προσφέρει επιδόσεις εφάμιλλες με ένα desktop σύστημα;
Η απάντηση ακούει στο όνομα desktop replacement - μια λύση η οποία πρόκειται επί της ουσίας για φορητό υπολογιστή, με το hardware όμως να είναι εστιασμένο στις επιδόσεις παρά στην φορητότητά του. Η κατηγορία μας είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια, με τις απαιτήσεις όμως για το gaming να αυξάνονται οι κατασκευαστές καλούνται να δημιουργήσουν φορητά συστήματα που ενσωματώνουν και ισχυρές μονάδες γραφικών.
Την δική της απάντηση φέρνει η ASUS με την σειρά G752VY, ένα Gaming notebook PC το οποίο δεν έχει να ζηλέψει σε επιδόσεις από πολλά desktop συστήματα!
Η πλατιά συσκευασία του G752VY φροντίζει να προστατέψει το πολύτιμο εσωτερικό της. Το artwork παραπέμπει στον ασημί-πορτοκαλί σχεδιασμό που έχει επιλέξει η εταιρία για το συγκεκριμένο gaming notebook.
Εκεί δεν θα συναντήσει κανείς τίποτε περισσότερο από τα απολύτως απαραίτητα, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα notebooks της αγοράς. Η κύρια μονάδα έρχεται καλυμμένη με μια υφασμάτινη θήκη, ενώ στα υπόλοιπα συνοδευτικά θα συναντήσουμε όλα τα απαραίτητα quick start guides, user's manuals, μια velcro ταινία για το συμμάζεμα των καλωδίων και τέλος το τροφοδοτικό του παρέα με το αντίστοιχο schuko καλώδιο για την Ελληνική αγορά.
Οπότε ήρθε η ώρα να περάσουμε στην αναλυτική περιήγησή μας στο gaming notebook της ASUS. Για αρχή, ακολουθεί ο συγκεντρωτικός πίνακας με το configuration της μονάδας που λάβαμε:
Dimensions | 419.9 x 320 x 29.8 mm | [/TR]
Αυτό που φροντίζει να ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή στο G752VY της ASUS, είναι η εμφάνισή του. Το ασημί χρώμα με τις πορτοκαλί λεπτομέρειες κάνουν έντονη την παρουσία τους, όπως και οι μαύρες επιφάνειες οι οποίες όμως κατά κύριο λόγο εμφανίζονται εσωτερικά. Η σχεδιαστική του γραμμή όμως κάθε άλλο παρά περνά απαρατήρητη, το ίδιο και οι εμφανείς διαστάσεις του gaming notebook της ASUS.
Έτσι, έχοντας μια οθόνη με ονομαστική διαγώνιο τις 17,3 ίντσες, το G752VY έχει διαστάσεις 41 εκατοστά σε μήκος, 32 σε πλάτος ενώ το πάχος του αγγίζει τα 2,9 εκατοστά. Από άποψης βάρους το G752VY είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς αυτό προσδιορίζεται στα - όχι και λίγα - 4,35 κιλά για την μονάδα.
Το κέλυφος του G752VY χαρακτηρίζεται κυρίως από την brushed aluminium κατασκευή του, με το Republic of Gamers λογότυπο της ASUS να συνοδεύεται από δυο πορτοκαλί φωτιζόμενες λωρίδες δεξιά και αριστερά από το λογότυπο. Μια ακόμα ακόμα πορτοκαλί επιφάνεια δεσπόζει στο κέντρο με την αναγραφή "Republic of gamers", σημείο το οποίο έρχεται για να προσφέρει καλύτερη στήριξη στους μεντεσέδες της οθόνης.
Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία του G752VY είναι και ο σχεδιασμός για τις γρίλιες του συστήματος ψύξης. Με μια LED λωρίδα να δεσπόζει στο κέντρο, το τμήμα του εξαερισμού προσφέρει μεγάλα ανοίγματα ώστε η ροή του αέρα να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες αντιστάσεις κατά την έξοδο από το σύστημα ψύξης που βρίσκεται εσωτερικά.
Κοιτώντας τις πλευρές του μεταφερόμαστε στις απαραίτητες θύρες διασύνδεσης. Έτσι, στην δεξιά του πλευρά ξεχωρίζουμε το βύσμα τροφοδοσίας, μια Gigabit Ethernet θύρα, μια HDMI θύρα καθώς και μια mini DisplayPort, 2 x USB 3.0, 1x USB 3.1 με το Type C αναστρέψιμο βύσμα καθώς και 3 audio jacks για ακουστικά, μικρόφωνο αλλά και audio out.
Η αριστερή πλευρά είναι πιο απλουστευμένη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της καταλαμβάνεται από το SuperMulti DVD drive. Επιπλέον συναντάμε ένα SD card reader, ακόμα 2 USB 3.0 θύρες καθώς και τον Kensington lock μηχανισμό κλειδώματος.
Αναφορικά με την κάτω επιφάνεια, η ASUS έχει επιλέξει να μην την αφήσει αδιάφορη. Το διάφανο μαύρο plexy δίνει μια πολύ μικρή ματιά στο εσωτερικό του G752VY. 4 ελαστικά ποδαράκια θα ανασηκώσουν το notebook όσο χρειάζεται προσδίδοντας και το απαραίτητο grip σε οποιαδήποτε επιφάνεια τοποθετηθεί, ενώ στην κάτω δεξιά πλευρά διακρίνεται και το Sonic Bass Woofer που θα αναπαράγει τα μπάσα.
Επιπλέον, στο κέντρο διακρίνεται το αφαιρούμενο κάλυμμα, τρόπος ο οποίος η ASUS έχει επιλέξει ώστε να παρέχεται μερική πρόσβαση στις μονάδες αποθήκευσης που κρύβονται εσωτερικά - και πιο συγκεκριμένα στους 2 M.2 SSD καθώς και τον 2.5" HDD, όπως επίσης και τα 2 ελεύθερα slots για τις RAM. Έτσι η συντήρηση και η αναβάθμιση του G752VY καθίστανται αρκετά εύκολες υποθέσεις.
Με αυτά και εκείνα, ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το καπάκι και να περάσουμε στην ουσία του G752VY. Εκεί μας υποδέχεται ο ανάλογος σχεδιασμός μαζί με το εντυπωσιακό φωτιζόμενο πληκτρολόγιο και την ιδιαίτερα μεγάλη οθόνη του.
Κάνοντας μια στάση στις ενδεικτικές λυχνίες, θα συναντήσουμε 5 στο κάτω μέρος της μπροστινής όψης: Από αριστερά προς τα δεξιά, συναντάμε τα LED για την ενεργή του κατάσταση, την ένδειξη φόρτισης / αποφόρτισης της μπαταρίας, την λυχνία δραστηριότητας των δίσκων, ένδειξη για το airplane mode καθώς και ένδειξη για το NumLock.
Το chiclet -style keyboard είναι αυτό που ξεχωρίζει στην αρχική όψη. Τα πληκτρολόγιο διαθέτει τόσο το παραδοσιακό αλφαριθμητικό κομμάτι, όσο και το numpad, με τα περισσότερα πλήκτρα να δίνουν το παρόν. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι και ο φωτισμός του, ο οποίος είναι κόκκινος LED και παρέχει 3 διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας, καθώς και δυνατότητα απενεργοποίησης του για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας.
Πέρα από αυτό, συναντάμε και επιπρόσθετα πλήκτρα λειτουργιών. Πιο συγκεκριμένα, παρέχονται 5 Macro πλήκτρα για την καταγραφή και εκτέλεση macro εντολών, ενώ ένα επιπλέον πλήκτρο θα ενεργοποιήσει την καταγραφή/streaming του gaming περιεχομένου που εκτελείται εκείνη την στιγμή μέσα από την εφαρμογή Xsplit Gamecaster που συνοδεύεται το G752VY.
Από εκεί και πέρα, όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες έχουν τοποθετηθεί στα Function (F1-F12) πλήκτρα του πληκτρολογίου, κάτι που σημαίνει ότι συνδυάζονται με το F modifier (FN) πλήκτρο που βρίσκεται δίπλα από το αριστερό Alt για να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους. Επιπλέον, στο Numpad ξεχωρίζει το RoG πλήκτρο, με το πάτημα του οποίου θα ενεργοποιηθεί το RoG Center - το συνοδευτικό software διαχείρισης του G752VY.
Φυσικά δεν θα ξεχάσουμε και το touchpad, το οποίο βρίσκεται κάτω από το πληκτρολόγιο αλλά τοποθετημένο πιο κοντά στο αριστερό χέρι. Το touchpad διαθέτει μια λεία και γυαλιστερή υφή που προδιαθέτει για εύκολη κύλιση του δαχτύλου στην επιφάνεια, ενώ οι άκρες του δεν είναι ιδιαίτερα διακριτές στην αφή. Πέρα από τις gesture δυνατότητες του, συναντάμε και δυο αρκετά ευμεγέθη πλήκτρα για αριστερό και δεξί κλικ αντίστοιχα.
Κλείνοντας, δεν θα αμελήσουμε να αναφερθούμε στην οθόνη του G752VY. Έχοντας ονομαστική διαγώνιο στις 17,3 ίντσες, η οθόνη είναι Anti-glare διαθέτοντας μια matte υφή, η οποία μειώνει τις αντανακλάσεις που προέρχονται από εξωτερικές πηγές φωτός. Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, μπορεί και προσφέρει ανάλυση 1920 x 1080 στα 75 Hz, ενώ το πάνελ της είναι τεχνολογίας IPS, το οποίο μπορεί να προσφέρει καλύτερη αναπαραγωγή χρωμάτων καθώς και μεγάλες γωνίες θέασης. Τέλος, η διασύνδεσή της επιτυγχάνεται μέσω του embeded DisplayPort προτύπου, ενώ τέλος υποστηρίζεται και η η τεχνολογία G-Sync της nVidia - πράγμα που σημαίνει πως ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης είναι δυναμικός και συμβαδίζει με τα παραγόμενα FPS της κάρτας γραφικών, αποφεύγοντας έτσι το tearing.
Τέλος, η οθόνη έχει δυνατότητα κλίσης μέχρι και τις 130 μοίρες, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.
Ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στο hardware που φιλοξενεί το ASUS G752VY!
Πάμε να ρίξουμε μια αναλυτικότερη ματιά στο εσωτερικό του ASUS G752VY. Αφαιρούμε προσεκτικά τις βίδες συγκράτησης, κάτι το οποίο οδηγεί στην απελευθέρωση του πάνω μέρους που ενσωματώνει και το πληκτρολόγιο. Η μητρική στηρίζεται στο κάτω κέλυφος του G752VY, όπως και το σύστημα ψύξης που βρίσκεται κάτω από την μητρική.
Cooling
Πριν ξεκινήσουμε με την καλή ματιά στα υποσυστήματα, το μάτι μας πέφτει πρώτο στο σύστημα ψύξης του G752VY. Η αποδοτικότητα του εν λόγω υποσυστήματος είναι αρκετά σημαντική και δη σε ένα φορητό σύστημα. Το συγκεκριμένο αποτελείται από ένα διπλό σύστημα που συνδέεται μέσω heatpipes. Η επαφή με τους πυρήνες επιτυγχάνεται με ένα σύστημα Vaporchamber το οποίο έχει αρκετά μεγάλη θερμική αγωγιμότητα, ενώ ένα κοινό heatpipe που αναλαμβάνει να μοιράσει τις θερμοκρασίες όταν κάποιο από τα δύο αναπτύξει μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Τέλος, χρησιμοποιείται θερμοαγώγιμη πάστα ενώ η εγκατάσταση γίνεται με τέσσερις βίδες ανά chip.
Motherboard
Η μητρική του G752VY είναι μια Custom εκδοχή, ειδικά σχεδιασμένη για το συγκεκριμένο μοντέλο. Φυσικά ο κατασκευαστής της είναι η ASUS, με το μοντέλο να φέρει την κωδική ονομασία G752VYΥ. Το BIOS ανήκει φυσικά στην American Megatrends, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο UEFI interface για την παραμετροποίηση του. Επιπλέον, το Southbridge που φέρει η μητρική είναι το "Sunrise Point" C236 και υποστηρίζει τον Skylake επεξεργαστή του G752VY.
CPU - Intel Core i7 6700ΗQ
Ο επεξεργαστής Core i7 6700HQ έρχεται με τέσσερις Skylake πυρήνες οι οποίοι χρονίζονται στα 2.6GHz με Turbo στα 3.5GHz εφόσον το απαιτεί η εφαρμογή. Ο επεξεργαστής κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2015 και εφοδιάζεται με την τεχνολογία HyperThreading για διπλασιασμό των threads εντός του λειτουργικού (4 cores / 8 threads), ενώ συνοδεύεται από αρκετή μνήμη L3 cache που φτάνει τα 6MB. Η L2 cache αγγίζει το 1MB ενώ η L1 φτάνει μέχρι και τα 256KB. Ο ελεγκτής μνήμης του υποστηρίζει μνήμες LPDDR3 και DDR3L έως 1866 MHz. Κατασκευάζεται στη λιθογραφία των 14nm της Intel με την μέθοδο των 3D transistor που έχει εισάγει από τους Haswell βελτιώνοντας έτσι το TDP που πλέον φτάνει μέχρι τα 45 Watts.
Τέλος, αν και συνοδεύεται από την IGP του, το κύκλωμα θα παραμείνει απενεργοποιημένο για το G752VY.
GPU - nVidia GeForce GTX 980M
Η GTX 980M μαζί με τα τέσσερα chip των 1024MB και τύπου GDDR5. Η κάρτα βασίζεται στον ίδιο GM204 πυρήνα που φέρει και η "ολόκληρη" GTX 980 κατατάσσεται στην high-end αγορά καρτών έχοντας αξιοπρεπείς επιδόσεις, ειδικά για φορητό υπολογιστή. Αποτελείται από 5.2 εκ. τρανζίστορ, 1536 CUDA πυρήνες αρχιτεκτονικής Maxwell «2ης γενιάς», 96 TMUs και 64 ROPs, ενώ υποστηρίζει πλήρως το πρότυπο απεικόνισης DirectX 12 και κατασκευάζεται στη «δοκιμασμένη» αρχιτεκτονική των 28 νανομέτρων της TSMC. Το κύκλωμα τροφοδοσίας αποτελείται από δύο φάσεις για την κάρτα και μια για τις μνήμες και φαίνεται ότι καλύπτει αρκετά τις απαιτήσεις της, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και περιθώρια για περισσότερο «πουσάρισμα» ακολουθώντας τη μέθοδο του overclocking, κάτι που θα ανακαλύψουμε αργότερα. Οι χρονισμοί του πυρήνα, ανάλογα με την υλοποίηση ξεπερνούν τα 1038 MHz ενώ αυτοί της μνήμης βρίσκονται στα 5GHz effective.
Memory
Η δύο της Samsung είναι οι M471A1G43DB0-CPB και βασίζονται στο DDR4 πρότυπο. Χρονίζονται στα 1066MHz (2133MHz Effective) με timings 15-15-15 και τάση τα 1.2V. Τα δυο modules προσφέρουν μια συνολική χωρητικότητα περί τα 16GB στην συγκεκριμένη υλοποίηση σε dual channel mode, ενώ υπάρχουν δυο ακόμα ελεύθερα slots για διπλασιασμό της χωρητικότητας.
Storage
Όχι ένα, αλλά δυοM.2 drive βρίσκονται στο G752VY. Κατασκευάζονται από την Samsung και η χωρητικότητα τους ανέρχεται στα 256GB για κάθε module, με τα drive παρ' όλα αυτά να μην λειτουργούν σε RAID 0 mode. Υποστηρίζονται τεχνολογίες για εξοικονόμηση ενέργειας, TRIM και όλων των σχετικών, ενώ απαιτεί μόλις 3.3V για να λειτουργήσει, ένα σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας M.2 για φορητές συσκευές όπως το σημερινό μας laptop. Το part number του drive όπως το βλέπουμε από το σχετικό αυτοκολλητάκι του είναι MZ-VPV2560.
Ο σκληρός δίσκος είναι ένας Travelstar 7K1000 της HGST και προς μεγάλη μας έκπληξη είναι τύπου SATA III και περιστρέφεται στις 7200 rpm κάτι που τον καθιστά και ιδιαίτερα γρήγορο εάν τον συγκρίνουμε με άλλους των 5400 rpm που δυσκολεύονται στις εγγραφές και στις αναζητήσεις. Η χωρητικότητά του είναι 1000GB (1TB). Το πάχος του δε ξεπερνά τα 7.0mm, ενώ διαθέτει buffer 32MB για προσωρινά δεδομένα. Ο δίσκος σύμφωνα με την HGST διαθέτει και ενσωματωμένη προστασία κατά των χτυπημάτων μιας και βρίσκεται σε πολλούς εξωτερικούς δίσκους της αγοράς και υπολογιστές ultrabook λόγω της λεπτότητας του.
Το DVD Drive, Super Multi x8 όσον αφορά τις εγγραφές οπτικών δίσκων, αλλά και 24X CD-R με σύνδεση SATA και κατασκευάζεται από διάφορες εταιρείες όπως Samsung και Toshiba ενώ ενδέχεται να φέρει αυτοκόλλητο και της Hewlett Packard σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι επιδόσεις του είναι σαφώς κατώτερες απʼ ότι μια desktop υλοποίηση, όμως λαμβάνοντας υπόψιν την επέλαση «εναλλακτικών» μέσω όπως το USB και το cloud storage, δείχνει να μην παίζει πλέον ιδιαίτερο ρόλο.
Battery
Η μπαταρία του συστήματος, είναι ένα υποσύστημα στο οποίο ποντάρουμε πολλά όταν ψάχνουμε ένα gaming laptop. Η συγκεκριμένη έχει χωρητικότητα 5800mAh, 90Wh, ενώ η τάση στην έξοδό της είναι 15V DC. Φυσικά όπως είναι αναμενόμενο, είναι τύπου Li-ion και επαναφορτιζόμενη. Η μονάδα φέρει το μοντέλο 4ICR19/66-2 και φαινομενικά είναι ειδικά φτιαγμένη για την ASUS μιας και έρχεται με όλα τα σχετικά διακριτικά επάνω της.
Wireless Module
Το dual band ασύρματο δίκτυο Wi-Fi καλύπτεται από το module της Intel 8260NGW και προσφέρει ταχύτητες σύμφωνα με το πρότυπο AC. Τα στοιχεία του δείχνουν πως ο ρυθμός μεταφοράς δεδομένων ανέρχεται στα 867 Mbps και είναι το πιο μεγάλο που συναντάται συνήθως σε τέτοια laptop. Αν και η τοποθεσία του βρίσκεται σε λίγο «ανορθόδοξο» σημείο επάνω στη μητρική, δε θα αποτελέσει πρόβλημα εάν θέλετε να ασχοληθείτε με την αφαίρεση των heatsinks για παράδειγμα. Εκτός του WiFi το module περιλαμβάνει και Bluetooth 4.2, υποστηρίζει Intel Wireless Display (WiDi) ενώ συνδέεται μέσω του M.2 NGFF Interface.
Charger
Τέλος, παρέχεται το εξωτερικό τροφοδοτικό του G752VY. Οι διαστάσεις του ανέρχονται στα 165mm x 80mm x 35mm, με το βάρος του να φτάνει τα 1200 γραμμάρια. Έχοντας κατασκευαστή την Delta Electronics, ο φορτιστής μπορεί να αποδώσει 19.5V στην έξοδό του παρέχοντας περί τα 11.8 Ampere. Όλα αυτά συμβάλουν σε ένα τροφοδοτικό με μέγιστη ισχύ τα 230 Watts.
Για την αξιολόγηση του σημερινού μας φορητού υπολογιστή χρησιμοποιήσαμε μια «μείξη» των συνηθισμένων μετροπρογραμμάτων που χρησιμοποιούμε σε κάθε άλλη παρουσίαση, για να καλύψουμε τις επιδόσεις του σε κάθε πιθανό σενάριο χρήσης.
Ξεκινώντας χωρίζουμε την παρουσίαση σε 9 μεγάλες κατηγορίες συν της σελίδας BIOS όπου θα αναφέρουμε επιγραμματικά τι επιλογές δίνονται από τον κατασκευαστή για παραμετροποίηση. Οι υπόλοιπες κατηγορίες ακολουθούν παρακάτω.
CPU / Memory Performance
Ο κορμός των μετρήσεων είναι οι σελίδες CPU και Memory Performance όπου σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τις επιδόσεις των παραπάνω υποσυστημάτων του συστήματος. Σε αυτή τη κατηγορία μετράμε τα παρακάτω:
- Cinebench
- Handbrake
- WinRAR
- Excel
- PC Mark 7
- POV-Ray
- Luxmark
- AIDA Memory
Storage Performance
Έχοντας καλύψει ένα μόνο μέρος της μεθοδολογίας, προχωράμε σε ένα ακόμα βασικό κομμάτι της αξιολόγησης που είναι η αποθήκευση. Σε αυτή, αξιολογούμε τον ενσωματωμένο SSD εάν υπάρχει, ή/και τον σκληρό δίσκο του μηχανήματος. Τα benchmarks που τρέχουμε σε κάθε περίπτωση είναι τα:
- CrystalDiskMark
- Atto
- Anvil's Storage Utilities
- AS SSD
GPU Performance
Στο GPU performance αξιολογούμε τις επιδόσεις του υπολογιστή σε συνθετικά μετροπρογράμματα και φυσικά παιχνίδια για να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των επιδόσεων του υπολογιστή. Τα benchmarks χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, Συνθετικά Benchmarks και Games:
Συνθετικά Μετροπρογράμματα:
- 3D Mark Firestrike, 11 Performance
- Unigine Heaven, Valley
- Catzilla
Games
- Crysis
- Metro
- Alien
- Far Cry
- Dying Light
- Fallout 4
- Dota 2
Thermals & Acoustics Performance
Η επόμενη κατηγορία περιλαμβάνει δοκιμές και μετρήσεις που σχετίζονται με την ηχορύπανση και τις θερμοκρασίες που παράγει το σύστημα σε συνθήκες φόρτου εργασίας μόνο του CPU, μόνο της GPU και σε συνδυασμό των δύο, ενώ προσθέσαμε και real world δοκιμή σε ένα πραγματικό gaming σενάριο.
Battery Performance
Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της ενσωματωμένης μπαταρίας του φορητού υπολογιστή της παρουσίασης. Σε αυτές θέτουμε ως κατώτερο όριο το 10%, αφήνοντας ένα μικρό ποσοστό για λόγους ασφαλείας. Στη συγκεκριμένη κατηγορία αξιολογούμε τα:
- PC Mark 8 battery test
- Idle to 10%
- Browsing / work to 10%
- Gaming to 10%
- Video playback to 10%
- Charging time
Screen
Ο παράγοντας οθόνη είναι πολύ σημαντικός, ειδικά σε ένα φορητό υπολογιστή. Στην παρουσίαση αξιολογούμε τις γωνίες θέασης, την φωτεινότητα, τα χρώματα και τον χρόνο απόκρισης και σας μεταφέρουμε τις παρατηρήσεις μας.
Software
Όπως κάθε φορητός υπολογιστής, ο OEM το συνοδεύει με μια σουίτα εφαρμογών, τα οποία συνήθως ελέγχουν μέρος του εγκατεστημένου hardware όπως κάρτες ήχου, panel για διάφορες λειτουργίες και shortcuts και πολλά ακόμη. Επειδή ο τομέας software έχει να κάνει γενικά με το λογισμικό που βρίσκουμε το σύστημα, μετρήσαμε τον χρόνο εκκίνησης χωρίς να πειράξουμε κάτι.
Overall Experience
Οι συνολικές εντυπώσεις που αφήνει το σύστημα λαμβάνοντας υπόψιν 6 βασικούς πυλώνες στους οποίου «στηρίζουμε» την άποψή μας. Η φορητότητα είναι ένας μεγάλος παράγοντας, όπως και τα σημεία που ζεστάθηκαν περισσότερο κατά τη χρήση του. Παράλληλα, υπογραμμίζουμε τυχόν ψεγάδια, ενώ αναφέρουμε τις παρατηρήσεις μας στα θέματα του ήχου και του combo touchpad και keyboard.
Ήρθε η ώρα να μετρήσουμε τις επιδόσεις του ASUS G752VY. Έχοντας ως κεντρικό επεξεργαστή τον τετραπύρηνο Skylake Core i7 6700HQ, συνοδευόμενος από 2 x 8 GB DDR4 2133MHz RAM, αναμένουμε αρκετές desktop-like επιδόσεις!
Cinebench R11.5 & R15
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Πολύ δυνατό το ξεκίνημα από τον επεξεργαστή. Οι επιδόσεις του τετραπύρηνου mobile Skylake κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάπου στο ενδιάμεσο μεταξύ 4770Κ και 3770Κ!
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Οι επιδόσεις στο extraction είναι αρκετά εντυπωσιακές. Τα 8 threads του 6700HQ πλησιάζουν τους high-end επεξεργαστές, ενώ το G752VY υποβοηθάται από τις DDR4 2133MHz μνήμες σε dual channel διάταξη, αφήνοντας αρκετά πίσω ακόμα και τον Skylake Core i5 6600K.
POV-RAY, Luxmark & Handbrake
Τα rendering & encoding που προηγήθηκαν ο i7 6700HQ φαίνεται πως στέκεται αρκετά καλά σε σχέση με τα αντίστοιχα desktop μοντέλα. Οι περιορισμοί στην κατανάλωση ενέργειας μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να τον φέρνουν ελάχιστα πιο πίσω από ένα "συμβατικό" 4C/4T CPU, όμως ο 6700HQ καταφέρνει αρκετά "έντιμες" επιδόσεις.
Excel Benchmark
Το productivity test των δοκιμών μας επιστρέφει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα, με τις επιδόσεις του 6700HQ να είναι αρκετά κοντά σε έναν 3770Κ.
Futuremark PCMark 7
Με ενθαρρυντικά νούμερα τελειώνει το τεστ του PCMark 7. To G752VY φαίνεται πως αποδίδει παρόμοια με ένα desktop μηχάνημα, όπως επιβεβαιώνει και το τεστ της Futuremark, ενώ η διαφορά αυξάνεται τόσο με την χρήση του ταχύτατου κομματιού αποθήκευσης που θα αναλύσουμε στην συνέχεια, όσο και από την GTX 980M της nVidia που προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις.
AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency
Κλείνοντας, θα ασχοληθούμε με την απόδοση της μνήμης. Όπως παρατηρήσαμε από το παραπάνω benchmark, το memory performance σε επίπεδα εφάμιλλα με ενός desktop συστήματος σε dual channel διάταξη μνημών. Τα νούμερα αγγίζουν τα 30GB/s στις διαμεταγωγές τόσο στα τεστ των αναγνώσεων, εγγραφών αλλά και αντιγραφής, με μόνη μας παρατήρηση πως αυτό επέρχεται με ελαφρώς πιο αργή απόκριση - από τα συνηθισμένα - της μνήμης η οποία φτάνει τα 75,2 nanoseconds.
Ένα από τα πιο κρίσιμα υποσυστήματα ενός φορητού υπολογιστή είναι και το αποθηκευτικό του κομμάτι. Ένας από τους παράγοντες στα laptops και τα notebooks της αγοράς που, είτε το πιστεύετε είτε όχι, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ταχύτητα όσο και στην φορητότητα αυτής της συσκευής. Εδώ, οι κατασκευαστές έχουν να επιλέξουν μεταξύ ταχύτητας και χωρητικότητας, πάντα όμως ένα σημαντικό στοιχείο είναι και το κόστος. Έτσι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των απλών notebooks της αγοράς τα οποία ναι μεν κυκλοφορούν με χωρητικότητες περί του 1TB, μόνο που οι σκληροί δίσκοι απογοητεύουν με τις επιδόσεις τους και αποτελούν ένα τεράστιο bottleneck για την ταχύτητα τους.
Στο ASUS G752VY η εταιρία επέλεξε έναν διαφορετικό και ιδιαίτερο δρόμο, τουλάχιστον όσον αφορά τα Solid State Drives που τοποθετήθηκαν στο συγκεκριμένο notebook. Έτσι, ενσωματώνονται 2 M.2 NVME drives με κατασκευαστή την Samsung, και πιο συγκεκριμένα τα MZVPV256, που όπως "μαρτυρά" το μοντέλο τους έχουν χωρητικότητα περί τα 256GB έκαστο (237 πραγματική), ενώ χρησιμοποιούν το PCI Express bus για να επιτύχουν τις ταχύτητες διαμεταγωγής τους. Παρ' όλο το γεγονός της ύπαρξης 2 M.2 drives, η ASUS δεν δίνει μέσω του BIOS την δυνατότητα δημιουργίας RAID 0 μεταξύ των δυο αυτών drives. Έτσι, αυτό που απομένει είναι ένα drive για το λειτουργικό σύστημα και όλα τα απαραίτητα προγράμματα, καθώς και ένα κενό drive των 237GB που σας δίνει την δυνατότητα να το αξιοποιήσετε όπως επιθυμείτε.
Επειδή όμως αυτό δεν αρκεί για τις αποθηκευτικές ανάγκες ενός σύγχρονου συστήματος, στον ρόλο της "αποθήκης" συναντάμε έναν Travelstar 7K1000 της HGST (Hitachi), ο οποίος είναι ένα 2.5" HDD με ταχύτητα περιστροφής τις 7200 σ.α.λ και ονομαστική χωρητικότητα τα 1000GB (917GB πραγματικά). Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις επιδόσεις που προσφέρουν τα 2 αυτά drives, και ποιο είναι το ρεαλιστικό σενάριο χρήσης τους.
ATTO Disk Benchmark
Από την άλλη, τα νούμερα που παρουσιάζει η μονάδα της HGST είναι ίσως αναμενόμενα για τις δυνατότητες ενός μηχανικού δίσκου. Χωρίς να είναι απογοητευτικά, η μηχανική μονάδα ίσως υποστηρίζει περισσότερο τον ρόλο της "αποθήκης", με ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής περί τα 130MB/s.
AS SSD
CrystalDisk Mark
Anvil's Storage Utilities
Συμπερασματικά, στον χρήστη του G752VY δίνεται η δυνατότητα για δυο ταχύτατες μονάδες αποθήκευσης - μιας που προορίζεται για το λειτουργικό και μιας ελεύθερης με τον χρήστη να έχει την δυνατότητα να εγκαταστήσει τα παιχνίδια που επιθυμεί για ακόμα ταχύτερα load times, την ίδια στιγμή που ο μηχανικός δίσκος μπορεί λειτουργεί ως δευτερεύουσα μονάδα σαν "αποθήκη" για περιεχόμενο από το οποίο δεν έχουμε απαιτήσεις ως προς το performance (φωτογραφίες, μουσική, βίντεο) - σημείο στο οποίο μεγαλύτερη σημασία έχει η χωρητικότητα παρά η απόδοση.
Ένα από τα πλέον υποσχόμενα στοιχεία του ASUS G752VY αποτελεί και η κάρτα γραφικών του, η οποία δεν είναι άλλη από την GTX980M. Η συγκεκριμένη GPU αν και βασίζεται στον GM204 που συναντάμε τόσο στην πλήρη GTX 980 όσο και στην GTX 970, με την διαφορά ότι έχει υποστεί μια μείωση τόσο στον μέγιστο αριθμό shaders (1536 από 2048 της 980 και 1664 της 970) όσο και στις TMU μονάδες (96 από 170). Όπως γίνεται προφανές, οι επιδόσεις της είναι πιο κοντά σε αυτές μιας GTX 970, βάση χαρακτηριστικών, εν τούτοις ας ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα που λάβαμε.
Synthetic Benchmarks
Όπως θα παρατηρήσατε, τα νούμερα είναι αρκετά εντυπωσιακά για μια κάρτα γραφικών τοποθετημένη σε ένα notebook. Τα αποτελέσματα που θα εστιάσουμε περισσότερο είναι αυτά των 3DMark 11 και Firestrike, όπου εκεί η GTX 980M μας δίνει μια καλή ματιά για τις δυνατότητες της κάρτας.
Εντυπωσιακά και τα αποτελέσματα στα benchmarks της Unigine, με τα νούμερα να δείχνουν σχεδόν 2,5 φορές το performance μιας GTX 960M που θα συναντήσουμε στα περισσότερα gaming notebooks.
Αν τα παραπάνω νούμερα δεν σας δίνουν μια αίσθηση για τις επιδόσεις της κάρτας, θα περάσουμε στα πιο ρεαλιστικά σενάρια χρήσης, τα παιχνίδια.
Gaming Performance
Για τα παραπάνω παιχνίδια ακολουθήσαμε την γνωστή μεθοδολογία που χρησιμοποιούμε στις κάρτες γραφικών. Όλα τα παιχνίδια τέθηκαν στα Ultra Settings στην μέγιστη ανάλυση της οθόνης (1920x1080) και μετρήθηκαν για ένα διάστημα 120 δευτερολέπτων.
Αν τα αποτελέσματα δεν σας εντυπωσιάζουν, σας υπενθυμίζουμε ότι τρέχουμε τα υψηλότερα settings! Σε κάθε περίπτωση, οι επιδόσεις είναι πλήρως ικανοποιητικές, και ιδίως όσον αφορά τα MMO παιχνίδια από τα οποία το G752VY δεν φαίνεται να υπο-αποδίδει. Όσον αφορά τους mainstream τίτλους, δεν εμφανίστηκε η ανάγκη για πτώση σε χαμηλότερα settings ώστε οι επιδόσεις να επανέλθουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.
Συνολικά, οι επιδόσεις του notebook της ASUS κρίνονται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές για καθημερινό gaming!
Όπως είναι δεδομένο, ένα πιο ισχυρό notebook έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στο κομμάτι της ψύξης, ειδικά αν λάβουμε πως όσο και αν είναι power-efficient, δεν θα σταματήσει να παράγει θερμότητα. Για τον λόγο αυτό κατά την διάρκεια των τεστ, προσπαθήσαμε να λάβουμε μετρήσεις όσον αφορά τις θερμικές επιδόσεις.
Σε κατάσταση ηρεμίας, το G752VYCV φαίνεται πως λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά. Ο Core i7 6700HQ μπορεί να λειτουργεί στην περιοχή των 48 βαθμών Κελσίου χωρίς φόρτο, όμως και οι δυο ανεμιστήρες είναι απενεργοποιημένοι, λειτουργώντας επί της ουσίας σε passive ψύξη! Αυτό χαρίζει στο G752VY μια αθόρυβη λειτουργία εκεί που δεν το απαιτούν οι συνθήκες. Φυσικά, αυτό συμβαίνει λόγω της εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης του επεξεργαστή, ο οποίος μπορεί να πέσει μέχρι και τα 800MHz σε κατάσταση αδράνειας.
Ρίχνοντας το Gaming workload στο G752VY, τα πράγματα αλλάζουν ελαφρώς. Εδώ θα παρατηρήσουμε την δραματική αύξηση των θερμοκρασιών, με τον επεξεργαστή μας να αγγίζει τους 80 βαθμούς κατά την διάρκεια μιας έντονης χρήσης. Τα πράγματα δεν διαφέρουν για την GTX 980M, καθώς φαίνεται το μέγιστο φορτίο της να παράγει περί τους 75 βαθμούς, όπως απεικονίζεται και στο παρακάτω screenshot, θερμοκρασίες οι οποίες δεν είναι σε καμία περίπτωση απογοητευτικές.
Ταυτόχρονα, αυτό επιβάλλει στους ανεμιστήρες την ταυτόχρονη λειτουργία τους. Χωρίς να έχουμε την δυνατότητα για σαφή ένδειξη των ταχυτήτων περιστροφής των ανεμιστήρων, οι δυο ανεμιστήρες δεν φάνηκε να παράγουν σημαντικό θόρυβο κατά την λειτουργία του συστήματος ψύξης, χαρίζοντας στο G752VY μια αρκετά υγιή απόδοση κατά το έντονο load.
Για το cooldown του συστήματος έπειτα από έντονη χρήση, απαιτήθηκαν περί τα 2 λεπτά μέχρι το σύστημα να επανέλθει σε φυσιολογικές θερμοκρασίες, και γύρω στα 4 έως ότου επανέλθει στην πλήρη passive ψύξη που αναφέραμε στην αρχή.
Η μπαταρία ενός φορητού υπολογιστή, είναι ένα σημείο που καθορίζει την φορητότητα του. Για τον λόγο αυτό, θελήσαμε να μάθουμε τι μπορεί να καταφέρει η μπαταρία που έχει ενσωματωθεί στο G752VY της ASUS.
Η μονάδα των 8 κελιών είναι τοποθετημένη στο εσωτερικό του notebook, πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι αφαιρούμενη. Έτσι, κάθε φορά που το G752VY τοποθετείται στην πρίζα, αμέσως ξεκινά και η φόρτισή της πέρα από την παροχή ρεύματος στο notebook.
Στα τεχνικά της χαρακτηριστικά, πρόκειται για μπαταρία Ιόντων Λιθίου, με χωρητικότητα που ανέρχεται στα 5800mAh είτε 90 Wh αν συνυπολογίσουμε πως η τάση εξόδου που προσφέρει ανέρχεται στα 15V.
Αφαιρώντας το G752VY από την πρίζα, αμέσως περνάμε στο battery profile, κάτι το οποίο σημαίνει και αυτομάτως πτώση στις μέγιστες συχνότητες λειτουργίας του πυρήνα αλλά και του κυκλώματος γραφικών. Έτσι, κατά την χρήση της μπαταρίας ο Core i7 6700HQ θα λειτουργήσει με μέγιστη συχνότητα τα 2GHz από τα 3.
Για αρχή, ξεκινάμε με την διάρκεια φόρτισης. Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, ξεκινώντας την φόρτιση από το 5% μέχρι το πλήρες φορτίο, ο συνολικός χρόνος που απαιτήθηκε ανήλθε στις 2 ώρες και 55 λεπτά.
Η συνολική διαδικασία φαίνεται πως λειτουργεί σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως μέχρι το 50% η φόρτιση είναι ταχύτερη, ενώ σταδιακά αρχίζει και γίνεται σταδιακά και πιο αργή.
Πάμε να δούμε όμως και την συμπεριφορά της κατά την αποφόρτιση. Χρησιμοποιήσαμε 4 είδη διαφορετικών τεστ: Ξεκινώντας με το Battery Life του PCMark 8, το οποίο δοκιμάζει ένα όσο το δυνατόν real-life work load και υπολογίζει την διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Έπειτα, δοκιμάσαμε το notebook όπως οποιοδήποτε καθημερινό σύστημα με browsing, Youtube videos και ακρόαση μουσικής. Έπειτα δοκιμάσαμε την αναπαραγωγή μιας HD ταινίας, και στο τέλος δοκιμάσαμε και gaming με την μπαταρία.
Όλα τα τεστ έγιναν με την μπαταρία πλήρως φορτισμένη (100%), τα επίπεδα φωτεινότητας στο 50% και μετρήσαμε από πλήρες φορτίο μέχρι το 7%, όπου και τα Windows ξεκινούν την αδρανοποίηση του συστήματος.
Τα παραπάνω αποτελέσματα εξαιρετικά, δεδομένου φυσικά και του μεγέθους της μπαταρίας. Το PC Mark 8 με έντονη και συνεχή χρήση της μπαταρίας έδειξε ως εκτιμώμενη διάρκεια τις 3 ώρες και 44 λεπτά, την ίδια στιγμή που το δικό μας σενάριο χρήσης έφτασε το σχετικά φυσιολογικό χρόνο των 4 ωρών και 38 λεπτών χωρίς φόρτιση! Η αναπαραγωγή της HD ταινίας ικανοποίησε επίσης, καθώς η διάρκεια ζωής έφτασε τις 4 ώρες και 18 λεπτά, αρκετός χρόνος για την θέαση δυο ολόκληρων ταινιών.
Τέλος αφήσαμε το gaming, απενεργοποιώντας το Battery Boost χαρακτηριστικό της nVidia, με το οποίο μπορείτε να δώσετε ένα FPS cap ώστε να εξοικονομήσετε ενέργεια. Σε πλήρες φορτίο η μπαταρία διήρκεσε περί την 1 ώρα και 5 λεπτά πλήρους gaming, έχοντας την κάρτα να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων της!
Όπως θα παρατηρήσατε, η μπαταρία αντέχει σε μακριές περιόδους χρήσης, αλλά λειτουργεί ως υποστήριξη σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει παροχή ρεύματος. Φυσικά μπορείτε με μερικούς τρόπους να "κερδίσετε" λεπτά από τον χρόνο ζωής, μειώνοντας αρκετά την φωτεινότητα παραδείγματος χάρη. Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια ζωής της είναι πλήρως ικανοποιητική για να λειτουργήσετε το G752VY για αρκετές ώρες μακριά από την παροχή ρεύματος.
Λίγο πριν το τέλος, θα ρίξουμε μια ματιά στην οθόνη που διαθέτει το G752VY. Όπως έχουμε αναφέρει από την αρχή, το συγκεκριμένο notebook έρχεται με ονομαστική διαγώνιο στις 17.3 ίντσες. Η οθόνη που φέρει το G750VY είναι τύπου IPS, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχει πολύ καλή απόδοση χρωμάτων (περίπου στο 90% του sRGB). Αναφορικά με τα τεχνικά της στοιχεία, η οθόνη είναι ανάλυσης 127 PPI ενώ το pixel pitch της ανέρχεται στα 0.199 x 0.199 mm. Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία της είναι και ο ρυθμός ανανέωσης που προσφέρει, που ανέρχεται στα 75 Hz, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και την G-Sync τεχνολογία της nVidia την οποία επιτρέπει στην οθόνη να έχει μεταβλητούς χρονισμούς οι οποίοι συγχρονίζονται με τα FPS που παράγει η GTX 980M, αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση του screen tearing φαινομένου.
Από την άλλη, η οθόνη έρχεται με matte επίστρωση, η οποία προσφέρει και το anti-glare effect ώστε να αποτρέπονται οι αντανακλάσεις από τις εξωτερικές πηγές φωτός. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να έχει μια επίδραση τόσο στην μέγιστη φωτεινότητα, η οποία προσδιορίζεται στα 334 nits.
Συνολικά η οθόνη φαίνεται να παρουσιάζει μεγάλο μέρος των υποσχέσεών της. Πράγματι, οι γωνίες θέασης είναι εντυπωσιακές, καθώς από τις πλάγιες όψεις η αλλοίωση των χρωμάτων είναι ελάχιστη, Επιπλέον εντυπωσιάζουν τόσο το contrast ratio όσο και η φωτεινότητα, με την οθόνη να αποδίδει εξαιρετικά κάτω από καταστάσεις υψηλού φωτισμού.
Όπως όλα τα gaming notebooks, έτσι και το ASUS G752VY δεν θα μπορούσε να μην υποστηρίζει την Windows πλατφόρμα. Έτσι, το image που έρχεται εξοπλισμένο το Notebook της ASUS περιέχει τα Windows 10 64-bit με το update του Νοεμβρίου στην 10586 ("Threshold"). Βέβαια, η πλειοψηφία των drivers έχουν παραμείνει κάποιους μήνες πίσω, οπότε ορθό θα ήταν ο έλεγχος και η εγκατάσταση όλων των τελευταίων drivers - κυρίως αυτών της κάρτας γραφικών.
Η πρώτη επαφή είναι αρκετά καλοδεχούμενη, με το backround να έρχεται στα χρώματα του G752VY. Αναφορικά με τα προεγκατεστημένα προγράμματα, η ASUS έχει συμπεριλάβει μια δοκιμαστική έκδοση του McAfee LiveSafe Internet Security στην θέση του antivirus software, με την άδεια να διαρκεί 60 ημέρες από την αρχική ενεργοποίησή της. Κατά τα λοιπά, συμπεριλαμβάνεται μια πλήρης έκδοση του Evernote για δημιουργία και συγχρονισμό σημειώσεων, το Dropbox που παρέχει δωρεάν 25GB για τους χρήστες του G752VY καθώς και το WPS Office, ένα freeware office suite με δυνατότητα για επεξεργασία εγγράφων, παρουσιάσεων και spreadsheets.
Το κύριο όμως πρόγραμμα διαχείρισης αποτελεί το RoG Gaming Center, το οποίο αποτελεί το κέντρο όλων των διαθέσιμων λειτουργιών που παρέχει το G752VY. Αρχικά, προσφέρονται βασικές πληροφορίες συστήματος σχετικά με την διαθέσιμη μνήμη RAM καθώς και τον χώρο στα αποθηκευτικά μέσα, ενώ δίνονται ακριβής πληροφορίες όσον αφορά τις συχνότητες επεξεργαστή, κάρτας γραφικών και μνήμης RAM, καθώς και οι ενδείξεις θερμοκρασιών CPU και GPU. Αυτό το κομμάτι του Software παραμένει μόνιμα τοποθετημένο στην αριστερή πλευρά, ενώ στην δεξιά στήλη παρέχονται οι utility lauchers, καθώς και όλα τα απαραίτητα sliders που ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν τον Hot Zone φωτισμό των πλήκτρων (αριστερή πλευρά του πληκτρολογίου), την απενεργοποίηση του Windows key καθώς και την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του φωτισμού στο κέλυφος του G752VY (Lightbar).
Επιπλέον, το Gaming Center παρέχει 4 διαθέσιμα προφίλ, τα οποία μπορείτε να επεξεργαστείτε πλήρως. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα για εκτέλεση συγκεκριμένης εφαρμογής/παιχνιδιού κατά την ενεργοποίηση του προφίλ, προφίλ χρωμάτων της οθόνης, δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένου προφίλ του MacroKey, απελευθέρωση μνήμης καθώς και δυνατότητα να σταματήσετε συγκεκριμένα processes του συστήματος, καθώς και ενεργοποίση/απενεργοποίηση των Hot Zones του πληκτρολογίου, του Windows Key καθώς και του Touchpad!
Μέσα από τους Launchers αποκτάμε πρόσβαση στις διάφορες λειτουργίες που προσφέρει το G752VY.
Με εξαίρεση το πρόγραμμα του XSplit Gamecaster που προσφέρει το streaming και την καταγραφή των games που εκτελούνται, το πρώτο πρόγραμμα διαχείρισης είναι το GameFirst III, ένα κέντρο ελέγχου που επί της ουσίας αναλαμβάνει να οργανώσει όλα τα εξερχόμενα, με στόχο την βέλτιστη απόδοση και τα ping times κατά το Gaming.
Το ROG MacroKey είναι το κέντρο ελέγχου που αφορά τα 5 προγραμματιζόμενα πλήκτρα που βρίσκονται ακριβώς πάνω από το πληκτρολόγιο. Μέσα από το MacroKey έχετε την δυνατότητα να αναθέσετε 3 ρόλους σε κάθε πλήκτρο: 1) Άμεση εκτέλεση εφαρμογής 2) Άμεση εκτέλεση ιστοσελίδας και 3) Εκτέλεση macrokey. Επιλέγοντας την τελευταία επιλογή, περνάτε στο κέντρο επεξεργασίας μάκρο εντολών όπου μπορείτε να καταγράψετε συνδυασμούς πλήκτρων, να επεξεργαστείτε τους χρόνους καθυστέρησης καθώς και να τροποποιήσετε την σειρά εφαρμογής τους. Το MacroKey σας παρέχει 3 διαφορετικά προφίλ, καταλήγοντας σε 5*3=15 δυνατούς προγραμματισμούς των διαθέσιμων πλήκτρων.
Περνώντας στις δυνατότητες του ήχου, το Sonic Radar II αποτελεί την καινοτομία της ASUS. Το συγκεκριμένο Software έχει την δυνατότητα να ανιχνεύσει την πηγή που προέρχεται ο κρότος πυροβόλων όπλων και να προβάλει γραφικά σε ένα παρεχόμενο Radar το οποίο εμφανίζεται στην οθόνη σας την ακριβή απόσταση του. Μέσα από το software έχετε την δυνατότητα να παραμετροποιήσετε τόσο το σημείο εμφάνισης του radar στην οθόνη σας, όσο και την διαφάνεια αλλά και το μέγεθός της, ενώ επίσης μπορείτε να επιλέξετε και τις εφαρμογές στις οποίες θα εμφανίζεται - με το software να έχει την δυνατότητα να ανιχνεύει την πλειοψηφία των 3D εφαρμογών.
Κλείνοντας, το Sonic Studio II αφορά την διαχείριση του προφίλ του ήχου. Το Sonic Studio παρέχει έτοιμα προφίλ που αφορούν τα παιχνίδια, μουσική και ταινίες, ενώ προσφέρει και πλήθος equalizers τόσο για παιχνίδια όσο και για είδη μουσικής.
Το Perfect Voice αφορά αυστηρά την διαχείριση ομιλίας - τόσο εξερχόμενης από εσάς όσο και εισερχόμενης από τους συμπαίκτες σας, όπου σας δίνει τις δυνατότητες για Volume Stabilizer, Noise gate και noise reduction - με τις δυο τελευταίες επιλογές να ενεργοποιούνται κατά το manual mode.
Τέλος, το Casting Enchancher είναι μια αυτόματη λειτουργία με την οποία κατά την ενεργοποίηση της σας επιτρέπει όταν καταγράφετε ένα παιχνίδι, το software αντιλαμβάνεται την ομιλίας σας και την καταγράφει σε enchanced mode ούτως ώστε να εμφανίζεται σε υψηλή ευκρίνεια.
Αυτό που αντικρίζει κανείς στην πρώτη θέα του G752VY από την ASUS είναι ένα... ευμεγέθες notebook. Ο εντυπωσιακός του σχεδιασμός, αλλά και ο όγκος του, προδιαθέτουν για ένα φορητό σύστημα υψηλών επιδόσεων που σε ελάχιστα σημεία έχει να ζηλέψει από ένα ολοκληρωμένο desktop σύστημα.
Τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις μας, εξάλλου, φροντίζουν να επιβεβαιώσουν τον παραπάνω ισχυρισμό μας. Σε αντίθεση με τα κοινά low-spec laptop των οποίων οι επιδόσεις είναι αρκετά περιορισμένες, η λύση της ASUS μας πως μπορεί να "πακεταριστεί" αρκετή δύναμη σε μια μονάδα που δεν ξεπερνά σε διαστάσεις τα 42 x 34 εκατοστά. Η ταχύτητα εκτέλεσης σε αρκετές καθημερινές - και μη - διεργασίες, τόσο οικιακές όσο και επαγγελματικές, είναι κάθε άλλο παρά απογοητευτικές, κάτι το οποίο "ευθύνεται" το high-spec hardware που διαθέτει. Ο Core i7 6700HQ είναι ένα αξιόλογο CPU το οποίο τα καταφέρνει περίφημα από άποψης τόσο απόδοσης όσο και διαχείρισης ενέργειας, ενώ από την άλλη οι δυο ταχύτατες M.2 NVME μονάδες SSD της Samsung μπορούν να παρέχουν περίσσεια ταχύτατη αποθήκευση - και μάλιστα σε σημείο στο οποίο έχουμε στην διάθεσή μας έναν "spare" SSD αποκλειστικά και μόνο για τις gaming εφαρμογές - αν και όσον αφορά το τελευταίο θα θέλαμε να υπάρχει η δυνατότητα για RAID 0, χαρακτηριστικό το οποίο όμως δεν υποστηρίζεται από την συγκεκριμένη υλοποίηση.
Το κύριο όμως ατού του G752VY είναι οι gaming αρετές του. Αυτό το συμπέρασμα δεν απορρέει μονάχα από την GTX 980Μ, η οποία προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις στην Full HD ανάλυση της οθόνης, χρησιμοποιώντας μάλιστα Ultra settings στους περισσότερους τίτλους που δοκιμάσαμε. Παρεμπιπτόντως, η GTX 980M αποτελεί το "next best thing" σε mobile κάρτες γραφικών που τοποθετούνται σε gaming notebooks, με το κορυφαίο μοντέλο να είναι η πλήρης GTX 980 που όμως έχει και επιπλέον απαιτήσεις σε θέματα ψύξης. Συνεχίζοντας με τον προσδιορισμό του απόλυτου gaming notebook, η λύση της ASUS εξοπλίζεται με ένα G-sync IPS panel το οποίο χρονίζεται στα 75Hz και μέσω της τεχνολογίας της nVidia εξαλείφει το φαινόμενο του tearing. Τέλος όλα τα χαρακτηριστικά του G752VY σε επίπεδο software αλλά και λεπτομερειών, δίνουν στον gamer όλα τα απαραίτητα (και μη) εφόδια που θα απαιτήσει κανείς, χωρίς να έχει την ανάγκη να στραφεί σε επιπλέον περιφερειακά: Φωτιζόμενο πληκτρολόγιο, προγραμματιζόμενα macro keys, δυνατότητες για streaming και φυσικά επιπλέον software που θα φέρουν τον ήχο στα μέτρα του χρήστη.
Η ποιότητα κατασκευής είναι αρκετά ικανοποιητική, αν και αυτό δεν φαίνεται ξεκάθαρα στις εξωτερικές επιφάνειες, όπου πέρα από το brushed αλουμίνιο του κελύφους το υπόλοιπο σώμα χρησιμοποιεί πλαστικό. Αυτό που προσδίδει μια καλύτερη αίσθηση στην ποιότητα κατασκευής είναι οι λεπτομέρειες οι οποίες συνθέτουν ένα αρκετά στιβαρό notebook, όπως για παράδειγμα ο ενισχυμένος μηχανισμός των μεντεσέδων της οθόνης, με το σύστημα να διαθέτει αρκετή ποσότητα μετάλλου. Έπειτα, το σύστημα ψύξης με τα vaporchabers μπορεί να μην απέτρεψε τις υψηλές θερμοκρασίες, όμως αυτές συγκεντρώνονται σε σημεία τα οποία δεν είναι ενοχλητικά για τον χρήστη, την ίδια στιγμή που το σύστημα παράγει χαμηλό θόρυβο και διώχνει τον θερμό αέρα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Η καθημερινή του χρήση ήταν μια ευχάριστη και απροβλημάτιστη εμπειρία. Το φωτιζόμενο chiclet πληκτρολόγιο είναι ευχάριστο στην πληκτρολόγηση, όπως και το αρκετά εύχρηστο touchpad το οποίο ήταν αρκετά ακριβές - ωστόσο οι άκρες του δεν είναι απόλυτα διακριτές. Όσον αφορά την οθόνη του, μας εντυπωσίασε τόσο από το γεγονός της υψηλής ανάλυσης που προσφέρει, τις πολύ καλές γωνίες θέασης και το response time, ενώ τα 1080p μοιάζουν να είναι ιδανικά για την ονομαστική διαγώνιο των 17,3 ιντσών του G752VY. Φυσικά, μια οθόνη μεγαλύτερης ανάλυσης θα ήταν υπερβολή τόσο για το μέγεθος των στοιχείων, όσο και για τις επιδόσεις του στα παιχνίδια.
Όσον αφορά την διάρκεια ζωής της μπαταρίας, η κατανάλωση ενέργειας είναι η καλύτερη δυνατή που μπορούμε να έχουμε από μια τέτοια φορητή συσκευή. Κύριο ρόλο όμως στην αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής που συναντήσαμε διαδραματίζει η μεγάλη μπαταρία του G752VY των 5800 mAh που μπορεί να του δώσει κατά μέσο όρο 3.5 έως 4 ώρες αυτονομίας για τυπικά σενάρια χρήσης. Κατά το gaming η αυτονομία περιορίζεται περίπου στην 1,5 ώρα το μέγιστο, αριθμός αρκετά ικανοποιητικός αλλά πρόκειται για ένα σενάριο χρήσης το οποίο είναι σπάνιο.
Η ASUS μπορεί να χαρακτηρίζει το G752VY ως ένα gaming notebook, εμείς όμως αναφερθήκαμε σε αυτό ως ένα desktop replacement. Οι δυο κατηγορίες απέχουν σημαντικά μεταξύ τους, κυρίως όσον αφορά το κομμάτι της φορητότητας. Με το βάρος του να αγγίζει τα 3,5 κιλά καθώς και τον μετασχηματιστή του να προσθέτει ένα ακόμα κιλό βάρους, το G752VY δεν απευθύνεται στον χρήστη που αναζητεί ένα ισχυρό notebook για τις καθημερινές του μετακινήσεις. Δεν είναι μόνο το αυξημένο βάρος που ευθύνεται γι' αυτό, αλλά επίσης και ο όγκος του καθώς το πάχος του σε συγκεκριμένα σημεία το κάνουν ασύμβατο με τις περισσότερες τσάντες μεταφοράς. Δεν ισχυριζόμαστε, πάντως, πως το G752VY δεν μπορεί να είναι φορητό - μπορεί να μεταφερθεί σε ξεχωριστές περιπτώσεις όπως gaming συγκεντρώσεις με παρέα ή LAN parties, και είναι η ιδανική περίπτωση ενός ισχυρού φορητού μηχανήματος για τέτοιες περιστάσεις.
Η ASUS ξέρει πως να σχεδιάζει και να παράγει high-end προϊόντα, και το G752VY δεν είναι παρά μια αντανάκλαση αυτής της ικανότητας της εταιρίας. Το G752VY είναι ένα από τα ισχυρότερα gaming notebooks της αγοράς με επιδόσεις που δεν πρόκειται να απογοητεύσουν, όμως η τελική επιλογή κρίνεται από τον χρήστη σχετικά με το αν επιθυμεί φορητότητα, ή δεν τον απασχολεί αυτό το ζήτημα. Διότι κατά τα λοιπά, το G752VY μπορεί ανά πάσα στιγμή να αντικαταστήσει οποιοδήποτε σταθερό σύστημα εάν κάποιος επικεντρωθεί στις επιδόσεις.
Με ποιο "τίμημα" όμως έρχονται όλα αυτά; Το G752VY θα το συναντήσουμε στα Ελληνικά καταστήματα σε τιμή που ανέρχεται στα 2300?. Όποιο και αν είναι το κόστος του, το G752VY είναι ένα από τα πιο ισχυρά φορητά συστήματα που μπορούμε να έχουμε μέχρι στιγμής.