ASUS B150 Pro Gaming Aura Review: For sensible gamers
Έχοντας ρίξει το βάρος μας στις Z170 μητρικές, που αποτελούν και το αντικείμενο του ενδιαφέροντος για τους περισσότερους enthusiasts, πολλές φορές ξεχνάμε πως στην αγορά υπάρχουν και άλλες λύσεις μητρικών που στοχεύουν τους χρήστες που δεν τους ενδιαφέρουν χαρακτηριστικά τα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά του Z170, τα οποία ανεβάζουν το κόστος της μητρικής.
Έχοντας ρίξει το βάρος μας στις Z170 μητρικές, που αποτελούν και το αντικείμενο του ενδιαφέροντος για τους περισσότερους enthusiasts, πολλές φορές ξεχνάμε πως στην αγορά υπάρχουν και άλλες λύσεις μητρικών που στοχεύουν τους χρήστες που δεν τους ενδιαφέρουν χαρακτηριστικά τα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά του Z170, τα οποία ανεβάζουν το κόστος της μητρικής.
Υπάρχουν χρήστες που χρειάζονται μόνο τα ουσιώδη στοιχεία για να στήσουν το gaming σύστημα τους, εξοικονομώντας μερικά χρήματα τα οποία μπορούν να τα επενδύσουν σε άλλα υποσυστήματα - όπως πχ μια κάρτα γραφικών ή ένας καλύτερος SSD. Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν οι μητρικές που χρησιμοποιούν το B150 Express Chipset της Intel, ένα chipset το οποίο προορίζεται για... επιχειρήσεις, αλλά όταν συνδυάζεται με το κατάλληλο σετ χαρακτηριστικών δεν θα απογοητεύσει τον απλό, μέσο χρήστη.
Σε αυτήν την κατηγορία επιχειρεί και η ASUS με την δική της λύση, την B150 Pro Gaming Aura.
Package & Contents
Η συσκευασία της B150 Pro Gaming Aura έρχεται στις ακριβείς διαστάσεις της μητρικής. Με μια τυπική αναγραφή των κυριότερων χαρακτηριστικών της στο πίσω μέρος της συσκευασίας, η ASUS εσωκλείει όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά, παρέα με μερικά έξτρα "καλούδια".
Έτσι, με το πληρέστατο και αναλυτικό User's Manual, στην συσκευασία συναντάμε τοDVD με τους drivers & utilities, το απαραίτητο I/O shield, 4 SATA καλώδια, δεματικά καλωδίων, καθώς και αυτοκόλλητα για την ταυτοποίηση των καλωδίων.
Aesthetics & Color Scheme
Ερχόμενη στο παραδοσιακό ATX form factor, η B150 Pro Gaming Aura έρχεται στο γνωστό μαύρο-κόκκινο color scheme. Το μαύρο κυριαρχεί, ενώ το κόκκινο χρώμα εμφανίζεται στα heatisinks της μητρικής.
Παράλληλα, παρατηρούμε και κάποιες λεπτομέρειες πάνω στο PCB, με τις κόκκινες και γραμμές να προσθέτουν μια έξτρα λεπτομέρεια, ενώ οι εμφανισιακά "κίτρινες" γραμμές είναι το χρώμα της πλακέτας, το οποίο προσδίδει την απαραίτητη διαφάνεια για τα LEDs που ενσωματώνει.
Μιλώντας για LEDs, ένα από τα βασικά συστατικά της εμφάνισής της είναι ο RGB φωτισμός. Οι "ζώνες" του RGB φωτισμού είναι δυο: Μια στην περιοχή ακριβώς κάτω από το 24pin βύσμα τροφοδοσίας, ενώ η δεύτερη βρίσκεται στο heasink του PCH. Επιπλέον, υπάρχει και μια τρίτη ζώνη φωτισμού στο δεξί άκρο της μητρικής που εκτείνεται από τα audio jacks μέχρι το κύκλωμα του ήχου, φωτισμός όμως δεν είναι RGB αλλά έχει ένα χρώμα, το κόκκινο.
Ο φωτισμός δύναται να είναι τόσο στατικός, ενώ παρέχονται και διάφορα effects, ενώ όλα είναι παραμετροποιήσιμα από το συνοδευτικό AURA software της μητρικής.
Expansion Slots
Στην πλευρά των θυρών επέκτασης συναντάμε 2 PCI Express Gen 3 με x16 φυσικό μέγεθος. Η πρώτη θύρα έχει την πλήρη x16 ταχύτητα, ενώ η δεύτερη λειτουργεί ηλεκτρικά σε x4 - βάση του περιορισμού του B150 Chipset. Επιπλέον, συμπληρώνονται από 2 PCI-e Gen 3 slots x1 για λοιπές κάρτες επέκτασης, καθώς και 2 legacy PCI για κάρτες παλαιότερης γενιάς.
Storage
Δίπλα από τις SATA θύρες θα συναντήσουμε 1 M.2 slot το οποίο μπορεί να υποστηρίξει modules έως και 11cm, υποστηρίζοντας τόσο SATA όσο και PCI-e mode λειτουργίας.
Στα παραδοσιακά interfaces συναντάμε 6 συνολικά SATA θύρες, όλες τους ελεγχόμενες από το PCH - χωρίς την ύπαρξη συμπληρωματικού controller.
Σημειωτέο πως λόγω του περιορισμού του B150 Chipset, δεν προσφέρονται SATA Express θύρες.
Audio
Στο κομμάτι του ήχου το SupremeFX στην υλοποίηση της B150 Pro Gaming Aura. Στην θέση του κεντρικού codec συναντάμε τον ALC1150 της Realtek, ενώ στο φιλτράρισμα των σημάτων χρησιμοποιούνται μερικοί Nichicon Gold audio πυκνωτές. Παράλληλα, η ASUS δίνει έμφαση στους χρήστες ακουστικών, και για τον λόγο αυτό το κύκλωμα συμπληρώνεται από τον RC4580 ενισχυτή που μπορεί να παρέχει οδήγηση σε ακουστικά με μέγιστη αντίσταση τα 300Ω.
Για απομακρύνει τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και τον θόρυβο, το κύκλωμα ήχου από ένα κάλυμμα για EMI.
Networking
Στον ελεγκτή δικτύου η ASUS επέλεξε την σίγουρη λύση, με τον Intel I219-V Gigabit Ethernet ελεγκτή να έχει τον έλεγχο της δικτυακής κυκλοφορίας, ο οποίος σε συνδυασμό με το GameFirst III αναλαμβάνει να δώσει προτεραιότητα σε traffic που προέρχεται από gaming εφαρμογές, για ακόμα καλύτερα ping times.
Τέλος η θύρα προστατεύεται από ένα 15KV anti-surge κύκλωμα, ώστε η θύρα να μπορεί να αντέξει σε απροσδόκητες τάσεις από το δίκτυο.
Extra Features
Η B150 Pro Gaming Aura δεν προσφέρει δυνατότητες overclocking. Αυτός είναι ένας σαφής περιορισμός του B150 Chipset, το οποίο έχει απενεργοποιημένη την δυνατότητα μεγαλύτερου CPU ratio από το προκαθορισμένο του επεξεργαστή.
Πάνω στο PCB της B150 Pro Gaming Aura η ASUS ενσωμάτωσε μερικές LED λυχνίες που αφορούν την ένδειξη των καταστάσεων των διαφόρων υποσυστημάτων (CPU, RAM, VGA κοκ). Εάν κατά την εκκίνηση το σύστημα αποτυγχάνει, κατά πάσα πιθανότητα το αντίστοιχο LED θα σας υποδείξει σε ποιο σημείο βρίσκεται το πρόβλημα, ώστε να εστιάσετε στην επίλυση του προβλήματος.
Επιπλέον, οι περισσότερες θύρες του I/O προστατεύονται από τα ESD Guards. Πρόκειται για μια σειρά κυκλωμάτων τα οποία θα προστατέψουν τις θύρες του ήχου, του δικτύου, των εξόδων για οθόνες αλλά και τις USB θύρες από πιθανά ESD (Electrostatic Discharge).
Rear I/O
Μεταβαίνοντας στο Ι/Ο θα συναντήσουμε 2 USB 2.0 θύρες. Επιπλέον παρέχονται 4 USB 3.0 θύρες, μια PS/2 θύρα για πληκτρολόγιο/ποντίκι, 2 x USB 3.1 Gen 2 με Type Α και Type C υποδοχές, ενώ στις εξόδους για οθόνες βρίσκουμε μια HDMI 1.4a καθώς και μια VGA (D15-sub) θύρα. Τέλος, δεν θα λείψει η Gigabit Ethernet θύρα του NIC, ενώ στην έξοδο του ήχου έχουμε 5 x audio jacks 3.5mm για τοποθέτηση έως 7.1 surround ηχείων καθώς και μια οπτική SPDIF.
Circuit analysis
Θα ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στην ASUS B150 Pro Gaming Aura για να δούμε μερικές λεπτομέρειες.
Η B150 Pro Gaming Aura φαίνεται πως χρησιμοποιεί ένα κύκλωμα 8+2+1+1 φάσεων με την χρήση διπλασιαστών (phase doublers). Με τις βασικές γραμμές τροφοδοσίας να είναι οι VCC (VCore), VCCGT (Graphics core), VCCSA (System Agent) και VCCIO (CPU IO), ο πρώτος επαγωγέας (choke) χρησιμοποιείται για το VCCSA, οι 3 επόμενες φάσεις προορίζονται για το CPU VCCGT, οι επόμενες 5 προορίζονται για το Vcore, ενώ οι εναπομείναντες χρησιμοποιούν από μια φάση έκαστη.
Σε αυτήν την περίπτωση, η ASUS χρησιμοποιεί τέσσερις IR3599 phase doublers, οι οποίοι εντοπίζονται πίσω από τα MOSFET, και οι οποίοι μετατρέπουν τις 4 φάσεις σε 8 για το voltage regulation σύστημα του επεξεργαστή. Επιπλέον, συναντάμε 10 IR3535 στην πίσω πλευρά των VRM, με τους 8 να απευθύνονται στο VRM του επεξεργαστή και τα 2 στο υποσύστημα των γραφικών.
Το σύστημα τροφοδοσίας ελέγχεται από το ψηφιακό DIGI+ VRM της ASUS.
Τέλος, ένα ακόμη Digi+ PWM βρίσκεται στην περιοχή των μνημών, υποστηρίζοντας τις δυο φάσεις για την παροχή ενέργειας στις μνήμες.
Ως δευτερεύον clock generator συναντάμε τον IDT6V41538NLG, ο οποίος παρέχει μεγαλύτερα περιθώρια για baseclock (BCLK), έναντι του αντίστοιχου της Intel.
Ένας από τους περιορισμούς του B150 PCH είναι η υποστήριξη μιας κάρτας γραφικών. Έτσι, για να ενεργοποιήσει την δεύτερη x16 (ηλεκτρικά x4) θύρα, η B150 Pro Gaming Aura "δανείζεται" 4 PCI λωρίδες από το PCH. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί τον ASM1083, ένα PCI bridge controller της ASMedia. Σημείωση αποτελεί πως αν εγκατασταθεί κάποια κάρτα επέκτασης στην δεύτερη θύρα, τότε οι 2 PCI-e x1 θύρες απενεργοποιούνται.
Στον τομέα των γραφικών, ο ελεγκτής για την ψηφιακή HDMI θύρα προέρχεται από την ASMedia και είναι ο ASM1442K, ενώ για την υποστήριξη της αναλογικής VGA θύρας χρησιμοποιείται ο RTD2168 της Realtek.
Για την υποστήριξη της USB 3.1 λειτουργικότητας συναντάμε τον ASM1152 controller από την ASMedia.
Στην θέση του κεντρικού SuperIO συναντάμε τον NCT6793D της nuvoTon, ο οποίος παρέχει το monitoring των τάσεων, θερμοκρασιών και ταχυτήτων ανεμιστήρων καθώς και την PS/2 θύρα.
Επιπλέον, το Windbond των 128 Mbit (16MB) χρησιμοποιείται ως BIOS ROM,.
Τέλος, η B150 Pro Gaming Aura παρέχει 5 συνολικά 4pin PWM fan headers, με 2 εξ' αυτών να προορίζονται για την ψύξη του επεξεργαστή, και τα υπόλοιπα για τους ανεμιστήρες του συστήματος.
UEFI BIOS
Η Asus έχει δουλέψει αρκετά ώστε να επιτύχει ένα από τα πλέον λειτουργικά και αξιόπιστα UEFI BIOS. Το theme που συναντάμε στην ASUS B150 Pro Gaming Aura εναρμονίζεται με αυτό που φέρει η μητρική, με το κόκκινο - μαύρο θέμα.
Περνώντας στα ενδότερα, η αρχική οθόνη καλωσορίσματος, που η Asus ονομάζει ως "EZ Mode", και στην οποία λαμβάνουμε όλες τις βασικές πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος: Πληροφορίες επεξεργαστή, θερμοκρασίες και τάσεις, αναγνώριση των RAM με μια γρήγορη επιλογή για XMP profiles, πληροφορίες για τους SATA δίσκους, εύκολη επιλογή για boot priorities, ενώ λαμβάνουμε και μια λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση των ανεμιστήρων, ενώ με την βοήθεια του Qfan control μπορούμε να επιλέξουμε χειροκίνητα τις καμπύλες λειτουργίας.
Με το πάτημα όμως του πλήκτρου F7, μεταβαίνουμε στο Advanced mode. Εκεί δεν θα λείψει η παραμικρή ρύθμιση, με την καρτέλα AI Tweaker να είναι η πιο ενδιαφέρουσα, καθώς μας παρέχει όλες τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για το overclocking, χωρίς να λείπει οποιαδήποτε ρύθμιση. Στην καρτέλα advanced μας δίνεται η δυνατότητα για έλεγχο όλων των περιφερειακών του PCH, και όχι μόνο. Τέλος, στην καρτέλα boot monitor λαμβάνουμε όλες τις ενδείξεις θερμοκρασιών και τάσεων που αναφέρουν τα επιμέρους τμήματα της μητρικής, ενώ θα σημειώσουμε και την δυνατότητα για δημιουργία Favorites (συντομεύσεων) καθώς και την δημιουργία σημειώσεων.
Το UEFI BIOS της Asus είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής, με καθαρή εμφάνιση, έξτρα δυνατότητες όπως αναβάθμιση του μέσω Internet, ενώ είναι και εξαιρετικά αποκρίσιμο χωρίς να μας ενοχλήσει κάποιο κόλλημα.
Software
Φυσικά δεν θα έλειπε και το εξειδικευμένο λογισμικό διαχείρισης της μητρικής μέσα από τα Windows. Υπεύθυνο γι' αυτό είναι το Asus AI Suite το οποίο αναλαμβάνει να μας δώσει όλες τις επιλογές, χωρίς να είναι αναγκαία η μετάβασή μας στο BIOS.
Μέσω του Dual Intelligent Processors 5 λαμβάνουμε τις πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος. Εκεί θα συναντήσουμε και το 5 way Optimization, το οποίο αναλαβάνει την αυτόματη βελτιστοποίηση του συστήματος σε 5 βασικούς τομείς, κάνοντας αυτόματο overclocking, δημιουργώντας έξυπνα προφίλ ανεμιστήρων και βελτιστοποιώντας τις ρυθμίσεις ενέργειας.
Φυσικά, μέσα από την εφαρμογή έχετε και πολλές άλλες επιλογές, όπως φυσικά να επιλέξετε τις δικές σας ρυθμίσεις για Overclocking μέσω του TPU, ενώ δεν θα λείψουν και οι ξεχωριστές λειτουργίες όπως η επιλογή για BIOS flashback, το USB Boost καθώς και το AI Charger που θα δημιουργήσει ξεχωριστές θύρες USB για ταχύτερη φόρτιση mobile συσκευών.
To AURA είναι το συμπληρωματικό software μέσα από το οποίο μπορείτε να επιλέξετε το προφίλ φωτισμού που θα εμφανίζεται στην ψύκτρα του chipset. Μέσα από το Aura μπορείτε να επιλέξετε από μια παλέτα χρωμάτων τον ακριβή φωτισμό που επιθυμείτε, ενώ επίσης παρέχονται και διαφορετικά εφέ φωτισμού που εκτείνονται από απλό αναβόσβημα, πλήρη εναλλαγή χρωμάτων, εφέ αναλόγως της μουσικής που αναπαράγεται ή και ακόμα ως ένδειξη της θερμοκρασίας του επεξεργαστή.
Το GameFirst είναι το κέντρο ελέγχου του δικτύου σας. Η εφαρμογή έχει την δυνατότητα παρακολούθησης της δικτυακής κίνησης, ενώ επιπρόσθετα παρέχει έξυπνη αναγνώριση της εφαρμογής ή του παιχνιδιού που χρησιμοποιείται ώστε να θέσει σε προτεραιότητα τα αντίστοιχα εξερχόμενα πακέτα. Η αναγνώριση επιτυγχάνεται είτε αυτόματα, είτε μπορείτε να διαλέξετε εσείς τον τύπο της εφαρμογής και του περιεχομένου που αναπαράγεται, ώστε η βελτιστοποίηση να γίνεται αυτόματα.
Το Keybot είναι ένα εξειδικευμένο software που σας παρέχει την δημιουργία macro εντολών, χωρίς να είναι απαραίτητη η ύπαρξη εξειδικευμένου gaming πληκτρολογίου. Έτσι, πέρα από την δημιουργία macro, μπορείτε να δημιουργήσετε την αυτοματοποιημένη πληκτρολόγηση μηνυμάτων, την εκκίνηση εφαρμογής, ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε και προφίλ υπερχρονισμού τα οποία θα εκτελούνται με το πάτημα ενός πλήκτρου.
Τέλος, το Sonic Studio δρα ανεξάρτητα από το κέντρο ελέγχου της κάρτας ήχου και είναι ένα κομμάτι software το οποίο αναλαμβάνει την ενίσχυση της ποιότητας του ήχου. Έτσι, έχετε την δυνατότητα εφαρμογής συγκεκριμένων προφίλ equalizer για καλύτερη ακρόαση μουσικής αλλά και υποβοήθηση στα παιχνίδια, με το perfect voice να αναλαμβάνει την εξομάλυνση της φωνής σας κατά το online gaming. Τέλος, το Casting Enchancher εφαρμόζει ένα ενισχυμένο προφίλ, εξειδικευμένο για την περιγραφή - casting / streaming παιχνιδιών.
Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.
Οι μητρικές αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (30%) και Price (20%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (30%) και τέλος η τιμή της (επίσης 20%).
Σύστημα δοκιμών
Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.
Settings
Είναι πλέον γνωστό πως - ελέω πανομοιότυπου chipset ελέγχου και των ενσωματωμένων δυνατοτήτων του επεξεργαστή - πως η εκάστοτε μητρική δεν θα πρέπει να έχει μεγάλη απόκλιση στις επιδόσεις σε σχέση με μία άλλη, έχοντας τις ίδιες συχνότητες στον επεξεργαστή.
Για τον λόγο αυτό από εδώ και στο εξής θα δοκιμάζουμε τις επιδόσεις του συστήματος σε δύο Settings: Stock - Default και Auto Overclock.
Αναφορικά με τις default ρυθμίσεις, θέτουμε όλες τις επιλογές από το UEFI BIOS στο Optimized Defaults, αφήνοντας ενεργοποιημένα το Intel Speedstep Technology καθώς και όλα τα C-States. Στόχος είναι να εξερευνήσουμε και να παρουσιάσουμε πόσο επιθετικές είναι οι εργοστασιακές ρυθμίσεις.
Από την άλλη, με την χρήση είτε των αντίστοιχων επιλογών του BIOS είτε μέσω του εξειδικευμένου Software της μητρικής βρίσκουμε τις αυτόματες Overclocked ρυθμίσεις. Τα αποτελέσματα θα παρουσιάζονται στην αντίστοιχη Overclocking σελίδα. Στόχος και σε αυτήν την περίπτωση είναι να αναδείξουμε την διαδικασία αυτόματου υπερχρονισμού της μητρικής και να παρουσιάσουμε πόσο επιθετικά κινείται ο αλγόριθμος, αναδεικνύοντας και την αντίστοιχη διαφορά στις επιδόσεις.
Performance Assessment - Benchmarks
Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.
Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:
Τα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 2 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας.
RealBench HwBot Edition v2.46
Το RealBench αποτελεί μια σουΐτα δημοφιλών προγραμμάτων που ως στόχο έχουν την αξιολόγηση των επιδόσεων του συστήματος - με την HwBot Edition να αφορά την επίσημη πλατφόρμα καταχώρησης των αποτελεσμάτων. Η σουΐτα χρησιμοποιεί το GIMP για την μέτρηση των single-threaded επιδόσεων, το Handbrake video encoding για τις multi-threaded επιδόσεις, ενώ χρησιμοποιεί και ένα τεστ που αξιολογεί τις multitasking δυνατότητες του συστήματος. Από το τεστ αφαιρέσαμε την μέτρηση του OpenCL, καθώς αυτό αφορά την κάρτα γραφικών.
Το αρχικό μας τεστ αφορά 3 ρεαλιστικά σενάρια χρήσης. Από τα πρώτα αποτελέσματα παρατηρούμε πως σε default χρονισμούς η B150 Pro Gaming Aura δεν στερείται σε επιδόσεις, ελέω φυσικά των υψηλών εργοστασιακών χρονισμών της, ενώ σε overclocking σενάριο παραδίδει ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα, παρόμοιο με τα υπόλοιπα αποτελέσματα της δοκιμής μας καθώς οι χρονισμοί κινήθηκαν σε ταυτόσημα επίπεδα (4600MHz).
LuxMark v2.0
Το δημοφιλές Ray-Tracing benchmark χρησιμοποιεί την OpenCL γλώσσα για την δημιουργία φωτορεαλιστικών σκηνών με βάση το Ray-Tracing.
Παρόμοια συμπεράσματα μπορούμε να εξάγουμε στο πρώτο δυνατό benchmark των δοκιμών μας, με τις μητρικές των δοκιμών να κινούνται σε παρόμοια επίπεδα - εκτός της B150 Pro Gaming Aura η οποία σε εργοστασιακούς χρονισμούς κινήθηκε 200MHz χαμηλότερα από τις υπόλοιπες.
WinRAR & 7-Zip
Το Benchmark Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Αντίστοιχα, το Benchmark tool του 7-Zip μετρά τις επιδόσεις στην συμπίεση και την αποσυμπίεση, δημιουργώντας ένα τελικό σκορ σε MIPS.
Αρκετά καλά τα πήγε η B150 Pro Gaming Aura και στις δοκιμές των προγραμμάτων συμπίεσης, με την μητρική να παρουσιάζει αρκετά υψηλά σκορ τόσο σε default όσο και σε overclocked χρονισμούς.
Cinebench R11.5 & R15
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Ο επεξεργαστής παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Παρόμοια συμπεριφορά με το Luxmark συναντάμε και στις δυο εκδόσεις του Cinebench, με τους χρονισμούς να βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα να λαμβάνουμε και παρόμοια αποτελέσματα.
AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
Με μοναδική εξαίρεση την Maximus VIII Impact, οι περισσότερες μητρικές των δοκιμών μας προσφέρουν σχεδόν παρόμοια αποτελέσματα στις διαμεταγωγές, όσο και παρόμοια απόκριση.
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Στις συνολικές επιδόσεις του συστήματος η κατάσταση δεν διαφέρει. Οι μητρικές συνεχίζουν να αποδίδουν παρόμοια, με την B150 Pro Gaming Aura να προσφέρει αρκετά υψηλά αποτελέσματα.
3DMark 11 & Firestrike
Οι 2 τελευταίες και δημοφιλέστερες benchmarking πλατφόρμες της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζονται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Ο επεξεργαστής δεν μένει αδιάφορος, καθώς και στα δυο μετροπρογράμματα υπάρχει εξειδικευμένο CPU test που επηρεάζει το τελικό σκορ.
Ο ρόλος του επεξεργαστή διαδραματίζει μικρό ρόλο στα συνθετικά 3D benchmarks, εν τούτοις παρατηρούμε πως οι διαφορές στις επιδόσεις είναι μικρές και ως εκ τούτου, αμελητέες.
Gaming
Τέσσερις δημοφιλείς τίτλοι, το Tomb Raider, Alien: Isolation, Metro: Last Light καθώς και το DOTA 2, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.
Στα gaming benchmarks, βλέπουμε και πάλι τους αναμενόμενους αριθμούς από την μητρική της δοκιμής μας, πράγμα που σημαίνει πως σε ένα gaming σύστημα τον κύριο ρόλο τον έχει η κάρτα γραφικών και σε ελάχιστο βαθμό ο επεξεργαστής.
Storage Assessment
Το AS SSD Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Μετρά τις επιδόσεις σε διαφορετικά σενάρια, και δημιουργεί ένα τελικό σκορ των επιδόσεων του δίσκου.
Το τελικό σκορ του AS SSD μας δείχνει πως η B150 Pro Gaming Aura κινείται αρκετά καλά στις επιδόσεις του controller. Παρακάτω παρουσιάζεται και το λεπτομερές screenshot από το benchmark.
USB Assessment using CrystalDisk Benchmark
Χρησιμοποιώντας το HyperX Savage 128 GB USB 3.1 Gen 1 flash drive, δοκιμάζουμε την ταχύτητα των USB θυρών.
Με την χρήση του εξωτερικού ASMedia controller για την υποστήριξη του USB 3.1 Gen 2, παρατηρούμε πως η θύρα στερείται ελαφρώς σε επιδόσεις έναντι του native USB 3.0 controller.
Rightmark Audio Analyzer
To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.
Αρκετά καλό χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα που μας επέστρεψε το Rightmark Audio analyzer, με τα τεστ των επιπέδων θορύβου, δυναμικής περιοχής και stereo crosstalk να παραδίδουν "άψογο" αποτέλεσμα, ενώ η γενική απόδοση χαρακτηρίζεται ως "πολύ καλή".
Η ASUS B150 Pro Gaming Aura είναι μια περίπτωση μητρικής η οποία προσπαθεί να προσφέρει το καλύτερο που μπορεί για τα χρήματα που ζητά. Η τιμή της πάντως δεν είναι αρκετά μακριά από την αμέσως επόμενη Z170 Pro Gaming, η οποία παρέχει τις έξτρα δυνατότητες του Z170, αλλά στερείται του AURA φωτισμού.
Για όσους δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κάποιον unlocked επεξεργαστή ή να τοποθετήσουν περισσότερες από μια κάρτες γραφικών στο σύστημά τους, τότε η προσφορά της ASUS είναι σίγουρα μια αξιοσέβαστη επιλογή.
Έχοντας ρίξει το βάρος μας στις Z170 μητρικές, που αποτελούν και το αντικείμενο του ενδιαφέροντος για τους περισσότερους enthusiasts, πολλές φορές ξεχνάμε πως στην αγορά υπάρχουν και άλλες λύσεις μητρικών που στοχεύουν τους χρήστες που δεν τους ενδιαφέρουν χαρακτηριστικά τα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά του Z170, τα οποία ανεβάζουν το κόστος της μητρικής.
Υπάρχουν χρήστες που χρειάζονται μόνο τα ουσιώδη στοιχεία για να στήσουν το gaming σύστημα τους, εξοικονομώντας μερικά χρήματα τα οποία μπορούν να τα επενδύσουν σε άλλα υποσυστήματα - όπως πχ μια κάρτα γραφικών ή ένας καλύτερος SSD. Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν οι μητρικές που χρησιμοποιούν το B150 Express Chipset της Intel, ένα chipset το οποίο προορίζεται για... επιχειρήσεις, αλλά όταν συνδυάζεται με το κατάλληλο σετ χαρακτηριστικών δεν θα απογοητεύσει τον απλό, μέσο χρήστη.
Σε αυτήν την κατηγορία επιχειρεί και η ASUS με την δική της λύση, την B150 Pro Gaming Aura.
Package & Contents
Η συσκευασία της B150 Pro Gaming Aura έρχεται στις ακριβείς διαστάσεις της μητρικής. Με μια τυπική αναγραφή των κυριότερων χαρακτηριστικών της στο πίσω μέρος της συσκευασίας, η ASUS εσωκλείει όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά, παρέα με μερικά έξτρα "καλούδια".
Έτσι, με το πληρέστατο και αναλυτικό User's Manual, στην συσκευασία συναντάμε τοDVD με τους drivers & utilities, το απαραίτητο I/O shield, 4 SATA καλώδια, δεματικά καλωδίων, καθώς και αυτοκόλλητα για την ταυτοποίηση των καλωδίων.
Aesthetics & Color Scheme
Ερχόμενη στο παραδοσιακό ATX form factor, η B150 Pro Gaming Aura έρχεται στο γνωστό μαύρο-κόκκινο color scheme. Το μαύρο κυριαρχεί, ενώ το κόκκινο χρώμα εμφανίζεται στα heatisinks της μητρικής.
Παράλληλα, παρατηρούμε και κάποιες λεπτομέρειες πάνω στο PCB, με τις κόκκινες και γραμμές να προσθέτουν μια έξτρα λεπτομέρεια, ενώ οι εμφανισιακά "κίτρινες" γραμμές είναι το χρώμα της πλακέτας, το οποίο προσδίδει την απαραίτητη διαφάνεια για τα LEDs που ενσωματώνει.
Μιλώντας για LEDs, ένα από τα βασικά συστατικά της εμφάνισής της είναι ο RGB φωτισμός. Οι "ζώνες" του RGB φωτισμού είναι δυο: Μια στην περιοχή ακριβώς κάτω από το 24pin βύσμα τροφοδοσίας, ενώ η δεύτερη βρίσκεται στο heasink του PCH. Επιπλέον, υπάρχει και μια τρίτη ζώνη φωτισμού στο δεξί άκρο της μητρικής που εκτείνεται από τα audio jacks μέχρι το κύκλωμα του ήχου, φωτισμός όμως δεν είναι RGB αλλά έχει ένα χρώμα, το κόκκινο.
Ο φωτισμός δύναται να είναι τόσο στατικός, ενώ παρέχονται και διάφορα effects, ενώ όλα είναι παραμετροποιήσιμα από το συνοδευτικό AURA software της μητρικής.
Expansion Slots
Στην πλευρά των θυρών επέκτασης συναντάμε 2 PCI Express Gen 3 με x16 φυσικό μέγεθος. Η πρώτη θύρα έχει την πλήρη x16 ταχύτητα, ενώ η δεύτερη λειτουργεί ηλεκτρικά σε x4 - βάση του περιορισμού του B150 Chipset. Επιπλέον, συμπληρώνονται από 2 PCI-e Gen 3 slots x1 για λοιπές κάρτες επέκτασης, καθώς και 2 legacy PCI για κάρτες παλαιότερης γενιάς.
Storage
Δίπλα από τις SATA θύρες θα συναντήσουμε 1 M.2 slot το οποίο μπορεί να υποστηρίξει modules έως και 11cm, υποστηρίζοντας τόσο SATA όσο και PCI-e mode λειτουργίας.
Στα παραδοσιακά interfaces συναντάμε 6 συνολικά SATA θύρες, όλες τους ελεγχόμενες από το PCH - χωρίς την ύπαρξη συμπληρωματικού controller.
Σημειωτέο πως λόγω του περιορισμού του B150 Chipset, δεν προσφέρονται SATA Express θύρες.
Audio
Στο κομμάτι του ήχου το SupremeFX στην υλοποίηση της B150 Pro Gaming Aura. Στην θέση του κεντρικού codec συναντάμε τον ALC1150 της Realtek, ενώ στο φιλτράρισμα των σημάτων χρησιμοποιούνται μερικοί Nichicon Gold audio πυκνωτές. Παράλληλα, η ASUS δίνει έμφαση στους χρήστες ακουστικών, και για τον λόγο αυτό το κύκλωμα συμπληρώνεται από τον RC4580 ενισχυτή που μπορεί να παρέχει οδήγηση σε ακουστικά με μέγιστη αντίσταση τα 300Ω.
Για απομακρύνει τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και τον θόρυβο, το κύκλωμα ήχου από ένα κάλυμμα για EMI.
Networking
Στον ελεγκτή δικτύου η ASUS επέλεξε την σίγουρη λύση, με τον Intel I219-V Gigabit Ethernet ελεγκτή να έχει τον έλεγχο της δικτυακής κυκλοφορίας, ο οποίος σε συνδυασμό με το GameFirst III αναλαμβάνει να δώσει προτεραιότητα σε traffic που προέρχεται από gaming εφαρμογές, για ακόμα καλύτερα ping times.
Τέλος η θύρα προστατεύεται από ένα 15KV anti-surge κύκλωμα, ώστε η θύρα να μπορεί να αντέξει σε απροσδόκητες τάσεις από το δίκτυο.
Extra Features
Η B150 Pro Gaming Aura δεν προσφέρει δυνατότητες overclocking. Αυτός είναι ένας σαφής περιορισμός του B150 Chipset, το οποίο έχει απενεργοποιημένη την δυνατότητα μεγαλύτερου CPU ratio από το προκαθορισμένο του επεξεργαστή.
Πάνω στο PCB της B150 Pro Gaming Aura η ASUS ενσωμάτωσε μερικές LED λυχνίες που αφορούν την ένδειξη των καταστάσεων των διαφόρων υποσυστημάτων (CPU, RAM, VGA κοκ). Εάν κατά την εκκίνηση το σύστημα αποτυγχάνει, κατά πάσα πιθανότητα το αντίστοιχο LED θα σας υποδείξει σε ποιο σημείο βρίσκεται το πρόβλημα, ώστε να εστιάσετε στην επίλυση του προβλήματος.
Επιπλέον, οι περισσότερες θύρες του I/O προστατεύονται από τα ESD Guards. Πρόκειται για μια σειρά κυκλωμάτων τα οποία θα προστατέψουν τις θύρες του ήχου, του δικτύου, των εξόδων για οθόνες αλλά και τις USB θύρες από πιθανά ESD (Electrostatic Discharge).
Rear I/O
Μεταβαίνοντας στο Ι/Ο θα συναντήσουμε 2 USB 2.0 θύρες. Επιπλέον παρέχονται 4 USB 3.0 θύρες, μια PS/2 θύρα για πληκτρολόγιο/ποντίκι, 2 x USB 3.1 Gen 2 με Type Α και Type C υποδοχές, ενώ στις εξόδους για οθόνες βρίσκουμε μια HDMI 1.4a καθώς και μια VGA (D15-sub) θύρα. Τέλος, δεν θα λείψει η Gigabit Ethernet θύρα του NIC, ενώ στην έξοδο του ήχου έχουμε 5 x audio jacks 3.5mm για τοποθέτηση έως 7.1 surround ηχείων καθώς και μια οπτική SPDIF.
Circuit analysis
Θα ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στην ASUS B150 Pro Gaming Aura για να δούμε μερικές λεπτομέρειες.
Η B150 Pro Gaming Aura φαίνεται πως χρησιμοποιεί ένα κύκλωμα 8+2+1+1 φάσεων με την χρήση διπλασιαστών (phase doublers). Με τις βασικές γραμμές τροφοδοσίας να είναι οι VCC (VCore), VCCGT (Graphics core), VCCSA (System Agent) και VCCIO (CPU IO), ο πρώτος επαγωγέας (choke) χρησιμοποιείται για το VCCSA, οι 3 επόμενες φάσεις προορίζονται για το CPU VCCGT, οι επόμενες 5 προορίζονται για το Vcore, ενώ οι εναπομείναντες χρησιμοποιούν από μια φάση έκαστη.
Σε αυτήν την περίπτωση, η ASUS χρησιμοποιεί τέσσερις IR3599 phase doublers, οι οποίοι εντοπίζονται πίσω από τα MOSFET, και οι οποίοι μετατρέπουν τις 4 φάσεις σε 8 για το voltage regulation σύστημα του επεξεργαστή. Επιπλέον, συναντάμε 10 IR3535 στην πίσω πλευρά των VRM, με τους 8 να απευθύνονται στο VRM του επεξεργαστή και τα 2 στο υποσύστημα των γραφικών.
Το σύστημα τροφοδοσίας ελέγχεται από το ψηφιακό DIGI+ VRM της ASUS.
Τέλος, ένα ακόμη Digi+ PWM βρίσκεται στην περιοχή των μνημών, υποστηρίζοντας τις δυο φάσεις για την παροχή ενέργειας στις μνήμες.
Ως δευτερεύον clock generator συναντάμε τον IDT6V41538NLG, ο οποίος παρέχει μεγαλύτερα περιθώρια για baseclock (BCLK), έναντι του αντίστοιχου της Intel.
Ένας από τους περιορισμούς του B150 PCH είναι η υποστήριξη μιας κάρτας γραφικών. Έτσι, για να ενεργοποιήσει την δεύτερη x16 (ηλεκτρικά x4) θύρα, η B150 Pro Gaming Aura "δανείζεται" 4 PCI λωρίδες από το PCH. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί τον ASM1083, ένα PCI bridge controller της ASMedia. Σημείωση αποτελεί πως αν εγκατασταθεί κάποια κάρτα επέκτασης στην δεύτερη θύρα, τότε οι 2 PCI-e x1 θύρες απενεργοποιούνται.
Στον τομέα των γραφικών, ο ελεγκτής για την ψηφιακή HDMI θύρα προέρχεται από την ASMedia και είναι ο ASM1442K, ενώ για την υποστήριξη της αναλογικής VGA θύρας χρησιμοποιείται ο RTD2168 της Realtek.
Για την υποστήριξη της USB 3.1 λειτουργικότητας συναντάμε τον ASM1152 controller από την ASMedia.
Στην θέση του κεντρικού SuperIO συναντάμε τον NCT6793D της nuvoTon, ο οποίος παρέχει το monitoring των τάσεων, θερμοκρασιών και ταχυτήτων ανεμιστήρων καθώς και την PS/2 θύρα.
Επιπλέον, το Windbond των 128 Mbit (16MB) χρησιμοποιείται ως BIOS ROM,.
Τέλος, η B150 Pro Gaming Aura παρέχει 5 συνολικά 4pin PWM fan headers, με 2 εξ' αυτών να προορίζονται για την ψύξη του επεξεργαστή, και τα υπόλοιπα για τους ανεμιστήρες του συστήματος.
UEFI BIOS
Η Asus έχει δουλέψει αρκετά ώστε να επιτύχει ένα από τα πλέον λειτουργικά και αξιόπιστα UEFI BIOS. Το theme που συναντάμε στην ASUS B150 Pro Gaming Aura εναρμονίζεται με αυτό που φέρει η μητρική, με το κόκκινο - μαύρο θέμα.
Περνώντας στα ενδότερα, η αρχική οθόνη καλωσορίσματος, που η Asus ονομάζει ως "EZ Mode", και στην οποία λαμβάνουμε όλες τις βασικές πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος: Πληροφορίες επεξεργαστή, θερμοκρασίες και τάσεις, αναγνώριση των RAM με μια γρήγορη επιλογή για XMP profiles, πληροφορίες για τους SATA δίσκους, εύκολη επιλογή για boot priorities, ενώ λαμβάνουμε και μια λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση των ανεμιστήρων, ενώ με την βοήθεια του Qfan control μπορούμε να επιλέξουμε χειροκίνητα τις καμπύλες λειτουργίας.
Με το πάτημα όμως του πλήκτρου F7, μεταβαίνουμε στο Advanced mode. Εκεί δεν θα λείψει η παραμικρή ρύθμιση, με την καρτέλα AI Tweaker να είναι η πιο ενδιαφέρουσα, καθώς μας παρέχει όλες τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για το overclocking, χωρίς να λείπει οποιαδήποτε ρύθμιση. Στην καρτέλα advanced μας δίνεται η δυνατότητα για έλεγχο όλων των περιφερειακών του PCH, και όχι μόνο. Τέλος, στην καρτέλα boot monitor λαμβάνουμε όλες τις ενδείξεις θερμοκρασιών και τάσεων που αναφέρουν τα επιμέρους τμήματα της μητρικής, ενώ θα σημειώσουμε και την δυνατότητα για δημιουργία Favorites (συντομεύσεων) καθώς και την δημιουργία σημειώσεων.
Το UEFI BIOS της Asus είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής, με καθαρή εμφάνιση, έξτρα δυνατότητες όπως αναβάθμιση του μέσω Internet, ενώ είναι και εξαιρετικά αποκρίσιμο χωρίς να μας ενοχλήσει κάποιο κόλλημα.
Software
Φυσικά δεν θα έλειπε και το εξειδικευμένο λογισμικό διαχείρισης της μητρικής μέσα από τα Windows. Υπεύθυνο γι' αυτό είναι το Asus AI Suite το οποίο αναλαμβάνει να μας δώσει όλες τις επιλογές, χωρίς να είναι αναγκαία η μετάβασή μας στο BIOS.
Μέσω του Dual Intelligent Processors 5 λαμβάνουμε τις πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος. Εκεί θα συναντήσουμε και το 5 way Optimization, το οποίο αναλαβάνει την αυτόματη βελτιστοποίηση του συστήματος σε 5 βασικούς τομείς, κάνοντας αυτόματο overclocking, δημιουργώντας έξυπνα προφίλ ανεμιστήρων και βελτιστοποιώντας τις ρυθμίσεις ενέργειας.
Φυσικά, μέσα από την εφαρμογή έχετε και πολλές άλλες επιλογές, όπως φυσικά να επιλέξετε τις δικές σας ρυθμίσεις για Overclocking μέσω του TPU, ενώ δεν θα λείψουν και οι ξεχωριστές λειτουργίες όπως η επιλογή για BIOS flashback, το USB Boost καθώς και το AI Charger που θα δημιουργήσει ξεχωριστές θύρες USB για ταχύτερη φόρτιση mobile συσκευών.
To AURA είναι το συμπληρωματικό software μέσα από το οποίο μπορείτε να επιλέξετε το προφίλ φωτισμού που θα εμφανίζεται στην ψύκτρα του chipset. Μέσα από το Aura μπορείτε να επιλέξετε από μια παλέτα χρωμάτων τον ακριβή φωτισμό που επιθυμείτε, ενώ επίσης παρέχονται και διαφορετικά εφέ φωτισμού που εκτείνονται από απλό αναβόσβημα, πλήρη εναλλαγή χρωμάτων, εφέ αναλόγως της μουσικής που αναπαράγεται ή και ακόμα ως ένδειξη της θερμοκρασίας του επεξεργαστή.
Το GameFirst είναι το κέντρο ελέγχου του δικτύου σας. Η εφαρμογή έχει την δυνατότητα παρακολούθησης της δικτυακής κίνησης, ενώ επιπρόσθετα παρέχει έξυπνη αναγνώριση της εφαρμογής ή του παιχνιδιού που χρησιμοποιείται ώστε να θέσει σε προτεραιότητα τα αντίστοιχα εξερχόμενα πακέτα. Η αναγνώριση επιτυγχάνεται είτε αυτόματα, είτε μπορείτε να διαλέξετε εσείς τον τύπο της εφαρμογής και του περιεχομένου που αναπαράγεται, ώστε η βελτιστοποίηση να γίνεται αυτόματα.
Το Keybot είναι ένα εξειδικευμένο software που σας παρέχει την δημιουργία macro εντολών, χωρίς να είναι απαραίτητη η ύπαρξη εξειδικευμένου gaming πληκτρολογίου. Έτσι, πέρα από την δημιουργία macro, μπορείτε να δημιουργήσετε την αυτοματοποιημένη πληκτρολόγηση μηνυμάτων, την εκκίνηση εφαρμογής, ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε και προφίλ υπερχρονισμού τα οποία θα εκτελούνται με το πάτημα ενός πλήκτρου.
Τέλος, το Sonic Studio δρα ανεξάρτητα από το κέντρο ελέγχου της κάρτας ήχου και είναι ένα κομμάτι software το οποίο αναλαμβάνει την ενίσχυση της ποιότητας του ήχου. Έτσι, έχετε την δυνατότητα εφαρμογής συγκεκριμένων προφίλ equalizer για καλύτερη ακρόαση μουσικής αλλά και υποβοήθηση στα παιχνίδια, με το perfect voice να αναλαμβάνει την εξομάλυνση της φωνής σας κατά το online gaming. Τέλος, το Casting Enchancher εφαρμόζει ένα ενισχυμένο προφίλ, εξειδικευμένο για την περιγραφή - casting / streaming παιχνιδιών.
Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.
Οι μητρικές αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (30%) και Price (20%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (30%) και τέλος η τιμή της (επίσης 20%).
Σύστημα δοκιμών
Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.
Settings
Είναι πλέον γνωστό πως - ελέω πανομοιότυπου chipset ελέγχου και των ενσωματωμένων δυνατοτήτων του επεξεργαστή - πως η εκάστοτε μητρική δεν θα πρέπει να έχει μεγάλη απόκλιση στις επιδόσεις σε σχέση με μία άλλη, έχοντας τις ίδιες συχνότητες στον επεξεργαστή.
Για τον λόγο αυτό από εδώ και στο εξής θα δοκιμάζουμε τις επιδόσεις του συστήματος σε δύο Settings: Stock - Default και Auto Overclock.
Αναφορικά με τις default ρυθμίσεις, θέτουμε όλες τις επιλογές από το UEFI BIOS στο Optimized Defaults, αφήνοντας ενεργοποιημένα το Intel Speedstep Technology καθώς και όλα τα C-States. Στόχος είναι να εξερευνήσουμε και να παρουσιάσουμε πόσο επιθετικές είναι οι εργοστασιακές ρυθμίσεις.
Από την άλλη, με την χρήση είτε των αντίστοιχων επιλογών του BIOS είτε μέσω του εξειδικευμένου Software της μητρικής βρίσκουμε τις αυτόματες Overclocked ρυθμίσεις. Τα αποτελέσματα θα παρουσιάζονται στην αντίστοιχη Overclocking σελίδα. Στόχος και σε αυτήν την περίπτωση είναι να αναδείξουμε την διαδικασία αυτόματου υπερχρονισμού της μητρικής και να παρουσιάσουμε πόσο επιθετικά κινείται ο αλγόριθμος, αναδεικνύοντας και την αντίστοιχη διαφορά στις επιδόσεις.
Performance Assessment - Benchmarks
Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.
Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:
- CPU: Realbench HwBot Editon v2.43, Winrar 5.4, Cinebench R11.5 & R15, LuxMark v2.0
- Memory: AIDA64
- System: PCMark 7
- Graphics: 3DMark 11 Performance, 3DMark FireStrike, Tomb Raider, Alien: Isolation, Metro: Last Light, DOTA 2
Τα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 2 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας.
- Storage: AS SSD Benchmark
- Audio: Rightmark Audio Analyzer
RealBench HwBot Edition v2.46
Το RealBench αποτελεί μια σουΐτα δημοφιλών προγραμμάτων που ως στόχο έχουν την αξιολόγηση των επιδόσεων του συστήματος - με την HwBot Edition να αφορά την επίσημη πλατφόρμα καταχώρησης των αποτελεσμάτων. Η σουΐτα χρησιμοποιεί το GIMP για την μέτρηση των single-threaded επιδόσεων, το Handbrake video encoding για τις multi-threaded επιδόσεις, ενώ χρησιμοποιεί και ένα τεστ που αξιολογεί τις multitasking δυνατότητες του συστήματος. Από το τεστ αφαιρέσαμε την μέτρηση του OpenCL, καθώς αυτό αφορά την κάρτα γραφικών.
Το αρχικό μας τεστ αφορά 3 ρεαλιστικά σενάρια χρήσης. Από τα πρώτα αποτελέσματα παρατηρούμε πως σε default χρονισμούς η B150 Pro Gaming Aura δεν στερείται σε επιδόσεις, ελέω φυσικά των υψηλών εργοστασιακών χρονισμών της, ενώ σε overclocking σενάριο παραδίδει ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα, παρόμοιο με τα υπόλοιπα αποτελέσματα της δοκιμής μας καθώς οι χρονισμοί κινήθηκαν σε ταυτόσημα επίπεδα (4600MHz).
LuxMark v2.0
Το δημοφιλές Ray-Tracing benchmark χρησιμοποιεί την OpenCL γλώσσα για την δημιουργία φωτορεαλιστικών σκηνών με βάση το Ray-Tracing.
Παρόμοια συμπεράσματα μπορούμε να εξάγουμε στο πρώτο δυνατό benchmark των δοκιμών μας, με τις μητρικές των δοκιμών να κινούνται σε παρόμοια επίπεδα - εκτός της B150 Pro Gaming Aura η οποία σε εργοστασιακούς χρονισμούς κινήθηκε 200MHz χαμηλότερα από τις υπόλοιπες.
WinRAR & 7-Zip
Το Benchmark Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Αντίστοιχα, το Benchmark tool του 7-Zip μετρά τις επιδόσεις στην συμπίεση και την αποσυμπίεση, δημιουργώντας ένα τελικό σκορ σε MIPS.
Αρκετά καλά τα πήγε η B150 Pro Gaming Aura και στις δοκιμές των προγραμμάτων συμπίεσης, με την μητρική να παρουσιάζει αρκετά υψηλά σκορ τόσο σε default όσο και σε overclocked χρονισμούς.
Cinebench R11.5 & R15
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Ο επεξεργαστής παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Παρόμοια συμπεριφορά με το Luxmark συναντάμε και στις δυο εκδόσεις του Cinebench, με τους χρονισμούς να βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα να λαμβάνουμε και παρόμοια αποτελέσματα.
AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
Με μοναδική εξαίρεση την Maximus VIII Impact, οι περισσότερες μητρικές των δοκιμών μας προσφέρουν σχεδόν παρόμοια αποτελέσματα στις διαμεταγωγές, όσο και παρόμοια απόκριση.
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Στις συνολικές επιδόσεις του συστήματος η κατάσταση δεν διαφέρει. Οι μητρικές συνεχίζουν να αποδίδουν παρόμοια, με την B150 Pro Gaming Aura να προσφέρει αρκετά υψηλά αποτελέσματα.
3DMark 11 & Firestrike
Οι 2 τελευταίες και δημοφιλέστερες benchmarking πλατφόρμες της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζονται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Ο επεξεργαστής δεν μένει αδιάφορος, καθώς και στα δυο μετροπρογράμματα υπάρχει εξειδικευμένο CPU test που επηρεάζει το τελικό σκορ.
Ο ρόλος του επεξεργαστή διαδραματίζει μικρό ρόλο στα συνθετικά 3D benchmarks, εν τούτοις παρατηρούμε πως οι διαφορές στις επιδόσεις είναι μικρές και ως εκ τούτου, αμελητέες.
Gaming
Τέσσερις δημοφιλείς τίτλοι, το Tomb Raider, Alien: Isolation, Metro: Last Light καθώς και το DOTA 2, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.
Στα gaming benchmarks, βλέπουμε και πάλι τους αναμενόμενους αριθμούς από την μητρική της δοκιμής μας, πράγμα που σημαίνει πως σε ένα gaming σύστημα τον κύριο ρόλο τον έχει η κάρτα γραφικών και σε ελάχιστο βαθμό ο επεξεργαστής.
Storage Assessment
Το AS SSD Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Μετρά τις επιδόσεις σε διαφορετικά σενάρια, και δημιουργεί ένα τελικό σκορ των επιδόσεων του δίσκου.
Το τελικό σκορ του AS SSD μας δείχνει πως η B150 Pro Gaming Aura κινείται αρκετά καλά στις επιδόσεις του controller. Παρακάτω παρουσιάζεται και το λεπτομερές screenshot από το benchmark.
Χρησιμοποιώντας το HyperX Savage 128 GB USB 3.1 Gen 1 flash drive, δοκιμάζουμε την ταχύτητα των USB θυρών.
Rightmark Audio Analyzer
To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.
Αρκετά καλό χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα που μας επέστρεψε το Rightmark Audio analyzer, με τα τεστ των επιπέδων θορύβου, δυναμικής περιοχής και stereo crosstalk να παραδίδουν "άψογο" αποτέλεσμα, ενώ η γενική απόδοση χαρακτηρίζεται ως "πολύ καλή".
Η ASUS B150 Pro Gaming Aura είναι μια περίπτωση μητρικής η οποία προσπαθεί να προσφέρει το καλύτερο που μπορεί για τα χρήματα που ζητά. Η τιμή της πάντως δεν είναι αρκετά μακριά από την αμέσως επόμενη Z170 Pro Gaming, η οποία παρέχει τις έξτρα δυνατότητες του Z170, αλλά στερείται του AURA φωτισμού.
Για όσους δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κάποιον unlocked επεξεργαστή ή να τοποθετήσουν περισσότερες από μια κάρτες γραφικών στο σύστημά τους, τότε η προσφορά της ASUS είναι σίγουρα μια αξιοσέβαστη επιλογή.
Ευχαριστούμε θερμά την ASUS για την παραχώρηση του δείγματος!