Ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επηρεάζει τη server αγορά της AMD
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να προσθέτει εταιρίες στη λίστα οντοτήτων της και μια από αυτές θα δημιουργήσει πρόβλημα στην AMD.
Όπως γνωρίζουμε η σταγόνα που 'ξεχείλισε' το ποτήρι της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν η Huawei όμως σχεδόν έναν μήνα μετά έχουμε νέα μέτρα κατά μερικών ακόμη κινέζικων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας. Πιο ειδικά ανάμεσα στις 5 νέες εταιρίες που τοποθετούν στη 'μαύρη λίστα' τους οι ΗΠΑ, βρίσκεται και η THATIC μια εταιρία που συνεργάζεται μερικά χρόνια με την AMD και δανείζεται τεχνογνωσία όπως την x86 αρχιτεκτονική Zen (μόνο της πρώτης γενιάς) την οποία χρησιμοποιεί για δικούς σκοπούς στο εσωτερικό της χώρας. Όσες εταιρίες βρίσκονται στη λίστα πρακτικά απαγορεύεται να συνάπτουν επαγγελματικές συμφωνίες με καμία αμερικανική εταιρία πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Η κίνηση των ΗΠΑ θα επηρεάσει σίγουρα την συνεργασία των δύο εταιριών ενώ αξίζει να τονίσουμε πως η AMD έχει συνεργασία και με άλλες κινέζικες εταιρίες όπως η Hygon, η οποία δανείζεται τη σχεδίαση των EPYC με αμελητέες διαφορές από τα αρχικά chips. Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τοποθετήθηκε στο σχετικό κείμενό του λέγοντας πως οι συγκεκριμένες προσθήκες στη λίστα "εμπλέκονται, ή είναι πιθανό να εμπλακούν σε δραστηριότητες που έρχονται σε αντίθεση με την εθνική ασφάλεια ή την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών", αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την εμπλοκή των κινέζικων εταιριών σε τέτοιες δραστηριότητες.
Πέρα από αυτά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθώντας να ελέγξει τα προϊόντα που εισέρχονται από τη Κίνα ενδέχεται να προσδώσει έναν φόρο που σύμφωνα με πληροφορίες στις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να προσθέσει μέχρι 100 δολάρια σε ένα τυπικό notebook των $600.
amd, huawei, x86, EPYC, THATIC
stavros
Αλλάζουν τα δεδομένα
https://www.tweaktown.com/news/66457/trump-gives-ok-companies-sell-hardware-huawei/index.html
και οι καιροί