Gigabyte Brix Celeron N3150 Review: The tiny machine
Εδώ και χρόνια, οι κατασκευαστές στοχεύουν σε όλο και πιο αποδοτικά προϊόντα που έρχονται για να καλύψουν με μεγαλύτερη άνεση τις καθημερινές μας και όχι μόνο εργασίες. Μερικοί από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μικροεπεξεργαστών όπως για παράδειγμα η Intel έχει ασχοληθεί εκτενώς με την αγορά, προσπαθώντας να εδραιωθεί με την σχεδίαση chip χαμηλής ισχύος για την πλατφόρμα των NUC κάτι που όπως πιστεύει η Intel αποτελεί το μέλλον του Computing.
Εδώ και χρόνια, οι κατασκευαστές στοχεύουν σε όλο και πιο αποδοτικά προϊόντα που έρχονται για να καλύψουν με μεγαλύτερη άνεση τις καθημερινές μας και όχι μόνο εργασίες. Μερικοί από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μικροεπεξεργαστών όπως για παράδειγμα η Intel έχει ασχοληθεί εκτενώς με την αγορά, προσπαθώντας να εδραιωθεί με την σχεδίαση chip χαμηλής ισχύος για την πλατφόρμα των NUC κάτι που όπως πιστεύει η Intel αποτελεί το μέλλον του Computing.
Τα συγκεκριμένα συστήματα χαρακτηρίζονται από τις μικρές τους διαστάσεις και τις αρκούντως βασικές επιδόσεις που είχαν σχεδόν σε όλους τους τομείς, τόσο σε καθημερινές εργασίες όπως περιήγηση στο διαδίκτυο όσο και σε εφαρμογές γραφείου κάτι που επίσης ενδιαφέρει αρκετά το αγοραστικό κοινό τους. Η συνεχής σμίκρυνση των λιθογραφιών σε συνδυασμό με την βελτίωση των αρχιτεκτονικών επέτρεψαν στις εταιρίες τη δημιουργία αντίστοιχα μικρών συστημάτων με πιο υψηλές επιδόσεις για την πραγματοποίηση περισσότερων εργασιών τα τελευταία χρόνια.
Μια από τις γενιές επεξεργαστών που βρίσκονται ήδη στην αγορά εδώ και αρκετούς μήνες είναι και αυτή των Braswell και υλοποιούνται σε Celeron και Pentium επεξεργαστές ενώ κατασκευάζονται στα 14nm FinFET της ίδιας της Intel. Η πλατφόρμα πέρασε γρήγορα στα χέρια των συνεργατών της ενώ η Intel έδωσε το πράσινο φως για τη κατασκευή custom συστημάτων βασισμένων σε αυτά.
Κάπως έτσι γεννήθηκε η οικογένεια προϊόντων BRIX της GIGABYTE η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο το παρακάτω αλλά και πολλά ακόμη μοντέλα, για απλές εργασίες αλλά και για πιο απαιτητική χρήση όπως για παράδειγμα Gaming.
Η συσκευασία του Brix είναι... μικροσκοπική. Λογικό, άλλωστε, καθώς το πακέτο δεν ξεπερνά σε διαστάσεις κατά πολύ αυτές της μονάδας που εμπεριέχεται. Στα συνοδευτικά, μαζί με το εγχειρίδιο οδηγιών συναντάμε το απαραίτητο τροφοδοτικό - με δυνατότητα εξόδου 40 Wats (19 Volts, 2.1A) -, βύσματα τροφοδοσίας για όλες τις ηπείρους καθώς και ένα VESA mount, ώστε να τοποθετήσετε το Brix στο πίσω μέρος κάποιας οθόνης ή/και τηλεόρασης.
Ήρθε ώρα να ασχοληθούμε όμως με την μικρή μονάδα της Gigabyte.
Το Brix δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα κουτί μικρών διαστάσεων, που όσο όμως και αν δυσκολεύεται κανείς να το πιστέψει φιλοξενεί ένα πλήρες x86 σύστημα στο εσωτερικό του - με το μήκος και το πλάτος του να ανέρχονται στα μόλις 10,5 εκατοστά, την ίδια στιγμή που για να έχει τον απαραίτητο χώρο για μια μονάδα αποθήκευσης 2.5" καθώς και εξαερισμού, το συνολικό του ύψος φτάνει τα 6 εκατοστά - μαζί φυσικά με τα 4 ελαστικά ποδαράκια που θα του δώσουν το απαραίτητο grip σε όποια επιφάνεια τοποθετηθεί.
Στην κορυφή, πέρα από την glossy επιφάνεια, συναντάμε και το μοναδικό πλήκτρο επάνω στο Brix: Αυτό του Power button. Κατά τα λοιπά, οι περισσότερες I/O θύρες είναι τοποθετημένες στις πλευρικές του επιφάνειες.
Με μια γρήγορη περιήγηση στο BRIX βρίσκουμε στην μπροστινή πλευρά του δύο USB 3.0 υποδοχές για διάφορα περιφερειακά καθώς και μια MicroSD card slot για κάρτες μνήμης από φορητές συσκευές. Η εν λόγω θύρα μπορεί να μοιάζει περιττή σε ένα αντίστοιχο σύστημα όμως είναι ιδιαίτερα βολική εφόσον επιθυμούμε να αντιγράψουμε γρήγορα δεδομένα από κάποια φορητή συσκευή όπως ένα smartphone.
Στο αριστερό πλαϊνό του συναντάμε μια VGA έξοδο εικόνας και δύο audio jacks ενώ στη πίσω πλευρά του υπάρχει μια έξοδος HDMI, μια kensington κλειδαριά, ένα jack για τον μετασχηματιστή των 19V, μια gigabit Ethernet καθώς και άλλες δύο USB 3.0 SuperSpeed.
Αφαιρώντας τις 4 βίδες στήριξης στην κάτω επιφάνεια, είμαστε σε θέση να αφαιρέσουμε το "καπάκι" του Brix, ώστε να περιηγηθούμε στο εσωτερικό του.
Όπως και στα περισσότερα miniPC τύπου NUC, έτσι και το Brix δεν έρχεται ολοκληρωμένο - αντιθέτως, θα χρειαστεί να προβείτε στην αγορά τόσο μνήμης όσο και ενός 2.5" SSD ή HDD.
Το mounting για τον δίσκο εμπεριέχεται στο κάλυμμα του Brix, ενώ ένα flat SATA καλώδιο σας δίνει την δυνατότητα για εύκολη σύνδεση του δίσκου με την μητρική. Από την άλλη, παρατηρούμε πως το Brix έχει στην διάθεση του μόλις ένα SO-DIMM slot με υποστήριξη για DDR3 μνήμες μέγιστης χωρητικότητας 8GB.
Μέσω μιας blower-style ενεργής ψύκτρας, η οποία χρησιμοποιεί έναν μικρό ανεμιστήρα 4 εκατοστών, το Brix ψύχει τον επεξεργαστή διώχνοντας τον αέρα από την πλευρά του.
Η μονάδα που θα ασχοληθούμε σήμερα προορίζεται για απλούς οικιακούς χρήστες και ενσωματώνει τον επεξεργαστή Celeron N3150 που χρονίζεται στα 2.08GHz μέσω Turbo Boost. Το SoC της Intel υπόσχεται να πραγματοποιήσει κάθε καθημερινή εργασία με αρκετά μικρή κατανάλωση ενέργειας.
H αρχιτεκτονική του Celeron Ν3150 έχει την κωδική ονομασία Airmont και κατασκευάζεται στα 14nm. Αν και αυτή η αρχιτεκτονική δεν διαφέρει σε πολλά από την προηγούμενη Silvermont αρχιτεκτονική, εντούτοις εφόσον εκμεταλλεύεται την χαμηλότερη κλίμακα κατασκευής έχει την δυνατότητα να φέρει μεγαλύτερα burst clocks, αυξάνοντας τις συνολικές επιδόσεις. Έτσι, ο N3150 έχει βασική συχνότητα λειτουργίας τα 1.6 GHz, ενώ η burst συχνότητα ανέρχεται μέχρι και τα 2.08 GHz. Ο επεξεργαστής δεν υποστηρίζει Hyperthreading, και έτσι έχουμε μια αναλογία 4 πυρήνων / 4 threads, με την L2 cache του να ανέρχεται στα 2MB, και όλα αυτά σε ένα πακέτο όπου το μέγιστο TDP δεν ξεπερνά τα 6 watts!
Επιπλέον, όσον αφορά τον τομέα της μνήμης, ο Intergrated Memory Controller υποστηρίζει DDR3L μνήμες o οποίος είναι 2x 64 bit και έχει μέγιστες ταχύτητες διαμεταγωγής τα 25.6 GB/s, ενώ φέρει και μια ενσωματωμένη iGPU η οποία βασίζεται στην 8η γενιά γραφικών της Intel και διαθέτει 12 execution engines σε συχνότητα 640 MHz, ενώ τέλος υποστηρίζει το DirectX 11.2 και προσφέρει acceleration για 4K/H.265.
Επιπλέον, το Brix της Gigabyte είναι ολοκληρωμένο και από άποψης δικτύωσης. Έτσι, πέρα από την ενσωματωμένη Gigabit Ethernet θύρα, το μοντέλο ενσωματώνει και μια ασύρματη κάρτα δικτύου μέσω του Intel 3160NGW ο οποίος προσφέρει υποστήριξη για WiFi 802.11a/b/g/n/ac δίκτυα αλλά και Bluetooth 4.0.
Ξεκινώντας, τοποθετήσαμε τον OCZ ARC 100 SSD των 240GB καθώς και τα Windows 10 σαν βασικό λειτουργικό σύστημα. Αφού εγκαταστήσαμε όλο το απαραίτητο λογισμικό ξεκινήσαμε τις αναμενόμενες μετρήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν μια μείξη μετροπρογραμμάτων από μητρικές και επεξεργαστές μαζί με παρατηρήσεις από καθημερινές εργασίες για την σωστότερη αξιολόγηση της μονάδας.
Ώρα να δοκιμάσουμε τις επιδόσεις του Brix.
Performance Assessment
Σε αυτό το κομμάτι αξιολογούμε την συνολική απόδοση ενός επεξεργαστή σε διάφορα all-around φορτία.
Winrar
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Ξεκινάμε με το πρώτο μας benchmark, με το πιο δημοφιλές πρόγραμμα αποσυμπίεσης να δίνει ήδη την πρώτη εικόνα για το που κυμαίνεται η απόδοση κάθε επεξεργαστή.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα από την αρχή, καθώς ο Celeron N3150 στερείται σημαντικών μονάδων επεξεργασίας, παρά τους 4 πυρήνες που διαθέτει. Η διαφορά του δεν είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον διπύρηνο G3258, όμως από τα υπόλοιπα 4 core counterparts βρίσκεται σημαντικά πίσω σε απόδοση, ενώ παρατηρούμε μια μικρή αύξηση σε σχέση με τον Pentium J2900 της σειράς Bay Trail.
SuperPi Mod v1.5
Το γνωστό σε όλους μας SuperPi είναι το benchmark που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους overclockers του HwBot.org. Το πρόγραμμα μετράει το «π» (υπολογισμοί του π) δηλαδή την αναλογία της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του που είναι 3.14. Το πρόγραμμα εμφανίζει τα αποτελέσματα σε miliseconds (1.5 mod) και γενικά όσο πιο γρήγορα το ολοκληρώσει, τόσο ταχύτερος είναι ο υπολογιστής. Χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο τον επεξεργαστή του συστήματος αλλά και τις RAM. Για να διαγνώσετε θέματα με τις RAM, αρκεί να τρέξετε το 32M επιλέγοντάς το από τις ρυθμίσεις του. Οι 32 εκατομμύρια υπολογισμοί είναι ικανοί να αξιολογήσουν τον IMC και τις RAM.
Σε ένα benchmark που βασίζεται στο single threaded performance και ευνοεί αρκετά το μεγαλύτερο IPC παρά τους πυρήνες, ο N3150 φαίνεται πως χρειάζεται πολύ χρόνο για να υπολογίσει το 1 εκατομμύριο ψηφία του "π", ενώ παρουσιάζεται κατώτερος και από τον Pentium J2900
wPrime
Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.
Τελευταίος για μια ακόμα φορά στην κατάταξη ο Celeron N3150, που σε αυτό το benchmark δείχνει πως στερείται σημαντικά του παλαιότερου Pentium.
TrueCrypt
Το γνωστό encryption software μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως απαιτητικό. Το ενσωματωμένο benchmark μας παρουσιάζει την ταχύτητα αποκρυπτογράφησης ενός κρυπτογραφημένου στοιχείου κατά την AES κωδικοποίηση, με το ποσό να μεταφράζεται σε bytes per second.
Καλύτερα τα πράγματα στην ταχύτητα αποκρυπτογράφησης του AES αλγορίθμου, με τον Ν3150 να αποδεικνύεται ανώτερος του G3258.
HwBot Prime
Το συγκεκριμένο benchmark χρησιμοποιεί την Java που έχετε εγκατεστημένη στο σύστημά σας για να μετρήσει τα "primes" per second (pps). Όσο πιο μεγάλο είναι το νούμερο, τόσο ταχύτερος είναι ο υπολογιστής. Στην συγκεκριμένη έκδοση, κρίσιμο ρόλο παίζει η συχνότητα του επεξεργαστή, όσο ψηλότερη, τόσο μεγαλύτερο αποτέλεσμα θα μας δώσει το πρόγραμμα. Επίσης χρησιμοποιείται για ανταγωνιστικούς σκοπούς στη βάση δεδομένων overclocking HwBot.org.
Cinebench
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Το Cinebench ξεκαθαρίζει ακόμα περισσότερο το τοπίο, όπου τα rendering benchmark φέρνουν την ζυγαριά υπέρ των CPU με τους περισσότερους πυρήνες και το Hyper Threading. Το πως "στοιβάζονται" τα CPU της δοκιμής μας είναι μια ενδεικτική εικόνα το για το ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες των επεξεργαστών αυτών σε heavy - workloads. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Ν3150 στερείται σημαντικά έναντι των παραδοσιακών desktop κομματιών.
Excel Bench
Το Excel benchmark αναλαμβάνει να μετρήσει το πόσο γρήγορα μπορεί ο επεξεργαστής να φέρει εις πέρας πολύπλοκες λειτουργίες διαπραγμάτευσης, παρουσιάζοντας το performance σε 6 Excel/VBA tests κάθε ένα από τα οποία έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο. Έτσι λοιπόν το Test 1 μετρά τον χρόνο που χρειάζεται ο CPU για να δημιουργήσει 5 στήλες * 65535 γραμμές με τυχαία δεδομένα αλλαγής τιμών, ενώ το Test 2, μετρά τον χρόνο που χρειάζεται η VBA για να λογαριάσει τον δείκτη MACD για τα παραπάνω δεδομένα. Στο test 3 καταμετρείται ο μέγιστος αριθμός ticks (αλλαγές τιμών) που μπορούν να παρουσιαστούν σε 30 δευτερόλεπτα. Να σημειωθεί ότι το test 3 ήταν γρηγορότερο στο Excel 2003 και πιο αργό στα Excel 2007/2010, για αυτό το λόγο ο δημιουργός του benchmark το περιόρισε στα 30 δευτερόλεπτα. Αφού έχουν γίνει 63.000 αλλαγές τιμών, το Test 4 αναλαμβάνει να μετατρέψει τα δεδομένα tick σε δεδομένα OHLC. Το 5ο Test ξεκινά με 5.000 μπάρες OHLC δεδομένων και μία σειρά formula-based δεικτών. Η τελική τιμή αλλάζει στο κελί Ε5000 όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, περιμένοντας κατόπιν όλες τις formulas να τελειώσουν τον υπολογισμό σε κάθε αλλαγή τιμής. Ως συνέπεια του προηγουμένου, το αποτέλεσμα του 5ου test αντιπροσωπεύει τον αριθμό των price changes που μπορούν να ολοκληρωθούν με formula recalculations μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Στο Test 6 ακολουθείται η ίδια διαδικασία, μόνο που όλες οι formulas εξαρτώνται άμεσα από το κελί που αλλάζει συνεχώς, το Ε5000. Έτσι δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες η Smart Recalculation Engine που προωθεί η Microsoft ως ένα από τα δυνατότερα χαρακτηριστικά του Excel.
Στο benchmark αξιολόγησης του Excel, ο Ν3150 δεν τα πήγε καθόλου καλά, καθώς παρέδωσε ένα από τα πιο χαμηλά σκορ που έχουμε δει. Αυτό το σκορ όμως αναφέρεται σε πολύ σύνθετη επεξεργασία δεδομένων, όπου ο μικρός Pentium δεν είναι ταχύς - όπως και στα προηγούμενα benchmarks. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ν3150 είναι ακατάλληλος για απλά υπολογιστικά φύλλα, αλλά όσο ο βαθμός πολυπλοκότητας των υπολογισμών αυξάνεται καλό θα ήταν να στραφείτε σε κάποιο ανώτερο CPU.
AIDA64 Memory Read, Write, Copy
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
Στα ίδια πρότυπα και οι μετρήσεις για τις μνήμες, με τον Celeron N3150 να μένει σημαντικά πιο πίσω λόγω αρκετά χαμηλότερου bandwidth αλλά και single channel μνήμης για το Brix της Gigabyte.
PC Mark 8
Το PCMark8 (Windows Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Στα ίδια δεδομένα και η συνολικότερη απόδοση του συστήματος. Ο N3150 δεν διαθέτει την κατάλληλη ισχύ για την ταχύτατη διεκπεραίωση των τεστ, με το τελικό σκορ να απέχει αρκετά από τους τυπικούς desktop CPUs.
Storage Assessment using ATTO Disk Benchmark
Το ATTO Disk Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Αναπτύχθηκε από την ίδια την ATTO με σκοπό την αξιολόγηση drives ακόμα και σε enterprize περιβάλλοντα, αλλά είναι εξίσου ικανοποιητικό για Home χρήση.
Τυπικές επιδόσεις από τον SATA Controller του Gigabyte Brix στον τομέα της αποθήκευσης.
Rightmark Audio Analyzer
To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.
Πολύ καλές οι επιδόσεις και στον τομέα του ήχου, με την απόκριση συχνότητας και δυναμικής περιοχής να κυμαίνονται σε εξαιρετικά επίπεδα, με το τελικό αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ως "Αρκετά καλό".
General usage thoughts
Με τα καθημερινά προγράμματα εγκατεστημένα ξεκινάμε να αναφέρουμε τις παρατηρήσεις μας κατά τη χρήση του BRIX.
Η περιήγηση στο διαδίκτυο τόσο μέσω του Microsoft Edge όσο και του Google Chrome ήταν ομαλή όμως με τη ταυτόχρονη χρήση πολλών καρτελών το σύστημα ήθελε μερικά δευτερόλεπτα για να διευθετήσει τον φόρτο εργασίας φέρνοντας τον επεξεργαστή σε υψηλά ποσοστά χρήσης.
Από την άλλη, η αναπαραγωγή βίντεο 4Κ ανάλυσης χρειάζεται μια συγκεκριμένη προσοχή. Χρησιμοποιώντας τον Software decoder του VLC, που ρίχνει τον φόρτο της αποκωδικοποίησης στον επεξεργαστή, δεν ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή καθώς ο επεξεργαστής βρισκόταν συνέχεια στο 100%, ενώ η αναπαραγωγή δεν ήταν υγιής και παρουσιάστηκαν "σπασίματα".
Η λύση βρίσκεται στο hardware acceleration, όπου με το αντίστοιχο πρόγραμμα η αναπαραγωγή πραγματοποιήθηκε με ευκολία χάρη στην ενσωματωμένη κάρτα γραφικών που κατάφερνε να τρέξει το υλικό χωρίς να κουράζει ιδιαίτερα τους πυρήνες του Braswell SoC της Intel. Συνεπώς, αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Brix ως High-Def multimedia player, φροντίστε ώστε ο player να υποστηρίζει DXVA και hardware acceleration.
Κατά τα λοιπά, οι εργασίες γραφείου, όπως η σύνταξη κειμένων, ήταν ικανοποιητική στο Office της Microsoft τις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις σε εργασίες όπως ορθογραφικό έλεγχο ή αναζήτηση στο online λεξικό, κάτι που σημαίνει πως κατά τα άλλα μπορεί να πραγματοποιήσει με ευκολία και άλλες αντίστοιχες εργασίες όπως Excel και να ελέγξει παρουσιάσεις με το PowerPoint.
Αναμφίβολα υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στη χρήση του εν λόγω BRIX καθώς για παράδειγμα δεν προτείνεται η (από)συμπίεση μεγάλου όγκου δεδομένων λόγω του αδύναμου επεξεργαστή κάτι που το τοποθετεί σε μια ειδική αγορά, όσων δηλαδή έχουν μικρές απαιτήσεις και ασχολούνται κυρίως με εφαρμογές γραφείου, περιήγηση στο διαδίκτυο ή ως ένα media player.
Oι θερμοκρασίες κινήθηκαν επίσης σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Αν και οι Braswell SoC έχουν χαμηλότερο όριο στους 90 βαθμούς Κελσίου, έναντι 105 των Bay Trail, στην πράξη αυτό το όριο είναι δύσκολο να πιαστεί. Το πιο intensive load που μπορεί να παράγει το stressing μας επέστρεψε μια μέγιστη θερμοκρασία της τάξης των 63 βαθμών Κελσίου, την ίδια στιγμή που ο N3150 σε κατάσταση ηρεμίας βρέθηκε στα πολύ τυπικά επίπεδα των 42 βαθμών Κελσίου, με τον παρεχόμενο ανεμιστήρα να είναι εξαιρετικά χαμηλού θορύβου και να μην ενοχλεί σε κανένα σημείο λειτουργίας του Brix.
Τέλος, και οι μετρήσεις της κατανάλωσης ενέργειας ήταν εξαιρετικές. Όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα, το Brix σε κατάσταση ηρεμίας καταναλώνει εξαιρετικά λίγη ενέργεια, με την απαιτούμενη ισχύ να μην ξεπερνά τα 9 Watts. Το πιο εκπληκτικό όμως είναι η μέγιστη κατανάλωσή του, η οποία δεν ξεπέρασε τα 17W - κάτι που σημαίνει ότι από κατάσταση αδράνειας σε πλήρες φορτίο το μικρό σύστημα της Gigabyte ζητάει μόλις 6W παραπάνω ενέργειας, καθιστώντας το ένα πολύ χαμηλής κατανάλωσης σύστημα, την ίδια στιγμή που το τροφοδοτικό των 40W όχι μόνο φτάνει αλλά και περισσεύει!
Τα NUC-type συστήματα βρίσκονται εδώ και μερικά χρόνια στην διάθεσή μας, με την Intel να είναι αυτή που έκανε πρώτη το βήμα και την Gigabyte να "ασπάζεται" αυτό το διαφορετικό form factor συστημάτων, τα οποία καταλαμβάνουν εξαιρετικά μικρό χώρο.
Το Brix της Gigabyte είναι ένα mini-PC το οποίο κερδίζει τις εντυπώσεις από το μικρό του μέγεθος. Ασχέτως της δύναμής του, η μονάδα εντυπωσιάζει με το πως μπορεί να ενσωματώσει ένα πλήρες x86 σύστημα. Το Brix είναι μια ικανοποιητική μονάδα δια πάσα εφαρμογή γραφείου, όμως το ιδεατό σενάριο χρήσης του είναι ως ένα high-def media player το οποίο στέκεται δίπλα στην τηλεόραση έχοντας την πλέον διακριτική παρουσία - που εξ' ορισμού κανένα mITX σύστημα δεν μπορεί να καταφέρει - παρά μόνο ίσως μερικά compute sticks που σίγουρα όμως στερούνται σε δύναμη.
Αν και το Brix βγαίνει σε διάφορες εκδόσεις, η μονάδα που είχαμε στην διάθεση μας είχε τον Braswell Celeron N3150 - ο οποίος βάση των μετρήσεών μας αλλά και από προηγούμενες εμπειρίες μας, δεν είναι η δυνατή SoC μονάδα της Intel, αλλά είναι ένα τετραπύρηνο σύστημα το οποίο μπορεί να σταθεί ικανοποιητικά σε ελαφριά σενάρια χρήσης. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να έχετε απαιτήσεις ως προς το συγκεκριμένο σύστημα - εκεί θα πρέπει να απευθυνθείτε σε πιο δυνατές εκδόσεις.
Στο δια ταύτα, το πακέτο κοστίζει στην Ελληνική αγορά περί τα 140?, αλλά όπως έχουμε αναφέρει θα πρέπει να υπολογίζετε πως θα πρέπει να αποκτήσετε έξτρα έναν SSD/HDD καθώς και μια SO-DIMM μνήμη ώστε να έχετε το Brix πλήρως λειτουργικό.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
GoriLLakoS
Απλό PCάκι για βασικές δουλειές και εύκολο καθαρίσμα: Check