ASRock Fatal1ty X99 Gaming i7 Review: Fatal1ty strikes again
Με την κυκλοφορία των Broadwell-E CPUs στην αγορά, ήρθε η ώρα για ανανέωση και από την μεριά της ASRock. Μετά από αρκετό "teasing" που είχαμε κατά την επίσκεψή μας στην Computex 2016, η ASRock έθεσε εν τέλει σε κυκλοφορία την X99 TaiChi, αλλά και την Fatal1ty X99 Pro Gaming i7, την οποία θα παρουσιάσουμε σήμερα. Γνωρίζουμε πως η ASRock πάντα δημιουργεί προϊόντα που έχουν να προσφέρουν περισσότερο στην ουσία παρά στην... εμφάνιση, και είμαι προδιατεθειμένος από την αρχή ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε αυτή την κυκλοφορία της.
Με την κυκλοφορία των Broadwell-E CPUs στην αγορά, ήρθε η ώρα για ανανέωση και από την μεριά της ASRock. Μετά από αρκετό "teasing" που είχαμε κατά την επίσκεψή μας στην Computex 2016, η ASRock έθεσε εν τέλει σε κυκλοφορία την X99 TaiChi, αλλά και την Fatal1ty X99 Pro Gaming i7, την οποία θα παρουσιάσουμε σήμερα. Γνωρίζουμε πως η ASRock πάντα δημιουργεί προϊόντα που έχουν να προσφέρουν περισσότερο στην ουσία παρά στην... εμφάνιση, και είμαι προδιατεθειμένος από την αρχή ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε αυτή την κυκλοφορία της.
Package & Contents
Η συσκευασία της Fatal1ty X99 Pro Gaming i7 έρχεται με νέα και βελτιωμένη αισθητική, μακριά από την σχεδιαστική γραμμή του παρελθόντος. Με μια αναλυτική περιγραφή των κυριότερων χαρακτηριστικών της στο εσωτερικό εσωκλείονται όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά
Έτσι, με το πληρέστατο και αναλυτικό User's Manual, στην συσκευασία συναντάμε το DVD με τους drivers & utilities, το απαραίτητο I/O shield, 4 SATA καλώδια ( 2 straight και 2 angled), 2-way και 3 way SLI bridges...
...ενώ για όποιον ενδιαφέρεται για SLI με τις νέες GTX 10 series, η ASRock παρέχει και ένα High Bandwidth bridge που απαιτούν οι κάρτες της νέας γενιάς.
Aesthetics & Color Scheme
Στο παραδοσιακό ATX form factor, η Fatal1ty X99 Pro Gaming i7 εμφανίζεται ως ένα υπερ-πλήρες motherboard. Κατά κύριο λόγο το μαύρο χρώμα του PCB κυριαρχεί στην εξωτερική της εμφάνιση, το οποίο συνδυάζεται με κόκκινες και άσπρες λεπτομέρειες που εμφανίζονται στις ψύκτρες και τα slots, ενώ μερικές πινελιές από κόκκινο χρώμα εμφανίζονται και στο PCB, τονίζοντας αρκετά τις M.2 θύρες..
Κατά τα λοιπά, ξεχωρίζει το μεγάλο πλαστικό κάλυμμα που καταλαμβάνει την αριστερή άκρη της μητρικής και καλύπτει τις I/O θύρες, καθώς και μέρος του κυκλώματος ήχου.
Expansion Slots
Στην πλευρά των θυρών επέκτασης συναντάμε 3 PCI Express Gen 3 με x16 φυσικό μέγεθος, με τις 2 πρώτες να έχουν την πλήρη x16 ταχύτητα, ενώ η τρίτη λειτουργεί ηλεκτρικά σε x8. Οι δυο αυτές θύρες έχουν απόσταση μεταξύ τους 2 PCI slots ώστε να είναι εφικτή η εγκατάσταση 2 GPUs παρέχοντας τους την βέλτιστη δυνατή ψύξη. Τέλος συμπληρώνονται από 3 PCI-e Gen 3 slots x1 για λοιπές κάρτες επέκτασης.
Storage
Στα παραδοσιακά interfaces συναντάμε 10 συνολικά SATA θύρες, με τις 8 εξ' αυτών να έχουν την κυρτή διάταξη για καλύτερο cable management, ενώ υπάρχουν και 2 ακόμα συμπληρωματικές θύρες πάνω από το chipset - για όσους δεν τους έφτασαν οι προηγούμενες. Σε συνδυασμό με το απαιτούμενο "κλειδί", παρέχεται και μια SATA Express θύρα, ενώ απούσα είναι οποιαδήποτε U.2 θύρα που συναντήσαμε αρκετά σε άλλες νέες κυκλοφορίες..
Η ASRock επέλεξε να κάνει την διαφορά διαθέτοντας 2 M.2 slots, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν modules έως και 11cm, υποστηρίζοντας τόσο SATA όσο και PCI-e Gen3 x4 32Gbps.
Audio
Στο κομμάτι του ήχου η ASRock επέλεξε να συνεργαστεί με την Creative, προσφέροντας το Sound Blaster Cinema 3. Το όνομα μπορεί να ακούγεται βαρύ, στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα είναι αρκετά πιο απλά. Στην θέση του κεντρικού codec συναντάμε τον ALC1150 της Realtek ο οποίος προσφέρει 115 dB signal-to-noise ratio (SNR), ενώ την ίδια στιγμή στο φιλτράρισμα των σημάτων χρησιμοποιούνται οι γνωστοί Nichicon Gold audio πυκνωτές. Επιπλέον το σήμα ενισχύεται μέσω των 2 NE5532 ενισχυτών της Texas instruments.
Αν αναρωτιέστε που "κολλάει" η Creative, είναι η συνδρομή της στο κομμάτι του Software όπου μέσω αυτού μπορεί να προσφέρει ξεχωριστά προφίλ για ακόμα περισσότερο βελτιωμένες ηχητικές εμπειρίες.
Networking
Στον ελεγκτή δικτύου η ASRock επέλεξε την χρήση 2 Gigabit Ethernet θυρών, αμφότερες από την Intel. Τα κυκλώματα είναι το Ι218V καθώς και το I211AT.
Η επιπλέον προσθήκη της είναι το WiFi και Bluetooth module. To module υποστηρίζει Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual band στα 2.4 και 5GHz, Multi-user MIMO και μέγιστες ταχύτητες διαμεταγωγής στα 433 Mbps, ενώ παρέχεται και υποστήριξη για Bluetooth v4.1
Extra Features
Στα έξτρα στοιχεία της μητρικής συναντάμε μια πληθώρα από onboard στοιχεία. Έτσι θα συναντήσουμε τα πλήκτρα Power και Reset για εύκολη πρόσβαση όταν η μητρική τοποθετηθεί σε benchtable. Επιπλέον ενδείξεις για τους κωδικούς λειτουργίας του BIOS που θα βοηθήσουν στην αποσφαλμάτωση λαμβάνουμε από το 7 segment display που βρίσκεται στην κάτω δεξιά γωνία του board..
Όπως είδαμε και νωρίτερα, τα PCI Slots που χρησιμοποιήθηκαν είναι ενισχυμένα. Βάση της εταιρίας, τα Steel Armors εκτός από εκτενέστερη προστασία στις θύρες, προσφέρουν και απομόνωση από εξωτερικές παρεμβολές.
Φυσικά, τα Super Alloy στοιχεία της εταιρίας δίνουν για μια ακόμα φορά το παρόν, με τους 60A chokes, τα Dual-N MOSFETs καθώς και τους Nichicon 12K Platinum πυκνωτές να προσδίδουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην μητρική.
Rear I/O
Στο Ι/Ο της Fatal1ty X99 Pro Gaming i7 συναντάμε όλες τις απαραίτητες θύρες διασύνδεσης. Αυτές είναι οι εξής:
- 1 x PS/2 Mouse/Keyboard Port
- 1 x Optical SPDIF Out Port
- 1 x USB 2.0 Port (Supports ESD Protection (ASRock Full Spike Protection))
- 1 x Fatal1ty Mouse Port (USB 2.0) (Supports ESD Protection (ASRock Full Spike Protection))
- 1 x USB 3.1 Type-A Port (10 Gb/s) (ASMedia ASM1142) (Supports ESD Protection (ASRock Full Spike Protection))
- 1 x USB 3.1 Type-C Port (10 Gb/s) (ASMedia ASM1142) (Supports ESD Protection (ASRock Full Spike Protection))
- 4 x USB 3.0 Ports (ASMedia ASM1074 hub) (Supports ESD Protection (ASRock Full Spike Protection))
- 2 x RJ-45 LAN Ports with LED (ACT/LINK LED and SPEED LED)
- 1 x Clear CMOS Switch
- HD Audio Jacks: Rear Speaker / Central / Bass / Line in / Front Speaker / Microphone
[/TR]
Circuit analysis
Κοιτάζοντας "κάτω από την επιφάνεια", παρατηρούμε τα βαθύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά που φέρει η ASRock Fatal1ty X99 Pro Gaming i7. Εν αρχή, θα ασχοληθούμε με το VRM της μητρικής, το οποίο αποτελείται από τα 12 φάσεις.
Για να υλοποιηθεί αυτό, η ASRock χρησιμοποιεί τους χαμηλού προφίλ επαγωγείς των 60A, ενώ το φίλτρο εξόδου είναι ένα μείγμα 3 διαφορετικών τύπων πυκνωτών όπου θα συναντήσουμε 8x 560uF solid 12K Nichicon πυκνωτές, 6x 330uF tantalum POSCAPs καθώς και μερικούς κεραμικούς, σε ένα σύνολο που απαριθμείται στα περίπου 6460uF.
Από την άλλη, ο PWM ελεγκτής είναι ο ψηφιακός Intersil ISL6379, ο οποίος ελέγχει το Hybrid σύστημα 6 φάσεων PWM. Επειδή προς το παρόν δεν υπάρχει PWM 12 φάσεων, για να λάβουμε 12 φάσεις από το PWM η ASRock χρησιμοποιεί 6 από τους Intersil ISL6611A οι οποίοι λειτουργούν ως phase doublers με ενσωματωμένους διπλούς drivers, κάτι το οποίο συνεπάγεται σε σημαντική εξοικονόμηση χώρου σε μια "πυκνοκατοικημένη" X99 μητρική.
Επιπλέον θα συναντήσουμε και 12x FDMS3668S της Fairchild Semiconductor, τα οποία είναι τα N-Channel MOSFETs και έχουν αρκετά καλά ratings περί τα 13A/18A (high/low side) μόλις στα 2.5 Watts.
Όσον αφορά το VRM σύστημα της μνήμης χρησιμοποιώντας επίσης το ISL6379 PWM και τους dual N-Channel MOSFETs, δίνοντας μας ένα σύνολο τριών ISL6379 και 16 διπλών MOSFETs, ενώ όσον αφορά την VPP τροφοδοσία χρησιμοποιείται από ένας MPS MPQ8632 για κάθε DIMM slot.
UEFI BIOS
Το UEFI BIOS της ASRock δέχεται customization αναλόγως το μοντέλο της - έτσι, ο χρωματικός συνδυασμός της δεν θα μπορούσε να λείπει και από τα χρώματα του BIOS, με το μαύρο και το κόκκινο να κυριαρχούν.
Οι ρυθμίσεις είναι απλές και καλύπτουν ότι μπορεί να χρειαστεί ο μέσος και μη χρήστης, με τις επιλογές να βρίσκονται στην αναμενόμενη θέση τους ενώ η πλοήγηση γίνεται τόσο με το ποντίκι όσο και με το πληκτρολόγιο το ίδιο εύκολα.
Η διάταξη και η λειτουργικότητα παραμένει στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, όμως τόσο οι αναβαθμισμένες γραμματοσειρές, το color scheme καθώς και η δυνατότητα για HD ανάλυση μας προδιαθέτει πως η ASRock δούλεψε ακόμα περισσότερο για να βελτιώσει τον συγκεκριμένο τομέα!
Η οθόνη καλωσορίσματος είναι η Easy Mode, που παρέχει όλες τις βασικές πληροφορίες καθώς και διακόπτες για γρήγορη ενεργοποίηση λειτουργιών. Με το πάτημα των αντίστοιχων επιλογών μπορείτε να ενεργοποιήσετε το XMP, να έχετε ένα γρήγορο overclocking, να μεταβάλετε το προφίλ των ανεμιστήρων καθώς και να αλλάξετε την σειρά εκκίνησης.
Με το πάτημα όμως του πλήκτρου F6, μεταβαίνουμε στις προχωρημένες ρυθμίσεις, όπου έχουμε τον έλεγχο όλων των υποσυστημάτων της μητρικής.
Η λειτουργία για BIOS update από το δίκτυο, είναι το "δυνατό χαρτί" της ASRock. Απλά συνδέστε την LAN θύρα στον υπολογιστή, κάντε Update μέσω Internet περιμένετε να γίνει ξεκινήσει η θύρα, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, θα έχετε την πιο πρόσφατη έκδοση BIOS στη μητρική.
Software
Φυσικά, η ASRock επενδύει και στο added value μέσω του software που διανέμει με τα προϊόντα της. Έτσι με κάθε ASRock μητρική έχετε πρόσβαση στο ASRock Cloud όπου σας δίνεται η δυνατότητα να μετατρέψετε τον προσωπικό σας υπολογιστή στο δικό Cloud για τον διαμοιρασμό αρχείων και multimedia σε όλες σας τις συσκευές.
Από εκεί και πέρα, παρέχεται το F-Stream, το εξειδικευμένο πρόγραμμα για την Fatal1ty X99 Pro Gaming i7, το οποίο σας επιτρέπει το tweaking του συστήματός σας μέσα από το περιβάλλον των Windows, ενώ επιτρέπει και την υποστήριξη για apps που παρέχονται δωρεάν μέσα από το store της ASRock.
Πέρα από τις δυνατότητες για overclocking και tweaking, δίνεται η δυνατότητα μεταβολής του polling rate μέσα από την εξειδικευμένη θύρα, καθώς και η δημιουργία ενός USB Login key, το οποίο θα μετατρέψει το USB drive σας σε κλειδί για την είσοδο σας στα Windows.
Default settings & Auto OC
Πριν προχωρήσουμε στις επίσημες μετρήσεις της μητρικής, ας ρίξουμε μια ματιά στις αυτόματες δυνατότητες υπερχρονισμού που μπορεί να παρέχει αυτή στην μητρική μας. Το overclocking που παρέχει η μητρική θα αποτελέσει και το δεύτερο μέρος των δοκιμών μας, οπότε θα διαδραματίσει και σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των τελικών αποτελεσμάτων.
Για αρχή, ξεκινάμε με τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται όταν το UEFI BIOS έχει τις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Όπως θα παρατηρήσουμε από τα παρακάτω screenshots, η συχνότητα κατά το load ανέρχεται στα 3300 MHz, κάτι από το οποίο προέρχεται με πολλαπλασιαστή x42 και base clock στα 100 MHz. Κατά το μέγιστο φορτίο η τάση ανέρχεται στο 1.248v.
Εδώ επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε το F-Stream λογισμικό που παρέχεται μαζί με την μητρική. Οι επιλογές είναι αρκετές: το Performance προφίλ θέτει τον επεξεργαστή αυτόματα στα 4000MHz, ενώ δίνονται και επιπλέον επιλογές στις advanced ρυθμίσεις για επιλογή μέχρι των 4,5 GHz (αν και τα 4.4 και 4.5 δεν προτείνονται).
Επιπλέον, παρέχεται και η δυνατότητα για Auto-tuning. Χρησιμοποιώντας το, το σύστημα ανεβάζει τον πολλαπλασιαστή με βήμα ένα, μέχρι να κατασταλάξει στην καλύτερη δυνατή συχνότητα. Στον 5960Χ μας και έπειτα από ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, το F-Stream απεφάνθη πως η βέλτιστη συχνότητα ήταν τα 4300 MHz (43x100).
Μια αύξηση που φτάνει τις τάξεις του 1GHz έξτρα από τις στοκ επιδόσεις. Αρκετά αξιοπρεπής παρουσία, η οποία αναμένεται να έχει και σημαντικές επιπτώσεις στις δοκιμές που ακολουθούν.
Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.
Οι μητρικές αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (30%) και Price (20%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (30%) και τέλος η τιμή της (επίσης 20%).
Σύστημα δοκιμών
Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.
Settings
Είναι πλέον γνωστό πως - ελέω πανομοιότυπου chipset ελέγχου και των ενσωματωμένων δυνατοτήτων του επεξεργαστή - πως η εκάστοτε μητρική δεν θα πρέπει να έχει μεγάλη απόκλιση στις επιδόσεις σε σχέση με μία άλλη, έχοντας τις ίδιες συχνότητες στον επεξεργαστή.
Για τον λόγο αυτό από εδώ και στο εξής θα δοκιμάζουμε τις επιδόσεις του συστήματος σε δύο Settings: Stock - Default και Auto Overclock.
Αναφορικά με τις default ρυθμίσεις, θέτουμε όλες τις επιλογές από το UEFI BIOS στο Optimized Defaults, αφήνοντας ενεργοποιημένα το Intel Speedstep Technology καθώς και όλα τα C-States. Στόχος είναι να εξερευνήσουμε και να παρουσιάσουμε πόσο επιθετικές είναι οι εργοστασιακές ρυθμίσεις.
Από την άλλη, με την χρήση είτε των αντίστοιχων επιλογών του BIOS είτε μέσω του εξειδικευμένου Software της μητρικής βρίσκουμε τις αυτόματες Overclocked ρυθμίσεις. Τα αποτελέσματα θα παρουσιάζονται στην αντίστοιχη Overclocking σελίδα. Στόχος και σε αυτήν την περίπτωση είναι να αναδείξουμε την διαδικασία αυτόματου υπερχρονισμού της μητρικής και να παρουσιάσουμε πόσο επιθετικά κινείται ο αλγόριθμος, αναδεικνύοντας και την αντίστοιχη διαφορά στις επιδόσεις.
Performance Assessment - Benchmarks
Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.
Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:
- CPU: Realbench HwBot Editon v2.43, Winrar 5.4, Cinebench R11.5 & R15, LuxMark v2.0
- Memory: AIDA64
- System: PCMark 7
- Graphics: 3DMark 11 Performance, 3DMark FireStrike, Tomb Raider, Alien: Isolation, Metro: Last Light, DOTA 2
Τα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 2 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας.
- Storage: AS SSD Benchmark
- Audio: Rightmark Audio Analyzer
RealBench HwBot Edition v2.46
Το RealBench αποτελεί μια σουΐτα δημοφιλών προγραμμάτων που ως στόχο έχουν την αξιολόγηση των επιδόσεων του συστήματος - με την HwBot Edition να αφορά την επίσημη πλατφόρμα καταχώρησης των αποτελεσμάτων. Η σουΐτα χρησιμοποιεί το GIMP για την μέτρηση των single-threaded επιδόσεων, το Handbrake video encoding για τις multi-threaded επιδόσεις, ενώ χρησιμοποιεί και ένα τεστ που αξιολογεί τις multitasking δυνατότητες του συστήματος. Από το τεστ αφαιρέσαμε την μέτρηση του OpenCL, καθώς αυτό αφορά την κάρτα γραφικών.
Το αρχικό μας τεστ αφορά 3 ρεαλιστικά σενάρια χρήσης. Από τα πρώτα αποτελέσματα παρατηρούμε πως σε default χρονισμούς η Fatal1ty X99 Pro Gaming i7 δεν στερείται σε επιδόσεις, ενώ είναι εμφανές και το boost που λαμβάνει από το αυτοματοποιημένο OC της.
LuxMark v2.0
Το δημοφιλές Ray-Tracing benchmark χρησιμοποιεί την OpenCL γλώσσα για την δημιουργία φωτορεαλιστικών σκηνών με βάση το Ray-Tracing.
Παρόμοια συμπεράσματα μπορούμε να εξάγουμε στο πρώτο δυνατό benchmark των δοκιμών μας, με τις μητρικές των δοκιμών να κινούνται σε παρόμοια επίπεδα.
WinRAR & 7-Zip
Το Benchmark Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Αντίστοιχα, το Benchmark tool του 7-Zip μετρά τις επιδόσεις στην συμπίεση και την αποσυμπίεση, δημιουργώντας ένα τελικό σκορ σε MIPS.
Αρκετά καλά τα πήγε η Maximus VIII Hero Alpha και στις δοκιμές των προγραμμάτων συμπίεσης, με την μητρική να παρουσιάζει αρκετά υψηλά σκορ τόσο σε default όσο και σε overclocked χρονισμούς.
Cinebench R11.5 & R15
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Ο επεξεργαστής παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Παρόμοια συμπεριφορά με το Luxmark συναντάμε και στις δυο εκδόσεις του Cinebench, με τους χρονισμούς να βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα να λαμβάνουμε και παρόμοια αποτελέσματα.
AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Στις συνολικές επιδόσεις του συστήματος η κατάσταση δεν διαφέρει.
3DMark 11 & Firestrike
Οι 2 τελευταίες και δημοφιλέστερες benchmarking πλατφόρμες της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζονται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Ο επεξεργαστής δεν μένει αδιάφορος, καθώς και στα δυο μετροπρογράμματα υπάρχει εξειδικευμένο CPU test που επηρεάζει το τελικό σκορ.
Ο ρόλος του επεξεργαστή διαδραματίζει μικρό ρόλο στα συνθετικά 3d benchmarks, εν τούτοις παρατηρούμε πως οι διαφορές στις επιδόσεις είναι μικρές και ως εκ τούτου, αμελητέες.
Gaming
Τέσσερις δημοφιλείς τίτλοι, το Tomb Raider, Alien: Isolation καθώς και το Metro: Last Light χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.
Στα gaming benchmarks, βλέπουμε και πάλι τους αναμενόμενους αριθμούς από την μητρική της δοκιμής μας, πράγμα που σημαίνει πως σε ένα gaming σύστημα τον κύριο ρόλο τον έχει η κάρτα γραφικών και σε ελάχιστο βαθμό ο επεξεργαστής.
Storage Assessment
Το AS SSD Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Μετρά τις επιδόσεις σε διαφορετικά σενάρια, και δημιουργεί ένα τελικό σκορ των επιδόσεων του δίσκου.
Το τελικό σκορ του AS SSD μας δείχνει πως η Fatal1ty X99 Pro Gaming i7 κινείται αρκετά καλά στις επιδόσεις του controller. Παρακάτω παρουσιάζεται και το λεπτομερές screenshot από το benchmark.
M.2 Assessment using CrystalDisk Benchmark
Χρησιμοποιώντας τον OCZ RD400 512GB M.2, δοκιμάζουμε την ταχύτητα των M.2 θυρών.
Rightmark Audio Analyzer
To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.
Αρκετά καλό χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα που μας επέστρεψε το Rightmark Audio analyzer, με τα τεστ των επιπέδων θορύβου, δυναμικής περιοχής και stereo crosstalk να παραδίδουν "άψογο" αποτέλεσμα, ενώ η γενική απόδοση χαρακτηρίζεται ως "πολύ καλή".
Για ένα board που κοστίζει λίγο πάνω από τα 300?, η ASRock φαίνεται πως παραδίδει ένα συνεπές αποτέλεσμα. Στο πακέτο θα συναντήσουμε μπόλικα χαρακτηριστικά, και παρά την απουσία LED φωτισμού όλα τα προσφερόμενα στοιχεία αρκούν για να καλύψουν τον απαιτητικό, gamer και μη, χρήστη. Και, όπως ανέφερα και στην εισαγωγή, η λύση της ASRock εστιάζει περισσότερο στην ουσία, κάτι που εμφανίζεται και σε αυτό το board όπου παρά την έλλειψη του "bling-bling", η ASRock Fatal1ty X99 Pro Gaming i7 δεν έχει ελλείψεις σε αυτά που προσφέρει.
GregEl
Ωραία μητρική φαίνεται, αλλά για κάποιο λόγο μου αρέσει η Taichi περισσότερο. (μάλλον για τα χρώματα μόνο) Παίζει να έχουν ίδιο pcb. Χαίρομαι πολύ που η ASRock δεν ακολούθησε σε αυτές τις x99 την τρέλα RGB. Κατά τα άλλα καμία έκπληξη και από την μητρική και από την ποιότητα του rerview που παραμένει δυνατή.
GoriLLakoS
Για πρώτη φορά θα επαινέσω την ASRock όσον αφορά το αισθητικό κομμάτι.
Σίγουρα είχε ανέβει πολύ αλλά δεν συγκρινόταν με τις ASUS, Gigabyte και MSI.
Αισθητικά όμως αυτό το mobo είναι καθαρό, έχουν προσέξει διάφορες λεπτομέρειες
όπως πχ Full Golden Capacitors, κουμπιά εκκίνησης με logos, ζωντανό κόκκινο χρώμα,
όμορφα τυπωμένο PCB και διάφορα άλλα που με έκαναν να εκφραστώ έτσι.
Άντε μαρή ASRock, κάνε την υπέρβαση και στα πιο μικρά μοντέλα!
venisk
Είναι μια μικρή asus σωστά?, επιβάλλεται να είναι όμορφη!
GoriLLakoS
Είναι μια μικρή asus σωστά?, επιβάλλεται να είναι όμορφη!
Οι εταιρίες δεν κάνουν share μεταξύ τους τίποτα και μιλάω για design,τεχνολογίες κτλ κτλ.
Νομίζω πως το 21% τις ASRock ανήκει στην ASUS απλά.