Guide: Τι ακριβώς είναι η πιστοποίηση 80 plus;

Σελίδα 1 από 3

Οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών θα έχουν συναντήσει την έννοια «80 PLUS» η οποία αναγράφεται στη συντριπτική πλειοψηφία των τροφοδοτικών της αγοράς για Desktop και Server υπολογιστές.

Η έννοια αυτή ουσιαστικά πιστοποιεί ότι όταν το τροφοδοτικό λειτουργεί σε 20%, 50% και 100% φόρτο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 80% αποδοτικό και με αυτό εννοούμε την μεταβολή του ρεύματος από AC σε DC. Όσο μεγαλύτερη είναι η αποδοτικότητα του τροφοδοτικού, τόσο λιγότερο ρεύμα απαιτεί από την πρίζα στα συγκεκριμένα φορτία (20%, 50%, 100%) όπου το πραγματικό draw από την πρίζα πλησιάζει (προς τα κάτω) την αναγραφόμενη τιμή του τροφοδοτικού.

Όσο οι υπολογιστές εξελίσσονταν, τόσο μεγαλύτερη έγινε η ανάγκη των χρηστών για ποιοτικότερα τροφοδοτικά τα οποία θα καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα σε standby αλλά και θα προσφέρουν ομαλότερη τροφοδοσία στα υποσυστήματα του υπολογιστή για σωστότερη λειτουργία. Εκεί βασίστηκε το 80 Plus όταν πρωτοξεκίνησε το 2004 και από τότε, έχουν γίνει τεράστια βήματα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της τροφοδοσίας που εφαρμόζεται στην σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Η πιστοποίηση αυτή αποκαλύφθηκε το παραπάνω έτος από ένα ανεξάρτητο, δίχως συμφέρον εργαστήριο στο οποίο οι κατασκευαστές έπρεπε να στέλνουν τα προϊόντα τους (1+ 1 για Backup) ώστε να λάβουν το πολυπόθητο «αυτοκολλητάκι» αφού πρώτα περάσουν από όλους τους απαραίτητους ελέγχους. Το 2005 σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα, κατασκευάζεται και πωλείται το πρώτο τροφοδοτικό με πιστοποίηση 80 Plus από την Seasonic ενώ το 2006 η HP με την Dell ακολουθούν, παρουσιάζοντας τα δικά τους τροφοδοτικά με την πιστοποίηση 80 Plus.

Κάπου στο 2008-09 η ανάγκη για περισσότερο αποδοτικά PSUs έγινε μεγαλύτερη και έτσι δημιουργήθηκαν περισσότερες υποκατηγορίες, οι: 80 Plus Bronze, Silver, Gold και Platinum πιστοποιήσεις με την αποδοτικότητα να διαφέρει από badge σε badge. Το 2012, η Dell σε συνεργασία με την Delta Electronics, παρουσίασε το πρώτο τροφοδοτικό με πιστοποίηση 80 Plus Titanium, που είναι και η μεγαλύτερη πιστοποίηση στον κόσμο, ενώ μετράται επιπλέον και σε 10% φόρτο, κάτι που δεν συμβαίνει με τις υπόλοιπες πιστοποιήσεις.

Πιο αναλυτικά ο λόγος για τα: 80 Plus Standard με το λευκό σήμα το οποίο θεωρείται "ξεπερασμένο" σήμερα και σχεδόν κανένα επώνυμο τροφοδοτικό δεν το χρησιμοποιεί, το 80 Plus Bronze με το μπρούτζινο σήμα, το 80 Plus Silver με το ασημένιο σήμα, το 80 Plus Gold με το χρυσό σήμα, το 80 Plus Platinum με το πλατινένιο σήμα και το 80 Plus Titanium, το νεότερο όλων το οποίο έχει γκρίζο σήμα και εμφανίζεται σε δύο μόλις τροφοδοτικά στον κόσμο.

imageproxy

Efficiency
Σελίδα

hwbox, guide, psu, supply, τροφοδοτικο, 80 plus

Gr_God

Members
2014-07-08T13:12:31Z

Συμπληρώστε επίσης τρεις ακόμα σημαντικές πληροφορίες:

1. Η πιστοποίηση 80Plus γίνεται σε εργαστηριακό περιβάλλον τυπικής θερμοκρασίας δωματίου (ήτοι 25°C και σε 20% με 60% υγρασία). Στην θερμοκρασία που ορίζει την ονομαστική ισχύ του τροφοδοτικού η απόδοση θα είναι χαμηλότερη. Το πόσο χαμηλότερη δεν είναι σταθερό, από 0.1% ως και 8% ακόμα, εξαρτάται από τον σχεδιασμό και τα μέρη του τροφοδοτικού. Έχω μετρήσει και 12% πτώση απόδοσης από τους 20°C στους 45°C σε ένα τροφοδοτικό του δεκάευρου στην μέγιστη ονομαστική ισχύ του (τα γνωστά Premier που έχουν κατακλύσει την Ελληνική αγορά). Και όχι, δεν εξερράγη...εντελώς.

2. Οικονομικά, η διαφορά κόστους που έχουν τα "top tier" μοντέλα δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση. Η εξοικονόμηση ενέργειας από οικονομικής απόψεως είναι μετά βίας λίγα ευρώ ανά έτος.

3. Η απόδοση ενός τροφοδοτικού, για μία σειρά από λόγους οι οποίοι είναι άνευ σημασίας αυτή την στιγμή, έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ποιότητα ισχύος. Γι'αυτό και τα τροφοδοτικά με υψηλότερη απόδοση, χωρίς αυτό βέβαια να είναι κανόνας, έχουν καθαρότερη έξοδο, με μειωμένες διακυμάνσεις και ηλεκτρικό θόρυβο.

Βέβαια έχει και άλλα συν, αλλά όχι τόσο σημαντικά για τον οικιακό χρήστη.

GrMadness

Members
2014-07-08T13:18:47Z

Πολύ ωραίος αδελφέ.

GoriLLakoS

Founder
2014-07-08T13:32:10Z

Παίδες, το συγκεκριμένο θέμα εγκαινιάζει μια νέα κατηγορία στο HwBox που όπως καταλάβατε είναι τα Guides.

Στόχος μας έιναι αρχικά να γράψουμε για κάποια πράγματα που κάθε μέρα όλοι τα διαβάζουμε αλλά εν τέλει λίγοι τα

κατανοούν πραγματικά και σιγά σιγά να μπούμε σε πεδία που έιναι λιγότερο καθημερινά αλλά λαμβάνουμε πολλές ερωτήσεις

εδώ στο forum και οι απαντήσεις έιναι κάπως μπερδεμένες.

Όπως και να έχει, ο σκοπός είναι μας είναι τα guides, έτσι ώστε όταν κάποιος ρωτάει κάτι να έχουμε έτοιμη τεκμηριωμένη

απάντηση και πάνω απ'όλα κατανοητή.

Δεν είμαστε τέλειοι, με την βοήθεια σας όμως (όπως με την απάντηση του [MENTION=4260]Gr_God[/MENTION] στο συγκεκριμένο θέμα που τον ευχαριστούμε πολύ), θα πάμε ένα level παραπάνω κλέινοντας κενά.

Εν κατακλείδι, είναι τα guide της κοινότητας και όχι τα guide μας, if you know what i mean.

Οπότε κάθε λιθαράκι, κάθε άποψη και κάθε ποστ βοηθάνε στον να βγεί πιο ολοκληρωμένη και καλύτερη δουλειά! :T:

Καλη αρχή [MENTION=2195]MetallicGR[/MENTION] :T:

PS. Και όποιος θέλει να βοηθήσει, pm me :)

mortisboy

Founder
2014-07-08T19:36:48Z

Τοσο καίρο λεμε να ξεκινήσουμε τα guides και να που ήρθε η ώρα, μπράβο Λουκά πολυ ωραίο και ουσιώδες, έμπαινε και καλή αρχή :T:

[MENTION=4260]Gr_God[/MENTION] σε ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες :)

khetzal

Members
2014-07-08T23:16:47Z

Καλη αρχη και μ ενα πολυ δυνατο guide!!

MetallicGR

Members
2014-07-09T05:21:39Z

Σας ευχαριστώ πολύ παίδες!! :D

kino37

Members
2014-07-09T08:14:33Z

Καλή αρχή και από μένα και να συμπληρώσω ότι πράγματι αρκετές φορές προέκυψε θέμα ,

όχι με την εγκυρότητα του οργανισμού άλλα με τις εταιρίες των τροφοδοτικών (και εξηγούμαι) .

Κάποιες εταιρίες στέλνανε το μοντέλο τους για πιστοποίηση και αφού παίρνανε το σηματάκι,

βγάζανε μετά από ένα χρονικό διάστημα την δεύτερη παρτίδα τους με χαμηλότερη ποιότητα

κατασκευής (και χαμηλότερο efficiency) και φυσικά κολλούσανε το ίδιο σηματάκι 80plus ,

αφού ήταν (θεωρητικά) το ίδιο προιόν .:livid:

conroe

Members
2014-07-12T07:19:58Z

πολυ καλος οδηγος. μπραβο λουκα και gr_god.

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...