Playstation 4: Η ναυαρχίδα της Sony αποκαλύφθηκε

Η αναμονή επιτέλους έφτασε στο τέλος της και όλοι πλέον ξέρουμε τι πρόκειται να μας περιμένει στα ράφια των καταστημάτων αυτό το Νοέμβριο. Για να κάνουμε όμως μια ανακεφαλαίωση των χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων της νέας κονσόλας της Sony, όπως αποκαλύφθηκαν στη σημερινή παρουσίαση. Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα ποτ πουρί από διάφορους τίτλους που πέρασαν και άφησαν το στίγμα τους στο Playstation με τα χρόνια, όπως το Gran Turismo, το God of War και το LittleBigPlanet, τίτλους που ξεχώρισαν και έκανα την κονσόλα αυτή, σύμφωνα με τη Sony και τον πρόεδρο Anrew House, διαφορετική και ανεπανάληπτη. Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Η αναμονή επιτέλους έφτασε στο τέλος της και όλοι πλέον ξέρουμε τι πρόκειται να μας περιμένει στα ράφια των καταστημάτων αυτό το Νοέμβριο. Για να κάνουμε όμως μια ανακεφαλαίωση των χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων της νέας κονσόλας της Sony, όπως αποκαλύφθηκαν στη σημερινή παρουσίαση. Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα ποτ πουρί από διάφορους τίτλους που πέρασαν και άφησαν το στίγμα τους στο Playstation με τα χρόνια, όπως το Gran Turismo, το God of War και το LittleBigPlanet, τίτλους που ξεχώρισαν και έκανα την κονσόλα αυτή, σύμφωνα με τη Sony και τον πρόεδρο Anrew House, διαφορετική και ανεπανάληπτη. Ας αρχίσουμε από τα βασικά.

Tη σειρά του Andrew House στο πλατό, ήρθε να πάρει ο lead system architect Mike Cerny. Επιβεβαίωσε σε όλους ότι η ανάπτυξη του PS4 ξεκίνησε πριν 5 χρόνια και το τελικό αποτέλεσμα είναι προϊόν συζήτησης και μελέτης του feedback των developers το οποίο θα επιτρέπει την ανάπτυξη χωρίς να γίνεται πολύπλοκο, χρησιμοποιώντας οικεία στοιχεία. Μετά από την εισαγωγή αυτή αποκαλύφθηκαν και οι πρώτες, πολύ βασικές, λεπτομέρειες γύρω από το hardware. To νέο "όπλο" της Sony θα είναι εξοπλισμένο με x86 CPU, 8GB GDDR5 RAM, ένας εσωτερικός HDD καθώς και ενισχυμένη GPU. Βέβαια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Kotaku, η Sony κυκλοφόρησε αναλυτικά στοιχεία, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις εικόνες.

Ακολουθώντας το hardware, η παρουσίαση επικεντρώθηκε στο νέο DualShock 4 controller. To νέο χειριστήριο, όπως ήδη είχε γίνει γνωστό, πρόκειται να διαθέτει, εκτός από τα κλασικά τέσσερα πλήκτρα, τους αναλογικούς μοχλούς και τα L,R πλήκτρα, τo πολυσυζητημένο touchpad, το share button το οποίο τελικά θα αποτελεί ξεχωριστό πλήκτρο αλλά και ένα light bar που θα χρησιμεύει και για αναγνώριση των παιχτών αλλά και για την ανίχνευση της θέσης του controller από την κονσόλα, ενώ θα είναι εξοπλισμένο και με headset jack και USB port.

Μια νέα λειτουργία του PS4 αποτελεί η δυνατότητα suspend/resume με το απλό πάτημα του power button. Ένα δεύτερο custom chip θα είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο downloads και uploads, ώστε να μπορούμε να κατεβάζουμε games ακόμα και όταν η κονσόλα είναι κλειστή. Όπως ήδη ήταν γνωστό, επίσης, θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε streaming το gameplay footage αλλά και να παρακολουθούμε άλλους χρήστες καθώς παίζουν, αλλά και να λάβουμε εμείς τον έλεγχο στο παιχνίδι εάν χρειαστούν βοήθεια σε κάποιο δύσκολο σημείο. Πέρα όμως από τη δυνατότητα streaming και share, παρουσιάζεται και το νέο friend system, το οποίο θα συνδέεται με social networks όπως το Facebook και το Ustream. Άλλα στοιχεία γύρω από τις online δυνατότητες περιλαμβάνουν, την ικανότητα του δικτύου να "μαθαίνει" από εμάς και τελικά να μας προτείνει τίτλους που ίσως μας αρέσουν, με απώτερο στόχο να μας αρέσουν τη δυνατότητα να δοκιμάζουμε τίτλους δωρεάν και να πληρώνουμε μόνο για τα games που "ερωτευτήκαμε".

Η συνεργασία της Sony με την Gaikai, εκτός από τη νέα τεχνολογία streaming που φέρνουν στο PS4 θα παραχωρούν στους παίχτες το πολυπόθητο backwards compatibility. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι τίτλοι των PlayStation 1,2 και 3 θα είναι διαθέσιμοι στο PS4. Αυτό θα πραγματοποιείται μέσω μίας νέας υπηρεσίας με όνομα Playstation Cloud η οποία θα είναι διαθέσιμη για όλες τις PlayStaion συσκευές. Το PS4 θα υποστηρίζει ακόμα υπάρχουσες SEN υπηρεσίες όπως το Music Unlimited, αλλά και μελλοντικά υπηρεσίες όπως το Netflix, ενώ θα είναι εφικτή και η συνεργασία με το Vita μέσω του Remote Play με τρόπο παρόμοιο με το Wii U. Σίγουρα όμως η λειτουργία που θα ξεχωρίσει πέρα απ' όλες τις άλλες θα είναι η δυνατότητα να απολαμβάνουμε ένα game καθώς ακόμα αυτό βρίσκεται στη φάση του download.

Στα πλαίσια των games τώρα, αρκετές εταιρίες ανακοίνωσαν τα νέα τους project, ανάμεσα στις οποίες και η Square Enix και η Capcom, ενώ η Sony παρουσίασε μια σειρά από logo των developers που είναι πολύ πιθανό να συνεργαστούν για την κυκλοφορία τίτλων του PS4. Ανάμεσα στα games που ανακοινώθηκαν είναι: το επόμενο instalment του Infamous με τίτλο Infamous: Second Son, το Watch Dogs της Ubisoft, το Destiny της Bungie, το Deep Down της Capcom, το Diablo 3 αλλά και πολυαναμενόμενοι τίτλοι όπως το LittleBigPlanet 3, το The Last Guardian και το Final Fantasy Versus XIII, καθώς και πολλοί ακόμα.

Κάπως έτσι κύλησε η όλη παρουσίαση, χωρίς όμως καμία εικόνα του πως πρόκειται να είναι εμφανισιακά η νέα κονσόλα αλλά και της τελικής τιμής. Άρα θα πρέπει προς το παρόν να στηριχθούμε στις πληροφορίες που διέρρευσαν, οι οποίες θέλουν 2 εκδόσεις της συσκευής, στα 429$ και 529$ αντίστοιχα.


Playstation 4: Η ναυαρχίδα της Sony αποκαλύφθηκε