Η Κίνα έχει τους ταχύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο!

Οι ΗΠΑ από την άλλη προσπαθούν αν φτάσουν τον Κινέζικο Sunway TaihuLight ο οποίος παραμένει εδώ και αρκετό καιρό στη πρώτη θέση.

Η λίστα των κορυφαίων συστημάτων TOP500 ανακοινώθηκε και δίχως έκπληξη, ο Κινέζικος υπερυπολογιστής των 93 petaflops, Sunway TaihuLight, βρίσκεται και πάλι στη κορυφή της κατάταξης. Οι επιδόσεις του αυτές σημειώθηκαν κατά την εκτέλεση του Linpack benchmark, που πραγματοποιεί παρόμοιες εργασίες με το Linx που έχουμε στα τυπικά PCs.

Οι ΗΠΑ λέγεται ότι κλείνουν τη ψαλίδα με τη βοήθεια του Titan, ενός υπερυπολογιστή με επιδόσεις που φτάνουν τα 17.59 petaflops και ο οποίος βρίσκεται στη τρίτη θέση της κατάταξης. Εδώ και έξι μήνες αξίζει να σημειωθεί πως η κατάταξη παραμένει η ίδια χωρίς αλλαγές όμως η Αμερική πλέον διαθέτει περισσότερα συστήματα στη λίστα ισοβαθμώντας με τη Κίνα. Επόμενο ενδιαφέρον στοιχείο που αντλούμε από τη λίστα είναι πως οι 498 από τους 500 αυτούς υπολογιστές τρέχουν Linux και οι δύο εναπομείναντες τρέχουν το IBM AIX καθώς και μια παραλλαγή Unix.

 

 

Πηγή.

linux, Sunway TaihuLight, supercomputer

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...