Site Skin
 • Corsair K95 RGB Platinum Keyboard Review

  Corsair K95 RGB Platinum Keyboard Review

 • Deepcool Dukase Liquid Case Review

  Deepcool Dukase Liquid Case Review

 • MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X 11G Review

  MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X 11G Review

 • MSI Radeon RX 570 & RX 580 GAMING X Review

  MSI Radeon RX 570 & RX 580 GAMING X Review

 • GIGABYTE Aorus GTX 1080 Ti Review

  GIGABYTE Aorus GTX 1080 Ti Review

 • Η επερχόμενη Nest security camera θα καταγράφει 4K!

  Η επερχόμενη Nest security camera θα καταγράφει 4K!

 • Ένα vintage Bluetooth Ηχείο σε σχήμα βινυλίου

  Ένα vintage Bluetooth Ηχείο σε σχήμα βινυλίου

 • Google Daydream headset με Snapdragon 835

  Google Daydream headset με Snapdragon 835

 • Official GIGABYTE AM4 Overclocking Guide

  Official GIGABYTE AM4 Overclocking Guide

 • Guide: AMD Ryzen 7 Overclocking v1.1

  Guide: AMD Ryzen 7 Overclocking v1.1

 • Guide: ASUS Z170 Overclocking

  Guide: ASUS Z170 Overclocking

 • Guide: ASUS Z170 BIOS Walkthrough

  Guide: ASUS Z170 BIOS Walkthrough

 • Guide: ASRock Z170 Overclocking

  Guide: ASRock Z170 Overclocking

 • Featured Build: Project Dark Snow 2

  Featured Build: Project Dark Snow 2

 • Featured Build: Janve by Eaucooling

  Featured Build: Janve by Eaucooling

 • Featured Build: Pure Binomial Project

  Featured Build: Pure Binomial Project

 • Teaser της EVGA GTX 1080 Ti Kingpin Edition!

  Teaser της EVGA GTX 1080 Ti Kingpin Edition!

 • Και δεύτερο Core Frozr CPU Cooler ετοιμάζει η MSI!

  Και δεύτερο Core Frozr CPU Cooler ετοιμάζει η MSI!

 • Περισσότερα DRAM timings στους AMD Ryzen CPUs!

  Περισσότερα DRAM timings στους AMD Ryzen CPUs!

Guide: ASUS Z170 BIOS Walkthrough

Ρίχνουμε μια ματιά στο BIOS μια ASUS μητρικής που φέρει το Z170 Chipset της Intel.

Συνεχίζουμε με την περιήγησή μας, αυτή τη φορά σε μια Z170 μητρική της ASUS και σκοπός μας, η πλήρης κατανόηση των επιλογών που θα μας επιτρέψουν τη σωστή παραμετροποίηση του συστήματος για βέλτιστη και αποδοτική λειτουργία αλλά και η επεξήγηση της κάθε επιλογής ή υπομενού για εγκυκλοπαιδικούς λόγους. Εκτός από τις επιλογές για overclocking που έχει μια mainstream ή high end μητρική, συνήθως συναντάμε πολλές επιλογές για παραμετροποίηση των συσκευών που συνδέονται σε αυτή, ενώ δίνονται και επιλογές για τη ρύθμιση όσων είναι onboard. Πολλές από τις επιλογές τις έχουμε συναντήσει και στο παρελθόν και γνωρίζουμε ακριβώς τι κάνουν, όμως οι σύγχρονες μητρικές περιπλέκουν τους χρήστες με δεκάδες επιλογές που ίσως να μην χρησιμοποιήσουν και ποτέ στη διάρκεια ζωής της μητρικής. Στόχος του άρθρου/guide είναι η αποσαφήνιση κάθε κατηγορίας ενώ σε νέο κεφάλαιο θα αναφερθούμε στο overclocking στη συγκεκριμένη πλατφόρμα του ίδιου κατασκευαστή.

 

 asus z170 bios2

 

Η εισαγωγική εικόνα σχεδόν κάθε μητρικής είναι στημένη έτσι ώστε να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για κάποιον αρχάριο που θα μπει στον μαγικό κόσμο του BIOS. Ελέω UEFI, το BIOS έχει απλοποιηθεί αρκετά από τα προηγούμενα χρόνια, και έτσι, μέσα σε αυτό το μενού μπορούμε να παίξουμε ακόμα και με το ποντίκι, ενώ ακόμα και τα διάφορα «κολλήματα» έχουν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό από τις υλοποιήσεις του παρελθόντος. Αυτό το «εύκολο μενού» ονομάζεται «EZ Mode» στη περίπτωση της ASUS ακριβώς γιατί μας παρουσιάζει πολύ βασικά στοιχεία για τον υπολογιστή, όπως την εγκατεστημένη μνήμη, τη συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή, πληροφορίες για τους συνδεδεμένους δίσκους, ενώ μπορούμε με ευκολία να αλλάξουμε την σειρά εκκίνησης απλά τραβώντας κάποιον προς την κορυφή της λίστας. Από την ίδια οθόνη μπορούμε να αλλάξουμε την ταχύτητα των ανεμιστήρων μέσα από έτοιμα preset καθώς και να υπερχρονίσουμε αυτόματα τον επεξεργαστή με την επιλογή EZ System Tuning η οποία εφαρμόζει. Η επιλογή αυτή υπερχρονίζει αυτόματα τον Core i5 6600K και τον Core i7 6700K με το πάτημα ενός μόνο πλήκτρου. Την ίδια στιγμή μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το XMP των μνημών μας, εάν υποστηρίζεται καθώς και το RAID για να δημιουργήσουμε μια ενιαία συστοιχία δίσκων για αυξημένες επιδόσεις.

 


Main Screen

 

bios (2).jpg

 

 

Πατώντας το κουμπί Advanced Mode από το κάτω μέρος της οθόνης ή το F7 στο πληκτρολόγιο μεταφερόμαστε στις προηγμένες ρυθμίσεις της μητρικής μας. Η οθόνη του «προηγμένου μενού» μας κατηγοριοποιεί τις επιλογές σε οκτώ tabs: My Favorites, Main, Extreme Tweaker, Advanced, Monitor, Boot, Tool και Exit.

 

bios (3).jpg

 

Η πρώτη καρτέλα (My Favorites) περιλαμβάνει ορισμένες από τις επιλογές ολόκληρου του BIOS τις οποίες θέλουμε να έχουμε συγκεντρωμένες σε ένα σημείο για εύκολη αλλαγή. Το BIOS έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αυτόματα τις επιλογές που «πειράζουμε» τις περισσότερες φορές και έτσι τις τοποθετεί μόνο του στο εν λόγω μενού.

Περνώντας στο Main έχουμε τις βασικές πληροφορίες του συστήματος όπως την έκδοση του BIOS, την build date του, πληροφορίες για τον επεξεργαστή, την εγκατεστημένη μνήμη και τη συχνότητά της. Παράλληλα από αυτό το μενού μπορούμε να αλλάξουμε τη γλώσσα και την ώρα του συστήματος.

 


Extreme Tweaker

 

bios (4).jpg
 
bios (7).jpg

 

Η τρίτη σελίδα που συναντάμε στις Z170 μητρικές της ASUS είναι αυτή του Overclocking. Στο πάνω τμήμα, υπάρχει ένα μενού με έτοιμα preset για τον υπερχρονισμό του επεξεργαστή έως τα 4.8GHz (Gamers OC Profile). Σημειώνεται ότι ακολουθεί την ίδια τακτική με την εύχρηστη επιλογή που υπάρχει το EZ Mode όμως παρέχει μεγαλύτερο εύρος και προτείνεται εφόσον υπάρχει μια ικανή ψύξη για να «διώξει» την επιπλέον θερμοκρασία. Η ASUS περιλαμβάνει και μερικά ακόμα preset για πιο προχωρημένους χρήστες όπως έτοιμα BCLK OC προφίλ που (340, 360 και 380MHz) για γρήγορο και δοκιμασμένο BCLK Overclocking. Έπειτα ακολουθούν δύο memory presets στα 3733MHz και ένα στα 4000MHz που ανάλογα τα kit μνήμης, μπορεί να είναι δύσκολο έως αδύνατο να επιτευχθούν εκτός εάν είναι Samsung B-Die ή E-Die. Προχωρώντας το μενού Ai Overclocking Tuner ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το overclocking τον επεξεργαστή. Για παράδειγμα εάν οι μνήμες υποστηρίζουν XMP μπορούμε απλά να ενεργοποιήσουμε την επιλογή αφήνοντας τη μητρική να βρει τις ρυθμίσεις ούτως ώστε οι μνήμες να τρέξουν στην αναγραφόμενη συχνότητά τους. Εάν η συχνότητα των μνημών είναι υψηλότερη από τα JEDEC standards τότε ίσως αλλοιώσει και την τελική συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή/cache μιας και τα δύο τους είναι πλέον συνδεδεμένα στους Skylake.

 

bios (5).jpg

bios (6).jpg

 


CPU Overclocking

Οι πρώτες επιλογές στο μενού Extreme Tweaker αναφέρονται στη ρύθμιση του CPU. Εκεί υπάρχουν οι παρακάτω επιλογές:

 

bios (4).jpg

 

 

 

 

ASUS MultiCore Enhancement: Μια επιλογή της ASUS για βελτιωμένο Turbo Boost του επεξεργαστή. Η επιλογή disabled χρησιμοποιεί την ρύθμιση της Intel. Πρόκειται κάτι αντίστοιχο με τα governors σε συσκευές Android αλλά σε πιο close to metal παραλλαγή.

CPU Core Ratio: Το CPU Ratio μας δείχνει τον πολλαπλασιαστή του επεξεργαστή που σε συνάρτηση με το BCLK μας επιστρέφουν την εσωτερική συχνότητα λειτουργίας του CPU η οποία θα εμφανίζεται και στη κορυφή. Μπορούμε  να επιλέξουμε διαφορετική συχνότητα ανά πυρήνα, ή απλά να επιλέξουμε το Sync All Cores για να έχουμε έναν πολλαπλασιαστή εφαρμοσμένο σε όλους.

BCLK Frequency: Η επιλογή αυτή ελέγχει τη συχνότητα Base Clock του επεξεργαστή (default 100MHz). Στους Haswell προτείνεται η αύξηση της τάξης των 3MHz και μόνο για bench ενώ στους Skylake μπορούμε να το αυξήσουμε άφοβα σε λογικά πλαίσια για να υπερχρονίσουμε ορισμένα κλειδωμένα μοντέλα Skylake όπως τον Core i3-6320 που  έχουν κλειδωμένο πολλαπλασιαστή (CPU Ratio). Το Apply Mode ρυθμίζει το πως θα εφαρμόζονται οι αλλαγές στο BCLK. Το Next Boot εφαρμόζει τις αλλαγές που έχουμε κάνει στο BCLK στο επόμενο Boot. Το Immediate εφαρμόζει σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές μέσα στο BIOS, το During Boot κατά τη διάρκεια της εκκίνησης του υπολογιστή και τέλος το Auto που αφήνουμε στην ουσία τη μητρική να «πάρει» την απόφαση.

BCLK Frequency : DRAM Frequency Ratio: Ρυθμίζει τον λόγο του BCLK με τις μνήμες. Ιδιαίτερα χρήσιμο όταν για κάποιο λόγο το kit δεν μπορεί να τρέξει σε μια συγκεκριμένη “odd” (περίεργη) συχνότητα.

DRAM Odd Ratio Mode: Από εδώ επιλέγουμε την ενεργοποίηση του odd ratio mode εάν για κάποιο λόγο αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με κάποια συγκεκριμένη συχνότητα στις μνήμες μας.

DRAM Frequency: Η συχνότητα των μνημών μας. Σημειώνεται ότι ο αριθμός έχει ήδη μετατραπεί σε DDR οπότε δε χρειάζεται να τον υπολογίζουμε διπλασιάζοντάς τον.

Xtreme Tweaking: Μια επιλογή που σύμφωνα με την ASUS ενδέχεται να βελτιώσει το αποτέλεσμα ορισμένων benchmarks.

TPU: Άλλη μια επιλογή για αυτόματο overclocking του επεξεργαστή και των μνημών. Υπάρχουν δύο επιλογές, TPU I και TPU II και αναφέρονται σε αέρα νερό αντίστοιχα, οπότε χρησιμοποιούμε την επιλογή που αντικατοπτρίζει καλύτερα το σύστημά μας. Από τις δοκιμές μας, καταφέραμε με τη 2η επιλογή να φτάσουμε τα 4.6GHz αυτόματα όμως η μητρική δε κατάφερε να υπερχρονίσει τις μνήμες της TeamGroup οι οποίες σημειώνεται δεν διέθεταν XMP.

DRAM Timing Control: Επιλογές για τα timings των DDR4 μνημών που υποστηρίζει η πλατφόρμα των επεξεργαστών Skylake. Στη συντριπτική πλειοψηφία των μητρικών οι επιλογές είναι ίδιες και οι περιορισμοί που ίσως πέσουμε έχουν να κάνουν με τον CPU ή κάποια άλλη ανωμαλία του BIOS. Λεπτομέρειες σχετικά με τα timings θα δούμε σε επόμενο κεφάλαιο στη συνέχεια το Guide.

External Digi+ Power Control: Αρκετά χρήσιμο μενού για την παραμετροποίηση του κυκλώματος τροφοδοσίας της μητρική μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μπορούμε να πειράξουμε τα όρια του ρεύματος (current) που μπορούν να «περάσουν» από το κύκλωμα στον επεξεργαστή μας, το αρκετά χρήσιμο LLC (Το Level 5 είναι το ιδανικότερο εάν θέλουμε να κρατήσουμε την τάση του CPU κοντά σε αυτή που έχουμε θέσει στο VCore).

Στο ίδιο μενού υπάρχουν κρυμμένες επιλογές για τα Boot voltages, ιδιαίτερα χρήσιμα όταν παίζουμε με extreme θερμοκρασίες και LN2 low mode το οποίο επί της ουσίας χρησιμοποιεί μι χαμηλή συχνότητα απλά μέχρι το σύστημα να εισέλθει στα Windows. Τα Boot voltages έχουν να κάνουν με το DMI, το ίδιο το VCore/Cache voltage, τα PLL, το VCCIO και το System Agent. Για συχνότητες κάτω των 5GHz και με τάσεις μικρότερες των 1.5V οι παραπάνω επιλογές δεν χρειάζονται, όμως το Load line calibration και τα όρια στο current των VRM είναι ίσως απαραίτητα για μερικές δοκιμές.

 

 

bios (13).jpg

 

bios (14).jpg

 

 

Internal CPU Power Management: Επιλογές για τη παραμετροποίηση του Turbo Boost και την απ-ενεργοποίηση του SpeedStep. Γενικά δεν συνιστάται να αλλάξουμε κάποια από τις παραπάνω επιλογές όταν τρέχουμε απαιτητικά benchmarks.

 

 

bios (15).jpg

 

 

 

Intel SpeedStep: Αυξομειώνει τη συχνότητα και τη τάση του CPU ανάλογα με τον φόρτο εργασίας.

Intel Turbo Boost: Ρυθμίζει τη μέγιστη συχνότητα που θα λειτουργούν επιλεγμένοι πυρήνες του CPU ανάλογα με το affinity του προγράμματος.  Συνήθως το χαρακτηριστικό απενεργοποιείται αυτόματα όταν υπερχρονίζουμε τον επεξεργαστή μας και έχουμε Fixed Ratio στο CPU.

Long Duration Package Power Limit (Watt) – Το όριο στο TDP για το Turbo Boost. Max 4095 Watt, επιλογή που προτείνεται για καλή αερόψυξη.

Κατά το overclocking ίσως χρειαστεί η αύξηση κάποιας τιμής, για παράδειγμα τα Short και Long Duration μπορούν να έχουν όριο στα 4095 (W) για βέλτιστες επιδόσεις όταν τρέχουμε απαιτητικά benchmarks. ΠΡΟΣΟΧΗ καθώς θα πρέπει να έχετε μια καλή αερόψυκτρα ή υδρόψυξη για να διατηρήσετε τις θερμοκρασίες σε ανεκτά επίπεδα. Επιπλέον υπάρχει και η επιλογή System Agent Current Limit που ρυθμίζει την ένταση του ρεύματος προς το System Agent. Η επιλογή ενδέχεται να βοηθήσει στον υπερχρονισμό των μνημών.

Tweaker’s Paradise: Επιλογές σχετικά με το fine tuning του BCLK. Δίνονται επιπλέον τάσεις για τη σταθεροποίηση του BCLK, των μνημών ενώ από το ίδιο μενού υπάρχουν και επιλογές για την τάση του DMI και του PLL των πυρήνων, δύο επιλογές που παίζουν σημαντικό ρόλο στο coldboot bug όταν τρέχουμε με εξωτικές μεθόδους ψύξης όπως υγρό άζωτο.

 

 

bios (16).jpg

 

bios (17).jpg

 

 

BCLK Amplitude: Μια επιλογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να «σταθεροποιήσει» το overclocking του BCLK. Οι επιλογές που παρέχονται είναι σε μονάδα mV και απευθύνονται στην τάση του BCLK.

BCLK Slew Rate: Μια επιλογή που ρυθμίζει το σήμα που προέρχεται από το BCLK. Όσο ψηλότερη είναι η επιλογή αυτή, τόσο μικρότερη θα είναι η άνοδος του κάθε κύκλου ρολογιού.

Spread Spectrum: Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της επιλογής που σχετίζεται με τη μείωση εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από τον υπολογιστή κατά τη χρήση του.

 

Ξανά στο root της σελίδας Extreme Tweaker:

 

 

bios (6).jpg

 

 

CPU Core/Cache Current Limit Max: Η μέγιστη ένταση του ρεύματος τάση των πυρήνων και του uncore.

Min/Max CPU Cache Ratio: Το Cache Ratio είναι ο πολλαπλασιαστής του Uncore, που περιλαμβάνει τον ελεγκτή των μνημών, των PCIe, μερικών ακόμα ελεγκτών εισόδου/εξόδου και ονομάζεται και system agent. Η συχνότητα αυτή συνήθως δε φέρνει σημαντικά αυξημένες επιδόσεις και ο υπολογισμός της γίνεται όπως ακριβώς και του CPU Ratio, πολλαπλασιάζοντάς τη με το BCLK. Η τιμή CPU Cache Ratio καλό είναι να μη ξεπερνά αυτή του CPU Ratio αν και η μητρικές το ρίχνουν αυτόματα στα επίπεδα του δεύτερου όταν αντιληφθούν πως είναι υψηλότερο. Η τιμή θα πρέπει να βρίσκεται πάντοτε κοντά στα επίπεδα του CPU Ratio και χαμηλότερα από αυτό για να διατηρηθεί η σταθερή λειτουργία του συστήματος.

CPU Core/Cache Voltage: Το γνωστό μας VCore. Από εδώ γυρνώντας σε manual mode ή offset mode μπορούμε να δώσουν περισσότερη τάση στον επεξεργαστή μας για να σταθεροποιήσουμε μια υψηλή συχνότητα λειτουργίας.

DRAM Voltage: Η τάση των μνημών. Συμβουλευτείτε τον πίνακα στο ASUS Z170 Overclocking Guide για τις τάσεις που προτείνουμε.

CPU VCCIO/System Agent Voltage: Τάση που σχετίζεται με τις μνήμες όπως και το System Agent. Προτείνεται η αλλαγή έως 1.25V σε αέρα και μόνο όταν θέλουμε να υπερχρονίσουμε και τις μνήμες του συστήματος.

PCH Core Voltage: Ρυθμίζει την τάση του chipset. Προτείνεται η αύξηση μέχρι 1.15V για σταθερότητα του base clock καθώς παραπάνω τάση ενδέχεται να έχει περίεργες συνέπειες για τον υπολογιστή όπως αδυναμία εκκίνησης του λειτουργικού μέχρι και «εξαφάνιση» SATA συσκευών.

CPU Standby Voltage: Τάση που βοηθά τους extreme overclockers να διατηρήσει το coldboot bug «μακριά» βάζοντας μια τάση για το low LN2 «προφίλ» που έχουν δημιουργήσει.

 


 

DRAM Timing Control

 

 

bios (8).jpg

 

bios (9).jpg

 

bios (10).jpg

 

bios (11).jpg

 

bios (12).jpg

 

 

 

Στη συνέχεια έρχονται οι επιλογές που σχετίζονται με τις μνήμες μας και είναι διαθέσιμες από το μενού DRAM Timing Control από το tab Extreme Tweaker.

Memory Presets: Περιλαμβάνει «έτοιμες» τιμές ανάλογα με τον τύπο των IC των μνημών για γρήγορο overclocking χωρίς να πειράξουμε τις παρακάτω τιμές.

Memory Tweak: Mode 1. Σταθεροποιεί το overclocking των μνημών αυξάνοντας ορισμένα ρεύματα (SA, IO) χαλαρώνοντας ορισμένα τρίτα timings. Mode 2. 

 

 

Ακολουθούν τα primary timings των μνημών:

Αρχικά υπάρχουν τα τέσσερα (ή τρία στα Skylake) πρωτεύοντα timings, CL, tRCD, tRP, tRAS, tRFC, και μετά συνεχίζουμε με τα δεύτερα και τρίτα που διαφέρουν από κιτ σε κιτ. Με τον όρο timing αναφερόμαστε στις λειτουργίες που γίνονται στο εσωτερικό των RAM μας και στην ουσία ελέγχουν τον «χρόνο» (timing) στον οποίο η μνήμη θα κάνει μια συγκεκριμένη λειτουργία. Η μνήμη μπορεί να παρομοιαστεί με ένα πίνακα που περιέχει γραμμές και στήλες. Σε κάθε θεωρητικό «κουτάκι» βρίσκονται τα δεδομένα που όπως είπαμε και στη θεωρία μας, έχουν τη μορφή bit, δηλαδή ηλεκτρικού ρεύματος. Κάθε ένα από αυτά τα κουτάκια έχουν μια συγκεκριμένη διεύθυνση στην οποία έχει πρόσβαση το σύστημα (A στήλη, 1η γραμμή). Η διεύθυνση αποτελείται το πολύ από 64 bit καθώς αυτό το εύρος έχουν όλοι οι τωρινοί επεξεργαστές. Κατά τη διαδικασία εκτέλεσης μιας εντολής όπως για την ανάγνωση ή την εγγραφή δεδομένων στη μνήμη, ενεργοποιείται πρώτα η γραμμή (row) και αμέσως μετά η στήλη (column). Μια γρήγορη μνήμη διακρίνεται από  το πόσο χαμηλά (ή «σφικτά») timings έχει εκτός από τη συχνότητα λειτουργίας της, άρα πόσο γρήγορα μπορεί να μεταβεί από τη μια διεύθυνση στην άλλη. Εκτός από αυτά τα στοιχεία, υπάρχουν κι άλλα timings που ελέγχουν διάφορα άλλα σημεία των μνημών. Ας δούμε τι ακριβώς κάνουν τα κύρια timings μιας μνήμης:

CAS Latency – Ονομάζεται και CL και αναφέρεται στους κύκλους ρολογιού που απαιτούνται από τη στιγμή που δίνεται η εντολή από τον ελεγκτή των μνημών για την εύρεση ενός δεδομένου από μια συγκεκριμένη διεύθυνση της μνήμης, μέχρι την επιστροφή της σε αυτόν. Το latency μετριέται σε nanoseconds και μειώνεται όσο αυξάνουμε τη συχνότητα λειτουργίας.

tRCD (Row Address to Column Address) – Ο χρόνος που απαιτείται για τη μετάβαση από τη RAS στη CAS. Ο χρόνος που χρειάζεται από την ενεργοποίηση της γραμμής (RAS) και της στήλης (CAS) στην οποία έχουν αποθηκευτεί τα δεδομένα στη μνήμη. Φανταστείτε τη μνήμη σαν ένα φύλλο excel στο οποίο τα «δεδομένα» μας βρίσκονται σε κάποια από τα κελιά. Το tRCD είναι ο χρόνος που απαιτείται για το «άνοιγμα» μιας γραμμής και την ανάγνωση των δεδομένων σε αυτή και είναι η διαδικασία που συμβαίνει ανάμεσα από την εντολή ενεργοποίησης (CAS) μέχρι την ανάγνωση ή την εγγραφή της εντολής.

tRP (Row Precharge) – Η «προφόρτιση» του RAS. Ο χρόνος που απαιτείται από την απενεργοποίηση της πρόσβασης σε μια γραμμή δεδομένων μέχρι την έναρξη της πρόσβασης σε κάποια άλλη που τροφοδοτείται με την έναρξη της επόμενης εντολής που μπορεί να είναι είτε για εγγραφή είτε για ανάγνωση.          

tRAS (Row Address Strobe) – Ο χρόνος που απαιτείται από την ενεργοποίηση έως τη προ-φόρτισή της μνήμης. Είναι ο χρόνος που θα περιμένει η μνήμη μέχρι την έναρξη της επόμενης πρόσβασης σε αυτή.

CMD – Το Command Rate, που είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί ένα από τα memory chips επάνω στο stick. Οι επιλογές είναι δύο, 1T = 1 clock cycle και 2T = 2 clock cycles.

Η σελίδα περιλαμβάνει την πλήρη λίστα των timings για τι μνήμες. Εμείς στεκόμαστε στα primary timings για τις ανάγκες του εν λόγω οδηγού.

 


 

Advanced

 

bios (19).jpg

 

 

Το μέρος όπου περιλαμβάνει τον «κορμό» των επιλογών του BIOS των μητρικών της ASUS. Στην αρχική οθόνη της σελίδας βλέπουμε όλες τις κατηγορίες που έχουμε στη διάθεσή μας:

 • CPU Configuration
 • Platform Misc Configuration
 • System Agent (SA) Configuration
 • ROG Effects
 • PCH Configuration
 • PCH Storage Configuration
 • USB Configuration
 • Network Stack Configuration
 • Onboard Devices Configuration
 • APM Configuration  
 • HDD/SSD SMART Information
 • Intel Thunderbolt

Ξεκινάμε…

Στο CPU Configuraton βρίσκουμε πληροφορίες για το CPU μας, όπως το microcode που είναι εγκατεστημένο από το BIOS μας καθώς και όλες τις βασικές πληροφορίες, όπως χρονισμούς, μέγεθος των cache και των λοιπών τεχνολογιών. Στο κάτω μέρος μας δίνεται η δυνατότητα απενεργοποίησης του HyperThreading (θα εμφανιστεί πάνω από το Active Processor Cores), μερικών πυρήνων καθώς και μερικών ακόμη τεχνολογιών όπως φαίνεται στα screenshots.

 

 

bios (20).jpg

 

bios (21).jpg

 

 

CPU Power Management Configuration – Ρύθμιση του SpeedStep και των C states του επεξεργαστή μας. Τα C states αποτελούν διάφορες συχνότητες, χαμηλότερες από αυτές που αναγράφονται στο κουτί του επεξεργαστή και εφαρμόζονται μόνο όταν το CPU δεν χρησιμοποιείται πλήρως. Τα C states μπορούν να απενεργοποιηθούν όταν επιχειρούμε overclocking στο CPU, σε αντίθεση με το SpeedStep που δεν προτείνεται καθώς βοηθά στο αποτέλεσμα ορισμένων benchmark. Συνήθως η απενεργοποίηση μπορεί παραδόξως να οδηγήσει και σε βελτίωση των ταχυτήτων του SSD μας.

 

 

bios (22).jpg

 

 

Το επόμενο μενού είναι το Platform Misc Configuration στο οποίο υπάρχουν επιλογές για την ενεργοποίηση του power saving συσκευών που συνδέονται στον δίαυλο PCI Express όπως κάρτες γραφικών, δίσκοι και πολλά ακόμη. Συγκεκριμένα, μπορεί να ρυθμιστεί το power saving των PCIe lanes του CPU (SA) αλλά και του Chipset (PCH) ξεχωριστά.

Στο System Agent (SA) Configuration υπάρχουν οι ρυθμίσεις του System Agent, το «γειτονικό» με τους πυρήνες κομμάτι του CPU που περιλαμβάνει τον PCIe controller, το DMI bus που συνδέει το CPU με το Chipset και παρέχει επιλογές για την ενσωματωμένη στον CPU κάρτα γραφικών. Μπορούμε να επιλέξουμε τη γενιά που θα λειτουργεί το PCIe bus (Gen1, 2, 3).

Επιπλέον, υπάρχει και ρύθμιση του gen που θα τρέχει το DMI για λόγους συμβατότητας. Το Z170 παρέχει το DMI 3.0 ενώ το H110 που είναι της ίδιας γενιάς υποστηρίζει μόλις το DMI 2.0.

 

 

bios (1).jpg

 

 

1.jpg

 

2.jpg

 

3.jpg

 

4.jpg

 

5.jpg

 

 

ROG Effects. Επιλογές για τον έλεγχο του φωτισμού της μητρικής. Η Maximus VIII Hero των δοκιμών έχει σε πολλά σημεία όπως το PCH, το SupremeFX κύκλωμα του ήχου και τα onboard LED.

PCH/PCH Storage Configuration. Από εδώ υπάρχουν ρυθμίσεις για όλες τις συσκευές αποθήκευσης που συνδέονται στις υποδοχές SATA, M.2 και PCIe του Chipset.

 

 

6.jpg

 

7.jpg

 

 

USB Configuration. Επιλογές που αναφέρονται στο κύκλωμα των USB. Σε αντίθεση με άλλες μητρικές υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου κάθε θύρας ξεχωριστά. Στο ίδιο μενού υπάρχει και το XHCI Hand-off, ρύθμιση για την απενεργοποίηση του Extensible Host Controller Interface μέσα στο OS. Η επιλογή αναφέρεται στον USB 3.0 Host Controller (συνήθως της Intel) και όταν επιλέγουμε enabled τον κάνουμε να τρέξει σε USB 2.0 mode για περισσότερη συμβατότητα με συσκευές. Χρήσιμο εάν θέλουμε να εγκαταστήσουμε τα Windows από κάποιο USB stick, ή απλά η εγκατάστασή μας δε βλέπει κάποιο Mouse/keyboard. Μετά την εγκατάσταση των USB 3 drivers εντός του OS μπορούμε με ασφάλεια να το κλείσουμε.

 

 

8.jpg

 

 

 

 

Onboard Devices Configuration. Από εδώ έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τις θύρες των ελεγκτών της μητρικής, πλην αυτών της Intel. Έτσι έχουμε αρκετούς ASMedia controllers που ανάλογα το μοντέλο μπορεί να προσφέρουν επιπλέον SATA έως και extra USB 3.1.

 

 

 

9.jpg

 

 

 

APM Configuration. Επιλογές σχετικές με την εξοικονόμηση ενέργειας σύμφωνα με τα πρότυπα EuP2013 και όχι μόνο. Για παράδειγμα το Restore AC Power Loss ορίζει τη συμπεριφορά του συστήματος μετά από πτώση του ρεύματος. Το Power Off αφήνει τον υπολογιστή κλειστό όταν έρθει το ρεύμα και το Power On εκκινεί το σύστημα μόλις έρθει το ρεύμα. Χρήσιμο εάν ο υπολογιστής έχει σεταριστεί σαν server.

 

 

10.jpg

 

 

 

HDD/SSD SMART Information. Πληροφορίες για τους σκληρούς δίσκους και τους SSD. Η ASUS έχει ενσωματώσει μια «μικροεφαρμογή» στα 16MB που καταλαμβάνει το BIOS η οποία παρουσιάζει βασικές αλλά χρήσιμες πληροφορίες για τους δίσκους του συστήματος.

 

 

11.jpg

 

 

 

Intel Thunderbolt. Στο συγκεκριμένο μενού υπάρχει η επιλογή να απενεργοποιήσουμε τον ελεγκτή Thunderbolt εφόσον υπάρχει στη μητρική μας. Με τη τεχνολογία μπορούμε να συνδέσουμε οθόνες, να τροφοδοτήσουμε διάφορες συσκευές ενώ πλέον αποτελεί μέρος του νέου USB 3.1, ολοκληρώνοντας το πρότυπο κάνοντάς το και πιο ευπρόσιτο, μιας και οι αρχικές προθέσεις της Intel για την ανάπτυξή του δε συνάντησαν τη θερμή υποδοχή των χρηστών και της βιομηχανίας.

 

 

12.jpg

 


Monitor

 

13.jpg

 

14.jpg

 

 

Η καρτέλα Monitor περιλαμβάνει πληροφορίες για τις θερμοκρασίες των υποσυστημάτων, τις ταχύτητες περιστροφής των ανεμιστήρων και ορισμένες τάσεις που δίνει το τροφοδοτικό. Επιπλέον, υπάρχει και το χαρακτηριστικό Qfan με το οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε τις ταχύτητες περιστροφής επιλεγμένων ανεμιστήρων ανάλογα με κάποια θερμοκρασία που θα υποδείξουμε στη μητρική. Το χαρακτηριστικό έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την εγκατάσταση κάποιου μοντέρνου λειτουργικού συστήματος όπως τα Windows 8.

 


Boot

 

15.jpg

 

16.jpg

 

 

Εάν για κάποιον λόγο θέλουμε να αλλάξουμε τη σειρά εκκίνησης των δίσκων του συστήματος, αυτό είναι το μενού που θα χρειαστούμε από το UEFI BIOS της ASUS. Σε αυτό υπάρχει η επιλογή Fast Boot με την οποία πραγματοποιείται παράκαμψη του ελέγχου ορισμένων συσκευών και έτσι το σύστημα εκκινεί ταχύτερα. Συνήθως οι κατασκευαστές προσφέρουν και ένα επιπλέον πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να μπούμε στο BIOS από τα Windows, εάν η εκκίνηση είναι ΤΟΣΟ γρήγορη!

Παράλληλα από εδώ δίνονται επιλογές για το Secure Boot για UEFI εγκαταστάσεις σε GPT partition αλλά και του χαρακτηριστικού CSM (Compatibility Support Module). Το CSM εκκινεί σε legacy mode όσες συσκευές δεν υποστηρίζονται από το UEFI BIOS επιτρέποντας έτσι τη σωστή εκκίνηση του συστήματος.

Παρακάτω υπάρχουν τα Boot slots αριθμημένα επιτρέποντάς μας την αλλαγή με κάποιο άλλο από τη λίστα. Εάν δε βλέπουμε τη συσκευή που θέλουμε όμως παρ’ όλαυτά είναι συνδεδεμένη στο σύστημα πηγαίνουμε στο BBS priorities και «μεταφέρουμε» τη συσκευή στη κορυφή της λίστας.

Από το Boot override, πατώντας enter έχοντας επιλεγμένο κάποιον δίσκο μπορούμε άμεσα να εκκινήσουμε από αυτόν.

 


Tool

 

17.jpg

 

18.jpg

 

Η ASUS παρέχει με ορισμένες μητρικές της μια σειρά εργαλείων για μέγιστη διευκόλυνση. Μερικά από αυτά μοιάζουν με άλλους κατασκευαστές όμως αξίζει να αναφερθούμε σε κάποια.

Το EZ Flash 3 Utility επιτρέπει το φλασάρισμα της νεότερης έκδοσης του BIOS. Πλέον η ASUS επιτρέπει το φλασάρισμα του BIOS με δύο τρόπους. Α) Με το σχετικό αρχείο που έχουμε κατεβάσει, αποσυμπιέσει και μεταφέρει σε κάποιο USB Flash Drive, ή β) μέσω internet. Η μητρική συνδέεται αυτόματα με τον διακομιστή DHCP και κατεβάζει και εγκαθιστά το αρχείο από τους servers της ASUS.

Το Secure Erase είναι ίσως από τις πιο έξυπνες προσθήκες στο UEFI BIOS. Επιτρέπει το πλήρες σβήσιμο ενός SSD/HDD κάτι που γενικά προτείνεται να κάνουμε όταν θέλουμε να πουλήσουμε για παράδειγμα τον δίσκο μας ή το USB Flash Drive.

Επίσης, μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα Overclocking προφίλ μας στη μητρική μέσω του ASUS Overclocking Profile.

Το ROG OC Panel H-Key Configure ενεργοποιεί την υποστήριξη hot keys για το OC panel που πωλείται ξεχωριστά. Μερικές μητρικές μπορεί να το έχουν στο bundle τους, ή κάποια καταστήματα να το δίνουν ως προσφορά.

Στο ASUS SPD Information παρουσιάζονται πληροφορίες για το SPD των μνημών. Ως SPD ορίζουμε ένα συγκεκριμένο ολοκληρωμένο κύκλωμα επάνω στις RAM το οποίο «κουβαλά» τις ρυθμίσεις για το XMP, τον Κατασκευαστή και το Μοντέλο των μνημών. Μερικές φορές δύναται και ο προγραμματισμός τους, με ανεπίσημα εργαλεία.

Graphics Card information. Όπως ίσως θα έχετε ήδη καταλάβει, από το συγκεκριμένο μενού μπορούμε να δούμε τις βασικές πληροφορίες της κάρτας γραφικών μας.

 


 

Exit

 

 

19.jpg

 

 

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο από το BIOS. Από εδώ υπάρχει το γνωστό Load optimized defaults που επαναφέρει τις ρυθμίσεις στις εργοστασιακές τιμές. Ιδανικό εάν αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα, όμως καλό είναι να αποθηκεύσουμε το προφίλ μας προτού το πειράξουμε για κάποιο λόγο.

Υπάρχει επίσης και η επιλογή για αποθήκευση των ρυθμίσεων και άμεση επανεκκίνηση του υπολογιστή. Το κλασικό Save and Exit.

 

 

Για να σχολιασετε πατηστε εδω...

OC on first boot

 • Follow us on