Site Skin
 • Corsair K95 RGB Platinum Keyboard Review

  Corsair K95 RGB Platinum Keyboard Review

 • Deepcool Dukase Liquid Case Review

  Deepcool Dukase Liquid Case Review

 • MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X 11G Review

  MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X 11G Review

 • MSI Radeon RX 570 & RX 580 GAMING X Review

  MSI Radeon RX 570 & RX 580 GAMING X Review

 • GIGABYTE Aorus GTX 1080 Ti Review

  GIGABYTE Aorus GTX 1080 Ti Review

 • Η επερχόμενη Nest security camera θα καταγράφει 4K!

  Η επερχόμενη Nest security camera θα καταγράφει 4K!

 • Ένα vintage Bluetooth Ηχείο σε σχήμα βινυλίου

  Ένα vintage Bluetooth Ηχείο σε σχήμα βινυλίου

 • Google Daydream headset με Snapdragon 835

  Google Daydream headset με Snapdragon 835

 • Official GIGABYTE AM4 Overclocking Guide

  Official GIGABYTE AM4 Overclocking Guide

 • Guide: AMD Ryzen 7 Overclocking v1.1

  Guide: AMD Ryzen 7 Overclocking v1.1

 • Guide: ASUS Z170 Overclocking

  Guide: ASUS Z170 Overclocking

 • Guide: ASUS Z170 BIOS Walkthrough

  Guide: ASUS Z170 BIOS Walkthrough

 • Guide: ASRock Z170 Overclocking

  Guide: ASRock Z170 Overclocking

 • Featured Build: Project Dark Snow 2

  Featured Build: Project Dark Snow 2

 • Featured Build: Janve by Eaucooling

  Featured Build: Janve by Eaucooling

 • Featured Build: Pure Binomial Project

  Featured Build: Pure Binomial Project

 • Teaser της EVGA GTX 1080 Ti Kingpin Edition!

  Teaser της EVGA GTX 1080 Ti Kingpin Edition!

 • Και δεύτερο Core Frozr CPU Cooler ετοιμάζει η MSI!

  Και δεύτερο Core Frozr CPU Cooler ετοιμάζει η MSI!

 • Περισσότερα DRAM timings στους AMD Ryzen CPUs!

  Περισσότερα DRAM timings στους AMD Ryzen CPUs!

Guide: ASRock Z170 BIOS Walkthrough

Σειρά της ASRock να μας δείξει τις αρετές που έχει το BIOS της σε ένα μοντέλο με το Z170 Chipset της Intel.

 

Συνεχίζουμε με την περιήγησή μας σε μια Z170 μητρική της ASRock και σκοπός μας, η πλήρης κατανόηση των επιλογών που θα μας επιτρέψουν τη σωστή παραμετροποίηση του συστήματος για βέλτιστη και αποδοτική λειτουργία. Εκτός από τις επιλογές για overclocking που έχει μια μητρική, συνήθως συναντάμε πολλές επιλογές για παραμετροποίηση των συσκευών που συνδέονται σε αυτή, αλλά και για τη ρύθμιση όσων είναι onboard. Πολλές από τις επιλογές τις έχουμε συναντήσει και στο παρελθόν και γνωρίζουμε ακριβώς τι κάνουν, όμως οι σύγχρονες μητρικές περιπλέκουν τους χρήστες με δεκάδες επιλογές που ίσως να μην χρησιμοποιήσουν και ποτέ στη διάρκεια ζωής της μητρικής. Στόχος του άρθρου/guide είναι η αποσαφήνιση κάθε επιλογής και κατηγορίας ενώ σε νέο κεφάλαιο θα αναφερθούμε στο overclocking στη συγκεκριμένη πλατφόρμα του ίδιου κατασκευαστή. Για πληρέστερη κάλυψη, ευπρόσδεκτες είναι και μερικές επιπλέον πληροφορίες για το overclocking και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

 

 


Main Screen

Η εισαγωγική εικόνα σχεδόν κάθε μητρικής είναι στημένη έτσι ώστε να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για κάποιον αρχάριο που θα μπει στον μαγικό κόσμο του BIOS. Ελέω UEFI, το BIOS έχει απλοποιηθεί αρκετά από τα προηγούμενα χρόνια, και έτσι, μέσα σε αυτό το μενού μπορούμε να παίξουμε ακόμα και με το ποντίκι, ενώ ακόμα και τα διάφορα «κολλήματα» έχουν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό από τις υλοποιήσεις του παρελθόντος. Αυτό το «εύκολο μενού» ονομάζεται «EZ Mode» στη περίπτωση της ASRock ακριβώς γιατί μας παρουσιάζει πολύ βασικά στοιχεία για τον υπολογιστή, όπως την εγκατεστημένη μνήμη, τη συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή, πληροφορίες για τους συνδεδεμένους δίσκους, ενώ μπορούμε με ευκολία να αλλάξουμε την σειρά εκκίνησης απλά τραβώντας κάποιον προς την κορυφή της λίστας. Από την ίδια οθόνη μπορούμε να αλλάξουμε την ταχύτητα των ανεμιστήρων μέσα από έτοιμα preset καθώς και να υπερχρονίσουμε αυτόματα τον επεξεργαστή με την επιλογή EZ CPU OC. Η επιλογή αυτή υπερχρονίζει αυτόματα τον Core i5 6600K στα 4.2GHz και τον Core i7 6700K στα 4.4GHz με το πάτημα ενός μόνο πλήκτρου. Την ίδια στιγμή μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το XMP των μνημών μας, εάν υποστηρίζεται καθώς και το RAID για να δημιουργήσουμε μια ενιαία συστοιχία δίσκων.

 

Πατώντας το κουμπί Advanced Mode από την κορυφή της οθόνης ή το F7 στο πληκτρολόγιο μεταφερόμαστε στις προηγμένες ρυθμίσεις της μητρικής μας. Η οθόνη του «προηγμένου μενού» μας κατηγοριοποιεί τις επιλογές σε οκτώ tabs: Main, OC Tweaker, Advanced, Tools, Hardware Monitor, Security, Boot, Exit.

 

1 main.jpg

 

Η πρώτη καρτέλα (Main) παρέχει τις βασικές πληροφορίες για το σύστημα, όπως τη συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή, τη μητρική, το microcode το BIOS και την εγκατεστημένη μνήμη (καθώς και την τοποθεσία της στα slot). Στο κάτω μέρος βλέπουμε τα «αγαπημένα» που είναι στην ουσία οι καρφιτσωμένα μενού του BIOS, όπως το OC Tweaker. Για να προσθέσουμε ένα μενού αρκεί να πατήσουμε το μικρό αστεράκι που εμφανίζεται στην πάνω πλευρά της σελίδας.

Περνώντας στο Advanced tab βρίσκουμε επιλογές που σχετίζονται με τις ρυθμίσεις όλων των υποσυστημάτων της μητρικής. Συγκεκριμένα μπορούμε να ρυθμίσουμε τους ενεργούς πυρήνες του επεξεργαστή, να αλλάξουμε ορισμένες επιλογές για το chipset, τις θύρες USB, το Thunderbolt, το Δίκτυο και μερικά ακόμα που θα αναλύσουμε παρακάτω.

 

 


 

OC Tweaker

 

2 oc tweaker (1).jpg

 

Η πρώτη σελίδα που συναντάμε στις Z170 μητρικές της ASRock είναι αυτή του Overclocking. Στο πάνω τμήμα, υπάρχει ένα μενού με έτοιμα preset για να υπερχρονίσουμε τον επεξεργαστή μας έως τα 4.8GHz. Σημειώνεται ότι ακολουθεί την ίδια τακτική με την εύχρηστη επιλογή που υπάρχει το EZ Mode όμως παρέχει μεγαλύτερο εύρος και προτείνεται εφόσον έχετε μια ικανή ψύξη.

 

2 oc tweaker (2).jpg

 

 


 

CPU Configuration

Το πρώτο μεγάλο μενού είναι αυτό της ρύθμισης του CPU. Κάτω από αυτό το μενού υπάρχουν οι παρακάτω επιλογές:

 

2 oc tweaker (4).jpg

2 oc tweaker (5).jpg

 

Multi Core Enhancement: Τρέχει όλους τους πυρήνες στη μέγιστη συχνότητα λειτουργίας που έχουμε ρυθμίσει από την επόμενη επιλογή.

CPU Ratio: Το CPU Ratio μας δείχνει τον πολλαπλασιαστή του επεξεργαστή που σε συνάρτηση με το BCLK μας επιστρέφουν την εσωτερική συχνότητα λειτουργίας του CPU η οποία θα εμφανίζεται και στη κορυφή.

CPU Cache Ratio: Το Cache Ratio είναι ο πολλαπλασιαστής του Uncore, που περιλαμβάνει τον ελεγκτή των μνημών, των PCIe, μερικών ακόμα ελεγκτών εισόδου/εξόδου και ονομάζεται και system agent. Η συχνότητα αυτή συνήθως δε φέρνει σημαντικά αυξημένες επιδόσεις και ο υπολογισμός της γίνεται όπως ακριβώς και του CPU Ratio, πολλαπλασιάζοντάς τη με το BCLK. Η τιμή CPU Cache Ratio καλό είναι να μη ξεπερνά αυτή του CPU Ratio αν και η μητρικές το ρίχνουν αυτόματα στα επίπεδα του δεύτερου όταν αντιληφθούν πως είναι υψηλότερο. Η τιμή θα πρέπει να βρίσκεται πάντοτε κοντά στα επίπεδα του CPU Ratio και χαμηλότερα από αυτό για να διατηρηθεί η σταθερή λειτουργία του συστήματος.

CPU Cache Ratio: Η ελάχιστη τιμή που μπορεί να πάρει το Cache Ratio. Αφήνοντάς το στο Auto, λειτουργούν αυτόματα οι μηχανισμοί της Power Control Unit του επεξεργαστή και το χαμηλώνουν, όπως γίνεται και με το CPU Ratio.

BCLK Frequency: Η επιλογή αυτή ελέγχει τη συχνότητα Base Clock του επεξεργαστή (default 100MHz). Στους Haswell προτείνεται η αύξηση της τάξης του 1-2MHz και μόνο για bench ενώ στους Skylake μπορούμε να το αυξήσουμε άφοβα σε λογικά πλαίσια για να υπερχρονίσουμε ορισμένα κλειδωμένα μοντέλα Skylake όπως τον Core i3-6320 που έχουν κλειδωμένο πολλαπλασιαστή (CPU Ratio). Το Apply Mode ρυθμίζει το πως θα εφαρμόζονται οι αλλαγές στο BCLK. Το Next Boot εφαρμόζει τις αλλαγές που έχουμε κάνει στο BCLK στο επόμενο Boot. Το Immediate εφαρμόζει σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές μέσα στο BIOS, το During Boot κατά τη διάρκεια της εκκίνησης του υπολογιστή και τέλος το Auto που αφήνουμε στην ουσία τη μητρική να «πάρει» την απόφαση.

BCLK Step: Τα βήματα αύξησης του Base Clock. Οι τιμές ξεκινούν από τα 0.0625 και φτάνουν μέχρι και τα 10MHz. Στην ουσία ρυθμίζουμε την «ανάλυση» του BCLK κάτι αρκετά χρήσιμο όταν επιθυμούμε να ξεζουμίσουμε κάθε MHz από το σύστημά μας.

Spread Spectrum: Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της επιλογής που σχετίζεται με τη μείωση εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από τον υπολογιστή κατά τη χρήση του.

Stable delay: Ρυθμίζει τον χρόνο μετά την αλλαγή του BCLK για πιο σταθερό σήμα.

CPU Amplitude: Μια επιλογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να «σταθεροποιήσει» το overclocking του BCLK. Οι επιλογές που παρέχονται είναι σε μονάδα mV και απευθύνονται στην τάση του BCLK.

CPU Slew Rate: Μια επιλογή που ρυθμίζει το σήμα που προέρχεται από το BCLK. Όσο ψηλότερη είναι η επιλογή αυτή, τόσο μικρότερη θα είναι η άνοδος του κάθε κύκλου ρολογιού.

CPU PLL ORT: Επιλογή που βελτιώνει το σήμα του BCLK για την αποτροπή overshoot και undershoot, δηλαδή της απότομης αλλαγής τους σε συχνότητες ψηλότερες ή χαμηλότερες από την εργοστασιακή ή αυτή που έχει τεθεί από τον χρήστη.

Divider: Ο διαιρέτης του BCLK. Οι τρεις επιλογές (2, 4, 12) ρυθμίζουν τα όρια που θα έχει το BCLK. Η επιλογή 2 αφήνει την επιλογή από το ελάχιστο 90MHz έως και πάνω από τα 300MHz (θεωρητικά έως 600MHz), η 4 βάζει όριο τα 300MHz και η 12 θέτει όριο στα 170MHz.

Boot Performance Mode: Ρυθμίζει τη συχνότητα εκκίνησης του CPU. Παρέχονται οι επιλογές Max non Turbo Performance, Turbo Performance και τέλος Max Battery Power που στην ουσία, μέχρι το PC να μπει στα Windows, το CPU έχει συχνότητα 800MHz.

Reliability Stress Restrictor: Μια επιλογή που έχει τοποθετήσει η Intel στους επεξεργαστές 6ης γενιάς και μπορεί να συλλέξει κατά καιρούς ζωτικά δεδομένα του CPU. Η επιλογή μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα σε ένα CPU και γιʼ αυτό έρχεται απενεργοποιημένη στις μητρικές της ASRock.

FCLK: Είναι μια συχνότητα που συνδέει το CPU με τον ελεγκτή PCIe καθώς και το Ring , System Agent και αναφέρεται κυρίως στα δεδομένα που αποστέλλονται από τον επεξεργαστή στις κάρτες. Η επιλογή προστέθηκε λίγες εβδομάδες μετά τη κυκλοφορία των πρώτων μητρικών στην αγορά και δίνει τρεις επιλογές. 400MHz, 800MHz και 1GHz. Αρκετοί έχουν παρατηρήσει μεσαία αύξηση των επιδόσεων της τάξης του 1 – 7% σε gaming με αποκλειστική κάρτα γραφικών γιʼ αυτό φροντίζουμε να είναι στο 1GHz για βέλτιστες επιδόσεις. Η συγκεκριμένη συχνότητα επηρεάζει το BCLK οπότε ενδέχεται να χρειάζεται λίγο περισσότερο «ψάξιμο» εάν συναντήσετε προβλήματα όπως κρασαρίσματα σε εφαρμογές 3D. Η συχνότητα είναι συνδεδεμένη με το BCLK του επεξεργαστή (συνήθως 100MHz) και στην ουσία τα preset είναι πολλαπλασιαστές του. Ενδέχεται να το δείτε σαν x4, x8 και x10 σε ορισμένες μητρικές.

Intel SpeedStep Technology: Αυξομειώνει τη συχνότητα και τη τάση του CPU ανάλογα με τον φόρτο εργασίας.

Intel Turbo Boost Technology: Ρυθμίζει τη μέγιστη συχνότητα που θα λειτουργούν επιλεγμένοι πυρήνες του CPU ανάλογα με το affinity του προγράμματος. Συνήθως το χαρακτηριστικό απενεργοποιείται αυτόματα όταν υπερχρονίζουμε τον επεξεργαστή μας και έχουμε Fixed Ratio στο CPU.

Long Duration Power Limit (Watt) – Το όριο στο TDP για το Turbo Boost. Max 4096 Watt, επιλογή που προτείνεται για καλή αερόψυξη.

Long Duration Maintained (seconds) – Ο χρόνος που θα παραμένει στο limit σε δευτερόλεπτα.

Κατά το overclocking ίσως χρειαστεί η αύξηση κάποιας τιμής, για παράδειγμα τα Short και Long Duration μπορούν να έχουν όριο στα 4096 (W) και CPU Core Current Limit (ένταση του ρεύματος προς τον CPU σε κατάσταση Turbo Boost) στα 255 Ampere για βέλτιστες επιδόσεις και σταθερό OC. ΠΡΟΣΟΧΗ καθώς θα πρέπει να έχετε μια καλή αερόψυκτρα ή υδρόψυξη για να διατηρήσετε τις θερμοκρασίες σε ανεκτά επίπεδα. Επιπλέον υπάρχει και η επιλογή System Agent Current Limit που ρυθμίζει την ένταση του ρεύματος προς το System Agent. Η επιλογή ενδέχεται να βοηθήσει στον υπερχρονισμό των μνημών.

 

 


 

DRAM Configuration

2 oc tweaker (6).jpg

 

2 oc tweaker (7).jpg

 

2 oc tweaker (8).jpg

 

2 oc tweaker (9).jpg

 

2 oc tweaker (10).jpg

 

2 oc tweaker (11).jpg

 

 

Στη συνέχεια έρχονται οι επιλογές που σχετίζονται με τις μνήμες μας.

DRAM Tweaker: Περιλαμβάνει «έτοιμες» JEDEC τιμές καθώς και του XMP εάν υποστηρίζεται και επιτρέπει να τις εφαρμόσετε άμεσα στο σύστημα.

DRAM Timing Configuration: Σε αυτή τη κατηγορία βλέπουμε κι άλλες ρυθμίσεις που σχετίζονται με τις μνήμες του συστήματος. Το Load XMP Setting εφαρμόζει κάποιο από τα XMP προφίλ του κατασκευαστή, ενώ η ASRock έχει τοποθετήσει έξυπνα και το BCLK μιας και χρειάζεται όταν «ψάχνουμε» τις μνήμες μας. Το DRAM Reference Clock επιτρέπει την αλλαγή της συχνότητας ανά 100 ή 133MHz. Το DRAM Frequency επιτρέπει την αλλαγή της συχνότητας μέχρι όσο υποστηρίζει η μητρική.

 

Ακολουθούν τα primary timings των μνημών:

Αρχικά υπάρχουν τα τέσσερα (ή τρία στα Skylake) πρωτεύοντα timings, CL, tRCD, tRP, tRAS, tRFC, και μετά συνεχίζουμε με τα δεύτερα και τρίτα που διαφέρουν από κιτ σε κιτ. Με τον όρο timing αναφερόμαστε στις λειτουργίες που γίνονται στο εσωτερικό των RAM μας και στην ουσία ελέγχουν το πόσο η μνήμη θα «καθυστερήσει» μέχρι να πραγματοποιηθεί. Η μνήμη μπορεί να παρομοιαστεί με ένα πίνακα που περιέχει γραμμές και στήλες ή έναν φυλλομετρητή. Σε κάθε θεωρητικό «κουτάκι» βρίσκονται τα δεδομένα που όπως είπαμε και στη θεωρία μας, έχουν τη μορφή bit, δηλαδή ηλεκτρικού ρεύματος. Κάθε ένα από αυτά τα κουτάκια έχουν μια συγκεκριμένη διεύθυνση στην οποία έχει πρόσβαση το σύστημα. Η διεύθυνση αποτελείται το πολύ από 64 bit καθώς αυτό το εύρος έχουν όλοι οι τωρινοί επεξεργαστές στο υποσύστημα του IMC που συνδέεται με τις RAM. Κατά τη διαδικασία εκτέλεσης μιας εντολής όπως για την ανάγνωση ή την εγγραφή δεδομένων, ενεργοποιείται πρώτα η γραμμή (row) και αμέσως μετά η στήλη (column). Μια γρήγορη μνήμη διακρίνεται από το πόσο χαμηλά (ή «σφικτά») timings έχει εκτός από τη συχνότητα λειτουργίας της, άρα πόσο γρήγορα μπορεί να μεταβεί από τη μια διεύθυνση στην άλλη. Εκτός από αυτά τα στοιχεία, υπάρχουν κι άλλα timings που ελέγχουν διάφορα άλλα σημεία των μνημών. Ας δούμε τι ακριβώς κάνουν τα κύρια timings μιας μνήμης:

CAS Latency – Ονομάζεται και CL και αναφέρεται στους κύκλους ρολογιού που απαιτούνται από τη στιγμή που δίνεται η εντολή από τον ελεγκτή των μνημών για την εύρεση ενός δεδομένου από μια συγκεκριμένη διεύθυνση της μνήμης, μέχρι την επιστροφή της σε αυτόν. Το latency μετριέται σε nanoseconds και μειώνεται όσο αυξάνουμε τη συχνότητα λειτουργίας.

tRCD (Row Address to Column Address) – Η καθυστέρηση από τη RAS στη CAS. Ο χρόνος που χρειάζεται από την ενεργοποίηση της γραμμής (RAS) και της στήλης (CAS) στην οποία έχουν αποθηκευτεί τα δεδομένα στη μνήμη. Φανταστείτε τη μνήμη σαν ένα φύλλο excel στο οποίο τα «δεδομένα» μας βρίσκονται σε κάποια από τα κελιά. Το tRCD είναι ο χρόνος που απαιτείται για το «άνοιγμα» μιας γραμμής και την ανάγνωση των δεδομένων σε αυτή και είναι η διαδικασία που συμβαίνει ανάμεσα από την εντολή ενεργοποίησης (CAS) μέχρι την ανάγνωση ή την εγγραφή της εντολής.

tRP (Row Precharge) – Η «προφόρτιση» του RAS. Ο χρόνος που απαιτείται από την απενεργοποίηση της πρόσβασης σε μια γραμμή δεδομένων μέχρι την έναρξη της πρόσβασης σε κάποια άλλη που τροφοδοτείται με την έναρξη της επόμενης εντολής που μπορεί να είναι είτε για την εγγραφή είτε για την ανάγνωση.

tRAS (Row Address Strobe) – Η καθυστέρηση από την ενεργοποίηση έως τη προ-φόρτισή της μνήμης. Είναι ο χρόνος που θα περιμένει η μνήμη μέχρι την έναρξη της επόμενης πρόσβασης σε αυτή.

CMD – Το Command Rate, που είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί ένα από τα memory chips επάνω στο stick. Οι επιλογές είναι δύο, 1T = 1 clock cycle και 2T = 2 clock cycles.

 

 


 

Voltage Configuration

 

Οι διαθέσιμες τάσεις στους Skylake μας βοηθούν να επιτύχουμε μια συγκεκριμένη συχνότητα λειτουργίας. Σε αντίθεση με τους Haswell, εδώ δεν έχουμε την τάση input ή VRIN και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η επιλογή CPU Vcore Voltage για μικρά overclocks από 4,5 μέχρι 5GHz. Περισσότερα όμως θα δούμε στο overclocking guide για αντίστοιχες μητρικές σύντομα!

Αριστερά από κάθε επιλογή βλέπουμε και τη παρούσα τιμή που δίνεται στο εκάστοτε υποσύστημα από τη μητρική.

CPU Load Line Calibration: Ρυθμίζει το Vdroop που θα έχουν τα VRM της μητρικής. Η τιμή level 1 που είναι και η μέγιστη διατηρεί σταθερή τη τάση σε κατάσταση πλήρους φόρτου εργασίας.

Το DRAM Voltage είναι η βασική τάση των μνημών μας. Η Intel προτείνει έως 1,26V για τις DDR4 μνήμες και 1,5V για τις DDR3L, όμως πολλά κιτάκια δεν έχουν πρόβλημα ακόμα και στα 1.55V ή και 1,7, 1,8V, τα τελευταία όχι για καθημερινή χρήση.

DRAM Activating Power Supply: Είναι η τιμή που δίνεται για την «ενεργοποίηση» των μνημών. Φροντίστε να είναι το διπλό voltage από το DRAM Voltage για μεγαλύτερη σταθερότητα.

PCH +1.0 Voltage: Το PCH Voltage κυμαίνεται από 1 έως 1,2V και δε χρειάζεται αλλαγή σε χαμηλά overclocks, ενώ εάν αυξηθεί κατά πολύ, εμφανίζει προβλήματα με τους δίσκους του συστήματος.

Το VCCIO Voltage καθορίζει τη τάση στο I/O κομμάτι του CPU μας όπως οι μνήμες και ο ελεγκτής PCIe. Η default τιμή του είναι 950mv (0.950V). Και πάλι η συγκεκριμένη τάση βοηθά στις μνήμες μας και στο BCLK και συνιστάται να αυξήσουμε αυτή πρώτα για να σταθεροποιήσουμε τις μνήμες μας.

Τα VCC PLL Voltage βοηθάει πολλές φορές στην αύξηση του BCLK όμως κανένα PLL Voltage δε χρειάζεται όταν παίζουμε σε αέρα/νερό, όμως με extreme ψύξη ενδέχεται να βοηθήσουν στην αύξηση του BCLK και της συχνότητας του επεξεργαστή. Αναφέρεται κυρίως στο PCH.

Το VCCSA Voltage καθορίζει τη τάση που δίνεται στο system agent ή αλλιώς στο uncore του επεξεργαστή. Στο uncore βρίσκεται και ο ελεγκτής της μνήμης (IMC) οπότε είναι χρήσιμη επιλογή όταν bench-άρουμε και τις μνήμες του συστήματός μας ενώ στις ASRock σημειώνει πως η αύξησή του ενδέχεται να βοηθάει και στην αύξηση του BCLK. Στο SA βρίσκονται και οι ελεγκτές DMI/PCIe. Σημειώνεται ότι για το overclocking των RAM συνιστάται η αύξηση πρώτα της επόμενης επιλογής και προτού στραφούμε στο SA Voltage.

CPU Internal PLL Voltage: Ονομάζονται αλλιώς PLL Termination/CPU Standby αντίστοιχα και βοηθάνε κυρίως με τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή όμως μόνο όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες υγρού αζώτου. Οι τάσεις των PLL του CPU βοηθούν και στη «μετατόπιση» του coldbug ή του πιο «δύσκολου» coldboot, κάτι που ενδιαφέρει και πάλι όσους θέλουν να ασχοληθούν ή ασχολούνται με extreme ψύξη ενώ βοηθούν και στη σταθερότητα σε υψηλές συχνότητες σύμφωνα με την ASRock. Θα πρέπει πάντοτε να είναι χαμηλότερο από το Vcore αλλιώς το σύστημα θα κρεμάσει.

 

 

Advanced

3 Advanced (2).jpg

 

 

 

CPU Configuration

Και περνάμε στις ρυθμίσεις που σχετίζονται με τον επεξεργαστή. Μερικές από αυτές, όπως η απενεργοποίηση ορισμένων πυρήνων μας βοηθούν να αυξήσουμε μερικά MHz τη συχνότητα λειτουργίας. Ας τα δούμε με τη σειρά:

 

3 Advanced (3).jpg

 

Active Processor Cores: Ρυθμίζει τους ενεργούς πυρήνες του επεξεργαστή μας. Θυμίζουμε ότι ένα 6700K έχει τέσσερις και οι αριθμοί ξεκινούν από το 0. Έτσι έχουμε 0, 1, 2, 3 πυρήνες συνολικά.

CPU C States Support: Η επιλογή ενεργοποιεί και απενεργοποιεί την υποστήριξη για τα C States, ορισμένες «ειδικές καταστάσεις» δηλαδή που ρυθμίζουν τη συχνότητα και την τάση όταν το σύστημα είναι αδρανές. Μερικές φορές επηρεάζει αρνητικά την απόδοση των SSD. Οι καταστάσεις αυτές αναφέρονται παρακάτω.

Enhanced Halt State (C1E): Τεχνολογία που χαμηλώνει vcore και MHz.

CPU C States, C3, C6, C7: Επιπλέον καταστάσεις που ρυθμίζουν vcore και MHz σε συγκεκριμένα σενάρια χρήσης. Το C3 ρυθμίζει το CPU κατά τη κατάσταση sleep, ενώ οι δύο επόμενες αφορούν το deep sleep, ή hibernation του συστήματος.

Package C State Support: Υποστήριξη των παραπάνω τεχνολογιών για τη μείωση της τάσης και της συχνότητας λειτουργίας στα περιφερειακά υποσυστήματα του επεξεργαστή όπως τον δίαυλο PCIe, των μνημών, της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών και άλλα.

CPU Thermal Throttling: Ρύθμιση για μείωση της τάσης και της συχνότητας εάν το CPU υπερβεί τις μέγιστες θερμοκρασίες λειτουργίας. Ένας αρχάριος θα πρέπει να το έχει ανοιχτό.

No-Excecute Memory Protection: Επιλογή που προτρέπει την εκτέλεση κακόβουλου κώδικα κατά την εκκίνηση του συστήματος.

Intel Virtualization Technology: Χαρακτηριστικό χρήσιμο για όσους χρησιμοποιούν εικονικά λειτουργικά συστήματα.

Hardware Prefetcher: Λειτουργία που αποθηκεύει δεδομένα και εντολές στη L2 Cache του επεξεργαστή για βελτιστοποιημένες επιδόσεις του CPU. Προτείνεται η ενεργοποίησή της

Adjacent Cache Line Prefetch – Ένας software μηχανισμός που φορτώνει δεδομένα στις cache χρησιμοποιώντας τις εντολές prefetch.

 

 

Chipset Configuration

Οι παρακάτω επιλογές αφορούν στο chipset και τη μητρική. Συγκεκριμένα μπορούμε να ορίσουμε την «πρώτη» κάρτα γραφικών, η οποία θα δείξει εικόνα στην οθόνη μας. Η Επιλογή TOLUD (Top Of Lower Usable Dram) μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε το εύρος των διευθύνσεων της μνήμης, κάτι αντίστοιχο με το memory remap feature που υπήρχε κάποτε. Η επιλογή dynamic είναι και η καλύτερη μιας και λαμβάνει δυναμικά τη μνήμη που θέλει το σύστημα.

 

3 Advanced (4).jpg

 

3 Advanced (5).jpg

 

VT-d: (Virtualization for Directed I/O) Τεχνολογία που μπορεί να μοιραστεί φυσικές συσκευές με κάποιο εικονικό μηχάνημα (OS μέσα σε OS). Εάν δεν τρέχετε Virtual Machines συχνά, η επιλογή δεν είναι απαραίτητη.

PCIE Link Speed: Ανάλογα με τη μητρική, θα έχουμε ανάλογες επιλογές για τη ρύθμιση της ταχύτητας των PCIe υποδοχών της μητρικής. Αν και δε μας δίνεται η δυνατότητα να μειώσουμε το bandwidth από τα x16, μπορούμε να το κάνουμε απλά βάζοντας το slot να λειτουργεί αντί σε Gen3, σε κάποιο παλιότερο όπως Gen2 ή και Gen1. Χρήσιμο χαρακτηριστικό εάν χρησιμοποιούμε παλιές κάρτες που για κάποιο λόγο παρουσιάζουν προβλήματα.

Υποστήριξη Active State Power Management σε PCIe, PCH PCIe, DMI και PCH DMI, μιας τεχνολογίας που μπορεί να μειώσει τη κατανάλωση των παραπάνω διαύλων επικοινωνίας. Το PCIe αναφέρεται στον δίαυλο που συνδέει το CPU με τις κάρτες επέκτασης ενώ το DMI είναι υπεύθυνο για τη σύνδεση του chipset με το CPU.

Share Memory: Ρυθμίζει την μνήμη που θα καταλαμβάνει η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του επεξεργαστή.

IGP Multi Monitor: Βελτιστοποιεί τις επιδόσεις της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών για χρήση με πολλαπλές οθόνες.

Onboard LAN: Ενεργοποιεί την LAN σύνδεση δικτύου της μητρικής.

Onboard HD Audio: Ενεργοποιεί την ενσωματωμένη κάρτα ήχου καθώς και τον τύπου του front panel header, ανάλογα με το κουτί του υπολογιστή.

Deep Sleep: Λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης για τα S5 και S4 & S5 states.

Restore on AC Power Loss: Ορίζει τη συμπεριφορά του συστήματος μετά από πτώση του ρεύματος. Το Off αφήνει τον υπολογιστή κλειστό όταν έρθει το ρεύμα. Το On ανοίγει τον υπολογιστή όταν έρθει το ρεύμα.

 

 

Storage Configuration

Επιλογές σχετικές με τον SATA controller της μητρικής. Υπάρχει εκτός από την επιλογή για απενεργοποίηση ολόκληρου του ελεγκτή, και επιλογές για το SMART αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας μετά από κάποια λεπτά αδράνειας. Το Μ2_1/SATA3_0_1, SATA_EXPO δίνει προτεραιότητα στις SATA ή στην M.2 υποδοχή ανάλογα με το drive που έχουμε εγκατεστημένο.

 

3 Advanced (6).jpg

 

3 Advanced (11).jpg

 

3 Advanced (12).jpg

 

 

Super IO Configuration: Ρυθμίσεις των περιφερειακών, πρόσθετων ελεγκτών όπως της σειριακής θύρας, αλλά και του PS2 Y Καλωδίου για σύνδεση keyboard mouse στην ίδια θύρα.

ACPI Configuration: Advanced Configuration and Power Interface, specification και ανοιχτό standard που χρησιμοποιούν πολλά λειτουργικά συστήματα για να παρακολουθούν, να ρυθμίζουν και να εγκαθιστούν νέο hardware στο σύστημα. Είναι επίσης υπεύθυνο για τη διαχείριση ενέργειας. Πολλά από τα assets μεταφέρθηκαν αργότερα στο UEFI standard που έχουμε από σταθερούς υπολογιστές μέχρι και φορητούς.

Suspend to RAM: Επιλογή για αποθήκευση και στη συνέχεια αδρανοποίηση του συστήματος στο S3 state.

ACPI HPET Table: Ρολόι υψηλής ακρίβειας. Για καλύτερες επιδόσεις και σταθερότητα καλό είναι το χαρακτηριστικό να παραμείνει ενεργοποιημένο όταν χρησιμοποιείται με μοντέρνα λειτουργικά συστήματα, από Vista και έπειτα. Σημειώνεται ότι η επιλογή θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη καθώς ορισμένα 2D benchmarks του HWBOT όπως το SuperPi βασίζονται σε αυτό για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων

PS/2 Keybaord Power On: Εκκίνηση του υπολογιστή από το παραπάνω περιφερειακό.

PCIE Devices Power On: Εκκίνηση του υπολογιστή από κάποια κάρτα επέκτασης PCIE.

Ring-In Power On: Εκκίνηση του υπολογιστή από κάποια πακέτα δεδομένων που προέρχονται από το modem.

RTC Alarm Power On: Εκκίνηση του υπολογιστή από κάποιο event του Real Time Clock. Μπορεί να δοθεί δυνατότητα ελέγχουν στο OS ή στο BIOS.

USB Keyboard Mouse Power On: Εκκίνηση του υπολογιστή από κάποιο περιφερειακό USB ή χειριστήριο.

 


 

Tool

Στην καρτέλα tool συναντάμε διάφορα «εργαλεία» που έχει προσθέσει κυρίως για την διευκόλυνσή μας στο BIOS. Συγκεκριμένα υπάρχει ο System Browser στον οποίο μπορούμε να δούμε πληροφορίες για το εγκατεστημένο hardware, καθώς και σε ποιες θύρες έχουμε τοποθετημένα τα περιφερειακά μας. Η επιλογή για απευθείας αποστολή e-mail στην τεχνική υπηρεσία της ASRock είναι άλλο ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο εάν δε μπορείτε να μπείτε στα Windows και αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Το OMG (Online Management Guard) είναι ένα χαρακτηριστικό γονικού ελέγχου. Μέσω του σχετικού «προγράμματος» μπορείτε να ρυθμίσετε τις ώρες που θέλετε να διακόψετε τη σύνδεση στο διαδίκτυο για να προστατέψετε το παιδί σας. Στη συνέχεια θα δούμε τα Easy RAID και Driver Installer, όπου μπορείτε να στήσετε γρήγορα μια συστοιχία δίσκων RAID και να εγκαταστήσετε τους πιο πρόσφατους οδηγούς στο σύστημα.

Επίσης υπάρχουν επιλογές για αναβάθμιση του BIOS μέσω του δικτύου LAN (γίνεται το σχετικό initialization αυτόματα) και μέσω εξωτερικού μέσου αποθήκευσης. Από το ίδιο μενού υπάρχουν επιλογές για ρύθμιση του RAID καθώς και για την εγκατάσταση των απαραίτητων drivers. Για να αναβαθμίσετε το BIOS σε αυτή τη μητρική της ASRock, αρκεί να κατεβάσετε και να αντιγράψετε το σχετικό αρχείο που δίνεται μέσω του site της εταιρείας στο USB Flash Drive (αποσυμπιέζοντας το zip) και «ρίχνοντας» το αρχείο στο root του stick. Οποιαδήποτε θύρα USB θα αναγνωρίσει το stick και θα ψάξει στο εσωτερικό ψάχνοντας για ένα αρχείο που η κατάληξή του είναι ίδια με την έκδοση του BIOS που προσπαθούμε να περάσουμε. Αφού επιβεβαιώσουμε περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Πριν φροντίζουμε να γίνει στα εργοστασιακά ρολόγια για αποφυγή σφαλμάτων κατά τη διαδικασία. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και μέσα από τα Windows, μέσω της εφαρμογής Live Update 6, και η οποία ανιχνεύει τους servers της ASRock επιστρέφοντας αποτελέσματα για τη μητρική του συστήματος. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αναβάθμισης, ο υπολογιστής θα επανεκκινήσει μόνος του.

 

6 tool (3).jpg

 

6 tool (4).jpg

 

6 tool (5).jpg

 

6 tool (1).jpg

 

6 tool (2).jpg

 

 

Η επόμενη κατηγορία κάτω από το μενού Tool απευθύνεται στην αναβάθμιση του BIOS. Εδώ μπορούμε να το κάνουμε είτε μέσω Internet είτε μέσω ενός USB μέσου αποθήκευσης. Σημειώνεται ότι δεν είναι απαραίτητο να έχετε το αρχείο κατεβασμένο από άλλον υπολογιστή μιας και κάνει initialize την LAN και κατεβάζει αυτόματα τη νεότερη έκδοση από τους servers της ASRock.

 


 

Security

 

7 security.jpg

 

Αυτή η καρτέλα περιλαμβάνει κάθε επιλογή που σχετίζεται με την ασφάλεια του συστήματος κατά την εκκίνηση. Εκτός από τον κωδικό που μπορείτε να ορίσετε στο BIOS, μπορείτε να απενεργοποιήσετε το Secure Boot και το TPM, μια τεχνολογία ασφάλειας της Intel. Ορισμένες από τις επιλογές θα πρέπει να τις αφήσετε ως έχουν για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή και του λειτουργικού συστήματος.

 

 


 

Boot

 

4 boot (1).jpg

 

4 boot (2).jpg

 

 

Το μενού boot παρέχει στον χρήστη επιλογές σχετικές με τους σκληρούς δίσκους και τους SSD καθώς και την σειρά τους στην εκκίνηση. Επίσης, υπάρχουν επιλογές για τον τρόπο που γίνεται η εκκίνηση, η εμφάνιση του logo της ASRock, ενεργοποίηση του Fast Boot που παρακάμπτει τον έλεγχο ορισμένων συσκευών για πιο γρήγορη εκκίνηση του συστήματος.

 


 

Exit

 

8 save exit.jpg

 

Από την τελευταία καρτέλα του BIOS της ASRock μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις ρυθμίσεις που μόλις κάναμε, ή να επιστρέψουμε στις εργοστασιακές εάν συναντήσουμε κάποιο πρόβλημα. Παράλληλα υπάρχει η επιλογή Launch EFI Shell from filesystem device που αντιγράφει το σχετικό αρχείο στον δίσκο εκκίνησης εάν έχει καταστραφεί. Ακολουθεί μια λίστα με τα drives εκκίνησης. Επιλέγοντας και πατώντας κάποιο κάνουμε εκκίνηση από το συγκεκριμένο drive. Το μοντέλο των δοκιμών ήταν η Z170 Extreme4. Πολλές επιλογές θα διατηρηθούν και στα 200 Series και γι' αυτές θα δημοσιεύσουμε νέο άρθρο.

OC on first boot

 • Follow us on