Site Skin
 • Corsair K95 RGB Platinum Keyboard Review

  Corsair K95 RGB Platinum Keyboard Review

 • Deepcool Dukase Liquid Case Review

  Deepcool Dukase Liquid Case Review

 • MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X 11G Review

  MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X 11G Review

 • MSI Radeon RX 570 & RX 580 GAMING X Review

  MSI Radeon RX 570 & RX 580 GAMING X Review

 • GIGABYTE Aorus GTX 1080 Ti Review

  GIGABYTE Aorus GTX 1080 Ti Review

 • Η επερχόμενη Nest security camera θα καταγράφει 4K!

  Η επερχόμενη Nest security camera θα καταγράφει 4K!

 • Ένα vintage Bluetooth Ηχείο σε σχήμα βινυλίου

  Ένα vintage Bluetooth Ηχείο σε σχήμα βινυλίου

 • Google Daydream headset με Snapdragon 835

  Google Daydream headset με Snapdragon 835

 • Official GIGABYTE AM4 Overclocking Guide

  Official GIGABYTE AM4 Overclocking Guide

 • Guide: AMD Ryzen 7 Overclocking v1.1

  Guide: AMD Ryzen 7 Overclocking v1.1

 • Guide: ASUS Z170 Overclocking

  Guide: ASUS Z170 Overclocking

 • Guide: ASUS Z170 BIOS Walkthrough

  Guide: ASUS Z170 BIOS Walkthrough

 • Guide: ASRock Z170 Overclocking

  Guide: ASRock Z170 Overclocking

 • Featured Build: Project Dark Snow 2

  Featured Build: Project Dark Snow 2

 • Featured Build: Janve by Eaucooling

  Featured Build: Janve by Eaucooling

 • Featured Build: Pure Binomial Project

  Featured Build: Pure Binomial Project

 • Teaser της EVGA GTX 1080 Ti Kingpin Edition!

  Teaser της EVGA GTX 1080 Ti Kingpin Edition!

 • Και δεύτερο Core Frozr CPU Cooler ετοιμάζει η MSI!

  Και δεύτερο Core Frozr CPU Cooler ετοιμάζει η MSI!

 • Περισσότερα DRAM timings στους AMD Ryzen CPUs!

  Περισσότερα DRAM timings στους AMD Ryzen CPUs!

Guide: ASRock Z170 Overclocking

Οδηγός για Overclocking στη πλατφόρμα Z170 της Intel σε μητρική της ASRock. Μείνετε συντονισμένοι γιατί σε λίγες ημέρες περιμένουμε και ολοκαίνουριες μητρικές!

Η διεθνής κοινότητα των απανταχού φίλων του hardware υποδέχτηκε το καλοκαίρι του 2015 τη νέα γενιά επεξεργαστών της Intel που κυκλοφόρησε με την ονομασία Skylake και στην ουσία αντικαθιστά τη γενιά Haswell που ήρθε στην αγορά το 2013. Η πιο πρόσφατη γενιά σηματοδοτεί και την αλλαγή αρχιτεκτονικής αλλά και λιθογραφικής μεθόδου της Αμερικάνικης εταιρείας περνώντας στα 14nm με τη βοήθεια των Tri-Gate τρανζίστορ. Η Intel απομακρύνεται από τα 22 νανόμετρα των Haswell και με το «καλάθι» της γεμάτο κρυφά χαρακτηριστικά, περνά στη νέα εποχή που υπόσχονται τα 14 νανόμετρα, ορισμένα από τα οποία σκοπεύουμε να ξεδιπλώσουμε στο εν λόγω άρθρο για τις ανάγκες του overclocking.

 

Κάθε νέα και μικρότερη κατασκευαστική μέθοδος σίγουρα δημιουργεί αρκετούς πονοκεφάλους στον κατασκευαστή καθώς θα πρέπει να λύσει διάφορα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την «στοίχιση» των τρανζίστορ καθώς και να λύσει τα όποια προβλήματα με «διαρροή» ρεύματος στο εσωτερικό κάθε ενός από αυτά. Όπως είδαμε από το άλλο μας άρθρο εδώ, ένας επεξεργαστής αποτελείται από δισεκατομμύρια πλέον πύλες (gates) οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους και μεταφέρουν bit πληροφορίας για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου σκοπού. Οι εποχές που τα τρανζίστορ όμως βρίσκονταν στοιχισμένα σε μια επίπεδη επιφάνεια πυριτίου έχουν περάσει (σχεδόν)ανεπιστρεπτί στον χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και έχουν δώσει τη σκυτάλη σε νέες μεθόδους με τις οποίες οι μηχανικοί μπορούν να «στριμώξουν» πρακτικά διπλάσιους και τριπλάσιους αριθμούς τρανζίστορ από το παρελθόν, κάτι που έχει ως αντίκτυπο στις επιδόσεις του επεξεργαστή. Η Intel τα ονομάζει Tri-Gate ενώ άλλες εταιρείες έχουν τις δικές τους ονομασίες για να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό. Παράλληλα η τεχνολογία δε βρίσκεται μόνο σε επεξεργαστές αλλά και σε μέσα αποθήκευσης με την Samsung να την έχει υλοποιήσει πρώτη 3D V-NAND σε SSD υψηλών επιδόσεων. Η τεχνολογία Tri-Gate ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο με την αρχιτεκτονική Haswell και ανέτρεψε τα δεδομένα το 2013 ενώ σήμερα έχουμε μια βελτιωμένη εκδοχή της, με τη κυκλοφορία των Skylake. Η Intel σε πρόσφατη έρευνά της, δήλωσε πως έχει βελτιώσει το leakage των gates στο εσωτερικό των νέων επεξεργαστών και ανέφερε πως οι αντοχές τους σε ρεύμα είναι αυξημένες σε σχέση με την αρχιτεκτονική Haswell του 2013. Έτσι σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, όπως συνηθίζουν να τρέχουν τους επεξεργαστές τους οι extreme overclockers, η τάση λειτουργίας του επεξεργαστή μπορεί να είναι σχετικά ψηλότερη απʼ ότι με τους Haswell.

 

477461 intel 6th gen chips

 

Σύμφωνα με μετρήσεις και δεδομένα που δημοσίευσε η Intel, οι Skylake «χάνουν λιγότερο ρεύμα» από τους Haswell όσο οι πρώτοι βρίσκονται σε πλήρες φόρτο υπό συνθήκες stress testing. Η Intel υπολογίζει και τον χρόνο όπου τα υποσυστήματα ενός επεξεργαστή θα ξεκινήσουν να «δείχνουν» την ηλικία τους, κάτι που υπολογίζεται από τον παράγοντα «Time To Fail». Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναφέρει πως το «γήρας» των επεξεργαστών συμβαίνει περίπου δύο φορές πιο αργά στη λιθογραφία των 14nm σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη των 22nm. Στα νέα BIOS, μερικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν και μια επιπλέον επιλογή που ονομάζεται Reliability Stress Restrictor και σύμφωνα με μια πατέντα που έχει κατοχυρώσει η Intel η τεχνολογία αποτελείται από μερικούς μηχανισμούς που σκοπό έχουν να προστατέψουν τον επεξεργαστή από τη «φθορά» του χρόνου. Κατασκευαστές όπως η ASUS, οι MSI και η ASRock και μερικές ακόμα διαθέτουν την επιλογή αλλά τρέχει μόνο όταν το σύστημα δεν είναι υπερχρονισμένο.

 

Οι αλλαγές με τη πλατφόρμα των Skylake εντοπίζονται όχι μόνο στη λιθογραφία και την αρχιτεκτονική, αλλά και στο κύκλωμα τροφοδοσίας το οποίο «επιστρέφει» εν μέρει στη μητρική και αναμένεται να παίξει ξανά σημαντικό ρόλο, όχι τόσο για καθημερινή χρήση, αλλά ίσως σε ένα πιο σταθερό, μακροχρόνιο overclock του συστήματος και των μνημών και φυσικά σε extreme συνθήκες ψύξης.

 

Σε σχέση με τους Haswell υπάρχει πληθώρα αλλαγών και στο υποσύστημα της μνήμης, κοινώς στον ενσωματωμένο ελεγκτή μνημών, IMC που πλέον υποστηρίζει μνήμες DDR3L και DDR4. Από την Intel δίνονται περισσότερες επιλογές για fine tuning της συχνότητας των μνημών με straps των 100MHz και των 133MHz υποστηρίζοντας έτσι πληθώρα DDR4 kit. Οι DDR4 μνήμες των Skylake θα πρέπει να χρονίζονται στα 1866MHz όπως ορίζει το πρότυπο JEDEC και μέχρι τα 2133MHz με timings 12-13-14 (αναφερόμαστε στην πρώτη τιμή CL) και τάση 1.2-1.35V. Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως οι επεξεργαστές δε θα μπορούν να «χαλιναγωγήσουν» μνήμες που είναι χρονισμένες ακόμα και στη τριπλάσια συχνότητα μιας και ήδη έχουμε δει πολλά παραδείγματα των δυνατοτήτων των Skylake που υποβοηθούνται από τις νέες τεχνολογίες των DDR4. Οι DDR3L που επίσης υποστηρίζονται από τη πλατφόρμα μπορούν να τρέχουν από τα 1333MHz έως τα 1866MHz με timings 8-9CL. Η τάση των συγκεκριμένων μνημών ξεκινά συνήθως από τα 1.35V και φτάνει, συγκριτικά με τις DDR4, σε πιο υψηλούς αριθμούς (1.41V). Επειδή οι εν λόγω επεξεργαστές υποστηρίζουν το νεότερο πρότυπο DDR4, δεν προτείνουμε την επένδυση σε κάποιο DDR3L kit μιας και οι δυνατότητες για overclocking είναι περιορισμένες, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως οι DDR4 βελτιώνονται όλο και περισσότερο με τον καιρό ενώ γίνονται και περισσότερο προσιτές στον τελικό καταναλωτή.

Σειρά έχει η βελτιωμένη κάρτα γραφικών που ενσωματώνεται στο εσωτερικό του ίδιου die των Skylake. Παίρνοντας σαν παράδειγμα τον Core i7 6700K στο εσωτερικό του βρίσκουμε την GT2 GPU Intel HD 530 η οποία έχει επιδόσεις κοντά στα επίπεδα μιας NVIDIA GT 920M mobile κάρτα γραφικών. Χρονίζεται στα 1150 MHz και όπως και σε παλιότερες γενιές CPUs της Intel «δανείζεται» μνήμη από τη κεντρική μνήμη του υπολογιστή οπότε και η ταχύτητά της εξαρτάται αρκετά από το συγκεκριμένο υποσύστημα του υπολογιστή. Συγκρίνοντάς τη με τη HD 4600 από τον Core i7 4770K, η HD 530 είναι περίπου 50% ταχύτερη.

Φεύγοντας και από αυτό το υποσύστημα των νέων επεξεργαστών της Intel, περνάμε στο BCLK, που αποτελεί ουσιαστικά μια από τις μεγαλύτερες και βαρυσήμαντες αλλαγές στη πλατφόρμα. Το BCLK ήταν παραδοσιακά «κλειδωμένο» στους τελευταίους επεξεργαστές της Intel, άσχετα από το εάν το μοντέλο ήταν “K” ή όχι.

 

Κάθε επεξεργαστής στο εσωτερικό του, έχει πλέον πολλούς διαύλους επικοινωνίας και ελεγκτές και προσφέρουν ταχύτερη επικοινωνία, λιγότερη αναμονή κάτι που έχει αντίκτυπο στις υψηλές επιδόσεις τους. Ο ελεγκτής των PCIe θυρών, αυτών που συνδέουμε κάρτες γραφικών και τους M.2 SSD, θα πρέπει να χρονίζεται στα 100MHz για να λειτουργήσει αποδοτικά χωρίς κίνδυνο απώλειας δεδομένων. Το BCLK επεξεργαστών όπως ο 4770K Haswell, ήταν συνδεδεμένο με αυτόν τον δίαυλο/ελεγκτή καθιστώντας τις αλλαγές σχεδόν αδύνατες και εξαρτιόντουσαν και από τις ανοχές της κάρτας γραφικών που είχαμε εγκατεστημένη και επίσης από το πόσο καλό CPU/Μητρική είχαμε στη κατοχή μας. Αυτό παύει να υφίσταται με τους Skylake μιας και η Intel αποδεσμεύει τον δίαυλο δίνοντάς του δικό του clock generator και αφήνει το BCLK ανοιχτό προς τους περισσότερους - όμως όχι όλους! Οι συνεργάτες της Intel που κατασκευάζουν μητρικές αφήνουν πλέον τους χρήστες να αυξήσουν το BCLK και στα κλειδωμένα μοντέλα δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία κάτι που τείνει να μειώνεται τον τελευταίο καιρό. Έτσι επιστρέφουν στο προσκήνιο οι Core i3 και i5 επεξεργαστές που πλέον μπορούν να ξεπεράσουν τα 6.5+GHz σε συγκεκριμένες μητρικές έχοντας ορισμένα μειονεκτήματα όπως την απενεργοποίηση των ενσωματωμένων γραφικών και των επιλογών διαχείρισης ενέργειας. Πέρα από τον ελεγκτή και δίαυλο PCIe, οι επεξεργαστές της Intel έχουν και άλλο ένα bus με το οποίο επικοινωνούν απευθείας με το chipset και ονομάζεται DMI (Direct Media Interface). Το συγκεκριμένο βρισκόταν και στους Haswell (έκδοση 2.0) ενώ στους Skylake φτάνει στην έκδοση 3.0 και στην ουσία μπορεί να μεταφέρει περισσότερα δεδομένα ανά δευτερόλεπτο αγγίζοντας τα 8GT/s (Transfers), ή αλλιώς 3.93GB/sec. Συγκριτικά αναφέρουμε πως η δεύτερη γενιά του διαύλου υποστήριζε ταχύτητες 5 GT/s ή αλλιώς περίπου 2 GB/s θεωρητικού bandwidth για την επικοινωνία μεταξύ CPU και Chipset (PCH).

Περισσότερα για την αρχιτεκτονική των Skylake μπορείτε να διαβάσετε και στο εκτενές review των 6600K & 6700K αλλά και στην ανάλυση του Z170 Chipset.

 


 

Official Electrical Specs

Όσον αφορά τις τάσεις να θυμίσουμε πως οι Skylake χρησιμοποιούν τρία σήματα για το Serial Voltage Identification (SVID), το κύκλωμα τροφοδοσίας που ρυθμίζει αυτόματα τη τάση προς τον επεξεργαστή σύμφωνα με τη θερμοκρασία και τον φόρτο εργασίας. Το συγκεκριμένο σύστημα «μιλά» απευθείας με τον voltage controller της μητρικής ανά τακτά χρονικά διαστήματα και κάνει τις απαραίτητες «διορθώσεις» στην τάση που δίνεται στο CPU. Παράλληλα βλέπουμε την απουσία του FIVR από το εσωτερικό των επεξεργαστών κάτι που βοήθησε στη περαιτέρω μείωση των θερμοκρασιών των chip.

Στους Skylake όπως προαναφέραμε έχουμε τρεις βασικές γραμμές τροφοδοσίας, αυτή των πυρήνων, της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών και του System Agent που περιλαμβάνει και μια βοηθητική τάση για τον memory controller (IMC). Η τέταρτη στην ουσία τάση είναι αυτή των μνημών και συγκεκριμένα του IMC και η τάση της εξαρτάται από τον τύπο των μνημών που θα εγκατασταθούν. Οι ανοχές στην τάση των μνημών ξεκινούν από τα πρότυπα του νεότερου DDR4 και φτάνουν μέχρι και τα 1.41V. Πρακτικά δε θα έχετε πρόβλημα να τρέξετε τις μνήμες σας (ακόμα και DDR4) με τάση έως 1.41V για καθημερινή χρήση, μιας και οι ανοχές είναι κοινές.

Συνοψίζοντας, τα νέα χαρακτηριστικά/facts που βλέπουμε με τους Skylake, πολλά από τα οποία θα μας χρησιμεύσουν και στον σημερινό οδηγό είναι:

1. Ανεξαρτητοποιημένο BCLK για overclocking και των κλειδωμένων επεξεργαστών σε ορισμένες μητρικές πλακέτες με «κατάλληλο» BIOS. Υποστηρίζεται τόσο από Z170 όσο και από non-Z μητρικές και ανάλογα με τον κατασκευαστή. Συμβουλευτείτε το site του κατασκευαστή πριν οποιαδήποτε αγορά.

2. Το BCLK εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένο με τον ελεγκτή μνημών και η αύξησή του επηρεάζει τη συχνότητα τους. Οπότε για να αποφύγουμε πιθανά προβλήματα μειώνουμε σταδιακά τον διαιρέτη των μνημών.

3. Με τους Skylake παρατηρείται αυξημένη ανοχή στις τάσεις, όμως καλό είναι να μη ξεφύγουμε από τα 1.52V σε αέρα – νερό.

4. Οι τάσεις των επεξεργαστών έχουν απλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό μιας και πλέον δε συναντάμε το κύκλωμα FIVR (και την αντίστοιχη επιλογή για το input voltage) και η μητρική είναι σημαντικός παράγοντας για το overclocking potential και αρκετά πιο σημαντικός όταν μιλάμε για extreme overclocking. Επισημαίνεται πως ακόμα και οι Skylake συνδέονται με έναν εξωτερικό voltage regulator (το πρωτόκολλο SVID) ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη δυναμική τάση (adaptive voltage) όπως αναφέραμε νωρίτερα. Οι Haswell στηρίζονταν και στο FIVR για την άμεση αλλαγή των τάσεων ανάλογα με τον φόρτο εργασίας. Στους Skylake έχουμε μόνο το SVID και συνδέεται με τους πυρήνες, την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών (2x – μαζί με μια επιπλέον γραμμή) και το System Agent. Συνήθως, ειδικά όταν θέλουμε να αυξήσουμε τη συχνότητα του BCLK προτείνεται η απενεργοποίησή του για πιο σταθερές επιδόσεις/τάση.

5. Η υποστήριξη DDR4 σε όλο και υψηλότερες συχνότητες κάνει την εν λόγω πλατφόρμα όλο και πιο ελκυστική σε όσους ασχολούνται με το tweaking ενώ οι ταχύτερες μνήμες που βλέπουμε κάθε σχεδόν μήνα «ανοίγουν» περισσότερο τη διαφορά από τους Haswell.

 

Τι χρειάζεστε:

1. Ένα αποδοτικό σύστημα ψύξης. Οι ξεκλείδωτοι Skylake επεξεργαστές (6600K – 6700K) δεν έρχονται με κάποια ψύκτρα οπότε η επένδυση σε ένα καλό σύστημα ψύξης είναι απαραίτητη ειδικά εάν θα ασχοληθείτε με το overclocking.

2. Γνώσεις συνδεσμολογίας υπολογιστή είναι απαραίτητες καθώς θα απλοποιήσουν τη διαδικασία σε μεγάλο βαθμό.

3. Μια μητρική ιδανικά με το Z170 Chipset.

4. Προαιρετικά έναν K «ξεκλείδωτο» επεξεργαστή.

5. Γνώση της τοποθεσίας του CLR CMOS jumper για εύκολο σβήσιμο των ρυθμίσεων του BIOS εάν χρειαστεί. Συμβουλευθείτε το manual της μητρικής.

 

ASRock

asrock_introimg.jpg

Κάνοντας πράξη τα όσα μάθαμε στα προηγούμενα άρθρα, περνάμε στο κυρίως θέμα μας που είναι το overclocking ενός συστήματος σε προδιαγραφές υψηλότερες απʼ ότι έχει «προβλέψει» ο κατασκευαστής. Η πλατφόρμα που θα μας απασχολήσει σήμερα είναι η LGA 1151 και πιο συγκεκριμένα αυτή με το Z170 Chipset, που είναι το πιο ολοκληρωμένο από άποψη επιλογών και υποστήριξης hardware. Για την επίτευξη του guide χρησιμοποιούμε μια Z170 Μητρική της ASROCK δείχνοντας πως μπορείτε και εσείς να επιτύχετε αντίστοιχα αποτελέσματα στο δικό σας συμβατό σύστημα. Παράλληλα δε θα σταματήσουμε μόνο στην «επίδειξη» ορισμένων «standard» ρυθμίσεων που μπορείτε να δοκιμάσετε αλλά θα σας δείξουμε ορισμένα tips n tricks για όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα και πιο σταθερό σύστημα.

Για τις δοκιμές θα συνδυάσουμε τη Z170 Extreme4 μητρική της ASROCK με έναν Core i7 6700K επεξεργαστή και μνήμες Corsair Dominator Platinum 2133 με timings CL10-12-12-31 στα 1.35V. Η κάρτα γραφικών του συστήματός μας είναι μια XFX Radeon R9 285 με 2GB GDDR5 μνήμη. Ο επεξεργαστής μας ψύχεται από μια τυπική αερόψυξη καθώς και μια Nepton 240M All in One υδρόψυξη της Cooler Master για τα αποτελέσματα του overclocking.

 

«Silicon Lottery» Τι θέλει να πει ο... ποιητής;

Κάθε επεξεργαστής είναι αποτέλεσμα πολλών μελετών και δοκιμών από την εταιρεία κατασκευής του. Πάντοτε θα υπάρχει διαφορά στη συμπεριφορά του επεξεργαστή και αυτό πηγάζει από το εργοστάσιο και συγκεκριμένα από το wafer, ένα κυκλικό κομμάτι πυριτίου (μήτρα) που περιλαμβάνει πολλά «αντίγραφα» του die που βρίσκεται στο κέντρο του PCB, του επεξεργαστή που κρατάμε στα χέρια μας. Κάθε επεξεργαστής λοιπόν είναι διαφορετικός εκ φύσεως και κατασκευής. Άλλοι απαιτούν λιγότερο ρεύμα για να λειτουργήσουν, ενώ άλλοι χρειάζονται περισσότερο, για την ίδια φυσικά συχνότητα. Αυτοί που λειτουργούν με τη μικρότερη τάση στην εργοστασιακή συχνότητα είναι και συνήθως αυτοί που μπορούν να επιτύχουν ένα καλύτερο overclock καθώς εκτός από τα υψηλότερα MHz που μπορούμε να αποκομίσουμε, οι θερμοκρασίες του είναι σίγουρο πως θα είναι χαμηλότερες. Αυτό είναι το λεγόμενο silicon lottery (η λοταρία του πυριτίου σε ελεύθερη μετάφραση ή αλλιώς η τύχη) και πολλές φορές μπορεί να το δείτε ότι το «κομμάτι», δηλαδή ο επεξεργαστής, είναι «καλό», δηλαδή απαιτεί μικρή τάση για μια συγκεκριμένη συχνότητα. Αυτό υπήρχε ανέκαθεν στο hardware των υπολογιστών και αναφέρεται όχι μόνο σε επεξεργαστές αλλά και κάρτες γραφικών και σχετίζεται με την ποιότητα του πυριτίου και των συνδέσεων στο εσωτερικό.

 

Το VID ως ένδειξη ενός «καλού» επεξεργαστή

Το κάθε CPU είναι μοναδικό. Κανένα σχεδόν δεν απαιτεί την ίδια τάση για να λειτουργήσει σε μια συγκεκριμένη συχνότητα. Ένας επεξεργαστής που απαιτεί χαμηλή τάση για να λειτουργήσει σε μια συγκεκριμένη συχνότητα συχνά αποκαλείται από την κοινότητα, «καλός» και αναφέρεται σε κάποια από τα χαρακτηριστικά του, συνήθως την τάση VCore. Χαμηλότερη τάση συχνά σημαίνει και μικρότερη έκλυση θερμότητας στην ίδια συχνότητα.

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε το VID (Voltage Identification – Τάση Αναγνώρισης) που δείχνει η μητρική στο BIOS όταν δεν έχουμε πειράξει καμία ρύθμιση στο BIOS που να σχετίζεται με το overclocking. Για τους Skylake το VID μπορεί να αλλάξει ελάχιστα ανάλογα με τη μητρική όμως δε σημαίνει πάντα, ότι η χαμηλή τάση συνεπάγεται με αυξημένα όρια στο overclocking. Τονίζουμε πως το VID μας δείχνει κατά προσέγγιση τι θα περιμένουμε από τον δικό μας επεξεργαστή. Στο HWBOT υπάρχει μια λίστα με τις παρτίδες των επεξεργαστών (batches) καθώς και ορισμένα settings ή δοκιμές που έχει πραγματοποιήσει η κοινότητα. Μπορείτε έτσι να συγκρίνετε το δικό σας batch και να δείτε εάν είναι στη λίστα και πως συμπεριφέρεται σε extreme ψύξη, αέρα και νερό. Και πάλι, τα αποτελέσματα δίνονται κατά προσέγγιση και δεν αντικατοπτρίζουν στο 100% τις επιδόσεις του επεξεργαστή στις συνθήκες που αναφέρονται.

Ένας άλλος τομέας όπου θα δούμε να χρησιμοποιείται εκτενώς το VID, είναι στον υπολογισμό του voltage σε ένα υπερχρονισμένο επεξεργαστή. Το VID είναι ουσιαστικά binary πληροφορίες που διαβάζονται από voltage controller της μητρικής και περιγράφουν τις τάσεις που θα πρέπει να δίνονται στον επεξεργαστή. Κάθε επεξεργαστής πλέον διαθέτει πολλές τεχνολογίες που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Τα C-States, το EIST και το SpeedStep ρυθμίζουν δυναμικά την συχνότητα και την τάση ανάλογα με την κατάσταση του συστήματος (idle, load, medium load κλπ). Πιο ειδικά, τα C-States κλείνουν δυναμικά τμήματα του CPU (PCIe controller, dGPU), το SpeedStep είναι υπεύθυνο μόνο για την συχνότητα λειτουργίας και τέλος το EIST είναι υπεύθυνο για τη μείωση του VID, όταν το CPU είναι σε κατάσταση idle ή χαμηλού φόρτου εργασίας. Όμως ποια η διαφορά του Offset με το κλασικό Manual Voltage Mode; Με το manual mode όλες οι παραπάνω προστασίες/τεχνολογίες γίνονται άχρηστες κατά το ήμισυ, καθώς παρόλο που η συχνότητα λειτουργίας θα μειώνεται ανάλογα με τη χρήση, η τάση που θα δίνεται στον επεξεργαστή θα είναι η ίδια.

Με το Offset η τάση θα μειώνεται κανονικά όπως έχει ορίσει ο κατασκευαστής όμως εξαρτάται και από έναν ακόμη παράγοντα, το Load Line Calibration. Η λειτουργία αυτή «καλιμπράρει» αναλόγως τον voltage controller του κυκλώματος τροφοδοσίας της μητρικής σε πραγματικό χρόνο και προσθέτει στον επεξεργαστή ένα συγκεκριμένο αριθμό mV όταν βρίσκεται σε πλήρες φόρτο για αυξημένη σταθερότητα του συστήματος. Η ρύθμιση γίνεται σε σκαλοπάτια της τάξης των 25mV έως και των 50mV (ανάλογα τη μητρική) και προστίθενται στην τιμή του VID (VID+ Offset = VCore). Συνήθως η επιλογή Auto στο LLC είναι αντίστοιχη με την τελευταία επιλογή (το κατώτερο level ή minimum) στη λίστα όπως φαίνεται και από τα test που πραγματοποιήσαμε στο Cinebench R15 για να καταγράψουμε την επίδραση του κάθε level στο σύστημά μας με τον Core i5 6700K. Το VID του επεξεργαστή μας ήταν 1.152V και εμείς προσθέσαμε άλλα 200mV φτάνοντας θεωρητικά τα 1.35V σε φόρτο. Τώρα δείτε πως επηρεάζει το LLC το τελικό vCore στο παρακάτω γράφημα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα δεδομένα δίνονται μόνο για αναφορά, οι τιμές μπορεί να είναι διαφορετικές στο δικό σας σύστημα.

 

 

skl-llc.jpg

 

 

Skylake Voltage Standards

Πριν συνεχίσουμε θα αναφέρουμε χοντρικά τι να περιμένετε από τον Skylake επεξεργαστή που έχετε στη κατοχή σας επάνω σε μια μητρική της ASROCK όπως σε αυτό το Guide. Η Intel σε κάθε νέα γενιά επεξεργαστών δημοσιεύει τις τάσεις με τις οποίες μπορεί να λειτουργήσει ένα μοντέλο έτσι ώστε οι συνεργάτες της όπως φυσικά η ASROCK να σχεδιάσουν ανάλογα τις μητρικές πλακέτες τους. Ανάμεσα στους συνεργάτες βρίσκονται και άλλες εταιρείες που κατασκευάζουν διάφορα άλλα υποσυστήματα μιας μητρικής όπως voltage regulators, οι οποίοι εφόσον υπογράψουν συμφωνία με την Intel, θα πρέπει τα προϊόντα τους να είναι απολύτως σύμφωνα με τις επίσημες τιμές που δίνονται. Η Intel αναφέρει ελάχιστη τάση vCore 0.55V και μέγιστη 1.52V με ανοχή +/-20mV. Θυμηθείτε πως οι τιμές Auto ρυθμίζονται από την ASROCK και τον εκάστοτε κατασκευαστή ενώ οι Normal, είναι στην ουσία οι προτεινόμενες τάσεις της Intel.

Όσον αφορά την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του επεξεργαστή (VccGT ή GT Voltage) μπορεί να λειτουργήσει από την ίδια ελάχιστη τάση όσο και των πυρήνων του επεξεργαστή (0.55V) έως και τα 1.5V.

Τα VCCIO και VCCSA δε θα πρέπει να ξεπερνούν τα 1.25 σε αέρα και νερό. Οπότε τα αφήνουμε στο auto εκτός εάν θέλουμε να ασχοληθούμε και με τις μνήμες όπου προτείνεται η σταδιακή αλλαγή τους σε 1.15 και 1.20V αντίστοιχα. Οι τιμές είναι οι επίσημες που προτείνει η Intel και η συνεργαζόμενη εταιρία αντίστοιχα.

Περνώντας στις μνήμες τα πράγματα είναι πιο απλά όταν αναφερόμαστε στις τάσεις λειτουργίας τους. Εάν έχουμε DDR3L τότε η μέγιστη τάση είναι 1.41V όπως ορίζει επίσημα η Intel ή κανονικά 1.35V όπως ορίζει το πρότυπο JEDEC. Στη περίπτωση των DDR4, η default τάση είναι 1.2V και φτάνει μέχρι τα 1.35V σε XMP προφίλ. Αναλυτικότερα δείτε τον παρακάτω πίνακα:

 

 

sklspecs.jpg

 

Στο συγκεκριμένο guide θα ασχοληθούμε με τη πλατφόρμα Skylake και θα σπάσουμε τον οδηγό σε τρία τμήματα, CPU OC, RAM OC και ένα ακόμα που θα συνδυάζει τα δύο παραπάνω αναφέροντας τι περιορισμούς μπορεί να συναντήσουμε.

Προτού ξεκινήσουμε, θα χρειαστείτε μερικά προγράμματα του άρθρου σχετικά με το stability του συστήματος. Από αυτά προτείνουμε για αρχή είναι CPUZ, AIDA64 Trial, Prime95, HWInfo, HWMonitor όσον αφορά το logging των θερμοκρασιών και τη παρακολούθηση των συχνοτήτων καθώς και άλλων στοιχείων του συστήματος. Επιπλέον, για να αντιληφθούμε την βελτίωση των επιδόσεων καλό είναι να τρέξουμε και ορισμένα μετροπρογράμματα. Ένα γρήγορο και άκρως αξιόπιστο εργαλείο είναι το CPUZ που πλέον περιλαμβάνει ένα απλοϊκό Bench Tool στο αντίστοιχο tab δείχνοντάς μας τις επιδόσεις single και multithread. Έτσι μπορούμε να εντοπίσουμε πόσο καλά αποδίδουν, ο κάθε πυρήνας αλλά και συνολικά.

 


 

CPU Overclocking

Οι Skylake, με κορυφαία μοντέλα τους i5 6600K & i7 6700K έχουν συχνότητες λειτουργίας 3.5/3.9GHz και 4/4.2GHz αντίστοιχα και η δεύτερη συχνότητα (Turbo) αναφέρεται σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν μόνο τον έναν από τους τέσσερις πυρήνες τους. Και οι δύο μπορούν να υπερχρονιστούν εύκολα μέχρι τα 4.5GHz χωρίς πολλές αλλαγές κερδίζοντας έτσι πολύ χοντρικά «500 εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο». Ανάλογα το CPU, το batch παραγωγής μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα μέχρι και τα 4.8GHz ή και 5GHz για bench.

Να θυμίσουμε πως οι μητρικές περιλαμβάνουν πλέον και «έτοιμα» preset τα οποία μπορείτε να ενεργοποιήσετε από το BIOS από το ίδιο μενού που χρησιμοποιούμε για να υπερχρονίσουμε τον επεξεργαστή μας. Η μητρική της ASRock περιλαμβάνει την επιλογή Load Optimized CPU OC Setting στην οποία παρέχονται preset που αυξάνουν αυτόματα τη συχνότητα λειτουργίας έως ta 4.8GHz ρυθμίζοντας αυτόματα την τάση. Σημειώνεται ότι δε μπορούν όλοι οι επεξεργαστές να τρέξουν στη παραπάνω συχνότητα, γιʼ αυτό και η ASRock πολύ σωστά έχει την επιλογή με κόκκινο χρώμα.

 

2 oc tweaker (2).jpg

 

Έχοντας το BIOS μπροστά μας μεταβαίνουμε στο μενού OC της μητρικής μας και επιλέγουμε τη καρτέλα OC Tweaker > CPU Configuration. Η επιλογή για τον έλεγχο της συχνότητας σε ένα ξεκλείδωτο μοντέλο είναι η CPU Ratio και μπορούμε να την αλλάξουμε σταδιακά σε 45 (45x100MHz) κοιτάζοντας ώστε το Target CPU Frequency να δείχνει 4500MHz στα κίτρινα γράμματα της ίδιας εικόνας. Το Ring για την ώρα το αφήνουμε στο auto καθώς επιφέρει μικρότερης τάξης βελτιώσεις για καθημερινή χρήση.

 

 

2 oc tweaker (4).jpg

 

 

Αλλαγή Τάσεων για τα 4.5GHz

Εφόσον ο στόχος μας είναι τα 4.5GHz και έχουμε ήδη ρυθμίσει τη συχνότητα, περνάμε στην αλλαγή της τάσης του. Η τάση που μας ενδιαφέρει από το BIOS της ASRock είναι το CPU Vcore Voltage. Σε προηγούμενο κεφάλαιο αναφέραμε τι είναι το Offset καθώς και το Load Line Calibration, δύο παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στο overclocking. Για αρχή, πριν ασχοληθείτε με τις δύο επιλογές προτείνεται να βρείτε την τάση που θέλει το CPU σε μια τυπική συχνότητα – όπως 4.5GHz – και αφού βρείτε την τάση να επιστρέψετε στο BIOS και να εφαρμόσετε την ίδια μέσω offset. Συγκεκριμένα, αφού μπούμε στο BIOS σε εργοστασιακές ρυθμίσεις, πηγαίνουμε στην καρτέλα Hardware Monitor και αναζητάμε την επιλογή Vcore ή VID. Στο σχετικό πλαίσιο θα δούμε μια τιμή (στη περίπτωσή μας 1.152V). Αυτό είναι το VID μας, η εργοστασιακή συχνότητα του συγκεκριμένου επεξεργαστή που έχουμε στη κατοχή μας. Στη συνέχεια, μεταβαίνουμε στο Voltage Configuration (OC Tweaker tab) και αλλάζουμε το Vcore σε Offset mode. Εμείς ήδη γνωρίζουμε από τις δοκιμές μας πως το δείγμα μας μπορεί να τρέξει στα 4.5GHz με τάση 1.35V, οπότε ουσιαστικά θέλουμε 0.2V για να σταθεροποιήσουμε τον επεξεργαστή στην εν λόγω τάση. Το SI μας λέει πως τα 0.2V λέγονται αλλιώς και 200mV και είναι η τιμή που θα πρέπει να βάλουμε στο σχετικό πλαίσιο (δέχεται μόνο mV). Αφού έχουμε γράψει τον αριθμό (ο δικός σας θα είναι διαφορετικός σε κάθε περίπτωση) πατάμε F10 αποθηκεύουμε τις ρυθμίσεις μας και το αφήνουμε να εκκινήσει στα Windows.

Εφόσον το σύστημα ξεκινήσει κανονικά και μπούμε στα Windows, έχουμε ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να κάνουμε για να δούμε κατά πόσο είναι σταθερός ο υπολογιστής. Αρχικά, ανοίγουμε το CPUZ και επιβεβαιώνουμε την συχνότητα λειτουργίας που θέσαμε. Εάν βλέπουμε πιο μικρό νούμερο, όπως 800MHz θα πρέπει να ανοίξουμε τα power options των Windows και να επιλέξουμε το High Performance για να διασφαλίσουμε πως ο επεξεργαστής θα τρέχει στη πλήρη συχνότητα λειτουργίας του καθʼ όλη τη διάρκεια του session στα Windows, άσχετα με τον φόρτο εργασίας. Επόμενο βήμα είναι η εκκίνηση του HWMonitor για την επίβλεψη των θερμοκρασιών. Συνήθως μετά τους 90 βαθμούς το σύστημα μειώνει αυτόματα τη τάση και τη συχνότητα λειτουργίας προστατεύοντας τον επεξεργαστή από πιθανή βλάβη. Σημειώστε ότι δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να δούμε τον παραπάνω αριθμό γιʼ αυτό και φροντίζουμε να έχουμε μια «ικανή» ψύξη για τον CPU, όπως ένα AIO κύκλωμα υδρόψυξης ή μια καλή αερόψυκτρα, κάτι που μπορείτε να συμβουλευτείτε ανοίγοντας ένα θέμα στα φόρουμ του HWBox. Είναι άλλωστε ένας λόγος που η Intel δε συμπεριλαμβάνει κάποια μαζί με τους επεξεργαστές της, μια κίνηση που έχει σχολιαστεί αρκετά.

Τα προγράμματα για Stressing περιγράφονται και στο άρθρο μας εδώ. Από αυτά θα χρειαστούμε το Linx ή το Prime95 στις τελευταίες τους εκδόσεις για καλύτερη υποστήριξη του hardware. Το ιδανικό, είναι να αφήσετε το πρόγραμμα να τρέξει αρκετές ώρες (4-5) ή το λιγότερο μισή με μια ώρα. Εκτός από τα προγράμματα, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή όπως κάνετε συνήθως, ανοίγοντας εφαρμογές και τρέχοντας παιχνίδια για να αξιολογήσετε τις επιδόσεις του.

Αφού βεβαιωθούμε πως το σύστημα είναι σταθερό κάνοντας τα παραπάνω, μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο τη τάση ανά 15mV (0.15V) ανάλογα με την «ανάλυση» που υποστηρίζει η μητρική μας ακολουθώντας όλη τη διαδικασία στρεσαρίσματος του υπολογιστή. Αυτό το κάνουμε εφόσον είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Εάν η ψύκτρα μας «συμφωνεί» και «θέλει» να αυξήσουμε κι άλλο τη συχνότητα απλά πηγαίνουμε έναν πολλαπλασιαστή τη φορά μέχρι που το σύστημα να γίνει ασταθές. Το έσχατο σημείο όπου ο υπολογιστής αδυνατεί να εκκινήσει μπορεί να ξεπεραστεί με δύο τρόπους. 1ον μπορούμε να αφήσουμε τον υπολογιστή να κάνει τρεις αποτυχημένες επαν-εκκινήσεις και στη συνέχεια να επιστρέψει στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του, ή να το κάνουμε χειροκίνητα, βραχυκυκλώνοντας το jumper που βρίσκεται επάνω στη μητρική, κοιτώντας το εγχειρίδιο χρήσης. Η λειτουργία αυτή διαγράφει τις ρυθμίσεις του BIOS και επιστρέφει το σύστημα στις εργοστασιακές αλλά δεν σβήνει τα αποθηκευμένα προφίλ που έχουμε δημιουργήσει. Οι high end μητρικές της αγοράς θα έχουν και ένα βολικό πλήκτρο στο I/O panel για εύκολη πρόσβαση ειδικά εάν έχουμε κάποια μεγάλη κάρτα γραφικών που καλύπτει το σημείο.

Εκτός από τους πυρήνες, μια εξίσου σημαντική συχνότητα λειτουργίας που έχουμε στη κατοχή μας με τα πιο πρόσφατα (και όχι μόνο) CPU είναι αυτή του Uncore, όσων υποσυστημάτων δηλαδή δεν βρίσκονται στο τμήμα των πυρήνων. Μερικά από αυτά είναι οι cache και το ring που συνδέει τους πυρήνες μεταξύ τους και με το System Agent που περιλαμβάνει με τη σειρά του τον IMC. Η αύξηση της συχνότητα του Cache/Uncore/Ring (χρησιμοποιούνται όλες οι παραπάνω ονομασίες ανάλογα με τη μητρική) δεν επιφέρει τρομερή βελτίωση των επιδόσεων του CPU και επωφελείται από υψηλά χρονισμένες μνήμες. Για αυτόν τον λόγο, προτείνουμε να ασχοληθείτε με τη συχνότητα του επεξεργαστή και των μνημών πρώτα, όπου συνήθως παρατηρείται μεγαλύτερη αύξηση των επιδόσεων.

 

 

Bonus: The 5GHz Mark

Για κάποιον που δε θέλει να σταθεί στη συχνότητα των 4.5GHz, οι περισσότερες μητρικές της αφοράς μπορούν να υποστηρίξουν και υψηλότερες συχνότητες, ενώ σχεδόν όλες μπορούν εύκολα να ωθήσουν τον επεξεργαστή σας στα 5GHz.

Η εν λόγω συχνότητα δε προτείνεται για καθημερινή χρήση (εκτός αν έχετε τόσο καλό CPU) και κυρίως για benchmarks και με τη σωστή ψύξη. Συγκεκριμένα, τα multithreaded μετροπρογράμματα όπως το Cinebench θα «γονατίσουν» το σύστημα ψύξης σας στη παραπάνω συχνότητα γιʼ αυτό επιμένουμε πως θα πρέπει να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε την λειτουργικότητα του επεξεργαστή σας!

Μιας και το άρθρο αναφέρεται στους Skylake, δε θα παρεκκλίνουμε μιλώντας για τις παλιότερες αρχιτεκτονικές και θα πούμε απλά πως είναι το ίδιο εύκολο με την τελευταία (Haswell). Έχοντας ως σίγουρο τον στόχο των 4.5GHz προχωράμε στον επόμενο που είναι τα «αισιόδοξα» 5GHz. Η συχνότητα αυτή απαιτεί κάποιο αρκετά εκλεπτυσμένο σύστημα ψύξης όπως custom υδρόψυξη ή και πιο extreme μεθόδους (μονοβάθμιο) ενώ δεν προτείνουμε να λειτουργήσετε τον επεξεργαστή σας στη συγκεκριμένη συχνότητα για μεγάλες περιόδους και θα χρειαστείτε ακόμα πιο αποδοτική ή extreme ψύξη για να επιτύχετε σταθερή λειτουργία.

Οι ρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε σταθερό το σύστημα στα 5GHz θα γίνουν από τα ίδια μενού που αναφέραμε και κατά το 4.5GHz run. Το Ratio ή αλλιώς Mulitplier θα αυξηθεί στο x50 ενώ και η τάση θα χρειαστεί αύξηση που εξαρτάται από το CPU που έχετε στη κατοχή σας. Για παράδειγμα:

 • Εάν το CPU Boot-άρει στα 4.5GHz και είναι σταθερό σε ένα Cinebench R15 με τάση 1.25V σε load τότε για τα 5GHz ενδέχεται να χρειαστείτε μέχρι και 1.5V.
 • Εάν το CPU Boot-άρει στα 4.5GHz και είναι σταθερό σε ένα Cinebench R15 με τάση 1.20V σε load τότε για τα 5GHz ενδέχεται να χρειαστείτε μέχρι και 1.47V.
 • Εάν το CPU Boot-άρει στα 4.5GHz και είναι σταθερό σε ένα Cinebench R15 με τάση 1.35V σε load τότε για τα 5GHz ενδέχεται να χρειαστείτε μέχρι και 1.56V.

Οι παραπάνω περιπτώσεις αντικατοπτρίζουν τα δικά μας αποτελέσματα που έχουμε εισπράξει δοκιμάζοντας τους Core i7 6700K και Core i5 6600K με υδρόψυξη και ενδέχεται να διαφέρουν από αυτά που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια των δοκιμών σας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις τάσεις που δίνονται στον επεξεργαστή και το HwBox δεν ευθύνεται για τυχόν βλάβη που προκληθεί στο σύστημά σας.

 

Pro Tip:

Εάν σας ενδιαφέρει μόνο κάποιο SuperPi 32M Run τότε μπορείτε να κλείσετε κάποιον από τους τέσσερις πυρήνες για να διατηρήσετε τις θερμοκρασίες και τη τάση σε χαμηλά επίπεδα κάτι που ίσως σας επιτρέψει να ρίξετε λίγο και την τάση λειτουργίας. Ένα παράδειγμα του τελευταίου μπορείτε να δείτε από το SuperPi 32M run μας που πραγματοποιήθηκε με «ενισχυμένη» υδρόψυξη όπου το ψυγείο βρέθηκε σε παγωμένο περιβάλλον 5 βαθμών.

Memory Overclocking

Ο υπερχρονισμός των μνημών είναι λίγο πιο “tricky” καθώς εξαρτάται από τις μνήμες που έχουμε στη κατοχή μας. Εξαρτάται και από το σχετικό με τις μνήμες υποσύστημα που βρίσκεται στο εσωτερικό του επεξεργαστή, τον IMC οπότε πρακτικά εξαρτάται και από τον επεξεργαστή μας. Στην αγορά υπάρχουν τρεις διαφορετικές εταιρείες που κατασκευάζουν τα ολοκληρωμένα κυκλώματα των μνημών και από εκεί διατίθενται στις εταιρείες που κατασκευάζουν μνήμες. Οι τρεις αυτές εταιρίες είναι οι SK Hynix, Micron και Samsung, ενώ υπάρχουν και μικρότερες θυγατρικές τους όπως η SpecTek που ανήκει στη Micron. Επί της ουσίας, οι κατασκευαστές αυτοί προμηθεύουν άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου με τα chip μνήμης τους (IC από εδώ και στο εξής) τα οποία όπως είναι φυσικό έχουν ορισμένες αντοχές και χαρακτηριστικά. Μεγάλες κοινότητες του χώρου έχουν αρκετούς enthusiast χρήστες και hardcore overclockers που παραθέτουν τις απόψεις τους και τα αποτελέσματα των δοκιμών τους με συγκεκριμένα kit που έχουν στη κατοχή τους κάνοντας έτσι την αγορά κάποιου πιο εύκολη υπόθεση.

Δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη απάντηση στην ερώτηση «ποιος έχει τα καλύτερα IC» καθώς όλα σε αυτή τη γενιά έχουν κάποια περιθώρια για tweaking και ειδικά στη πλατφόρμα των Skylake. Οι πυκνότητες των DDR4 αυξάνονται συνεχώς ενώ αυξάνονται και οι χρονισμοί τους με τον καιρό και με κάθε νέο revision των τριών παραπάνω εταιριών. Για παράδειγμα, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, DIMM των 8GB που τρέχουν στα 3733 με CL17 φέρουν τα πιο πρόσφατα Samsung IC της αγοράς, τα B-Die. Η πυκνότητά τους ανά chip ξεφεύγει από τα γνωστά 512MB και ανέρχεται σε 1GB και 2GB, και τα δύο για single sided υλοποιήσεις.

Περνάμε και πάλι στο μενού OC Tweaker του BIOS και επικεντρωνόμαστε στις επιλογές που σχετίζονται με τις μνήμες μας (DRAM Configuration). Καλό είναι να έχουμε τα specs των μνημών μας εύκαιρα, όπως τα πρώτα timings, ή έστω ένα screenshot που θα τα βλέπουμε από ένα άλλο PC. Θυμηθείτε, η προετοιμασία είναι το κλειδί για την επιτυχία! Οι επιλογές που μας ενδιαφέρουν είναι η DRAM Frequency και οι τάσεις DRAM Voltage από το μενού Voltage Configuration στη καρτέλα OC Tweaker. Η πολυπλοκότητα έγκειται στο γεγονός πως θα πρέπει να έχουμε υπόψιν και δύο επιπλέον τάσεις του επεξεργαστή για τον IMC. Οι τάσεις αυτές είναι το VCCIO και το VCCSA και προτείνεται η αύξησή τους μέχρι τα 1.15 και 1.20V αντίστοιχα, όπως τονίζει και η Intel.

 

 

2 oc tweaker (6).jpg

 

2 oc tweaker (7).jpg

 

2 oc tweaker (8).jpg

 

2 oc tweaker (9).jpg

 

2 oc tweaker (10).jpg

 

2 oc tweaker (11).jpg

 

 

 

Η διαδικασία που ακολουθούμε με τις μνήμες είναι:

1. Αύξηση του διαιρέτη όσο μας επιτρέπει η μητρική με το strap των 100MHz ή των 133MHz τη φορά.

2. Η μείωση των τριών βασικών timings τους όσο μας επιτρέπει η εργοστασιακή τάση. (Θυμηθείτε tRCD & tRP είναι ένα timing στους Skylake).

3. Ο συνδυασμός των 1-2 και η αύξηση της τάσης σε ασφαλή πλαίσια για την υποστήριξη του υπερχρονισμού.

4. Ο έλεγχος των μνημών με κάποιο πρόγραμμα όπως το Memtest86+ καθώς και προγραμμάτων καθημερινής χρήσης.

Εάν γνωρίζουμε τις δυνατότητες των IC που χρησιμοποιούν οι μνήμες μας, τότε αυξάνοντας τα timings (aka χαλαρώνοντας τα), τη συχνότητα και τη τάση μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με πολύ αξιόλογα αποτελέσματα. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε μερικά παραδείγματα ρυθμίσεων για την ASROCK Z170 μητρική σας και διάφορα kit μνημών.

• Μνήμες με Micron IC δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 3200MHz σε αέρα και για καθημερινή χρήση, όμως μπορούν να λειτουργήσουν με CL 12, tRCD 12, tRD 12, tRFC 28 και σε συχνότητα 2800MHz – 2933MHz σε ορισμένες περιπτώσεις με τάση 1,4-1,45V.

• Τα SK Hynix MFR μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα σε σχετικά υψηλές συχνότητες και είναι τα μοναδικά αξιόλογα IC που βρίσκονται στη παραγωγή και μπορεί να τα αποκτήσει κάποιος. Τα AFR είναι ακόμα καλύτερα στον αέρα όμως η μαζική παραγωγή τους δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Τα συγκεκριμένα θα έρχονται και σε μεγαλύτερες πυκνότητες και χρονισμούς και προτείνεται η χρήση τους στη πλατφόρμα Skylake, ενώ ανταγωνίζονται τα B-Die της Samsung στον τομέα του extreme overclocking.

• Τα D-Dieʼs της Samsung θεωρούνται mainstream για το Z170 μιας και εμφανίστηκαν μαζί με το X99 Chipset, τη πρώτη ουσιαστικά DDR4 πλατφόρμα, και ενδέχεται να τα συναντήσετε σε μνήμες των 3200 με CL16. Σίγουρα όμως υπάρχουν καλύτερες προτάσεις στην αγορά αυτή τη στιγμή, όπως τα E-Die τα οποία εμφανίζονται σε μοντέλα άνω των 3000MHz όπως ορισμένες Trident-Z (3400 CL16). Τα συγκεκριμένα όμως δε μπορούν να χαμηλώσουν αρκετά τα tRFC & tRD όπως αυτά που θα δούμε στη συνέχεια. Τα B-Die της Samsung είναι ότι πιο καλό μπορεί να αγοράσει κάποιος σήμερα και τα tRFC/tRD μπορούν να ρυθμιστούν παράλληλα με το CL για αυξημένες επιδόσεις. Αρκετά κομμάτια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε καταστήματα της Ευρώπης.

Οι περισσότερες DDR4 μνήμες έχουν περιθώρια μείωσης του CL από την εργοστασιακή ρύθμιση και ταυτόχρονα αύξησης της συχνότητας λειτουργίας κάτι που μεταφράζεται αυτόματα σε μεγαλύτερο bandwidth μεταξύ CPU και RAM. Τα Micron όπως και τα πιο πρόσφατα της Samsung μπορούν να έχουν ίδιο timing στα CL, tRFC και tRD και σχεδόν όλες είναι ικανές να «πέσουν» στα 12-12-12 με μια μικρή αύξηση της τάσης έως 1.40V.

 

 


 

Συνδυασμός CPU OC & Memory OC

Μια συμβουλή εάν αποφασίσετε να συνδυάσετε το overclocking των μνημών και του Skylake επεξεργαστή. Τα όρια του overclocking «αλλάζουν» μερικές φορές από διάφορους παράγοντες όταν υπερχρονίζουμε και τα δύο υποσυστήματα οπότε ίσως χρειάζεται μείωση στη συχνότητα του επεξεργαστή ή/και των μνημών για πιο σταθερή λειτουργία. Συνήθως συνδυάζουμε ένα CPU και memory overclock για να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα καθώς ας μη ξεχνάμε πως είναι ο πρωταρχικός λόγος που υπερχρονίζουμε το σύστημά μας. Για παράδειγμα, η παρακάτω ερώτηση μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε ποιο υποσύστημα να υπερχρονίσετε ως πρώτο βήμα εάν δυσκολεύεστε να επιλέξετε.

 

Που να επικεντρωθώ, στο CPU OC ή στο Memory OC και γιατί;

Σίγουρα διαβάζοντας το guide θα σας έχουν δημιουργηθεί απορίες σχετικά το ποια από τις μεθόδους είναι η ιδανική για εσάς. Αρχικά αυτό είναι κάτι που εξαρτάται κυρίως από την χρήση που κάνετε στο μηχάνημα. Σε σενάρια Gaming με αποκλειστική κάρτα γραφικών, επεξεργασίας εικόνας/βίντεο, rendering η αύξηση της συχνότητας του επεξεργαστή επιφέρει πάντοτε καλύτερα αποτελέσματα και προτείνεται περισσότερο απʼ ότι ο υπερχρονισμός των μνημών. Ένας τομέας που προτείνεται και η αύξηση της συχνότητας των μνημών είναι η συχνή αποσυμπίεση/συμπίεση δεδομένων καθώς και για benchmarking σε μετροπρογράμματα όπως το SuperPi. Επιπλέον, με την αύξηση της συχνότητα των μνημών, έχουμε παρατηρήσει βελτίωση της ποιότητας του streaming παιχνιδιών σε υψηλή ποιότητα και ανάλυση αφού τις περισσότερες φορές απαιτείται bandwidth πάνω από 15GB/s. Με την αύξηση των χρονισμών στις μνήμες παρατηρείται και μείωση του χρόνου για την εκκίνηση ορισμένων εφαρμογών που γράφουν μεγάλα τμήματα στη κεντρική μνήμη του συστήματος όπως είναι οι browsers.

 

«Επικίνδυνες» τάσεις για τους Skylake

Η Intel μπορεί να δίνει τις ελάχιστες και τις μέγιστες τιμές, όμως για να βρεθούν τα πραγματικά όρια των επεξεργαστών ο κάθε κατασκευαστής θα πρέπει να τα βρει μόνος του και να προτείνει αντίστοιχα κάποια δικά του. Αυτές οι προτεινόμενες τάσεις έρχονται μετά από έρευνα της κάθε εταιρίας και λίγες φορές έρχονται στην επιφάνεια. Στο παρόν guide θα αναφέρουμε σε ποιες τάσεις μπορούμε πρακτικά να «σκοτώσουμε» το hardware και είναι αυτές που θα πρέπει να αποφύγετε πάση θυσία κατά τη διαδικασία.

1. vCore – Η βασική τάση του επεξεργαστή δε θα πρέπει να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 1.9V με ψύξη αέρα. Εάν το CPU δεν σταματήσει να λειτουργεί ακαριαία, το degrade θα είναι αρκετά γρήγορο. Λειτουργίες όπως το throttling θα λειτουργούν έγκαιρα και έτσι το CPU θα προστατευθεί ή θα κλείσει το σύστημα εφόσον οι θερμοκρασίες ανέβουν κατά πολύ.

2. Η αύξηση του CPU IO Voltage πάνω από το 1.5V μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον ελεγκτή PCIe του επεξεργαστή.

3. To PLL OC Voltage μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του CPU εάν ρυθμιστεί πάνω από 1.7V.

4. Σχετικά με τις DDR3 μνήμες που λειτουργούν στα 1.65V, σημειώνεται ότι μπορούν να τρέξουν κανονικά χωρίς προβλήματα στη παραπάνω τάση. Όσον αφορά τις DDR4, σε benchmarks δε θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 1.9V και ειδικά σε αέρα, μιας και είναι συνήθως η τάση όπου σταματάνε να «ακούνε». Ορισμένα φτάνουν κι τα 2V αλλά εξαρτάται από το εκάστοτε DIMM και τα IC τους.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο τέλος του οδηγού μας. Θυμηθείτε πως ο εν λόγω οδηγός είναι «συμβατός» με συστήματα 6ης γενιάς της Intel και αρχιτεκτονικής Skylake. Αν και πολλές επιλογές είναι ίδιες και για προηγούμενες αρχιτεκτονικές, υπάρχουν διαφορές τόσο στις επιλογές, όσο και στις τάσεις (κυρίως όσον αφορά την ανοχή) και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τον εφαρμόζετε. Το HwBox δεν ευθύνεται για τυχόν ζημιά που μπορεί να προκληθεί από το overclocking στον επεξεργαστή, τη μητρική ή σε κάποιο άλλο hardware του υπολογιστή και θα πρέπει να γίνεται με δική σας ευθύνη.

Για να σχολιασετε πατηστε εδω...

OC on first boot

 • Follow us on