• Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB Review

  Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB Review

 • Corsair H115i PRO RGB, LL140 Fans & TX750M PSU Review

  Corsair H115i PRO RGB, LL140 Fans & TX750M PSU Review

 • Cooler Master MasterCase MC500M Review

  Cooler Master MasterCase MC500M Review

 • Raijintek ORCUS 240 Liquid CPU Cooler Review

  Raijintek ORCUS 240 Liquid CPU Cooler Review

 • GIGABYTE RX 580 Gaming Box eGPU Review

  GIGABYTE RX 580 Gaming Box eGPU Review

 • Το πρώτο teaser των μελλοντικών GPU από την Intel

  Το πρώτο teaser των μελλοντικών GPU από την Intel

 • Στα $649 φημολογείται η τιμή της NVIDIA RTX 2080

  Στα $649 φημολογείται η τιμή της NVIDIA RTX 2080

 • NVIDIA Turing: Μια πρώτη ματιά στη νέα αρχιτεκτονική

  NVIDIA Turing: Μια πρώτη ματιά στη νέα αρχιτεκτονική

 • MSI MEG X399 Creation: Νέα high end μητρική για Threadripper

  MSI MEG X399 Creation: Νέα high end μητρική για Threadripper

 • Chipset αποκλειστικά για Windows 7 θα λανσάρει η Intel

  Chipset αποκλειστικά για Windows 7 θα λανσάρει η Intel

 • BIOS με support για τους Core 9000 Series φέρνει η GIGABYTE

  BIOS με support για τους Core 9000 Series φέρνει η GIGABYTE

 • Η AMD ανακοίνωσε επίσημα τους νέους Ryzen Threadripper 2000

  Η AMD ανακοίνωσε επίσημα τους νέους Ryzen Threadripper 2000

 • Soldered αναμένονται οι Core i7 9700K & i9 9900K

  Soldered αναμένονται οι Core i7 9700K & i9 9900K

 • Στις 13 Αυγούστου ο Threadripper 2ης γενιάς!

  Στις 13 Αυγούστου ο Threadripper 2ης γενιάς!

 • Featured Build: Intel EXPERTMOD

  Featured Build: Intel EXPERTMOD

 • Featured Build: Black Tone

  Featured Build: Black Tone

 • Featured Build: 780T Taichi

  Featured Build: 780T Taichi

Το Falcon Heavy της SpaceX και το easter egg που έστειλε στο διάστημα!

 

Πριν από λίγες ώρες η αποστολή της SpaceX ονόματι Falcon Heavy έφτασε στο launch pad και εκτοξεύτηκε στο διάστημα με ένα ενδιαφέρον cargo!

Η εταιρία του Elon Musk έχει καταφέρει αρκετά στον χώρο του αεροδιαστήματος την τελευταία δεκαετία με το πιο σημαντικό φρούτο αυτού του εγχειρήματος το πρόγραμμα Falcon Heavy. 27 κινητήρες, δέκα χρόνια μελετών και πολλές αποτυχημένες δοκιμές μετά, ο πύραυλος της SpaceX βρέθηκε στον αέρα στις 6 Φεβρουαρίου στέλνοντας μαζί του μερικά ξεχωριστά πράγματα.

Αφήνοντας για λίγο στην άκρη την NASA και τις αποστολές της όλα αυτά τα χρόνια, η SpaceX είναι αλήθεια πως κατάφερε την συγκεκριμένη αποστολή με συνολικό κόστος μόλις $90 εκατομμύρια, έναντι $1 δις που θα είχε υπό παρόμοιες προϋποθέσεις κοστίσει στην NASA ανοίγοντας τον δρόμο και για εμπορικοποίηση αντίστοιχων αποστολών μελλοντικά. Οι δύο εταιρίες κάθε άλλο παρά ανταγωνιστικές είναι, μιας και ο Musk θα έπρεπε να λάβει τη σχετική άδεια από την NASA για οποιαδήποτε δοκιμή έκανε τα περασμένα χρόνια.

Πίσω στο cargo! Αρχικά το κόκκινο Roadster, το πρώτο ίσως συμβατικό (και κάμπριο) αυτοκίνητο που βγήκε εκτός της ατμόσφαιρας της Γης, θα πραγματοποιήσει μια ελλειπτική πορεία γύρω από τον ήλιο φτάνοντας μέχρι τα βάθη του συστήματός μας. Εκπληκτικός είναι και ο τρόπος με τον οποίον επαναχρησιμοποιούνται ορισμένα τμήματα του πυραύλου, μιας και οι προωθητικοί επιστρέφουν σε ειδικές πλατφόρμες στο έδαφος αυτόματα αφού συνοδέψουν το βασικό payload εκτός της ατμόσφαιρας. Αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν στην αποστολή είχαν ήδη αξιοποιηθεί από δοκιμές τους περασμένους μήνες. Από το Kennedy Space Center και ώρα 3:45pm ET, ο πύραυλος ξεκίνησε το ταξίδι του και οκτώ λεπτά μετά οι δύο προωθητικοί επέστρεψαν ταυτόχρονα στις ειδικές πλατφόρμες που είχαν τοποθετήσει οι άνθρωποι του προγράμματος. Όμως ο κεντρικός προωθητικός πύραυλος άργησε να κατέβει κάτι που δημιούργησε αρκετές απορίες. Τελικά αποφάνθηκε πως δεν κατάφερε να πέσει στην πλατφόρμα του Ατλαντικού όμως μικρή σημασία είχε μπροστά στο βασικό γεγονός, της επιτυχημένης δηλαδή εξόδου του Tesla στο διάστημα!

 

Το ταξίδι του αυτοκινήτου έπαιξε ζωντανά στο επίσημο livestream όμως εκεί δε αναφέρθηκαν αναλυτικά τα easter eggs που περιλάμβανε η αποστολή.

Αρχικά, η ονομασία της αποστολής είναι παρμένη από το Millenium Falcon, το ιστορικό διαστημόπλοιο από την σειρά ταινιών Star War, της οποίας ο Musk είναι μεγάλος φαν. Η κούκλα που κάθεται στη θέση του οδηγού του Roadster της Tesla ονομάζεται Starman, από το ομώνυμο τραγούδι του David Bowie και ο Musk επιβεβαίωσε πως το έκανε καθαρά για tribute στον μουσικό. Ακόμη ένα είναι ένα κομμάτι PCB που υπάρχει στο Roadster στο οποίο αναγράφεται πάνω: "Made on Earth by Humans", ένα στοιχείο για πιθανώς άλλους πολιτισμούς που ενδεχομένως το βρουν.

Το σημαντικότερο ίσως από όλα τα easter eggs είναι το μήνυμα που μεταφέρει το αυτοκίνητο σε έναν δίσκο. Ο δίσκος ονομάζεται Arch (εκ του αρχειοθέτηση) και αποτελείται από "femtosecond laser on quartz silica glass" μεταφέροντας δεδομένα στην χωρητικότητα των 360TB που διαθέτει. Το αυτοκίνητο περιλαμβάνει μερικά από αυτά τα κωδικοποιημένα μηνύματα που φέρουν γραπτά από πολλές γλώσσες καθώς και τη τριλογία βιβλίων Foundation του Asimov. Υπάρχει όμως ένα "αλλά". Για να δει κάποιος τα περιεχόμενα του δίσκου θα χρειαστεί να κάνει αποκρυπτογράφηση των δεδομένων και να φτιάξει ένα ειδικό σύστημα που να μπορεί να τον διαβάσει. Ευτυχώς (για όσους εξωγήινους πολιτισμούς ή μελλοντικούς ανθρώπους το βρουν) το κλειδί αποκρυπτογράφησης βρίσκεται στην εσωτερική στοιβάδα του δίσκου οπότε το μόνο που μένει είναι να φτιάξουν μια συσκευή ανάγνωσης.

Ο εν λόγω δίσκος ανήκει στο Arch Mission Foundation, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που επιθυμεί μάλιστα να λανσάρει πολλούς ακόμη δίσκους στα επόμενα χρόνια. Η κίνηση αυτή θυμίζει αρκετά κάτι αντίστοιχο που έκανε το Voyager 1 πίσω στο 1977 που περιελάμβανε οπτικές αναπαραστάσεις του ανθρώπινου σώματος και ηχητικά ντοκουμέντα που δείχνουν τον πολιτισμό μας με στόχο την εύρεση τους από κάποιον άλλον πολιτισμό.

Όλα αυτά λοιπόν βρίσκονται στην αποστολή Falcon Heavy της SpaceX, μια αποστολή που αναμένεται να βοηθήσει στο έργο της και την NASA ρίχνοντας πολύ χαμηλά το κόστος αντίστοιχων δοκιμών. Για την ώρα η NASA δεν έχει εκφράσει την άποψή της για το Falcon Heavy.

Πηγή 1. Πηγή 2. Πηγή 3.

Βρείτε μας στα Social:  twitter.jpggplus.jpgfb.jpginsta.jpgyt.png

 

OC on first boot

 • Follow us on