Δε χρειάζεσαι πτυχίο για coding, είπε ο CEO της Apple Tim Cook

Σε συνάντηση που είχε ο δημοφιλής επιχειρηματίας Tim Cook δήλωσε πως δε 'χρειάζεσαι πτυχίο για να είσαι καλός στον προγραμματισμό'.

Πριν από μερικές ημέρες ο CEO της Apple Tim Cook βρέθηκε στο Orlando της Florida και συναντήθηκε με τον 16-χρονο Liam Rosenfeld που κέρδισε μια από τις 350 υποτροφίες που τρέχει η Apple ενώ εξασφάλισε και μια θέση στο Worldwide Developer Conference για τις αρχές Ιουνίου. Μιλώντας σχετικά με τις επιτυχίες του νέου ο Cook είπε μεταξύ άλλων: "Δε χρειάζεται πτυχίο για να είσαι καλός στον προγραμματισμό... Πιστεύω πως αυτή είναι μια παλιομοδίτικη αντίληψη... Αυτό που έχουμε καταλάβει είναι πως εάν ξεκινήσεις τον προγραμματισμό από μικρή ηλικία τότε μέχρι να αποφοιτήσεις από το σχολείο θα έχεις φτάσει σε αρκετά προηγμένο επίπεδο, και παιδιά σαν τον Liam είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ήδη γράφουν εφαρμογές για το App Store".

Σήμερα για να μάθει κάποιος προγραμματισμό έχει αρκετές επιλογές αλλά και αρκετό δωρεάν υλικό που θα τον φέρει σε αρκετά αξιοπρεπές επίπεδο, κάτι που δε συνέβαινε μερικές δεκαετίες πριν όπως για παράδειγμα στην ίδρυση της Apple. Εκείνη τη περίοδο οι ιδρυτές Steve Jobs και Steve Wozniak είχαν περισσότερο την όρεξη να δημιουργία, ενώ είναι γνωστό πως ο Wozniak ολοκλήρωσε τις σπουδές του μετά το επιτυχημένο ξεκίνημα της Apple. Ο Tim Cook φυσικά δεν είναι ο πρώτος που "αντιλήφθηκε" το γεγονός αυτό ενώ κατά καιρούς αντίστοιχες πεποιθήσεις έχουν γίνει γνωστές και από άλλα σημαντικά πρόσωπα της βιομηχανίας της τεχνολογίας.

Photo: Getty Images

Πηγή.

Βρείτε μας στα Social: fb.jpgtwitter.jpginsta.jpgyt.png

encoding, tim cook, Worldwide Developer Conference, Liam Rosenfeld

gdp77

Members
2019-05-14T13:29:50Z

Βασικά για το 95% των επαγγελμάτων/ειδικοτήτων δεν χρειάζεσαι πτυχίο. Το πτυχίο είναι μια κοινωνική σύμβαση που νομικά πιστοποιεί ότι μπορείς να ασκήσεις κάποιο επάγγελμα αλλά όχι κατ' ουσία. Επίσης το "πτυχίο" είναι μια τεράστια παγκόσμια μπίσνα για να διακινείται το χρήμα. Όποιος θέλει μπορεί στις μέρες μας να μορφωθεί μόνος του και αν έχει ταλέντο να γίνει πολλές φορές καλύτερος από τους "πτυχιούχους". Εξαίρεση αποτελούν κάποιες ειδικότητες π.χ. ιατρική, όχι γιατί οι απόφοιτοι ιατρικής είναι άλλη πάστα, αλλά επειδή δεν μπορείς να μάθεις ιατρική χωρίς πρόσβαση σε ειδικά εργαστήρια, χειρουργεία, πανάκριβο εξοπλισμό κτλ.

stavros

Members
2019-05-14T19:45:29Z

Δηλαδή όταν η Apple βάζει αγγελία για προγραμματιστές δε ζητάει πτυχίο στα προαπαιτούμενα ?

 

 

gdp77

Members
2019-05-14T19:50:59Z
1 minute ago, stavros said:

Δηλαδή όταν η Apple βάζει αγγελία για προγραμματιστές δε ζητάει πτυχίο στα προαπαιτούμενα ?

 

 

Όχι. Έχει αναφερθεί ότι ούτε η google ζητάει. Ούτως ή άλλως σε περνούν από τεστ αξιολόγησης/συνέντευξη και ανάλογα με την απόδοσή σου σε αυτά τα τεστ σε προσλαμβάνουν. Τα πτυχία είναι αδιάφορα. Ακόμα και στην Ελλάδα γνωρίζω πολλούς προγραμματιστές που εργάζονται σε εταιρείες, χωρίς πτυχίο προγραμματισμού ή πληροφορικής. Υπάρχουν πτυχιούχοι πληροφορικής που δεν ξέρουν να γράψουν γραμμή κώδικα και ένα σωρό 16χρονα χωρίς πτυχίο που γράφουν κώδικα και παράγουν εφαρμογές.

stavros

Members
2019-05-15T09:21:09Z

Ίσως η γραφή κώδικα να αποτελεί πλέον πρωτογενής εργασία στο τομέα της πληροφορικής.

 

20 hours ago, gdp77 said:

Επίσης το "πτυχίο" είναι μια τεράστια παγκόσμια μπίσνα για να διακινείται το χρήμα. 

Αυτή την άποψη μπορείς να την αναλύσεις λίγο περισσότερο. Ίσως είναι offtopic αλλά έχει ενδιαφέρον.

 

Υ.Γ. Τα γραφόμενά σου εκ πρώτης όψεως μου φαίνονται κάπως απαξιωτικά ως προς το σύστημα μαζικής εκπαίδευσης και τους τίτλους σπουδών.

gdp77

Members
2019-05-15T09:27:07Z
1 minute ago, stavros said:

Ίσως η γραφή κώδικα να αποτελεί πλέον πρωτογενής εργασία στο τομέα της πληροφορικής.

 

Αυτή την άποψη μπορείς να την αναλύσεις λίγο περισσότερο. Ίσως είναι offtopic αλλά έχει ενδιαφέρον.

 

Υ.Γ. Τα γραφόμενά σου εκ πρώτης όψεως μου φαίνονται κάπως απαξιωτικά ως προς το σύστημα μαζικής εκπαίδευσης και τους τίτλους σπουδών.

Ως εκπαιδευτικος, αλλά και με τη συνολική εμπειρία που έχω για το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (πρόσφατα έκανα και μεταπτυχιακό σε ονομαστό ελληνικό πανεπιστήμιο που το 90% δεν ήξεραν να συντάξουν σωστά μια πρόταση και πήραν πτυχίο όλοι), έχω ξεκάθαρη θέση ότι οι σπουδές είναι μπισνα. Να έχεις το μπικικινι και παίρνεις σχεδόν ό,τι πτυχίο θέλεις. Μπορώ να γράψω περισσότερα όταν θα έχω χρόνο 

stavros

Members
2019-05-17T08:38:22Z

Μπορεί να έπεσες στην περίπτωση. Και εγώ στο μεταπτυχιακό συνάντησα άτομα και μου έκανε εντύπωση το επίπεδο γνώσεών τους, αλλά πιστεύω πως δεν είναι ο κανόνας. Και φυσικά μάλλον ήταν άτοπο να συγκρίνω τον εαυτό μου σε αυτή την ηλικία και με την εμπειρία που διαθέτω, με άτομα που μόλις βγήκαν από το παν/μιο ή που δεν έχουν εμπειρίες (εργασιακές, κοινωνικές).

 

Επίσης, πιστεύω πως αν δεν υπήρχε αυτό το σύστημα εκπαίδευσης (οργανωμένο, συστηματικό, κλπ), αλλά ο καθένας προσπαθούσε να μορφωθεί μόνος του τότε θα ήμασταν πολύ πίσω. Εξάλλου και οι απαιτούμενες γνώσεις πηγάζουν από άτομα με "πτυχίο". Μπορεί το υφιστάμενο σύστημα να πάσχει αλλά νομίζω πως είναι το πιο σωστό (δεν αναφέρομαι μόνο στο ελληνικό).

 

Συμφωνώ πως το "πτυχίο" είναι μια κοινωνική σύμβαση και πιστοποιεί τις ικανότητες κάποιου. Αντίστοιχα η πιστοποίηση ποιότητας, ασφάλειας εργασίας και τροφίμων, διαχείρισης περιβάλλοντος κλπ, δεν σου εξασφαλίζουν 100% αποτέλεσμα, όμως είναι μια ένδειξη σωστού αποτελέσματος. Στην περίπτωση αγοράς εργασίας επειδή δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το σύστημα της apple & google, το προαπαιτούμενο "πτυχίο" είναι ένα καλό εργαλείο για "ξεσκαρτάρισμα" των υποψήφιων εργαζόμενων.

 

Σίγουρα το "πτυχίο" έχει εμπορευματοποιηθεί, αλλά δε νομίζω πως αυτός είναι ο κύριος σκοπός. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις το "μπικικίνι" για να σπουδάσεις. Ξάδερφός μου μέσω υποτροφιών έχει λάβει 3 πτυχία σχεδόν τσάμπα. Ο κολλητός μου και αυτός 2 τσάμπα. Το δικό μου 1ο πτυχίο ήταν επίσης τσάμπα, το μεταπτυχιακό θα μπορούσε επίσης να ήταν τσάμπα. Όσο υπάρχουν η κρατική δωρεάν εκπαίδευση και οι υποτροφίες, το "μπικικίνι" για την απόκτηση "πτυχίων" δεν είναι υποχρεωτικό.

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...