Fujitsu Venus - O ταχύτερος επεξεργαστής στον κόσμο !

Όταν μιλάμε για τους ταχύτερους επεξεργαστές στον κόσμο, το μυαλό μας άμεσα πάει σε εταιρείες όπως η Intel, η IBM και η Cray. Αυτή τη φορά όμως, μια άλλη γνωστή εταιρεία του χώρου, για την οποία έχει εκδηλωθεί αρκετό ενδιαφέρον τελευταία, ήρθε να κάνει την έκπληξη, παρουσιάζοντας έναν επεξεργαστή που διαλύει τον ανταγωνισμό στους υπερυπολογιστές. Όταν μιλάμε για τους ταχύτερους επεξεργαστές στον κόσμο, το μυαλό μας άμεσα πάει σε εταιρείες όπως η Intel, η IBM και η Cray. Αυτή τη φορά όμως, μια άλλη γνωστή εταιρεία του χώρου, για την οποία έχει εκδηλωθεί αρκετό ενδιαφέρον τελευταία, ήρθε να κάνει την έκπληξη, παρουσιάζοντας έναν επεξεργαστή που διαλύει τον ανταγωνισμό στους υπερυπολογιστές.

Ο λόγος για τη Fujitsu, η οποία έχει αρκετό παρελθόν στα SuperComputers και παρόλο που δεν τη βλέπουμε στα οικιακά PC, αυτό δε σημαίνει ότι δε διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία να "βάλει τα γυαλιά" στα "ιερά τέρατα" του χώρου. Η Αφροδίτη λοιπόν ή αλλιώς Venus, όπως διάλεξε η εταιρεία να ονομάσει τον καινούριο υπερ-επεξεργαστή της, είναι ικανή να κάνει 128 δισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, κάτι που φυσικά φέρνει τη Fujitsu μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, ξανά στην πρωτιά των επιδόσεων, αφήνοντας πίσω την Intel η οποία την είχε αφήσει στα παρασκήνια εδώ και αρκετό καιρό.

Η μπάρα λοιπόν ανέβηκε σημαντικά με τον Venus - μιλάμε για ένα CPU που είναι 2.5 φορές ταχύτερος από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, που άνηκε στην Intel. Αλλά δεν είναι μόνο μια επίδειξη "ωμής δύναμης", αλλά και σωστής αρχιτεκτονικής, μιας και μιλάμε για έναν 8πύρηνο επεξεργαστή 45nm, ο οποίος χώρεσε μέσα σε ένα chip που έχει διαστάσεις μόλις 20 mm, ενώ καταναλώνει μόλις το 1/3 από τα αντίστοιχα του ανταγωνισμού!

Ο νέος επεξεργαστής είναι επίσης γνωστός και ως SPARC64 VIIIfx και θα χρησιμοποιηθεί μέσα σε έναν υπερυπολογιστή του Ινστιτούτο Φυσικών και Χημικών Επιστημών της Ιαπωνίας. Τα τελικά νούμερα από τις αναμενόμενες μέγιστες επιδόσεις του SuperComputer δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, αλλά σίγουρα θα είναι τεράστια, μετά και τη χρήση δεκάδων χιλιάδων επεξεργαστών Venus, όταν το έργο ολοκληρωθεί λίγο πριν το τέλος του 2010.




Μερικές φωτογραφίες και Slides από τον Venus:

Fujitsu Venus CPU

Fujitsu Venus CPU

Fujitsu Venus CPU

Fujitsu Venus CPU

Fujitsu Venus CPU

Fujitsu Venus CPU

Fujitsu Venus CPU