Οι Intel Core i7 μπορούν να λειτουργήσουν σε dual CPU mode

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την μητρική Evga dual-socket LGA1366 η οποία παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στην έκθεση CES. Κύριο θέμα αυτής της συζήτησης ήταν ποιοι ακριβώς επεξεργαστές είναι συμβατοί με τη μητρική και ότι αρκετοί θα περιορίζονταν σε επεξεργαστές Xeon. Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την μητρική Evga dual-socket LGA1366 η οποία παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στην έκθεση CES. Κύριο θέμα αυτής της συζήτησης ήταν ποιοι ακριβώς επεξεργαστές είναι συμβατοί με τη μητρική και ότι αρκετοί θα περιορίζονταν σε επεξεργαστές Xeon.

Ωστόσο, μια από της πηγές αναφέρει σήμερα ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα ζευγάρι από επεξεργαστές Core i7 LGA-1366 που θα λειτουργούν μαζί, αλλά απαιτεί κάποια πράγματα. Πρώτα απ' όλα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το Intel 5500 chipset αντί του Χ58 chipset. Επίσης χρειάζεται να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στον σχεδιασμό της reference μητρικής καθώς χρειάζεται και ένα ειδικό BIOS.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι η EVGA δεν είναι η πρώτη εταιρεία που κατασκεύασε μητρική η οποία θα λειτουργεί με δύο επεξεργαστές Core i7, αλλά δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε προς το παρόν ποια είναι αυτή η άλλη εταιρεία. Ωστόσο η μητρική είναι μια μητρική workstation και δεν στοχεύει το απλό καταναλωτικό κοινό, από τη στιγμή που βασίζεται στον τύπο μητρικής CEB. Μια μητρική CEB είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από μια ATX μητρική έχοντας μέγεθος 12x10.5 ίντσες, εν συγκρίσει με τις 12x9.6 ίντες μιας standard ATX μητρική. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να έχεις τις περισσότερες από τις λειτουργίες της EVGA πάνω σε ένα αρκετά μικρότερο PCB.

Ωστόσο, το βασικό επιχείρημα είναι ότι ένας επεξεργαστής Core i7 διαθέτει ένα QPI link -το ίδιο ισχύει και για την έκδοση UP των επεξεργαστών Xeon της Intel- και επομένως θα ήταν απίθανο να χρησιμοποιήσεις περισσότερους από έναν τέτοιους επεξεργαστές σε μια dual-socket μητρική. Φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει καθώς η λύση που μας έχει παρουσιαστεί αρχικά, χαρακτηρίζει το chipset της μητρικής ως ένα "κόμβο" μεταξύ του οποίου οι δυο επεξεργαστές επικοινωνούν μεταξύ τους, το οποίο μοιάζει περισσότερο με παλιότερες dual-socket μητρικές της Intel πριν την εισαγωγή των Νehalem.

Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό θα έχει αντίκτυπο ή όχι στην απόδοση, αλλά μια εικασία είναι ότι θα έχει ελαφρώς αρνητικές επιπτώσεις λόγω της καθυστέρησης που προστίθεται στη μετάβαση μέσω του chipset αντί μιας απευθείας μετάβασης από επεξεργαστή σε επεξεργαστή πάνω σε ένα QPI link. Είναι λοιπόν αρκετό αυτό για κάποιους που ενδιαφέρονται για ένα τέτοιο σύστημα? Στους περισσότερους κάτι τέτοιο δεν θα αρέσει, τουλάχιστον όσο δεν μιλάμε για enthusiasts χρήστες και overclockers.

H Intel φυσικά θα προσπαθήσει να το κρατήσει όσο ζωντανό γίνεται, καθώς, παρόλο που είναι απίθανο να υπάρξει ένα εξαιρετικά δημοφιλές κοινό καταναλωτών λόγω του υψηλού κόστους, μπορεί να αποτελέσει μια εν δυνάμει απειλή στους δικούς της υψηλού κόστους Xeon DP επεξεργαστές. Όσο ένας επεξεργαστής Core i7 ή ακόμη και ένας Xeon UP είναι πολύ φθηνότερος ενός Xeon DP μπορεί να οδηγήσει την Intel σε απώλεια χρημάτων, τουλάχιστον όταν πρόκειται για το επίπεδο εισόδου των server με δύο επεξεργαστές και την αγορά workstation.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν αυτό που η EVGA προσπαθεί να δημιουργήσει, είναι μια μητρική τέρας, αλλά τουλάχιστον αυτός ο όγκος πληροφοριών καθιστά πιο εφικτό αυτή η μητρική να λειτουργήσει με ένα ζευγάρι επεξεργαστών Core i7. Υπάρχει ακόμη αυτή η μικρή ερώτηση σχετικά με το πόσο πρόκειται να κοστίσει ένα τέτοιο σύστημα, και, παρόλο την σκοπιμότητα όλων αυτών, αν δεν διαθέτεις βαθιές τσέπες, είναι πολύ πιθανό να μείνει ως ένα όνειρο.


Intel Quickpath Architecture