4 dies στους Threadripper, η AMD εξηγεί γιατί

Από τη στιγμή που ο Der8auer δημοσίευσε τις πρώτες εικόνες από έναν delidded Threadripper επεξεργαστή της AMD, το διαδίκτυο μιλάει για τα 4 dies που βρίσκονται κάτω από το IHS.

Κάτω από το IHS στους Threadripper συναντάμε 4 dies από τα οποία τα δύο είναι πλήρως λειτουργικά προσφέροντας τον τετρακάναλο ελεγκτή μνημών, ανάμεσα σε άλλα features όπως για παράδειγμα τους πυρήνες. Τα δύο dies σύμφωνα με φήμες ίσως αποτελούσαν μη λειτουργικά ή μερικών λειτουργικά κομμάτια κάτι που ξύπνησε μνήμες από την εποχή των διπύρηνων Phenom II.

Φυσικά για τα πάντα υπάρχει μια λογική εξήγηση και όπως όλα δείχνουν το internet άρχισε να δημιουργεί φήμες για ξεκλειδώματα και τα συναφή, όμως η AMD έρχεται για να μας... "γειώσει" λέγοντας πως τα δύο επιπλέον dies είναι στην ουσία dummies χωρίς κανένα λειτουργικό transistor. Ο λόγος; Όπως αναφέρει η εταιρία, στόχος ήταν να διατηρηθεί η ισορροπία κάτω από το IHS στη περίπτωση που το chip εγκατασταθεί σε ένα σύστημα όπου η πίεση της ψύκτρας διαφορετικά θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά σε κάποιο από τα λειτουργικά dies που βρίσκονται στην ίδια πλευρά του μακρόστενου chip.

Από την άλλη, όπως φαίνεται, η σχεδίαση σίγουρα γλυτώνει χρήματα από την AMD μιας και χρησιμοποιεί το ίδιο package με τους EPYC, βάζοντας αντ' αυτού dummy dies για να δημιουργήσει μια ολόκληρη γενιά επεξεργαστών, ειδικά όταν μια εταιρία σαν την AMD, μπαίνει ξανά σε χωράφια που είχε αφήσει τα τελευταία ~8 χρόνια.

Πηγή.

Βρείτε μας στα Social:  twitter.jpggplus.jpgfb.jpginsta.jpgyt.png

cpu, threadripper, 4 dies

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...