Επεξεργαστής που μιμείται ανθρώπινο εγκέφαλο από την Intel
Μετά τις πολλές αποκαλύψεις της στον χώρο της τεχνολογίας, η Intel αναφέρεται και στην πρόοδο που έχει κάνει στα κβαντικού τύπου συστήματά της.
Η κβαντική τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε αρκετά πρώιμο επίπεδο όμως μεγάλες εταιρίες όπως η Intel πιστεύουν πως το μέλλον του computing ίσως περιλαμβάνει πολύπλοκους, νευρομορφικούς επεξεργαστές, που έχουν σαν βάση δίκτυα νευρώνων που συναντάμε σε βιολογικούς οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια του keynote στο οποίο ο CEO της εταιρίας μίλησε και για τα πρόσφατα Meltdown bugs, είδαμε και την πρόοδο της εταιρίας στον τομέα των κβαντικών συστημάτων.
Πιο ειδικά, η Intel αποκάλυψε ένα λειτουργικό chip 49-qbit λίγους μόλις μήνες μετά την αποκάλυψη του πρώτου της chip 17-qbit, δείχνοντας έτσι την ραγδαία πρόοδο που έχει γίνει στον εν λόγω τομέα. Ο ανταγωνισμός στην αγορά είναι μικρός και μόνο από το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα IBM, η οποία έχει και αυτή ένα prototype ταχύτητας 50-qbit. Το test chip της Intel ονομάζεται Tangle Lake, μια λίμνη στην Αλάσκα επισημαίνοντας με κάποιον τρόπο τις χαμηλές θερμοκρασίες στις οποίες λειτουργεί αποδοτικά και σωστά. Λέγεται ότι το quantum computing θα λύσει αρκετά τωρινά προβλήματα στον χώρο των ημιαγωγών, όμως θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να δούμε μια ολοκληρωμένη λύση στην αγορά.
Η άλλη μεγάλη είδηση του keynote έχει να κάνει με το νευρομορφικό computing, μια αρχιτεκτονική κατά την οποία το σύστημα μιμείται τη σχεδίαση ενός εγκεφάλου δημιουργώντας ένα πολύπλοκο δίκτυο συνδέσεων για επεξεργασία "μεγάλων δεδομένων". Αν και για την ώρα οι πληροφορίες που μοιράζεται με το κοινό η Intel είναι λίγες, ο CEO Brian Krzanich δηλώνει σίγουρος πως θα είναι και αυτή μια τεχνολογία που θα βοηθήσει στην ευρεία αποδοχή του AI από την enterprise αγορά. Τα chips αυτά θα ονομάζονται Loihi και θα ξεκινήσουν να διατίθενται στους συνεργάτες της εταιρίας όπως πανεπιστήμια και ινστιτούτα στο πρώτο μισό του 2018.
intel, ceo, computing, quantum, qbit, Tangle Lake, Loihi