Οι επιδόσεις του σπάνιου επεξεργαστή Intel Core i9 9990XE

Κατασκευαστής δοκιμάζει τον 14-πύρηνο επεξεργαστή της Intel, ένα ισορροπημένο chip από πλευράς πυρήνων και συχνοτήτων.

Σε αντίθεση με τον ακόμη ισχυρότερο 18-πύρηνο Core i9 9980XE που βρίσκεται στο lineup του LGA 2066, ο 9990XE διαθέτει 14 πυρήνες κάτι που μπορεί να γίνει εμφανές σε ορισμένα workloads. Το optimization όμως αρκετών προγραμμάτων μερικές φορές αποτρέπει τη χρήση τέτοιων CPUs και οι επαγγελματίες ψάχνουν μια πιο ισορροπημένη λύση - και κατά μια έννοια αυτή ονομάζεται Core i9 9990XE. Το chip είναι μια 'διαλεγμένη' έκδοση του Core i9 9940X με αυξημένο TDP 255W και χρονισμούς από 4.0GHz μέχρι 5.0GHz σε όλους τους πυρήνες, όμως το σημαντικότερο μειονέκτημα είναι η περιορισμένη διάθεσή του στην αγορά - και για την ακρίβεια μόνο αυτή των OEMs.

Ο system integrator Puget Systems έχει στη κατοχή του το εν λόγω chip και το δοκίμασε στη ρουτίνα των εφαρμογών του για να διαπιστώσει τις επιδόσεις του, αρχικά σε σχέση με τον 18-πύρηνο 9980XE αλλά και με τον 9900K του μικρότερου socket ο οποίος θα διακριθεί στις εφαρμογές που απαιτούν υψηλή συχνότητα λειτουργίας. Η σουίτα εφαρμογών περιλαμβάνει Photoshop, Lightroom, After Effects και Premiere Pro μεταξύ άλλων. Στο Photoshop που ζητάει λιγότερους αλλά ταχύτερους πυρήνες χάνει ελαφρώς από τον 9900K που βρίσκεται στη κορυφή του chart, ενώ κατάσταση αλλάζει δραματικά στο πολυνηματικό Premier Pro CC 2019, εκεί όπου τερματίζει στη πρώτη θέση, όμως αρκετά δευτερόλεπτα κοντά στον 18-πύρηνο και τον 16-πύρηνο της Intel για το high end desktop socket.

Στον επίλογο, η Puget Systems αναφέρει πως σε σενάρια όπου το πρόγραμμα μπορεί να αξιοποιήσει πολλούς και ταυτόχρονα υψηλά χρονισμένους πυρήνες, ο 9990XE είναι ο ταχύτερος επεξεργαστής, όμως το σημαντικό μειονέκτημα της διαθεσιμότητας τον βγάζει εκτός συναγωνισμού.

Πηγή.

Βρείτε μας στα Social: fb.jpgtwitter.jpginsta.jpgyt.png

intel, Core i9 9990XE, Puget Systems , Premiere Pro

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...