DIY: Arduino "Decision Box"

Με αυτό το μικρό κουτάκι "θα λάβετε τις αποφάσεις της ζωής σας", ενώ φυσικά αποτελεί το τέλειο παιχνίδι για το υπόλοιπο καλοκαίρι! Με αυτό το μικρό κουτάκι "θα λάβετε τις αποφάσεις της ζωής σας", ενώ φυσικά αποτελεί το τέλειο παιχνίδι για το υπόλοιπο καλοκαίρι!

Το "κουτί των αποφάσεων" λειτουργεί χάρη στο Attiny85 Arduino chip και το LED που στην ουσία αλλάζει χρώμα πατώντας το κουμπί που βρίσκεται ακριβώς από κάτω του. Παίρνει τις αποφάσεις για εσάς δείχνοντας κόκκινο ή πράσινο χρώμα ενώ μπορεί να προγραμματιστεί να δείχνει και τα δύο, παράγοντας πορτοκαλί χρώμα. Το enclosure του είναι κατασκευασμένο από ξύλο, το οποίο θα βαφτεί μαύρο για πιο slick look!

Για την κατασκευή του θα χρειαστούμε: ένα ξύλινο κύβο τουλάχιστον 3x3x3cm, ένα LED με πράσινο και κόκκινο φωτισμό, ένα κουμπί (pushbutton), αλουμινένιο καπάκι 3x3x~0.1cm, 4x ξυλόβίδες, κόλλα, το Attiny85, 3V button cell, 100, 500 και 10000Ω αντιστάσεις, 8pin chip socket (εάν σκοπεύετε να ξανα-χρησιμοποιήσετε το Attiny), Tilt switch για απενεργοποίηση του Attiny, λεπτά καλώδια.


DIY: Arduino
DIY: Arduino

Βήμα 1. Αφού πάρουμε τον ξύλινο κύβο, τον "ανοίγουμε", δημιουργώντας κενό χώρο όπου θα τοποθετήσουμε τα components, προσέχοντας να αφήσουμε 0.3mm για τα τοιχώματα. Την διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε με ένα dremel.

DIY: Arduino
DIY: Arduino

Βήμα 2. Ανοίγουμε δύο ακόμη τρύπες για το κουμπί και το LED που θα πάνε στην κορυφή του "κουτιού".

DIY: Arduino

Βήμα 3. Κόβουμε ένα λεπτό σχετικά κομμάτι αλουμινίου και ανοίγουμε 4 τρύπες στις γωνίες για να το βιδώσουμε στην ξύλινη κατασκευή. Τις τρύπες μπορούμε να τις ανοίξουμε με τη βοήθεια του dremel.

DIY: Arduino
DIY: Arduino
DIY: Arduino

Βήμα 4. Η κατασκευή του κυκλώματος είναι αρκετά εύκολη καθώς δεν υπάρχουν πολλά components που θα πρέπει να κολλήσετε. Συγκεκριμένα, η 10k αντίσταση χρησιμοποιείται για να διώξει τυχών θορύβους, ενώ η 500Ω αντίσταση προστίθεται στο κύκλωμα για μειωμένη κατανάλωση όσο το κουμπί είναι πατημένο. Εδώ μπορείτε να προσθέσετε και ένα tilt switch για να απενεργοποιήσετε την συσκευή γυρνώντας την ανάποδα και όχι ξεβιδώνοντας συνέχεια το enclosure. Έπειτα, κολλάμε στη θέση τους το πλήκτρο και το LED.

Σειρά έχει ο κώδικας τον οποίον τον κατεβάζετε από εδώ και τον "περνάτε" στο Attiny85. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με την χρήση κάποιου "προγραμματιστή" όπως το Tiny AVR Programmer το οποίο συνδέετε σε κάποια θύρα USB. Από το πρόγραμμα που θα κατεβάσετε από το site του Arduino, θα επιλέξετε >Tools>Programmer>Arduino as ISP και Tools>Boards>Attiny85 1MHz clock. Μερικές πληροφορίες για το πως να προγραμματίσετε το Arduino μπορείτε να βρείτε εδώ.

DIY: Arduino
DIY: Arduino
DIY: Arduino

Και έχουμε στα χέρια μας το τελικό αποτέλεσμα! Πατώντας το πλήκτρο, το LED θα ανάψει πράσινο ή κόκκινο τυχαία πράγμα που μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις σας, (ελπίζουμε μόνο για πλάκα!), παίζοντας για παράδειγμα κάποιο παιχνίδι! Τέλος, εάν έχετε προσθέσει τον tilt switch θα μπορείτε να γυρίζετε την κατασκευή ανάποδα για να απενεργοποιεί πλήρως το Attiny85.
DIY: Arduino