DIY: NVIDIA GTX Titan X Volt-Mod (Pencil)

DIY: NVIDIA GTX Titan X Volt-Mod (Pencil Mod)

Αν και το epower είναι ίσως η ιδανικότερη λύση για τη συγκεκριμένη κάρτα για ψύξη με υγρό άζωτο, υπάρχει και άλλη μια οδός για επιτυχημένο overclocking. Αν και το epower είναι ίσως η ιδανικότερη λύση για τη συγκεκριμένη κάρτα για ψύξη με υγρό άζωτο, υπάρχει και άλλη μια οδός για επιτυχημένο overclocking.

Παλιότερα, όταν το overclocking ήταν μια τέχνη γνωστή μόνο σε λίγους, η αναζήτηση για υψηλότερους χρονισμούς συνοδευόταν από ένα ταξίδι στις γνώσεις, αλλά και από τη αναγκαία "αποκρυπτογράφηση" του hardware που είχαμε στη κατοχή μας, ωθώντας τον κάθε επίδοξο overclocker στην αναζήτηση κάθε ρανίδας ισχύος από τη κάρτα, τον επεξεργαστή ή τις μνήμες του - και σε αυτό το ταξίδι έπαιξε μεγάλο ρόλο το... μολύβι! Από το σχολείο, οι δάσκαλοι απέτρεπαν τους μαθητές από το να τοποθετούν τα μολύβια τους στις πρίζες. Πίσω από αυτή τη προτροπή κρύβεται ένα πολύ μεγάλο μυστικό! Το μολύβι (συγκεκριμένα ο γραφίτης στο κέντρο) είναι ηλεκτρικά αγώγιμο και έτσι αυτή η γνώση δεν άργησε να περάσει από τους μαθητές στους μετέπειτα overclockers οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως έναν τρόπο να "βραχυκυκλώσουν" components επάνω στο PCB όπως resistors, μειώνοντας την αντίστασή τους, και αυξάνοντας ταυτόχρονα την τάση στα υποσυστήματα που έχουν επιλέξει. Πολλοί από εσάς θα είστε γνώριμοι λοιπόν με τα pencil mods τα οποία εφαρμόζονται σε κάρτες γραφικών, μητρικές κ.α. και σκοπό έχουν να αυξήσουν το input voltage σε κάποιο συγκεκριμένο component, όπως τις μνήμες και τον επεξεργαστή, ή όπως στον πυρήνα της Titan X!

Με το συγκεκριμένο DIY θα καταφέρουμε να δώσουμε τάση κοντά στα 1.2 Volt στον πυρήνα της GPU, κάτι που θα επιβεβαιώσουμε με το πολύμετρό μας. Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε όπως και σε κάθε άλλο "επικίνδυνο" DIY, ότι το παρόν θα αχρηστεύσει την εγγύηση του προϊόντος, οπότε προχωρήστε με δική σας ευθύνη και το HWBox δεν ευθύνεται για τυχόν ζημιά που πάθει η GPU.


Βήμα 1. Η ιδέα που κρύβεται πίσω από το mod είναι απλή. Αρχικά θα πρέπει να αφαιρέσετε το cooler της κάρτας σας αγνοώντας τυχόν stickεράκια και λοιπά warranty void καλούδια καθώς όπως είπαμε έχουμε... "συμφωνήσει" παραπάνω πως θα προχωρήσετε με δική σας ευθύνη! Η περιοχή στο μπλε πλαίσιο είναι και αυτή που θα δουλέψουμε στο σημερινό DIY και στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται ο GPU Controller, ο ελεγκτής δηλαδή που είναι υπεύθυνος για την τάση που θα δοθεί στον πυρήνα της κάρτας.

DIY: NVIDIA GTX Titan X Volt-Mod (Pencil)

Βήμα 2. Στον controller θα πρέπει να βρούμε ένα και μόνο SMD (επιφανειακά κολλημένο στοιχείο που μπορεί να είναι IC, αντίσταση, πυκνωτής, LED και πολλά ακόμη) επάνω στο PCB. Μετρώντας με το πολύμετρο τους δύο πόλους της εν λόγω αντίστασης θα βρούμε 7.30 kOhm όπου είναι και το stock. Στη συνέχεια με ένα μολύβι τύπου ΗΒ - που είναι και η μέση λύση όσον αφορά τη μαλακότητα - είναι ιδανικό για να αφήσει το ίχνος που χρειαζόμαστε στην αντίσταση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε με το μολύβι είναι να "ενώσουμε" τις δύο άκρες ζωγραφίζοντας μια γραμμή που να ενώνει τους δύο πόλους. Αφού το κάνετε ξαναμετρήστε την αντίσταση, η οποία θα πρέπει να είναι σχετικά μειωμένη. Ο κανόνας για την Titan X λέει πως ανά 200 Ohm που μειώνουμε, προσθέτουμε 20mV στο GPU Voltage. Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφέρουμε πως τα VRM της κάρτας δεν είναι και τα ισχυρότερα δυνατά και παράγουν αρκετή θερμότητα, γι' αυτό και η τάση δε θα πρέπει να ξεφύγει πολύ πάνω από τα 1,2V, ενώ φροντίστε η κάρτα να αερίζεται σωστά.

Για παράδειγμα με τη μείωση της αντίστασης από 7.30 kOhm στα 7.10 kOhm το GPU Voltage αυξήθηκε από 1.150V σε 1.170 Volt.

DIY: NVIDIA GTX Titan X Volt-Mod (Pencil)
DIY: NVIDIA GTX Titan X Volt-Mod (Pencil)

Βήμα 3.
Σειρά έχει ο τρόπος που μετράμε το voltage. Τα προγράμματα τύπου GPU-Z είναι αξιόπιστα σε μερικές κάρτες, όμως για πιο ακριβείς μετρήσεις, συνιστάται η χρήση των πυκνωτών στο πίσω μέρος του GPU die της κάρτας. Με το πολύμετρο στον έναν πόλο (+) και την γείωση είτε στο κουτί, είτε στο benchtable είτε σε κάποια από τις βίδες της κάρτας, μπορούμε να μετρήσουμε αποδοτικά και το κυριότερο, με ασύγκριτη ακρίβεια, ειδικά όταν η κάρτα βρίσκεται σε load.

DIY: NVIDIA GTX Titan X Volt-Mod (Pencil)