DIY: Πυξίδα με το RFduino

DIY: Πυξίδα με το RFduino

Η πυξίδα με το RFduino μπορεί να στείλει δεδομένα μέσω Bluetooth σε smarthpones και συμβατές συσκευές με άνεση. Η πυξίδα με το RFduino μπορεί να στείλει δεδομένα μέσω Bluetooth σε smarthpones και συμβατές συσκευές με άνεση.

Υπάρχουν δεκάδες τύποι Arduino στην αγορά, σε μικρά και μεγάλα μεγέθη, ανάλογα με τις απαιτήσεις του ηλεκτρονικού. Η κατασκευή μιας αυτόνομης πυξίδας είναι αρκετά ενδιαφέρουσα όπως θα δούμε στο σημερινό DIY ενώ παράλληλα έχει και την ικανότητα να στείλει τα δεδομένα σε κάποιο συμβατό smarthpone ή tablet υποστηρίζει το πρότυπο επικοινωνίας Bluetooth για περαιτέρω μελέτη. Εκτός από τα υλικά του project, ο κώδικας και γενικά όλο το software είναι δωρεάν και θα αναφερθούμε στη συνέχεια.


DIY: Πυξίδα με το RFduino

Βήμα 1. Για τη κατασκευή χρειαζόμαστε ένα RFD22102 RFduino DIP BLE & ARM CPU, ένα RFD22121 USB Shield, προαιρετικά ένα RFD22128 CR2032 Coin Battery Shield, το module της πυξίδας όπως το LSM303 της Adafruit, μια OLED Display πάλι της Adafruit ένα breadboard και τέλος μερικά jumper wires συμβατά με το breadboard.

DIY: Πυξίδα με το RFduino

Βήμα 2
. Σειρά έχει το software της πυξίδας μας. Για το RFduino υπάρχει ένας υπεραναλυτικός οδηγός χρήσης εδώ και το software δίνεται από εδώ. Το sketch της πυξίδας υπάρχει στο Github.

DIY: Πυξίδα με το RFduino

Βήμα 3. Σειρά έχει το στήσιμο των components επάνω στο breadboard. Τοποθετούμε το clip της μπαταρίας, την OLED οθόνη και το LSM303 όπως φαίνεται στην εικόνα. Το RFduino DIP BLE θα τοποθετηθεί επάνω στη μπαταρία. Συνδέουμε με jumper wires τις γειώσεις των OLED και το LSM303 και τις άκρες που αναγράφουν VCC επάνω στη μπαταρία (3.3V). Έπειτα συνδέσουμε τις SCL lines της OLED και του LSM303 στο GPIO5 του RFduino και τις SDA στο GPIO6.

Το σύστημα είναι έτοιμο και μπορεί να ενεργοποιηθεί από το σχετικό κουμπί στη μπαταρία. Μέσα από τα Windows μπορούμε να καλιμπράρουμε την πυξίδα απλά περιστρέφοντάς της μερικές φορές σε πλήρεις κύκλους.

DIY: Πυξίδα με το RFduino
DIY: Πυξίδα με το RFduino
DIY: Πυξίδα με το RFduino