DIY: IR Remote Control

DIY: IR Remote Control

Φτιάξτε ένα IR κύκλωμα το οποίο μπορείτε να χειριστείτε με οποιοδήποτε τηλεκοντρόλ. Φτιάξτε ένα IR κύκλωμα το οποίο μπορείτε να χειριστείτε με οποιοδήποτε τηλεκοντρόλ.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα τοποθετήσουμε ένα απλό ρελέ, το οποίο θα μπορεί να κλείσει και να ανοίξει απομακρυσμένα από ένα τηλεκοντρόλ. Το ρελέ είναι χαμηλής τάσης όπως μπορείτε να καταλάβετε αφού το κύκλωμά μας λειτουργεί με DC όμως μπορεί να συνδεθεί και με την υψηλή τάση AC ανά πάσα στιγμή με άλλο ειδικό κύκλωμα που δε θα καλύψουμε στο συγκεκριμένο DIY. Τα υλικά που θα μας χρησιμεύσουν είναι ένα cd4017 IC με το socket του καθώς και το TSOP 1738 δέκτη IR. Από τρανζίστορ θα μας χρησιμεύσουν τα δύο bc557 και το bc547 καθώς και μια δίοδος Ζένερ 1n4148, ένα LED, πυκνωτές 10uf και ένα 5volt relay.

Το τελικό αποτέλεσμα μαζί με το τηλεκοντρόλ!
DIY: IR Remote Control

Βήμα 1. Το κύκλωμά μας είναι αυτό που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Καλό είναι να έχουμε στην κατοχή μας ένα μεγάλου μεγέθους perfboard και ξεκινάμε τις κολλήσεις.

DIY: IR Remote Control

Βήμα 2. Και τέλος, αφού έχουμε έτοιμο το κύκλωμα, μπορούμε στην ουσία να ελέγξουμε το ρελέ που αυτό με τη σειρά του λειτουργεί σαν διακόπτης για άλλα projects ενώ με λίγη δουλειά ακόμα και για οικιακές συσκευές.

DIY: IR Remote Control
DIY: IR Remote Control
DIY: IR Remote Control