DIY: RGB LED strip ελεγχόμενο μέσω RC

DIY: RGB LED strip ελεγχόμενο μέσω ραδιοφωνικών σημάτων

Αλλάξτε χρώμα σε ένα RGB LED strip χρησιμοποιώντας ένα σύστημα RC σε αντίθεση με κάποιο τηλεκοντρόλ υπερύθρων. Αλλάξτε χρώμα σε ένα RGB LED strip χρησιμοποιώντας ένα σύστημα RC σε αντίθεση με κάποιο τηλεκοντρόλ υπερύθρων.

Αν και στην αγορά υπάρχουν πολλά RGB LED strips διαθέσιμα με τηλεκοντρόλ, αυτό απαιτεί οπτική επαφή για να λειτουργήσει, κάτι που σε ένα setup "κρυφού φωτισμού" δε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Με το συγκεκριμένο DIY θα στήσουμε ένα RGB LED strip και μέσω ενός Raspberry Pi θα μπούμε να αλλάζουμε τα χρώματα με μεγαλύτερη άνεση μέσω συχνοτήτων. Βέβαια, αντί για το Pi υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όπως έναν πομποδέκτη που είναι ρυθμισμένος στην ίδια συχνότητα. Εκτός αυτών, για τη κατασκευή θα χρειαστούμε ένα ATTiny85, το L7805 (5V) voltage regulator, 3 NPN transistors, έναν 1µF capacitor, έναν 10 µF capacitor, μετασχηματιστή 12V και μια πλακέτα ή perfboard για να τα στήσουμε όλα επάνω.


DIY: RGB LED strip ελεγχόμενο μέσω RC

Βήμα 1. Κάνουμε τις απαραίτητες κολλήσεις στη πλακέτα όπως φαίνεται στο σχήμα και στις φωτογραφίες.

DIY: RGB LED strip ελεγχόμενο μέσω RC
DIY: RGB LED strip ελεγχόμενο μέσω RC

Βήμα 2. Σε αυτό το βήμα θα πρέπει να φλασάρουμε το ATTiny με το σωστό arduino-sketch. Για να προγραμματίσετε το ATTiny, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα Arduino (UNO ή Nano δεν έχει σημασία μιας και όλα είναι συμβατά). Το sketch που δίνεται δωρεάν χρησιμοποιεί το Arduino (ή το ATTiny στη περίπτωσή μας) για να επικοινωνήσει με τηλεκατευθυνόμενες συσκευές.
Program an ATtiny with Arduino
Atmel ATtiny 85 mit Arduino (ArduinoISP) flashen und programmieren (Arduino IDE 1.6.4) - Frag-Duino

DIY: RGB LED strip ελεγχόμενο μέσω RC

Βήμα 3. Το τελευταίο βήμα είναι η αποστολή των εντολών ασύρματα μέσω της αυτοσχέδιας RC συσκευής που φτιάξαμε μέσω του Raspberry Pi. Εκτός από τον έλεγχο των χρωμάτων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντίστοιχη συχνότητα για να απενεργοποιήσουμε την παροχή ρεύματος με RF based πρίζες (433MHz). Πληροφορίες για τις συγκεκριμένες πρίζες και το πως βοηθούν στους αυτοματισμούς του σπιτιού (Home Automation) μπορείτε να δείτε στα παρακάτω link. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι όπως και της εικόνας. Ο χρήστης στην πηγή, μας ενημερώνει πως η τριχρωμία είναι προϊόν φωτομοντάζ και σκοπό έχει να αναδείξει τις δυνατότητες του project.

Raspberry Pi: Funksteckdosen steuern mit RC-Switch | Einplatinencomputer
https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=37&t=66946
Raspberry Pi: Control 433MHz switch over webinterface
DIY: RGB LED strip ελεγχόμενο μέσω RC