Σκάνδαλο: H Intel και η AMD "κλέβουν" στο PCMark05 της Futuremark !

Η ιστοσελίδα του Ars Technica έχει να μας προσφέρει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον μέσα στο τελευταίο Review που πραγματοποίησαν οι άνθρωποί της για το νέο επεξεργαστή της VIA, τον επονομαζόμενο Nano.
Η ιστοσελίδα του Ars Technica έχει να μας προσφέρει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον μέσα στο τελευταίο Review που πραγματοποίησαν οι άνθρωποί της για το νέο επεξεργαστή της VIA, τον επονομαζόμενο Nano.

Τι μπορεί να είναι τόσο ενδιαφέρον όμως σε ένα τέτοιου τύπου Review? Διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω γραμμές για να μάθετε για το τελευταίο σκάνδαλο νοθείας σε ένα ακόμα δημοφιλές Benchmark της πασίγνωστης Futuremark:

Ας ξεκινήσουμε αναλύοντας λίγο το CPUID και το τι κάνει. Το CPUID είναι η ταυτότητα του επεξεργαστή, μια συγκεκριμένη γραμμή κώδικα που αποθηκεύει πληροφορίες για το ποιος είναι ο κατασκευαστής, ποιες είναι οι ιδιότητες και ποιο το μοντέλο του επεξεργαστή.

Κάθε κατασκευαστής έχει διαφορετικό CPUID. H Intel έχει το GenuineIntel, η AMD το AuthenticAMD, η VIA το CentaurHauls και η Cyrix το CyrixInstead. Η Intel και η AMD ανέκαθεν κλείδωναν το CPUID των επεξεργαστών τους, έτσι ώστε να μη μπορούμε να το αλλάξουμε.

Η VIA όμως όχι.

Έτσι οι άνθρωποι του Ars Technica είχαν τη φαεινή ιδέα να ελέγξουν το τι συμβαίνει στο σκορ του PCMark05 αν κάποιος αλλάξει τη μάρκα του επεξεργαστή. Κανονικά δε θα έπρεπε να συμβεί απολύτως τίποτα, αλλά αν παίζει κάποιο "cheat" στη μέση που θα ευννοεί κάποιον συγκεκριμένο κατασκευαστή, αυτό θα φανεί ξεκάθαρα μέσω αυτού του τεστ.

Αυτό λοιπόν που σκέφτηκαν το έκαναν. Και τα πρώτα αποτελέσματα ήταν αρκετά θετικά για όλους - σχεδόν καμία αλλαγή στις επιδόσεις:


Τα αποτελέσματα της κόντρας με τον Atom της Intel - δώστε ΕΜΦΑΣΗ στο Memory Score:




Τα αποτελέσματα όταν έγινε η αλλαγή του ονόματος του Nano:




Όλα καλά ως εδώ - όπως τονίσαμε όμως, δώστε έμφαση στο Memory Score. Γιατί? Πολύ απλά, δείτε παρακάτω τι συνέβη στο συγκεκριμένο Score όταν αλλάχτηκε το όνομα του επεξεργαστή:


[CENTER]Το Memory Score μετά την αλλαγή του ονόματος του Nano:




[LEFT]"My my" ήταν τα λόγια των ανθρώπων του Ars Technica, όπως φανταζόμαστε θα είναι και τα δικά σας.

Ναι, η Intel κατάφερε με κάποιον τρόπο (κρυφή συμφωνία ίσως?) να "κλέψει" στο PCMark05 και οι επεξεργαστές της να βγάζουν μεγαλύτερα Score, μόνο και μόνο λόγω του ονόματος.

Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια, μην αφήνουμε και την AMD απ' έξω - μπορεί να μην είναι ΤΟΣΟ κραυγαλέα η διαφορά της, σε σχέση με αυτή που έχει η Intel στο συγκεκριμένο τεστ, αλλά και αυτή είναι μέσα στο κόλπο, μιας και μια απλή αλλαγή ονόματος χάρισε και σε αυτήν εξτρά πόντους.

Σκάνδαλο λοιπόν και μάλιστα μεγάλο. Πολλοί το ψιθύριζαν αλλά κανείς δεν είχε τις αποδείξεις. Και κανείς δεν ξέρει εδώ και πόσο καιρό συμβαίνει και πόσα benchmarks έχει επηρρεάσει.

Κάποιοι παίζουν με τις τσέπες μας.







[/LEFT]
[/CENTER]