CES 2013: Piston - Το Steambox της Xi3

Το 2012 η Valve έκανε κάποιες μεγάλες κινήσεις, όπως την έκδοση του Steam για Linux, το Big Picture Mode για τηλεοράσεις. Όμως δεν σκόπευε να παραμείνει στα στενά όρια του software, αλλά σκόπευε να περάσει και στο πεδίο του hardware. Πώς θα το έκανε αυτό; Με τη δημιουργία ενός living room PC για να ανταγωνιστεί τις κονσόλες της επόμενης γενιάς.Υπήρχαν και φήμες αλλά και δηλώσεις από τον ίδιο τον Gabe Newell. Τώρα όμως έφτασε το CES 2013. Ήρθε η ώρα για αποκαλύψεις! Το 2012 η Valve έκανε κάποιες μεγάλες κινήσεις, όπως την έκδοση του Steam για Linux, το Big Picture Mode για τηλεοράσεις. Όμως δεν σκόπευε να παραμείνει στα στενά όρια του software, αλλά σκόπευε να περάσει και στο πεδίο του hardware. Πώς θα το έκανε αυτό; Με τη δημιουργία ενός living room PC για να ανταγωνιστεί τις κονσόλες της επόμενης γενιάς.Υπήρχαν και φήμες αλλά και δηλώσεις από τον ίδιο τον Gabe Newell. Τώρα όμως έφτασε το CES 2013. Ήρθε η ώρα για αποκαλύψεις!

Μόλις χθες, ανακοινώθηκε η συνεργασία της Valve με την εταιρία hardware Xi3 για την δημιουργία και παραγωγή ενός living-room PC. Η Xi3 παρουσίασε το "Steambox" που προήλθε από την επένδυση της Valve, με όνομα Piston, το οποίο πρόκειται να είναι ένα από τα πολλά hardware prorotypes που πρόκειται να παρουσιάσει η Valve. Σύμφωνα με την εταιρία το εν λόγω PC βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης, είναι σχεδιασμένο ειδικά για να υποστηρίζει το Steam καθώς και το Big Picture Mode. Όπως δηλώνει ο CEO Jason Sullivan: "Αυτό το νέο developement stage προϊόν θα επιτρέπει στους χρήστες να εκμεταλλευτούν πλήρως τις πολλών ιντσών high definition τηλεοράσεις για μια εκπληκτική computer game εμπειρία. Αυτό το νέο σύστημα θα παρέχει πρόσβαση σε χιλιάδες gaming τίτλους, που αν και θα ξεπερνά τις δυνατότητες των κυρίαρχων gaming consoles, θα χωράει στην παλάμη του χεριού σας."

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στην εσωτερική διαρρύθμιση του. Το έξυπνο κομμάτι, είναι η "αρθρωτή" κατασκευή του. Η motherboard είναι χωρισμένη σε 3 πλακέτες που μπορούν να αλλαχτούν εύκολα. Μία αφορά τον επεξεργαστή και τις μνήμες, μία δεύτερη τα γραφικά και την τροφοδοσία και μια τρίτη το I/O και άλλους τρόπους συνδεσιμότητας. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει την άμεση και εύκολη αναβάθμιση του συστήματος οποιαδήποτε στιγμή, αλλά μας περιορίζει σε κομμάτια κατασκευασμένα μόνο για Xi3 συστήματα. Το Piston είναι σχεδιασμένο με βάση το προηγούμενο project της X7A, το Kickstarter campaign του οποίου τον Οκτώβριο δυστυχώς απέτυχε.

Κοιτώντας τα specifications του X7A θα μπορούσαμε να μαντέψουμε τι μας περιμένει.


  • Quad-core 64-bit, x86 based 32nm CPU @ 3.2GHz(με 4MB Level2 Cache)
  • Intergrated GPU που περιέχει μέχρι και 384 shaders
  • 64GB-1TB SSD
  • Τρία display ports με μέγιστη ανάλυση 4096x2160
  • Τέσσερα eSATA 3.0 ports
  • Τέσσερα USB 3.0 ports
  • Τέσσερα USB 2.0 ports
  • 1Gb Ethernet port
  • Τρία audio ports(1 input και 2 ouput)
  • OS: Windows 8/ Linux/ Unix

Η τιμή του κυμαίνεται στα 1100$ και θα είναι διαθέσιμο από το Φεβρουάριο


Η παρουσίαση της Xi3