O πόλεμος Intel και AMD στα δικαστήρια

Το βασικό νέο που απασχόλησε αρκετούς από τους φίλους της AMD αυτές τις μέρες, ήταν η είδηση ότι η εταιρεία, στο πλαίσιο της έρευνας που κάνει για τις μονοπωλιακές τακτικές της Intel, ανακάλυψε νέα στοιχεία, τα οποία δίνει στη δικαιοσύνη, με σκοπό την επιβολή κυρώσεων στον αμερικάνικο κολοσσό.
Το βασικό νέο που απασχόλησε αρκετούς από τους φίλους της AMD αυτές τις μέρες, ήταν η είδηση ότι η εταιρεία, στο πλαίσιο της έρευνας που κάνει για τις μονοπωλιακές τακτικές της Intel, ανακάλυψε νέα στοιχεία, τα οποία δίνει στη δικαιοσύνη, με σκοπό την επιβολή κυρώσεων στον αμερικάνικο κολοσσό.

Η AMD λοιπόν υποστηρίζει ότι βρήκε περισσότερες αποδείξεις ότι η Intel έθετε σε πίεση κατασκευαστές υπολογιστών, όπως η Dell, IBM και HP, για να τους αποτρέψει από το να αγοράσουν επεξεργαστές της AMD. Ένας από τους δικηγόρους της AMD, υποστηρίζει ότι η Intel πληρώνει ανθρώπους και εταιρείες για να μη συνεργάζονται με την AMD και λένε ότι έχουν ανακαλύψει ανταλλαγές e-mail μεταξύ κορυφαίων στελεχών κάποιων εταιρειών και της Intel, που δείχνουν ότι η Intel έχει στο παρελθόν και ακόμα και σήμερα λάβει παράνομα μέτρα για να βγάλει από τη μέση, την AMD σαν εταιρεία.

Τα ντοκουμέντα αυτά δόθηκαν στο U.S. District Court στο Delaware την Πέμπτη και αποκαλύφθηκαν τη Δευτέρα, με τις περισσότερες λεπτομέρειες λογοκριμένες, λόγω των ονομάτων που περιείχαν μέσα. Η AMD και οι δικηγόροι της δηλώνουν ότι οι μυστικές συμφωνίες που κλείνανε μεταξύ τους οι εταιρείες με την Intel, δε μπορούν ακόμα να βγουν στο φως της δημοσιότητας, λόγω του απορρήτου που πρέπει να τηρήσουν. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν αποδείξεις, και θα αποδειχθούν καταλύτης στη δίκη που θα γίνει στο μέλλον.

Αυτή η ιστορία έχει βέβαια μεγάλο παρελθόν, μιας και η AMD "κυνηγάει" την Intel από το 2005. Μέσω λοιπόν πληροφοριών από περισσότερα από 200 εκατομμύρια σελίδες εγγράφων, η AMD υπογραμμίζει ποιες ήταν αυτές οι μυστικές συμφωνίες και οι μονοπωλιακές τακτικές της Intel. Δείχνουν ότι η Intel "πληρώνει ανθρώπους για να μη συνεργάζονται με μας", δήλωσαν. "Όλα όσα θέλετε να διαβάσετε, είναι λογοκριμένα. Έχουμε αποδείξεις, και λέμε ονόματα. Δεν μπορούν ακόμα να βγουν στον τύπο".

Η Intel με τη σειρά της, αρνήθηκε κάθε σχέση με το όλο θέμα, δηλώνοντας ότι η αγορά των μικροεπεξεργαστών είναι πολύ ανταγωνιστική. Χαρακτηριστικά είπαν, ότι η AMD ψάχνει μέσω δικαστικής οδού την προστασία από τις τακτικές τιμολόγησης της Intel, η οποία θεωρεί πως με αυτόν τον πόλεμο τιμών, κατάφερε το μέγιστο πλήγμα στην AMD. "Το ότι η AMD παραπονιέται για τον τρόπο που η Intel ρίχνει τις τιμές και το πως πουλάει τα προϊόντα της, δείχνει ότι η Intel είναι ένας πολύ πιο ικανός ανταγωνιστής", τόνισαν.

Σίγουρα, αυτές οι πτώσεις τιμών από πλευράς Intel, μαζί με τις προσφορές που αυτή θα έκανε στις μεγάλες εταιρείες, κατάφεραν να στριμώξουν γερά την AMD, η οποία τώρα καταφεύγει στη δικαιοσύνη. Οι υπεύθυνοι της AMD, περιμένουν να μαζέψουν όλους τους διαθέσιμους μάρτυρες μέσα σε 9 με 10 μήνες, και το 2009 να έχουν έτοιμο όλο το υλικό με το οποίο, δικαστικά πλέον, θα πολεμήσουν την Intel.