H AMD "κερδίσε" στο Q1 2009, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης πωλήσεων του Atom

Σύμφωνα με τα δεδομένα που πήραμε από την IDC, το 2009 μπήκε σχετικά "ήπια" για την αγορά των μικροεπεξεργαστών, μιας και στο Q1 καταγράφηκε μια πτώση της διακίνησης προϊόντων που άγγιζε το 10.9%. Αλλά, σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος ερευνών πάνω στον τομέα των επεξεργαστών και ημιαγωγών για την IDC, η πτώση στις πωλήσεις αναμενόταν να είναι αρκετά μεγαλύτερη, κάτι που το έσωσε εν μέρει η σωστή διαχείριση του στοκ από τους κατασκευαστές OEM PCs στο τέλος του τριμήνου, κάνοντας την πτώση αυτή να φαίνεται ελαφρώς χειρότερη από μια τυπική εποχική ύφεση. Σύμφωνα με τα δεδομένα που πήραμε από την IDC, το 2009 μπήκε σχετικά "ήπια" για την αγορά των μικροεπεξεργαστών, μιας και στο Q1 καταγράφηκε μια πτώση της διακίνησης προϊόντων που άγγιζε το 10.9%. Αλλά, σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος ερευνών πάνω στον τομέα των επεξεργαστών και ημιαγωγών για την IDC, η πτώση στις πωλήσεις αναμενόταν να είναι αρκετά μεγαλύτερη, κάτι που το έσωσε εν μέρει η σωστή διαχείριση του στοκ από τους κατασκευαστές OEM PCs στο τέλος του τριμήνου, κάνοντας την πτώση αυτή να φαίνεται ελαφρώς χειρότερη από μια τυπική εποχική ύφεση.

Βέβαια, οι πωλήσεις σε ορισμένους τομείς έπεσαν σημαντικά, δημιουργώντας και τις γνωστές ανακατατάξεις στα ποσοστά που έχουν οι εταιρείες στην αγορά. Έτσι, η Intel βρίσκεται στο 77.3%, με την AMD να κερδίζει 4.6%, ακολουθώντας την μεγάλη της αντίπαλο με ένα 22.3%, αφήνοντας στην τρίτη θέση τη VIA, με το μόλις 0.4% της.

Τι προκάλεσε όμως όλα αυτά και πώς κέρδισε η AMD τόσο μεγάλο μερίδιο της αγοράς? Για όλα φταίει ο Atom λένε μερικοί αναλυτές, μιας και με την πτώση πωλήσεων που είχε (33%), κατάφερε και έδωσε έδαφος στους επεξεργαστές της AMD, οι οποίοι φαίνεται πως ανταγωνίζονται επάξια σε πωλήσεις τους Core i7.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι η IDC αναμένει πως η πτώση θα συνεχιστεί, με ίσως μεγαλύτερα ποσοστά από το Q1.