NVIDIA: 95% των οθονών που δοκιμάζουμε δεν είναι G-Sync compatible
Στη Computex η NVIDIA μοιράστηκε μεταξύ άλλων και περισσότερα στοιχεία για το G-Sync και το πόσο δύσκολο είναι για ένα monitor να πάρει τη 'μαγική πιστοποίηση'.
Το G-Sync είναι μια ενδιαφέρουσα τεχνολογία από την NVIDIA που παράγει ουσιαστικά το ίδιο αποτέλεσμα με όσες υποστηρίζουν Adaptive Sync ή αλλιώς FreeSync της AMD, ωστόσο έχουν θεμελιώδεις διαφορές στο υλικό που απαιτείται για τη λειτουργία τους. Η NVIDIA έδωσε στο κοινό μερικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της πιστοποίησης όσων monitor είναι G-Sync compatible αλλά δε φέρουν το ειδικό hardware που απαιτείται για τη διαδικασία, κάτι που όταν αποκαλύφθηκε δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το εάν όντως υπάρχουν οι θεμελιώδεις διαφορές που αναφέραμε παραπάνω. Πέρα από αυτό ήρθε η ώρα για περισσότερα αποτελέσματα και η NVIDIA έχει δοκιμάσει συνολικά πάνω από 530 οθόνες με υψηλό και όχι μόνο ρυθμό ανανέωσης, οι οποίες υποβάλλονται σε αρκετές δοκιμασίες μέχρι να τους δοθεί η πιστοποίηση.
Σε ένα infographic αναφέρεται γιατί ο αριθμός των G-Sync compatible οθονών είναι μικρός και δε ξεπερνά τις 30 σε ένα σύνολο 530 οθονών. Αρχικά το G-Sync compatible είναι το πιο 'λειψό' certification από πλευράς features που μπορεί να δώσει η εταιρία σε οθόνες τρίτων και ακριβώς 'από πάνω' του έχουμε το G-Sync (με το module στο εσωτερικό) καθώς και το G-Sync Ultimate που προσφέρει παράλληλα και HDR με το spec να ορίζει αριθμούς πάνω από 1000 nit.
Το σημαντικότερο πρόβλημα που συναντάει η NVIDIA στη πιστοποίηση είναι στο variable refresh rate που 'δεν είναι αρκετό' σύμφωνα με την εταιρία και βρίσκεται στα μισά monitors που έχει δοκιμάσει μέχρι πρότινος, ενώ τα υπόλοιπα 200 έχουν διάφορα άλλα θέματα με τη ποιότητα της εικόνας και ως εκ τούτου δεν προχωρούν στο επόμενο βήμα του ελέγχου. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των G-Sync compatible monitors έχει ρυθμό ανανέωσης πάνω από τα 75Hz, ενώ όσα έχουν αυτό σαν όριο συνήθως δε παρουσιάζουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Φυσικά ανεπίσημα υπάρχουν αρκετά περισσότερες οθόνες που θα αφήσουν τον χρήστη να ενεργοποιήσει το G-Sync μέσα από το control panel της NVIDIA ωστόσο αυτό που αφήνεται να εννοηθεί ότι πως ενδέχεται να υπάρξουν διάφορα προβλήματα κατά τη χρήση. Για την ώρα αυτό που δε δίνεται από την εταιρία είναι η πλήρης λίστα με τις οθόνες που τελικά δεν πέρασαν τον έλεγχο, κάνοντας έτσι τη έρευνα αγοράς πιο δύσκολη για όσους ψάχνουν μια για να ενεργοποιήσουν το χαρακτηριστικό στο δικό τους σύστημα.
nvidia, gaming, AMD FreeSync, g-sync, G-Sync compatible , compatible, screen tearing, certification
FeelsBadMan
Πραγματικά απορώ πως μπορώ και χρησιμοποιώ μια από αυτές τις οθόνες που δεν έχει εγκρίνει η Nvidia.
stavros
Βάλε και εμένα. Απλά πιστεύω πως τα standards της NVIDIA είναι πολύ υψηλότερα από τα δικά μου. Επίσης, δεν έχω κάνει κάποιο πραγματικό test για να δω αν έχει επιπτώσεις (input lag, χρώματα, κλπ). Όλα γίνονται εμπειρικά, αλλά είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.
FeelsBadMan
Προσωπικά πιστεύω πως είναι ξεκάθαρα πλασματικά στάνταρ για να δείξουν πόσο μπροστά είναι από τα ανταγωνιστικά monitor.
stavros
Αν μπεις εδώ θα δεις ότι άλλα monitor δουλεύουν καλά, άλλα σε υψηλά fps, άλλα πρέπει να κάνεις χαμηλά caps, άλλα δεν δουλεύει καθόλου κλπ.