GIGABYTE Ultra TPM !

H GIGABYTE σε μια προσπάθειά της να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια στους ιδιοκτήτες των μητρικών της, αποφάσισε να ενσωματώσει μια νέα τεχνολογία στα προϊόντα της, που πολλοί χρήστες ήδη την έχουν αλλά αγνοούν την ύπαρξή της.
H GIGABYTE σε μια προσπάθειά της να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια στους ιδιοκτήτες των μητρικών της, αποφάσισε να ενσωματώσει μια νέα τεχνολογία στα προϊόντα της, που πολλοί χρήστες ήδη την έχουν αλλά αγνοούν την ύπαρξή της.

Ο λόγος για το Ultra TPM, το οποίο έχει ως σκοπό τη διαφύλαξη των πολύτιμων δεδομένων μας μέσω ενός καινοτόμου νέου τρόπου. Η GIGABYTE συνεργάστηκε στενά με την Infineon για την τεχνολογία αυτή και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν να είναι αρκετά καλά έως και εξαιρετικά.

Αλλά καλύτερα θα ήταν να εξηγούσαμε μερικά πράγματα για τη νέα αυτή καινοτομία μέσω των δηλώσεων της ίδιας της GIGABYTE:

"Στο σημερινό κόσμο των υπολογιστών, οι απειλές για την ασφάλεια των δεδομένων μας είναι όλο και συχνότερες. Επιθέσεις από ιούς, worms, trojans και hackers οδηγούν πολλές φορές στην κλοπή των δεδομένων και προσωπικών μας στοιχείων, πράγμα που οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη ζημιά προς τους χρήστες, οι οποίοι δεν ξέρουν να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα απειλή.

Ενώ όμως οι λύσεις μέσω software μπορούν να προστατέψουν τα αρχεία σας μέχρι ένα συγκεκριμένο βαθμό, υπάρχει πάντα η ανάγκη για ένα υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, έτσι ώστε να είστε πλήρως προστατευμένοι. Εδώ είναι που μπαίνει η λύση μέσω του hardware, που ακούει στο όνομα ΤΡΜ (Trusted Platform Module).

Οι Trusted Platform Modules είναι microcontrollers που αποθηκεύουν κλειδιά, κωδικούς και digital certificates, προστατεύοντας αυτά τα δεδομένα από εξωτερικές επιθέσεις αλλά και από την πιθανότητα της απόκτησής τους μέσω κλοπής του hardware.

Έτσι η GIGABYTE, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τέτοιες απειλές, είναι η πρώτη που εξόπλισε τις μητρικές της με μια ενσωματωμένη TPM Module από την Infineon με ένα 2048 bit encryption key. Αλλά δε σταματήσαμε εδώ. Εφοδιάσαμε το ΤΡΜ Module με ένα software το οποίο το καλούμε GIGABYTE Ultra TPM, παρέχοντας έτσι το μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας στα δεδομένα μας μέσω ενός σχεδιασμού που εκμεταλλεύεται το software και hardware ταυτόχρονα"



Ένα σχεδιάγραμμα που δείχνει πως λειτουργεί το Ultra TPM:




Η λίστα με τις μητρικές της GIGABYTE που υποστηρίζουν το Ultra TPM:





Πολλοί ίσως να μπερδεύτηκαν με όλα αυτά και καλό θα ήταν να τα αναλύσουμε λίγο περισσότερο.

Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι αυτή η τεχνολογία ΔΕΝ θα κλειδώσει σε καμία περίπτωση το PC, ΟΥΤΕ θα καταγράφει τα προσωπικά μας δεδομένα, ΟΥΤΕ θα περιορίζει τις εγκαταστάσεις άλλων υλικών ή λειτουργικού. Η GIGABYTE το τονίζει αυτό - το Ultra TPM βγήκε για το καλό μας, όχι για να μας κάνει τη ζωή δυσκολότερη.

To κλειδί τα δεδομένα που θα φυλάει το ΤΡΜ, θα φυλάσσεται:

1) Σε ένα ξεχωριστό τμήμα του BIOS (το οποίο δε θα καταστρέφεται με την αλλαγή έκδοσης του BIOS).

2) Σε κάποιον σκληρό δίσκο που θα διαλέξουμε εμείς (μπορούμε να βάλουμε και κάποιο ασφαλές partition για αυτή τη δουλειά).

3) Σε κάποια εξωτερική συσκευή (σκληρός δίσκος, USB Flash Drive, κτλ).

4) Σε κάποιον ιδιωτικό ασφαλή FTP Server.

Έτσι, με τα 2048 bits ασφάλειας που θα μας παρέχει το ΤΡΜ, η δουλειά ενός επιτήδειου hacker που θα θέλει πρόσβαση στα δεδομένα μας θα είναι πολύ δύσκολη. Τα δεδομένα μας μάλιστα, ακόμα και στην περίπτωση που το PC χαλάσει (αλλά ο σκληρός δίσκος μείνει ανέπαφος), θα μπορούμε να τα πάρουμε πίσω εύκολα, απλά βάζοντας το προσωπικό μας κλειδί μέσα στο πρόγραμμα αποκρυπτογράφησης.

Η δυνατότητα της χρήσης ενός USB Flash Drive ως το "κλειδί" όλων των δεδομένων είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά σύμφωνα με την εταιρεία, μιας και το να έχουμε το κλειδί κάπου γραμμένο σε ένα .txt αρχείο στο PC μας θα ήταν σα να αφήναμε το αμάξι μας ανοιχτό, με τα κλειδιά μέσα.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, αν χρειαστούμε το κλειδί θα μπορούμε να βάλουμε το USB Drive μέσα στο PC μας και να κάνουμε τη δουλειά μας. Ακόμα, και στην περίπτωση κλοπής του hardware μας, τα προσωπικά δεδομένα που θα διαλέξουμε θα είναι ασφαλή. Ακόμα ασφαλέστερος τρόπος είναι η αποθήκευση του κλειδιού σε κάποιον ασφαλή FTP Server, όπου και να μπορέσει να μπει κάποιος, θα χρειάζεται άμεση πρόσβαση στο hardware μας για να μας βλάψει.

Σίγουρα, μια αρκετά ενδιαφέρουσα τεχνολογία για όσους τα προσωπικά τους δεδομένα είναι πολύ σημαντικά για να χαθούν ή κλαπούν. Ελπίζουμε και άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα που έδωσε η GIGABYTE.