Τι ακριβώς συμβαίνει με το P55, τα κατεστραμένα sockets και τους καμένους CPUs;

Τον τελευταίο καιρό αναφέρθηκαν πολυάριθμα ανησυχητικά περιστατικά, που είχαν να κάνουν με το πόσο φορτίο μπορούν να αντέξουν οι P55 μητρικές όταν οι επεξεργαστές που βρίσκονται πάνω τους overclock-άρονται στα όρια. Συνήθως, δεν ανησυχούμε για τα διάφορα ατυχήματα που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια του extreme overclocking σε θερμοκρασίες υπό του μηδέν, μιας και οι αναποδιές που πιθανών να συμβούν είναι αμέτρητες. Μπορεί να καεί ένα DIMM μνήμης RAM, να "χτυπήσει" ένας σκληρός δίσκος μετά από πολλά BSODs, να καεί μία μητρική κάρτα λόγω κακής μόνωσης ή να "πεθάνει" ένας επεξεργαστής λόγω του αναπάντεχα υψηλού PLL. Όμως αυτήν την φορά, η κοινότητα των overclockers καλείται να αντιμετωπίσει ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα, που από ότι φαίνεται βρίσκεται εκτός ελέγχου. Τον τελευταίο καιρό αναφέρθηκαν πολυάριθμα ανησυχητικά περιστατικά, που είχαν να κάνουν με το πόσο φορτίο μπορούν να αντέξουν οι P55 μητρικές όταν οι επεξεργαστές που βρίσκονται πάνω τους overclock-άρονται στα όρια. Συνήθως, δεν ανησυχούμε για τα διάφορα ατυχήματα που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια του extreme overclocking σε θερμοκρασίες υπό του μηδέν, μιας και οι αναποδιές που πιθανών να συμβούν είναι αμέτρητες. Μπορεί να καεί ένα DIMM μνήμης RAM, να "χτυπήσει" ένας σκληρός δίσκος μετά από πολλά BSODs, να καεί μία μητρική κάρτα λόγω κακής μόνωσης ή να "πεθάνει" ένας επεξεργαστής λόγω του αναπάντεχα υψηλού PLL. Όμως αυτήν την φορά, η κοινότητα των overclockers καλείται να αντιμετωπίσει ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα, που από ότι φαίνεται βρίσκεται εκτός ελέγχου.


Τι ακριβώς συμβαίνει με το P55, τα κατεστραμένα sockets και τους καμένους CPUs;

Τι ακριβώς συμβαίνει με το P55, τα κατεστραμένα sockets και τους καμένους CPUs;



Δεν είναι δυνατόν, οι υπεύθυνοι του extreme overclocking section στο AnandTech να έχουν τραυματίσει ανεπανόρθωτα όλες τις P55 μητρικές που πέρασαν από τα χέρια τους, καθώς επίσης και δύο i7 870 επεξεργαστές. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι οφείλονταν σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ χαρακτηριστικό φαινόμενο ήταν η επανάληψή τους. Ξανά και ξανά και ξανά, με τον ίδιο τρόπο. Ποιο είναι όμως το πρόβλημα; Τι ακριβώς πρέπει να προσέχουμε; Διαβάστε παρακάτω για να καταλάβετε.

Το κύριο πρόβλημα που ήρθε στην επιφάνεια, είναι η -σχεδόν- μηδαμινή επαφή ορισμένων pins του Socket LGA1156 με τα pads των Lynnfield επεξεργαστών. Απ'την στιγμή που το CPU εισέρχεται στο socket και ο μηχανισμός clamp μπαίνει στην θέση του, κάθε pin επιβάλλεται να αφήσει ένα εμφανές σημάδι πάνω στο κοντινό pad. Όπως μπορείτε όμως να δείτε ξεκάθαρα στις φωτογραφίες που ακολουθούν, ένας τεράστιος αριθμός CPU pads δεν φέρει κανένα σημάδι. Ως συνέπεια του προηγουμένου, τα VCC/VSS pins που έχουν τον ρόλο των μεταφορέων της ενέργειας που απαιτείται προκειμένου ο επεξεργαστής να λειτουργήσει απροβλημάτιστα, μειώνονται δραματικά. Η ζημιά όμως, δεν παρατηρήθηκε μόνο στους επεξεργαστές που "μας αποχαιρέτησαν γρήγορα", αλλά και στα socket των μητρικών που τους φιλοξενούσαν.


Τι ακριβώς συμβαίνει με το P55, τα κατεστραμένα sockets και τους καμένους CPUs;

Τι ακριβώς συμβαίνει με το P55, τα κατεστραμένα sockets και τους καμένους CPUs;



Με μία γρήγορη ματιά στα PDF της Intel, μαθαίνει κανείς ότι στο Socket LGA1156 υπάρχουν περίπου 175 pads για το VCC, εν συγκρίση με τα 250+ που υπάρχουν στο Socket LGA1366. Αυτό σημαίνει ότι η πλατφόρμα 1156, δύναται να δώσει περίπου το 66% από αυτό που απλόχερα δίνει η 1366 σε έναν επεξεργαστή, την στιγμή που τα CPUs που μπαίνουν και στις δύο πλατφόρμες, "τραβάνε" την ίδια ποσότητα ρεύματος. Όταν λοιπόν η συχνότητα λειτουργίας των επεξεργαστών εκτοξευθεί πάνω από τα 4GHz, τα CPUs θα "τραβήξουν" περίπου 15 - 16 Αμπέρ από την 12V γραμμή του τροφοδοτικού για τις VCC, VTT και κάποιες άλλες sub-system γραμμές τροφοδοσίας. Αυτά ισχύουν σε full load, με το HTΤ ενεργοποιημένο (8 threads), την ώρα που το CPU τρέχει Intel Burn Test (LinX). Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η απόδοση των PWM κυμαίνεται στο 85%, προκύπτει ότι τα VCC και των δύο πλατφορμών χρειάζονται περίπου 130 - 140W. Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ενώ οι LGA1366 CPUs δεν έχουν τίποτα να φοβούνται, οι Lynnfield που διαθέτουν μόνο 175 pads για το VCC (απ'τα οποία, πολλά δεν κάνουν σχεδόν καθόλου επαφή με τα pins του socket), τα βρίσκουν πολύ σκούρα.


"Όπως μπορείτε όμως να δείτε ξεκάθαρα στις φωτογραφίες που ακολουθούν, ένας τεράστιος αριθμός CPU pads δεν φέρει κανένα σημάδι."

Τι ακριβώς συμβαίνει με το P55, τα κατεστραμένα sockets και τους καμένους CPUs;



Έχει επιβεβαιωθεί ότι το όλο θέμα υφίσταται, μόνο όταν τα sockets των P55 μητρικών είναι κατασκευασμένα από την Foxconn. Προβλήματα με LOTES ή Tyco AMP, δεν έχουν αναφερθεί ακόμα. Το team του AnandTech χρησιμοποίησε ουκ ολίγα P55 μοντέλα από EVGA, MSI και DFI που διέθεταν LOTES ή Tyco AMP sockets και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η συνεχής και απροβλημάτιστη λειτουργία των επεξεργαστών πάνω στις συγκεκριμένες μητρικές - ακόμα και σε περιπτώσεις βαρύτερων load tests σε σχέση με αυτά που έγιναν στα προβληματικά μοντέλα, δεν είναι τυχαία. Κάτι λοιπόν δεν πάει καλά με τα Foxconn LGA1156 Sockets.

Τέλος, δείτε πόσα CPU pads δεν έχουν πατήσει καλά όταν ο επεξεργαστής μπήκε σε μητρική με Foxconn Socket και έπειτα τον ίδιο ακριβώς επεξεργαστή, σε μητρική EVGA με Socket LOTES/Tyco AMP. Η διαφορά είναι εμφανέστατη!


Foxconn Socket

Τι ακριβώς συμβαίνει με το P55, τα κατεστραμένα sockets και τους καμένους CPUs;

EVGA Motherboard - LOTES/Tyco AMP Socket

Τι ακριβώς συμβαίνει με το P55, τα κατεστραμένα sockets και τους καμένους CPUs;






Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ...