O πόλεμος στους GPU Accelerated Video Encoders/Decoders

Όπως οι περισσότεροι πλέον γνωρίζουμε, οι δύο μεγάλες αντίπαλοι στο χώρο των εξωτερικών καρτών γραφικών, η AMD και η nVIDIA, κονταροχτυπιούνται για το ποια θα είναι η ταχύτερη, πλέον όχι μόνο στις επιδόσεις στα παιχνίδια και στα benchmarks, αλλά και στη χρήση φυσικής κ.ά.
Όπως οι περισσότεροι πλέον γνωρίζουμε, οι δύο μεγάλες αντίπαλοι στο χώρο των εξωτερικών καρτών γραφικών, η AMD και η nVIDIA, κονταροχτυπιούνται για το ποια θα είναι η ταχύτερη, πλέον όχι μόνο στις επιδόσεις στα παιχνίδια και στα benchmarks, αλλά και στη χρήση φυσικής κ.ά.

Σε αυτή τη μάχη η nVIDIA έφερε το μεγαλύτερό της όπλο, που δεν είναι άλλο από το CUDA. Αυτή η γλώσσα προγραμματισμού επέτρεψε στους Developers να φτιάξουν νέα εργαλεία τα οποία θα εκμεταλλεύονται τη χαοτική δύναμη των πυρήνων των καρτών γραφικών, χαρίζοντας πρωτόγνορες επιδόσεις.

Ήδη, όπως ξέρουμε, το CUDA έχει βρει εφαρμογές σε πολλά επιστημονικά προγράμματα και ερευνητικά κέντρα, που αντικατέστησαν τους υπερυπολογιστές τους με συστήματα πολλαπλών καρτών γραφικών.

Στους υπολογιστές μας όμως, πέραν του PhysX και του αναμενόμενου SuperPi GPU Benchmark, τα μόνα που φάνηκε να εκμεταλλεύονται το CUDA ήταν το BadaBOOM και το καινούριο Photoshop της Adobe, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν αρκετά.

Οι περισσότεροι ενδιαφερόντουσαν κυρίως για το BadaBOOM, μιας και αυτός ο Video Encoder/Decoder θα μας επιτρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας πολλαπλάσιες φορές ταχύτερα, από ότι αν χρησιμοποιούσαμε τον επεξεργαστή. Πολλοί χρήστες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το BadaBOOM, περιμένωντας με αγωνία την τελική έκδοσή του, ώστε να εκμεταλλευτούν τα TFlops των καρτών τους.





Η AMD φαινόταν ότι δεν έχει απάντηση στο BadaBOOM, σχεδόν αφήνοντας την nVIDIA να κάνει μόνη της παιχνίδι. Αυτό σίγουρα δεν ήταν καλό, μιας και με σωστή διαφήμιση, η αντίπαλός της μπορεί να βρισκόταν πολύ μπροστά σε πωλήσεις, μόνο και μόνο προωθόντας αυτή τη μικρή εφαρμογή.

Όμως η ATi έκρυβε έναν άσο στο μανίκι της - στα Specs της HD 4870 που βγήκαν στον αέρα, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η εταιρεία έχει κι αυτή τη δική της λύση στο θέμα, προσφέροντας φυσικά απλόχερα επιδόσεις σε όλους τους κατόχους των καρτών της.
[COLOR=White]

Τα χαρακτηριστικά του Accelerated Video Transcoding
(AVT)[/COLOR]

  • AVT allows you to convert videos to H.264 and MPEG-2 formats up to 19x faster than when using a just CPU.
  • Full 1080p files can be converted to H.264 and MPEG-2 up to 1.8x faster than real-time

Φαίνεται λοιπόν ότι σε λίγο καιρό, ο τρόπος που κάνουμε Encode ή Decode ένα Video θα αλλάξει - οι νέες προσφερόμενες ταχύτητες είναι πραγματικά ασύλληπτες, κάνοντας φυσικά τη ζωή μας ευκολότερη.

Το ποιος θα κερδίσει τον πόλεμο βέβαια - αυτό είναι καθαρά θέμα επιδόσεων και marketing.