Hewlett Packard: Τέλος του webOS και αποχώρηση από την αγορά PC;

Σαρωτικές εσωτερικές αλλαγές ανακοίνωσε σήμερα η Hewlett Packard μεταξύ των οποίων η εγκατάλειψη του webOS αλλά και οι σκέψεις αποχώρησης από την αγορά συναρμολόγησης προσωπικών υπολογιστών. Μόλις τον Απρίλιο του 2010, η HP ανακοίνωνε την εξαγορά της Palm με το ποσό των 1.2 δις δολαρίων και βασικό στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της ελπιδοφόρας πλατφόρμας webOS σε smartphones και tablets που θα κατασκεύαζε η ίδια η εταιρεία ακολουθώντας το μοντέλο της Apple. Τα δύο πρώτα τα οποία είδαμε και από κοντά, το HP TouchPad tablet το οποίο κυκλοφόρησε πριν 2 μήνες καθώς και το HP Veer, δεν συνάντησαν κάποια εμπορική επιτυχία ενώ το κορυφαίο smartphone της εταιρείας HP Palm 3, αναμένονταν να κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα. Σαρωτικές εσωτερικές αλλαγές ανακοίνωσε σήμερα η Hewlett Packard μεταξύ των οποίων η εγκατάλειψη του webOS αλλά και οι σκέψεις αποχώρησης από την αγορά συναρμολόγησης προσωπικών υπολογιστών. Μόλις τον Απρίλιο του 2010, η HP ανακοίνωνε την εξαγορά της Palm με το ποσό των 1.2 δις δολαρίων και βασικό στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της ελπιδοφόρας πλατφόρμας webOS σε smartphones και tablets που θα κατασκεύαζε η ίδια η εταιρεία ακολουθώντας το μοντέλο της Apple. Τα δύο πρώτα τα οποία είδαμε και από κοντά, το HP TouchPad tablet το οποίο κυκλοφόρησε πριν 2 μήνες καθώς και το HP Veer, δεν συνάντησαν κάποια εμπορική επιτυχία ενώ το κορυφαίο smartphone της εταιρείας HP Palm 3, αναμένονταν να κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα.

Στελέχη της Hewlett Packard δηλώνουν ότι η εταιρεία θα αναζητήσει διαφορετικούς τρόπους εξέλιξης του webOS μέσω τρίτων κατασκευαστών αφήνοντας να εννοηθεί κάποια πιθανή εξαγορά της πλατφόρμας, μια κίνηση όμως αρκετά επίφοβη για οποιαδήποτε εταιρεία ενδιαφερθεί. Πιο σημαντική όμως είναι η είδηση ότι ύστερα από αρκετά χρόνια ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προσωπικών υπολογιστών (κυρίως Windows), η Hewlett Packard αναζητά τρόπους αποχώρησης από τη συγκεκριμένη αγορά με πιθανότερο σενάριο την πώληση του συγκεκριμένου τμήματος όπως ακριβώς έκανε η IBM το 2005 με πώληση του τμήματος PC στην κινεζική εταιρεία Lenovo.

Στην απόφαση αυτή σημαντικό ρόλο ίσως έχει διαδραματίσει η μείωση του ρυθμού ετήσιων πωλήσεων προσωπικών υπολογιστών ύστερα από πολλά χρόνια καθώς και τα χαμηλά κέρδη που ίσως δεν δικαιολογούν την περαιτέρω ενασχόληση της εταιρείας η οποία θέλει να επικεντρωθεί περισσότερο σε λύσεις λογισμικού και υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό ανακοίνωσε την πρόταση εξαγοράς της βρετανικής εταιρείας λογισμικού Autonomy με το ποσό των 10.25 δις δολαρίων.


Hewlett Packard: Τέλος του webOS και αποχώρηση από την αγορά PC;