H "απάτη" της χαμηλής κατανάλωσης των SSD

Ένα ενδιαφέρον άρθρο μας έρχεται από το Tom's Hardware και έχει ως θέμα του τους ισχυρισμούς των εταιρειών παραγωγής SSD, οι οποίες λένε ότι οι μονάδες αυτές καταναλώνουν σημαντικά λιγότερα Watt από ότι οι συμβατικοί δίσκοι.
Ένα ενδιαφέρον άρθρο μας έρχεται από το Tom's Hardware και έχει ως θέμα του τους ισχυρισμούς των εταιρειών παραγωγής SSD, οι οποίες λένε ότι οι μονάδες αυτές καταναλώνουν σημαντικά λιγότερα Watt από ότι οι συμβατικοί δίσκοι.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο αυτό, οι δηλώσεις αυτές των εταιρειών είναι ψευδείς, ή καλύτερα για να ακριβολογούμε, μη ακριβείς και παραπλανητικές.

Οι SSD θεωρούνται από τους περισσότερους το μέλλον στα μέσα αποθήκευσης, με τις ασύλληπτες ταχύτητες που αυτοί προσφέρουν. Τα διάφορα άρθρα που έχουν βγει στο Διαδίκτυο σχετικά με την τεχνολογία αυτή είναι γεμάτα με εκδηλώσεις θαυμασμού από αυτούς που πήραν μια γεύση από τις δυνατότητες των SSD, κάνοντας φυσικά τον κόσμο να τους υπολογίζει σοβαρά ως τη νέα δύναμη στο χώρο.

Σε αυτόν τον τομέα, οι δηλώσεις των εταιρειών για την ταχύτητα των μονάδων τους, είναι αληθείς. Όντως οι SSD είναι ταχύτατοι, πολύ περισσότερο από τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους, ενώ ταυτόχρονα είναι αθόρυβοι και η τεχνολογία τους συνεχώς αναπτύσσεται, με ιλιγιώδεις μάλιστα ρυθμούς.

Στον τομέα όμως της κατανάλωσης, οι εταιρείες κατασκευής δεν μας είπαν όλη την αλήθεια. Βλέπετε, οι ισχυρισμοί τους περί χαμηλότερης κατανάλωσης και εξοικονόμησης μπαταρίας στα Laptop μας, είναι ανακριβείς.

Με βάση τα τεστ του Tom's Hardware, αυτό που φάνηκε ήταν ξεκάθαρο: Ενώ ένας συμβατικός σκληρός δίσκος μπορεί να έχει μεγαλύτερη κατανάλωση σε Watt όταν είναι σε Load, αυτό δε σημαίνει ότι καταναλώνει περισσότερο από έναν SSD.

Ο λόγος, σχετικά απλός: Ένας σκληρός δίσκος φτάνει στη μέγιστή του κατανάλωση όταν η κεφαλή κινείται ραγδαία, συνήθως σε κάποια εργασία όπως το Defragment, την αναζήτηση αρχείων, το Virus Scan, κ.ά. Όσο όμως ο δίσκος είναι σε ήρεμη κατάσταση ή η κεφαλή του είναι μερικώς απασχολημένη, η κατανάλωση πέφτει σημαντικά, προσεγγίζοντας αυτή που έχει σε Idle.

Ο SSD από την άλλη δε δουλεύει έτσι - ένας SSD είτε θα είναι ανοιχτός είτε θα είναι σβηστός. Έτσι έχει δύο καταναλώσεις, μια Idle και μία Load. Αν κάποιος λοιπόν μετρήσει την κατανάλωση ενός σκληρού δίσκου και ενός SSD μέσα από μια σειρά εργασιών που θα πραγματοποιήσουν αυτοί στο σύστημα, θα διαπιστώσει ότι ο SSD εν τέλει καταναλώνει περισσότερο!

Αυτό φυσικά σε ένα σταθερό PC δε σημαίνει τίποτα, σε ένα Laptop όμως σημαίνει μικρότερη διάρκεια λειτουργίας - κάτι που οι εταιρείες που φτιάχνουν SSD φρόντισαν να "συγκαλύψουν".